Guvernul RomânieiLuni, 02 Decembrie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după ședința solemnă a Camerei Deputaţilor și Senatului, consacrată celebrării Zilei Naționale a României


Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Noi am cerut mandat din partea Biroului Politic Naţional al Partidului Național Liberal pentru susţinerea deciziei de angajare a răspunderii Guvernului, ca procedură, în faţa Parlamentului pe două tematici, adică două pachete distincte: pachetul economic, cu abrogarea Ordonanţei 114, pe de o parte, şi pachetul juridic, care cuprinde prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru cele trei articole din legile justiţiei, pensionarea anticipată a magistraților, creșterea vechimii de la doi la patru ani pentru intrarea în magistratură şi trecerea de la completele de doi la completele de trei, completurile de trei, de asemenea, pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Reporter: Bun. Şi astea se vor face o singură dată sau de două ori?

Reporter: Adică, veniți în Parlament o dată sau de două ori?

Ludovic Orban: Putem să o facem o dată sau de două ori.

Reporter: /…/ Cum veți face?

Ludovic Orban: Simplu, aşa cum spune Constituţia. Atunci când guvernul îşi angajează răspunderea, înaintează parlamentului proiectul de lege sau, cum a decis Curtea Constituţională, modificări la mai multe proiecte de lege, pentru că nu este interzis.

Reporter: /.../

Ludovic Orban: Prin intermediul angajării răspunderii pentru un proiect de lege, prin decizia Curţii Constituţionale şi prin practica care a fost de-a lungul celor 30 de ani, dar decizia Curţii Constituţionale este importantă, putem modifica mai multe acte normative. Este posibil să fie unul sau două, cel mai probabil două.

Reporter: Când ar putea fi? Că vicepremierul spunea că...

Ludovic Orban: În mod evident, trebuie să discutăm şi cu partenerii noştri legat de acest subiect şi, în funcţie de discuţiile cu partenerii noştri, vom stabili exact datele. Cât mai repede.

Reporter: Deci, nu este săptămâna asta?

Reporter: Asumarea răspunderii pe pachetul de justiţie prima dată şi apoi cu cel economic?

Ludovic Orban: Voi avea discuţii la şedinţa de guvern care va avea loc spre sfârşitul săptămânii acesteia şi vom lua decizia.

Reporter: Recursul compensatoriu ar putea fi abrogat miercuri prin adoptarea proiectului de lege existent în Parlament. În aceste condiţii...

Ludovic Orban: Este tot proiectul nostru de lege, pe care evident că noi îl susţinem. Aşteptăm votul Parlamentului, dacă este aprobat de Camera Deputaţilor înseamnă că nu mai are rost să ne angajăm răspunderea pe el. În cazul în care nu este adoptat, evident, abrogarea recursului compensatoriu va intra în proiectul de lege pe care ne angajăm răspunderea, pe justiţie.

Reporter: Opoziţia ar putea să vină cu o moţiune de cenzură. Vă este teamă de acest lucru?

Ludovic Orban: Nu. Sunt teme importante, care trebuie rezolvate. Vă mai spun încă o dată, în cazul modificărilor, prorogării termenului sau abrogării, că discutăm şi de posibilitatea abrogării, dacă intră în vigoare pensionarea anticipată a magistraţilor există riscul să dispară din sistem aproape 2.700 de magistraţi. Vă daţi seama că va fi paralizată activitatea parchetelor şi a instanţelor. În acest mod, accesul la justiţie al cetăţeanului va fi restricţionat dramatic, oamenii nu vor putea să îşi găsească dreptatea în instanţe, pentru că instanţele vor fi supraaglomerate. Gândiţi-vă că ele trebuie coroborate cu creşterea la patru ani a vechimii pentru intrarea în magistratură, care creează o întârziere a posibilelor intrări în magistratură, deci, nu putem accepta. Este fundamental ca aceste modificări să treacă cu orice risc, dacă nu le convine celor de la PSD şi vor să depună moţiune de cenzură, să depună.

Reporter: Pot fi atacate la Curtea Constituţională, că există şi această posibilitate, şi să fie tergiversată procedura?

Ludovic Orban: În cazul în care, din dorinţa evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziţie ca şi instrument constituţional, şi anume, vom veni cu ordonanţă de urgenţă.

Reporter: Ce se întâmplă cu Secţia /…/?

Ludovic Orban: Dacă nu se modifică articolele din legile justiţiei despre care v-am vorbit, justiţia va fi paralizată, şi noi nu putem accepta.

Reporter: Nu aţi spus dumneavoastră în negocierile cu celelalte partide parlamentare pentru susţinerea  Guvernului Orban că nu veţi da ordonanţe de urgenţă pe justiţie?

Ludovic Orban: Suntem într-o situaţie în care… cred că va înţelege toată lumea şi nu vom fi nevoiţi să dăm ordonanţe de urgenţă, dar suntem obligaţi să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări.

Reporter: Şi luaţi în calcul o ordonanţă de urgenţă doar pe modificările din justiţie sau şi pe cele în plan economic?

Ludovic Orban: Astăzi am fost foarte clar. Am primit mandat din partea colegilor mei din Biroul Politic să ne angajăm răspunderea, o dată, pe temele de justiţie pe care vi le-am prezentat şi, în a doua parte, v-am spus despre temele economice, şi anume, abrogarea celor mai multe prevederi din sinistra Ordonanţă 114. Cu siguranţă ne vom angaja răspunderea.

Reporter: Nu ar fi neconstituţională o astfel de ordonanţă de urgenţă în justiţie, având în vedere că există deja proiecte de lege în parlament pe fix aceleaşi domenii?

Ludovic Orban: N-am vorbit despre ordonanţă de urgenţă.

Reporter: Aţi vorbit, ca alternativă în cazul în care...

Ludovic Orban: În primul caz...

Reporter: Ce se întâmplă cu Secţia specială?

Ludovic Orban: Cu Secţia specială aşteptăm finalizarea consultărilor, aşteptăm alegerile de la CSM şi vom demara o discuţie cu toţi partenerii. Cu siguranţă vom pune în practică recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare atunci când suntem pregătiţi şi când va exista susţinerea politică necesară.

Reporter: Şi când estimaţi că veţi fi pregătiţi, pentru că vor trece câteva luni până vor fi toate răspunsurile date la timp, până se vor face noile alegeri în CSM?

Ludovic Orban: Atunci când vom putea să producem aceste schimbări benefice, pe care de altfel le avem şi în programul de guvernare.

Reporter: Domnule Orban, fostul ministru al justiției Tudorel Toader a adresat astăzi o scrisoare deschisă Comisiei de la Veneția, în încercarea de a preîntâmpina o eventuală revocare a sa. Are motive să se teamă? Aţi făcut demersuri? Ce demersuri veţi face?

Ludovic Orban: Recunosc că ne-am gândit, dar până acum n-am făcut niciun demers. Ar putea să renunțe la epistole, ar putea să se ducă să comunice cu colegii lui, în care el, ca membru în guvern, preț pentru toate malversaţiunile și pozițiile antieuropene din justiție ale domniei sale, colegii săi pesediști din guvern l-au desemnat încă o tură în cadrul Comisiei de la Veneția. Încă n-am făcut niciun demers oficial. Se plânge degeaba deocamdată.

Reporter: Veţi face? V-a cerut și societatea civilă, din câte știu...

Ludovic Orban: V-am spus că ne-am gândit la această decizie. Pe de altă parte, trebuie să analizăm foarte bine regulile, cutumele care stau la baza funcționării Comisiei de la Veneția și, în funcție de asta, să luăm cea mai potrivită decizie.

Reporter: În ce stadiu sunteţi cu pregatirea bugetului pe anul viitor? O să veniţi în luna decembrie cu el în parlament sau la anul?

Ludovic Orban: V-am spus că obiectivul nostru este să fie adoptate legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat până la sfârșitul anului.

Reporter: Domnule prim-ministru, spunea Florin Cîțu că, în opinia domniei sale, CEC ar trebui să fi listată la Bursă. Dumneavoastră ce viziune aveți legat de această bancă de stat și dacă aveți în vedere și alte companii de stat?

Ludovic Orban: Aceeași viziune. După opinia mea, companiile trebuie listate la Bursă, pentru că în momentul în care listezi la Bursă compania ai foarte multe avantaje. În primul rând, evaluarea companiei se face de către piaţă. În al doilea rând, odată ce-ţi intră acționari minoritari, chiar și minoritar fiind în componența, în structura acționariatului, ai obligații de a respecta drepturile acționarilor minoritari. De asemenea, listarea la Bursă presupune creșterea transparenței în cadrul companiei respective. Mai mult decât atât, există și posibilitatea de a obține finanțări prin intermediul listării la Bursă a companiei de stat. Ca atare, eu sunt clar adeptul listării la Bursă a tuturor companiilor de stat. Că este vorba de Hidroelectrica, de CEC Bank sau de Aeroporturi sau de alte companii, pentru mine punctul de vedere este același. Important este ca...

Reporter: Bun, şi aţi făcut demersuri în sensul ăsta? Urmează să le faceţi?

Ludovic Orban: Avem o lună de guvernare, doamnă. De 30 de ani sau, mă rog, de când trebuiau listate pe Bursă, după 2007, după integrarea în Uniunea Europeană, nu s-a făcut aproape nimic. Evident că trebuie bine pregătite pentru a fi listate pe Bursă.

Reporter: La Senat a fost depusă, în urmă cu puţin timp, o moţiune simplă împotriva ministrului de finanţe. Nu poate atrage demiterea ministrului de finanţe, dar ce veţi avea de gând dacă reuşeşte PSD-ul să strângă voturile?

Ludovic Orban: Eu îl felicit pe ministrul finanţelor că a reuşit, într-o viteză foarte mare, să iniţieze o rectificare bugetară care ne permite să plătim pensiile, să plătim alocaţiile pentru copii, să plătim firmelor toate concediile medicale şi celelalte concedii maternale care n-au fost decontate de aproape un an de zile, că ne permite să rambursăm TVA-ul în termenul legal, că ne permite să plătim lucrările efectuate de companii în cadrul PNDL. Sunt jenanţi cei din PSD să depună moţiune împotriva ministrului finanţelor după dezastrul bugetar şi financiar pe care l-au creat, dar ne bucurăm că avem această ocazie de a prezenta o dată în plus nenorocirea lăsată de aceşti guvernanţi iresponsabili, care au minţit cu neruşinare, care au schimbat legea ca să nu-şi asume răspunderea pentru veridicitatea datelor în alcătuirea bugetului de stat; ne bucurăm şi vom prezenta toate aceste informaţii şi toate aceste date despre comportamentul ticălos şi iresponsabil al celor care astăzi vor să facă o moţiune simplă împotriva ministrului finanţelor.

Reporter: Spuneaţi, domnul premier, la un moment dat, că luaţi în calcul să depuneţi chiar şi o plângere penală pe numele lui Eugen Teodorovici sau şi pe numele Vioricăi Dăncilă. În ce stadiu este această plângere? O mai depuneţi?

Ludovic Orban: Am spus eu ceva de Dăncilă, de plângere penală? Am depus o plângere, aia a fost. A fost acum luni de zile.

Reporter: Mă refer acum la afirmaţiile pe care le-a făcut Florin Cîţu cu privire la modul în care Eugen Teodorovici...

Ludovic Orban: V-aţi referit la afirmaţiile! A fost, cum să spun, o expresie plastică pentru a arăta că una au spus ei opiniei publice şi una au scris în Legea bugetului de stat şi alta scria legea despre ce trebuie să facă guvernul şi alta au făcut ei pe ascuns. Au ţinut...

Reporter: Deci, nu se va depune.

Ludovic Orban: Asta nu mă întrebaţi pe mine. Dacă o să existe elementele constitutive ale unei infracţiuni care va fi descoperită de ministrul finanţelor în cursul activităţii sale, o va face.

Reporter: Când va fi gata acest pachet de măsuri de reducere a cheltuielilor, astfel încât bugetul să se încadreze în 3,5%?

Ludovic Orban: Am început procesul de elaborare al Legii bugetului de stat pe 2020. Când vom avea ceva de comunicat pe această temă vom comunica.

Reporter: Luaţi în calcul să introduceţi vreo taxă?

Ludovic Orban: V-am spus, când vom avea ce comunica pe această temă vom comunica.

Reporter: Luaţi în calcul să introduceţi vreo taxă?

Ludovic Orban: Uitaţi-vă în programul de guvernare şi veţi afla răspunsul din programul de guvernare. Nu.

Reporter: Despre varianta alegerilor anticipate, pentru că preşedintele Klaus Iohannis a spus deja de cel puţin trei ori că susţine această variantă, veţi deschide negocieri cu celelalte partide sau...?

Ludovic Orban: Doamnă, este a nu şiu câta oară când îmi puneţi întrebări. Am dat răspunsul la această întrebare. PNL susţine ideea alegerilor anticipate. Problema este dacă există în mod realist posibilitatea de a se ajunge la alegeri anticipate.

Reporter: Întrebarea a fost dacă veţi deschide discuţiile...

Ludovic Orban: Din punctul nostru de vedere. Şi aici am comunicat în repetate rânduri, normal că discutăm permanent cu partidele parlamentare. Ca să poţi să demarezi procedura de anticipate, trebuie să ai un număr de formaţiuni politice care să deţină un număr de parlamentari, de deputaţi şi de senatori, 50% minim, care să-ţi confere garanţia că vor fi respinse succesiv două propuneri de guvern. Altfel, dacă nu se ajunge la un astfel de acord cu posibili parteneri care să ofere garanţia că, odată demarată procedura, putem ajunge la anticipate, atunci nu ne aruncăm în aventuri numai ca să ajungem în situaţia în care să ne trezim la a doua învestire că votează parlamentarii orice formulă de guvern, indiferent de program, numai ca să-şi menţină o majoritate parlamentară, mandatul până la final. Deci, când va exista voinţa politică reală şi convingătoare pentru anticipate, PNL este primul, de altfel, uitaţi-vă, în sondajele de opinie şi veţi vedea că, din punct de vedere politic, partidul care ar avea cel mai mult de câştigat din alegeri anticipate este PNL.

Reporter: În acelaşi context, în legătură cu alegerile locale, aveţi în vedere modificarea alegerilor în două tururi?

Ludovic Orban: PNL susţine clar alegerea primarilor în două tururi. PNL susţine alegerea preşedintelui de consiliul judeţean de către consilierii judeţeni. PNL are proiect de lege de creştere a reprezentării diasporei, în conformitate cu numărul de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate înregistraţi, adică creşterea de la 6 parlamentari la 15 parlamentari. Toate proiectele noastre, care sunt depuse în parlament, sunt foarte bine cunoscute şi în mod evident încercăm să convingem orice partener să susţină aceste proiecte astfel încât ele să fie adoptate.

Reporter: Dar ele trebuiesc adoptate cu şase luni înainte de aceste alegeri.

Ludovic Orban: Vom vedea. E posibil să fie adoptate.

Reporter: Există suficientă voinţă politică în momentul de faţă pentru a impune schimbarea preşedinţilor celor două camere, aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis astăzi, în BPN, la partid?

Ludovic Orban: În ceea ce privește Senatul, așteptăm decizia Curții Constituționale. În ceea ce privește președintele Camerei, voință politică din partea PNL există, și ea a fost manifestată.

Reporter: /.../ poate schimba preşedintele Camerei.

Ludovic Orban: Sigur că aici intrăm într-o dezbatere constituțională. Ştiți foarte bine că noi am inițiat procedura de demitere a fostului președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, invocând încălcări ale Constituției și încălcări grave ale regulamentului - pentru că există și această posibilitate, care nu prevede obligativitatea inițierii procedurii de demitere strict de către grupul care l-a propus, adică PSD.

Reporter: Dar e doar un demers iniţial. Ca să-l puneţi în...funcție, aveți nevoie de voturi…

Ludovic Orban: În privința... Evident că lucrul acesta trebuie negociat cu toți partenerii care nu sunt PSD, și cu siguranță vom negocia acest lucru. Eu m-aş simți de zece ori mai confortabil cu un președinte al Camerei Deputaților și cu un președinte al Senatului din partea PNL sau al unui partid din coaliția care susține guvernul.

Reporter: Raluca Turcan şi Alina Gorghiu ar fi variante pe care le aveţi în vedere?

Ludovic Orban: Cu siguranţă. Ştiţi foarte bine că am discutat lucrul ăsta. Problema e că nu se pot pune în practică imediat.

Reporter: Şi numele care au apărut în presă?

Ludovic Orban: Deocamdată, obiectivul nostru este să obținem, pe de o parte, la Senat, așteptăm decizia Curții Constituționale, iar la Camera Deputaților să generăm un acord politic care să poată să dea o majoritate.

Reporter: Având în vedere mesajul președintelui Klaus Iohannis de astăzi, mai discutați cu Alianţa USR-PLUS despre un candidat comun la alegerile locale?

Ludovic Orban: Deci, noi discutăm cu partenerii noștri teme de guvernare, temele importante pentru viața de zi cu zi a românilor, care să ducă la soluții benefice pentru români. Sigur că am discutat și de alegerile locale. Deocamdată, în privința alegerilor locale, singur lucru pe care l-am convenit, am spus că punctual, acolo unde există o disponibilitate de cooperare, noi să acceptăm această disponibilitate de cooperare.

Reporter: De ce credeţi că social-democrații au fost astăzi de acord să pună pe ordinea de zi de mâine, la comisii, și mai apoi la plen, eliminarea pensiilor speciale?

Ludovic Orban: Nu numai... A fost foarte interesant că au fost introduse proiectele PNL, cum este proiectul eliminării supraaccizei la combustibil, deci proiect PNL, de asemenea, proiectul de desființare a pensiilor speciale altele decât ale cadrelor militare, și au băgat și proiectul de lege, inițiat tot de PNL, privind abrogarea recursului compensatoriu.

Reporter: Cum vă explicaţi acest lucru?

Ludovic Orban: Mi-e greu să înțeleg. N-am avut nicio discuție cu ei. O vorbă străveche știți cum spune, după Troia: că să n-ai încredere nici când îți fac daruri. Același lucruri îl spun și eu: nu am încredere în PSD nici măcar când pare că face daruri, adică să pună pe ordinea de zi proiecte de lege ale PNL. Așteptăm să vedem cum votează!

Reporter: Mulţumim.

Ludovic Orban: Oricum, dacă nu trece legea PNL privind recursul compensatoriu, aici e posibil să fie şi o reacţie la presiunea pe care am pus-o prin anunţul de angajare a răspunderii, dacă nu trece va fi cuprins în proiectul de lege pentru care ne angajăm răspunderea.

Reporter: Mulţumim!

Ludovic Orban: Bună seara!