Guvernul RomânieiMiercuri, 27 Iunie

Discursul susținut de premierul Viorica Dăncilă la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului


Galerie foto

 

[Check against delivery]

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Stimați invitați,

Am parcurs cu atenție textul moțiunii de cenzură depusă de Opoziție și vă mărturisesc că sunt dezamăgită.

Am sperat că, în ciuda adversității politice în care ne găsim, va exista, dincolo de jocul politic, o abordare constructivă a criticii în beneficiul cetățeanului.

Am sperat să fim avertizați, corectați, ba chiar trași de mânecă cu privire la anumite măsuri care pot părea, din perspectiva dvs., discutabile.

Nu m-am așteptat ca întreaga moțiune să fie o înșiruire de falsuri; o prezentare, parcă a unei alte realități, făcută cu rea credință.

Înțeleg rolul Opoziției și obligația ei de a critica Guvernul. Acest lucru face parte din mecanismul esențial al democrației. Dar felul în care astăzi, lipsită de argumente raționale, Opoziția subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzații lipsite de logică și realism, mă face să cred că această moțiune nu reprezintă decât un joc politic.

Mistificați realitatea pentru a vă servi propriile interese politice. Prezentați răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dvs. nu mai e loc de nuanțe. Totul este alb și negru: tot ce face puterea e rău, iar tot ce faceți dvs. este bine!

Acestea este premisa și concluzia moțiunii, care trădează o aroganță incredibilă, în raport cu prestația îndoielnică pe care ați avut-o când ați fost la guvernare.

Refuzați să admiteți chiar și cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Pentru dumneavoastră, creșterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haosul în economie. Pentru dumneavoastră, majorarea salariului minim din România este o măsură anti-socială și anti-economică, așa cum susțin unii dintre reprezentanții dvs. într-o scrisoare deschisă. Pentru dumneavoastră, creșterea economică de excepție pe care a avut-o România anul trecut, este rezultatul incapacității și incompetenței guvernării.

În viziunea dumneavoastră, scăderea datoriei guvernamentale, este de fapt o creștere a datoriei.

Orice ar fi făcut acest Guvern, orice ar face, oricât de bine ar merge lucrurile, pentru dvs. este imposibil să ieșiți din această paradigmă a catastrofei, a dezastrului și a circului.

Când nu mai puteți combate pe fond măsurile bune ale Guvernului, atacați într-o manieră primitivă, începând de la îndemnurile rudimentare de a lua parul ca să-i loviți pe adversari, până la gesturile obscene făcute în Parlamentul României. Când nu ați mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii și salarii, v-ați legat de aspectul fizic, de coafură sau de ținuta adversarilor politici. Când nu ați mai avut cum să negați performanțele economice ale acestei guvernări, recunoscute de către FMI, Banca Mondială, ați început să faceți comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregătire al opozanților dumneavoastră. Când nu ați mai putut contrazice rezultatele economice pozitive confirmate de INS și de Eurostat, ați început să mințiți și să denaturați performanța guvernării noastre.

Regret să o spun, dar este foarte multă aroganță în acest discurs al dumneavoastră. Îmi pare rău să constat că ați rămas prizonierii politicii conflictuale, fără să realizați că românii s-au săturat de scandal și detestă certurile și învrăjbirea din politica românească. Am însă credința în puterea adevărului. Am credința în inteligența acestui popor, care a dovedit în nenumărate rânduri că nu se lasă păcălit de manipulări și că este capabil să discearnă adevărul de minciună.

Când în anul 2020 se va termina acest mandat, românii vor trage linia și cu înțelepciunea care îi caracterizează vor surprinde în mod corect esența lucrurilor, atunci când vor merge la vot.

 Ecuația va fi cât se poate de simplă:

  • Dvs. ați tăiat, noi am majorat pensiile și salariile.
  • Dvs. ați închis, noi am redeschis și am construit școli și spitale.
  • Dvs. ați crescut, noi am redus și am eliminat taxele.
  • Dvs. ați înregistrat cel mai ridicat șomaj, noi cel mai scăzut.
  • Dvs. ați desființat, noi am creat sute de mii de locuri de muncă
  • Dvs. ați generat una dintre cele mai mari scăderi, noi una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană.

Aceasta este pe scurt radiografia guvernării pe care o va face orice român de bună credință din România.

Dar dincolo de aroganță și ipocrizie, rămâne întrebarea legitimă pe care și-o pune oricine: Dacă ar trece această moțiune, ce s-ar întâmpla cu această țară? Cum vor trăi cetățenii ei? Le va fi mai bine sau le va fi mai rău?!

Ar trebui deci, ca dincolo de atacurile la guvern să prezentați românilor alternativa pe care vreți să o oferiți.

Mulți dintre noi o cunosc foarte bine. Este aceeași alternativă pe care ați mai servit-o odată cetățenilor români.

Este alternativa tăierilor și austerității.

Se vorbește mult în programului PNL-ului de azi despre tăierea salariului minim pe economie până la 1.000 de lei, deci chiar cu mai mult de 25% fața de cum s-a întâmplat în guvernarea PDL-ului.

Mai mult, economiștii PNL-ului susțin sus și tare că majorarea salariului minim ar fi o măsură anti-economică și anti-socială. Aceasta, în condițiile în care salariul minim din România este încă printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în pofida majorărilor succesive din guvernarea noastră.

Aceasta este alternativa dumneavoastră?  Asta vreți să oferiți românilor? Din nou haos și circ? Din nou tăieri de salarii și pensii? Din  nou concedieri? Din nou tăieri de ajutoare sociale? Din nou închiderea școlilor și spitalelor sau privatizarea lor, astfel încât sănătatea și educația să devină un lux accesibil doar pentru cei cu bani?

Mai grav decât această perspectivă sumbră pe care o oferiți, mi se pare modul dezonorant în care încercați să îi dezinformați pe români.

Sunt multe, multe minciuni, distorsionări sau mistificări în cuprinsul moțiunii. Oriunde ai pune degetul pe text, dai peste o minciună sau o intoxicare.

Mi-ar lua mult prea mult timp să le tratez pe fiecare dintre ele. Mă voi opri doar la cele mai grave și mai răspândite nu doar în moțiune, ci și în presa de propagandă sau în rețelele sociale folosite drept paravan de cei care lucrează la dărâmarea puterii politice legitim constituite în urma alegerilor libere și corecte.

Vă prezint, așadar, zece exemple de astfel de minciuni și manipulări care apar în cuprinsul moțiunii.

Prima dezinformare este și cea mai gravă: insinuarea că nu mai sunt bani de pensii, însoțită la pachet, de așa-zisa naționalizare a Pilonului II de pensii.

Eu pot să înțeleg până la un punct că menirea Opoziției este de a contesta ce face Puterea.

Pot să înțeleg jocurile politice pe care le faceți în acest sens.

Dar vă atrag atenția că pentru pensionari nu e deloc o joacă să afirmați că nu mai sunt bani pentru plata pensiilor până la sfârșitul anului.

Pentru un pensionar a cărui sănătate sau chiar viață depinde de pensia care trebuie să vină lună de lună, nu e deloc o joacă când îi mințiți că nu mai ajung banii de pensii. Este o minciună iresponsabilă și vă rog să încetați să-i mai mințiți pe pensionari! V-ați făcut o dată de râs, când ați mai prevestit că nu vor mai fi bani de pensii decât până în luna noiembrie.

Cât mai vreți să persistați în această minciună? Mai sunt câteva zile și intră în vigoare majorarea punctului de pensie cu 10%, de la 1.000 lei la 1.100 lei începând cu 1 iulie 2018! Tot de atunci se majorează și așa zisa pensie minimă de la 520 lei la 640 lei! O creștere de 23%.

Cât sunteți de „rezistenți” când vine vorba de creșterea veniturilor pensionarilor?! Oare nu sunt ei părinții și bunicii noștri, ai tuturor, care au muncit o viața, în special pentru copiii și nepoții lor?

La fel de iresponsabilă este și zvonistica pe care o întrețineți cu privire la Pilonul II de pensii.

Nu s-a pus niciodată problema naționalizării Pilonului II de pensii – nici nu s-ar putea pentru că fondurile acumulate acolo aparțin românilor, iar dreptul la proprietate este garantat prin Constituție.

Vrem însă ca fiecare român să aibă libertatea de a decide unde să își țină banii de pensii și îmi vine greu să înțeleg cum e posibil ca un partid care se pretinde liberal să militeze pentru lipsa opțiunii, pentru impunerea de către stat a locului în care trebuie ținuți banii.

Nu s-a pus niciodată problema desființării sau naționalizării Pilonului II – nici nu ar fi fost tehnic posibil. Dar, da, vrem ca administratorii privați ai fondurilor din Pilonul II să fie într-un mediu concurențial real, astfel încât să fie determinați să obțină randamente cât mai bune și să perceapă comisioane cât mai mici pentru clienții lor. Acesta este interesul cetățenilor și asta ne dorim să facem în reformarea sistemului de pensii.

A doua dezinformare este despre așa-zisele evoluții negative din economia românească.

Când vine vorba de economie vă lansați în afirmații fără niciun fel de acoperire, în speranța că o minciună repetată la nesfârșit, ajunge în cele din urmă să fie crezută. O astfel de denaturare a adevărului o regăsesc și în textul moțiunii: insinuarea că veniturile ar fi scăzut în raport cu creșterea economică.

Stimați parlamentari ai Opoziției, este incredibil! Uitați-vă în istoria recentă a României! Primul an de după Revoluție în care veniturile au scăzut, în timp ce economia era în creștere a fost în anul 2016. Atunci, deși România a înregistrat o creștere economică de 4,8%, veniturile la buget au scăzut cu 9,8%, față de anul 2015.

Vorbiți ironic de faptul că economia românească este „Tigrul Europei”. Eu spun că da, în această guvernare, România a devenit  tigrul economic al Uniunii Europene. Am înregistrat o creștere a PIB-ului cu 55 miliarde euro.

România a înregistrat cea mai mare creștere economică din ultimii 10 ani, fiind totodată și cea mai mare creștere din Europa, cu o rată de 2,8% ori mai mare decât media europeană. Asta înseamnă că am redus decalajele noastre față de Europa. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Eurostat a confirmat chiar săptămâna aceasta că PIB-ul pe locuitor, la paritatea puterii de cumpărare a crescut de la 58% la 63% din media UE, fiind cea mai mare creștere dintre țările UE28.

A 3-a dezinformare: inflația de 5,4% și evoluția ROBOR la care vă referiți în cuprinsul moțiunii.

Știți bine, sau poate că nu știți, că această inflație de 5,4% raportată la perioada similară din anul precedent este o inflație pur statistică.

Ea nu reflectă impactul real al creșterii prețurilor resimțit de populație,  spre deosebire de inflația raportată la luna precedentă care arată efectiv evoluția continuă a prețurilor și efectul real din buzunarul cetățeanului. 

Da, a avut loc o majorare a prețurilor la finalul anului trecut, dar vă rog să rețineți că România a avut una dintre cele mai mici rate ale inflației din Uniunea Europeană în anul 2017.

Știți sau ar trebui să știți că factorii principali au fost legați de prețul internațional al țițeiului, de criza unor alimente la nivel european sau de prețurile la energie în contextul liberalizării pieței convenită cu mult timp în urmă cu partenerii noștri din Uniunea Europeană. Nu o spunem doar noi – o spune BNR și o spune Eurostat.

După momentul de anul trecut, majorările de prețuri s-au diminuat aproape în totalitate, cu creșteri medii de sub 1% de la lună la lună și chiar cu scăderi de prețuri la alimente de bază, la ulei, la zahăr sau la ouă și lista poate continua, pe lângă alte produse de bază precum, făina, pâinea sau laptele unde prețurile au stagnat. De ce mințiți oamenii când le spuneți în fiecare lună că le-au crescut prețurile cu 5.4%?

Știți bine că nu e așa! Chiar dacă prețurile ar scădea constant de la lună la lună, prin raportarea la anul trecut, inflația s-ar menține la un nivel aparent mai ridicat față de anul trecut. În mod real, față de luna decembrie 2017, până în prezent prețurile au crescut cu doar 2,4%, adică mai puțin de jumătate din cât raportați  sus și tare dvs.

Mai mult, inflația medie în ultimele 12 luni, calculată după metodologia Eurostat a fost în România de 2,6%, iar această inflație s-a resimțit în majoritatea statelor europene. În luna mai 2018 față de luna mai 2017, inflația a crescut cu aproximativ  60% în Italia, Ungaria, cu aproximativ 40% în Cehia, Germania, Austria, cu aproximativ 85% în Polonia și s-a dublat în Danemarca, Lituania, Olanda, România, Slovacia, Anglia.

Mai subliniez un lucru pe care îl știți la fel de bine cu toții: Nu guvernul este cel care e responsabil de evoluțiile inflației.

Știți bine că aceasta este în grija și răspunderea Băncii Naționale a României, care, de altfel, a și admis, în mod oficial, că inflația despre care discutăm nu a fost generată de politicile guvernamentale.

Cum puteți, tocmai dvs., să vă referiți la ROBOR? Tocmai dvs. cei din PDL! Să lăsăm cifrele să vorbească.

Astăzi dobânda ROBOR este puțin peste 3%,  cu mult mai mică față de anul 2009, când a fost de aproape trei ori mai mare, respectiv de 10,65%. Tot în guvernarea voastră, la mijlocul anului 2010,  ROBOR era de 7,27%, iar la finalul anului era de 6,17% și la sfârșitul lui 2011 era de 6,05%.

Deci oricum ne uităm la guvernarea PNL sau PDL, indiferent dacă ne uităm din strânga sau din dreapta, indiferent dacă ne uităm în jos și în sus, ROBOR a fost mai mare de două sau trei ori față decât este în prezent.

A 4-a dezinformare: se referă la așa-zisa stagnarea economică ce ar fi avut loc în primul trimestru al acestui an.

Eu cred că toți cei din această sală au cel puțin cunoștințe elementare de matematică și cred că putem fi de acord că 4,2% nu este 0.

Dacă INS și Eurostat vorbesc despre o creștere economică de 4,2%, de aproape două ori mai mare față de media Uniunii Europene și a 5-a cea mai mare în rândul statelor membre, atunci e imposibil să vorbiți de stagnare economică.

Presupun însă că v-ați referit la trimestrul precedent. Deci la ce ne raportăm? În trimestrul IV din 2017, când s-a înregistrat cea mai mare creștere trimestrială a PIB-ului din ultimii 10 ani? La asta vă referiți?!

În acest caz, da, e normal să vi se pară ciudat că acest guvern a reușit să mențină același nivel ridicat – e ciudat pentru dvs, un partid obișnuit cu scăderile și tăierile, cu drumul în jos.

A 5-a dezinformare este pur și simplu o minciună: spuneți că puterea de cumpărare a românilor s-ar fi erodat. Nimic mai fals!

În realitate este cu totul invers. Înainte de a vă apuca să mai scrieți moțiuni, vă recomand cu prietenie să vă documentați mai bine pentru a evita alunecarea în ridicol. Citiți cu atenție datele oficiale al INS și Eurostat. Sunt date publice!

Analizați ce spun rapoartele FMI, ale Băncii Mondiale sau ale Comisiei Europene, în care se afirmă că puterea de cumpărare a românilor nu doar că nu s-a erodat, dar chiar a crescut semnificativ și în acest an și anul trecut.

În 2017, câștigul salarial net în termeni reali, adică în traducere liberă pentru Opoziție, e vorba de câștigul salarial după plata impozitelor și eliminarea efectului inflației, adică și mai simplu, este vorba de puterea de cumpărare care a crescut în medie cu 12,7% pe ansamblul economiei, respectiv cu 22,5% în sectorul public și cu 10,2% în sectorul privat.

Prin urmare, puterea de cumpărare a crescut pentru toți: nu doar bugetarii trăiesc mai bine în urma guvernării PSD-ALDE, ci și angajații din mediul privat.

La fel în anul 2018, în luna martie, câștigul salarial net în termeni reali, a crescut cu 10% pe ansamblul economiei, respectiv cu 16% în sectorul public și cu 8,1% în cel privat.

Nu a fost, așadar, o erodare, ci o creștere a puterii de cumpărare. Însă nu această confuzie este cel mai grav lucru.

Mai grav mi s-ar părea prăbușirea puterii de cumpărare care s-ar produce dacă ați veni dvs. la guvernare și ați face ceea ce v-ați propus, respectiv tăierea salariului minim până la 1.000 de lei, după ce noi am făcut eforturi pentru a reduce decalajul față de nivelul salariului minim din statele Uniunii Europene.

Apreciez sinceritatea dvs., față de această măsură a tăierii salariului minim, dar mă îngrozește impactul pe care l-ar produce asupra a milioane de români! De aceea vă întreb: chiar vorbiți serios că vreți să tăiați din nou salariile?! Chiar nu ați învățat nimic din dezastrul pe care l-ați făcut în anul 2010, când ați tăiat pensiile și salariile?

Chiar nu ați înțeles că austeritatea este o politică greșită, care generează neîncredere, instabilitate și criză economică?!

A 6-a dezinformare: criticile privind execuția bugetară, respectiv faptul că veniturile nu ar crește cum ar trebui și că au crescut în schimb cheltuielile.

Dați-mi voie să vă prezint foarte succint realitatea privind execuția bugetară în primele 4 luni ale anului 2018.

Chiar dacă dvs. susțineți că veniturile ar fi scăzut, așa cum s-a întâmplat în timpul Guvernului Cioloș, eu vă spun că, dimpotrivă, veniturile au crescut, atât în raport cu anul trecut, cât și în raport cu ceea ce am prevăzut în buget.

Mai mult, veniturile cresc într-un ritm mai mare decât creșterea economică, ceea ce reprezintă un semn de însănătoșire a sistemului fiscal din România.

Vă reamintesc că, în anul 2016, în timpul guvernului Cioloș, veniturile au scăzut cu aproape de ori mai mult decât ritmul de creștere economică!

În 2017, când am venit la guvernare, a trebuit să reparăm ce au stricat alții, iar apoi am ajuns să avem o creștere de aproape două ori mai mare decât creșterea PIB-ului, chiar dacă, știți bine am avut printre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană.

Mai mult decât atât, în primul trimestru din 2018, creșterea veniturilor s-a consolidat față de aceeași perioadă a anului anterior.

Realitatea economică în care trăim acum și pe care dumneavoastră nu o puteți înțelege, ne arată că o politică fiscală coerentă și înțeleaptă îți poate aduce venituri chiar dacă reduci taxele și în același timp crești salariile, pensiile si investițiile publice.

Tendința de creștere a veniturilor totale ale bugetului general consolidat a continuat și în luna aprilie, iar ritmul de creștere înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2018 s-a accelerat, ajungând la 11,8% în termeni nominali și la 6,6% în termeni reali față de aceeași perioada a anului anterior.

Cea mai mare creștere a veniturilor bugetare s-a înregistrat la contribuțiile sociale unde avem un avans de 33,6% față de anul trecut, chiar în condițiile în care am avut o scădere a taxării contribuțiilor de la 1 ianuarie 2018.

Și de această dată, realitatea bate propaganda care atacă măsura transferului contribuțiilor de la angajator la salariat. Se dovedește că această măsură a adus mai mulți bani la sănătate și la pensii pentru toți românii.

Tot la acest capitol al execuției bugetare, o altă direcție de manipulare și dezinformare este legată de evoluția deficitului bugetar, la care se face referire și în această moțiune și cu insinuarea că suntem mereu pe marginea prăpastiei și că riscăm în orice moment să ne prăbușim.

În realitate, în primele 4 luni din acest an, deficitul a fost de 0,65% din PIB, adică de circa 6 miliarde lei.

Dacă parlamentarii din opoziție s-ar fi uitat cu mai multă atenție pe execuția bugetară, probabil nu ar fi îndrăznit să se refere la deficit în cuprinsul moțiunii.

De ce spun asta? Pentru că aproape toată valoarea deficitului se regăsește în investiții, care s-au dublat față de aceeași perioada a anului trecut ajungând până la 5,9 miliarde lei.

Sincer, nu vă înțeleg. Nu e bine când creștem pe consum, că nu sunt investiții. Când sunt investiții, tot nu e bine, pentru că sunt mai mari cheltuielile. Vă dau însă o veste nouă pentru dvs: nu poți investi, fără a cheltui. Deci e simplu: investiții mai mari înseamnă cheltuieli mai mari.

A 7-a dezinformare este una dintre cele mai grosoloane și se referă la datoria guvernamentală.

Cu tot respectul, este rudimentar  să vorbiți de creșterea valorii nominale a datoriei publice, fără a lua în considerare creșterea produsului intern brut, adică tot ceea ce produce Romania. Nici măcar un student în anul întâi la ASE nu vă poate lua în serios când faceți astfel de raționamente.

Ar trebui să știți că mărimea unei datorii este o noțiune relativă. De pildă, o datorie de 100 de lei este mare sau mică? Eu cred că este mare  pentru cineva care câștigă 1.000 lei/lună, dar e mică pentru cineva cu 10.000 lei pe lună.

De aceea e absurd să analizezi datoria guvernamentală doar după valoarea ei. Orice economist serios se uită la ponderea în PIB pe care o are datoria. Dar eu pot înțelege de ce nu v-ați referit la acest indicator.

Știți foarte bine că, în mod real, datoria publică a scăzut ca pondere în PIB, de la 37,4% lăsată de Guvernul Cioloș, la 35%, anul acesta, cu 2,4 puncte procentuale mai puțin.

O lecție de economie pe care ar trebui să o țineți minte de acum inainte!

Și nu vă spun ironic acest lucru. Vă spun pentru că știu ce ați făcut când ați fost dumneavoastră la conducerea țării. Vă reamintesc că ați triplat datoria publică de la 12,4% din PIB în anul 2008, la 34% din PIB în anul 2011. Asta ați făcut și vă întreb din nou: Tocmai dvs. veniți acum să ne vorbiți de creșterea datoriei? Tocmai dvs. care ați triplat datoria, față de noi care am scăzut-o?

A 8-a mare dezinformare este legată de evoluțiile în infrastructura de transport

Vorbiți mult în moțiune despre blocajele din derularea construcțiilor de autostrăzi.

Aș putea și eu să îi cert pe cei care au susținut Guvernul Cioloș sau pe cei care au susținut guvernele Boc pentru că nu au modificat legea achizițiilor publice care a generat atâtea blocaje în toate proiectele de investiții derulate în România. Dar dacă aș intra într-o astfel de dispută, nu am face decât să ne învinovățim unii pe alții, ceea e ar fi complet irelevant pentru cetățenii care ne-au votat.

Eu vă voi spune ce am făcut noi pentru a debloca aceste lucruri. Am modificat Legea achizițiilor publice, astfel încât contestațiile să nu mai fie folosite abuziv pentru împiedicarea derulării proiectelor. Am modificat Legea exproprierilor ca să putem asigura frontul de lucru pentru constructorii de drumuri și autostrăzi.

Am înlăturat o mare parte din barierele administrative care țineau blocate proiectele de infrastructură. Au fost aprobate 90% dintre bugetele companiilor din subordinea si coordonarea Ministerului Transporturilor.

Nu spun că de acum totul va merge de la sine și vom umple România de drumuri și autostrăzi. Spun doar că acest guvern pe care îl conduc a eliminat mai multe probleme majore care trenau de zeci de ani de zile și care blocau dezvoltarea infrastructurii românești.

Am fost criticați pentru că Guvernul României ar fi anulat acordul cu Banca Mondială pentru proiectul Comarnic-Brașov. Dar ați omis deliberat să spuneți că în varianta cu Banca Mondială termenul de realizare era anul 2030! Vă întreb cât se poate de serios: Asta vreți să le spunem românilor? Că vom termina autostrada Comarnic-Brașov în 2030, în condițiile în care noua Lege a parteneriatului public privat ne permite să începem deja lucrările în următorii doi ani?

Vă asigur totodată că nu e nimic care să ne facă de râs în relația cu instituțiile financiare internaționale, așa cum presupuneți dvs. Îi informez pe toți cetățenii României că nu avem nicio divergență contractuală sau de vreun alt tip cu Banca Mondială. 

A fost o discuție exploratorie pe care noi am analizat-o, iar în final am luat decizia de a merge pe varianta mai rapidă, chiar dacă e vorba de un proiect complex.

Am mai văzut îngrijorarea privind absorbția fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură mare. Vă fac cunoscut faptul că în prezent nu există niciun risc de dezangajare a fondurilor europene în acest domeniu.

Avem pentru infrastructura de transport proiecte în lucru sau în licitație, în valoare totală de 11 miliarde euro, adică de două ori mai mult față de fondurile disponibile la acest capitol pentru perioada 2014-2020. Până în prezent Ministerul Transporturilor a absorbit 850 de milioane de euro.

Comisia Europeană tocmai a aprobat finanțarea de 240 milioane de euro pentru autostrada Câmpia-Turzii-Ogra-Târgu Mureș.

A fost de asemenea aprobată supracontractarea cu 300% pentru axele de transport ale POIM 2014-2020, tocmai pentru a putea direcționa o parte mai mare din fondurile europene ale României către acest sector.

Nu îmi stă în fire să fac promisiuni fără acoperire. Nu mă voi întrece cu dumneavoastră în promisiuni privind  kilometri ce vor fi finalizați până la încheierea mandatului. Eu v-am spus doar ce am făcut pentru a accelera aceste investiții, iar numărul de kilometri inaugurați sau dați în lucru vor fi numărați la final, când vom putea face comparația cu guvernările anterioare dar și cu ceea ce noi am promis în programul de guvernare.

A 9-a dezinformare despre programul de guvernare, se referă la investițiile din sănătate și din educație.

Am văzut multe afirmații false despre educație și sănătate. Ați spus de pildă că am fi blocat investițiile în școli și că am fi lăsat unitățile de învățământ fără fonduri de funcționare.

Tot în acest registru susțineți că nu am construit nimic în România!

Cred că fie sunteți într-o gravă necunoaștere a realităților din România, fie le cunoașteți, dar în stilul care vă caracterizează le negați, așa cum ați negat nenumărate alte evidențe.

În anul 2018, a fost finalizată contractarea în PNDL II a 2.130 de școli, cu o valoare totală de 3,1 miliarde lei.

Investițiile au și început.

Mai mult decât atât, s-au finalizat lucrările de modernizare și dotare pentru 233 de unități școlare, în valoare de 381 de milioane de lei.

Aceasta este realitatea, stimați parlamentari!

La fel de eronată este afirmația că nu mai facem investiții în  universități. Vă informez că s-au încheiat deja contractele pentru construcția primelor 5 cămine studențești din cele 30 pe care ni le-am propus să le facem până în anul 2020; restul fie se află în procedură de achiziție, fie în curs de completare a documentației tehnice.

La fel de hazardate sunt și criticile pe care le-ați formulat în domeniul sănătății.

Avem pe de o parte minciunile privind salarizarea din acest sector. Nu voi intra în detalii, dar pot afirma astăzi că nimeni din sectorul de sănătate nu are venituri salariale mai mici decât avea în luna februarie 2018 și că medicii au beneficiat de cele mai mari creșteri din sectorul bugetar.

În ceea ce privește construcția de spitale regionale, vă reamintesc că 3 dintre cele 8 spitale vor fi realizate și din fonduri europene. Pentru acestea 3 au fost deja alocate terenurile și s-au recuperat întârzierile astfel încât în trimestrul al 4-lea din anul 2018, vom putea depune cererile de finanțare pentru construcția lor.

La fel de false sunt și afirmațiile că se reduce accesul la medicamente compensate, pe motiv că le-am fi ieftinit prea mult! Iată un alt argument marca PNL prin care este înfierată politica de reducere a prețurilor la medicamente. Vă reamintesc că în această guvernare s-a actualizat lista de medicamente compensate și gratuite.

În luna martie 2018, au fost introduse 16 molecule noi, iar in luna mai au mai fost adăugate încă 19 pentru afecțiuni cu tratamente costisitoare: HIV/SIDA, tuberculoză, diabet zaharat, boli degenerative,  transplanturi, afecțiuni oncologice.

Pentru final am păstrat cea de-a 10-a dezinformare : reformele din justiție.

Asistăm din păcate la cea mai amplă campanie de dezinformare și intoxicare a opiniei publice de după Revoluție.

Sunt multe minciuni care circulă în spațiul public și care mizează în mod evident pe resorturile emoționale ce ar putea cataliza o reacție socială ostilă, indignată și radicalizată față de efortul majorității parlamentare de a transpune în legislația penală deciziile Curții Constituționale, ale Curții Europene a Drepturilor Omului și nu în ultimul rând prevederile Directivei  343/2016 privind prezumția de nevinovăție.

Se vorbește în  moțiune despre așa-zisa amputare a instrumentelor de anchetă ale organelor de urmărire penală care nu vor mai putea astfel să prindă infractorii corupți,  criminalii și violatorii.

Dar nu contează realitatea și adevărul – contează doar punerea unor etichete, ceea ce faceți dvs. astăzi!

Se inventează situații în care, victima agresiunilor sexuale, chipurile va fi obligată să dea declarații de față cu agresorul. Se omite însă, tot cu bună știință, să se vadă că forma adoptată a Codului de procedură penală îi asigură victimei agresiunii sexuale statutul de martor vulnerabil care beneficiază de măsuri specifice de protecție, inclusiv audierea fără a fi în prezența autorului agresiunii.

Chiar dacă dezbaterea privind Codurile penale s-a purtat doar în Parlament, iată că Opoziția nu ratează ocazia de a  introduce subiectul în moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Este ciudat să mi se ceară socoteală pentru ceea ce se întâmplă aici în Parlament. Dar nu mă deranjează. Eu sunt și președinte executiv al PSD și susțin 100% efortul colegilor mei parlamentari de a reforma sistemul judiciar și de a alinia codurile penale la principiile constituționale și la prevederile europene, pentru înlăturarea oricărui abuz.

Tot pe tema justiției am mai văzut un comentariu care m-a făcut să verific dacă într-adevăr moțiunea este semnată și de către reprezentanții USR.

Mă refer la reproșul la adresa Guvernului că nu a făcut investiții masive pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori. Mă surprinde că, la televizor, cei de la USR vorbesc despre infractori ca și cum toți ar trebui condamnați la moarte. Aici însă, în moțiune, ne ceartă că nu le facem condiții cât mai bune în închisoare.

Eu îi asigur însă și pe cei de la USR și pe toți cei interesați că Guvernul României a majorat fondurile pentru instituțiile din sistemul penitenciar. În același timp însă Guvernul nu poate face minuni peste noapte.

România nu își poate permite să înceapă construcția a mii de noi locuri în închisori, cât timp avem încă un deficit  de finanțare a sistemului medical.

Nu ne permitem să creștem foarte mult fondurile pentru hrana deținuților, când încă sunt deficiențe pentru plata hranei din spitale. Nu ne permitem să alocăm foarte mult pentru renovarea sau modernizarea penitenciarelor, cât timp avem clase de școală sau camere de spital care necesită urgent o renovare.

Acestea sunt în linii mari, răspunsurile Guvernului la obiecțiile din moțiunea de cenzură.

În mod cert este o moțiune care nu urmărește stabilirea adevărului, ci crearea unei false realități.

Este o moțiune care revendică schimbarea actualei guvernări, cu o alternativă de guvernare obscură, neclară și predispusă să recurgă din nou la tăieri de pensii și salarii, urmate de creșteri ale taxelor, exact așa cum am mai văzut în guvernările anterioare. Va mai amintiți, domnilor, TVA-ul de 24%?!

Date fiind toate aceste lucruri, există o singură variantă de răspuns din partea dumneavoastră: să votați, clar, împotriva moțiunii!

Vă mulțumesc si va doresc gândul bun în acest an al Unirii !

Dumnezeu sa ne ajute pe toți și întreaga țară!   

***

Intervenția premierului Viorica Dăncilă în cadrul ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului

[Check against delivery]

Credeam că ați învățat că pentru a ajunge la guvernare aveți nevoie de voturile românilor, și nu de țipete și un concurs de ”care țipă mai tare”. Am să încerc să răspund punctual.

Domnule Barna, USR, aţi vorbit de valori europene. Vă reamintesc că atunci când am prezentat primul program pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, program urmărit de toate statele membre, dvs. făceaţi circ pe holurile Parlamentului. Toţi oamenii de bună credinţă au înţeles cât de multă atenţie acordaţi Uniunii Europene. Care e România dumneavoastră, domnule Barna? Cea în care loviţi un bătrân, cea în care bruscaţi un deputat, cea în care îndemnaţi la violenţă şi ură? Să ştiţi că românii nu-i iubesc pe cei care urăsc, românii îi iubesc pe cei care aduc plus valoare şi consens.

Domnule Băsescu, nu suntem în Trio-ul cu Austria, ci în Trio-ul cu Finlanda şi Croaţia, aşa că vă rog să vă documentaţi. Mai mult, la Consiliul European ne reprezintă preşedintele României. Să înţeleg că nu aveţi încredere în domnul Iohannis?

Domnule Iulian Dumitrescu, să spuneți că România este ”o mârțoagă” este prea mult! Cred că cu această afirmaţie aţi jignit foarte mulţi români şi cred că ar trebui să vă cereţi scuze românilor care privesc de acasă şi vor să vadă lucruri pozitive. Vreau să vă asigur că în Teleorman sunt oameni cinstiţi şi oneşti, oameni care îşi iubesc judeţul şi care-şi iubesc ţara şi care nu ar face niciodată astfel de afirmaţii despre ţara lor. Sunt de acord cu dumneavoastră într-o singură privinţă: există şi limite în politică. Dar dumneavoastră le depăşiţi cu prisosinţă.

Domnule Predoiu, /…/ am văzut cu toţii câte clase aţi avut în plus, după modul în care aţi guvernat, după ”plusul” pe care l-aţi adus atunci când aţi fost la guvernare.

Doamnă Turcan, nu vreau să vă jignesc, nici nu vreau să fac aprecieri, pentru că niciodată nu am jignit o femeie şi nu o să o fac nici acum, dar dumneavoastră vă acord credibilitate. Studiile dumneavoastră la Moscova nu vă recomandă ca un specialist în economia Uniunii Europene.

România nu se poate guverna cu glumiţe, doamnelor și domnilor, ci cu acţiuni ferme şi concrete, iau eu am certitudinea că noi schimbăm România în bine, în fiecare zi.

Vă mulțumesc.