Guvernul RomânieiVineri, 08 Nov

Întâlnirea premierului Ludovic Orban cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu


Galerie foto

Întâlnirea premierului Ludovic Orban cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Am făcut o analiză a situaţiei economice, o analiză privitoare la deficite - deficitul comercial, deficitul bugetar - o analiză privitoare la inflație și evoluțiile în domeniul inflației, cu toate consecințele legate de dobânzi, de creditare. În mod evident, interesul și obiectivul comun pe care îl avem este acela de a corela politicile guvernamentale cu politicile BNR, pentru a asigura echilibrele macroeconomice şi pentru a crea un fundament solid pentru dezvoltarea economică. Principalul rezultat al acestei discuții este decizia de comunicare permanentă, de coordonare a măsurilor atât la nivel guvernamental, cât și în zona politicilor aplicate de Banca Națională, pentru a crea acest pilon solid pentru dezvoltare.
Reporter: Spunea guvernatorul că se aşteaptă să aveţi o colaborare, să nu aibă acest guvern o politică fiscală discreționară. A cerut asigurări în acest sens?
Ludovic Orban: Aici nu e vorba de a cere asigurări, şi asta v-am explicat, ci de un dialog permanent, o informare reciprocă privitoare la orice fel de intenție care există în mediul politicilor fiscale, al politicilor bugetare, în domeniul politicii de investiții publice. Am atins foarte multe aspecte legate de ceea ce s-a întâmplat și, mai ales, de consecințe și am discutat și despre soluții posibile pentru îndreptarea stricăciunilor produse.
Reporter: La ce soluţii...?
Ludovic Orban: De la soluții de natură fiscală, până la soluții legate de...
Reporter: Confiscarea averilor credeţi că se va face mai repede?
Ludovic Orban: /.../ Imediat vorbim.
Reporter: Vorbeaţi de declaraţii de fiscalitate pentru politicieni, la un moment dat, în plus față de cele de interese.
Ludovic Orban: Nu numai pentru politicieni, eu m-am referit în ansamblu, la orice cetățean. Urmărind cum acționează fiscul în alte țări, mie mi se pare normal să aplicăm și noi acelaşi lucru. Dacă tu ai proprietăți pe care nu le poţi justifica pe baza veniturilor obținute, raportate la taxele și impozitele pe care le-ai plătit la stat, în mod normal fie plătești impozitul aferent achizițiilor respective, fie statul să-și recupereze banii din bunurile pe care le-ai dobândit fără să fi avut veniturile legale corespunzătoare impozitelor pe care le-ai plătit.
Reporter: Concret, la soluţii fiscale: în momentul de față, spunea guvernatorul că vrea să...
Ludovic Orban: Soluţiile fiscale le vedeți în programul de guvernare. Guvernatorul știe despre aceste soluții fiscale, și anume: Ordonanța 114, reglementările din domeniul energetic, din comunicații, din sistemul financiar-bancar, reglementările care afectează funcționarea Pilonului II de pensii și alte reglementări.
Reporter: Şi în ceea ce privește partea salarială, spunea guvernatorul, după ce a fost întrebat de o declarație, chiar unuia dintre membrii BNR, Lucian Croitoru -  care spunea că, în momentul de față, vorbim chiar de posibilitatea înghețării salariilor... Guvernatorul a spus că poate să fie o idee bună, dar dumneavoastră cum vedeţi această idee?
Ludovic Orban: Discuţia pe care am avut-o este legată de a menține în limite cât mai rezonabile deficitul bugetar.
Reporter: Nu mi-aţi raspuns la întrebare în ceea ce privește înghețarea salariilor.
Ludovic Orban: V-am răspuns.
Reporter: Guvernatorul vorbea de ajustări care ar trebui făcute pentru ca deficitul să nu explodeze anul viitor, odată cu majorarea salariilor bugetarilor, odată cu creșterea pensiilor...
Ludovic Orban: Avem câteva obiective simple. În primul rând, îmbunătățirea colectării - nu e admisibil ca în România să colectăm 27% şi ceva din Produsul Intern Brut. Uitați-vă la toate celelalte țări europene în care, practic, bugetul, veniturile bugetului sunt de la minim 31-32% din PIB. Avem cea mai mare evaziune fiscală, mai ales pe TVA; asta e clar, evaziunea fiscală pe TVA este evidentă pentru oricine. Și îmbunătățirea colectării reprezintă un obiectiv realizabil. De asemenea, un control al cheltuielilor - de la cheltuielile de personal, până la cheltuielile cu materiale și servicii. Evident, nu vorbim despre afectarea drepturilor salariale - și am discutat de foarte multe ori pe tema asta.  Dar noi am anunțat clar: exact cum am redus numărul de ministere, acest proces de optimizare a funcționării administrației, de refacere a capacității administrative, de simplificare instituțională este un proces care, cu siguranță, va menține în sistemul public acei oameni care sunt competenți, care își fac treaba, care prestează servicii de calitate către cetățeni. Vor urma, probabil, reduceri, inclusiv pe partea de cheltuieli de personal. În anul 2019, pe primele nouă luni, cea mai mare creștere de cheltuieli o reprezintă creșterile cu cheltuielile de personal, care sunt peste 26% - 26-27%.
Reporter: Reducere de cheltuieli de personal înseamnă concedieri sau îngheţarea salariilor sau tăieri?
Ludovic Orban: Înseamnă restructurări, v-am spus. Înseamnă restructurări ale aparatului administrativ care să fie conforme cu viziunea asupra modului în care trebuie să funcționeze optim fiecare instituție guvernamentală. De altfel, am și anunțat că în ultimii trei ani de zile au intrat pe ușa din dos foarte mulţi angajaţi - a şi apărut gluma aia: cu cât concediem secretari de stat, se repopulează Teleormanul, dacă ţineţi minte bine gluma respectivă. Au fost foarte mulți angajați pe uşa din dos, fără niciun fel de concurs. Repet, am reușit să oprim concursurile și procedurile pe Legea 115 aproape în toate instituțiile publice, deci clientela pesedistă nu va putea fi fixată în funcții ca urmare a unor simulacre de concurs. În mod clar restrângem cheltuielile - pentru că orice simplificare administrativă duce la reducerea cheltuielilor, inclusiv cu numărul de miniștri, de secretari de stat, cu cabinetele lor, cu toți angajații din instituțiile respective, și, cu siguranță, vom avea și aici niște reduceri de cheltuieli. De asemenea, vom fi foarte atenți la o creștere a absorbției de fonduri europene, pentru că toate decontările pe care le realizăm la nivelul Uniunii Europene reprezintă, de fapt, venituri, și cu o absorbție mai bună a fondurilor europene creștem partea de venituri. Adică avem soluții pe care le-am gândit și suntem convinși că putem echilibra situația.
Reporter: Este timp în acest an pentru încheierea bugetului? E timp scurt, mai puţin de două luni.
Ludovic Orban: Domnul ministru al finanţelor, după finalizarea analizei, săptămâna viitoare, probabil marţi sau miercuri, vă va prezenta situația în amănunt. Cert este că fotografia, exact cum anticipam, este o fotografie mult mai proastă decât așa cum au lăsat să se înțeleagă cei care au condus guvernul. 
Reporter: Guvernatorul spunea că e optimist. Mugur Isărescu v-a contrazis; spunea că nu este pe marginea prăpastiei economia, ci poate fi...
Ludovic Orban: Dar cine a zis aşa ceva?! Am spus eu că e pe marginea prăpastiei economia? V-am spus că situația este mult mai proastă /..../. Anul trecut, deficitul bugetar în perioada similară era la 1,6%, acum a ajuns la 2,8%, la 10 luni. Uitaţi-vă la date.
Reporter: Aveţi datele deja pe 10 luni?
Ludovic Orban: Nu sunt, dar sunt estimate, avem estimările. Sigur, ele vor fi finalizate, dar ele sunt estimate și atâta va fi deficitul - adică ai o creştere a deficitului de 1,2. Asta este o înrăutățire dramatică a situației bugetare și asta ne arată foarte clar că există riscul ca deficitul bugetar să se apropie de 4%, ceea ce ar fi un lucru extrem de grav.
Reporter: Veţi introduce noi taxe sau le veţi majora pe cele existente? 
Ludovic Orban: Aveți toată politica noastră fiscală inclusă în programul de guvernare și politica fiscală, evident, nu prevede introducerea de noi taxe. Vreau din nou să fac o precizare. La conferința de presă de la Ministerul Mediului - așa se nasc fake news-urile - am fost întrebat de taxa de mediu și am zis: sigur, studiem, analizăm, vedem în ce măsură /.../. Dar am spus un lucru: ne vom consulta cu Comisia Europeană și, decât să introducem o taxă care să nu fie în conformitate cu legislația europeană, să-i punem pe români să plătească taxa respectivă și, după aceea, să trebuiască să le dăm banii înapoi, eventual să îi mai punem și pe drumuri, mai bine nu băgăm nici o taxă. Această afirmație nu a fost luată. Oricum, în cursul anului viitor, în mod evident, nu va apărea nicio taxă nouă. Vă repet, politica fiscală a guvernului este prevăzută în programul de guvernare și v-am detaliat care sunt măsurile fiscale pe care le avem în vedere.
Reporter: Ce ați discutat cu domnul ambasador Klemm?
Ludovic Orban: Am avut o întâlnire cu o delegație americană, condusă de un congresmen care este în comisia Congresului pe probleme de securitate. La această întâlnire a participat, normal, și excelența sa domnul ambasador Hans Klemm. Am discutat despre colaborarea în domeniul apărării, colaborarea în domeniul siguranței, securității, colaborarea în domeniul securității cibernetice și alte teme legate de întărirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
Reporter: Domnule Orban, spuneați că veți face o analiză a modului în care au fost numiți ultimii consuli, înainte de a pleca Viorica Dăncilă de la Palatul Victoria.
Ludovic Orban: Cu siguranţă, domnul Bogdan Aurescu - care acum este extrem de prins, pentru a încerca să remedieze orice disfuncţionalitate în pregătirea alegerilor de duminică şi, de asemenea, are şi o serie de alte probleme de rezolvat - va veni cu măsurile. De altfel, din analize deja ştiu că s-au şi pregătit nişte propuneri, dar vor fi anunţate public de domnul ministru Bogdan Aurescu.
Reporter: Revenind la buget, există posibilitatea ca, în situaţia în care se depăşeşte 3% deficitul în acest an, să negociaţi cu Comisia Europeană?
Ludovic Orban: Mai e cineva în România care îşi imaginează că deficitul nu va depăşi 3%? Se va depăşi cu siguranţă 3%. Sigur, acum nu trebuie să ne panicăm. Lucrul ăsta, de fapt, s-a văzut pe execuţia bugetului, numai comparând execuţia pe 2019 la trei luni, la şase luni, la nouă luni, cu execuţia bugetului pe 2018. De altfel, o altă informaţie era ritmul de creditare, care reflecta nevoia de a acoperi un deficit în creştere. Sigur, vom discuta la nivelul Comisiei Europene, vom prezenta ce am găsit şi ce plan avem de remediere a situaţiei. Și am convingerea că partenerii noştri de la nivel european vor înţelege foarte bine situaţia şi bunele nostre intenţii.
Reporter: Şi nu vor declanşa o procedură de infringement, adică e posibil?
Ludovic Orban: Vom vedea.
Reporter: Acesta e un obiectiv, să negociaţi cu...?
Ludovic Orban: Avansaţi imediat nişte lucruri despre care trebuie să vorbim la momentul potrivit. Cu siguranță, va fi învestită o nouă Comisie Europeană, relaţia pe care o avem cu preşedintele Comisiei Europene şi o mare parte din Comisia Europeană este o relaţie de încredere reciprocă, vom colabora astfel încât România să aibă parte de un tratament corect şi de o relaţie cât mai bună cu noua Comisie Europeană.
Reporter: Spuneaţi de o nouă şedinţă de guvern până în alegeri. Mai luaţi în calcul, având în vedere îmbolnăvirile bruşte ale prefecților?
Ludovic Orban: Nu este necesar, am rezolvat problema şi de la Arad, şi din celelalte judeţe; apăruse şi la Teleorman o problemă.
Reporter: Cum aţi rezolvat?
Ludovic Orban: S-au însănătoşit unii din ei.
Reporter: De votat, unde veţi vota?
Ludovic Orban: Unde sunt arondat la secţia de vot, în comuna Dobroeşti, la şcoala din comuna Dobroeşti.
Reporter: Mai trimiteți specialişti în medicină de la MAI la Arad, având în vedere că s-au însănătoșit...?
Ludovic Orban: S-a însănătoşit un subprefect /.../.
Reporter: /.../ un deficit de 6,1% din PIB în 2021. Guvernatorul spunea că situaţia nu ar fi totuşi atât de grea.
Ludovic Orban: Suntem noi la guvernare, sub nicio formă, asta este o evaluare cu care nu suntem de acord şi care nu reflectă situaţia reală.
Reporter: Şi dacă vorbim de legea bugetului de stat pentru anul vitor, ne putem aştepta la o ţintă de deficit care este sub 3%?
Ludovic Orban: Acest lucru nu putem să îl prezentăm opiniei publice decât după finalizarea proiectului de lege a bugetului de stat. Oricum, cu siguranţă, în proiectul legii bugetului de stat deficitul va fi mai mic decât deficitul care va exista în acest an.
Reporter: Domnule Orban, aş reveni la un subiect de interes maxim pentru cetăţeni /.../. Confiscarea extinsă ştiţi bine că s-a blocat, Codul penal a fost modificat astfel încât confiscarea averilor ilicite să fie mai dificilă, când putem vedea nişte paşi concreţi pentru ca acea declaraţie de fiscalitate despre care aţi vorbit să devină realmente...?
Ludovic Orban: Asta v-am spus: căutaţi subiecte noi. Aveţi destule subiecte referitoare la politica guvernamentală. În ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor, există la ora actuală o autoritate care a fost înfiinţată, care trebuie operaţionalizată şi care trebuie să înceapă să recupereze prejudiciile care rezultă în urma unor decizii de condamnare. În mod evident, orice îmbunătăţire a legislaţiei în acest domeniu va fi iniţiată de guvernul nostru, dar după o analiză foarte serioasă, pe care o va face ministrul justiţiei, evident, împreună cu ministrul finanelor şi cu cei de la ANAF, care au cât de cât o specializare în recuperare de creanţe.
Reporter: În ceea ce priveşte ANAF, dacă tot este ministrul finanţelor aici, v-a propus vreo schimbare în ceea ce priveşte conducerea ANAF? - aţi spus că o evaluaţi şi vreţi să creşteţi colectarea.
Ludovic Orban: Imediat ce terminăm, şi probabil astăzi voi termina prima parte a curăţeniei, adică să finalizez secretari, subsecretari de stat...
Reporter: Câţi sunt până acum?
Ludovic Orban: Urmează a analiza. Am mai semnat astăzi, nu ştiu dacă s-au publicat în Monitorul Oficial, vreo 35-40.
Reporter: 35, pe lângă cei de ieri?
Reporter: Pe lângă cei 40?
Ludovic Orban: Am mai semnat.
Reporter: Ne apropiem de 80, 100?
Ludovic Orban: Nu ştiu şi încă mi se mai pregătesc decizii. Recunosc că am lăsat la ministerul de interne, care e implicat în organizarea alegerilor, decizia pe săptămâna viitoare, dar domnul ministru al finanţelor a rămas cu un singur secretar de stat.
Reporter: Şi, în ceea ce priveşte şeful ANAF, cum faceţi, cum vă descurcaţi? - că trebuie deja să vă gândiţi la o conectare, să colaboraţi.
Florin Cîţu: Avem discuţii separate în fiecare zi, avem un plan de colectare pentru returnarea TVA. O să vă spun mai multe detalii săptămâna viitoare, dar în fiecare zi mă întâlnesc cu ei.
Ludovic Orban: Săptămâna viitoare îl veţi avea la dispoziţie, vă mulţumim!