Guvernul RomânieiVineri, 23 Februarie

Întrevederea premierului Viorica Dăncilă cu Familia Regală a României


Galerie foto

Premierul Viorica Dăncilă a participat astăzi la un prânz de lucru, la Palatul Elisabeta, oferit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și Alteța Sa Regală Principele Radu. Aceasta a fost prima întâlnire a prim-ministrului cu Familia Regală a României, de la preluarea mandatului.

Șeful Executivului a invitat Familia Regală ca, în parteneriat cu Guvernul, să contribuie la promovarea României în plan internațional, în contextul marcării Centenarului, în acest an, și al preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. ”Îmi doresc să cresc dimensiunea europeană a Guvernului pe care îl conduc. Anul viitor România va prelua președinția Consiliului UE, un moment esențial pentru țara noastră. Anul acesta sărbătorim Centenarul, un context unic în care trebuie să ne unim toți eforturile pentru a promova România și pentru a-i uni pe români. M-aș bucura să vă alăturați acestor demersuri și împreună să găsim căile prin care să promovăm România în perspectiva celor două momente esențiale: Anul Centenar și prelurea președinției Consiliului UE”, a subliniat premierul Viorica Dăncilă.

Șeful Executivului a transmis aprecierea sa față de reperele morale, eforturile și îndemnurile pe care Casa Regală le-a promovat cu stăruință în societatea românească, pentru a face ca România să fie respectată în Europa și în întreaga lume.”Unul dintre obiectivele principale pe care Casa Regală le-a urmărit a fost ideea de reconciliere națională în jurul unor deziderate la care aspiră toți românii. Este un obiectiv care ar trebui să reunească întreaga clasa politică, dincolo de partizanatele sau interesele politice conjuncturale”, a punctat primul-ministru.

 

Declaraţii de presă susținute de premierul Viorica Dăncilă la Palatul Elisabeta

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Am avut o întâlnire foarte importantă cu Majestatea Sa, în care am vorbit despre Anul Centenar şi despre preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, unde Majestatea Sa ne-a asigurat că vrea să facă parte din aceste două programe deosebit de importante pentru România. Legat de ceea ce m-aţi întrebat...

Reporter: Guvernul angajează oficial familia regală în aceste două proiecte?

Viorica Dăncilă: Am rugat ca şi Majestatea Sa să aibă acţiuni care să ducă la promovarea României atât în plan intern, cât şi în plan extern, şi eu cred că orice om care simte româneşte trebuie să se implice, iar implicarea Majestăţii Sale aduce plusvaloare pentru Anul Centenar, pentru că, să nu uităm, istoria este cea care stă la bazele identităţii unei naţiuni.

Reporter: Nu aţi discutat de proiectul de lege care vizează noul statut al Casei Regale? Încă nu a fost adoptat de parlament.

Viorica Dăncilă: Dacă ştiţi, este în parlament, deci nu are legătură cu mine, nu vreau să vorbesc despre ce se va face în parlament. Nu am discutat despre acest lucru, eu nu sunt parlamentar.

Reporter: Ce chirie plăteşte?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre acest lucru. Dacă vreţi să vorbiţi, întrebaţi la RA-APPS. Eu v-am spus doar despre ceea ce am discutat şi nu pot să vorbesc despre alte subiecte.

Reporter: Cu ministrul justiţiei aţi discutat după anunţul pe care l-a făcut aseară?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre acest lucru şi nici nu am intenţia să discut. Am spus de fiecare dată că justiţia trebuie să fie liberă şi că nimeni nu trebuie să interfereze în actul de justiţie. Am ascultat odată cu dumneavoastră raportul la televizor, am văzut ce este în raport, am ascultat fiecare punct în parte, totul trebuie să îşi urmeze cursul şi nu cred că trebuie ca eu să dau un verdict sau altcineva să dea un verdict.

Reporter: Dar vi s-a părut neclar, aşa cum spunea preşedintele Klaus Iohannis?

Viorica Dăncilă: Nu depinde de ce cred eu sau ce e clar sau ce nu este clar. Cred că în ţara aceasta avem o constituţie, avem legi şi fiecare trebuie să acţioneze în acest mod.

Reporter: /.../ punct de vedere al lui Tudorel Toader. Dar în acest moment, odată ce aţi ascultat şi spuneaţi că aţi văzut raportul...

Viorica Dăncilă: Nu contează dacă eu susţin sau nu susţin un punct de vedere, contează că, în ceea ce s-a scris acolo, ceea ce a scris ministrul justiţiei în acel raport, dacă este adevărat /…/, înseamnă că toate lucrurile acestea sunt îngrijorătoare şi că trebuie luată o decizie. Cum va fi luată această decizie, nu mă întrebaţi pe mine, că nu depinde de mine.  

Reporter: Aţi avut cumva o discuţie cu preşedintele Iohannis, ulterior acestui... Dacă veţi avea.

Viorica Dăncilă: /.../ Eu nu o să solicit. Dacă domnul preşedinte solicită să aibă o discuţie cu mine, bineînţeles că voi spune da, pentru că, aşa cum am spus încă din primele zile în care am venit prim-ministru, vreau echilibru, vreau o colaborare bună între guvern, parlament şi instituţia prezidenţială.

Reporter: Despre întâlnirea de mai devreme cu asociaţiile pentru autism: ce aţi discutat?

Viorica Dăncilă: /.../ Am vorbit cu asociaţiile pentru autism, am văzut problemele pe care le întâmpină. În următoarea perioadă, voi avea întâlniri şi cu alte asociaţii - mă refer la copiii cu sindrom Down, la bolile rare, la nevăzători - astfel încât, după ce ascult toate problemele referitoare la fiecare aspect, să pot veni cu soluţii. Nu am venit cu soluţii încă, vreau să văd, efectiv, ce se întâmplă, unde au nevoie de sprijin, ca să pot să vin cu o soluţie într-un pachet care să cuprindă toate aceste aspecte.