Guvernul RomânieiJoi, 01 Iulie

Conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV


Galerie foto

[Check against delivery]

 

Valeriu Gheorghiţă: Bună dimineața. Vă mulțumim pentru participare la conferința organizată de Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. După cum știm astăzi este ziua în care se lansează descărcarea certificatului verde digital care este folosit la nivel european. Este un demers, așa cum a fost și campania de vaccinare, integrat, european, în care România se racordează, practic, la tot ce înseamnă mecanism european, încât să putem facilita libera circulație a oamenilor între state, cu evitarea anumitor măsuri restrictive, făcând dovada la trei informații, și anume vaccinare, testare sau vindecare.

Câteva elemente care țin de campania de vaccinare și care vor fi prezentate în prima parte a conferinței și anume abordarea schemelor de vaccinare și anume posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la compania AstraZeneca și a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager. Este o discuție avansată pe care o avem în momentul de față și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală, în baza datelor științifice noi care au fost publicate și, de asemenea, în baza recomandărilor comisiilor de specialitate, de epidemiologie și sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătății.

O altă prioritate a noastră, așa cum am mai anunțat, este cea legată de conceptul ,,orașul vaccinează satul" și anume, în perioada următoare, se va amplifica numărul de echipa mobile și activitățile de vaccinare, cu ajutorul echipelor mobile. De asemenea, în acest moment, pot să vă spun că din cele 2.862 de comune care sunt prevăzute pentru activități de vaccinare, în aproximativ 1.283 de comune au fost deja echipe mobile de vaccinare pentru activități propriu-zise, ceea ce reprezintă aproximativ 44,8 la sută din comunele pe care noi ni le-am propus să le asigurăm cu acces facil la vaccinare, ceea ce înseamnă un număr de circa 642 de echipe mobile care au fost dislocate și care au avut activități de vaccinare. Pe lângă acestea, sunt alte 177 de comune în care sunt organizate centre de vaccinare.

De asemenea, voi prezenta foarte pe scurt câteva detalii legate de carantinarea stocului anumitor doze de vaccin de la compania AstraZeneca care ieri au ieșit din perioada de valabilitate, la 30 iunie. Si, de asemenea, câteva elemente legate de oportunitatea activităților de vaccinare în perioada celor două-trei luni care urmează. Având în vedere importanța subiectului, și anume și certificatul verde digital COVID-19 european, o să îi dau cuvântul domnului secretar de stat, vicepreședinte CNCAV, domnul doctor Andrei Baciu, pentru a vă prezenta câteva elemente definitorii pentru utilitatea certificatului digital. Mulțumesc frumos!

Andrei Baciu: Mulțumesc foarte mult, domnule preşedinte! Aşa cum ştim, astăzi trebuia să fie lansată şi a fost lansată platforma prin care ne putem descărca certificatul digital european pentru COVID-19. Eu am făcut-o deja, toată lumea poate să și-l descarce: certificat-COVID.gov.ro. Cel mai important lucru este că o să îl avem sub două variante, fie pe hârtie, unde vom putea scana acest cod QR, proces care se face automat. Deci nu va mai trebui să verifice cineva manual toate documentele; fie putem să îl păstrăm pe telefonul mobil sub această formă, astfel încât, la fel, să nu trebuiască să depindem de o hârtie, de un document și, în cazul vaccinării, spre exemplu, poți să păstrezi acest document pe telefonul mobil cu același cod QR și îl poți folosi până în iunie 2022.

Câteva elemente importante. Sunt trei tipuri de certificate, de fapt atestă apartenența la una din trei stări epidemiologice. În primul rând cea legată de vaccinare, faptul că ne-am vaccinat, ne-am vaccinat cu două doze, aceste informaţii sunt prezente şi pe certificatul de vaccinare. Așa cum spuneam, pentru această variantă lucrurile sunt valabile până în iunie 2022. Oglindeşte, de fapt, datele științifice despre imunitatea oferită de vaccin pe care le avem în momentul de față. Dacă va fi necesar să ajustăm această perioadă în plus sau în minus, numai pe baza datelor științifice viitoare, o vom face.

A doua variantă este cea care atestă vindecarea, trecerea prin boală și asta înseamnă să avem un test RT-PCR pozitiv nu mai mult cu 180 de zile în urmă. Asta ne spune că avem o imunitate suficient de mare în continuare, astfel încât care să poată să lupte cu o eventuală contractare a unui nou SARS-CoV-2, dar transmiterea către o altă persoană va fi mult diminuată grație imunității care se păstrează într-un titru ridicat. Cum spuneam, pentru această variantă, este valabilă 180 de zile de la primul test pe RT-PCR pozitiv.

Cea de-a treia variantă este prezentarea unui RT-PCR  negativ în ultimele 72 de ore, ceea ce atestă faptul că nu avem, la nivelul mucoasei nazale, prezenţă detectabilă de SARS-CoV-2, ceea ce presupune faptul că nu putem transmite mai departe cuiva acest nou tip de coronavirus. Deci, avem aceste trei tipuri de variante pe care le putem descărca pe această platformă, certificat-covid.gov.ro, însă este important să știm că putem să folosim în continuare și vechile documente pe care le aveam: adeverințele clasice, fie de vaccinare, fie de testare pe care le avem, pentru o perioadă de șase săptămâni, până pe data de 12 august.

În această perioadă trebuie să facem însă tranziția către această formă digitală, care are acest avantaj că lucrurile, la punctele de trecere a frontierei, se petrec automat, nu trebuie să fie o verificare manuală a tuturor documentelor și acestea sunt destul de multe, dacă e să ținem cont de diversitatea acestora la nivel european. Sunt cel puțin 27 de tipuri de adeverințe de vaccinare și, probabil, câteva zeci, dacă nu sute de tipuri de documente de testare.

Suplimentar, noi mai avem o chestiune importantă, pentru că, dacă sunt prezente excepții, de orice fel, avem un call-center care, de fapt, este call-center-ul care a asigurat și până acum tot sprijinul activității de vaccinare, e același număr de telefon, 021 414 4425, unde sunt preluate toate excepțiile și toate sesizările pe care oricine poate să le facă. Suplimentar, avem un grup de lucru care să  rezolve aceste sesizări, pentru că call-center-ul nu face altceva decât să preia toate notificările și toate problemele pe care ar putea oamenii să le aibă. Asta nu înseamnă că sunt sau că asta este definitoriu pentru întregul proces, însă  e important să avem soluții pentru orice fel de mică problemă. Și atunci avem acest grup de lucru format din reprezentanți ai tuturor instituțiilor care contribuie la eliberarea și verificarea acestor certificate digitale, grup de lucru care s-a reunit ieri și care va putea să rezolve orice fel de sesizări și orice fel de probleme pe care cineva ar putea să le aibă.

În linii mari cam acestea sunt elementele importante. Pentru cei care nu au acces la internet, pentru cei care nu pot să fac acest lucru cu ajutorul cuiva apropiat putem să apelăm la Direcția de Sănătate Publică și să lucrăm pentru a defini un mecanism prin care aceste certificate să poată fi obținute în format fizic și cu ajutorul autorităților locale, dar, pentru moment, o să mergem cu direcțiile de sănătate publică, unde noi am lucrat deja la identificarea unor persoane care să gestioneze această activitate în cadrul direcțiilor de sănătate publică. În linii mari cam acestea sunt elementele importante. Platforma funcționează, așa cum era anunțat, odată cu 1 iulie, odată cu astăzi, certificat-covid.gov.ro, iar dacă aveți întrebări, la sfârșit putem explora absolut orice fel de detaliu. Mulțumesc mult, domnule președinte!

Valeriu Gheorghiţă: Mulțumesc şi eu! Aș vrea să încep prin a discuta câteva lucruri legate de oportunitatea momentului vis-a-vis de campania de vaccinare. În momentul de față, principala îngrijorare, la nivel global, este legată de posibilitatea și probabilitatea foarte crescută de propagare a infecției cu varianta virală Delta. Ce face ca această tulpină să fie atât de îngrijorătoare? Sunt câteva elemente care țin, pe de o parte, de contagiozitate și de infecțiozitate, sunt cât se poate de clare datele care ne arată o capacitate crescută de transmitere a infecției cu varianta Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută. Practic, acel factor bazal  de reproducere a cazurilor, în cazul variantei Delta comparativ cu varianta Alfa și varianta inițială din Wuhan, este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 cazuri secundare de boală, după cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu varianta, cu tulpina britanică, care în momentul acesta este dominantă, poate să genereze circa 3-4 cazuri secundare, iar infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera circa două cazuri secundare de boală.

De asemenea, o altă particularitate a variantei virale Delta este legată de capacitatea de a scăpa de sub protecția răspunsului imun, în mod deosebit la persoanele care au trecere prin boală, cu diverse alte variante virale, în circa 20-50% din cazuri persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 cu alte variante virale, în mod deosebit cu varianta inițială din Wuhan, nu sunt suficient de bine protejate față de riscul de reinfecție. Ca atare, tot ceea ce vedem în momentul de față în Africa de Sud, dar și în alte țări, precum India, vedem că, în Africa de Sud, de pildă, o țară cu o rată de acoperire vaccinală sub 5%, avem în momentul de față o evoluție importantă a numărului de cazuri, practic se înregistrează un al treilea val important de îmbolnăviri, acesta fiind cauzat de infecția cu tulpina Delta, în condițiile în care primul val de îmbolnăviri a fost cauzat de tulpina din Wuhan, al doilea de tulpina sud-africană și al treilea de tulpina Delta, ceea ce înseamnă că o mare parte dintre persoanele respective sunt persoane care fac reinfecții. Tocmai de aceea, uitându-ne la datele științifice recent publicate, chiar săptămâna trecută, acest lucru ne arată activitatea neutralizantă a anticorpilor de la persoanele care au trecut prin boala naturală asupra acestei tulpini. Ceea ce știm, la acest moment, este că activitatea anticorpilor, activitatea de neutralizare a serului deconvalescent, adică persoanele care au trecut prin boală, este de circa două ori mai scăzută față de tulpina Alfa, de circa 5,5 ori mai redusă față de tulpina Delta și de circa 8 ori mai redusă față de tulpina Beta, tulpina sud-aficană. Practic, trecerea prin boală nu ne protejează suficient de bine față de riscul de a ne reîmbolnăvi cu această tulpină Delta.

De asemenea, sigur că cercetătorii s-au uitat și la activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin vaccinare. Ceea ce știm în momentul de față este că activitatea anticorpilor postvaccinare, în mod deosebit cu vaccinuri bazate pe ARN Mesager este redusă de trei ori comparativ cu tulpina inițială din Wuhan, însă serul deconvalescent are o activitate de cel puțin 5,5 ori mai redusă, activitate de neutralizare, ca atare beneficiile pe care le obținem prin vaccinare sunt mult mai mari și datele recente publicate ne arată că, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt cu condiții de imunodepresie, pacienții care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, este foarte posibil ca protecția oferită după schema completă de vaccinare să fie de lungă durată, de ani de zile, însă toate aceste lucruri sunt încurajatoare și ne crează o perspectivă cât se poate de bună în ceea ce privește controlul pandemiei pe termen lung.

Aș mai vrea să vă spun câteva detalii legate de prevalența infecției cu tulpina Delta la nivel european. În momentul de față este clar dominantă tulpina Alfa, în 84% din cazurile noi de COVID, în urma secvențierii,  se identifică tulpina Alfa la nivel european, însă tulpina Delta la acest moment este regăsită în 5,8% din cazuri. Nu acest procent este important, ci faptul că, în ultima săptămână, s-a înregistrat o dublare a cazurilor cauzate de tulpina Delta la nivel european. Este înregistrată și regăsită în 23 de țări europene, ca atare este important să avem în supraveghere și să creștem capacitatea de secvențiere. În momentul de față, la nivel european, sunt 13 țări care îndeplinesc criteriul de secvențiere, de cel puțin 10% din cazurile de tulpini să fie secvențiate sau în valoarea absolută 500 de tulpini săptămânal. România face la acest moment acest lucru. Tocmai de aceea credem că, în perioada următoare, este foarte important ca, pe lângă măsurile epidemiologice nefarmaceutice, să accelerăm cât se poate de mult campania de vaccinare, tocmai pentru că acesta este momentul propice, este sezonul cald, putem să organizăm o serie diversă, o paletă diversă de activități de vaccinare, cu echipe mobile, în locații atipice, pe plajă, în spații turistice, în acele zone în care există o interacțiune crescută între persoane. De asemenea, cu centre cu caravane mobile, lucruri care s-ar putea să fie mult mai dificil de efectuat în perioada sezonului rece. Ca atare, mesajul este acesta, de a profita de perioada bună în care ne regăsim din punct de vedere epidemiologic, și de situația aceasta de a putea, logistic, organiza astfel de activități de vaccinare.

Datele științifice ne mai arată încă un lucru și anume că o schemă completă de vaccinare ne protejează într-o măsură de peste 90% față de boala simptomatică, riscul de spitalizare, complicații si deces, comparativ cu administrarea unei singure doze care ne oferă o protecție doar într-un procent de circa 30-33% din cazuri. Ca atare este important să efectuăm schema completă de vaccinare pentru a obține beneficii maximale în ceea ce privește protecția față de reîmbolnăvire.

Al doilea lucru pe care aș vrea să îl dezbat este legat de schemele heterologe de vaccinare și anume combinarea a două vaccinuri cu tehnologii diferite și aici, în mod deosebit și în mod particular, este legată de schema de vaccinare în care prima doză a fost efectuată cu vaccinul de la compania AstraZeneca și a doua doză se efectuează cu un vaccin pe bază de ARN Mesager. La moment avem răspunsul din partea Comisiei de Epidemiologie, este un răspuns care recomandă utilizarea acestei scheme, așteptăm răspunsul și din partea Comisiei de Sănătate Publică de la nivelul Ministerului, după care vom reevalua toate datele științifice și vom anunța săptămâna viitoare care va fi decizia finală.

Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, ținând cont de faptul că avem date științifice la acest moment pe baza cărora să putem lua această decizie. Sigur că această decizie nu contravine recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului. Practic, fiecare stat își face propria politică de sănătate publică de vaccinare, bazându-ne pe date științifice care să certifice siguranța și eficacitatea acestor scheme de vaccinare.

De asemenea, știm că ieri, 30 iunie, au ieșit din valabilitate, din perioada de valabilitate circa 43 de mii de doze de vaccin de la compania Oxford AstraZeneca, sunt șapte loturi diferite. Am luat decizia ieri de a carantina aceste doze şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se așteaptă date suplimentare vizavi de perioada de stabilitate. Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse și dacă, în perioada următoare, producătorul ne pune la dispoziție date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de 6 luni, date care să fie autorizate de Agenția de Reglementare Europeană, de Agenția Europeană a Medicamentului și în baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, este foarte posibil să avem această prelungire a perioadei de valabilitate. Tocmai de aceea, am preferat să carantinăm dozele, să nu le distrugem. Dacă datele vor fi suficient de elocvente încât să arate o stabilitate dincolo de 6 luni, atunci sigur vom acționa în consecință. Ca atare, toate dozele au fost retrase sau sunt în procedură de retragere din centrele de vaccinare și carantinate la nivelul DSP-urilor și, de asemenea, la nivelul centrelor regionale de depozitare. De asemenea, știm că România a încheia un acord cu Danemarca, în ceea ce privește vânzarea a unui număr de doze de la compania BioNTech-Pfizer. Se vor vinde 1.170.000 de doze stocate la Institutul Cantacuzino. Toate aceste demersuri vor continua în perioada următoare încât să menținem, așa cum am anunțat, un echilibru între dozele care urmează să fie recepționate în România, între consumul care este preconizat în perioada următoare și, de asemenea, să avem grijă ca dozele de vaccina să nu iasă din perioada de valabilitate. De asemenea, am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale și în cursul zilei de astăzi vor fi postate pe platforma RO Vaccinare și pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro atât harta cu acoperirea vaccinală pe fiecare județ și unitate administrativ-teritorială, precum și procentele în valoare absolută pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte. În ceea ce privește acoperirea vaccinală la nivelul zonei rurale, după cum spuneam, sunt 2.862 de comune la nivel național în care ne dorim să organizăm activități de vaccinare. Sigur, este un proces care a început din perioada campaniei de vaccinare, însă va fi amplificat în perioada următoare, pentru că tendința este de a trece vaccinarea din centre fixe în echipe și centre mobile și, de altfel, sunt recomandări în acest sens inclusiv din partea Organizației Mondiale a Sănătății, pentru că este nevoie de a aduce vaccinul mai aproape de oameni, mai aproape de beneficiari și tot ceea ce înseamnă proces de vaccinare să fie foarte ușor de efectuat. Am spus și menționez - 1.283 de comune au avut deja activități de vaccinare, ceea ce înseamnă aproape 44,8% din comunele de la nivel național și au fost activate 642 de echipe mobile. Cele mai multe persoane au fost vaccinate în comuna Florești din județul Cluj - 14.234 de persoane, în comuna Dumbrăvița din Timiș - 13.426 de persoane, Chiajna din Ilfov - 9.326 de persoane, comuna Recea din Maramureș - 6.857 de persoane, în comuna Miroslava din județul Iași - 5.311 persoane și Șelimbăr din Sibiu - 4.290 de persoane. O altă direcție de acțiune este cea legată de evaluarea permanentă a eficienței și a activității centrelor de vaccinare, a centrelor fixe și, desigur, în urma acestor evaluări se fac și propuneri de eficientizare, și anume fie reducerea numărului de fluxuri sau sistarea temporară a activităților. Ca atare, la data de 1 iulie, astăzi, 102 centre de vaccinare au activitate suspendată temporar, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din numărul total de centre la nivel național. Alte 305 fluxuri din centrele rămase active au activitate sistată temporar și pentru 364 de centre de vaccinare programul de lucru a fost redus la șase ore sau la chiar la patru ore. De asemenea, sunt centre care, foarte probabil, vor avea activitatea închisă în unele zile de săptămână, tocmai pentru a permite echipelor mobile să meargă în localitățile din rural. Vaccinarea la nivelul cabinetelor de medicină de familie, la acest moment sunt 2.495 de cabinete de medicină de familie care înregistrează persoane vaccinate și au fost vaccinate până astăzi peste 205.840 de persoane, majoritatea, 57%, fiind persoane din mediul rural. Cele mai multe persoane vaccinate la nivelul cabinetelor de medicină de familie sunt în județul Timiș - 13.699 de persoane, în județul Argeș - 9.780 de persoane, municipiul București - 9.362 de persoane, Mureș - 9.113 persoane. De asemenea, în săptămâna 21-28 iunie au fost vaccinate în total, în 181.394 de persoane, din care 73.228 de persoane au fost vaccinate cu prima doză. Peste 92% din aceste persoane s-au vaccinat cu prezentare directă la centrele de vaccinare sau în cadrul unor evenimente de timp maraton de vaccinare sau cu echipe mobile, ceea ce înseamnă că la acest moment numărul persoanelor care se programează în platformă națională de vaccinare este foarte redus. La nivelul spitalelor, la nivelul unităților sanitare, în 152 de spitale publice s-au efectuat activități de vaccinare din 37 de județe și au fost vaccinați 3.604 pacienți până la acest moment și, de asemenea, activități de vaccinare au loc și în unitățile sanitare private, în 23 de spitale și au fost vaccinați 544 de pacienți. Acoperirea vaccinală la nivelul județelor, din populația eligibilă rezidentă cu vârsta de peste 12 ani, municipiul București a depășit rata de acoperire vaccinală de 45%, mai exact 45,5%. Judeţul Cluj - 42,3 la sută, Sibiu 35,9 - la sută, Brașov - 33,5 la sută, Timiș, Constanța, Alba și Ilfov - toate sunt județe cu rată de acoperire vaccinală peste 30%. Ca atare la acest moment avem un număr de circa 739 de centre de vaccinare active, cu 1.173 de fluxuri din care pe tip de vaccin 537 de centre au vaccin de la compania Pfizer, cu 910 fluxuri. Sunt 98 de centre care primesc vaccin de la compania Moderna, cu 118 fluxuri. 39 de centre în care să distribuie vaccin de la compania AstraZeneca cu 68 de fluxuri și avem un număr total de 65 de centre care primesc vaccin de la compania Johnson and Johnson, cu un număr de 77 de fluxuri. În total în Platformă Națională de Programare, la acest moment, atât pentru doza unu, cât şi pentru doza doi, cumulând toate cele patru tipuri de vaccinuri, sunt 136.376 de persoane care au programare. Bilanțul vaccinărilor de la debutul campaniei de vaccinare, până la acest moment: au fost vaccinate 4.725.239 de persoane din care peste 4,5 milioane sunt persoane vaccinate cu schema completă, ceea ce înseamnă un avantaj important, având în vedere perspectiva variantei Delta care știm, nu este suficient de bine acoperită cu o singură doză de vaccin dintr-o schemă care are două doze. În ceea ce privește rata de vaccinare pe grupe de vârstă, la acest moment cea mai mare rată de acoperire vaccinală este la grupa de vârstă 60- 69 de ani unde s-a atins 36% acoperire vaccinală, urmată de grupa de vârstă 70-79 de ani 34, 5%. 50-59 de ani 34,3 la sută și sigur, ulterior, grupele de vârstă sub 50 de ani. De asemenea, în ceea ce privește numărul de persoane cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani care au fost vaccinate până la acest moment, sunt 18.607 persoane care au primit cel puțin o doză, ceea ce înseamnă 2,2% rată de acoperire vaccinală din populația cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, iar între 16 și 19 ani avem o rată de acoperire vaccinală de 15,6 la sută, în valoare absolută: 128.504 persoane care au primit cel puțin două doze de vaccin. În ceea ce privește profilul de reacții adverse la nivel național, din data de 27 iunie, au fost raportate 16.566 de cazuri de reacții adverse post-vaccinale, cu o rată de raportare la acest moment de 1,9 cazuri la 1.000 de doze administrate. Pe tip de vaccin, rata de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinale pentru Pfizer: 1,2 reacții la 1.000 de doze administrate; pentru Moderna - 2,8 reacții la 1.000 de doze administrate; pentru compania AstraZeneca - 7,3 la 1.000 de doze administrate și pentru vaccinul de la compania Johnson and Johnson - 0,8 reacții la 1.000 de doze administrate. Mai departe o să îi dau cuvântul domnului secretar de stat, Andrei Baciu - vă rog!

Andrei Baciu: Mulţumesc foarte mult, Vali! Câteva cuvinte despre vaccinarea la operatorii economici privați, în acest moment. Așa cum știm, aceasta este o activitate care a demarat acum mai bine de câteva săptămâni. Până la acest moment, avem 575 de companii private care au demarat această activitate din 38 de județe, dintre care 91 de operatori privați din domeniul HoReCa în 21 de județe numai. Toată această activitate a fost desfășurată cu ajutorul a 196 de echipe mobile, au fost vaccinate 63.856 de persoane și dintre acestea 3.867 fac parte din domeniul Horeca. Ca și data trecută, Brașov, Alba și Bihor sunt județele în top. 88 de companii vin din județul Brașov, 60 din Alba, 38 din Bihor. La fel și după numărul de persoane vaccinate, județul Brașov cu 6.010 persoane este județul care stă cel mai bine. În această săptămână, dintre acestea, 250 de companii vor finaliza activitatea de vaccinare în interiorul companiilor proprii, pentru angajați și familiile acestora. Așa cum menționam și data trecută, sunt desfășurate din ce în ce mai multe activități care să meargă cât mai aproape de oameni și să facă vaccinarea cât mai accesibilă și o opțiune ușoară de fapt. Ştim că sunt deja multe activităţi de vaccinare în caravane, din pieţe, la meciuri de fotbal, la diverse evenimente sportive, în aeroport, în vamă. Cu privire la misiunile de transport și forțele angrenate, până în acest moment vorbim de 30.000 de persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră și IGSU, care au asigurat misiunile de transport cu ajutorul a 3.500 de mijloacele tehnice. La fel, 11.400 de persoane din cadru Ministerului Apărării Naționale cu peste 4.000 de mijloace tehnice. Acum, cu privire la numărul de doze de vaccin pe care România le-a primit, până în acest moment am recepționat 16.359.029 de doze de vaccin, dintre care sunt administrate 54,75 %. Pentru BioNTech-Pfizer avem 10.932.929 de doze de vaccin recepționate, administrate 64%; pentru Moderna avem recepționat 1.366.800; pentru AstraZeneca avem un total de doze recepționare, până la 30 iunie, de 3.374.000, iar pentru Johnson & Johnson avem un total de 685.300 de doze de vaccin. Până la acest moment au fost înregistrate un procent de pierderi doze de vaccin de 0,9%. Pentru perioada următoare, așa cum știm, cu excepția vaccinului produs de Johnson & Johnson, am suspendat livrările de vaccin tocmai pentru a avea un management al stocurilor cât mai eficient. În această noapte vor sosi în România 237.600 de doze de vaccin produs de Johnson & Johnson, iar suplimentar de tranzacţia pe care România o face cu Danemarca, așa cum a anunțat și domnul prim-ministru Florin Cîțu, sunt solicitări din partea multor state, multe solicitări care sosesc și care au sosit în ultima perioadă și pentru care se lucrează în comun cu autoritățile care au responsabilități în domeniul afacerilor externe, în principal Ministerul Afacerilor Externe, prim-ministrul României și Administrația Prezidențială și, sigur, Ministerul Sănătății și aici și vom avea veşti probabil săptămâna viitoare, pentru că sunt mai multe demersuri și analize în acest sens, însă au fost multe solicitări din partea dumneavoastră, a presei, însă dorința este de a comunica când acestea se finalizează, tocmai pentru a respecta toate regulile diplomatice. Cam atât am avut. Vă mulțumesc foarte mult!

Valeriu Gheorghiţă: Vă mulțumesc și eu! O să începem partea de întrebări. Vă rog.

Reporter: Pentru domnul Baciu, în legătură cu ceritificatul de vaccinare. Spuneţi-ne ce se întâmplă cu certificatul pentru străinii care au făcut o doză într-o țară și cea de-a doua doză în România.

Andrei Baciu: Tocmai pentru astfel de situaţii, pentru care trebuie să emitem în România certificat, avem acest call center și acest grup de lucru, care va verifica, pentru că e important să ai toate datele corecte, și atunci, pentru astfel de situație, pentru cineva care a făcut o primă doză de vaccin într-un alt stat şi face a doua doză în România și spune că este a doua doză, noi trebuie să putem să verificăm faptul că este realmente a doua doză și că prima doză s-a efectuat undeva și există documente în acest sens. Şi atunci, prin apelarea acestui număr de call center, toate aceste persoane vor fi îndrumate și pentru vaccinul efectuat la nivel european, noi am solicitat deja, cu ajutorul Ministerului Afacerilor Externe, am solicitat deja modelele de certificate de vaccinare, tocmai pentru ca cei din grupul de lucru să poată să compare modelul clasic care este utilizat în țara respectivă și documentul care ne este transmis de către fiecare persoană în parte.

Reporter: Va primi până la urmă...

Andrei Baciu: Da, da, absolut. Toate persoanele pentru care noi trebuie să acordăm certificat vor primi acest certificat, însă trebuie verificate câteva documente, motiv pentru care există acest grup de lucru deja format, acesta s-a și întrunit ieri și pe măsură ce vin solicitările noi le vom rezolva.

Reporter: Am o întrebare şi pentru domnul doctor Gheorghiță, în legătură cu combinarea tipurilor de vaccin. Cine trebuie să facă acest vaccin și care va fi a doua doză, Moderna sau Pfizer, și ce arată studiile în legătură cu acest lucru?

Valeriu Gheorghiță: Sunt identificate anumite categorii de persoane la care se poate lua în calcul administrarea unei doze de vaccin cu tehnologie diferită, indiferent care dintre ele - fie de la compania BioNTech-Pfizer, fie de la compania Moderna, în general persoane de pildă sub 60 de ani, persoane de sex feminin, mai ales dacă utilizează contraceptive orale sau persoane care se află în primul an de la diagnosticul unei afecțiuni oncologice sau persoane care au antecedente tromboembolice, persoane care au antecedente de trombocitopenie sau persoane care au ciroză hepatică cu sau fără trombocitopenie, motivarea fiind legată sau fundamentarea fiind legată de faptul că această schemă pare că are același nivel de imunogenitate, practic anticorpii care se obțin după cea de-a doua doză cu un vaccin diferit pe bază de ARN Messager ating cel puțin același nivel cu schema care folosea același tip de vaccin, profilul de siguranță, din datele care reies din studiile publicate în Spania în mod deosebit, dar și Germania, ne arată că este similar cu schema comună de vaccinare. Într-adevăr, reactogenitatea, ceea ce înseamnă că intensitatea reacțiilor adverse, a celor comune pare a fi ușoară spre medie, în cazul în care se combină vaccinuri care folosesc tehnologie diferită. De altfel, Agenția Europeană a Medicamentului a spus cât se poate de clar faptul că la acest moment nu se poate face o recomandare în acest sens, însă sunt deja state care folosesc, sunt cel puțin patru state la nivel european care folosesc această schemă heterologă de vaccinare și ea, foarte posibil ca în viitor, să devină o abordare de rutină, care să facă parte din strategia de vaccinare împotriva COVID-19. Ce arată studiile? Studiile arată faptul că prima doză de vaccin cu un vaccin pe bază de vector viral și urmată de administrarea după cel puțin opt săptămâni a unui vaccin pe bază de ARN Messager se asociază cu un profil de siguranță bun și cu date de imunogenitate cât se poate de bune. Acestea sunt datele de la acest moment. Repet: nu este o decizie stabilită, nu este o decizie luată, dar am vrut să vă informăm legat de faptul că ne preocupă acest subiect, pentru că în ultima perioadă în spațiul public au fost o serie de mesaje transmise, legat de faptul că în anumite țări se discută și s-au adoptat aceste scheme. În permanență evaluăm datele științifice și tocmai de aceea avem la acest moment această evaluare. Am solicitat punctul de vedere al comisiilor de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății, suntem în legătură permanentă cu colegii de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România și, în consecință, în momentul în care vom hotărî, aceasta va fi cunoscută și adusă în atenția publicului.

Reporter: O lămurire: persoanele în continuare vor putea să aleagă dacă fac această schemă sau ambele doze?

Valeriu Gheorghiță: Sigur că da. Nu, nu este o schemă care va deveni obligatorie. Este o schemă dacă persoana optează să facă cea de-a doua doză cu un vaccin diferit - și avem cereri în acest sens, adică sunt câteva zeci de persoane care ne-au transmis solicitări în acest sens, multe dintre ele neîntemeiate medical, adică doar ca urmare a anxietății legate de posibilitatea de apariție a unor reacții adverse de tip trombotic. Sigur că atunci când nu sunt date științifice disponibile nu poți să iei decizii în acest sens, pentru că responsabilitatea până la urmă este una medicală, este una extrem de serioasă și nu ne putem juca cu aceste date științifice și cu decizii care nu au  fundamentare suficientă.

Reporter: Puteți să ne spuneți și care sunt cele patru state care deja folosesc schema asta?

Valeriu Gheorghiță: În Germania, în Spania, în Franța și Italia, cred.

Reporter: O întrebare pentru domnul secretar de stat Andrei Baciu. Am constatat cu toții că acest certificat digital nu este suficient pentru a călători în străinătate. De ce?

Andrei Baciu: E important să explicăm rolul acestui certificat. Acesta nu este un document de călătorie, chiar așa spune și pe certificatul în sine, scrie negru pe alb. Rolul acestui certificat este de fapt de a simplifica și de a facilita transportul, traficul de persoane la punctele de trecere a frontierei. A venit sezonul cald, oamenii își iau  vacanță, merg în concedii, călătoresc foarte mult.Şi atunci dacă procesul de verificare al tuturor acestor documente s-ar face manual s-ar crea cozi foarte lungi și un timp de așteptare foarte mare și atunci s-a identificat această soluție digitală prin scanarea acestui simplu cod QR care nu mai presupune o verificare manuală. Acesta este principalul beneficiu, dar este de fapt o alternativă digitală la o formulă clasică pe hârtie a unor documente care atestă apartenența la o situație epidemiologică, nu este un document de călătorie, nu este un document care să îți acorde anumite beneficii de călătorie. Politicile epidemiologice ale fiecărui stat membru variază și sunt apanajul fiecărui stat membru, aceasta este doar o formă alternativă digitală la documentele existente care, așa cum spuneam, atestă apartenența la o stare epidemiologică.

Reporter: Poate fi o garanție că acele adeverințe pe care le aveam sunt reale?

Andrei Baciu: Acesta este cel de-al doilea aspect important, faptul că în momentul în care prezentăm un cod QR și acesta este valid, avem certitudinea că respectivul document nu numai că este autentic, ci și că este în interiorul perioadei de valabilitate pentru că altfel, când prezinți un document pe hârtie, cu atât mai mult dacă ne imaginăm o persoană de la Poliția de Frontieră, să spunem, din Grecia care în momentul de față primește și vede certificate de vaccinare și adeverințe de testare din toată Europa, în toate limbile de circulație europeană - i-ar fi foarte dificil să se uite pe hârtie și să poată să ne asigure că toate documentele sunt conforme, sunt autentice și sunt în interiorul perioadei de valabilitate - este imposibil să faci acest lucru, dar cu ajutorul acestei aplicații și cu ajutorul acestui cod QR care are niște chei de securitate și care se adaptează zilnic, astfel încât orice fel de scanare prin scanarea acestui cod, dacă este validat de către aplicația care scanează de către corona-scan, atunci avem garanția că certificatul respectiv este autentic, că nu este un fals și este și în interiorul perioadei de valabilitate.

Reporter: Aș avea o întrebare pentru purtătorul de cuvânt al STS: puteți să ne spuneți vă rog câte certificate au fost solicitate până la acest moment și pe ce tipuri?

Cătălin Chirca: Da. A fost înregistrată o cerere foarte mare de generare a certificatelor, mai ales de la momentul lansării. Platforma a fost lansată la ora 8:10, iar acum sunt peste 100 de mii de certificate generate. Practic, după două ore de la lansare, la ora 10:10, mai devreme mi-au transmis colegii datele, am avut aproape 80 de mii de certificate de vaccinare emise. În același timp, au fost peste 2.200 de certificate de testare și 2.100 certificate de recuperare. Acestea sunt categoriile. Amintea și domnul secretar de stat, mai devreme, centrul de suport este operațional în cazul în care există situații care trebuie semnalate acolo, au fost deja instalate toate echipamentele astfel încât atât cei care preiau apelurile, dar și grupul de suport tehnic să poată să utilizeze și să ofere sprijin.

Reporter: Va funcționa non stop?

Cătălin Chirca: Aplicația, cu siguranță. În schimb, centrul de suport are un program care este și prezentat pe site. Și bineînțeles, în momentul în care persoana sună la call center este amintit și programul, pe vocea care răspunde.

Reporter: Bună ziua! Am văzut că la granița cu Grecia li se cere turiștilor care intră cu mașina să se testeze, chiar dacă au în certificat de vaccinare sau documente că s-au vaccinat. Ce părere aveți despre această situație și dacă ea va reduce dorința românilor de a se vaccina, pentru că bănuiesc, ne bazăm și pe cei care pleacă în astfel de țări în vacanță, să se vaccineze?

Valeriu Gheorghiţă: În opinia mea, acest lucru nu reduce dorința oamenilor de a se vaccina. În ceea ce privește impunerea unei proceduri de testare la intrarea pe teritoriul Greciei este o decizie care aparține statului respectiv, fiecare stat își face propria politică de sănătate publică, încât să asigure cât mai bine condițiile de siguranță, atât pentru călători, pentru turiști dar și pentru populația proprie. Cred că în momentul de față lucrurile trebuie luate ca atare. Nu știu dacă este o testare a fiecărei persoane care tranzitează Grecia, care ajunge acolo în scop turistic sau este o testare aleatorie. Eu din câte, este vorba de o testare aleatorie, așa cum s-a întâmplat până la acest moment.

Reporter: Și dacă puteți să ne lămuriți ce se întâmplă cu copiii sub 12 ani care merg în astfel de țări

Valeriu Gheorghiță: Propunerea este ca cei sub 12 ani să fie, pe de o parte, exceptați de la testare și, pe de altă parte, să fie exceptați de la carantinare, atunci când părinții lor sunt exceptați de la aceste măsuri în baza certificatului digital.

Reporter: Propunerea venită din....

Valeriu Gheorghiță: De la nivel european este.

Reporter: De la nivel european, ce se întâmplă concret știm?

Valeriu Gheorghiță: Nu am aceste date la acest moment. Aceasta este o propunere unanimă la nivelul statelor membre de a excepta copiii sub 12 ani de la testare sau de la măsuri de izolare, carantinare, atunci când părinții sau cei care îi însoțesc sunt exceptați de la aceste măsuri, tocmai pentru a avea conceptul de unitate în familie și de a avea acces cu toții la diverse servicii.

Reporter: Spuneați puțin mai devreme că în ceea ce privește varianta Delta este mult mai contagioasă. Pe de altă parte, numărul secvențierilor făcute este unul limitat, dată fiind capacitatea de secvențiere din România. Este foarte probabil ca numărul celor care sunt infectați cu varianta Delta să fie mult mai mare decât cifrele oficiale. Putem vorbi la acest moment de transmitere comunitară la varianta Delta?

Valeriu Gheorghiţă: E o întrebare foarte bună. La acest moment este puțin probabil să vorbim de o transmitere comunitară. De altfel, în România, la acest moment, cu o rată de incidență cumulată a cazurilor de sub 0,07 la mie, nu putem vorbi de transmitere comunitară accelerată în niciun caz, ci vorbim mai degrabă de transmitere izolată a infecției cu SARS-CoV-2, însă această situație se poate schimba. Este sezonul cald, este sezonul și perioada în care, în mod natural, există o scădere a numărului de cazuri și o reducere a circulației virusului și a transmiterii, însă cel puțin acestea sunt datele pe care le estimează Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Control al Bolilor, că în perioada lunilor următoare, în mod deosebit în august și, evident, septembrie, numărul cazurilor de COVID-19 generate de tulpina Delta va fi mai mare. De altfel, se estimează la sfârșit de august un procent de peste 90% din cazuri din Europa vor fi generate de tulpina Delta. Are o capacitate extrem de crescută de a se transmite de la o persoană la alta, scapă de sub acțiunea răspunsului imun la persoanele care au trecut prin infecția cu alte variante virale și se asociază cu o reducere a activității neutralizante a anticorpilor, inclusiv după vaccinare, atunci când vorbim de vaccinarea cu o singură doză, tocmai de aceea este important să respectăm schema de vaccinare și să ne vaccinăm. Astfel, dacă am face un profil de risc al persoanelor, cel mai mare risc de îmbolnăvire îl au persoanele nevaccinate, ulterior persoanele care au făcut o singură doză de vaccin și cel mai mic risc de îmbolnăvire îl au persoanele care sunt vaccinate cu schema completă.

Reporter: Și încă o lămurire, vă rog. Spuneați că varianta Delta este mult mai contagioasă și generează, iată, o rată de infectare mult mai mare. Generează și o gravitate a cazurilor?

Valeriu Gheorghița: Ne uităm la ce se întâmplă în mai multe țări. În Marea Britanie, unde rata de acoperire vaccinală este crescută și, sigur, sunt în mod deosebit tinerii cei care încă nu sunt vaccinați într-un procent mare, numărul cazurilor, deși este crescut, nu se asociază cu internări într-un procent mare și cu rată crescută de deces. Însă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în Africa de Sud, unde rata de acoperire vaccinală este sub 5%, există o corelație directă între creșterea numărului de cazuri și creșterea internărilor și creșterea deceselor. Având o cantitate de virus mult mai mare în organism, ca urmare a capacității lui de a se multiplica mult mai ușor, evident că acest lucru putem, din punct de vedere medical, să îl asociem și cu o activare mai importantă a răspunsului imun și un risc mai mare de acea reacție hiperinflamatorie, care se întâmplă în ziua 10 de evoluție a bolii. Deci da, este posibil să vorbim și de o evoluție mai frecventă către forme grave, către forme severe.

Reporter: Spuneți-mi, vă rog, se pregătește o campanie de informare și vaccinare separată pentru elevi, ținând cont de faptul că președintele Consiliului Elevilor a spus că actuala campanie de informare nu ajunge la elevi?

Valeriu Gheorghița: Am avut, în acest sens, o întâlnire chiar la sediul Guvernului și cu reprezentanți ai asociațiilor de părinți și președintele Consiliului Național al Elevilor, domnul Rareș Voicu, și reprezentanți UNICEF, de asemenea, reprezentanți CNCAV, Ministerul Sănătății. Este foarte important să avem astfel de activități de informare care să ajungă într-adevăr în mod deosebit la părinții, dar și la elevi. Cum se vor desfășura concret aceste activități de informare? Prin intermediul medicilor de familie, prin intermediul rețelei de medicină școlară și de asemenea prin sprijinul Ministerului Educației vor fi efectuate o serie de sesiuni de informare, atât ca sesiuni online, cât și materiale suport de hârtie care vor fi transmise, flyere, pliante cu informații legate de beneficiile și siguranța vaccinării la grupa de vârstă sub 18 ani.

Reporter: Spuneți-mi vă rog, la ce puncte de trecere a frontierei funcționează aplicația de scanare a certificatului digital COVID?

Andrei Baciu: Funcționează în toate punctele de trecere a frontierei. Colegii de la STS au distribuit 271 din câte știu, de dispozitive care au instalată deja aplicația prin care se scanează corona-scan, dar vorbim de toate punctele de trecere a frontierei, indiferent că vorbim de terestru, aeroport, tren, naval, absolut oriunde. Sunt instalate în toate punctele și există deja dispozitivele prin care se scanează. Colegul, dacă mai aveți detalii suplimentare.

Cătălin Chirca: Așa este, au fost distribuite 271 de telefoane mobile care au aplicația corona-scan, care permite scanarea codurilor QR emise fie de România, fie de celelalte state. În același timp, am distribuit și scannere pe care Poliția de Frontieră le-a implementat deja niște sisteme proprii pentru a le fi mai ușor să verifice aceste certificate digitale.

Reporter: Ne puteți da mai multe informații legat de vaccinarea în zone turistice, când va începe, unde se va desfășura campania și ce tip de vaccin va fi folosit?

Valeriu Gheorghiță:  Deja au avut loc activități de vaccinare de pildă pe plajă, chiar săptămâna trecută, la sfârșitul săptămânii și vor mai fi organizate în mai multe stațiuni de la malul mării. De asemenea și în Brașov sunt organizate astfel de activități, Prahova, mai multe evenimente de vaccinare. Ele sunt coordonate la nivel local de către prefectură și reprezentanții autorităților locale. Practic, nu există un calendar foarte clar al acestor activități. La nivel local, pe plan local se organizează activitățile de vaccinare din respectivele zone turistice, însă noi așa cum am anunțat, la acest moment se definitivează tot calendarul de activități în ceea ce privește echipele mobile care urmează să ajungă în comunități, în rural în mod deosebit și ele vor fi prezentate și la fel postate pe site-ul vaccinare-COVID.gov.ro unde vor putea fi evaluate de oricine dorește să vadă când se vor deplasa echipe mobile în anumite comunității. Sigur că pot să existe variații de la o localitate la alta, însă pentru noi este important să combinăm, să fie activități integrate de informare și de vaccinare. Doar în felul acesta credem că dorința oamenilor va crește în ceea ce privește vaccinarea pentru că beneficiază de o serie de informații vizavi de beneficiile vaccinării și importanța, și de procesul de vaccinare propriu zis.

Reporter: Domnule colonel, aș vrea să vă întreb, pentru că vorbeați puțin înainte despre agresivitatea tulpinii Delta, când vă așteptați să crească numărul de cazuri de infecție cu această tulpină în România, pentru că sunt specialiști care spun că acest număr ar putea să crească la aproximativ două luni după ce a apărut în Anglia?

Valeriu Gheorghiță: Sunt iarăși indicatori la care ne uităm în permanență. În momentul de față situația epidemiologică este una foarte bună și cred că ține de noi ca, mai departe, să păstrăm această situație favorabilă care a fost obținută cu efort important, atât din partea celor de acasă, din partea oamenilor, cât și din partea celor care au fost implicați în buna gestionare a pandemiei. În momentul de față factorul R 0, rata bazală de reproducere a cazurilor este de circa 0,94, în condițiile în care acum câteva săptămâni era circa 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1, înseamnă că de la o săptămână la alta, numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr crește peste 1, înseamnă că vom avea creșterea numărului de cazuri. Mă îngrijorează faptul că avem o creștere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1, pentru că în această perioadă interacțiunea dintre persoane crește, sunt măsuri de relaxare care au fost implementate, chiar de astăzi intră în vigoare o serie de alte măsuri de relaxare, și evident pe acest fond, în condițiile în care avem, iată în România cel puțin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta, în condițiile în care există o interacțiune fizică între persoane și în condițiile în care sunt localități cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul pentru că aici vorbim de evaluarea riscurilor, riscul de a înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este sigur important. Tocmai de aceea se evaluează periodic care este evoluția cazurilor și ne uităm la ceilalți indicatori, cum ar fi numărul de persoane care se internează, numărul persoanelor din terapie intensivă și decesele. Dar ca atare, sezonul rece este un sezon care îndeplinește, din punct de vedere epidemiologic, toți factorii de risc care să genereze o creștere a numărului de cazuri. Repet, față de anul trecut, avem soluții la îndemână prin care putem să prevenim o creștere importantă a numărului de cazuri, avem în momentul de față acces la vaccinuri care sunt sigure și care sunt eficiente. Eficient - mă refer că nu ai risc să ajungi în spital, să te internezi în terapie și să mori. Asta înseamnă eficiență din punctul nostru de vedere.

Reporter: Și aș vrea să vă întreb în legătură cu cei care s-au vaccinat, pentru este Campionatul European de Fotbal, aveți o statistică câți s-au vaccinat la stadion? De asemenea m-ar interesa și în cazul farmaciilor.

Valeriu Gheorghiță: La nivel de farmacie nu s-a început activitatea de vaccinare, este încă discutată această soluție, însă la centrul de vaccinare care a fost organizat lângă Arena Națională, la Stadionul Lia Manoliu, unde se folosește un singur tip de vaccin de la compania Johnson and Johnson, cred că la începutul săptămânii erau vaccinate aproape 75 -80 de persoane cu ocazia prezentării la evenimentele sportive. Însă la evenimentele sportive, care au fost foarte bine organizate, erau în general persoane care fie erau vaccinate, fie testate, fie cu dovadă de trecere prin boală. Tocmai de aceea cei care veneau efectiv să se vaccineze au fost într-un număr mai mic, dar avem această posibilitate ca oamenii să se poată, să se poată vaccina în locații cât mai diverse.

Reporter: Și aș vrea să vă mai întreb dacă o persoană și-a făcut prima doză Pfizer, pe urmă a făcu în martie de pildă, pe urmă a făcut COVID, acum practic vrea să se vaccineze, reia schema de vaccinare sau...?

Valeriu Gheorghiță: Nu se reia schema de vaccinare, este un lucru clar. Nu vorbim de reluarea schemelor de vaccinare. Se completează schema de vaccinare cu administrarea rapelului, o singură doză din același tip de vaccin.

Reporter: Pentru domnul secretar Andrei Baciu. Aș vrea să vă întreb - pentru că spuneți că sunt persoane care, evident, nu au acces pentru descărcarea certificatului digital european la internet, spuneați să apeleze la direcțiile de Sănătate Publică. Poate ar fi bine să detaliați exact. Trebuie să dea telefon, să se prezinte acolo, există o perioadă de răspuns? Cum se întâmplă fizic? Mulțumesc.

Andrei Baciu: În primul rând trebuie să menționăm faptul că există această perioadă paralelă de tranziție de încă șase săptămâni, în care vom putea folosi documentele clasice, deci nu se va condiționa în niciun fel libera noastră trecere de prezența acestui document, însă avantajele sunt, așa cum spuneam, de eficiență și de mobilitate, pe de-o parte. Pe de altă parte, la nivelul fiecărei Direcții de Sănătate Publică s-a identificat câte o persoană care să gestioneze organizarea și eliberarea acestor certificate, pentru că, cel mai probabil, va exista o mare eterogenitate de solicitări de la un DSP la altul și atunci cel mai simplu este să apeleze la numărul de telefon, care este cunoscut, este public pe site-ul fiecărui DSP sau la numărul de telefon pe care l-am spus adineauri, care a fost folosit în campania de vaccinare - 021.414.4425 - și acolo va fi îndrumat către persoana, DSP aferent localității persoanei respective și stabilește o procedură, pentru că va trebui să ridice  efectiv acest document, va trebui ridicat efectiv din cadrul Direcției de Sănătate Publică. Practic, despre asta este vorba. Mulțumesc.

Reporter: Bună ziua. Apropo de varianta Delta, această schemă nouă de vaccinare, ce presupune combinarea celor două tipuri de vaccinuri, poate fi eficientă și în cazul acestei variante sau poate mai eficientă?

Valeriu Gheorghiță: Cu siguranță este o schemă care își va menține cel puțin același nivel de eficacitate. Este greu de spus și eu m-am ferit întotdeauna să fac speculații atunci când nu există niște dovezi științifice, dar dacă ne uităm la corelația de la celelalte scheme de vaccinare, între nivelul de anticorpi neutralizanți, între titrul anticorpilor neutralizant și protecție, putem asuma că da, vom avea același nivel de eficacitate.

Reporter: Şi în cazul celorlalte tipuri de vaccinuri, la fel, răspunsul imun rămâne undeva la 90%?

Valeriu Gheorghiță: Sunt date publicate deja și care au fost disponibile și publicului vizavi de eficiența schemelor de vaccinare pe bază de vaccin cu vector viral, în speță Oxford AstraZeneca și pe bază de ARN Mesager, în speță BioNTech Pfizer, din Marea Britanie. Eficacitatea unei singure doze pentru prevenția îmbolnăvirii este de 33%, deci este o eficacitate redusă. O schemă completă de vaccinare ne asigură o eficacitate pentru boala asimptomatică de 60% în cazul schemei de vaccinare cu vaccinul de la compania Oxford AstraZeneca și circa 88% pentru schema de vaccinare pe bază de vaccin cu ARN Mesager, iar în ceea ce privește consecințele clinice, impactul medical, și anume prevenția spitalizărilor, stau la fel de bine ambele scheme și acest lucru este foarte important, și anume prevenția spitalizărilor într-un procent de peste 92% din cazuri pentru ambele tipuri de vaccinuri.

Reporter: Şi reacțiile adverse - nici aici nu va fi vreo diferență, dacă începem această schemă nouă de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță: Dacă se va începe această schemă de vaccinare, evident că vorbim la un profil de siguranță care este favorabil, care este cât se poate de bun, conform datelor existente în studiile clinice. Tocmai de aceea nu ne-am grăbit să luăm această decizie până nu am avut suficiente date disponibile. Sunt, în momentul de față, în curs de derulare alte studii în acest sens, însă ceea ce avem disponibil la acest moment creează o perspectivă cât se poate de bună în ceea ce privește atât eficacitatea, cât și siguranța unor scheme de vaccinare heterologe, așa cum ele sunt numite.

Reporter: Și apropo de studiu, dacă mai permiteți o întrebare, pentru că a apărut acel studiu care arată că imunitatea față de copii după vaccinarea cu cele două tipuri de seruri - Pfizer și Moderna -  ar putea dura ani de zile. Luați în calcul această ipoteză?

Valeriu Gheorghiță: Sigur că luăm în calcul. Sunt date științifice care sunt, în momentul de față, în măsură cumva să creioneze o protecție pe termen lung a protecției oferite după vaccinare, sunt studii care sunt efectuate pe un număr mic de cazuri, circa 14 persoane - este articolul la care faceți referire -, însă modalitatea de efectuare a acestui studiu este cât se poate de riguroasă, și anume faptul că s-au biopsiat, s-au analizat probele din ganglioni limfatici. Este locul unde se antrenează răspunsul imun și în mod deosebit acele celule de memorie care asigură răspunsul pe termen lung, care își mențineau activitatea undeva la un interval de patru luni de la schema completă de vaccinare, în condițiile în care, după vaccinările obișnuite, activitatea la nivelul centrilor germinativi din ganglionii limfatici se reduce undeva la circa șase săptămâni. Acest lucru ne arată că vaccinurile bazate pe ARN Mesager asigură foarte probabil o protecție de lungă durată, cu câteva condiții, și anume tulpinile virale actuale să nu-și schimbe foarte mult conformația. Vestea bună este că pe cele patru tipuri de variante virale de îngrijorare vaccinurile actuale își mențin eficacitatea, ceea ce este un lucru cât se poate de bun. Şi, sigur, pacienţii să nu aibă condiții de imunodepresie, să nu fie pacienți care au apriori o probabilitate mai redusă de a dezvolta un răspuns imun protector.

Reporter: Şi dacă îmi permiteţi o întrebare pentru domnul Baciu. Spuneaţi că putem folosi documentele pe care le avem acum, în speță certificatele naționale, până pe 12 august. Asta înseamnă că din acel moment doar certificatul digital va fi valabil? Mulțumesc!

Andrei Baciu: Asta este şi ideea, ca până la urmă să facem această tranziție. Avem șase săptămâni la dispoziție, astfel încât să nu se creeze cozi în aeroporturi, la puncte de trecere a frontierei. Şi atunci, în aceste șase săptămâni să putem face și să putem să avem fiecare dintre noi certificatul digital, care să ateste apartenența la o stare epidemiologica. Deci nu este obligatorie, așa cum spuneam. Altfel, ne vom supune regulilor epidemiologice ale fiecărei țări unde ajungem, dacă nu putem demonstra, spre exemplu, faptul că suntem vaccinaţi.

Reporter: Domnule Baciu, puteți să ne spuneți dacă se ia în calcul ca certificatul verde să fie utilizat și pentru uz intern? Cum spuneaţi şi dumneavoastră, acesta certifică, este autentic, că persoanele sunt vaccinate sau au fost testate sau au trecut prin boală. Se ia în calcul acest lucru şi când ar putea să devină operaţional și pentru uz intern?

Andrei Baciu: În momentul de faţă există reglementări care să ateste, practic, desfășurarea evenimentelor, care depind de numărul de persoane care sunt vaccinate, ştim cum funcționează lucrurile. Sigur că acesta este un instrument eficient, poate fi o soluție foarte eficientă. Așa cum a spus domnul prim-ministru, domnul Florin Cîţu, se analizează această situaţie și în perioada următoare vom vedea, și în funcție de solicitările celor care organizează evenimente cu număr mare de persoane, unde, evident, conformaţia celor care vin, dacă sunt vaccinaţi sau nu, contează.

Reporter: Şi o întrebare pentru domnul de la STS. Această aplicație va putea fi pusă la dispoziție și operatorilor economici sau are o cheie de securitate destinată doar Poliției de Fontieră?

Cătălin Chircă: Aplicația poate fi pusă la dispoziție în funcție de prevederile legale. Dacă se va stabili, pot fi identificate soluții tehnice astfel încât să fie pusă la dispoziție.

Reporter: Având în vedere interesul actual pentru vaccinare, în luna septembrie, când ne-am putea aștepta la un nou val, câte persoane vor fi imunizate?

Valeriu Gheorghiţă: Este greu de spus un număr, de avansat un număr. Depinde foarte mult de dorința persoanelor de a se vaccina. Noi întreprindem în această perioadă activități de vaccinare, încât vaccinul să fie realmente disponibil și accesibil tuturor celor care își doresc să se vaccineze. Însă, cu cât ne facem mai bine temele în această perioadă, cu atât ne va fi mai bine tuturor în perioada următoare. Sunt, repet, evaluări ale riscurilor, estimări de ale evoluției pandemiei și în niciun caz nu se dorește, prin aceste informări, să speriem oamenii, să generăm panică și așa mai departe. În niciun caz! Trebuie să prezentăm care este o evoluție probabilă din punct de vedere epidemiologic, trebuie să înțelegem că prin vaccinare, printr-o rată bună de acoperire vaccinală, ne putem feri de o creștere importantă a numărului de cazuri, pentru că, din păcate, această tulpină întrunește toate condițiile să devină dominantă nu doar în România, ci la nivel global, pe tot mapamondul. Şi vedem ce se întâmplă. Practic, rapiditatea cu care ea devine dominantă în Marea Britanie și a devenit deja - în aprilie erau identificate primele cazuri, în mai, circa 25% din cazuri erau generate de tulpina Delta, în iunie, la o lună, peste 90% din cazuri sunt generate de tulpina Delta. În Europa, repet, media europeană, în ultima săptămână, s-a înregistrat o dublare a cazurilor generate de tulpina Delta, circa 5,8% sunt generate de această tulpină. Sigur că este o supraveghere periodică a acestei tulpinii, însă este important să avem, pe o parte, o capacitate de secvențiere, încât să avem o imagine reală, o imagine cât mai aproape de realitate a circulației acestei tulpini pe teritoriul țării noastre.

Reporter: Sunt în prezent date care să arate că acest sezon de relaxare s-ar putea încheia prematur din cauza acestei evoluții a variantei Delta?

Valeriu Gheorghiţă: Este greu de spus. Iarăși, lucrurile se evaluează etapă cu etapă, periodic, la interval de două săptămâni, însă, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat anul trecut, în iulie-august aveam deja o creștere a numărului de cazuri. Diferența majoră, la acest moment, este că, totuși, avem peste 4,7 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, majoritatea cu schema completă de vaccinare, ori asta schimbă mult datele problemei, însă sunt în continuare, așa cum știm foarte bine, cel puțin 60%  din populația României care nu au niciun fel de imunitate, nici prin boală și nici prin vaccinare, deci vulnerabilitate există și, din păcate, acest lucru ne situează într-o zonă de risc de creștere importantă a numărului de cazuri. Cred că dacă înțelegem cu toții importanța vaccinării, înțelegem importanța folosirii măștii ca măsură universală de prevenire a răspândirii bolii, putem să asigurăm o stabilitate epidemiologică pentru perioada următoare. Vă mulțumim frumos!

Andrei Baciu: Mulţumim mult! O zi bună!