Guvernul RomânieiMiercuri, 14 Iulie

Participarea premierului Florin Cîţu la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a Franței


Galerie foto

Participarea premierului Florin Cîțu la recepția oferită cu prilejul Zilei Republicii Franceze

 

Discursul premierului Florin Cîţu la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a Franței

[Check against delivery]


Domnule președinte,
Doamnă ambasador,
Doamnelor și domnilor, 

Este o plăcere să mă aflu astăzi aici pentru a marca Ziua Națională a Franței și pentru a vă transmite, în numele Guvernului român și al meu personal, cele mai călduroase felicitări și urări de succes. 
Marcăm împreună 14 iulie, o zi cu încărcătură istorică deosebită, un moment de sărbătoare a națiunii franceze și, în același timp, un moment de celebrare a drepturilor omului, a democrației și libertății.
Parteneriatul Strategic dintre țările noastre rămâne un reper al prosperității și al securității noastre comune în spațiul euro-atlantic, o expresie a valorilor comune pe care le împărtășesc România și Franța. Salut faptul că foaia de parcurs aferentă parteneriatului a fost actualizată la finalul anului trecut.  
Legăturile noastre de prietenie și solidaritate au fost testate și în perioada crizei  generate de pandemia de COVID-19 care a afectat Europa și lumea întreagă. 
În acest context, apreciez dorința doamnei ambasador de a pune sărbătoarea de astăzi sub semnul unui omagiu adus personalului medical și de îngrijire care a fost în prima linie în lupta împotriva Covid-19. 
Aș vrea să mulțumesc și eu personalului medical din România și din Franța, care a acționat în mod solidar pentru a salva vieți omenești. Salut și contribuția deosebită a medicilor români din Franța la acest efort comun extraordinar!
Stimați invitați,
Această pandemie ne-a pus în fața unei realități, aceea că „nimeni nu e în siguranță, până nu suntem toți în siguranță”. Revenirea la normalitate va însemna și este strâns legată de redresarea economică. Învingerea pandemiei, prin vaccinare, rămâne cea mai bună cale de urmat pentru economiile și societățile noastre.
Franța este un partener economic important pentru noi. Iar România este un loc unde merită să investești.
Parteneriatul economic româno-francez cuprinde sectoare strategice naționale, de la industria auto, la cea aeronautică sau domeniul energetic. Ne așteptăm la reluarea creșterii schimburilor economice, care să confirme tendința pozitivă a ultimilor ani. Semnalele din acest an sunt optimiste. 
Doamnelor și domnilor,
În primul semestru al anului viitor, Franța va prelua Președinția Consiliului UE. Va fi un moment crucial pentru refacerea și repornirea societăților și economiilor noastre. 
Contextul pandemiei a pus în evidență cât de importantă este coordonarea la nivel european pentru gestionarea mai rapidă și eficientă a crizei generate de coronavirus. România, alături de Franța, rămâne profund angajată acestui demers de coordonare consolidată. 
Mă bucură faptul că împărtășim aceeași abordare privind importanța strategică a întăririi sistemelor de sănătate și creșterea cooperării pe palierul sănătății la nivel european. 
România este pregătită să lucreze în acest sens și să sprijine viitoarea Președinție franceză pentru obținerea de beneficii concrete pentru toți cetățenii europeni, inclusiv prin concretizarea Uniunii Sănătății.
Cred că solidaritatea, element constitutiv al construcției europene, trebuie să fie, și cu această ocazie, în centrul efortului nostru. Aș adăuga aici și unitatea națiunilor, ca o condiţie a recăpătării încrederii cetăţenilor în Europa. 
Sunt convins că legătura specială dintre țările noastre va servi atingerii acestor obiective și unei Europe mai puternice. 
În încheiere, vreau să urez tuturor prietenilor noștri francezi «Bonne fête nationale»!
Vă mulțumesc!