Guvernul RomânieiJoi, 22 Aprilie

Participarea premierului Florin Cîțu la reuniunea Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19


Galerie foto

 

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua! Astăzi, am avut o ședință, ședința Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie. E, de fapt, primul pas, o ședință pe care eu o aștept de un an de zile, pentru că în momentul în care am intrat în starea de urgență anul trecut, era complicat să vedem acest scenariu: cum vom reveni la normalitate. Și astăzi putem să vedem cum vom reveni la normalitate. De aceea, avem acest comitet interministerial, care să pregătească prima bornă, prima parte. 1 iunie nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas, un pas important. Am spus că atunci putem să facem acest lucru, dacă avem aproape 35% din populație vaccinată. Deci, depinde de noi, așa cum a depins și până acum, să revenim la normalitate. A fost o ședință în care s-a aprobat regulamentul, o ședință în care le-am spus colegilor mei cam cum cred că ar trebui să lucreze. Fiecare minister va veni în comitet cu propuneri pe care le discută întâi cu sectoarele pe care le are în subordine. Sunt toate ministerele pentru că toate ministerele au avut tot felul de măsuri anul acesta, care au afectat activitatea sectoarelor pe care le monitorizează, le administrează. Bineînţeles Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne sunt acolo pentru că toate aceste măsuri vor trebui discutate şi cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne și vor trebui filtrate. A fost o ședință sau o întâlnire pe care o așteptam de un an de zile care ne dă speranță. (...) Începem să ne gândim la revenirea la normalitate. Le-am spus colegilor mei că săptămânal este în regulament să se întâlnească, dar pot avea ședințe extraordinare oricând și îi încurajez să se întâlnească oricând, ca să putem să avem pe masă cât mai repede soluții pe care să le prezentăm public, pentru ca apoi să ne putem pregăti pentru această revenire la normalitate, prima fază a revenirii la normalitate de la 1 iunie. Ştiu că o spun de foarte multe ori, dar depinde doar de noi. O campanie de vaccinare de succes aduce și normalitatea în România. Acestea au fost discutate astăzi în această ședință. Câte o întrebare, dacă se poate. Vă mulțumesc.

Reporter: Domnule premier, concret, ce se va întâmpla de la 1 iunie? Dumneavoastră ați vorbit de o relaxare, președintele spunea că mai degrabă ați putea prezenta un plan de măsuri. La ce să se aștepte românii?

Florin Cîţu: Are dreptate președintele, am dreptate și eu. Da, este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Nu revenim 100% la 1 iunie, asta este clar, dar vom arăta un prim pas, ce putem face când vom avea o rată de vaccinare de 35% și apoi putem să discutăm şi de pașii următori. Dar, vedeţi, este o condiționalitate și o spun de fiecare dată: nu se întâmplă fără vaccinare! Deci, revenirea la normalitate nu se poate face fără vaccinare! Este singura soluție. Am fost închiși anul trecut, două luni de zile, și nu am revenit la normalitate. Deci nu aceasta este soluția. Soluția este să ne vaccinăm. 

Reporter: Bună ziua! Înțelegem că Planul Național de Redresare și Reziliență ar trebui să sufere modificări pentru a putea fi aprobat de către Comisia Europeană. Proiectele pentru irigații, dar și proiectele pentru infrastructură nu ar fi acceptate de către Comisie. Dacă puteți să ne spuneți cum va arăta și ce se va întâmpla cu aceste proiecte?

Florin Cîţu: Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene a fost săptămâna trecută acolo. Există o negociere. Noi am prezentat un plan, Comisia Europeană a venit cu comentarii, noi revenim. Nu aș spune că a refuzat ceva Comisia Europeană, pentru că nu este adevărat, nu are cum să se întâmple acest lucru. Cred că este vorba de ”fine tuning”, de a remodela ceea ce avem noi în Planul de Redresare şi Reziliență pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia Europeană. Nu văd aici nicio problemă.

Reporter: Domnule premier, dacă îmi permiteți două întrebări. În primul rând, dacă erați în cunoștință de cauză cu privire la situația gravă cu care se confruntă bolnavii de cancer, mă refer la ceea ce se întâmplă la Institutul Oncologic, lipsesc medicamentele. Proaspătul ministru susține că va demara o anchetă în acest sens. Dacă ați fost informat? Se pare că fostul ministru al sănătății era în cunoștință de cauză și nu s-a rezolvat nimic. Dacă ați fost informat și dacă este nevoie suplimentar din partea Guvernului, vreo intervenție în acest sens, având în vedere situația disperată cu care se confruntă bolnavii de cancer? Şi a doua întrebare, în ceea ce privește deciziile din Comitetul Național pentru Situații de Urgență pe care îl coordonați, dacă Grecia a fost introdusă pe lista galbenă, de asemenea Maldive şi dacă a fost scoasă Republica Moldova? Mulţumesc!

Florin Cîţu: Şedinţa CNSU este în desfășurare, vom comunica după aceea. În ce privește situația de la Ministerul Sănătății, așteptăm concluziile pe care le va avea doamna ministru și după aceea le vom face publice.

Reporter: Dar știați de situaţia de acolo? Aţi fost informat de fostul ministru al sănătății?

Florin Cîţu: Haideţi să așteptăm concluziile. Este o informație pe care o avem cu toții acum și așteptăm concluziile, să vedem când s-a aflat, cine a știut și după aceea vom veni cu ele publice.

Reporter: Bună ziua! Voiam să vă întreb dacă luați în calcul o propunere, care ar putea să vină săptămânile următoare, cu privire la redeschiderea restaurantelor pe bază de test, de asemenea reluarea evenimentelor private, de asemenea pe bază de test rapid sau PCR, în contextul în care există aceste măsuri de relaxare? Mulțumesc.

Florin Cîţu: Toate propunerile vor fi discutate în acest comitet interministerial, acesta este rolul acestui comitet interministerial. Cred că pentru perioada imediat următoare putem să vorbim doar de teste-pilot, de evenimente-pilot, de situații-pilot, nu putem să vorbim în perioada imediat următoare de a redeschide un sector sau altul în totalitate. Dar sunt deschis tuturor propunerilor, vreau să le văd, ele vor fi pe masa Comitetului interministerial şi vom lua o decizie împreună acolo, cu toții.

Reporter: Aţi vorbit despre teste-pilot. Puteţi să ne dați exemple ce ar putea fi redeschis mai devreme, ca un test?

Florin Cîţu: Aş vrea să fie redeschis totul mai devreme, dar cred că sunt câteva propuneri în acest moment la Ministerul Culturii - știu că sunt avansate teste-pilot pentru Teatrul Naţional şi Opera Română. Vom vedea cum vor arăta în final.

Reporter: Şi cu masca ce se întâmplă, renunțăm la ea? Şi când?

Florin Cîţu: După ce ne vaccinăm vom renunța şi la mască.

Reporter: La 1 iunie?

Florin Cîţu: La 1 iunie e cam devreme să renunțăm la mască, sunt doar 35% dintre persoane. Trebuie să ne gândim să renunțăm la mască după ce vom avea acea țintă de 10 milioane de cetățeni vaccinați. Până atunci nu are sens să discutăm despre aşa ceva.

Reporter: A apărut în spațiul public o informație destul de controversată, numirea lui Romulus Burlacu la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Din documentare aflăm că acesta ar fi avut probleme cu Agenţia Naţională de Integritate, semnând contracte cu o firmă la care era acționar, cu statul, şi, bineînţeles, timp de trei ani n-a avut voie să ocupe funcții publice. Dacă puteți să ne spuneți dacă știați de situaţia dumnealui şi dacă puteți să explicați.

Florin Cîţu: Cred că domnul Burlacu a venit deja şi a explicat situația domniei sale, cred că a dat şi un comunicat. A fost întoarsă decizia şi în acest moment nu are o decizie definitivă, se rejudecă, din ce ştiu eu, procesul.

Reporter: Bună ziua, domnule premier! În completarea colegei mele, aş vrea să vorbim despre persoanele controversate din guvern, şi mă refer aici la secretarul general adjunct de la Ministerul Sănătăţii. Am văzut declarația dvs ieri. Întrebarea este următoarea: este nevoie să reorganizați, să desființați un post pentru a elimina o persoană? Şi mă refer şi la doamna Elena Petrașcu, pe care aţi adus-o în aripa dvs la SGG. Ce o recomandă pe doamna Petrașcu? Mulţumesc.

Florin Cîţu: Păi, vedeţi? Nu a recomandat-o nimic, tocmai că a fost mutată din secretar general de la Ministerul Justiției şi a venit aici, asta este problema, am învățat din acel lucru. Nu a recomandat-o nimic să vină la Guvern, dar atunci când am mutat-o de la Ministerul Justiției, automat a venit inspector în cadrul Guvernului.

Reporter: Corect. Aţi semnat acel decret. Care au fost argumentele?

Florin Cîţu: Şi atunci am spus că e mult mai ușor, dacă avem oameni cu probleme, să desființăm postul. Ştiţi foarte bine că era acea persoană din Ministerul Finanțelor care are o decizie de colaborare cu Securitatea, eu, anul trecut, am reorganizat Ministerul Finanțelor şi postul domniei sale a fost desființat, acea poziție pe care era, a fost mutată mai jos, bineînţeles, asta în reorganizare, dar am făcut tot ceea ce mi-a stat în putință. Deci, se poate face prin reorganizare, dacă vrem. Dacă-i mutăm numai dintr-o parte în alta, nu rezolvăm nimic, dacă sunt oameni cu probleme.

Reporter: Vă gândiți să faceți şi niște reguli clare? Adică să evităm astfel de situații de acum încolo?

Florin Cîţu: Putem să facem prin modificarea Codului Administrativ. Dacă avem persoane care au decizie de colaborare cu Securitatea, da, putem să facem acest lucru.

Reporter: Mulţumesc.

Reporter: Bună ziua! Domnule premier, pe 4 mai se va redeschide școala. Cum se va face această redeschidere a școlilor? Guvernul României va asigura testele non-invazive, pe care ministrul Sorin Cîmpeanu le-a solicitat acum o lună de zile?

Florin Cîţu: A fost o discuţie astăzi, în acest comitet, doar tangențial. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei vor analiza care este situaţia şi cum vor reveni copiii la școală, după 4 mai.

Reporter: Vor fi asigurate testele non-invazive, cerute de ministrul Cîmpeanu, până pe 4 mai?

Florin Cîţu: Haideţi să vedem ce concluzii au cele două ministere şi apoi vom comunica public.

Reporter: Există posibilitatea ca până să ajungem la acea bornă de 10 milioane de vaccinați, să facem teste în localitățile unde nu sunt înregistrate cazuri de îmbolnăvire sau unde rata de incidență este foarte mică, iar acolo să nu mai fie purtată masca?

Florin Cîţu: Nu sunt adeptul măsurilor disproporționate. Aş vrea să luăm măsuri pentru toată lumea. Această propunere nu s-a discutat în acest moment. Dacă este o propunere care vine către comitetul interministerial, o vom lua în calcul. Dar, în acest moment, nu a fost discutată această problemă.

Reporter: Propuneri pentru zonele de agrement, de la mare, de exemplu, au fost făcute până la această dată şi dacă da, despre ce este vorba?

Florin Cîţu: Nu! În acest moment, nu. A fost prima întâlnire a comitetului, v-am spus că azi s-a discutat regulamentul. Sigur vor avea discuţii în perioada următoare, i-am încurajat pe colegii mei să se întâlnească des, să avem niște soluții cât mai devreme, pentru a avea timp să pregătim această etapă de 1 iunie. Vă mulţumesc mult de tot!