Guvernul RomânieiMarți, 03 Decembrie

Declarații ale premierului Ludovic Orban după evenimentul de lansare a bancnotei aniversare cu tema Desăvârșirea Marii Uniri - Ion I. C. Brătianu


Galerie foto

 

[Check against delivery]

Reporter: În legătură cu evoluția cursului euro-leu, am văzut ieri, rezervele valutare au scăzut cu un miliard de lei pentru susținerea monedei naționale. Care este părerea dumneavoastră? Aţi discutat cu domnul guvernator?

Ludovic Orban: Am fost invitat la un eveniment de lansare, v-am arătat, a bancnotei aniversare, dedicată marelui Ionel Brătianu, cel care a avut contribuția decisivă la realizarea Marii Uniri. Am felicitat Banca Națională, am spus că este poate cea mai potrivită instituție care să aniverseze în acest fel, pentru că se știe contribuția foarte mare pe care a avut-o în susținerea lui Ionel Brătianu, a celui care conducea Banca Națională, Eugeniu Carada, care a fost un punct de reazem și un călăuzitor al carierei, în special de început, a lui Ionel Brătianu.

În privința cursului de schimb, în mod evident că acest curs de schimb este determinat de foarte mulți factori. Se știe că decembrie este o lună în care crește consumul. Noi avem un deficit comercial extrem de mare. Nevoia de produse din import în luna decembrie crește foarte mult și, din cauza asta, există o cerere foarte mare de euro care creează presiune asupra cursului de schimb leu-euro.

Reporter: Din discuţiile pe care le-aţi avut cu domnul guvernator, sunt motive de îngrijorare în privința cursului?

Ludovic Orban: Nu. Şi sunt convins că și dumneavoastră, dacă l-ați întrebat, v-a răspuns același lucru.

Reporter: Aş vrea să vă întreb dacă s-a făcut vreun studiu de impact până în momentul de față cu privire la abrogarea unor măsuri din Ordonanța 114?

Ludovic Orban: Deci, la asta lucrăm acum. Am cerut acordul Biroului Politic Național al PNL să lucrăm la, practic, abrogarea în cea mai mare parte a Ordonanței 114, care este o ordonanță criminală, care a generat efecte extrem de nocive în domenii vitale pentru evoluția României, cum ar fi energie, sistemul financiar-bancar, comunicații, funcționarea pilonului II de pensii și într-o mulțime de alte domenii de activitate. Cu siguranță că în spatele modificărilor vor sta analize, studii. De asemenea, vom discuta cu partenerii sociali, cu patronatele și sindicatele pentru a realiza o consultare care să îmbunătățească, dar noi deja am avut consultări anterioare și știm foarte clar poziția partenerilor sociali, care este preponderent în susținerea acestei inițiative. Sigur că noi ne-am fi dorit ca în dezbaterea din parlament - ordonanța e în dezbatere în Camera Deputaților - să putem să corectăm prevederile acestei ordonanțe, să abrogăm toate acele prevederi. Din păcate, lucrurile nu merg așa cum ne-am așteptat, ba dimpotrivă, ne mai trezim că mai apar, prin diferite comisii, amendamente care înrăutățesc și mai mult consecinţele acestei ordonanțe. Vă dau un singur exemplu: s-a mărit plafonul pentru fondul... fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții. Intenția noastră este să curmăm această minciună prin care, fără să existe bani, s-au semnat niște contracte numai din dorința fostului premier, care era candidat la președinție, de a câștiga bunăvoința unor primari PSD.

Reporter: Pe Pilonul II ar urma să se crească procentul acela care merge de la stat către administrare privată?

Ludovic Orban: Cu siguranţă, acesta e obiectivul nostru, dar nu va face obiectul acestei reglementări. Ce vom abroga - vom abroga prevederile absurde care au fost impuse societăților care administrează fondurile din Pilonul II de pensii.

Reporter: Ce decizie s-a luat /.../ privind salariul minim, după discuția de astăzi cu patronatele și sindicatele?

Ludovic Orban: Sigur că patronatele susţin în cea mai mare parte propunerea noastră. În ceea ce privește sindicatele, au venit cu niște propuneri pe care le analizăm, dar ele vor sta mai degrabă la baza discuțiilor ulterioare pe care le vom avea în cursul anului viitor pentru a defini mecanismul legal prin care se va stabili creșterea salariului minim. Am reținut dorința unora de a ne baza pe prognoze pe anul care urmează. Sigur că, de multe ori, prognozele... vă dau numai un exemplu: bugetul pe 2019 a fost construit pe o prognoză de creștere economică de 5,5% și, în realitate, creșterea economică pe 2019 probabil va fi în jur de 4%.

Reporter: Bugetul pe anul viitor e posibil să îl aprobați prin asumarea răspunderii în parlament?

Ludovic Orban: N-am discutat acest lucru, doar am discutat cu colegii mei din guvern și colegii de partid și cu parteneri din coaliție că este extrem de important ca bugetul să fie aprobat până la sfârșitul anului. Povestea asta cu amânarea până în martie a adoptării bugetului numai pentru a nu declanșa noi cheltuieli de investiții pentru... Deci: toate autoritățile locale, toate firmele, toți cetățenii trebuie să cunoască prevederile legii bugetului de stat și ale legii bugetului asigurărilor sociale de stat până la sfârșitul anului, astfel încât să își adapteze acțiunea. Autoritățile locale trebuie să-și adopte bugetele într-un termen cât mai scurt, astfel încât să poată să declanșeze toate proiectele de investiții pe care le-au planificat pentru 2020. Firmele trebuie să știe foarte clar care sunt prevederile legii bugetului de stat, pentru ca să poată să își adapteze politica firmei. De asemenea, fiecare cetățean, mai ales angajații din sectorul public, persoanele care au pensii sau care au alte forme de ajutor trebuie să știe foarte clar la ce venituri pot să se aștepte în cursul anului 2020.

Reporter: Ca să fie aprobat până la finalul anului ar trebui să fie gata la Finanțe măcar până la 15 decembrie.

Ludovic Orban: Va fi gata.

Reporter: Va fi gata?

Ludovic Orban: Cu siguranță. Ministrul finanţelor a început... a și lucrat în paralel proiectul de buget, numai că noi a trebuit să aprobăm pe repede ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară și am și explicat necesitatea absolută a adoptării acestei ordonanțe de urgență de rectificare bugetară. Sigur, în paralel s-a început construcția bugetului pe anul viitor și va fi gata la termen.

Reporter: Dar nu excludeţi posibilitatea angajării răspunderii în cazul în care lucrurile trenează în parlament...

Ludovic Orban: Vom vedea. Vom avea discuții cu toți partenerii noștri și, de asemenea, vom avea discuții și cu celelalte formațiuni care nu au sprijinit învestirea guvernului, pentru a încerca să-i convingem să finalizăm dezbaterile pe buget și adoptarea legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale până la sfârșitul anului.

Reporter: Ce mai ştim în momentul de față despre procedura legislativă de repatriere a aurului României?

Ludovic Orban: Vă rog să-l întrebați pe domnul ministru al Finanțelor, Florin Cîţu.

Reporter: Veți investi în titlurile de Tezaur?

Ludovic Orban: Cine, eu personal?

Reporter: Da, personal /.../.

Ludovic Orban: N-am bani de investit, trăiesc din indemnizația de premier.

Reporter: Profit de prezenţa dvs. aici ca să vă întreb: a fost publicat astăzi rezultatul testelor PISA de anul trecut, conform căruia peste 44% dintre elevi sunt analfabeți funcțional. Cum comentați acest lucru?

Ludovic Orban: Este clar că este necesară o creștere a calității educației în România, care să fie realizată nu prin măsuri cosmetice, ci prin măsuri de substanță. Aici, știți foarte bine că președintele României, împreună cu aproape toți actorii din domeniul educației, din zona mediului de afaceri, au adoptat un document extrem de important, care stă ca bază a acțiunii guvernamentale în reforma în educație - este vorba de "România educată", care practic pune bazele acțiunii noastre de a crește semnificativ calitatea educației în România.

Reporter: Domnule prim-ministru, crește sau nu crește salariul minim de la 1 ianuarie?

Ludovic Orban: Va creşte, cu siguranţă.

Reporter: Cu 150 de lei pe brut, sau...?

Ludovic Orban: Facem o analiză și punem în modelul nostru propunerile care au fost formulate în special de confederațiile sindicale și vom lua o decizie; sper, cât mai repede.

Reporteri: Mulţumim!

Ludovic Orban: Cu mare plăcere!