Guvernul României
Discursul susținut de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă la Gala Cercetării Românești
[CHECK AGAINST DELIVERY]
Nicolae-Ionel Ciucă: Domnule președinte Constantinescu, doamnă consilier prezidențial, doamnă și domnule ministru, doamnelor și domnilor rectori, excelențele voastre, reprezentanți ai Corpului diplomatic la București, dragi cercetători români,
Ce poate fi mai înălțător, ca după imnul național să ne bucure inima și sufletul bucăți din doina românească, partitură din Balada lui Ciprian Porumbescu, și un itinerar prin muzica, prin folclorul românesc, iar apoi să putem să-l premiem și să ne bucurăm chiar și de prezența virtuală a unuia dintre cei mai recunoscuți cercetători de la Stanford? Nu cred că poate fi ceva mai înălțător decât, așa cum spunea Henri Coandă, imaginația celor care sunt astăzi aici, în sală, sau oriunde în lume, care cercetează și își folosesc imaginația pentru binele nostru, al tuturor. Și ați zis mai devreme că trebuie să facem ceva să-i reținem în țară. Noi ne străduim să facem mai mult decât atât și să-i determinăm să se întoarcă în țară, iar asta nu putem face decât prin a realiza în practică tot ceea ce am promis.
Sunt onorat să particip în această seară la prima ediție a Galei Cercetării Românești, moment de referință prin care celebrăm performanța cercetătorilor români. Îl felicit pe domnul ministru Burduja, îi felicit pe colegii dumnealui din minister, a fost un angajament pe care l-a luat și l-a asumat într-o discuție pe care am avut-o atunci când am analizat ce putem și ce trebuie să facem mai mult pentru cercetarea românească și iată că în această seară se întâmplă.
Îmi doresc ca acest eveniment să devină o tradiție prin care să recunoaștem meritele celor care construiesc România viitorului. Așa au făcut Emil Palade, Henri Coandă, Ana Aslan, Victor Babeș, Ștefania Mărăcineanu, Petrache Poenaru, Traian Vuia, Horia Hulubei și mulți alții, și așa trebuie să facem și noi. Să construim viitorul acestei țări cu ajutorul cercetării științifice și a inovării.
Dumneavoastră sunteți cei care continuați munca lor și adăugați noi dimensiuni procesului de consolidare a națiunii române și a statului român, a afirmării destinului nostru european, împingând mai departe frontiera științei și contribuind la creșterea prestigiului României în lume.
Rolul cercetării științifice este fundamental în existența oricărei societăți moderne. Avem nevoie de cercetare. Tehnologiile avansate necesită o înțelegere profundă și subtilă, atât în ceea ce privește dimensiunea materială, cât și în ceea ce privește dimensiunea umană a existenței.
Cercetarea și inovarea sunt elemente principale în jurul cărora trebuie construită România de mâine, iar Guvernul pe care îl conduc tratează acest domeniu cu maximă seriozitate. Investiția în cercetare și inovare este cheia pentru a fi competitivi în economia globală.
De aceea, pentru anul 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut. Așa cum ne-am asumat în programului de guvernare, în anul 2024 cercetarea va avea un buget de 1% din produsul intern brut. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiții în valoare de 60 de miliarde de lei, conform planului național aprobat în septembrie anul trecut de Guvernul României. Aceste investiții se vor întoarce înapoi prin creșterea economică, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor românilor.
Componenta de cercetate-dezvoltare și inovare are un loc important și în Programul Național de Redresare și Reziliență. Din cele 260 de milioane de euro alocați investițiilor în acest sector, 183 de milioane sunt destinate atragerii în România a celor mai buni cercetători, români și străini, care să desfășoare în țara noastră activități de cercetare-dezvoltare și inovare. Au fost deja depuse 295 de cereri de finanțare de către universități și institute de cercetare, aplicațiile lor aflându-se acum în procedură de evaluare. Vor fi selectați 120 de beneficiari, care vor primi finanțări de până la 1,4 milioane de euro.
Ne dorim să facilităm accesul cercetătorilor români la rețelele internaționale de cercetare, să promovăm proiecte situate în avangarda cercetării științifice mondiale, atât în domeniul cercetării aplicate, cât și în domeniul cercetării fundamentale, și să sprijinim, unde este posibil, utilizarea rezultatelor cercetării în industria și economia autohtonă.
Pe lângă finanțare, cercetare românească are însă nevoie și de coerență legislativă. Guvernul României lucrează la îmbunătățirea cadrului legislativ național în domeniul de cercetare-dezvoltare și inovare, astfel încât să creăm un cadru favorabil pentru ca cercetătorii români din diaspora să se întoarcă acasă, iar țara noastră să devină exportator de cunoaștere și tehnologie la nivel global.
Până la finalul anului 2023, conform jalonului asumat în PNRR, România va avea o nouă legislație privind cariera și statutul cercetătorilor, construită pe baza recomandărilor Comisiei Europene și cu sprijinul Băncii Mondiale. Promovarea în carieră trebuie să se facă exclusiv pe criterii de meritocrație, cu proceduri transparente, competitive și deschise pentru recrutarea personalului de cercetare, în acord cu bunele practici europene.
Încrederea în știință și pasiunea față de cercetare, dezvoltare și inovare trebuie însă cultivate de la vârste fragede și, aici, învățământul preuniversitar joacă un rol decisiv. Creșterea ponderii științei, tehnologiei, ingineriei în matematici – educația STEM în școala românească va crea adulți pregătiți pentru locurile de muncă ale viitorului și va îmbunătăți poziția țării noastre în clasamentele internaționale care măsoară calitatea educației preuniversitare.
Cele mai recente teste PISA arată un grad scăzut de alfabetizare științifică a elevilor și suntem conștienți de acest lucru. Lucrăm aplicat pentru a crea o schimbare sistemică, pe bază recomandărilor și exemplelor de bună practică oferite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Am încredere că proiectul România Educată și noul pachet legislativ în domeniul educației, alături de reforma curriculumului învățământului preuniversitar, vor asigura educație științifică de calitate pentru toți copiii României. Prin PNRR, în anul 2024, peste 10.000 de laboratoare de științe trebuie dotate la cele mai înalte standarde, oferind copiilor din întreaga țară acces la educație pentru știință și șansa de a-și cultiva pasiunea și aptitudinile în cercetare, dezvoltare și inovare.
România nu duce lipsă de idei bune, creativitate ori soluții inovative, dar acestea trebuie transferate din laboratoarele și institutele de cercetare pe linia de producție și mai apoi în economie. Transferul tehnologic este vital pentru progresul economic al României și consolidarea noastră ca lider regional și exportator de produse inovative. Guvernul României se angajează să consolideze cadrul legal în vigoare pentru a sprijini o cooperare extinsă între Ministerul Cercetării, mediul antreprenorial și centrele de cercetare. Doar astfel putem accelera și consolida ritmul dezvoltării noastre.
Îmi doresc să creștem nu doar volumul investițiilor în economie, dar și coerența planurilor noastre de viitor. Dacă am reușit, în complicatul an 2022, să creștem PIB-ul României cu 49 de miliarde de euro, adică echivalentul întregului PIB din 2002, putem amplifica această dezvoltare valorificând rolul cercetării și inovării în economia noastră. Consider că este singura soluție pentru atingerea acestui deziderat.
Doamnelor și domnilor, o națiune puternică și prosperă este fondată pe aceste valori pe care dumneavoastră le reprezentați cu brio în comunitatea globală cea mai exigentă și avem datoria, ca Guvern, să contribuim la promovarea acestor valori în societatea românească.
În acest sens, dorim să-i recompensăm pe cei care au investit timp, efort și inteligență pentru a obține rezultate excepționale în domeniul cercetării științifice, lansând, cu ocazia acestei gale, premiile de cercetare și inovare; sperăm ca aceste premii să contribuie la o mai mare promovare a cercetătorilor români în țară și în străinătate și a realizărilor lor remarcabile ca repere pentru construcția unor cariere profesionale bazate pe excelență și onestitate.
Doresc să îmi exprim recunoștința, atât în numele Guvernului, cât și în nume personal, pentru activitatea dumneavoastră științifică de excepție; dumneavoastră reprezentați, la cel mai înalt nivel, potențialul națiunii române și pentru că ne dați speranța că efortul marilor personalități care au clădit România modernă este susținut și dus mai departe spre cinstea și onoarea întregii națiuni.
În încheiere, felicit toți finaliștii și câștigătorii galei din această seară! Vă doresc mult succes în continuare și vă asigur de întreg sprijinul Guvernului României