Guvernul României



Miercuri, 07 Septembrie

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la lansarea Proiectului ”Va Urma”, inițiat de Consiliul Investitorilor Străini


Galerie foto

 

Discursul prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la lansarea Proiectului ”Va Urma”, inițiat de Consiliul Investitorilor Străini

[Check against delivery]


Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Bine v-am găsit! Am să încep prin a-mi cere scuze pentru că am întârziat. Am avut o vizită oficială la care invitatul la rândul său a întârziat în altă locație și știți cum este acestea se multiplică și în felul acesta am reușit să acoperim și vizitele, și activitatea dumneavoastră la care am dorit să particip în mod deosebit.
Doamnelor și domnilor, excelențele voastre, stimaţi invitati,
Parteneriatul dintre Guvernul României și Consiliul Investitorilor Străini este o certitudine, iar prezența mea astăzi, la evenimentul organizat de dumneavoastră confirmă relația de încredere pe care o avem.
După doi ani de pandemie și cu un război la granițele țării, care afectează economia la nivel global, este foarte important să existe o colaborare bazată pe deschidere între investitori și guvern, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru dezvoltare.
Încă de la preluarea mandatului, am avut o consultare permanentă cu mediul de afaceri, am avut întâlniri cu reprezentanții FIC și cu cei ai altor organizații reprezentative, iar măsurile pe care le-am luat au reflectat acest dialog constant.
Ne-am angajat să nu venim cu taxe noi și să nu le creștem pe cele existente și ne-am ținut de promisiune, deși nu a fost un lucru ușor și la îndemână.
Am promis stabilitate și predictibilitate pentru investitori și ne-am ținut de cuvânt.
Ne-am asumat să fim guvernul care susține investițiile și am alocat cea mai mare sumă pentru investiții din ultimii 32 de ani, avem peste 90 de miliarde de lei alocate în bugetul de stat. Această politică asumată de guvern a beneficiat și de dinamica investițiilor străine directe cu peste 21% în primele şase luni din acest an și pentru acest lucru vă mulțumesc și confirmă exact ceea ce am afirmat anterior. Totodată, numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut, în primele şase luni din 2022, cu 35%, comparativ cu perioada similară din anul 2021.
Acestea sunt lucruri concrete, fapte, și nu pot decât să mă bucur că ne-am făcut bine treaba, că investitorii au încredere în România și vin să investească în țara noastră.
Modernizarea și dezvoltarea țării beneficiază de un pachet de finanțare de 100 de miliarde euro, din care 90 de miliarde sunt bani europeni pe care îi vom folosi până în 2029 și care sper, așa cum ați spus și dumneavoastră, să producă acea creștere de 4,5 ori. Ca să nu fie cu virgulă, ar fi bine să fie de 5 ori sau poate chiar mai mult decât atât.  Impactul acestor sume impresionante va fi multiplicat prin efectele generate în economie.
Între timp, s-au adăugat provocări noi, cărora trebuie să le facem față, cele mai multe legate de resursele de energie. România s-a angajat să facă investiții pentru a deveni un pol de securitate energetică în regiune și suntem pe drumul cel bun în această direcție. În paralel, susținem proiectele verzi la care ne-am angajat prin PNRR pentru că vom depăși la un moment dat și această criză energetică, iar tranziția către neutralitate climatică este un obiectiv pe care nu trebuie să îl abandonăm.  
Apreciez că membrii și reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini sunt interesați de economia viitorului, de proiecte menite să asigure o creștere economică sustenabilă pentru țara noastră. Aseară, am participat la Forumul ”România Viitorului”, ca atare viitorul României este practic similar cu ”România Viitorului” și am putut să văd că avem potențial, care așteaptă să fie pus în valoare de către investitori, ca atare, vă rog, și sper să luați în calcul această rugăminte de a vă apleca asupra mediului de inovare și inventică din România.
Între timp s-au adăugat provocări noi cărora trebuie să le facem față, cele mai multe, așa cum spuneam, legate de energie. Tranziția energetică și transformarea digitală se află și pe agenda guvernului și încurajăm dezvoltarea unui dialog constructiv cu mediul de afaceri, cu mediul academic, din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, așa cum ați spus și dvs, până în anul 2040, în conformitate cu nevoile cetățenilor și cu dezideratele europene.
Pentru a atinge aceste obiective, vom lansa o agenție operațională și eficientă dedicată investițiilor străine care să fie punctul central de comunicare cu companiile interesate să investească în România. Această agenție va funcționa la guvern, în subordinea nemijlocită a prim-ministrului și urmează ca în perioada imediat următoare să intre la aprobare pe masa Guvernului, ulterior să fie operaționalizată.
Aderarea la Spațiul Schengen și primirea țării noastre în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică vor crește atractivitatea noastră, dar și beneficiile celor care au decis sau vor decide să investească aici. Știți foarte bine că suntem angajați în tot ceea ce înseamnă procesul de reformă atât prin PNRR pe care l-ați menționat, cât și prin obiectivul și ambiția noastră de a pune în aplicare cât mai curând posibil Foaia de parcurs pentru a accedere la OCDE. Sunt obiective de țară pentru care avem structuri destinate și care se ocupă în mod direct de toate aceste aspecte tehnice care sunt deja funcționale și avem o colaborare foarte bună cu staff-ul tehnic al OCDE.
Doamnelor și domnilor,
Cred în puterea dialogului și în soluții luate împreună, pentru că vorbim de măsuri pe termen mediu și lung, măsuri care vor contura un proiect de țară adaptat la vremurile pe care le trăim, la provocările apărute la nivel european și global.
Vă mulțumesc încă odată pentru parteneriatul onest, pentru că susțineți investițiile în România, deși știm că nu vă este întotdeauna ușor, și vă doresc mult succes pentru că ,,va urma” cu siguranță o Românie mai bună pentru generațiile viitoare. Vă mulțumesc și aștept să particip la întreaga activitate, inclusiv la dezbaterile pe care dumneavoastră le-ați organizat în această după-amiază.

 

 

 

Declarații de presă susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă după participarea la lansarea Proiectului ”Va Urma”, inițiat de Consiliul Investitorilor Străini

[Check against delivery]

Reporter: Am văzut că şefa Comisiei Europene a ieșit cu anumite recomandări cu privire la economia de energie și pe care ar trebui să le facă toate statele membre. Cum credeți că am putea aplica în România acele măsuri de economie?
Nicolae-Ionel Ciucă: În acest moment, este vorba doar de anunțarea unor intenții care urmează să fie dezbătute pe data de 9 septembrie, la nivelul miniștrilor energiei din Uniunea Europeană. Din aceste intenții am putut să desprindem faptul că prin măsurile pe care noi le-am luat prin ordonanța de săptămâna trecută, suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenții și, desigur, nu putem să vorbim sigur despre ele pentru că urmează dezbatere și aprobare. Ceea ce vă pot confirma este faptul că, după finalizarea și adoptarea acestor măsuri, vom face în așa fel încât să aducem modificările necesare și să ne aliniem la deciziile stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Reporter: Una dintre propunerile președintei Comisiei Europene este de reducere a consumului energiei electrice la orele de vârf. Sigur, e doar o propunere în acest moment, mai e mult până la un consens. Aș vrea să știu cum vedeți dumneavoastră această propunere, din experiența consultărilor, a negocierilor din ultima vreme?
Nicolae-Ionel Ciucă: Am explicat și atunci când am adoptat ordonanța de urgență. Am asumat la nivelul Guvernului și la nivelul Coaliției că avem nevoie să ne protejăm cetățenii. Am păstrat aceleaşi niveluri de plată la energie și la gaze. A fost un angajament pe care Guvernul și l-a asumat și și-l va asuma în continuare. Ne respectăm și suntem foarte responsabili din acest punct de vedere. De asemenea, să sprijinim economia - și această întâlnire la care am participat în această seară, cu Consiliul Investitorilor Străini, a cuprins teme de dezbatere în acest sens, pentru că motorul economiei îl constituie investițiile, dar ele trebuie să fie protejate. Şi, desigur, luni am făcut această precizare, că o altă măsură legată de încadrarea în pragurile de consum, și anume cel de-al doilea prag, între 100 și 300 de kilowați, a avut o reducere de aproximativ 45 de kilowați, ceea ce reprezintă o măsură prin care îi rugăm pe cetățeni ca, împreună cu celelalte instituții, să facem în așa fel încât să reducem risipa și astfel ne-am încadrat în procentul care a fost agreat și recomandat de către Uniunea Europeană. Ca atare, nefiind încă stabilite măsuri și nici la nivelul Ministerului Energiei nu s-au luat decizii prin care să putem să reducem consumul în orele de vârf, urmează ca, în funcție de analiza pe care o vor prezenta mâine - mâine vom mai avea o ședință de guvern - și în ședința de guvern, vom stabili un mandat pentru ministrul energiei.
Reporter: Domnule premier, ieri, Marcel Ciolacu spunea că bisericile, companiile de utilități, dar și de transport ar trebui să primească și ele un preț compensat. În momentul de față, în ordonanță nu sunt prinse și aceste companii. Se poate modifica ordonanța în Parlament foarte rapid, pentru a avea și aceste companii prinse în ordonanță? Biserici, companiile de utilități și cele de transport. Vorbim despre Metrorex, STB și alte companii din subordinea primăriilor.
Nicolae-Ionel Ciucă: Am discutat acest aspect, am primit și la cabinet solicitări de a analiza acest aspect. Am transmis către instituțiile de specialitate, urmează să primim analize și vom lua decizii în acest sens.
Reporter: Spuneți-ne cum am putea, s-a vorbit de reducerea energiei în orele de vârf, cum s-ar putea? Doar să reducem din industrie sau și casnic?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu cred că este momentul să dăm niște informații sau să ne dăm cu părerea despre cum vom face, atât timp cât nu avem o schemă tehnică foarte bine asumată.
Reporter: Domnule premier, sunteți președintele Partidului Național Liberal. Totodată, Rareș Bogdan, prim vicepreședinte la PNL, spunea că pensiile ar trebui să fie majorate cu 16 %, iar dacă ministrul finanțelor, Adrian Câciu, nu găsește o soluție, ar trebui să plece acasă. Dumneavoastră cu cât credeți că ar trebui să crească pensiile? Sunteți liderul, sunteți președintele PNL, până la urmă.
Nicolae-Ionel Ciucă: Am să vă răspund foarte simplu: indiferent de partidul al cărui lideri suntem, avem responsabilitate față de cetățeni să le comunicăm, de fiecare data, adevărul, onest și în funcție de posibilitățile pe care Guvernul le are. Ceea ce ați menționat dumneavoastră a fost probabil o dispută între doi oameni politici. La nivelul Guvernului vă pot spune că nu vom avea astfel de enunțuri până în momentul în care nu vom avea pe masă cifrele. Vedem care este proiectul de buget pentru anul 2023 și, așa cum am făcut în anul 2022, când am adoptat două pachete de măsuri pentru a sprijini cetățenii României, tot la fel vom face şi de aici înainte, inclusiv pentru anul 2023; în funcție de decizia pe care o vom lua în Coaliţie, vă rog să aveți încredere că o vom comunica.
Reporter: Domnule premier, o singură întrebare pe plan politic mai am. Astăzi, în Camera Deputaţilor, s-a votat moţiunea simplă împotriva lui Virgil Popescu. A picat la vot, dar o surpriză a fost: Marcel Ciolacu s-a abținut la vot, în contrapartidă cu colegii săi de la PSD. Cum vedeţi semnalul dat de preşedintele PSD împotriva ministrului Virgil Popescu la această moțiune simplă, ţinând cont că l-a criticat public, de mai multe ori, pe ministrul energiei?
Nicolae-Ionel Ciucă: Eu nu am avut această informație până acum. Este foarte posibil să fi greșit atunci când a...
Reporter: Nu a fost o greşeală, că ne anunţa dacă era o greşeală, domnule preşedinte.
Nicolae-Ionel Ciucă: Atunci vă rog să îl întrebați pe dumnealui.
Reporter: O ultimă întrebare pe energie: spuneţi-mi, avem, în acest moment, o modificare la ordonanţa de urgenţă privind energia, în care noi venim cu câteva impozite asupra furnizorilor şi distribuitorilor de energie, însă Comisia Europeană a recomandat să-i sprijim pe aceştia, să ne uităm doar către producători. Vom ajunge să modificăm din nou modificările ordonanței, astfel încât să sprijinim aceşti furnizori şi distribuitori?
Nicolae-Ionel Ciucă: În primul rând, în ordonanţă, am avut în vedere să existe o marjă de profit rezonabilă pentru producători, pentru furnizori, distribuitori, traderi. Ca atare, în momentul de față, această impozitare se aplică în așa fel încât să poată să existe această marjă de profit. Sigur, vedem care vor fi deciziile Uniunii Europene şi ne vom adapta acestor măsuri.
Încă o dată, fac apel la responsabilitate și vreau să le transmit cetățenilor că de fiecare dată când vom avea ceva de comunicat o vom face fără niciun fel de reținere și vom lua măsurile care se impun, așa cum a fost cazul cu ceea ce s-a întâmplat prin suspendarea zborurilor la compania Blue Air. Prima noastră grijă a fost aceea să ne ocupăm să vină toţi cetăţenii acasă, cea de-a doua - să identificăm vinovaţii care au generat această situaţie şi, desigur, să recuperăm sumele pe care le alocăm pentru a aduce cetăţenii români acasă. Vă mulțumesc!