Guvernul RomânieiLuni, 28 Aprilie

Participarea premierului Victor Ponta la ”Ediţia Specială”, la ROMÂNIA TV


 

Cătălin Striblea: Doamnelor şi domnilor, bună seara. „Ediţie Specială” la România TV. După cum ştiţi, suntem în debutul unei campanii electorale, care va fi una cât se poate de contondentă. Va urma un război poate mai mare decât cel pe care l-aţi văzut în ultimele luni pe scena politică din România. De aceea, în această seară, vă invităm la un exerciţiu cu totul special, îndrăznesc să spun, pentru că e timpul ca în acest război să ştim câteva lucruri concrete şi să ştim foarte multe lucruri, în special despre banii noştri, despre modul în care ne vom gestiona vieţile în perioada viitoare. Un exerciţiu în care vom uita, în mare măsură, de campania electorală, deşi suntem aici. Vom şti însă foarte multe despre pensii, salarii, taxe, TVA şi aşa mai departe, toate aceste lucruri care vă afectează viaţa în mod direct, poate mai mult decât o campanie electorală. Oamenii pe care i-am invitat sau care, de fapt, ne-au primit aici, la Palatul Victoria, sunt şi oamenii responsabili de toate aceste lucruri sau primii responsabili din acest stat de tot ceea ce înseamnă banii dumneavoastră. În această seară, pentru următoarele ore, la România TV invitaţii noştri şi ai dumneavoastră sunt premierul României, domnul Victor Ponta. Bună seara. Mulţumesc că sunteţi aici.

Victor Ponta: Bună seara. Mulţumesc pentru curajul de a face o emisiune despre altceva decât strict campania electorală, pentru că era o vorbă celebră: "It's about economy". Deci, până la urmă, dacă merg lucrurile în economie, restul campaniei e mai puţin important.

Cătălin Striblea: O să luaţi şi voturi, dar, cumva, dumneavoastră, politicienii, aţi reuşit să politizaţi şi chestiunea asta. O să vă arătăm şi o să le arătăm celor care ne urmăresc.

Victor Ponta: Uite, am lângă mine doi nepoliticieni. Scoateţi de la ei mai mult.

Cătălin Striblea: E adevărat. Ministrul finanţelor, doamna Ioana Petrescu. Bună seara. Mulţumesc că sunteţi aici.

Ioana Petrescu: Bună seara. Mulţumesc pentru invitaţie.

Cătălin Striblea: Ministrul bugetului, domnul Liviu Voinea. Mulţumesc că sunteţi alături de noi. Bună seara, domnule ministru. Colegii noştri ne însoţesc, doamna Corina Drăgotescu şi expertul în finanţe, cel care o să vă încurce...

Marius Niţu: E mult spus.

Victor Ponta: În pensii. Dacă ştiam că vine domnul Niţu, o aduceam şi pe doamna Rovana Plumb.

Cătălin Striblea: În pensii, aţi spus. Bun, atunci să deschidem de la pensii.

Corina Drăgotescu: Mai bine făceaţi o şedinţă de guvern direct.

Victor Ponta: Nu era rău. S-ar putea ca oamenii să fie chiar mai interesaţi decât de înţepăturile politice din ultimele zile.

Corina Drăgotescu: Da, dacă daţi bani, dacă nu luaţi bani.

Victor Ponta: Păi, nu luăm, dăm. Uneori mai luăm, alteori dăm, depinde. Haideţi să trecem la fiecare...

Cătălin Striblea: Controversă, da. Că tot aţi pomenit de pensii, efect asupra pensiilor, de fapt, se vorbeşte de reducerea CAS-ului la 5%. Am văzut o atenţionare a domnului preşedinte Traian Băsescu, la sfârşitul săptămânii trecute. Poate reduceţi dumneavoastră CAS-ul, dar dacă reduceţi, o să aveţi acolo un deficit foarte mare - spunea domnul preşedinte - greu de susţinut: 5,5 miliarde.

Victor Ponta: Impactul bugetar pentru un an întreg la sumele calculate în acest moment - doar impactul negativ, nu calculăm ceea ce câştigăm în mod real, dar asta vă va da în termeni foarte tehnici domnul Voinea - da, pe un semestru, este 2,6 miliarde. Pe de altă parte, ştiu că şi domnul Băsescu, domnul Antonescu şi cei care sunt acum în opoziţie, au susţinut ideea că, în România, taxarea muncii este la un nivel foarte înalt, ceea ce e absolut adevărat şi au susţinut inclusiv că vor face moţiune de cenzură dacă nu reducem cu 5%, pentru ca acum, când am spus foarte clar…   - profitul reinvestit l-am adoptat deja;  ştiţi că erau două condiţii: să scutim profitul reinvestit de taxare şi reducerea CAS-ului. Una deja am adoptat-o, cealaltă este punctul unu pe agenda discuţiilor de la începutul lunii iunie cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Deci acum înţeleg că, dacă o facem, e rău. Asta e un fel, ştiţi cum, cu bască şi fără bască.

Cătălin Striblea: Nu, preşedintele a zis că o susţine, dar că nu aveţi o soluţie inteligentă. Aşa a spus domnul preşedinte, dacă citez din memorie exact.

Victor Ponta: Şi eu dacă citez din memoria noastră colectivă, a întregii ţări, soluţia inteligentă din 2010 a fost să tăiem salariile şi pensiile. Nu, asemenea soluţii nu am, nu le susţin. Bănuiesc că pentru preşedintele Băsescu asta e singura soluţie inteligentă; şi mărirea TVA-ului. În ceea ce ne priveşte, evident, în fiecare an - este aici domnul Voinea, poate să vă spună exact, este un deficit al bugetului de asigurări sociale, care se compensează din bugetul de stat, împreună formând bugetul consolidat. Dar ideea principală este, dacă într-un moment pozitiv pentru economia românească - 2013 l-am încheiat cu o creştere economică, la modul cel mai sincer, mult peste ceea ce m-am aşteptat eu sau am sperat - aveam previzionat 1,6, nu? Bugetul a fost construit pe 1,6. Nu a fost 2,6, a fost 3,5. Anul acesta, primul trimestru deja, cifrele preliminare sunt pe o creştere de 3,2%. Deci într-un moment în care exporturile cresc în fiecare trimestru, în acest moment, taxarea, cota unică a rămas 16%, singurul motiv care mai este sau singura cerinţă a mediului de afaceri pentru a continua să investească, să creeze locuri de muncă, este reducerea taxării pe forţa de muncă. Ideea este următoarea - şi domnul preşedinte Băsescu, îmi pare rău că nu spune adevărul, ca de obicei - noi nu o să avem o problemă; sigur, e acest impact... Problema României, însă, nu este la anul sau peste doi ani sau peste trei ani. Problema României, ca a întregii Europe, de altfel, şi cred că şi a SUA, a lumii dezvoltate, este faptul că peste 15-20 de ani, dacă nu reuşim să creăm locuri de muncă pentru noile generaţii, care să plătească contribuţii la pensii, sigur că la un moment dat ne vom sufoca, nu va mai avea... În mod normal, dacă mergem în ritmul actual în toată Europa, doamnei Petrescu, domnului Voinea şi mie nu-mi va mai avea cine să ne plătească pensiile, peste 20 şi ceva de ani. Deci ideea este că, într-un moment pozitiv economic, poate conjunctural, o să discutăm despre el,  să sprijinim acest moment bun, care înseamnă locuri de muncă, taxe mai mari. Despre asta e vorba.

Marius Niţu: Să reformulez eu puţin întrebarea...

Victor Ponta: Deci, principial, nu poate fi împotrivă.

Corina Drăgotescu: Aş întreba şi eu ceva foarte simplu, după aceea.

Marius Niţu: Foarte repede. Reduceţi CAS-ul, dar nu există ca pe la sfârşitul anului, să tăiaţi din altă parte pentru a reechilibra bugetul, pentru că....

Victor Ponta: În mod sigur nu tăiem de la pensii, adică să tăiem pensiile oamenilor.

Marius Niţu: Nu. Era vorba de investiţii, de alte cheltuieli de genul ăsta. Pensiile sunt o cheltuială obligatorie, doamna ministru a spus-o.

Victor Ponta: Şi avem şi bani pentru ele, ca să nu mai interpreteze nimeni în niciun fel. Sunt trei surse posibile: încasări suplimentare - şi avem pe primul trimestru, se încheie şi luna aprilie, până la vizita celor de al FMI, Comisia Europeană, avem o imagine pentru primele 5 luni şi, practic, o perspectivă pe primul semestru; prin reducerea unor anumite tipuri de cheltuieli şi, eventual, prin noi venituri. Ideea este următoarea: nimeni nu spune că banii aceştia de reducere de CAS vor veni din cer. Vor veni dintr-una din aceste trei direcţii sau, sigur, o creştere, eventual a deficitului, pe care însă, cu toată dorinţa mea sau a altora, vă poate spune domnul Voinea cât de dificilă este, în condiţiile în care, în decembrie 2011, cu o lună înainte sa demisioneze Guvernul Boc, preşedintele României, nu contează cum îl chema, a semnat Tratatul fiscal, care impune României nişte condiţii extrem de dificile de reducere a deficitului structural şi a cheltuielilor publice.

Corina Drăgotescu: Eu v-aş întreba altfel. Dumneavoastră spuneţi că sunt condiţii bune, şi aţi enumerat...

Victor Ponta: Economice, da, categoric.

Corina Drăgotescu: Nu vă este teamă că pot să intervină factori externi, cum este situaţia...

Victor Ponta: Da, da, Ucraina, bineînţeles

Corina Drăgotescu: Ucraina... extrem de tensionată, care să facă imposibilă atingerea acestor ţinte optimiste, pentru că e o perioadă de relaxare, dar e o perioadă de încordare. Adică nu vă grăbiţi cumva şi, după aceea, să ne trezim că taxele, impozitele sau, mă rog, ceea ce simte omul de rând, este mai acut decât ar fi fost în momentul de faţă?

Victor Ponta: Eu văd criza din Ucraina ca orice criză, în general, pe de o parte, ca pe un mare pericol.... Bineînţeles că ceea ce se întâmplă din punct de vedere politic, militar, şi după aceea şi implicit economic, va afecta nu doar România, va afecta ţările din zonă. Este, într-adevăr, cea mai mare criză politico-militară de după '89, probabil, nu vorbesc de războiul din fosta Iugoslavie, vorbesc pentru Europa şi pentru NATO. Pe de altă parte, pentru România este şi o mare oportunitate orice criză şi, în general, şi anume: au crescut investiţiile străine în România, probabil că sunt mai.... Banii, spunea cineva, au inimă şi picior de iepure: se sperie repede şi fug din zonele fără stabilitate şi predictibilitate, şi România a fost stabilă şi sunt convins că va fi în continuare, depinde de noi. În al doilea rând, am devenit mai competitivi din punct de vedere economic şi anume s-a restructurat economia noastră şi mă uit pe toate cifrele, faptul că este o creştere a exporturilor nu doar pe piaţa europeană, ci şi pe pieţele din afară. Avem, am importat din Rusia, anul acesta, doar 5% din cantitatea de gaz, restul este producţie internă, o reducere a consumului, o regândire a modului de a consuma energia importantă, energia electrică o avem toată din producţia internă. Deci este şi o oportunitate. Noi, să ştiţi, avem, aveam până de curând, o concurenţă neloială din partea Ucrainei. În ce sens? În sensul în care produsele industriale se produceau, se produc în Ucraina, se produceau, pe un gaz pe care nu-l plăteau. Or, noi, producătorul din România, fie că-i vorba de Arcelor, de ALRO, de toţi cei care consumă, spune, domnule, noi plătim şi preţul gazului şi certificate verzi la energie electrică şi peste graniţă, în Ucraina, nu se plăteşte nimic.

Corina Drăgotescu: Şi dacă semnele sunt aşa de bune, atunci, cu scandalul acela...

Victor Ponta: Nu, nu. Eu am zis pericol şi oportunităţi, depinde de noi.

Corina Drăgotescu: Nu. Dar dacă semnele sunt aşa de bune, scandalul cu acciza, de ce sau, mă rog, de ce a fost nevoie de creşterea accizei, dacă avem, totuşi...

Victor Ponta: Pentru că...

Corina Drăgotescu:... o economie reformată, dacă avem condiţii internaţionale bune...

Victor Ponta: Pentru că...

Corina Drăgotescu:... dacă suntem competitivi?

Victor Ponta: Păi, nu. Dintr-un motiv foarte simplu. Anul trecut, când am întocmit bugetul - şi l-am întocmit pe o anumită prognoză de venituri şi de investiţii în infrastructură - , am spus foarte clar: la tot ceea ce avem - acuma m-aţi trecut la un alt subiect, dar sunt pregătit. O altă mare problemă a României este lipsa infrastructurii şi vorbesc de infrastructura rutieră, în cazul de faţă, nu de alte tipuri de infrastructură. Şi avem fonduri europene, de coeziune şi structurale, care sunt foarte puţine: pentru 2014 - 2020, pentru autostrăzi o să avem în jur de trei miliarde de euro, patru miliarde de euro maxim, ceea ce este foarte puţin pentru necesarul României; avem bugetul de stat, unde avem lucrări, şi pe care îl alimentăm din aceste venituri suplimentare; şi avem parteneriate public-private sau concesiuni, unde, de asemenea, statul român vine cu o contribuţie, chiar dacă cu 49% pentru a fi considerat PPP. Ideea acestei accize nu este, n-a fost o chestiune de a o pune anul acesta şi la anul o scoatem. Ideea a fost de a avea o sursă constantă de alimentare a bugetului, pentru a cofinanţa proiectele de infrastructură. Şi vreau să vă zic un lucru, aici încerc cât de mult să mă ţin mai departe de controverse politice.  Unu - cel care a inventat această idee a fost ministrul transporturilor între '97 şi 2000, care zicea: "Aici sunt banii dumneavoastră" - ţineţi minte? Ne lua banii şi zicea... Că n-a rămas niciun kilometru de autostradă, este o altă discuţie. Dar mi se pare interesant, că marele opozant a fost cel care a inventat ideea. Al doilea lucru - este foarte clar că dacă aveam o altă soluţie, să nu credeţi că am avut o plăcere extraordinară să măresc acciza la carburant în an electoral şi domnul Băsescu mi-a zis 'mai amân-o, măi, că sunt alegeri...

Corina Drăgotescu: Când v-a zis asta?

Victor Ponta: În decembrie.

Corina Drăgotescu: Aşa v-a zis, "mai amân-o"?

Victor Ponta: Mai amân-o, mai ţine-o, mai vedem, mai pe la sfârşitul anului. Dar eu i-am zis, „domnule preşedinte, dar dumneavoastră nu mai candidaţi, ar trebui să vreau să o amân eu, nu...”. Moral, se gândea la doamna Udrea, nu ştiu.

Corina Drăgotescu: Dacă vă da sfaturi ce să faceţi cu acciza, ca să aveţi un succes...

Victor Ponta: Păi, nu, am avut un 'deal' dacă ţineţi minte, asumat de amândoi, public, nu „deal”-uri pe sub masă, că noi amânăm trei luni acciza, şi am avut o pierdere la buget de 670 de milioane de lei, iar dânsul a promulgat bugetul. Cel mai ciudat de aici este că acest buget, cu acciză cu tot, a fost votat de USL, inclusiv de liberali, după care, acum, am auzit că vor să facă moţiune de cenzură pentru acciză. S-a terminat. A fost şi povestea cu semnăturile, că 300 mii de oameni care protestau, până la urmă erau 2.700... vreo zece morţi...

Corina Drăgotescu: O să vă întrebăm şi de aia, da.

Cătălin Striblea: Nu vă grăbiţi, că vă duceţi foarte...

Victor Ponta: Nu mă grăbesc, dar m-a adus doamna Drăgotescu spre...

Cătălin Striblea: Dar aveţi o proiecţie? Apropo, cine răspunde, domnul Voinea sau doamna Petrescu? Care este proiecţia? A trecut o lună. Aţi adunat ceva bani la...

Victor Ponta: La buget?

Cătălin Striblea: Da.

Victor Ponta: Cine adună banii? Îi adună ANAF-ul şi îi cheltuie domnul Voinea.

Ioana Petrescu: Termenul de colectare pentru acciză, primul, este 25 mai, deci pe 25 mai o să ştim primele colectări pentru acciză.

Cătălin Striblea: Deci acum nu aveţi nicio idee dacă a pus lumea... mai mult, v-a primit cu drag.

Victor Ponta: Nu, nu a scăzut...

Cătălin Striblea: Am văzut pe autostradă benzină la 7 lei litrul, de asta vă spun şi probabil că nu sunt singurul care am văzut. Probabil că aţi văzut şi dumneavoastră.

Victor Ponta: Dar nu are legătură...

Ioana Petrescu: Din punct de vedere al preţului, trebuie să aşteptăm o perioadă un pic mai lungă, să vedem cum se stabilizează piaţa ca urmare a introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi.

Cătălin Striblea: Dar v-aţi făcut un scenariu, bănuiesc, la încasări, nu?

Ioana Petrescu: Am făcut un scenariu la încasări. Era vorba despre 2 miliarde pe încasări, începând de la 1 aprilie; evident am decis să returnăm 4 eurocenţi pentru transportatorii licenţiaţi şi aceea va avea probabil un impact de 353 de milioane. Deci, va fi un impact de aproape 1,6 miliarde...

Cătălin Striblea: Acesta este cel mai bun scenariu sau cel mai rău?

Ioana Petrescu: Nu, deci acesta este scenariul pe care l-am lucrat, care include şi această returnare de 4 eurocenţi pentru transportatorii licenţiaţi şi asta vom face numai pentru cei care vor prezenta dovezi că au cumpărat acest combustibil în mod legal pentru a fi siguri că îi încurajăm numai pe cei care cumpără fără a face evaziune.

Marius Niţu: Sistemul de returnare este pus la punct pentru că tot domnul Băsescu spunea că vor apărea tot felul de...

Victor Ponta: Dar de ce citaţi tot felul de nepricepuţi? Că acum pe bune...

Marius Niţu: E în fişa postului pusă....

Victor Ponta: Acum iertaţi-mă, dar...

Corina Drăgotescu: Ei, acum, a fost ministru de transporturi...

Victor Ponta: Dar l-am avut pe domnul Băsescu... aia cu transporturile să nu o mai aducem aminte câte autostrăzi a făcut.

Corina Drăgotescu: Păi a fost ministru al transporturilor, ar trebui să ştie cum este cu transporturile, nu? Măcar...

Victor Ponta: Doamna Drăgotescu, aţi mers pe vreun kilometru făcut de către domnul Băsescu?

Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, am fost în sală când domnul Traian Băsescu a spus 'Nu avem nevoie de autostrăzi!" Nu am să uit nicio secundă răspunsul la interpelarea aceea.

Victor Ponta: Ok. Doi: acum ideea e următoarea: la cârma economiei acestei ţări – pentru că, acum, sincer, nu putem da vina pe domnul Boc că el a condus guvernul, l-a condus tot domnul Băsescu, în 2009-2011. A fost nu cea mai mare cădere economică de după 1989, au fost şi cele... vreau să vă spun că...

Corina Drăgotescu: A fost şi criza, nu fiţi nedrept, a fost şi criza, care a venit şi care a lovit Europa...

Victor Ponta: Ştiţi cum, după ce că a avut conducători de vai de capul lor, a mai fost şi criza.

Corina Drăgotescu: Au mai fost şi cei doi factori.

Victor Ponta: Vorbeam astăzi cu guvernatorul, cu domnul Isărescu, şi mă gândeam, vorbeam amândoi...

Corina Drăgotescu: Şi cu Patriarhul vorbeaţi astăzi...

Cătălin Striblea: De Patriarh aţi vorbit, da.

Victor Ponta: Dar vorbea cu guvernatorul întâi, că era o chestie economică, că anul acesta terminăm de plătit împrumutul din 2009, cei 20 de miliarde luaţi de la FMI, Comisie şi Banca Mondială. Deci, bani pe care i-am cheltuit. Ideea este următoarea: haideţi să recunoaştem, la modul nepolemic, că politicile economice duse de domnul Băsescu şi domnul Boc au fost o catastrofă pentru România. Vorbesc despre cifre. Deci, dacă vreţi...

Corina Drăgotescu: Bun, dar relansarea asta economică, redresarea de care vorbeaţi, nu este efectul acestor măsuri economice?

Victor Ponta: Dimpotrivă. Dimpotrivă.

Corina Drăgotescu: Pentru că... foarte bine, o să vină domnul Boc şi o să spună domnule, noi am luat măsurile...

Victor Ponta: A, bun, orice este posibil.

Corina Drăgotescu:... am relansat economia şi acum vin ăştia şi se mândresc cu ce am făcut noi...

Victor Ponta: Doamna Corina, dacă dumneavoastră faceţi o emisiune şi nu se uită nimeni la ea şi, după aceea, vin eu şi o fac, este meritul dumneavoastră? Nu! Cam aşa este şi cu guvernarea!

Corina Drăgotescu: Evident că este meritul meu!

Victor Ponta: Oamenii au dus-o în jos. Bun. Nu veţi avea niciodată curajul domnului Boc. Deci ideea este următoarea: au fost nişte măsuri absolut aberante luate. Eu nu zic că nu a fost criză, a fost criză peste tot în Europa, nu doar în România. A fost criză mai gravă în Grecia, de exemplu. Mă rog, despre trecut este mai puţin important. Important este următorul lucru, că această chestiune este demagogică şi ipocrită, care apare în general în anii electorali - putem să scădem cota unică, putem să scădem taxele, putem să...în schimb, putem în acelaşi timp să dăm mai mulţi bani la sănătate, la educaţie, la... - nu este adevărată. Eu fac... ştiţi care este...? Eu le-am spus şi colegilor în Parlament, atunci când am mers şi am susţinut aceste măsuri economice: gândiţi-vă la 2009. Şi în 2009 curgea laptele şi mierea peste tot: s-au dublat salariile la profesori, după care a venit 2010. Deci, eu prefer să le spun românilor cu încrederea destul de mare că, în 2015, tot echipa asta o să fim responsabili, eu prefer să le spun 'Nu, nu pot anul ăsta să măresc, să dublez salariile; ce am putut, am făcut, în sensul că s-au mărit la rezidenţi şi la profesorii debutanţi. Nu, nu pot anul ăsta, este o propunere pusă de colegii liberali să mărim de patru ori alocaţia la copii. Impactul este 10 miliarde, de patru ori! Nu, nu pot. Este adevărat, probabil că m-ar lăuda oamenii dacă aş mări de patru ori alocaţia, dar nu am de unde că înseamnă la anul să o tai din nou. Nu, nu pot să reduc TVA-ul cu cinci puncte procentuale. Deci nu pot să mai scad 10 miliarde de lei. Ideea este următoarea. Cred că suntem în poziţia - şi slavă Domnului, nici nu am o disperare electorală, dacă mă uit pe sondaje, cum avea domnul Băsescu, în 2009 - cred că suntem în poziţia în care să spunem 'Domnule, asta putem să facem, asta chiar putem, şi celelalte lucruri nu le putem face acuma!' Aveţi încredere sau nu.

Cătălin Striblea: Domnule prim-ministru, o secundă. Domnule Voinea, sunt bani, da? Dumneavoastră înţeleg că sunteţi la butoane acolo...

Victor Ponta: Dacă îl întrebaţi pe domnul Voinea, nu sunt niciodată bani...

Liviu Voinea: Pentru ce vă trebuie?

Cătălin Striblea: Pentru pensii că acolo... Pentru pensii sunt bani?

Liviu Voinea: Pentru salarii sunt.

Cătălin Striblea: Pentru salarii sunt, da? Pentru că opoziţia taxează în felul următor...

Liviu Voinea: Pentru cheltuieli ineficiente, nu.

Cătălin Striblea: Am înţeles, bun. Deci înseamnă că pe undeva pe la capăt se taie de undeva.

Liviu Voinea: Nu.

Cătălin Striblea: V-aţi împrumutat pentru pensii...

Liviu Voinea; Am introdus prioritizarea investiţiilor publice şi dăm bani doar acolo unde sunt investiţii publice.

Cătălin Striblea: V-aţi împrumutat pentru a acoperi deficitul de la pensii recent?

Liviu Voinea: Nu, ne-am împrumutat pentru două motive. Orice ţară din lumea asta se împrumută pentru două motive; să refinanţeze datoria din anii trecuţi şi să finanţeze deficitul din anul curent.

Cătălin Striblea: Fostul ministru de finanţe, domnul Ialomiţianu, are o intervenţie publică astăzi în care spune aşa...

Victor Ponta: Omul este analfabet fiscal, vorbesc serios. Deci, eu care nu sunt de specialitate, ştiu să deosebesc de domnul Ialomiţianu că ceea ce este diferenţa între ce producem şi ce cheltuim se numeşte deficit bugetar. Ăla a scăzut. Deci faptul că luăm bani pentru refinanţare...

Cătălin Striblea: Nu, el taxa o declaraţie de-a dumneavoastră...

Victor Ponta: Nu, că este absolut analfabet omul.

Cătălin Striblea: Domnul Voinea, deci cum este? La începutul anului erau bani, după care a apărut un împrumut care era necesar la ce?

Liviu Voinea: Nu, nu.

Victor Ponta: Nu, n-a înţeles. Dacă îl ascultaţi pe Ialomiţianu o să înţelegeţi bine.

Liviu Voinea: Haideţi să luăm. Îmi daţi două minute ca să explic? Deci, în 2009 am avut deficit 9%, în 2010 am avut deficit 6%, în 2011 am avut deficit 5,6%, adunaţi numai aceşti trei ani, 2009-2011, vă duce spre 20% din PIB deficit pe trei ani de zile, pentru care guvernul de atunci s-a împrumutat. Şi datoria publică a crescut de la 13% din PIB la 34% din PIB în trei ani de zile, în esenţă. Acum, datoria publică este 38% din PIB, dar din aceşti 38% , 4%, de fapt, azi când vorbim, chiar 5% sunt într-o rezervă specială. Deci datoria netă este chiar mai mică decât era în 2011. Ce înseamnă asta? Înseamnă că eu acum mă împrumut ca să plătesc deficitele din 2009-2011. În prezent, noi facem deficite foarte mici, 2% din PIB. Asta înseamnă 3 miliarde de...

Corina Drăgotescu: Aş funcţionează toate economiile.

Liviu Voinea: Nu, nu funcţionează, nu în toate economiile se dublează datoria publică în trei ani. Noi, acum, în 2014, ne împrumutăm cu 10 miliarde de lei, deci 2 miliarde şi jumătate de euro mai puţin decât în 2013. De ce? Pentru că pe parcursul anului 2013 am reuşit să ne refinanţăm, să ne împrumutăm, venea la scadenţă. Deci să plăteşti o datorie un an de zile şi te împrumutai nu tot pe un an, te împrumutai pe trei ani, pe cinci ani, adică extindeai perioada de plată şi dai la dobânzi mai mici. Cu trei ani în urmă de exemplu, România nu avea acces la piaţa internaţională de capital. Acum se împrumută în condiţii comparabile să zicem cu Turcia sau cu India mai bine decât Ungaria sau Slovenia.

Cătălin Striblea: După publicitate...

Liviu Voinea: Aş fi vrut dacă îmi permiteţi...

Cătălin Striblea: La dumneavoastră revin, după publicitate.

Corina Drăgotescu: Este vorba de bani, deci trebuie să ne oprim.

Cătălin Striblea: La dumneavoastră şi la doamna Petrescu, pentru că tocmai i s-a cerut demisia astăzi.

Victor Ponta: De abia a acceptat.

Cătălin Striblea: „Ediţie Specială” la Palatul Victoria, alături de noi premierul României, domnul Victor Ponta, ministrul finanţelor, doamna Ioana Petrescu, şi ministrul bugetului, domnul Liviu Voinea. Declaraţia domnului Ialomiţianu, totuşi, către dumneavoastră venea. Până la urmă ne lămuriţi? Deci aţi spus la momentul respectiv...

Victor Ponta: Pe dumneavoastră pot să vă lămuresc, pe domnul Ialomiţianu, nu. Că el nu înţelege.

Cătălin Striblea: Ne lămuriţi pe noi în spaţiul public.

Victor Ponta: Vreau să vă lămuresc pe toţi. Orice ţară democratică, inclusiv România, are de la începutul anului o ţintă de împrumuturi: trebuie să ne împrumutăm 100 de euro, pe parcursul anului 2014, ca să refinanţăm diverse datorii, să acoperim deficitul. Noi avem un calendar. În trimestrul I ne împrumutăm 10 euro, în trimestrul II, 30 de euro, în trimestrul III..., SUA cred că se împrumută în fiecare zi, dacă nu mă înşel. Domnul Voinea şi doamna Petrescu au venit şi mi-au spus: suntem într-un moment foarte bun cu dobânzile, sub 4%. Nu ne puteam imagina. În urmă cu doi ani când am venit la guvernare plăteam 7%. Deci o dobândă dublă. Orice om care are un credit ştie foarte bine ce înseamnă diferenţa dintre 4% şi 7%, dublu dai băncii. Şi mi-au spus: domnule, putem să împrumutăm banii ăştia, 100 de euro, pe care trebuia să-i împrumutăm în tot anul, putem să o împrumutăm în primul trimestru cât avem dobânzi mici, că nu ştim ce se întâmplă în Ucraina, poate se înteţeşte războiul, cred dobânzile, poate ne costă mai mult. Iar eu, ceea ce am spus la începutul şedinţei de guvern, eram şi foarte bucuros că ideea de a fi împrumutaţi sub 4% dobândă este un semn de încredere în România, înseamnă că oamenii spun: domnule, luăm dobândă mai mică, dar luăm sigur de la România banii înapoi. Am spus: am împrumutat, am terminat tot ce aveam de împrumutat pe tot anul, în primele patru luni, asta înseamnă că orice se întâmplă în Ucraina, buffer-ul nostru, rezerva de care vorbea domnul Voinea, ne asigură că avem nu doar salarii, pensii, dar avem energia necesară, avem toţi banii care ne trebuie pentru a ţine toată funcţionarea instituţiilor publice, adică să plătim poliţie. Domnul Ialomiţianu ori nu a înţeles, ori s-a făcut că nu a înţeles, dar lucrurile sunt foarte clare. Deci, în loc să ne împrumutăm un an de zile, ceea ce se împrumută orice ţară, noi am făcut-o la începutul anului, pentru că ne-am împrumutat foarte ieftin. Şi vreau să explic un lucru pe care domnul Voinea nu l-a spus: până la urmă oamenii zic, domnule, dar pe mine ce mă interesează că te împrumuţi tu, guvernul, cu 4% sau cu 7%? Ştiţi care este diferenţa? 4% sau 7% dobânda, tot oamenii o plătesc, doar că peste, este adevărat, peste 7 ani sau peste 10 sau... noi am obţinut un împrumut pe 30 de ani. Deci cei care vin peste patru ani, peste şapte, peste 10 vor plăti mai puţin dobândă acelor împrumutători privaţi.

Marius Niţu: Am înţeles. Domnule Ponta, le plătim prin taxe şi voiam să vă întreb.

Victor Ponta: Aşa face orice stat democratic.

Marius Niţu: Da. Două taxe sunt problema mea: taxa de mediu, timbrul de mediu. Colectaţi aproape tot atât cât daţi înapoi pe procese.

Victor Ponta: Da. Practic, legea adoptată în 2011 cred, nu, sau nu mai ştiu, 2010-2011, de guvernul Boc, a fost declarată şi la Curtea Europeană ca fiind împotriva reglementărilor europene. Pe baza acestei decizii a Curţii Europene, statul român trebuie să dea înapoi pe măsură ce pierdem procesele, toţi banii pe care i-a încasat şi în mod real, ceea ce încasăm noi astăzi de la cel care se duce şi îşi înmatriculează maşina, îi dăm de fapt celui care... noi plătim acum oamenilor ce le-a luat guvernul Boc în mod greşit.

Marius Niţu: Şi mai este o problemă acolo.

Liviu Voinea: Nu numai pe mediu, şi pe salarii.

Marius Niţu: Nu am înţeles niciodată de ce statul român consideră mai poluantă o maşină Euro 3, Euro 4, Euro 5 decât una non-euro sau Euro 1 sau Euro 2.

Victor Ponta: Nu. Aici este vorba de un calcul european, tocmai pe baza acestei chestii a fost declarată legea antieuropeană, pe un calcul legat de uzura maşinii. Aşa a considerat Comisia Europeană atunci când a făcut diverse...

Marius Niţu: Şi nu ar fi mai bine să o eliminăm de tot?

Victor Ponta: Nu, nu.

Marius Niţu: La non-euro şi Euro 1, Euro 2 se socoteşte la cilindre.

Victor Ponta: Domnule Niţu, ştiţi cum este? Ce ziceam mai devreme, pentru că sunt foarte puţine maşini.

Marius Niţu: Iar la Euro 3, Euro 4, Euro 5...

Victor Ponta: Pentru că sunt foarte puţine, nu se mai înmatriculează maşini Euro1 şi Euro 2.

Marius Niţu: Aveţi programul „Rabla” şi asta stimulează.

Victor Ponta: A funcţionat foarte bine programul „Rabla”.

Marius Niţu: Taxa asta stimulează, pe de altă parte, aducerea unor rable, să ştiţi.

Victor Ponta: Nu se aduce nici o maşină Euro1 şi Euro2.

Cătălin Striblea: Dacă tot nu facem niciun ban din ea.

Victor Ponta: Nu, avem cifrele, vă rog frumos. Am făcut cu...

Cătălin Striblea: O mai ţineţi? Asta era întrebarea.

Victor Ponta: Cum?

Cătălin Striblea: O mai ţineţi pe taxa asta?

Marius Niţu: Deci, cel care are un Euro 3 sau Euro 4 ştie că va muri cu ea, pentru că nu poate să o vândă, având în vedere această taxă?

Victor Ponta: De ce nu poate să o vândă?

Marius Niţu: Este taxa foarte mare. Cine o cumpără ca să achite şi taxa, şi preţul maşinii?

Victor Ponta: Nu cred că este foarte mare. Euro 5 sunt taxe... Au scăzut pentru maşinile noi. Ideea este de a încuraja achiziţia de maşini noi, eu mi-aş dori să fie maşini produse în România dacă se poate, care sunt implicit şi mult mai puţin poluante. Ideea este următoarea: ce aţi spus dumneavoastră este absolut adevărat şi anume: ce încasăm astăzi, dăm înapoi oamenilor pentru ceea ce le-a luat guvernul Boc, apropo de cum se rostogolesc... Nu vă mai spun câte miliarde plătim anul acesta. Câte sunt procesele pierdute de guvernul Boc?

Liviu Voinea: Suma totală este de 10 de miliarde de lei.

Victor Ponta: 10 de miliarde de lei.

Liviu Voinea: Din care anul acesta plătim două miliarde.

Corina Drăgotescu: Pentru ce anume? Procese pentru?

Victor Ponta: Procese ale funcţionarilor, magistraţilor, profesorilor  împotriva deciziilor luate de guvernul Boc în 2009-2010, au câştigat în instanţă şi noi plătim că sunt hotărâri definitive şi irevocabile.

Marius Niţu: Se plăteşte eşalonat, totuşi.

Victor Ponta: Da, da. Dar avem o mică problemă cu eşalonarea.

Liviu Voinea: Creşterea fondului total de salarii anul acesta a fost 2,5 miliarde de lei, din care două miliarde numai pentru despăgubiri.

Victor Ponta: Hotărâri judecătoreşti.

Liviu Voinea: Hotărâri judecătoreşti. Dacă nu ar fi fost aceste hotărâri judecătoreşti salariile tuturor bugetarilor creşteau cu 7%. Deci Guvernul Boc le-a împărţit aşa: a zis, „în 2011, avem această problemă, dar nu o rezolvăm noi"; în 2012 plătim 5%, în 2013 cine o fi atunci, plăteşte 10, în 2014, 25, în 2015 încă 25 şi la sfârşit 35%, în 2016. Deci a amânat problema pe 5 ani. Noi acum am plătit, în 2012 un pic, în 2013 am plătit vreo 800 de milioane, acum două miliarde. Sigur că nu a mai fost spaţiu să creşti tuturor bugetarilor salariul, l-ai crescut punctual, pentru medicii rezidenţi, pentru profesorii debutanţi. Dar asta este o problemă masivă.

Corina Drăgotescu: Cu alte cuvinte, unii şi-au obţinut creşterile prin instanţe, iar alţii aşteaptă cu ţârâita de la Guvern, conform unui calendar prestabilit.

Liviu Voinea: Nu, cu alte cuvinte noi facem acum reducerea deficitului...

Victor Ponta: Noi plătim.

Liviu Voinea:... plătind inclusiv nu doar cheltuielile de astăzi, nu doar dând înapoi salariile, ci plătind şi despăgubiri pentru ce s-a tăiat în trecut, plătind şi arierate, datorii trecute şi de un an de zile în unele cazuri în sectorul de sănătate, plătind datoriile administraţiilor locale...

Corina Drăgotescu: Înţeleg ce spuneţi, dar eu mă pun la capătul celălalt şi spun: "Dom'le, sunt profesor, şi am 7 milioane....

Liviu Voinea: Deci nu mai e gunoi sub preş, asta vreau să vă spun. Am ajuns la o situaţie în care...

Corina Drăgotescu: Are Striblea, a dat statul în judecată şi are 14 milioane. Păi nu mă duc şi eu să dau statul în judecată, să mai îmi daţi?

Liviu Voinea: Păi asta s-a întâmplat. Toată lumea a dat.

Victor Ponta: Dar ştiţi cum, ca să vă zic eu mai plastic, aşa, cum vorbim...

Corina Drăgotescu: Pe înţelesul meu...

Victor Ponta: Pe înţelesul dumneavoastră. Noi am preluat această clădire în care vă aflaţi astăzi ca şi când dumneavoastră v-aţi duce acum şi aţi cumpăra o locuinţă, vă duceţi, vă aşezaţi în ea şi vă ciocăne la uşă. „Alo, doamna Drăgotescu, de doi ani nu aţi plătit lumina". Ok, hai să plătesc lumina. Vine altcineva: "De doi ani nu aţi plătit întreţinerea". Plătiţi şi întreţinerea. după aia vine... „De doi ani de zile nu aţi plătit liftul". Plătiţi şi liftul. La un moment dat, sigur că va duceţi după fostul proprietar să întrebaţi: "Dom'le, eşti nebun, cum ai stat doi ani fără să plăteşti nimic?" "Nu ştiu, dom'le, că eu ştiam că plec oricum şi treaba ta, dacă vii tu, nu mă interesează". Asta încercăm să vă spunem toţi, că noi nu am mărit anul acesta salarii decât la rezidenţi şi la profesorii debutanţi pentru că am plătit două miliarde de lei.... Şi banii aceia  s-au dus tot în buzunarele oamenilor, să nu credeţi că s-au dus în străinătate. De asemenea, împrumuturi, am plătit împrumutul de la FMI, noi şi Banca Naţională, în proporţia în care a beneficiat, bani cheltuiţi atunci. Şi acum noi îi plătim.

Marius Niţu: Să ştiţi că sistemul şi în sens invers. Funcţionarii publici au obţinut o amnistie fiscală de aproape un miliard, şi au votat toate partidele, cu sporurile declarate ilegale...

Victor Ponta: Pe care, sincer, domnul Niţu, nu-i mai recuperăm niciodată. Vreau să spun că este...

Marius Niţu: Ştiţi care este paradoxul? Unii au apucat să plătească şi au rămas cu banii daţi, că au respectat legea.

Victor Ponta: Eu vă spun o situaţie de drept privat, care vreau să vă spun că am încercat, stăm în fiecare zi, ne gândim împreună cum putem să o rezolvăm. În 2008-2009 angajaţii - eu ştiu de cei de la Arpechim, dar, în general, cei de la Petrom, i-au învăţat şefii de sindicate, şi au zis: „Dom'le, daţi în judecată Petrom pentru nişte drepturi de dinainte de privatizare". Au dat în judecată, au primit banii, în primă instanţă, după care judecătorii din recurs au dat dreptate Petromului. Şi acum Petrom, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, se duce şi le cere oamenilor banii. Banii i-au luat - e o catastrofă - banii i-au luat în 2009, şi-au cumpărat un televizor, o maşină... şi acum nu au nimic şi sunt executaţi silit. Şi au venit, pe bună dreptate, la guvern, să-i ajutăm. E un litigiu între o persoană privată, foştii angajaţi de la Arpechim şi o societate privată, Petrom este privat. Şi tot încercăm, am şi vorbit, „Dom'le, cum faceţi cu executările... Faceţi eşalonări". Dar, vedeţi, până la urmă omul zice: "Dom'le, dar eu... aşa mi-a dat un judecător în 2009 şi alt judecător, în 2011, a zis să dau banii înapoi". Când eşti la guvern, noi plătim acum greşelile alea... Când e vorba de oameni, însă, ei pe bună dreptate spun: "Dar eu ce să fac acum, ce să vând? Sunt şi şomer, ni s-a şi închis Arpechim şi trebuie să dau înapoi 10-12 mii de euro". Normal ar trebui să dea liderii aceia  de sindicat, care i-au învăţat.

Cătălin Striblea: Ca o concluzie la chestiunea asta cu salariile, cei care se uită acum la noi să înţeleagă că nu primesc nimic în plus, nici un procent?

Victor Ponta: Domnule Striblea, în 2014 nu, nu ştiu, poate vine domnul Băsescu şi dânsul ştiţi că e creativ...

Cătălin Striblea: V-am întrebat ca să ştie lumea, să nu se aştepte că în an electoral se mai dădea...

Victor Ponta:... dar cu guvernul acesta, în 2014, nu putem să facem alte creşteri salariale, în 2014. Nu putem. Prefer să spun adevărul, cu orice risc electoral.

Corina Drăgotescu: Atunci cu promisiunile dumneavoastră electorale cum rămâne sau consideraţi că la vremea respectivă...

Victor Ponta: Păi, nu, dar ce înseamnă promisiuni? Înseamnă minciuni? Că nu. Eu vin şi spun în faţa poporului, alături de cine...

Corina Drăgotescu: Nu, cu cele de la parlamentare, cele de pe vremea când eraţi în opoziţie, când spuneaţi...

Victor Ponta: Tot ceea ce am promis în 2012, în campania electorală, şi am promis în primul rând că dăm înapoi pensiile, acele contribuţii de sănătate încasate - s-au terminat de plătit în...

Liviu Voinea: În august 2013.

Victor Ponta: În august 2013.

Liviu Voinea: Adică 86 de milioane pe lună.

Victor Ponta: Am promis că readucem salariile la 2010 - le-am readus pe toate în 2013. Am promis că dăm acelor militari, cei 16.000-17.000 de militari cărora li s-a tăiat - am făcut lucrul acesta...

Cătălin Striblea: Aţi promis şi o scădere a TVA-ului, da.

Victor Ponta: De acord. Staţi un pic. Am promis, apropo de diplomaţi, am adoptat indemnizaţiile pentru diplomaţi. Mai avem două categorii, mă rog, a treia cu parlamentarii am spus că nu o aducem, dar avem două categorii: e vorba de personalul navigant, unde, de asemenea, soluţia este cu indemnizaţie, ca să nu umblăm la Legea pensiilor, şi mai e o categorie de grefieri care, de asemenea, au avut de suferit. Deci tot ceea ce am promis în 2012, din acest punct de vedere, ca reparaţii economico-sociale... A, şi că plătim - asta iarăşi, eu m-am văzut cu reprezentanţii sindicatelor profesorilor şi am promis că plătim eşalonat, conform eşalonării, procesele câştigate şi le plătim anul acesta.

Marius Niţu: Dacă îmi permiteţi, mai am o singură întrebare cu Legea pensiilor. Aţi spus că sunt bani de pensii. Care pensii şi de ce vă întreb aşa? În Parlament e o frenezie: depune lumea proiect după proiect în Legea pensiilor...

Victor Ponta: Bineînţeles.

Marius Niţu: Nu, dar unii... e lume luminată.

Victor Ponta: Nu, pentru pensiile de azi şi pentru indexarea lor la anul, în 2015, cu...

Marius Niţu: Sunt categorii speciale. De exemplu, hai să iau de la PSD: domnul Liviu Pop, care e şef la Comisia de muncă la Senat, nu, are un proiect cu soţul supravieţuitor cu copii minori; alţii de la partide au tot felul de bucăţi şi bucăţele. E vreo şansă să...

Victor Ponta: Singurul proiect, pe care l-am avizat şi asupra căruia avem o provizionare suplimentară este cel legat de grupele de muncă, a trecut de Parlament, s-a promulgat, este în vigoare, pentru aceea avem bani...

Marius Niţu: Deci celelalte nu prea au şanse.

Victor Ponta: Celelalte mai uşor. Pe măsură ce găsim alte surse, cu drag. Dar altfel, cum să vă spun? Sigur că e un campionat de promisiuni. Până la urmă cred că e democratic, în felul ăsta. Eu însă, nu am acest lux de a vă spune poveşti, pentru că eu cred că în 2015 tot eu trebuie să le plătesc. Nu cred că plec.

Cătălin Striblea: Doamna Petrescu, aţi pus o taxă nouă, taxa pe stâlp, care intră în vigoare pe la 25 mai.

Victor Ponta: E în vigoare de la 1 ianuarie.

Marius Niţu: E în vigoare de la 1... Pe 25 mai trebuie să se facă prima plată şi...

Cătălin Striblea: Exact. Nu aveţi norme metodologice, v-a cerut demisia astăzi...

Victor Ponta: Asta e o altă prostie.

Cătălin Striblea: Nu, v-a cerut demisia astăzi un domn fost prim-ministru, Theodor Stolojan.

Ioana Petrescu: Cred că se face o confuzie între normele metodologice...

Victor Ponta: Nu, mă iertaţi. Ştiţi că l-am luat în serios pe Stolojan şi i-am sunat astăzi şi i-am zis...

Cătălin Striblea: Domnul Stolojan e un om serios, da.

Victor Ponta:...şi am zis: domnule, cum e posibil să nu aveţi norme metodologice? Amândoi au râs de mine: domnule, dar nu e nevoie de... Cine, de unde aţi auzit chestia asta? Zic: aoleu, de la Stolojan, iertaţi-mă.

Ioana Petrescu: Eu cred că se face o confuzie între norme metodologice şi anumite cerinţe care au venit din partea mediului privat, care au legătură cu baza de impozitare, deci cu anumite excepţii, cu rata şi cu valoarea fiscală netă în loc de valoarea brută. Aceste lucruri nu se pot regla prin norme metodologice. Legea este în Parlament şi este discutată, iar aceste modificări se pot face în Parlament prin amendamente; nu se pot face prin norme metodologice şi atunci să facem distincţie între aceste lucruri...

Cătălin Striblea: Reformulez: cine vrea... adică cine vrea, că toată lumea trebuie să plătească, cine are de plătit poate plăti? Adică mecanismul e în funcţiune sau de la 25 mai urmează să pierdeţi bani?

Victor Ponta: Bineînţeles.

Ioana Petrescu: Ştiu ce au de plătit. Primul termen este pe 25 mai, iar când se va termina de discutat în Parlament această lege, vom vedea care dintre aceste sugestii din partea mediului de afaceri vor intra în vigoare în viitor.

Marius Niţu: Eu vă mărturisesc că nu ştiu despre ce e vorba şi vă întreb direct. De exemplu, clădirile date în concesiune de stat, se plăteşte această taxă pe acele clădiri sau cei cu depozite în agricultură, că domnul ministru al agriculturii se zbate de nu ştiu când să facă nişte excepţii în acest domeniu. Nimeni nu ştie nimic.

Ioana Petrescu: Nu, am discutat cu domnul ministru, i-am explicat care este situaţia, am discutat despre acele excepţii. Deocamdată, dacă aceste modificări nu intră în vigoare în Parlament până în 25 mai, se vor impozita şi acele depozite din agricultură şi garduri şi aşa mai departe despre care am discutat cu domnul ministru, da?

Marius Niţu: Şi clădirile luate de la stat?

Ioana Petrescu: Când se va discuta în Parlament, dacă parlamentarii vor fi de acord cu anumite excepţii, atunci, pe un termen viitor vor intra în vigoare acele excepţii. Dar încă o dată...

Corina Drăgotescu: Doamna ministru, suntem în următoarea situaţie: parlamentul nu lucrează, da,... că intră în vigoare până în 25 mai, este exclus, nu se poate, parlamentul nu lucrează, deci la revedere. Eu sunt un plătitor, de ce aş plăti eu...

Victor Ponta: Nu, nu sunteţi.

Ioana Petrescu: Nu sunteţi. Decât dacă sunteţi persoană juridică...

Victor Ponta: Staţi o secundă.

Corina Drăgotescu: Lăsaţi-mă să-mi vorbesc...

Victor Ponta: Nu, dar s-a spus că taxa …. Nu s-a...

Corina Drăgotescu: Lăsaţi-mă... Eu încerc să vă dau un exemplu. Eu sunt persoană juridică plătitoare, da! De ce să plătesc eu, dacă ştiu că în parlament ministrul spune că legea este susceptibilă de modificări şi pot să apară... de ce să mă duc eu să plătesc în 25 mai, când pot s-aştept să vină parlamentul la lucru, să termine legea, să vedem ce iese... Adică, de ce credeţi că aş face, de ce m-aş...

Ioana Petrescu: Deci eu am spus foarte clar că modificările se vor face, dacă se vor face aceste modificări, după 25 mai va intra în vigoare cu acele noi modificări pe viitor, nu retroactiv.

Victor Ponta: E un impozit anual, nu e o singură dată.

Ioana Petrescu: Dacă se fac aceste modificări, înseamnă că... Primul  termen este mai, dacă nu se fac aceste modificări până în 25 mai, rămâne exact cum este în ordonanţa de urgenţă care a promovat acest impozit pe construcţii speciale.

Marius Niţu: Şi mai am eu o întrebare scurtă. Acolo sunt foarte mulţi stâlpi şi mă duce cu gândul la companiile din energie şi telecomunicaţii. Credeţi că va exista o influenţă în tarife?

Victor Ponta: Nu, şi-au previzionat deja, pentru că tocmai din acest motiv, noi am dat ordonanţa anul trecut, nu am făcut-o la 1 mai, şi-au previzionat aceste lucruri. Dar ideea e următoarea. E un singur punct în care domnul Băsescu probabil, pe baza informaţiilor de la noi, de la Ministerul de Finanţe, a spus un lucru adevărat, că e foarte posibil să avem încasări suplimentare decât cele prognozate. Fondul Monetar Internaţional, foarte obişnuit aşa cu vechile reguli din România, când orice taxă pui, de fapt, nu prea încasezi, a făcut o evaluare, pe care ne-a acceptat-o, de 488 de milioane. Realitatea este că, în mod clar, vom încasa mai mult decât atât. Or, această încasare suplimentară - şi o să explic foarte clar - această încasare suplimentară este unul din principalele argumente pentru a putea să facem reducerea de contribuţii de asigurări sociale. Deci domnul preşedinte Băsescu v-a spus doar prima jumătate, el ştie foarte bine de la noi, de la finanţe, că o s-avem încasări suplimentare şi când zice: domnule, CAS e o problemă, dar nu spune şi partea cu impozitul pe clădirile speciale. Surplusul de venituri de la această taxă... nu există bani căzuţi din cer, există bani pe care-i obţii dintr-un anumit loc şi-i foloseşti într-un alt loc, pentru că, altfel, doar să promiţi că scazi toate taxele şi cresc toate cheltuielile, nu a inventat nimeni.

Marius Niţu: Care-i suma globală, că managerul de la Fondul Proprietatea spunea că numai companiile unde Fondul e proprietar, acţionar, plătesc vreo 900 de milioane pe an?

Victor Ponta: Ar fi frumos să fie aşa, m-aş bucura, că să ştiţi că Fondul Proprietatea este acel fond...

Marius Niţu: Astăzi a spus-o!

Victor Ponta: ...unde pe degeaba, din averea României, a trecut în mâinile unor oameni şmecheri în 2005. Deci e foarte bine!

Ioana Petrescu: Într-adevăr, am întrebat companiile de energie şi anumite asociaţii de afaceri, pentru o estimare relativă, şi numai un subgrup din aceste companii care vor fi impozitate prin taxa de construcţii speciale se adună mai mult de un miliard. Deci numai un subgrup...

Liviu Voinea: Deci pe calculele pe care le-am făcut foarte succint, numai ce există în bilanţul companiilor şi nu este în prezent impozitat rezulta 1,8 miliarde. Daţi-mi voie! Impozitul ăsta...

Cătălin Striblea: Bun. Domnule Voinea...

Liviu Voinea: O secundă!

Cătălin Striblea: Scurt...

Liviu Voinea: Impozitul ăsta se deduce din baza impozabilă, pentru că este pe profit...

Liviu Voinea:...mai rămâne un miliard jumate. Deci calculul nostru atâta a fost. Dar....

Corina Drăgotescu: Vreau să vă întreb un lucru! Dumneavoastră mizaţi pe nişte bani care vin în baza unei ordonanţe. Sunteţi sigur că parlamentul va adopta această lege, pentru că au mai fost situaţii în istoria parlamentului când guvernul a mizat pe ordonanţă, a dat ordonanţa şi parlamentul a zis: du-te la plimbare, pa, la revedere, din cauza conjuncturii politice de cele mai multe ori sau...

Victor Ponta: Nu.

Corina Drăgotescu:...pentru că veneau companiile şi erau foarte sensibile la nevoile lor.

Victor Ponta: Doamna Drăgotescu, numai eu vă pot răspunde, că colegii mei n-au experienţă politică şi parlamentară.

Corina Drăgotescu: Pe dumneavoastră vă rog să răspundeţi, pentru că povestea asta cu ordonanţa...

Victor Ponta: Eu cred că este posibil ceea ce spuneţi dumneavoastră în cazul 2008-2009, de exemplu, când cei care erau în majoritatea parlamentară spuneau: domnule, după noi potopul, pentru că ideea după ce încasezi 1,5 miliarde să respingi ordonanţa în parlament înseamnă să dai o gaură propriului tău buget, 1,5...

Corina Drăgotescu: Da.

Victor Ponta: Asta se poate întâmpla pe mentalitatea 2008-2009: domnule, om vedea şi... Eu sunt convins şi aceeaşi convingere o simt în rândul întregii majorităţi parlamentare, că în 2015 această majoritate va continua să guverneze şi, atunci, eu nu vreau să-mi dau un autogol în 2014, pe care în 2015... Exact ce a făcut domnul Băsescu, care în 2009, ţineţi minte, a zis: nu e nevoie să tăiem pensii, nu e nevoie să tăiem salarii, nu e nevoie să mărim TVA. I-a păcălit pe oameni, l-au mai ales o dată, şi în 2010 a fost atât de dur şi atât de mare discrepanţa între ce a zis, încât oamenii îl vor mai urî încă 30 de ani de acum încolo, poate să facă ce politică vrea. Deci ideea e următoarea: nu, nu se va respinge şi nu se vor face lucruri populiste care la anul să ne pună în situaţia, tot pe noi, cei care astăzi spunem dublăm pensiile, dublăm salariile, facem tot, de fapt să le luăm înapoi, pentru că...

Cătălin Striblea: Nu vreţi să auzim câteva chestiuni din astea, populiste aşa, scurte, în rest foarte interesante pentru oameni? Aţi promis 70 de taxe jos. Dispar?

Ioana Petrescu: Da.

Cătălin Striblea: Când?

Victor Ponta: Aşa mi-a promis doamna ministru. Sper că nu e populism, că mi-a promis mie.

Cătălin Striblea: Deci 70 de...

Victor Ponta: Ia spuneţi, doamna ministru.

Cătălin Striblea: E mult, 70 de taxe.

Ioana Petrescu: Sunt 70 de tarife şi taxe parafiscale. Fiecare dintre aceste taxe şi tarife....

Cătălin Striblea: Când dispar?

Ioana Petrescu:...individual colectează sub... de mii de lei şi per total, toate 70, sub două milioane. Vorbim aici de tarife şi taxe parafiscale care sunt, cum ar veni, în curtea mai multor ministere, Ministerul Muncii, Ministerul Comunicaţiilor...

Corina Drăgotescu:... că parafiscalul...

Marius Niţu: Nu sunt codul fiscal am înţeles.

Ioana Petrescu: Nu sunt în codul fiscal, da... Am avut...

Corina Drăgotescu:... pe româneşte, vă rog frumos.

Ioana Petrescu: Da, da.

Corina Drăgotescu: Deci sunt taxe care nu sunt în codul fiscal şi care sunt de exemplu.

Ioana Petrescu: De exemplu, am discutat, s-a discutat astăzi la finanţe cu Ministerul Comunicaţiilor şi s-a eliminat ... un tarif care este pus pentru a accesa anumite servicii prin e-guvernare, de exemplu. Sau există trei tarife pentru certificat digital pentru transportatori, care acum devine unul....

Corina Drăgotescu: Şi astea, eliminarea acestor parafiscale - că am mai învăţat un termen...

Victor Ponta: Care nu sunt în Codul fiscal.

Corina Drăgotescu:...care nu sunt în codul fiscal, pe cine ajută, ajută populaţia sau ajută firmele sau...

Victor Ponta: Debirocratizarea.

Corina Drăgotescu: Cui foloseşte?

Ioana Petrescu: Şi firme, şi persoane fizice, depinde în curtea cărui minister se află şi ce fel de taxe sunt, deci şi persoane fizice şi juridice, dar... eu m-am gândit că din moment ce ele colectează atât de puţin, înseamnă că automat costul administraţiei acestor taxe este mai mare decât cât se colectează. Deci nu se justifică din punct de vedere economic. Şi atunci eliminându-le, tăiem şi costurile administrative, şi timpul petrecut de contribuabil să...

Cătălin Striblea: Şi cu TVA promis, cum e?

Ioana Petrescu:...să plătească astfel de taxe şi arătăm un pic de respect faţă de contribuabil şi un pic de...

Cătălin Striblea: Cu TVA?

Ioana Petrescu: Nu, şi înlesnim un pic şi acest....

Victor Ponta: TVA nu e o taxă parafiscală, staţi un pic.

Cătălin Striblea: Nu, dar vă întreb, aţi promis scăderea.

Victor Ponta: În 2014 chiar nu putem.

Ioana Petrescu: În aceste 70 intră... tarife şi parafiscale.

Cătălin Striblea: Nici la carne şi legume?

Victor Ponta: Staţi un pic.

Cătălin Striblea: Că a fost o... de genul ăsta.

Victor Ponta: A, ziceţi la anumite categorii de produse.

Marius Niţu:... 9% la...

Victor Ponta: Cel cu pâinea, ştiţi bine, l-am introdus, şi eu cred că a fost un succes, nu atât de mult în zona de încasări, cât în zona de fiscalizare şi de competitivitate, dacă vreţi, între cel care vinde produse de panificaţie cu factură şi cel care le vinde fără factură. Probabil că anul acesta va fi foarte greu dacă facem reducerea de contribuţii de asigurări sociale să mai reducem anul acesta TVA. Dar eu cred că o să facem un an, nu, de aplicare a TVA redus în septembrie. De când? De la 1 octombrie l-am redus, nu?

Liviu Voinea: De la 1 septembrie.

Victor Ponta: De la 1 septembrie. Deci o să facem un an, o să avem exact evaluarea şi pe baza acestei evaluări sunt foarte hotărât ca, dacă nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu aş vrea la legume, fructe - carnea e un pic mai complicat, pentru că e o valoare mai mare a TVA încasat - dar cel puţin la legume, fructe, produse bio să aplicăm această reducere, care duce, de fapt, la fiscalizare. Nu avem pierderi de încasări, dar avem o fiscalizare şi o competitivitate crescută.

Corina Drăgotescu: Credeţi că o să iasă la, că o să se colecteze mai bine pentru că sunt mai reduse, pentru că va fi mai redusă? Va fi o îmbunătăţire a colectării?

Ioana Petrescu: Nu, tocmai asta este, ce a spus şi domnul prim-ministru, faptul că după un an vom avea date pe un an întreg de colectare şi vom vedea...

Victor Ponta: La pâine.

Ioana Petrescu: La pâine, şi vom vedea dacă această...

Corina Drăgotescu: Aveţi date preliminare, aveţi ceva date, bănuiesc că aveţi?

Ioana Petrescu: Deocamdată avem pe un trimestru şi aşteptăm datele să avem pe două trimestre. Datele pe un trimestru arată încurajator, dar pe un trimestru nu este, totuşi, edificator şi trebuie să aşteptăm o perioadă mai lungă să fim...

Cătălin Striblea: Domnule Voinea, să trecem şi la cifre?

Ioana Petrescu:...siguri că această măsură a redus evaziunea şi a crescut încasările.

Liviu Voinea: Pe primul trimestru de aplicare în total sunt cam 50 de mii de firme în sectorul de panificaţie şi în primul trimestru de aplicare, care a fost ultimul trimestru al anului trecut, au mai apărut trei mii, s-au mai înfiinţat trei mii de firme.

Victor Ponta: De fapt ele existau...

Liviu Voinea: De fapt, ele existau şi au apărut la suprafaţă, da? Nu au crescut încasările în mod senzaţional, dar au apărut la suprafaţă 3000 de firme...

Cătălin Striblea: Dacă ar scădea la legume şi fructe, la cât ar scădea?

Liviu Voinea: 8-9%.

Cătălin Striblea: Tot 9%.

Victor Ponta: Ideea la legume şi fructe... este un domeniu în care şi după aceea şi carnea, un domeniu extrem de sensibil la evaziunea fiscală. Care este problema? Nu doar că nu se plătesc, se fac firme fantomă, şi aici ştiţi, când este de criticat este de criticat, când este de lăudat este de lăudat, acţiunile din ultimul timp ale Direcţiei Antifraudă de la ANAF cu procurori, fie DNA, fie DIICOT, cu toate acele arestări cu bani recuperaţi pentru la zona de TVA la carne şi la alimente au fost foarte bune. Au băgat un pic de spaimă şi au mai destructurat nişte reţele care funcţionau de mulţi ani, de pe vremea lui Blejnar, că aţi văzut că după aceea cu Blejnar cu deputatul cum îl cheamă? Cu domnul Popescu etc. La legume şi fructe, ca şi la carne, este o mare evaziune fiscală şi este o concurenţă neloială faţă de producătorii naţionali pentru că cei care vin din exterior, în special din afara UE, este şi evaziune intracomunitară, au un avantaj competitiv la preţul direct la vânzare al respectivelor legume şi fructe.

Cătălin Striblea: 20 de secunde de publicitate. Marius, după publicitate, sunt şi câteva chestiuni politice în mod evident la care premierul şi colegii săi ne vor răspunde. Din nou, în direct, de la Palatul Victoria, doamnelor şi domnilor, o secundă vă opresc, doamna ministru. Mai era o întrebare în această chestiune, Marius Niţu, ANAF-ul.

Marius Niţu: Vreau să vă întreb de ANAF. Cum se simte ANAF-ul? A plecat un vicepreşedinte, n-am înţeles prea bine dat afară, a plecat... Deci restructurarea la ANAF şi colectarea.

Ioana Petrescu: Restructurarea încă mai are loc, este un proces pe cale de finalizare. În primul trimestru 2014  am avut încasări mai mari decât în primul trimestru în 2013, am primit date preliminare şi pe luna aprilie. Astăzi, înainte de sfârşitul lunii aprilie avem deja 90% din planul de încasări pentru luna aprilie, este foarte posibil să împlinim planul de încasări şi pe luna aprilie, şi vom vedea şi luna mai cum va fi, cât se va colecta şi pe impozitul pe construcţii speciale şi vom avea o imagine mai clară după primele cinci luni.

Cătălin Striblea: Bun. Va fi foarte interesant.

Victor Ponta: Am anunţat ceva de dimineaţă şi vreau să fiu explicit...

Cătălin Striblea: Vă rog.

Victor Ponta: În contextul crizei din Ucraina, cei doi colegi ai mei au discutat şi la Washington şi la Bruxelles şi vom avea, probabil, foarte probabil, sigur, o creştere a alocărilor pentru Ministerul Apărării Naţionale...

Cătălin Striblea: 700 de milioane, da.

Victor Ponta: În jur de 700 milioane de lei. M-a rugat domnul Duşa, ministrul, să explic foarte clar, este vorba despre mentenanţă şi repararea şi întreţinerea tehnicii militare, adică tancuri, taburi, tot ce au, elicoptere şi cel mai important lucru, că asta am ţinut foarte mult, toată această investiţie de 700 de milioane se va duce către industria militară românească, industrie, care, după cum ştiţi, mai stă, mai lucrează, iar mai stă, deci cred că este bine că... Această creştere nu se face tăind bani din altă parte, ci ni s-a aprobat o creştere a...

Cătălin Striblea: Domnule prim-ministru...

Corina Drăgotescu: Spre toată industria militară? Tot ce mai avem?

Victor Ponta: Tot ce mai avem în România şi nu poate să lucreze.

Cătălin Striblea: Termenul de... O secundă, domnule Voinea, că o să ne întoarcem, dar sunt câteva chestiuni politice, am spus, la care se aşteaptă răspuns. Termenul de "puşlamale roşii", vă sună cunoscut?

Victor Ponta: Traian Băsescu?

Cătălin Striblea: Crin Antonescu. De data asta. Vă surprinde?

Victor Ponta: Nu. Acum  nu mai sunt uimit. Am fost o perioadă. Am fost uimit. Dar acuma nu mai sunt.

Cătălin Striblea: Interesant. Dar acuma de ce nu mai sunteţi?

Victor Ponta: Sunt obişnuit de la domnul Băsescu cu toate aceste lucruri, după care iarăşi constată că sunt un prim-ministru foarte bun, iarăşi mă mai ia cu plagiatul...

Cătălin Striblea: Domnul Băsescu, dar domnul Antonescu? Asta este o premieră.

Victor Ponta: ...

Cătălin Striblea: Şi acuză, v-a făcut mincinos, v-a făcut trădător, cred că şi laş.

Victor Ponta: Sunt de la Traian Băsescu aceste epitete.

Cătălin Striblea: În aceeaşi propoziţie.

Victor Ponta: Le cunosc de la domnul Băsescu.

Cătălin Striblea: Şi nu vă mai impresionează nici astea.

Victor Ponta: Nu pot să spun că nu m-au afectat, dar...

Cătălin Striblea: În ce sens v-au afectat, că...

Victor Ponta: Strict uman.

Cătălin Striblea: Nu vă aşteptaţi?

Victor Ponta: De la domnul Băsescu nu mă afectează nimic uman, pentru că nu am nicio aşteptare.

Cătălin Striblea: Şi de la Crin Antonescu de ce vă afectează?

Victor Ponta: Pentru că am fost trei ani de zile nedespărţiţi şi eu am vorbit întotdeauna de foarte bine de domnul Antonescu şi aşa voi vorbi în continuare.

Cătălin Striblea: Bun, dar de ce credeţi că s-a produs schimbarea asta. Totuşi înţeleg că aţi fost prieteni, nu? Sau cum aţi considera?

Victor Ponta: Eu aşa am considerat. Prieteni de familie, adică a fost cu familia la ziua fiicei mele, chiar în relaţii foarte bune şi mă mândresc cu lucrul ăsta, adică nu am de ce să mă dezic.

Cătălin Striblea: Atunci poate că este doar o chestiune electorală faptul că v-a numit...

Victor Ponta: E posibil, eu n-aş face aşa ceva electoral, recunosc sincer.

Cătălin Striblea: Aţi mai vorbit cu Crin Antonescu.

Victor Ponta: Nu, n-am mai avut ocazia.

Cătălin Striblea: Nici el nici dumneavoastră nu mai aveţi nimic să vă spuneţi.

Victor Ponta: Ba, da, sigur, din punctul meu de vedere refacerea proiectului USL după 25 mai este un proiect în care eu cred.

Corina Drăgotescu: Chiar şi cu Crin Antonescu? Adică sunteţi dispus după 25 mai să refaceţi USL şi să rămână Crin Antonescu candidat la preşedinţie?

Victor Ponta: Eu nu pun condiţii PNL-ului pentru refacerea USL-ului. Ştiţi că aceste condiţii le punea doamna Udrea şi domnul Blaga: noi ne reunim cu PNL-ul dar fără Antonescu. Mi se păreau penibile atunci. Dovadă că acum pot să facă împreună acţiuni, să voteze împreună. Deci, nu vreau să cad în acelaşi ridicol, eu nu pun condiţii PNL-ului.

Corina Drăgotescu: Ar putea să mai fie Crin Antonescu candidatul USL-ului?

Victor Ponta: Dacă aşa decide USL, da, de ce nu?

Cătălin Striblea: Asta ar fi surprinzătoare, că după toate astea să vină Crin Antonescu acum  după 25 mai îşi dă seama că nu i-a ieşit scorul, se întoarce la dumneavoastră, Victor Ponta, şi spune: vreau să fiu preşedinte.

Victor Ponta: Dar nu vi se pare surprinzător că după trei ani în care a zis că sunt cel mai bun prim-ministru, mai bun decât Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase şi acuma constată că nu sunt, sunt probabil cel mai rău. Nu mă mai surprinde nimic.

Corina Drăgotescu: Să înţelegem că dumneavoastră temporizaţi anunţarea candidaturii până când vă lămuriţi ce se întâmplă cu USL?

Victor Ponta: N-o temporizez, realmente leg candidatura unui membru al PSD de refacerea USL. Tocmai ăsta este unul din motivele esenţiale pentru care nu vreau să anunţăm candidatul PSD-PC-UNPR până când nu sunt convins că ori se reface USL ori sigur nu se va reface. Eu cred că prin votul de pe 25 mai al oamenilor, că ştiţi întotdeauna oamenii sunt mai deştepţi decât sunt liderii politici, PNL şi liderii PNL vor înţelege că refacerea USL este o soluţie corectă.

Corina Drăgotescu: Ce credeţi, în ce sens, dumneavoastră când spuneţi...?

Victor Ponta: În sensul în care eu cred că nu vor lua 20% ca să vă spun foarte direct doamna Drăgotescu, că ne ştim de atâţia ani.

Cătălin Striblea: Asta înseamnă că va pleca Crin Antonescu de la conducere?

Victor Ponta: Sau măcar va recunoaşte că, domne, povestea cu dreapta, Crin Antonescu, Băsescu, Udrea, Blaga sau Boc este o poveste. În 2014 în continuare, aşa cum, că sunteţi jurnalişti vechi, s-a votat pentru şi împotriva lui Ion Iliescu, s-a votat pentru şi împotriva lui Adrian Năstase, se va vota...cine vrea să continue cu Traian Băsescu şi cine vrea să schimbe această perioadă.

Cătălin Striblea: Mie mi-e neclar, mă uit la dumneavoastră şi...

Victor Ponta: Mie mi-e foarte clar. Mai încerc o dată să vă spun.

Cătălin Striblea: Sunt uimit, recunosc. Deci vine 25 mai seara, hai să zicem 26 mai.

Corina Drăgotescu: Dimineaţa că seara am văzut că nu...

Cătălin Striblea: Dimineaţa, dimineaţa după ce s-a numărat mai bine. Să zicem uniunea dumneavoastră la 42-43.

Victor Ponta: Obiectivul nostru este 35. M-am uitat chiar astăzi, PSD cel mai mult, nu 31%.

Cătălin Striblea: Sa luăm să zicem 40. Partidul domnului Antonescu este la 17%, hai să zicem 19. Adică cum se va întâmpla?

Victor Ponta: Să vă spun, iau acest scenariu al dumneavoastră: 40 cu 17, da? Matematic vorbind, asta înseamnă 57%. Corect? USL a obţinut în 2012, la parlamentare că la locale mai puţin, 59%. În doi ani de guvernare înseamnă că USL, aripa PNL şi aripa PSD-PC a pierdut doar două procente, ceea ce este un lucru fantastic, după doi ani de guvernare pierzi două procente, multe guverne din Europa şi-ar dori acest lucru. Deci înseamnă că oamenii vor în continuare un proiect USL. Mă întrebaţi dacă o să mai fiu prieten cu domnul Antonescu? Nu.

Cătălin Striblea: Nu, dimineaţă vine domnul Antonescu şi zice: Victore, m-am înşelat; vreau să candidez din nou din partea USL - trăieşte.

Victor Ponta: Cred că mergem un pic prea departe cu speculaţiile.

Cătălin Striblea: Păi nu, dumneavoastră aţi spus că... Nu e speculaţie.

Victor Ponta: Da, eu am spus că PSD - şi eu vorbesc ca lider al PSD - nu pune condiţii. Eu n-am pus condiţii PC. Domnule, dacă e Constantin da, dacă-l schimbaţi, nu. La fel, nu pot să pun PNL condiţii ce lider îşi alege.

Marius Niţu: Bun, dar în această situaţie cine ar trebui să facă primul pas spre împăcare?

Victor Ponta: O să-l fac eu.

Marius Niţu: Deci după 25 mai dumneavoastră o să faceţi...

Victor Ponta: Da, eu o să...

Corina Drăgotescu: Staţi un pic. Dumneavoastră spuneţi aşa: eu fac, dacă PNL nu ia 20%, se reface USL. Asta credeţi dumneavoastră. Nu ştim dacă...

Victor Ponta: E un scenariu în care eu cred, da.

Corina Drăgotescu:...sunt 17% poate nu se reface. Acum depinde...

Victor Ponta: Poate sunt 19,9%, tot aia e.

Corina Drăgotescu: Poate sunt 19,9%, da, tot aia e. După aia spuneţi: a doua zi de dimineaţă fac eu primul pas.

Victor Ponta: Da.

Corina Drăgotescu: Care este termenul pe care dumneavoastră vi l-aţi dat ca să terminaţi cu paşii, să terminaţi cu aşteptarea, să vă anunţaţi candidatura, cât timp?

Victor Ponta: Cred că luna... Nu ştiu dacă va fi cazul să anunţ candidatura mea sau a altui membru...

Corina Drăgotescu: Mă rog, aţi spus: dacă partidul mă vrea, eu sunt dispus. Deci partidul vă vrea, nu puteţi să spuneţi că nu vă vrea partidul. E o prostie să crezi aşa ceva.

Victor Ponta: Am spus în acest... Ideea e următoarea. Eu cred că dincolo de membri ai Parlamentului European, pe care fiecare partid îi va trimite la Bruxelles, dincolo de cine va fi preşedintele Comisiei Europene, domnul Schulz sau domnul Junker, eu îl voi susţine pe domnul Schulz, dar îl cunosc pe domnul Junker şi va fi, ar putea fi, de asemenea, un preşedinte al Comisiei Europene foarte bun pentru România. Deci din punctul ăsta...

Corina Drăgotescu: Aşa, deci cât aşteptaţi, până când, că asta e întrebarea mea? Până la sfârşitul lui iunie, până în iulie, până...

Victor Ponta: Cred că luna iunie va fi o lună de clarificări pe scena politică românească legat de prezidenţiale.

Corina Drăgotescu: Să înţelegem că la sfârşitul lunii iunie, la începutul lunii iulie s-ar putea ca PSD să-şi anunţe un candidat sau, dimpotrivă...

Victor Ponta: Sau să fie un candidat al USL.

Corina Drăgotescu:...s-ar putea să fie un candidat al USL.

Victor Ponta: Aşa cum s-ar putea, nu ştiu, să se retragă domnul Predoiu sau domnul Ungureanu sau să-şi anunţe doamna Udrea candidatura. Deci cred că lucrurile acestea...

Cătălin Striblea: Ştiţi ce e ciudat? E ciudat că dumneavoastră anunţaţi acest tip de scenariu, dar în acelaşi timp unul dintre aliaţii dumneavoastră deja strânge semnături pentru candidatura dumneavoastră.

Corina Drăgotescu: Eu cred că-l anunţă electoral. Eu vă suspectez că dumneavoastră, de fapt, în momentul ăsta încercaţi să luaţi voturi de la PNL în ideea că USL trăieşte şi acei membri ai PNL care nu sunt hotărâţi şi care ar putea...

Victor Ponta: Dar sunt foarte mulţi, sunt foarte mulţi şi membri ai PNL, şi votanţi ai PNL....

Corina Drăgotescu: Eu pot să cred lucrul ăsta.

Victor Ponta:...care pe bună dreptate spun: domnule, noi vrem refacerea USL, da, sunt foarte mulţi.

Corina Drăgotescu: Adică eu cred că discursul dumneavoastră este mai degrabă către o zonă care stă în aşteptare şi care poate fi speculată electoral, de la care puteţi să luaţi voturi.

Victor Ponta: Dar atunci când am construit USL n-am construit-o ca să vedem cine stă în aşteptare... Stăteau în aşteptare foarte mulţi oameni care voiau să vadă o forţă politică care se poate lupta cu regimul Băsescu. Aşa s-a format USL. Aşa a ajuns Crin Antonescu, cu Daniel Constantin, cu mine să semnăm acel acord, nu a fost, nu ne zicea nimeni nimic şi am stat noi într-un loc izolat şi ne-a venit ideea. Nu, toată lumea care ne întâlnea, spunea, domnule faceţi o - nu ne-a spus numele - faceţi o alianţă toţi trei ca să vă puteţi lupta. Aşa va fi şi după 25 mai.

Cătălin Striblea: Dacă nu refaceţi USL, veţi candida, înţeleg atunci, ca o concluzie.

Victor Ponta: Dacă nu se reface USL, PSD, PC, UNPR vor avea un candidat, bineînţeles.

Cătălin Striblea: Adică dumneavoastră, că tot v-aţi anunţat la...

Victor Ponta: Nu m-am anunţat.

Cătălin Striblea:...ce a fost sâmbătă acolo.

Victor Ponta: Nu m-am anunţat şi nu încercaţi să obţineţi mai mult decât vreau eu să spun.

Cătălin Striblea: Dacă voi mă vreţi preşedinte, eu voi fi.

Victor Ponta: Am zis vom decide împreună.

Cătălin Striblea: Nu, aţi spus: eu voi fi.

Marius Niţu: Cătăline, lasă-mă să încerc şi eu. Sunteţi cel mai probabil candidat...

Victor Ponta: Dar rezist foarte bine.

Marius Niţu: Sunteţi cel mai probabil candidat al PSD.

Victor Ponta: Probabil nu înseamnă şi posibil. N-o să vă răspund la această întrebare.

Corina Drăgotescu: Deci eu nu înţeleg. N-o să ne spună, pentru că tocmai a spus că aşteaptă PNL.

Victor Ponta: 25 mai, bineînţeles.

Corina Drăgotescu: Deci este în perioada de captare a voturilor electorale, a voturilor, nu are cum să facă anunţul ăsta.

Victor Ponta: Nu, doamna Drăgotescu, dincolo de captare, pe de altă parte ştiţi foarte bine şi dumneavoastră că e foarte important rezultatul de pe 25 mai pentru fiecare formaţiune politică în parte. Cât ia PSD-PC-UNPR, cât ia PNL, cât ia PDL faţă de PMP. Practic, în acest moment eu am văzut anunţaţi candidaţi, domnul Antonescu, care reprezintă vreo 15% din electorat; cum poţi să fii preşedintele a 15%? Când erai al USL, cu 60%, avea un sens. A 15% n-are nici un sens. Şi domnul Ungureanu, care are vreo 3%. Deci, evident că se ridică.

Corina Drăgotescu: Da, dar 15%, cu 3%, cu 7%, cu 9%, cu 2% se fac 50%.

 

Victor Ponta: Dar nu funcţionează aşa. Dar, ce, suntem la piaţă să punem morcov cu...

Corina Drăgotescu: Păi nu, aşa se contabilizează voturile în turul doi.

Victor Ponta: Niciodată, niciodată nu s-a contabilizat aşa.

Corina Drăgotescu: În turul doi aşa se contabilizează, cât strânge o parte, cât... Pentru că vor fi două grupuri...

Victor Ponta: Vă promit că şi după 25 mai facem emisiune şi discutăm. Până pe 25 mai nu am niciun alt răspuns.

Cătălin Striblea: Dumneavoastră veniţi la noi pe 26 seara. Din partea PMP va candida doamna Udrea.

Victor Ponta: Cu siguranţă.

Cătălin Striblea: Văd că susţineţi dumneavoastră... Pe ce vă bazaţi? Nu este niciun anunţ şi nici măcar... Aveţi sondaje care arată lucrul ăsta? Doamna Udrea este o persoană de succes?

Corina Drăgotescu: Aşa am zis şi eu astăzi şi nu m-a crezut nici...

Victor Ponta: Eu am încredere în ce spune doamna Drăgotescu, că a văzut multe de-a lungul vieţii politice.

Cătălin Striblea: Deci, dumneavoastră spuneți că doamna Udrea va candida.

Victor Ponta: Sunt convins.

Marius Niţu: Şi vă bucură acest lucru?

Victor Ponta: Da.

Cătălin Striblea: De ce?

Victor Ponta: Pentru că este singura, cum să vă spun, singura copie cât de cât apropiată de original, de domnul Băsescu. Ceilalţi sunt nişte clone penibile: domnul Predoiu, domnul Ungureanu. Nici nu ştii de fapt ce zic.

Corina Drăgotescu: Pentru că, de fapt, vă puteţi lupta cu Traian Băsescu. Asta încercaţi să spuneţi?

Victor Ponta: Bun. Este Traian Băsescu. Este adevărat, e versiunea feminină şi mai tânără.

Corina Drăgotescu: Şi arată mai bine.

Victor Ponta: Nu pot să mă exprim asupra acestui lucru şi sincer să fiu nu votez pe acest criteriu.

Cătălin Striblea: Da, foarte interesant ce spuneţi dumneavoastră. De-asta i-aţi verificat semnăturile din petiţie doamnei Udrea pentru că era un contracandidat? Serios acum?

Victor Ponta: Domnule Striblea, în politică, există o marjă în care exagerezi şi când treci de ea este deja minciună. Când am auzit că doamna Udrea, în trei zile, a strâns 300.000 semnături, am zis domnule, ori are un partid aşa mai puternic decât PSD, că nici PSD nu...

Cătălin Striblea: Petiţia împotriva accizei, să ştie toată lumea, da?

Victor Ponta: Nu, au venit aici, au luat bineînţeles televiziunile prietene şi a depus un domn Geantă, îl cheamă Geantă, are şi un nume predestinat pentru a depune ceva. Eu am spus domnule, nu-l primiţi cu geanta în guvern şi a depus un număr de bibliorafturi. Eu ştiu ce înseamnă, repet, conducând cel mai puternic sau cel mai bine organizat partid din România, ştiu ce înseamnă să strângi 300.000 de semnături în 2-3 zile. Fiind un act oficial, pentru că a fost depus şi înregistrat la Registratura guvernului, dacă era depus în piaţă sau dacă era depus la dumneavoastră, la televizor, nu avem nicio competenţă, dar a fost depus cu număr de înregistrare, pe care l-au şi cerut. Da, domnule vă rog să verificaţi acurateţea documentelor depuse la guvern.

Corina Drăgotescu: Deci, dumneavoastră aţi cerut Corpului de Control, pentru că m-am uitat în atribuţiile Corpului de Control şi nu există nicio atribuţie....

Victor Ponta: Pe bună dreptate. Verifică orice fel de documente şi activităţi care au legătură cu activitatea guvernului. Acea petiţie a fost depusă la guvern, înregistrată, număr de înregistrare, tot. Şi bineînţeles, eu m-am gândit, zic, domnule nu or fi 300.000, or fi vreo 100.000. Nu m-am gândit şi de-asta o definesc pe doamna Udrea ca Traian Băsescu al doilea, să ai 2.700 în loc de 300.000. Adică, dacă în loc de 300.000...

Cătălin Striblea: 2.700 sunt cele identificate cu toate datele pe care pe care le-aţi luat în considerare.

Victor Ponta: 2.700. Nu. Singurele care au... Restul sunt nişte liste, o să le vedeţi la Parchet, sunt nişte liste cu Striblea, Niţu, Drăgotescu, Ponta, Petrescu şi toate cu aceeaşi semnătură, fără nicio altă dată de identificare. Dar au semnat şi 12 morţi, care muriseră de anul trecut.

Corina Drăgotescu: Când o să le vedem la Parchet, o să le vedem?

Victor Ponta: Le-am depus la Parchet, sigur că da. Am depus sesizarea. Deci, este vorba de fals, de uz de fals şi vă daţi seama, când mi-am adus aminte cu....

Cătălin Striblea: El în sine era un gest politic, acum nu mergeţi cam departe cu uz de fals, că nu avea nicio cădere.

Victor Ponta: Este un document oficial depus la guvern şi înregistrat.

Cătălin Striblea: Da, ca o cerere politică.

Marius Niţu: Ştiţi ce ar putea zice un cârcotaş? E Corpul de Control al Guvernului verifică contracte de zeci de milioane.

Victor Ponta: Într-o zi.

Marius Niţu: Aţi făcut-o mare, practic.

Victor Ponta: Dar v-am zis, pe mine m-a uimit, că mă aşteptam să nu fie 300.000, dar m-a uimit totuşi tupeul să vii cu 2.700 şi să zici să sunt 300.000; nu este puţin lucru.

Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, într-o zi au venit cu foi, au venit cu suport electronic?

Victor Ponta: Nu, cu bibliorafturi.

Corina Drăgotescu: Şi a stat cineva să citească numele, cum să facă lucrul ăsta într-o zi?

Victor Ponta: S-a uitat, nu ştiu, o zi, două trei, câte au fost, s-au uitat.

Corina Drăgotescu: Nu puteţi să spuneţi că într-o zi Corpul de Control, cineva....

Victor Ponta: Probabil o lună, habar nu am.

Corina Drăgotescu: Că dacă era suport electronic, îl băgai în baza de date şi verificai, dar dacă este pe hârtie. Eu stau, Niţu notează, vedem. Nu cu o zi.

Victor Ponta: Încă o dată, doamna Drăgotescu, ca să fiu foarte sincer, ca să fiu foarte sincer. Evident că după ce mi-am adus aminte ce ţipau din gură de şarpe, cu noi, care am falsificat la referendum... Aşa bine am falsificat la referendum că nu a ieşit. Sincer, cred că îşi merită un pic această soartă.

Corina Drăgotescu: Da, îşi meritau, dar îşi meritau politic. Nu cred că instituţiile statului trebuiau să...

Victor Ponta: Bun. Aici şi eu sunt de acord cu dumneavoastră că, în 2012, când DNA...

Corina Drăgotescu: Corpul de control, nu cred că Corpul de control trebuia folosit. Aţi făcut la fel ca ei, până la urmă...

Victor Ponta: Doamna Drăgotescu, DNA, ăla care trebuie, vorba domnului Niţu, să prindă afacerile de miliarde, când îi fugărea pe nea Ion şi pe nea Vasile şi îi punea cu Biblia pe...

Corina Drăgotescu: Aşa este, dar aţi făcut la fel ca ei.

Victor Ponta: Nu, nu am făcut la fel, ci pur şi simplu am...

Corina Drăgotescu: Aţi schimbat instrumentul.

Marius Niţu: Aţi vrut finalitate practică în calitate de fost procuror. Ce riscă cel care a făcut aşa ceva?

Victor Ponta: Dacă este identificat cel care a falsificat semnăturile, este o faptă penală.

Cătălin Striblea: Dar, apropo de DNA...

Victor Ponta: Dacă nu, probabil domnul Geantă va fi un fel de Florin Popescu aşa.

Cătălin Striblea: Apropo de DNA şi de faptul că sunteţi preşedintele PSD, astăzi votul de la...

Victor Ponta: Nu mă ocup, staţi, de... Tocmai, că sunt preşedintele PSD nu mă puneţi în conexiune.

Cătălin Striblea: Nu, nu, dar astăzi membrii onoratului dumneavoastră partid au votat împotriva arestării domnului Florin Popescu.

Victor Ponta: Nu ştiu cum s-a votat şi nici nu...

Cătălin Striblea: 15 la 7 vă spuneam. Adică aşa, din numărătoarea oficială, au fost ai dumneavoastră şi ai lor, PSD şi PMP sau cine sunt aliaţii domnului Băsescu. Cum vedeţi votul din Comisia Juridică?

Victor Ponta: Nu ştiu cum s-a votat. Nu mă puneţi să comentez ceva la care nu am participat şi nu cunosc.

Cătălin Striblea: Da, dar o să vină la plen şi acolo...

Victor Ponta: La fel, nu o să mă duc să le spun cum să voteze.

Cătălin Striblea: Adică, este potrivit propriei conştiinţe sau cum se cheamă chestiunea asta?

Victor Ponta: Nu. Sincer să fiu, nici nu vreau, ca prim-ministru, să mă apuc să citesc cereri de arestare. Nu am făcut-o la nimeni altcineva.

Corina Drăgotescu: Dar veţi vota, pentru că sunteţi parlamentar?

Victor Ponta: Nu, nu particip la vot.

Cătălin Striblea: Deci, nu veţi merge la acest vot?

Victor Ponta: Nu, dar nu am participat nici la celelalte voturi, dacă ţineţi minte.

Cătălin Striblea: De arestări, dar o decizie politică a partidului dumneavoastră...

Victor Ponta: Nu se va da o dispoziţie politică la acest... Este un vot de persoană şi fiecare votează cum crede.

Cătălin Striblea: De ce lucrul acesta? Adică, până la urmă sunt multe instituţii europene...

Victor Ponta: Pentru că, sincer, atât timp cât justiţia nu este în niciun fel împiedicată pentru că domnul acesta, Popescu...

Cătălin Striblea: Da, poate merge în instanţă.

Victor Ponta: Poate fi trimis în instanţă. Dacă trebuie sau nu arestat, decid lăsarea în libertate dacă prezintă pericol pentru ordinea publică, vor decide cei de la Comisia Juridică. Nu cunosc, nu mă uit pe dosar şi nici nu ar fi normal să mă uit.

Corina Drăgotescu: Bun. Eu aş vrea să vă întreb un lucru. Am văzut de departe şi acum văd şi de aici că PSD are o serie de baroni arestaţi, luaţi de DNA şi duşi, în diverse etape ale procesului, unii sunt arestaţi, alţii îşi aşteaptă judecată, deci sunt mai multe. Aveţi cumva vreo înţelegere cu Traian Băsescu să vă facă curăţenie în partid?

Victor Ponta: Nu şi nu cred că îmi face deloc curăţenie, dimpotrivă.

Corina Drăgotescu: Am văzut o teorie, cum că PSD pregăteşte o garnitură tânără ca să şteargă această amintire....

Victor Ponta: Este o prostie. Ca să vă spun foarte direct este o mare prostie.

Corina Drăgotescu: A baronilor şi să intre cumva...

Victor Ponta: Doamna Drăgotescu, nu. Toţi cei pe care dumneavoastră îi numiţi baroni şi eu nu vreau să-i numesc baroni, au participat la vot în 2012. Au fost susţinuţi de Crin Antonescu şi de mine. Noi doi, de mână, cu toţi, şi cu domnul Duicu şi cu toţi ceilalţi.... Atât timp cât ei câştigă la vot şi nimeni nu a pretins nici măcar ca acuzaţie politică că nu au fost, de fapt, câştigători la vot şi că s-a întâmplat ceva. Deci, au fost votaţi. Acei oameni, nu întâmplător şi preşedinţi de consilii judeţene şi primari, se bucură de o mai mare încredere în oraşul lor sau în judeţul lor decât domnul Băsescu, decât mine uneori, decât doamna Udrea sigur. Mă uitam că în Bucureşti are 2% doamna Udrea încredere şi domnul Piedone are 60%, domnul Oprescu 55%. Sigur, poţi să-l faci baron dacă vrei pe Piedone sau pe Oprescu sau pe cine vrei. La Mazăre, la fel. Mazăre are 50% şi Băsescu are 10% în Constanţa, că tot este marinar, tot marinari amândoi. Deci, ăştia sunt oamenii pe care alţi oameni, din localitatea sau judeţul lor, i-au votat. Din acest punct de vedere, au toată legitimitatea democratică, face vreunul, încalcă legea şi este prins, foarte bine, să fie dovedit, să răspundă.

Corina Drăgotescu: Deci, nu aveţi o înţelegere să vă facă cineva curăţenie în partidul dumneavoastră.

Victor Ponta: Dimpotrivă. Ba cred că aţi văzut că am luat atitudine, atât cât am putut, înainte să sară martorii sectei lui Macovei pe mine şi să...

Cătălin Striblea: Domnule prim-ministru, ne întoarcem. Luăm cinci minute de publicitate. Mai este o singură întrebare, este legată de un eveniment de astăzi.

Corina Drăgotescu: Nu. Şi eu mai am una după aceea. Mai am şi eu una.

Cătălin Striblea: Surprinzător, în mod evident.

Victor Ponta: Tot politic? Ca să-i las pe colegii mei să se ducă să strângă bani pentru buget.

Cătălin Striblea: Dumnealor o să-i strângă foarte bine.

Corina Drăgotescu: Lăsaţi-i să vadă cum este cu politica, că nu ştiţi cu generaţia tânără.

Victor Ponta: Au văzut.

Cătălin Striblea: Publicitate. După publicitate, un eveniment care a părut surprinzător astăzi pentru toată lumea, dar sunt curios ce opinie va avea premierul despre o cerere a unei instituţii foarte importante din România. Finalul emisiunii de la Palatul Victoria, doamnelor şi domnilor. Premierul, ministrul de finanţe şi ministrul bugetului. Mai sunt două întrebări, da, doamna Drăgotescu.

Corina Drăgotescu: Da, şi una din partea mea. Domnule prim-ministru, am văzut că inundaţiile au adus ghinion tuturor politicienilor mari din România, mă rog cunoscuţi. Călin Popescu Tăriceanu s-a dus la inundaţii şi a zis "ce vreţi, să vă fac hotel?", Traian Băsescu s-a dus la inundaţii şi s-a certat cu o profesoară şi cu omul acela care nu îşi tencuise, mă rog, casa, ce s-a mai întâmplat. Dumneavoastră v-aţi dus şi aveţi povestea...

Victor Ponta: Nu m-am certat cu nimeni.

Corina Drăgotescu: Nu. Aveţi povestea cu bărcuţa care a devenit deja element de campanie pentru PDL.

Victor Ponta: Asta este, dar este bine că m-am dus.

Corina Drăgotescu: De ce v-aţi dus acolo? De ce v-aţi dus în Teleorman? Nu era colegiul dumneavoastră, până la urmă, nu trebuia să fiţi...

Victor Ponta: Culmea, că era colegiul lui Crin. M-am dus pentru că acolo a fost cea mai mare problemă din restul ţării, am întrebat, pentru că acolo puteam să fac ceva concret. Deci, când m-am dus acolo, dimineaţa deja ştiam de ce lucrare hidrotehnică, sper că este corect, este nevoie şi câţi bani. De altfel, după aceea l-am şi sunat pe domnul ministru şi i-am zis "pregăteşti pentru miercuri, din Fondul de rezervă banii" pentru că era studiul de fezabilitate făcut din 2005, că întreba tot o doamnă, aşa gen Ialomiţianu, "de unde ştia domnul Ponta că...". Păi de unde? Pe vremea voastră, că aţi făcut studiile de fezabilitate din banii de la Banca Mondială şi după aia nu aţi mai alocat banii. Deci, era o zonă în care, pe de o parte, a fost cea mai mare problemă, pe de altă parte puteam să rezolv. Că să mă duc doar şi să nu pot să rezolv… şi o să mă duc în continuare.

Corina Drăgotescu: Să înţelegem că, altfel, inundaţiile nu se rezolvă, mă rog, problema legată de inundaţii nu se rezolvă dacă nu sunteţi dumneavoastră acolo?

Victor Ponta: Uitaţi-vă, acolo a fost inundat în 2005 şi s-a făcut digul doar pe o parte, pe dreapta cum curg Vedea şi Teleorman şi într-adevăr, satele de pe dreapta nu s-au mai inundat în 2014. S-au inundat cele de pe stânga şi atunci am vrut să văd ce s-a întâmplat, de câţi bani este nevoie, da şi o să mă duc, o să fac, o să inspectez digul.

Corina Drăgotescu: Acum, în campanie, am văzut afişe şi am văzut acţiuni care speculează exact această ieşire a dumneavoastră în apă.

Victor Ponta: Este normal. Cine nu munceşte, nu greşeşte, ştiţi cum.

Cătălin Striblea: În barcă. Da, două chestiuni scurte: aţi fost la Patriarhie, nu am înţeles.

Victor Ponta: Am fost de multe ori la Patriarhie.

Cătălin Striblea: Nu, astăzi.

Victor Ponta: A şi astăzi am fost sigur, da.

Cătălin Striblea: Astăzi, cu guvernatorul BNR.

Victor Ponta: Aveam demult o invitaţie a Patriarhului.

Cătălin Striblea: Şi cu domnul Voinea, nu?

Victor Ponta: Nu, nu. Au fost câţiva miniştri.

Cătălin Striblea: Aşa.

Victor Ponta: Aveam demult o invitaţie a Patriarhului şi eu mă văd regulat.

Cătălin Striblea: Ce aţi făcut acolo?

Victor Ponta: Ultima dată ne-am văzut înainte să merg în vizită la Papă şi i-am dus un...

Cătălin Striblea: Dar ce aţi făcut?

Corina Drăgotescu: Eu am zis astăzi aşa şi vă spun dumneavoastră acum: dacă v-aţi dus şi aţi discutat o chestiune despre bani, ne interesează şi pe noi toţi.

Victor Ponta: Nu. Nu am discutat de bani.

Corina Drăgotescu: Dacă v-aţi spovedit sau aţi avut o discuţie despre...

Victor Ponta: Nu, nici nu m-am spovedit. Am avut o....

Corina Drăgotescu: Despre, nu ştiu, despre dreptatea divină, atunci este problema dumneavoastră, dar este ciudat că v-aţi dus cu domnul Dragnea, cu domnul Mugur Isărescu, cu...

Victor Ponta: Era mai demult această iniţiativă şi da, sunt oameni cu care mă văd. Mă văd cu guvernatorul, cu domnul Isărescu.

Corina Drăgotescu: Deci, nu este o chestiune legată de finanţare a nu ştiu, a unor...

Marius Niţu: Catedralei Neamului.

Victor Ponta: Doamna Drăgotescu, bineînţeles că am discutat despre Catedrală. Nu aveam cum să nu vorbim despre Catedrală pentru că este şi în proiectul România 100.

Corina Drăgotescu: Lumea este interesată de Catedrală, vă rog să ne spuneţi.

Victor Ponta: Da. Este un proiect pe care personal îl susţin şi de altfel, în fiecare an, am alocat o parte din bani, o altă parte a fost dată de credincioşii din ţară, dar nu de-asta ne-am văzut. Sigur că am vorbit şi despre Catedrală, cum să nu vorbim pentru că este un proiect, repet care este inclus în ceea ce noi am lansat "Strategia România 100". Am discutat despre Anul Brâncoveanu, ştiţi că anul trecut am fost la Istanbul şi am obţinut din partea guvernului turc permisiunea de a pune la Yedikule acea placă comemorativă. Este Anul Brâncoveanu.

Cătălin Striblea: Şi ultima chestiune pe ziua de astăzi, domnule prim-ministru.

Victor Ponta: Vă rog.

Cătălin Striblea: Familia lui Adrian Năstase, dar cred că şi Adrian Năstase prin intermediul alor săi, a anunţat că fostul premier se gândeşte să renunţe la cetăţenia română pentru modul în care statul român sau societatea românească nu recunoaşte meritele fostului premier în tot ceea ce s-a întâmplat....

Victor Ponta: Nu, nu este aşa; îmi pare rău că relataţi aşa; ci pentru faptul, pentru o nemulţumire concretă că, la foarte multe luni după ce a fost din nou condamnat nu s-a motivat condamnarea. A fost condamnat în ianuarie, nu?

Marius Niţu: Sau faptul că a cerut DNA un an în plus la pedeapsă.

Victor Ponta: Şi nu poate să vorbească... El, la patru luni după, nu ştie de ce a fost condamnat, ceea ce cred că este inadmisibil. Nu este vorba de Adrian Năstase, este vorba de orice cetăţean al acestei ţări. Să stai de patru luni în închisoare şi să nu ştii, de fapt, de ce ai fost condamnat, să nu spună judecătorul "domnule, te-am condamnat pentru că..." este inadmisibil. Dincolo de acest lucru, despre ce a păţit Adrian Năstase ştiţi bine că m-am exprimat atunci, în acea seară. Am fost condamnat de CSM, de martorii lui Macovei, de toată lumea. Nu vorbesc de proces, că nu am voie, dar consider că modul în care este tratat un om, care în 2004 a ridicat steagul României la NATO… Acum ciocnim noi paharele de şampanie pentru 10 ani de NATO, dar el a fost atunci acolo. Este un lucru extrem de traumatizant pentru oricine vrea să facă ceva bun pentru ţară. Asta este părerea mea. Nu mai pot să o reiau pentru că nu vreau să mai dau ocazia de a..., dar evident că mă afectează foarte mult şi nu pot decât să am o mare admiraţie, în primul rând pentru Andrei Năstase şi pentru restul familiei care trec, totuşi, cu foarte mare demnitate peste aceste lucruri.

Cătălin Striblea: Mulţumim tare mult, domnule prim-ministru, doamnă ministru, domnule ministru al bugetului.