Guvernul RomânieiMiercuri, 23 Octombrie

Premierul Victor Ponta a efectuat o vizită oficială în SUA

În perioada 21-23 octombrie, prim-ministrul Victor Ponta a întreprins o vizită oficială de lucru în Statele Unite ale Americii. Din delegația romană, condusă de premier au făcut parte miniștrii Energiei, Constantin Niță, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlațean, ministrul Educației, Remus Pricopie și ministrul Mediului, Rovana Plumb. Scopul vizitei a avut atât o componență politică, cât și o componență economică.


În perioada 21-23 octombrie, prim-ministrul Victor Ponta a întreprins  o vizită oficială de lucru în Statele Unite ale Americii. Din delegația română, condusă de premier au făcut parte miniștrii Energiei, Constantin Niță, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, ministrul Educației, Remus Pricopie și ministrul Mediului, Rovana Plumb.  Scopul vizitei a avut  atât o componentă politică, cât și o componentă economică.

,,Obiectivele noastre sunt reafirmarea parteneriatului strategic politic și militar și perspectivele de colaborare în perioada următoare, dar și parteneriatul economic, pentru că vizita are și o importantă componentă economică, respectiv întâlniri cu reprezentanții marilor companii care au investit deja în România sau eventual au planuri de investiții, vorbesc de trei domenii importante: energie, IT și industria de utilaje si tehnologii moderne. De asemenea, vom avea întâlniri în cadrul Congresului cu acei reprezentanți care au drept sarcină directă modificarea legislației ce va permite pe viitor includerea României în programul Viza Waiver", a declarat premierul înainte de plecarea în SUA

În prima zi a vizitei la Washington prim-ministrul român a avut mai multe întâlniri cu  reprezentanții marilor companii care au investit deja în România sau au planuri de investiții, precum Motorola, HP, ExxonMobil, Chevron și IBM.

 „Sunt două domenii în care parteneriatul nostru strategic funcționează impecabil. Unde eu nu sunt mulțumit este zona economică. SUA nu sunt in acest moment între primii 10 parteneri comerciali ai României sau investitori în România. Și cred că pe baza unei relații politice și militare excelente trebuie să facem mult mai mult. De aceea, prima mea zi de întâlniri a fost in zona economică”, a precizat premierul Victor Ponta.

În  cea de-a doua zi a vizitei în Statele Unite ale Americii, șeful Executivului de la București a fost primit la Casa Albă de către vicepreședintele american Joe Biden.

Oficialul american i-a mulțumit premierului Victor Ponta pentru sprijinul pe care România l-a acordat SUA pe o serie de probleme regionale, inclusiv Afganistan, apreciind „devotamentul neclintit al României ca un partener bilateral și aliat al NATO la consolidarea securității regionale și internaționale” și reafirmând angajamentul solid al Statelor Unite pentru un parteneriat strategic cu România.

“Mesajul a fost foarte clar: contați pe SUA, dar fiți puternici voi însivă, fiți puternici în primul rând economic. A fost o expresie: democrația are succes doar dacă economia are succes”, a declarat Victor Ponta după întâlnirea cu vicepreședintele SUA.

În aceeași zi, premierul român a avut o întalnire cu președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim. În urma acesteia, România a obținut accesarea unui tip de credit de un miliard de dolari anual, restituibil în șapte ani, la o dobandă similară cu cea a Germaniei.

În ultima zi a vizitei, premierul Victor Ponta a avut programate discuții cu membri ai Congresului american despre necesitatea eliminării vizelor SUA pentru români și includerea țării noastre în programul Visa Waiver.

În urma vizitei premierului român în SUA, primele semnale pozitive vin chiar din partea Ambasadei SUA de la București.

“Suntem încântați de întâlnirile pe care premierul român le-a avut și pe care le va avea la Washington (...) avem nevoie ca România să fie o țară puternică”, a declarat pentru televiziunea publică Duane C. Butcher, însărcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA la București.