Guvernul RomânieiMiercuri, 30 Octombrie

Premierul Victor Ponta: Aş vrea să subliniez sprijinul pe care Guvernul României îl acordă proiectului de reformă a Agendei Digitale prezentat la nivelul Comisiei şi al Consiliului European

Declaraţii comune susținute de primul-ministru Victor Ponta şi Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Agenda Digitală


Victor Ponta: Aş dori să salut, în primul rând, prezenţa la Bucureşti a doamnei Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Agenda Digitală, să-i mulţumesc pentru seria de activităţi la care participă astăzi în Bucureşti. Aş vrea să subliniez, de la început, sprijinul total pe care Guvernul României şi România îl acordă proiectului de reformă a Agendei Digitale prezentat la nivelul Comisiei şi al Consiliului European. Consider că, în special pentru România, pentru tinerii români o Agendă Digitală europeană reprezintă o uriaşă oportunitate şi o uriaşă posibilitate de a se afirma aici, în România, şi în Europa în domeniul în care activează. O reformă adevărată a Agendei Digitale europene înseamnă oportunităţi de dezvoltare, de creare de locuri de muncă şi de creştere a competitivităţii Europei în raport cu celelalte ţări din lume.
Vreau să vă informez şi am informat-o şi pe doamna vicepreşedinte despre faptul că la nivel naţional am avut o colaborare extrem de bună şi fructuoasă cu toate companiile şi industria privată care există şi activează extrem de bine în România. Din acest punct de vedere, România va sprijini în continuare toate eforturile pentru implementarea obiectivelor Agendei Digitale la nivel european şi ne dorim extrem de mult ca reforma iniţiată de doamna comisar să se dovedească de succes pentru întreaga Europă. Mai vreau să mulţumesc, în mod special, pentru sprijinul acordat României şi pentru buna colaborare cu ministerul de resort din România şi cu reprezentanţii industriei de IT din România. România are încă un mare handicap de recuperat faţă de media europeană în ceea ce priveşte accesul la reţelele de broad band şi în dezvoltarea digitală. Sprijinul din partea Comisiei europene este esenţial pentru ca România să poată recupera acest handicap şi vreau să mulţumesc pentru sprijinul acordat în deblocarea a două proiecte extrem de importante, în primul rând, proiectul de care răspunde domnul ministru Nica - broad band pentru 750 de localităţi şi, de asemenea, am informat despre faptul că suntem în sfârşit într-o fază avansată cu proiectul privind accesul la internet în şcoli. Sunt proiecte vechi, care trebuiau făcute de mulți ani, dar trebuie să le facem acum și le implementăm. Îi mulțumesc încă o dată pentru prezență și o asigur de sprijinul total al României în importanta reformă pe care a promovat-o la nivel european. Mulțumesc!

Neelie Kroes: Bună ziua! Domnul prim-ministru mi-a făcut ziua - aș vrea să spun că am vizitat foarte multe țări în ultimele luni pentru acest pachet de acțiuni pe care l-am prezentat și acum nu a trebuit să explic ceea ce înseamnă în detaliu acest pachet de acțiuni - el a dorit să mergem direct în inima acțiunilor, la țintă.
Aș dori să mulțumesc și domnului ministru Nica și domnului ministru al Educației pentru sprijinul lor, dar să menționez că primul-ministru a sprijinit în totalitate și deplin acțiunile noastre.
Avem o parte care lipsește din acest puzzle și din piața singulară și atunci toate aceste acțiuni conduc la o singură piață comună, fără granițe. Există un sector care nu a fost încă inclus în această piață singurală, iar acesta este sectorul telecomunicațiilor. Acest punct se referă la recuperarea și însănătoșirea economiei în Europa și se referă la datele mari, la Big Dates, care trebuie pusă în funcțiune.
Referitor la ratele de șomaj pentru tineret din Europa sunt niște cifre inacceptabile și vă spun că există soluții. Aș dori să vă spun că avem oportunități de care putem profita, respectiv, până în 2015 vor fi create un milion de locuri de muncă care au legătură cu industria tehnologiei și comunicațiilor. Așa cum am discutat și cu miniștri de resort și cu domnul prim-ministru, acele puncte de legătură lipsă care nu există acum, pot fi acoperite prin această strategie și alături de mediul privat. Și aici discutăm despre oportunități, despre aptitudini, despre niște puncte pe care trebuie să le reglăm pentru 2015, să acoperim corect lipsurile. Evident, trebuie să implicăm mult mai mult și femeile deoarece reprezintă 50% din populație și nu putem să ignorăm această parte.
Sunt impresionată, domnule prim – ministru, de ceea ce ați creat pentru generația tânără, am discutat acest lucru și cu ceilalți miniștri. Noi, practice, trebuie să creăm oportunități tineretului, cum, de altfel, avem și exemplul acelui tânăr de 19 ani care a lucrat în Mobilitate urbană foarte bine. Avem tineri de 14 ani care creează căi ferate, iar acestor tineri trebuie să le acordăm șansa și oportunitatea locurilor de muncă. Aștept cu nerăbdarea colaborarea cu cei doi miniștri prezenți, va fi un mare pas înainte. Vă pot spune, domnule prim – ministru, că eu contez pe ajutorul dumneavoastră și al aliaților dumneavoastră în Europa. Așa cum în secolul XIX, Europa a fost cea care a produs economia mondială, vom putea ajunge din nou în acea poziție.