Guvernul RomânieiMiercuri, 23 Decembrie

Prima reuniune a Guvernului condus de premierul Florin Cîțu


Galerie foto

 

***

 

Declarații susținute de premierul Florin Cîțu și de membri ai Cabinetului, la începutul ședinței de guvern

[Check against delivery]

 

Florin Cîţu: Bună seara! Am ajuns și aici. Au fost două săptămâni grele, dar veți vedea săptămâna viitoare de ce a trebuit să muncim în această perioadă să avem un guvern înainte de sărbători, pentru că sunt lucruri care trebuie deja rezolvate în zilele următoare. Mulţumesc mult pentru tot ceea ce ați făcut în această perioadă! Majoritatea dintre dumneavoastră ați fost în echipele de negocieri, am fost acolo împreună. Eu cred că a ieșit un proiect frumos şi bun pentru România, această coaliție de centru-dreapta, şi eu sunt sigur că o să fie o guvernare stabilă şi de lungă durată pentru că pornim toți cu aceleași obiective la drum.

În această seară nu facem ședință de guvern, doar sunt câteva lucruri pe care le-am pregătit, ne pregătim pentru ședința următoare, care o să fie săptămâna viitoare, şi sunt câteva priorități care sunt în special pentru combaterea efectelor negative generate de pandemie şi câteva necesare pentru susținerea mediului de afaceri şi finalizarea construcției bugetului pe anul 2021. Toate aceste lucruri trebuie să le avem gata săptămâna viitoare. În primul rând, avem promovarea proiectului de ordonanță de urgență pentru prelungirea măsurilor active până la 30 iunie 2021. Aici este Ministerul Muncii, doamna ministru, trebuie să fim gata săptămâna viitoare. Promovarea proiectului de ordonanță de urgență privind prelungirea termenului de aplicare a programului guvernamental IMM INVEST până la 30 iunie 2021 şi aprobarea noului subprogram AGRO IMM INVEST, cu aplicarea până la același termen, imediat după primirea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene. Până în data de 24 decembrie va fi emisă decizia de autorizare de către Comisia Europeană. Avem această decizie, deci trebuie să mergem mai departe. Tot legat de schemele de ajutor de stat, Comisia Europeană a emis decizia de prelungire cu șase luni a perioadei de funcționare a schemei de ajutor de stat pentru companiile mari. Gradul de finanțare şi garantare aferentă pozițiilor oferite în cadrul schemei au fost aprobate deja şi sunt înaintate, spre publicare, în "Monitorul Oficial".

Mai avem promovarea proiectului de ordonanță de urgență, prin care este instituită schema de ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul HoReCa, turism, structuri de cazare, structuri de alimentație şi agenți turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19. Aici este domnul ministru Claudiu Năsui. Până săptămâna viitoare ar trebui să fim gata cu toate avizele. Şi îmi pare bine că această schemă a fost deja prenotificată la Comisia Europeană. După ce se vor transmite toate clarificările necesare în vederea verificării compatibilității schemei de ajutor de stat, se va realiza şi notificarea oficială, urmând ca decizia de autorizare să fie emisă în procedură accelerată.

Mai avem promovarea proiectului de ordonanță de urgență pentru prelungirea unor facilități fiscale în contextul pandemiei COVID-19 şi aici, domnule ministru Nazare, lucrurile sunt în derulare. Promovarea unor măsuri fiscal-bugetare, cum ar fi menținerea îndemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020 şi altele similare. Le veți vedea în ordonanța pentru mâine.

Cam acestea sunt prioritățile pe care le avem pentru săptămâna viitoare. Propun, mâine, când se va face transferul la ministere, acolo deja există materiale pregătite şi ar trebui să începem procedurile de avizare ca să avem toate avizele, inclusiv de la Consiliul Legislativ, la ședința de guvern de săptămâna viitoare, preconizez miercuri, o ședință de guvern, la ora 13:00. Cam atât aș vrea să spun în această seară. Da, domnule ministru?

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, mai avem la Ministerul Economiei şi a fost citită în primă lectură, dacă îmi aduc bine aminte, o ordonanță de urgență pentru prelungirea valabilității voucherelor de vacanță.

Florin Cîţu: Dacă a fost în primă lectură şi are toate avizele, va intra în ședința următoare.

Virgil Popescu: Trebuie să reluăm circuitul de avizare cu noile ministere, ca pentru toate. Şi mai avem o problemă referitoare la o lege modificată în parlament, o lege a apelor, prin care s-a impus o aberație de către parlament, un preț al apei uzinate de către centralele de producere a energiei electrice hidro de vreo trei ori mai mare în cazul în care nu-şi montează contoare de măsurare a apei. Or, nu există așa ceva în România. A fost introdusă pe uşa din dos în parlament, şi trebuie să rezolvăm şi aceasta, pentru că vor crește foarte mult costurile cu apa şi vom plăti apa care nu produce energie electrică.

Florin Cîţu: Am înțeles, pregătiți ordonanța.

Nicolae Ciucă: Este o creștere de trei ori pe ceea ce spune domnul ministru al Economiei, din ce am primit în această săptămână. Ca atare, trebuie luată o decizie în acest sens.

Florin Cîţu: Pregătiți şi această ordonanță. Știu că la Ministerul Justiției sunt în pregătire două ordonanțe.

Stelian Ion: Da, da. Trebuie ordonanța aceea de prorogare a intrării în vigoare a legii care reglementează numărul de judecători la completurilor de apel şi contestație.

Florin Cîţu: Ar trebui să intre atunci în avizare de mâine ca să poată să fie luate toate avizele pentru săptămâna viitoare. Orice alte ordonanțe ar trebui să înceapă avizarea de mâine ca să fim pregătiți. Domnul ministru Cseke.

Cseke Attila: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Va mai fi un proiect de ordonanță de urgență care este așteptat și de autoritățile administrației publice locale legat de posibilitatea prelungirii obiectivului de investiții pe Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa întâi, care ar expira la sfârșitul acestuia an. Mâine pornim în avizare și sperăm să reușim să venim cu actul.

Florin Cîţu: Avem timp să avem toate avizele săptămâna viitoare. Da, domnule ministru.

Cătălin Drulă: Legea de abilitare a guvernului pentru emiterea de ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare?

Florin Cîţu: Săptămâna viitoare. Încercăm săptămâna viitoare şi aceasta. Mulţumesc mult. Nu mai avem în această seară altceva. Doar voiam să vă obișnuiți cu noua poziție. Domnule ministru?

Lucian Bode: O întrebare am, domnule prim-ministru. Bună seara şi mult succes, dragi colegi. Pentru că mâine o parte dintre noi ne-am propus să predăm, ar trebui să realizăm în această seară un calendar pentru a nu ne suprapune pe intervalele orare fiecare şi dacă dumneavoastră care v-ați decis deja să ne anunțați să stabilim în această seară în ce ordine realizăm această activitate de predare-primire, cu precizarea că la ora 10:00 câțiva dintre noi o să fim prezenți la Cotroceni, la o activitate cu domnul preşedinte. Așadar, ar trebui să reglăm în această seară, nu neapărat la microfon, stăm şi discutăm, să ne corelăm această activitate, pentru că presa va fi interesată şi nu poţi să ai patru, cinci activități la aceeași oră.

Florin Cîţu: Ok. Veţi face după. Mulţumesc. Succes! Sunt sigur că o să avem un mandat de succes. Domnule ministru.

Bogdan Aurescu: Vreau doar să-i mulțumesc domnului ministru Ciucă pentru activitatea depusă în calitate de prim-ministru interimar, în perioada care tocmai s-a încheiat.

Nicolae Ciucă: Mulţumesc, domnule ministru. Eu vă mulțumesc, pentru că a fost o activitate în care a trebuit să acoperim tot ceea ce s-a constituit în priorități pentru Guvernul României, mă refer la ceea ce zicea şi domnul prim-ministru, monitorizarea şi controlul situației pandemice şi totodată pregătirea campaniei de vaccinare. Mulţumesc foarte mult tuturor membrilor guvernului. /.../ Sper să fie un transfer cât se poate de benefic pentru noul guvern, pentru noul prim-ministru. Mult succes, domnule prim-ministru!

Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule ministru, fost prim-ministru interimar.