Guvernul RomânieiJoi, 14 Iulie

România și-a lansat la New York Planul național de acțiune pe dezvoltare durabilă într-un eveniment organizat împreună cu guvernele din Italia și Luxemburg și cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică


Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în colaborare cu Guvernul Italiei, Guvernul Luxemburgului și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au organizat astăzi o conferință cu prezență la nivel înalt cu tema „O reconstrucție mai bună: măsurarea și sporirea coerenței politicilor pentru realizarea efectivă a ODD-urilor până în 2030”, în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt (HLPF) pentru Dezvoltare Durabilă care se desfășoară la New York.

„Suntem foarte aproape de jumătatea perioadei de implementare a Agendei 2030. Unde ne poziționăm în acest moment? Avem nevoie de o evaluare corectă a datelor prin diferite mecanisme de monitorizare și de structurarea acestora atât la nivel național, cât și regional și global. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă lansează astăzi și la nivel internațional Planul național de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă. Ne onorează să organizăm alături de guvernul Italiei, al Marelui Ducat de Luxemburg și de reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică această conferință de succes care ne consolidează poziția României ca hub regional de dezvoltare durabilă. Stă în puterea noastră să producem acea schimbare de mentalitate de care avem nevoie pentru a îmbunătății rezultatele privind implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Din punct de vedere instituțional noi putem măsura corect și găsi modalități de acțiune, dar efortul pe care îl presupune această tranziție necesită implicarea întregii societăți.”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În cadrul conferinței au luat cuvântul:

•Joëlle Welfring, ministrul Mediului, Climei și Dezvoltării Durabile din Luxemburg
•Barna Tánczos, ministrul Mediului din România
•Silvia Grandi, director general în cadrul Ministerului pentru Tranziție Ecologică din Italia
•Elsa Pilichowski, director în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică
•Ahmed Kamaly, vice-ministru al Planificării și Dezvoltării Economice din Egipt
•Olga Algayerova, director executiv al Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa
•Daniel Dubas, președintele Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă
•reprezentanți de nivel înalt și coordonatori naționali ai implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Vorbitorii au evidențiat inițiativele de succes care generează impact și contribuie la accelerarea progresului în Agenda 2030:
•România și-a lansat și la nivel internațional Planul Național de Acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă a României 2030.
•Italia a prezentat mesajele cheie din Raportul Național Voluntar (RNV) și va lansa Planul Național de Acțiune, dezvoltat în colaborare cu OCDE, care va promova punerea în aplicare a Strategiei de dezvoltare durabilă revizuită din 2022
•Luxemburg a susținut introducerea unui control al durabilității în procedura legislativă
•OCDE a lansat Observatorul Internațional privind Coerența Politicilor pentru Dezvoltare Durabilă (Observatorul PCSD): o platformă web participativă, care reunește resursele relevante de cunoștințe privind coerența politicilor pentru dezvoltarea durabilă din întreaga OCDE cu cele ale partenerilor din toate grupurile de părți interesate, inclusiv de la organizații guvernamentale și neguvernamentale naționale, regionale sau internaționale, societatea civilă, mediul academic și sectorul privat.

„Sunt convins că nu putem avea succes decât dacă suntem conștienți cu toții de necesitatea unei acțiuni comune. Este necesar să utilizăm soluții integrate pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, iar dimensiunea de protecție a mediului a Agendei 2030 este extrem de importantă. Trebuie să ne bazăm pe modele de succes prin care reducem poluarea cu plastic, păstrăm biodiversitatea și atenuăm schimbările climatice. ”, a declarat, în cadrul evenimentului, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.


Forumul Politic de Nivel Înalt (HLPF) pentru Dezvoltare Durabilă HLPF privind dezvoltarea durabilă a fost înființat în 2012 prin documentul final al Conferinței Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (Rio+20), „Viitorul pe care ni-l dorim”.
Forumul este principala platformă a Națiunilor Unite pentru urmărirea și revizuirea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) la nivel global. Este punctul culminant al arhitecturii de urmărire și revizuire a Agendei 2030 stabilită prin Agenda 2030 și prin Rezoluția 70/299 a Adunării Generale. Anul acesta, 44 de țări vor prezenta rapoarte naționale voluntare  ale implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, o oportunitate extraordinară de a învăța din experiența altor state.
Echipa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a avut deja prezență activă la câteva dintre aceste laboratoare. În cadrul intervenției de la RNV LAB organizat de Elveția, László  Borbély a punctat importanța experiențelor celorlalte state în elaborarea raportului voluntar pe care România urmează să îl prezinte anul viitor.