Guvernul RomânieiVineri, 11 Iunie

Vizita premierului Florin Cîțu în județul Sălaj


Galerie foto - Vizita la Uzina Michelin din Zalău

Galerie foto- Vizita la compania Tenaris Silcotub Zalău

 

Vizita premierului Florin Cîțu la compania Tenaris Silcotub Zalău

 

Galerie foto - Vizită la Centura ocolitoare a municipiului Zalău

Vizita premierului Florin Cîțu la Centura ocolitoare a municipiului Zalău

Galerie foto - Conferința de presă, Zalău

Conferință de presă susținută de premierul Florin Cîțu și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la Zalău

[Check against delivery]

Lucian Bode: Bună ziua! Bine ne-am regăsit sănătoși. Mă bucur să ne revedem astăzi, la această conferință de presă, alături de premierul României, domnul Florin Cîţu, și alături de un prieten adevărat al Sălajului, al sălăjenilor, domnul primar Emil Boc. Suntem aproape de finalul unei zile importante, cu o agendă extrem de încărcată. Așa cum bine știți, după această conferință de presă vom avea și o deplasare la maratonul vaccinării din municipiul Zalău, și am inclus în agendă și o vizită la cel de-al doilea agent economic important din municipiul nostru pentru a discuta câteva probleme, pe care domniile lor le-au ridicat către premierul României. Domnule prim-ministru, vă invit să luați cuvântul.

Florin Cîţu: Mulțumesc, domnule ministru. Mulțumesc pentru invitație. Sunt onorat să fiu astăzi aici. E adevărat, am avut mai multe evenimente și politice, dar și administrative. În primul rând am venit să văd cum funcționează sau cum merg investițiile în România. Sunt investiții la care mă uit în sectorul privat să văd dacă este nevoie să mai facem ceva ca să putem să meargă lucrurile mai bine.

Înainte de a vorbi despre vizita de astăzi de aici, aș vrea să clarificăm câteva lucruri despre PNRR, pentru că, încă de la prima oră sau, de fapt, de ieri, am văzut mai multe știri false, foarte simplu. Am spus și azi-dimineață, înainte să plec, că nu a fost respins PNRR și nu a fost retrimis PNRR - este o știre falsă și acesta este adevărul, înainte să vină Comisia cu precizări, care au confirmat ceea ce am spus. Aici românii să fie foarte atenți și să fie lucrurile foarte clare pentru ei: nu pierdem acești bani. 29,2 miliarde de euro îi vom lua pe toți. Avem proiecte depuse pentru acești bani, proiecte importante de investiții pentru România, proiecte care vor fi terminate până în 2026 - infrastructură, spitale, România educată și aşa mai departe, cel la dezvoltare pentru UAT-uri sau fond de dezvoltare pentru UAT-uri, etc. Deci toți acești bani sunt acolo, sunt proiecte pentru a lua acești bani, iar în acest moment suntem într-o procedură firească, în care sunt toate țările din Uniunea Europeană. În același timp, este adevărat, avem acest schimb de ... Comisia Europeană face observații, noi le răspundem  și aici suntem la acest moment. Am un mesaj foarte clar pentru toți cei care lucrează la PNRR şi aici mă refer la funcționarii din administrația publică: trebuie să știți că nu puteți să mergeți în concediu până nu avem acest PNRR aprobat. Toți românii își pun speranță și au nevoie de acești bani. Este responsabilitatea noastră, în primul rând, şi a celor care lucrează la acest proiect, să avem cel mai bun PNRR. De aceea, trebuie să luați toate observațiile Comisiei Europene și să le tratați cu mare, mare, mare atenție. Dacă cumva, din cauza unei tratări superficiale a acestor observații, de către un funcționar sau de oricine, de la orice nivel din administrația publică, și vom avea probleme cu PNRR, vă garantez că acea persoană sau acele persoane pleacă acasă. Nu ne jucăm cu așa ceva. Trebuie să luați în considerare toate observațiile, răspundem cu celeritate, răspundem imediat și facem un PNRR bun. Deci nimeni nu pleacă acasă, în concediu până nu avem acest PNRR. Lucrurile trebuie să fie foarte clare, sunt 29,2 de miliarde de euro. Le-am garantat românilor, am negociat principiile cu Comisia Europeană, trebuie să luăm acești bani, sunt bani de care avem nevoie ca să ne dezvoltăm.

Despre vizita de aici, o vizită foarte bună, domnul preşedinte şi domnul ministru. Am vizitat o companie de succes şi am văzut lucruri şi, de fapt, sunt mândru să văd că tehnologii noi, inovatoare sunt  folosite pentru prima oară în România în această industrie. România a ajuns să aibă tehnologii care se folosesc pentru prima oară în această industrie, la noi, aici, ceea ce înseamnă că avem şi atragem şi avem şi resurse să atragem cele mai bune rezultate. Am avut şi discuţii politice, am lansat şi un candidat, am fost alături de lansarea unui candidat al Partidului Naţional Liberal, un coleg care sigur va câştiga la Şimleul Silvaniei şi mă bucur de acest lucru.

Şi, bineînţeles, sunt aici pentru a susţine, în continuare, campania de vaccinare. Să nu uităm că suntem încă în pandemie. Astăzi sunteți pe locul 10, este un loc onorabil, dar trebuie făcut mult mai mult, şi mă uit aici la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, trebuie să facem mai mult pentru că pandemia nu a trecut. Avem cifre bune, este adevărat, în acest moment am luat-o în faţa pandemiei, avem rezultate foarte bune, dar trebuie să nu ne culcăm pe o ureche pentru că această campanie de vaccinare continuă până când ne asigurăm că nu vom mai avea nici un caz de infectare. În acel moment cred că putem spune că am depășit pandemia.

Astăzi am primit şi un studiu, de fapt, care a fost făcut ieri şi aş vrea, nu ştiu cât a fost de mediatizat, dar care arată clar că România merge în direcţia bună. Este un studiu făcut de PricewaterhouseCoopers şi aş vrea să vă citesc doar un singur lucru. El este public, este vorba despre un interviu pe care această companie îl ia directorilor, managerilor al companiilor din România şi astăzi, în acest moment, încrederea executivilor sau a acestor manageri în perspective de creştere a României a atins un nivel record în ultimul deceniu, de când este realizat acest raport. Deci este de trei ori mai mare procentual numărul celor optimişti faţă de ediţia din 2020. Suntem doar la un an după pandemie, de abia am ieşit din pandemie şi optimismul acestor manageri este la nivel record, cel mai mare din ultimii zece ani, ceea ce înseamnă că soluţiile pe care le-am propus anul trecut şi faptul că am spus că transferăm resurse spre investiţii, pentru a produce mai mult, ca după aceea toată lumea să se bucure de rezultatele investiţiilor, au dat încredere acestor manageri. Faptul că am plătit facturile la timp, faptul că am fost transparenți, că am venit cu măsuri precum rambursarea TVA cu control ulterior și multe altele, pe care le-am luat în această perioadă, au adus la încrederea managerilor în România. De ce e important acest lucru? Pentru că atunci când companiile au încredere, înseamnă că investesc, vor angaja mai mulți oameni, și aici avem iarăși un rezultat foarte bun, 30% din cei intervievați spun că numărul de angajați din organizațiile lor a crescut în ultimele 12 luni de zile. Deci acești manageri spun, 30% dintre ei, că au angajat mai mulţi oameni în ultimele 12 luni de zile. La nivel global, e vorba de cam 24% care spun că au făcut acest lucru. Avem 20% din directorii generali care afirmă că au reușit să păstreze relativ constant numărul angajaților. Deci cam 50% dintre manageri spun că au avut condiții bune în România, anul trecut, și asta garantează că vor investi în perioada următoare.

Cam acestea sunt lucrurile pe care voiam să vi le spun. Revin la PNRR, pentru că am văzut dezbateri în spațiul public. Nu a fost respins, nu a fost retrimis, banii - 29,2 milioane de euro - îi vom lua și este responsabilitatea fiecărui angajat, funcționar public de la cel mai mic până la cel mai mare, să ne asigurăm că avem un PNRR bun. Mă opresc aici, domnul preşedinte şi vă mulțumesc!

Lucian Bode: Mulţumesc, domnule prim-ministru! Câteva cuvinte în contextul acestei vizite importante pentru județul Sălaj. Aș vrea să subliniez și eu faptul că pentru guvernul Florin Cîțu, misiunea principală, asumată public, este pregătirea României pentru etapa post-pandemie, iar acest efort comun de relansare economică cuprinde promovarea unui set de politici de dezvoltare și de susținere a investițiilor, ceea ce reprezintă, spun eu, principalul pilon al măsurilor guvernamentale. Şi vreau să explic această afirmație cu ceea ce se întâmplă în această perioadă în județul Sălaj, în regiunea de nord-vest. Sigur că dezvoltarea este strâns legată de promovarea unui portofoliu consistent de proiecte de investiţii, proiecte mature, proiecte bine fundamentate de asigurare a surselor de finanțare, de existența resurselor umane calificate, profesioniste, și poate cel mai important element îl reprezintă procesul de reformă a marilor sisteme publice, care va constitui, până la urmă, temelia relansării economiei.

Aşa cum ştiţi, Guvernul din care cu onoare fac parte, este pe deplin angajat în această muncă de construcție și, așa cum bine știți, vorbind despre proiecte, nu pot să nu amintesc și aici Autostrada Transilvania, un proiect care anul trecut a intrat pe traiectoria ireversibilă a implementării, iar anul acesta are asigurată finanțarea din PNRR, mă refer strict la tronsonul Nădășelu-Mihăiești-Zimbor- Poarta Sălajului, ceea ce este lucru extraordinar. Așadar, avem contract încheiat, avem asigurată finanțarea, avem un constructor serios, termenele vor fi respectate și eu sper că, în mai puțin de trei ani, să putem să circulăm pe primul tronson de autostradă din județul Sălaj.

Sigur că pentru județul Sălaj și pentru întreaga regiune de nord-vest, investițiile în infrastructură sunt bine reprezentate în planurile de dezvoltare ale Guvernului și aici nu pot să nu remarc și să îi mulțumesc domnului primar Emil Boc pentru toată susținerea în această perioadă, și nu numai în această perioadă, pe care mi-a arătat-o mie, organizației noastre, mie ca ministru, fie că am vorbit, fie că am discutat foarte mult anul trecut despre aceste proiecte, că vorbim în acest an, pentru că, până la urmă, nu sunt proiectele unui ministru, indiferent cum îl cheamă, sunt proiectele României și ale românilor. Aici faptul că, iată, o investiție de 1,5 miliarde de euro în infrastructura feroviară se va dezvolta între Cluj-Napoca și Oradea este un lucru extraordinar. Faptul că proiectul de metrou are asigurată finanțarea de etapă este un lucru, de asemenea, extraordinar pentru regiunea noastră. Sigur că, în acest demers, cum spuneam, trebuie să fie angrenate și autoritățile locale și ele trebuie să fie concentrate în direcția realizării acestor obiective de interes public. Efectul îl știm cu toții. Efectul acestor investiții va fi unul multiplicator pe orizontală, investiția antrenează, după sine, altă investiție, astfel încât impactul va fi unul major și va genera creștere în toate sectoarele economice de activitate.

Așa se va întâmpla și în momentul în care vom da în trafic, eu sper mai repede decât prevede contractul, și anume 2023, varianta ocolitoare a municipiului Zalău, etapa a doua. Iată că într-o săptămână de când am vorbit cu dumneavoastră despre acest obiectiv, lucrurile se mișcă simțitor în direcția bună. Am văzut o mobilizare foarte bună a antreprenorului și am primit garanții, de la cei implicați în acest proces, că nu se vor produce întârzieri în implementare. Despre aceste lucruri am vorbit astăzi și în continuare, în contextul campaniei de vaccinare de la nivel național, știți foarte bine că începând de astăzi până duminică la Zalău se desfășoară un nou maraton al vaccinării, etapa a doua. Pe durata primei etape, domnule ministru, să ştiţi că maratonul din 21-23 mai a fost un succes, spun eu, s-au vaccinat peste 2.000 de persoane şi ne dorim ca acest număr să crească la această nouă ediție. Ne vom deplasa după această conferinţă de presă acolo. Eu vă mulţumesc, domnule primar, domnule prim-ministru, îi mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean, Dinu Iancu Sălăjanu, pentru că ne sunt alături, ne sunteți alături în aceste proiecte majore de dezvoltare a judeţului Sălaj, a municipiului Zalău, a Regiunii de Nord-Vest. Sigur că așteptăm întrebările dvs şi cu siguranţă şi președintele Consiliului Judeţean şi domnul primar vă vor răspunde la întrebări, dacă aveţi, pentru noi. Mulţumesc!

Reporter: Domnule prim-ministru, anunțați zilele trecute că veţi pune în aplicare o serie de măsuri pentru reducerea birocrației, astfel încât măsurile cuprinse în PNRR să se deruleze într-un mod cât mai rapid. Dar la ce anume vă referiți? Mulţumesc!

Florin Cîţu: Mulţumesc! Nu este vorba doar de PNRR, este vorba şi de fonduri europene şi de modul în care lucrăm cu statul. În primul rând, ne uităm la legea achizițiilor publice. Ştim foarte bine că acolo au fost foarte multe probleme în trecut în ceea ce priveşte perioada lungă de contestații şi în momentul în care cineva a câștigat un proiect, până în momentul în care îl implementează au trecut ani de zile, costurile au crescut şi avem probleme cu cei care au câștigat care nu pot să mai facă aceeași lucrare la aceleași prețuri ş.a.m.d. şi trebuie să găsim soluții. Şi atunci umblăm să găsim soluții aici. Vedem că s-au găsit soluții şi în Polonia, s-au găsit în toate ţările, doar în România până acum a fost mai complicat. Nu mă interesează de ce, dar o vom rezolva. În acelaşi timp, ne uităm la ghidurile pentru fondurile europene, trebuie să fie mai simple pentru că avem de atras pe lângă cei 29,2 miliarde din PNRR, cam aceeași perioadă, până în 2027, 46 de miliarde de euro. Asta înseamnă 76 de miliarde de euro care vin în România în această perioadă. Deci şi acolo trebuie să umblăm, să ne asigurăm că putem să luăm aceşti bani.

Reporter: Mulţumesc. Am o întrebare pentru colegul meu de la Antena 3 care are o problemă medicală şi nu poate vorbi. Colegul meu vă întreabă dacă vă gândiți să introduceți anumite facilități pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus.

Florin Cîţu: Pentru persoanele vaccinate?

Reporter: Da.

Florin Cîţu: Păi, persoanele vaccinate au facilități, pot să meargă la concerte, pot să meargă peste tot în România şi, cu acel certificat verde, vor putea să călătorească şi în afara României. România este mai generoasă pentru persoanele care vin din zonă verde, nu le cerem nici măcar un act care să ateste că sunt vaccinate, pot să intre în România, dar persoanele vaccinate au deja aceste facilități.

Reporter: Bună ziua! Pentru Sălăjeanul INFO, o întrebarea pentru dumneavoastră, domnule premier. Întrebarea are trei subpuncte, sper să nu vă plictisiți.

Florin Cîţu: Nu.

Reporter: În ultima ședință de guvern, aţi aprobat Ordonanța de Urgență prin care ați transferat sumele de bani necesare plății ajutoarelor de stat pentru firme, de la Măsura 3 la Măsura 2. Astfel, o anumită parte a firmelor vor putea beneficia de aceste ajutoare. Întrebarea mea este: cât de repede credeți că se vor mișca de-acum lucrurile pentru că, iată, de anul trecut, din octombrie și până acum, au fost subvenționate, ajutate doar puțin peste 9.000 de firme, iar până la 22.000 mai e ceva. Deci cât de repede se vor mișca lucrurile? Ce măsuri credeți că aţi putea lua pentru accelerarea acestora? Întreb asta deoarece cu siguranță o foarte mare parte din sumele cu care vor fi ajutate societățile comerciale se vor întoarce în buget, iar dumneavoastră, ca un liberal cu mare experiență cu siguranță că doriți acest lucru. Şi ultima parte a întrebării este: ce se întâmplă cu sumele de bani care au fost alocate pentru Măsura 1 din această schemă de ajutorare şi care nu a fost utilizată?

Florin Cîţu: Și ordonanța de săptămâna trecută, dar în special măsurile acestea - vorbim de o implementare acum. Ordonanța de săptămâna trecută... Am ajuns la această soluție pentru că Măsura 3 a fost blocată și vom vedea care este rezultatul acestei blocări. Erau niște resurse pe care le alocasem de la începutul anului și a fost luată decizia să venim cu ele, să mergem către Măsura 2 tocmai pentru a băga banii în economie. Erau blocați acolo. Știu că nu a mers cât de repede trebuia să meargă situația. Am avut o discuție și am discuții cu ministrul economiei pentru a grăbi lucrurile. E adevărat, banii trebuie să circule, să ajungă în economie cât mai repede. Eu cred că de data aceasta vor ajunge mai repede decât în prima fază. S-au învățat problemele din prima fază și să știți că vor fi corectate, dar aceasta a fost soluția. Vom vedea ce se întâmplă şi cu Măsura 1. Acum, repet, implementarea sau propunerea ar trebui să vină de la minister, dacă nu vine în curând, mă voi implica şi eu direct. Dar în acest moment, vreau să văd că acești bani, care au fost transferați de la Măsura 3 la Măsura 2, ajung cât mai repede posibil la agenții economici, ca să poată să îi folosească, să poată să circule în economie. Acest lucru vă garantez că se va întâmpla foarte rapid.

Reporter: Mulţumesc. O altă întrebare doresc să o adresez domnului actual ministru de interne, domnului Lucian Bode, fost ministru al transporturilor. Dimineață, în vizita de lucru, pe care aţi avut-o la varianta ocolitoare, etapa doi a șoselei de centură, cum îi spunem noi, aţi văzut că lucrurile se mișcă şi că au început să se întâmple câte ceva. După o tergiversare de 11 ani, pentru că atât a durat de la finalizarea primei părţi şi până la debutul celei de-a doua părţi, iată că cei din zonă sunt extrem de bucuroși că se întâmplă acest lucru şi tocmai de aceea îi cam spun 'centura lui Bode', pentru că s-a semnat contractul în mandatul dumneavoastră de ministru al transporturilor anul trecut.

Florin Cîţu: Dar să ştiţi că sunt gelos acum, că eram la Finanţe şi fără mine nu se putea face. Trebuie să puneți ”Bode/Cîţu”, ceva de genul ăsta.

Reporter: Întrebarea mea este următoarea: ne puteți asigura că pe data de 29 mai 2023, adică atunci când se împlinesc cei doi ani din termenul de execuție al centurii, veţi primi centura neagră?

Florin Cîţu: Interesant, da.

Lucian Bode: Vă mulţumesc frumos pentru abordarea asta. Sigur, dincolo de mesajul pe care îl dă un om care știe ce înseamnă să circule în fiecare zi într-un trafic infernal în municipiul Zalău, unde tot traficul greu traversează orașul de la un capăt la altul, aşa am perceput mesajul doamnei Dana Coţa. Sigur că a fost, cum am spus şi la vizita de lucru de dimineață de pe varianta ocolitoare, acest obiectiv era din categoria 'România lucrului prost făcut'. Am spus atunci pentru că am găsit în portofoliul ministerului, anul trecut, astfel de obiective, precum varianta ocolitoare Tecuci, Bârlad, Mihăilești, multe obiective pentru orașe de nivelul municipiului Zalău, începute în urmă cu 10, 12,15 ani şi nefinalizate. Mă bucur că ministrul de finanțe ne-a acordat sumele necesare anul trecut pentru a putea licita proiectarea şi execuţia acestui obiectiv şi tot anul trecut s-au emis autorizațiile de construire, ordinul de începere, parte din hotărârile de guvern privind exproprierile, ultima hotărâre fiind dată în urmă cu câteva zile, cea legată de...

Florin Cîţu: Păduri.

Lucian Bode:... fondul forestier. Având autorizație de construire, ordinul de începere şi, foarte important, în acest an au fost alocați banii necesari astfel încât avansul de peste 30 de milioane de lei, 15% din valoarea contractului a intrat deja în contul antreprenorului, practic astăzi avem toate premisele ca înainte de mai 2023 să circulăm pe acest tronson de variantă ocolitoare care va face legătura cu autostrada Transilvania. Cât despre centura neagră, mă mai gândesc.

Reporter: Vă așteptăm atunci să ne prezentați pe 29 mai 2023 centura neagră.

Lucian Bode: Mulţumesc.

Florin Cîţu: Cu 2 dani.

Reporter: O întrebare am pentru domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, domnul Dinu Iancu Sălăjanu. Porolissum Fest este un brand al judeţului Sălaj, este practic poate cel mai important act de cultură şi în istorie care se desfășoară la noi în judeţ. S-au derulat 10 ediții până acum şi aş dori să vă întreb, în condiţiile în care, iată, mass media a fost invitată pentru luni la castrul roman, pentru o prezentare științifică care îşi propune susținerea şi promovarea acestuia, aş dori să vă întreb dacă aveţi în vedere continuarea acestui festival extrem de important, pentru că fără susţinere - acest festival a fost tot timpul susţinut de Consiliul Judeţean -, cu siguranţă nu va mai putea avea loc.

Dinu Iancu Sălăjanu: Bună ziua tuturor! Mulţumesc foarte mult domnului prim-ministru, domnului ministru şi domnului primar pentru vizita în judeţul Sălaj, pentru că îmi dă posibilitatea să fiu optimist şi să constat că o guvernare liberală asigură o anumită legătură necesară pentru dezvoltarea comunităților şi a județelor, a regiunilor României. E foarte important pentru noi să putem lua legătura cu decidenții care pot stabili anumite pârghii de dezvoltare regională, județeană şi locală şi pentru asta vreau să le mulţumesc. Vreau să vă spun că dezvoltarea judeţului poate fi făcută doar cu ajutorul Guvernului României şi, în acest sens, în acest an au fost finanțate câteva lucrări importante din judeţul Sălaj, prin amendamente la legea bugetului. Mă refer la deschiderea de noi șantiere şi de rezolvarea unor probleme care durau de ani şi ani de zile, aşa ca şi centura ocolitoare a municipiului Zalău. Vreau să vă spun doar despre podul care trece peste Someş, peste 108E, la Năpradea, de drumul care va face legătura între Romita şi Chendrea şi, de ce nu, despre cele șapte milioane care se vor investi în extinderea ambulatoriului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi dotarea cu aparatură a spitalului judeţean. Referitor la întrebarea dumneavoastră, consider că acest festival merită să fie continuat, dar cu o astfel de abordare. Adică niciodată nu vom investi bani care nu vor produce nimic. Trebuie să investim bani care să aducă bani mai mulți și când mă refer la bani, sunt chiar interese economice în momentul în care faci un festival, v-o poate spune domnul primar al Clujului, domnul Emil Boc. Noi avem un castru roman unde trebuie să investim prima dată în infrastructură, în promovarea castrului roman și să asigurăm în preajma castrului roman toată infrastructura necesară pentru a fi cu adevărat europeni și pentru a arăta că ne pasă de vestigiile pe care ni le-au lăsat înaintașii noștri acum 2.000 de ani. De aceea, mă bucur că luni putem să avem acest vernisaj, prin care tot ce s-a cercetat în zece ani de zile la castrul roman de către cercetătorii români, în parteneriat cu Academia Română, va fi expus publicului larg din Sălaj și nu numai, pentru că avem un mare interes din toată țara pentru a vedea ce se întâmplă ala castrul roman. Festivalul cu siguranță va continua, nu în acest an, pentru că nu am bugetat datorită condițiilor pandemice, nu știam cum va evolua pandemia, și de aceea ne gândim să construim durabil și pe anul viitor să avem un program și un proiect sustenabil, care într-adevăr să fie o sărbătoare pentru tot sălăjenii și pentru toată regiunea de nord-vest a Transilvaniei și, de ce nu, să avem invitați de onoare chiar din toată țara. Mulţumesc.

Reporter: Domnule premier, aţi afirmat că România, în momentul de faţă, se află în etapa în care Comisia Europeană face observații, mă refer la Planul naţional de redresare. Ce fel de observații a făcut Comisia?

Florin Cîţu: Sunt mai multe observații, sunt pe capitole. Ştiţi foarte bine că sunt observații pe capitole /.../ fac niște observații, unele sunt observații, unele sunt solicitări de informații suplimentare, poate că nu am fost foarte clari. De aceea, am făcut acea atenționare către toți funcționarii din administrația publică, în special Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene, care de fiecare dată când au avut nevoie de susținere din partea Guvernului, chiar și cu acea plată suplimentară pentru că lucrează pe fonduri europene, am fost de acord. Este nevoie de clarificări și PNRR este un program diferit, nu este un program similar cu cel pe fonduri europene. Aici, lucrurile sunt foarte clare din partea Comisiei şi avem un program care are borne foarte clare, proiectele trebuie să fie gata în 2026 și cred că aici e nevoie de calificări, să arătăm că, de fapt, proiectele sunt mature, sunt clare și de aceea credem că sunt mature. Şi asta vom face, pentru că eu ştiu că am inclus doar proiecte mature în acest program. E normal ce face Comisia Europeană, dar în același timp și noi trebuie să fim mult mai atenți. Administrația publică din România nu are cea mai bună reputație când vine vorba de atenție și profesionalism, de aceea am avut în ultimii ani doar câteva exemple pozitive referitoare la fondurile europene. Îl avem aici pe domnul Emil Boc, dar astea nu le vedem cam peste tot în România, deci şi de aici și acest avertisment al meu pentru toți angajații, toți cei care lucrează în administrația publică, la PNRR. Mare, mare, mare atenție! Nu pleacă nimeni acasă și dacă din cauza tratării superficiale, repet acest lucru, vom avea probleme cu adoptarea PNRR, pleacă acasă toți.

Reporter: Domnule primar Emil Boc, o rugăminte: în perioada în care are loc UNTOLD la Cluj, deja se știe că va avea loc şi un festival la Bucureşti, cum veţi atrage turiștii la Cluj?

Florin Cîţu: Mergem la amândouă!

Lucian Bode: În acelaşi timp?

Emil Boc: Cred că e cel mai bun răspuns. În primul rând, bine v-am găsit aici, în capitala Daciei Porolissensis! Mă uit atent la /.../ cu capitatele, pentru că Sălajul vine foarte-foarte puternic din spate și suflă în ceafă Clujului și mă bucur că, după 10-11 ani, din nou Transilvania, prin premierul Cîțu, prin fostul ministru de finanțe Cîțu și prin fostul ministru al transporturilor, Lucian Bode, și actualul ministru de interne, Transilvania este și contează din nou pe harta infrastructurii din România. Timp de 10 ani, din nefericire, PSD-ul ne-a ignorat, nici măcar un podeţ de la Nădășel la Mihăieşti nu a putut să facă, pentru a face câțiva kilometri de autostradă. Acum vedeți proiecte care pleacă în Zalău, proiecte de autostradă de la Nădăşel la poarta Sălajului, proiecte în toată România până la urmă. Noi am luat numai partea care ține de noi. Asta arată că România are viitor și că românii au viitor în această țară. Şi cum spuneați dumneavoastră, românii ştiu foarte bine și să muncească şi ştiu la fel de bine să se şi distreze. Din punctul meu de vedere, dacă e să vorbesc de UNTOLD, el reprezintă până la urmă victoria asupra pandemiei, victoria simbolică a noii normalități asupra pandemiei. Am înțeles că doar în prima zi s-au vândut peste 10.000 de bilete, pentru UNTOLD, de la anunțarea evenimentului. Sunt convins că va fi o ediție de succes, așa cum au fost și celelalte anterioare, nu mă îndoiesc de acest lucru.

Viziunea noastră nu este ca altele să nu existe, dimpotrivă, să existe şi la Bucureşti, să existe şi Neversea-ul la Constanța, să existe şi festivalul Porolissum, organizat de Consiliul Judeţean Sălaj anul următor, pentru că avem nevoie de evenimente de calitate în toată România şi peste tot. UNTOLD a reușit să-şi creeze acest brand, pornind de la Capitală Europeană a Tineretului în 2015, când oraşul nostru a deţinut acest titlu european, şi am reuşit să ridicăm ştacheta în fiecare an şi să fim atrăgători pentru tot mapamondul, ridicând nivelul la Tomorrowland şi alte evenimente de acest fel comparabile în lume.

În consecinţă, răspunsul meu este ceea ce primul-ministru a spus, dacă putem să mergem la amândouă, acesta este mesajul de bază, dar participarea la fiecare dintre ele trece prin vaccinare, deci acesta este şi mai important, al doilea mesaj după victoria asupra pandemiei pe care o consider simbolică, organizarea acestor festivaluri mari. Drumul sigur spre festival trece prin vaccinare, pentru că este cartea deschisă, calea facilă spre bucurie, spre un festival care să adune atât de multe energii pozitive aşa cum le-a adunat şi în anii anteriori, dar, repet, drumul spre festivaluri trece prin vaccinare.

Reporter: Şi, domnul ministru Bode, în contextul evenimentelor de la Galaţi, ce mesaj le transmiteţi oamenilor de acolo? Este România o ţară sigură?

Lucian Bode: Răspunsul meu este, fără nicio rezervă, România este o ţară sigură. Şi aşa cum am explicat după tragedia de la Arad, de ce spun că România este o ţară sigură, spunând foarte clar că vorbim de o tragedie, într-adevăr, dar care în România s-a petrecut o singură dată în ultimii 30 de ani, au mai fost încercări, tentative cu o astfel de modalitate, de practici, dar care nu s-au soldat cu victime. Aşadar, am spus atunci că nu vorbim de un lanţ de astfel de incidente, vorbim de un incident singular în legătură cu Arad. În legătură cu Galaţi, pentru că, într-adevăr, când moare un om este o tragedie, o tragedie a fost şi la Constanţa, când azi noapte zeci de poliţişti au căutat un copil de trei ani şi n-au reuşit să-l găsească în viaţă dimineaţă, este o tragedie când moare un om, dar aş vrea să vedem şi forţele de ordine, cei care suntem salvatorii, până la urmă suntem chemaţi să salvăm viaţa oamenilor, credeţi-mă că este la fel de greu când nu îţi îndeplineşti această misiune şi nu poţi să salvezi viaţa celui care te-a chemat să-i salvezi viaţa. Dar trebuie văzut în particular fiecare caz în parte. Şi, legat de Galaţi, pentru că am fost aproape convins că o să mă întrebaţi de Galaţi, aş vrea să vă dau câteva detalii ca să vedeţi de ce s-a întâmplat şi ce credem noi că a condus la această tragedie, şi despre victimă şi despre autor. În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că victima deţinea un apartament în comun, în coproprietate cu fratele autorului, acesta din urmă fiind decedat în urmă cu doi ani în Viena. Atât autorul, cât şi ceilalţi moştenitori nu intenţionau să cedeze în întregime dreptul de proprietate către victimă. Seara trecută, în parcarea din faţa blocului victimei au avut loc discuţii contradictorii, iar în urma acestora autorul i-a aplicat victimei lovituri cu un obiect ascuţit, înţepător, un cuţit. Din verificările efectuate, nu au fost identificate sesizări sau plângeri anterioare în acest context. Conform datelor exploatate din bazele de date, autorul a fost cercetat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, infracţiuni de furt în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fiindu-i aplicate mai multe sancţiuni. În ceea ce priveşte victima, s-a stabilit că aceasta a fost condamnată la executarea pedepsei cu închisoarea pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism şi cămătărie. Aşadar, cercetările, ştiţi foarte bine, sunt continuare de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor şi vorbim despre un caz particular, un caz în care, iată, doi cetăţeni care au avut în coproprietate la un moment dat un imobil au ajuns la acest deznodământ tragic, vorbim de fratele victimei şi, respectiv, de către autor. România este o ţară sigură. Din păcate, se întâmplă şi astfel de evenimente. Salvatorii sunt chemaţi de mii de ori în timpul unui an să intervină şi de cele mai multe ori, 99,9% din cazuri, reuşesc să salveze viaţa oamenilor. Se întâmplă şi astfel de tragedii, iar legea şi domnia legii trebuie să dăinuie. Mulţumesc!

Reporter: Domnule prim-ministru, de când va începe şi ţara noastră să emită certificatul verde? Câteva ţări europene o fac deja. Înţeleg că încă noi nu am transpus legislaţia europeană în cea naţională. Mulţumesc!

Florin Cîţu: De la 1 iulie. De la 1 iulie vom avea certificatul verde.

Reporter: Domnule ministru, ne va afecta într-un fel faptul că vom primi aviz de la Comisia Europeană abia în septembrie şi banii probabil în octombrie?

Florin Cîţu: Nu, pentru că acesta era planul oricum, ne aşteptam să vină banii în partea a doua a anului, am spus de la începutul anului că vor fi în partea a doua a anului. Cred că avem o întârziere doar de 30 de zile faţă de planul iniţial. Cam aşa arată lucrurile acum, deci o întârziere de 30 de zile faţă de planul iniţial. Vom primi avansul în acest an şi, oricum, dacă sunt cheltuieli, le putem face de la buget şi apoi le putem deconta, dacă sunt cheltuieli care sunt legate de PNRR. Deci nu este nici o problemă, proiectele vor fi făcute.

Reporter: Am înţeles. A doua întrebare, legată de centura ocolitoare. Prima şosea nouă din România construită de chinezi - ce părere aveţi?

Florin Cîţu: Este prima şosea construită. Știu la ce vă referiţi aici. Guvernul pe care îl conduc a luat o decizie; această decizie se va aplica pentru contracte în viitor. Este un proiect deja în derulare. Contractele în derulare trebuie onorate - am spus acest lucru de fiecare dată, deci nu abdic de la acest principiu. Dar, pentru viitor, am luat o decizie pe care mi-am asumat-o, o decizie politică și așa vor merge lucrurile în viitor. Voiam să revin puțin și la partea cu concertele. Domnul primar a spus foarte clar că ne dorim concerte cam peste tot. Eu aș vrea să spun, pentru că aţi spus cifra de 10.000, aș vrea să atrag atenţia că asta înseamnă că deja avem 10.000 de persoane vaccinate care merg acolo, pentru că astăzi regulile spun foarte clar că 1.000 de persoane, iar ce avem peste o mie de persoane trebuie să fi vaccinate. Acesta este rolul acestor concerte. De aceea, suntem de acord, vrem să să se vaccineze cât mai mulți tineri și aici și e vorba de toate festivalurile, nu doar despre cel de la Cluj, trebuie să ne gândim în toată România; oamenii au nevoie să meargă, după această perioadă, dar trebuie să fie persoane vaccinate. Aceşti 10.000 care au cumpărat bilete înseamnă clar că sunt persoane vaccinate, dar ştiu acest lucru. Deci trebuie să se continuăm campania de vaccinare în toată România, cu toate festivalurile, cu tot ce aveam până acum, să revenim la normalitate. Nu trebuie să ne gândim doar la un festival-pilot acolo sau un festival în altă parte, un concert... Tot ce aveam noi înainte de pandemie, viața noastră trebuie să revină la normalitate și revenim doar prin vaccinare. Aceasta este singura soluție pe care o avem.

Reporter: Domnule prim-ministru, am o întrebare pentru dumneavoastră. Sunteţi mulţumit de felul în care decurge campania de vaccinare în acest moment?

Florin Cîţu: Campania de vaccinare avea un scop clar: acela de a învinge pandemia. Dacă mă uit la acest indicator și observ că, de exemplu, Bucureștiul are peste 50% din persoanele eligibile vaccinate, Clujul este aproape, și așa departe, dar și faptul că putem să fim în spațiul public fără mască, da, este un succes; deci avem niște indicatori clari că această campanie de vaccinare a funcționat. În același timp, e adevărat că pentru a avea succesul suprem, trebuie să accelerăm lucrurile. De aceea am început o campanie de comunicare, cred că acum două sau trei săptămâni, de la Guvern, de aceea, de fiecare dată, în fiecare vizită pe care o fac, mă întâlnesc cu președinţii Consiliilor Județene, cu primarii, cu prefectul, pentru a le spune să se implice mai mult, pentru că acum lupta este să ducem vaccinul cât mai aproape de cetățeni, să-l ducem în zona rurală, acolo trebuie să mergem și soluțiile sunt la primar, la preşedintele Consiliului Județean, la prefect. Şi, de fiecare dată, chiar dacă nu vrem să politizăm acest lucru, trebuie să observăm în spațiul public că doar primarii PNL și UDMR sau cei de la guvernare se implică în această campanie și mai puțin liderii de opinie sau primarii din opoziție. Eu, până astăzi, sincer, nu l-am văzut pe Marcel Ciolacu să meargă într-un centru de vaccinare, să susțină campania de vaccinare. Nici pe Sorin Grindeanu sau nu știu cine mai este în conducerea PSD, doamna Gabriela Firea. Nu i-am văzut să meargă să susțină această campanie de vaccinare și nu înțeleg de ce, pentru că această campanie de vaccinare este a noastră, a tuturor, este o campanie pentru revenirea la normalitate a întregii Românii, nu doar a Partidului Naţional Liberal sau a acestei guvernări. De fiecare dată voi ridica această provocare pentru liderii de opinie ai social-democraților, să vină să susțină această campanie de vaccinare public.

Reporter: Mulţumesc! O întrebare pentru domnul ministru Bode. Domnule ministru Bode, cum se organizează concursurile pentru funcţiile de conducere? Vă spun asta, deoarece domnul Stuparu tocmai a fost desemnat din nou la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Sălaj.

Lucian Bode: Fiţi convinsă că nu organizăm concursurile în Ministerul Afacerilor Interne în funcție de domnul Stuparu sau de șeful Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj. Am spus și în urmă cu o săptămână, principala noastră preocupare pentru a  asigura un management stabil, predictibil la nivelul tuturor structurilor noastre, este aceea de a scoate la concurs posturile de conducere. Faptul că doar în Poliția Română, din 4.800 de posturi de conducere, 1.380 sunt împuterniciți în aceste posturi de conducere, arată că este nevoie urgent ca această procedură să înceapă. Vorbim de peste 30% din posturi. În consecință, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență, concursurile deja se derulează pentru 37 de posturi de conducere la nivel central și județean. Pentru Inspectoratul General al Poliției Române, pentru Inspectoratul General Poliției de Frontieră, pentru Inspectoratul General al Aviației, pentru Direcția Generală de Protecție Internă, pentru Direcția Generală Anticorupție, am primit, în această săptămână, o propunere de agendă, de calendar, pe etape, în funcție de urgențele pe care fiecare inspector general, șef de structură le are. În consecinţă, săptămâna viitoare vom face public calendarul concursurilor la nivelul acestor structuri, aşa cum am făcut şi pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Și vă dau o veste bună dvs. şi sălăjenilor: în lista zecilor şi sutelor de poziţii, veţi vedea că vom scoate la concurs şi funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sălaj. Domnul Stupar a făcut o treabă foarte bună aici în funcţia de şef al inspectoratului, împuternicit. I-a expirat această perioadă de un an, este desemnat din poziţia de adjunct, este o procedură absolut legală. Dar, cum am spus şi data trecută, organizarea de concursuri şi ocuparea acestor poziţii în urma unor concursuri transparente, cu o comisie foarte bine articulată, respectată, cu mediul academic reprezentat acolo, cu sindicatele reprezentate în aceste comisii, este preocuparea noastră şi aşa se va întâmpla în săptămânile următoare, începând cu săptămâna viitoare.

Florin Cîţu: Vă mulţumim.

Emil Boc: Numai o secundă, aş vrea să mai adaug un lucru, dacă-mi permiteţi,  în calitate de primar. Am salutat anunţul făcut ieri de premierul României la Timişoara, cu privire la faptul că asfaltul, investiţiile şi civilizaţia vor ajunge în fiecare colţ al României. Adică toate proiectele primarilor... Și sunt peste 3.200 de unităţi administrativ-teritoriale în ţara asta și mulţi primari au proiecte pe care n-au reuşit să  şi le finanţeze, pe PNDL, sau pe programele operaţionale sectoriale, fie că n-au avut 2.000 de cetăţeni şi toate primăriile sub 2.000 n-au fost eligibile. Iar actul de curaj al premierului României de a anunţa: dragi primari, pregătiţi-vă proiectele, la rectificarea din august aveţi bani să duceţi ultima palmă de asfalt pentru a moderniza tot spaţiul României, astfel încât să atrageţi investitori şi să duceţi civilizaţia în fiecare localitate din România... Este un mesaj, după părerea mea, revoluţionar, din perspectiva faptului că, pentru administraţiile locale, ştiţi bine că o barieră majoră în calea turismului, în calea dezvoltării investiţiilor este lipsa infrastructurii de bază. Or asta arată că acest guvern şi premierul are viziunea şi determinarea de a pune România pe primul loc şi de a da primarilor şansa să poată arăta comunităţii pe care o conduc că reuşesc să o ducă la nivelul următor de modernizare. Aşa încât mesajul de dincolo de cel de apreciere, ca primar, este de a le spune colegilor mei primari: actualizaţi-vă documentaţiile tehnice, pregătiţi-vă proiectele, pentru că acest guvern este alături de dvs.

Reporter: O ultimă întrebare aş avea, dacă-mi permiteţi. Ţine mai mult de administraţie publică decât de guvernare dar, în acelaşi timp, ţine totuşi şi de guvernare. Situaţia creată la Sectorul 1 Bucureşti prin această necolectare a gunoiului menajer de către firma care trebuie să facă acest lucru, din cauza conflictului dintre doamna Clotilde şi firma respectivă, este una foarte gravă, care poate genera, fără nici un fel de discuţie, o epidemie. Pentru că noi, chiar dacă nu locuim în Bucureşti, tranzităm Bucureştiul şi zeci de mii de români fac asta zilnic, tranzitează Bucureştiul, suntem în pericol. Deci această problemă locală, ca să spun aşa, a Sectorului 1 se poate transforma în una naţională, de siguranţă naţională, până la urmă, pentru că starea noastră de sănătate este...

Emil Boc: Eu l-am văzut pe prefectul capitalei, care coordonează toate serviciile deconcentrate, inclusiv Garda de Mediu, instrumentul de bază pentru declararea unei stări de alertă sau a altei situaţii, că a spus că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru a declara starea de alertă. Deci, eu am încredere în autorităţile statului. Eu, în 2015, am trecut printr-o criză mult mai gravă la Cluj, am fost în prag de a nu putea să ridic 400 de tone de deşeuri zilnice din municipiu, pentru că mi-a fost sistat peste noapte, de către acea administraţie naţională, un depozit temporar. N-am dormit zile întregi până am găsit soluţii. Și am dus gunoaiele la Oradea, la Târgu Mureş, la Sighişoara, până când am reuşit să autorizez o rampă temporară. Nu vreau ca nici un primar să treacă printr-un asemenea stres, să ai o comunitate... Pentru că vreau să ştiţi că, dacă nu se ridică o zi gunoiul, ca să intri în normalitate îţi trebuie trei zile după aceea.

Reporter: Cel puţin.

Eml Boc: Minim.

Reporter: Întrebarea mea nu era aceasta, întrebarea mea era dacă această doamnă primar a Sectorului 1 Bucureşti poate fi trasă la răspundere pentru ceea ce face.

Lucian Bode: De către alegători.

Florin Cîţu: Garda de Mediu a luat nişte decizii /.../. Mulţumim!

Lucian Bode: Mulţumim frumos!

Galerie foto - Vizită la Maratonul vaccinării Zalău

Declarațiile premierului Florin Cîţu după vizitarea centrului în care este organizat Maratonul vaccinării anti-COVID din Zalău

[Check against delivery]

Florin Cîţu: /.../ miniştrii să se implice. Domnul Bode a fost primul care a luat inițiativa, împreună cu domnul prefect, cu domnul preşedinte al Consiliului  Județean, și au făcut acest maraton de vaccinare. Astăzi suntem aici pentru rapel de la Pfizer. Am introdus și Johnson de atunci. Îmi pare bine să văd oameni care se vaccinează, care vin la rapel, pentru că viața noastră o să fie mai ușoară de acum încolo; și pentru concedii, suntem mai liniștiți, nu o să mai avem probleme, o să fie totul mai simplu și o să ne întoarcem la normalitate. Am venit doar să văd acest loc, pentru că e un loc important. În același timp, judeţul este pe locul 10, cu aproape 30% rată de vaccinare, deci trebuie să facem mai mult. S-a făcut acest lucru, dar,  domnule prefect şi domnule președinte al CJ, trebuie să facem mai mult pentru că trebuie să ducem vaccinul cât mai aproape de cetățeni şi aveți resurse;  și dacă aveți nevoie de resurse, puteți să apelaţi și la Guvern, să vă ajutăm. Eu vă mulțumesc şi felicitări din nou, pentru tot ce ați făcut aici. Mulţumesc.