Actualitate

Vineri, 12 Aprilie 2019

Participarea premierului României, Viorica Dăncilă, la Summit-ul șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză

Galerie foto 

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 12 aprilie 2019, o întrevedere bilaterală cu premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang, în marja Summit-ului șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză.

Cu acest prilej, au fost abordate teme de interes ale agendei bilaterale, în contextul aniversarii, în anul 2019, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză și a 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare.

Șefii celor două guverne au exprimat angajamentul de a continua de o manieră pragmatică, deschisă și eficientă dialogul politic, proiectele de cooperare și contactele interumane în domeniile consacrate.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a oferit informații despre recentele modificări aduse legislației privind parteneriatul public-privat (PPP) și a afirmat interesul pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip PPP.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă a exprimat interesul pentru deschiderea unui centru de medicină tradițională chineză în România.

Au fost discutate, de asemenea, evoluții recente în relațiile UE-China. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că România va continua să contribuie activ la consolidarea Parteneriatului Strategic Cuprinzător UE-China și implementarea Strategiei UE privind Conectivitatea Europa-Asia, adoptată în luna octombrie 2018.

Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang,  și-a exprimat aprecierea pentru modul în care România își exercită primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, adresând felicitări pentru rezultatele obținute până în prezent.

Totodată discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat exporturile de produse agricole românești către R.P. Chineză, cooperarea în domeniul energetic, Inițiativa Belt and Road.

Întrevederea a prilejuit un schimb de vederi privind perspectivele formatului de cooperare 16+1, prilej cu care premierul României a propus ca R. Moldova să devină membru al acestei inițiative.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat omologului chinez invitația de a efectua o vizită oficială în România. Totodată, înaltul oficial român a primit invitația de a efectua o vizită în R. P. Chineză.

 

***

 

 

Ceremonia de semnare a Acordurilor bilaterale privind cooperarea între țările din Europa și de Est, Centrală și Republica Populară Chineză 

***

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la Sesiunea plenară a celui de-al 8-lea Summit al șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză

***

Participarea premierului Viorica Dăncilă la inaugurarea întâlnirilor B2B (Business to Business)

***

Participarea premierului Viorica Dăncilă la deschiderea ”Expoziției privind cooperarea în domeniul educației între țările din Europa Centrală și de Est și Republica Populară Chineză”

***

Participarea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, la Summit-ul șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a participat astăzi, 12 aprilie 2019, la Summit-ul șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză, care are loc la Dubrovnik, în R. Croația.

Cu prilejul intervenţiei în cadrul ședinţei plenare, șeful Guvernului României a salutat lansarea Mecanismului de Coordonare al Întreprinderilor Mici și Mijlocii în formatul de cooperare 16+1, găzduit de Republica Croația, precum și Inițiativa de cooperare pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în cadrul Acordului de Asociere Interbancară China - Europa Centrală și de Est.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a arătat că între prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene se regăsesc subiecte de interes comun pentru statele participante la cooperarea în format 16+1, precum regiunea Balcanilor de Vest sau promovarea interconectivității și a incluziunii. Totodată, a subliniat interesul României pentru creșterea prezenței investiționale europene în proiectele formatului de cooperare 16+1, inclusiv cu sprijinul instituțiilor financiare europene, având în vedere oportunitățile create de Strategia de Conectivitate Europa-Asia, Platforma de Conectivitate UE-China și Programul TEN-T (Rețeaua Transeuropeană de Transport).

În context, șeful executivului român a subliniat importanța transporturilor feroviare și maritime în dezvoltarea economică a zonei central și est-europene, pentru echilibrarea schimburilor comerciale cu R. P. Chineză și creșterea fluxurilor interumane, îndeosebi de turism și afaceri.

În cadrul intervenției, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat organizarea, de către România, a celei de-a șaptea reuniuni ministeriale a Dialogului pe teme de educație, în formatul 16+1 (17 mai 2019, Timișoara) și a celei de-a șasea reuniuni a Consorțiului instituțiilor de învățământ superior din formatul 16+1 (17-18 mai 2019, Timișoara).

Nu în ultimul rând, șeful executivului a salutat primirea Republicii Elene ca membru al formatului de cooperare China-Europa Centrală și de Est, arătând că țara noastră a susținut includerea Greciei în acest format.

Informaţii suplimentare:

Statele europene participante la formatul „16+1” sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi membre UE.

România a găzduit, la 26 noiembrie 2013, al doilea Summit 16+1. În pregătirea acestui eveniment, în luna octombrie 2013, la Bucureşti, a fost inaugurat mecanismul de întrunire periodică a coordonatorilor naţionali, și practica documentului final - „Linii directoare” - convenit prin consens.

Participarea premierului Viorica Dăncilă la inaugurarea Forumului Economic și Comercial organizat în marja Summit-ului șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a participat astăzi, 12 aprilie 2019, la inaugurarea Forumului Economic și Comercial, care se desfășoară la Dubrovnik, în marja Summit-ului șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză.

Au participat la Forum, alături de prim-ministrul Viorica Dăncilă, viceprim-ministrul Viorel Ștefan, coordonatorul Comitetului interministerial pentru proiectele de cooperare economică cu R.P. Chineză și ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.

Forumul Economic și Comercial din acest an a reunit peste 900 de reprezentanți din statele participante la formatul de cooperare 16+1. Din România au fost prezenți operatori economici din domeniile energie, IT&C, petrol, turism, educație, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și ai unor organizații non-guvernamentale cu profil economic. Prezența acestora la Forum este parte a efortului mai amplu de a stimula implicarea firmelor românești în cooperarea în cadrul formatului 16+1, având în vedere oportunitățile oferite de acest mecanism ce vizează dezvoltarea conectivității dintre Asia și Europa.

Participanții la Forum au avut oportunitatea de a-și prezenta oferta de produse și servicii și de a discuta cu partenerii actuali și potențiali. Au fost prezenți atât producători și furnizori, cât și achizitori, dezvoltatori de produse și investitori.

Forumul de Afaceri a avut ca obiective promovarea interacțiunii directe, precum și consolidarea relațiilor între parteneri, furnizori, consumatori și investitori, identificarea de noi oportunități de afaceri cu produse și servicii, schimbul de informații privind evoluțiile economice și comerciale recente.

Totodată, în cadrul Forumului a fost inaugurat și site-ul web al Mecanismului de Coordonare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii în formatul de cooperare 16+1, administrat de Croația.  

Șefii delegației au vizitat apoi Expoziția privind cooperarea în domeniul educației între statele din Europa Centrală și de Est și R. P. Chineză, și au asistat la dezvelirea Plăcii memoriale a Centrului de Parteneriat Global. De asemenea, aceștia s-au întâlnit cu oamenii de afaceri participanți la reuniunile B2B (business-to-business) din cadrul Forumului.

În marja Summit-ului 16+1 a fost adoptată, de asemenea, Inițiativa de cooperare pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în cadrul Acordului de Asociere Interbancară China - Europa Centrală și de Est.

Astfel, România susține cooperarea economică, socială și teritorială între țările participante, promovând proiecte la care să se participe în formatul de cooperare 16+1, de natură să întărească cooperarea regională cu Republica Populară Chineză.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe