Întrevederea prim-ministrului Florin Cîțu cu președintele Consiliului European, Charles Michel
Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a avut astăzi, 12 februarie 2021, o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul vizitei pe care o efectuează la instituțiile europene.
Cei doi oficiali au avut discuții privind dosarele majore la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, eforturile de relansare economică la nivel european şi agenda externă a Uniunii.
Prim-ministrul Florin Cîțu a prezentat prioritățile Guvernului României și a exprimat angajamentul țării noastre de a sprijini în continuare, ca stat profund atașat proiectului european şi valorilor sale fundamentale, eforturile de consolidare a coeziunii și convergenței la nivelul Uniunii. Președintele Charles Michel a exprimat aprecierea pentru conduita profund pro-europeană a țării noastre și pentru excelenta cooperare cu România în cadrul Consiliului European.
Cei doi înalți oficiali au fost de acord cu privire la necesitatea continuării eforturilor pentru o acțiune coordonată la nivel european ca răspuns la efectele pandemiei de COVID-19.
Prim-ministrul Florin Cîțu a subliniat importanța pe care România o acordă asigurării unui proces de vaccinare continuu, fără sincope, şi a arătat că este esențial ca acțiunea Uniunii să asigure, pe de o parte, aprovizionarea cu vaccinuri, iar, pe de altă parte, să garanteze implementarea măsurilor necesare relansării economice, bunei funcționări a pieței unice, a fluxului de bunuri și servicii esențiale şi a liberei circulații a persoanelor.
Prim-ministrul României a reliefat, totodată, necesitatea transmiterii unui mesaj de solidaritate, mai ales față de partenerii cei mai apropiați ai Uniunii Europene, precum țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, prin sprijinirea campaniilor de vaccinare și donarea de doze de vaccin, evocând, în context, angajamentul asumat de România de a dona 200.000 de doze către Republica Moldova. Președintele Charles Michel a fost de acord pe deplin cu această abordare și a exprimat susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism eficient în acest sens.
În contextul discuțiilor privind operaționalizarea bugetului european și a instrumentelor de redresare economică, prim-ministrul Florin Cîțu a exprimat aprecierea față de rolul deosebit pe care președintele Consiliului European l-a avut în obţinerea acordului la nivel european pe acest subiect în iulie 2020. Totodată, premierul român a evocat eforturile României pentru finalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență.
Cei doi înalți oficiali au discutat și despre implementarea Pactului Ecologic European, premierul român subliniind susținerea României pentru obiectivele stabilite la nivelul UE, în același timp cu ajustarea procesului de implementare în funcție de specificul fiecărei țări, în cazul României fiind necesară o tranziție corectă și sustenabilă de la folosirea cărbunelui la cea a gazului natural și apoi la hidrogen, cu susținerea adecvată a costurilor sociale implicate.
De asemenea, premierul român a pledat pentru finalizarea MCV, în urma îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene, pentru care Guvernul pe care îl conduce este pe deplin angajat, respectiv pentru aderarea României la spațiul Schengen, având în vedere că țara noastră a îndeplinit toate condițiile. Președintele Charles Michel a exprimat susținerea pentru eforturile României pe cele două dosare.
Întrevederea a facilitat și o discuție privind o serie de aspecte de pe agenda externă a Uniunii Europene.
Astfel, prim-ministrul Florin Cîțu a exprimat așteptarea ca Summit-ul Parteneriatului Estic din acest an să reconfirme importanța acestei inițiative europene, punând accentul pe necesitatea ca agenda post-2020 să se concentreze pe apropierea statelor Parteneriatului Estic de valorile europene.
De asemenea, prim-ministrul României a subliniat oportunitatea deosebită deschisă prin mandatul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pledând pentru consolidarea sprijinului european pentru impulsionarea reformelor democratice din Republica Moldova, promovate de noul președinte, conform opțiunii pro-europene a cetățenilor săi.
Au fost totodată abordate relațiile UE cu Rusia și Turcia.
Întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel
***
Întrevederile prim-ministrului României, Florin Cîțu, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor
Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a avut vineri, 12 februarie 2021, la Bruxelles, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la instituțiile europene.
Cei doi înalți oficiali au abordat, în mod cuprinzător, aspecte relevante în raport cu agenda Uniunii Europene, cu accent pe gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, procesul de redresare economică şi obiectivele în ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice şi tranziția digitală.
Cu referire la gestionarea pandemiei de COVID-19, prim-ministrul României a reafirmat importanța menținerii unei abordări coordonate la nivel UE în contextul situației epidemiologice curente de la nivel european și internațional, mai ales pe fondul riscurilor generate de mutațiile virusului, și a salutat eforturile de coordonare realizate de Comisie, sub conducerea președintelui Ursula von der Leyen.
Premierul român a prezentat, de asemenea, stadiul derulării campaniei de vaccinare la nivel național, care plasează România pe unul dintre primele locuri între statele membre. În același timp, a exprimat încrederea că noile angajamente asumate de furnizorii de vaccinuri vor fi respectate, pentru a permite derularea, în bune condiții, a campaniilor de vaccinare. Președintele Comisiei a mulțumit pentru decizia României de a dona până la 200 de mii de doze de vaccin Republicii Moldova.
În ceea ce privește procesul de redresare economică, premierul român a prezentat eforturile de finalizare a Planului Național de Redresare și Reziliență, accentuând importanța investițiilor în infrastructură, inclusiv din perspectiva contribuției la tranziția ecologică și digitală. A mulțumit Comisiei pentru cooperarea cu instituțiile naționale responsabile de elaborarea Planului, precizând că acesta va fi înaintat Comisiei în perioada stabilită în documentele programatice. La rândul său, președintele Comisiei a salutat contactele strânse dintre reprezentanții Guvernului și cei ai Comisiei din această perioadă pe tema finalizării PNRR.
De asemenea, premierul Florin Cîțu a menționat prioritatea acordată de România îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene în vederea finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare și a evocat dialogul constant şi cooperarea strânsă pe acest subiect cu Comisia. De asemenea, a reiterat obiectivul prioritar al României de aderare la spațiul Schengen. Președintele Comisiei a menționat aprecierea pentru determinarea Guvernului privind finalizarea MCV, precum și susținerea puternică pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Totodată, prim-ministrul României a solicitat sprijinul președintelui Comisiei Europene pentru o prezență română extinsă în cadrul structurilor de conducere de la nivelul instituțiilor europene, inclusiv în cadrul serviciilor Comisiei.
În cursul zilei de 12 februarie, premierul Florin Cîțu a mai avut și o întrevedere cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor.
În cadrul acestei întrevederi, premierul român a arătat că unul dintre obiectivele cheie ale Guvernului, dincolo de combaterea pandemiei, vizează demararea procesului de redresare economică și asigurarea stabilității fiscal-bugetare. A afirmat, de asemenea, importanța acordată de România finalizării Planului Național de Redresare și Reziliență ca bază pentru susținerea acestor obiective, comisarul european arătând că dialogul tehnic dintre partea română și Comisie în acest scop este foarte bun.
Prim-ministrul României a făcut o prezentare a proiectului de buget pe anul 2021, precum și a principalelor reforme avute în vedere, în strânsă conexiune cu proiectul de buget, comisarul Dombrovskis exprimând aprecierea pentru eforturile depuse de Guvern în acest scop.
În context, Prim-ministrul României a arătat că utilizarea mecanismelor din domeniul fiscal pentru încurajarea tranziției ecologice trebuie să țină cont de circumstanțele specifice ale fiecărui stat membru, pentru a evita un impact bugetar excesiv asupra unora dintre acestea.
Întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Întrevedere cu Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene
![]() |
Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile... |
Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria
Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.
Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.
Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.
Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.
Copyright © Guvernul României 2023
RSS