Actualitate

Marți, 22 Martie 2016

”Activarea Potențialului Economic al Sectoarelor Culturale și Creative din România”

COMUNICAT DE PRESĂ
Activarea Potențialului Economic al Sectoarelor Culturale și Creative din România

Premierul Dacian Cioloș a participat, în această dimineață, la deschiderea inițiativei pentru ”Activarea Potențialului Economic al Sectoarelor Culturale și Creative din România” către toți stakeholderii interesați și la lansarea studiului ”Sectoarele culturale și creative din România. Importanța economică și contextul competitiv” evenimente ce au avut loc la NOD Makerspace (fosta Fabrică de bumbac).
Inițiativa lansată astăzi, demarată de Cancelaria Primului-ministru, împreună cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și Ministerul Culturii, s-a concretizat printr-un Grup de lucru informal și un Plan de lucru pe termen scurt și mediu. Prima întâlnire a Grupului de lucru a avut loc în data de 20 ianuarie 2016. În scurt timp, demersul a prins contur și, pe fondul unui interes crescut din partea tuturor stakeholder-ilor, la nici două luni de la lansare, grupul de lucru s-a transformat într-o adevărată comunitate, care reunește actori semnificativi din mediul public și privat, la cel mai înalt nivel. Grupul este, se asemenea, prezent în spațiul virtual, pe Facebook.  
În acest context, astăzi inițiativa ”se deschide” către toți stakeholder-ii interesați, pornind de la premisa că autoritatea publică se poziționează ca facilitator și catalizator al inițiativei private, ca determinant al dezvoltării sectorului creativ și cultural. 
Activități și inițiative care fac parte din activitățile grupului de lucru:
Studiul lansat astăzi, ”Sectoarele culturale și creative din România. Importanța economică și contextul competitiv”, realizat de către Ministerul Culturii (Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală), continuă analizele derulate anual încă din 2008 în domeniul contribuției economice a sectoarelor culturale și creative și anunță următorul livrabil, în curs de elaborare în cadrul Grupului de lucru.
Cartea Albă a Sectoarelor culturale și creative 
În prezent, în România nu există un cadru coerent pentru susținerea sectoarelor culturale și creative, astfel încât acestea nu sunt nici cunoscute, nici înțelese ca domeniu transversal, care are ca principal determinant creativitatea, sub toate formele ei.
Cartea Albă este în curs de elaborare și se estimează lansarea acesteia în a doua jumătate a anului 2016. 
Anunțarea liniei de finanțare România Creativă (iunie 2016)
Finanțat din Fondul Social European, programul România Creativă are o valoare de 35 milioane euro și este dedicat sprijinirii antreprenoriatului din sectoarele culturale și creative.
Anunțarea task-force-ului ”Creativitate în administrație” (follow-up și legătura cu Comisia de tăiat hârtii)
Reforma administrației publice continuă prin simplificarea și facilitarea interacțiunii online cu cetățenii și firmele. GOV.RO se dorește un punct unic de contact (website) pentru cetățeni și firme, pentru informații și servicii, iar realizarea lui are nevoie de sprijinul comunității creative.
Alte livrabile în pregătire, ce urmează a fi lansate în 2016:
•    Ghiduri pentru autoritățile contractate pentru achiziția de servicii și bunuri creative, precum software personalizat sau servicii de branding și publicitate
•    Ghiduri pentru firmele din domenii creative pentru facilitarea înțelegerii și conformării la cadrul fiscal și administrativ
•    Maparea competențelor creative și actualizarea Nomenclatorului Ocupațiilor (inițierea procesului)

 

Discursul premierului Dacian Cioloş, la lansarea studiului "Sectoarele culturale și creative din România. Importanța economică și contextul competitiv”

[Check against delivery]

Dacian Cioloş: Bună ziua. Daţi-mi voie, înainte de a intra în subiectul de astăzi, să îmi exprim întreaga compasiune şi condoleanțe pentru victimele atentatelor de la Bruxelles de astăzi, de dimineaţă, şi să transmit toată susținerea din partea Guvernului României pentru autorităţile belgiene în greaua încercare prin care trec. Să îmi exprim, încă o dată, speranța de solidaritate din partea întregii Uniuni Europene pentru ceea ce se întâmplă în Belgia şi pentru perioada dificilă prin care trecem. Cu atât mai mult, mobilizarea noastră pentru lupta împotriva terorismului prin orice mijloace trebuie să rămână la un nivel cât mai înalt. 

Vreau să vă spun că autoritățile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecția cetăţenilor români care trăiesc în Belgia. Am avut de dimineaţă o discuție cu dl ambasador Tinca, ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale României, atât ambasada, cât şi reprezentanța permanentă, sunt mobilizate să dea ajutor cetăţenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetățeni români nici la aeroport, şi nici răniţi în staţia de metrou. Cetăţenii români care erau în misiune la Bruxelles, în diferite vizite de lucru la Comisia Europeană, sunt în momentul de faţă la reprezentanţa permanentă. Am avut o discuţie cu cei de acolo, deci sunt în siguranță. Ministerul de Externe a mobilizat deja, la ambasada noastră la Bruxelles, celula de criză, precum şi numere de telefon la care rudele cetăţenilor români care locuiesc în Belgia sau oricine are nevoie de informații pe care autorităţile române le pot oferi să poată să o facă. Avem deja o echipă la aeroportul din Amsterdam, unde a fost deviată cursa Tarom de dimineaţă, care a aterizat deja. Deci avem echipă consulară acolo, care să ajute şi să dirijeze pasagerii care au sosit pentru Bruxelles, dar au aterizat la Amsterdam. Din informațiile pe care le am de la dl ministru Tobă - după cum ştiţi, Ministerul de Interne are câţiva ataşaţi de interne la Bruxelles, care au fost de dimineaţă la aeroport, la Zaventem -, din informaţiile pe care le avem, cursa Tarom îşi luase deja zborul înainte de producerea atentatelor, deci nu ar trebui să fie afectați călători pasageri români care erau în aeroport pentru a se întoarce acasă.

Totodată, m-am asigurat, am avut o discuţie dimineaţă cu șeful Serviciului Român de Informații, cu dl ministru Tobă. În România, lucrurile sunt sub control şi nu există, din informaţiile pe care le avem până acum, riscuri pentru România. În schimb, i-am cerut dlui ministru Tobă şi ambasadorului Tinca să transmită Guvernului Belgiei disponibilitatea noastră pentru a-i sprijini în cazul în care au nevoie. Am avut în acest sens o discuţie şi cu dl președinte Iohannis şi împreună am decis nu doar să ne asigurăm că acordăm un sprijin direct românilor care locuiesc acolo în caz de nevoie, dar vrem să sprijinim şi autorităţile belgiene, în cazul în care vor considera că este nevoie.

Deci vreau să vă asigur, dincolo de toate, că facem toate demersurile pentru a ne asigura de protecția cetăţenilor români, exprimându-ne totodată solidaritatea la nivel european cu Guvernul Belgiei, cu cetățenii belgieni şi, încă o dată, compasiunea şi condoleanțele pentru victime şi pentru familiile acestora.Vă mulţumesc, vă propun să intrăm în subiect.

Dragoş Pîslaru: Doamnelor şi domnilor, bună dimineața! Numele meu este Dragoş Pîslaru, sunt consilier de stat pe probleme economice în cadrul Cancelariei Primului-Ministru.  Este un privilegiu să vă avem aici, într-un spaţiu creativ, nu cred că există un loc poate mai potrivit pentru a transmite acest mesaj, această energie a creativității decât NOD Makerspace, şi mulțumim gazdelor noastre pentru efortul mare pe care l-au făcut pentru a termina reconstrucția acestei noi aripi, pe care puteți să o vedeţi sau poate deja aţi făcut-o, în care se vor strânge noi talente.

În această dimineaţă, avem câteva ocazii deosebite. Vom avea lansarea unui studiu, deja l-aţi văzut, este vorba de un studiu realizat sub egida Ministerului Culturii, "Sectoare culturale şi creative din România. Importanța economică şi contextul competitiv". Nu există o modalitate mai bună pentru a putea să transmită acest mesaj de apropiere a statului de comunitatea creativă, dintre guvern şi creativ, între firmele care au un mare aport în ceea ce privește dezvoltarea economică şi acest sector. De multe ori, au existat forţe care au ţinut această comunitate ușor izolată sau dezbinată. Iată, este un moment oportun să ne strângem, să înțelegem că putem conlucra, că nu suntem în lumi diferite, suntem într-o zonă în care se împletesc dezvoltarea urbană, regenerarea urbană, creativitatea, lucrurile care țin de tot ceea ce înseamnă artă şi talent.

Fără a prelungi această parte introductivă, o să avem ocazia să ascultăm câteva intervenţii din partea dlui prim-ministru, a ministrului culturii. Avem în sală, în acelaşi timp, privilegiul de a avea un alt membru al Cabinetului, dna Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, mulţumim foarte mult pentru participare. Îl avem pe dl secretar de stat Claudiu Vrânceanu şi, evident, pe dna Carmen Croitoru, director general al Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Prin urmare, vom avea câteva intervenţii de poziţionare, după care o să avem o dezbatere, interacționând şi cu dumneavoastră, reprezentanții acestui sector. Fără alte cuvinte introductive, domnule prim-ministru, vă rugăm.

Dacian Cioloş: Mulţumesc. Vreau să remarc şi prezenţa doamnei Andreea Vass în sală. E important să existe şi interesul şi sprijinul parlamentului pe aceste subiecte. Prezenţa mea aici, aşa cum spunea şi Dragoş, este, în primul rând un mesaj de recunoaştere şi de susţinere din partea Guvernului României pentru industriile culturale şi creative şi este mesajul cel mai important pe care vreau să-l transmit, pentru că domeniul în care activaţi, este unul dinamic, prin excelenţă, care presupune o implicare personală a celor care au idei şi o interferenţă cât mai redusă cu statul, cu autorităţile, cu administraţia, cu birocraţia, pentru că tot ceea ce am citat eu acum poate să limiteze capacitatea creativă. Însă, aţi devenit o forţă deja, aţi devenit o forţă nu doar în domeniul în care activaţi, în ceea ce faceţi, dar aţi devenit o forţă inclusiv din punct de vedere economic şi din punct de vedere social şi cred că e important ca şi autorităţile să se adapteze la această realitate, realitatea în care din valoarea adăugată brută industriile culturale şi creative realizează cam 7%, comparabil cu agricultura şi cu alte sectoare agricole, cu sectorul agroalimentar şi cu alte domenii. Deci, cu atât mai mult va trebui, pe viitor, împreună, să găsim mecanisme prin care să putem conlucra şi să vă putem sprijini, pur şi simplu, pentru ca dumneavoastră să vă puteţi face treaba în continuare cât mai bine, să fiţi cât mai creativi, cât mai imaginativi şi să facem în aşa fel încât această capacitate de creaţie şi de imaginaţie să aibă un impact cât mai pozitiv asupra dezvoltării societăţii româneşti, a dezvoltării economiei. Industrie culturală şi creativă înseamnă festivalurile de muzică, înseamnă prezența muzicii româneşti pe piaţă, înseamnă pictorii români, artiştii români, în general, care reuşesc să vândă foarte bine opere de artă, înseamnă designeri care sunt premiaţi din ce în ce mai mult şi în afară, înseamnă domeniul IT ş.a.m.d. Deci, sunt domenii care, iată, dincolo de valoarea lor culturală, de valoarea lor creativă, încep să aibă un impact pozitiv şi asupra dezvoltării economice. Guvernul vrea să susţină valorificarea acestui potenţial şi suntem conştienţi că pentru asta e nevoie de un cadru de reglementare care să fie favorabil industriei culturale şi creative. E nevoie de facilitarea accesului la finanţare atât din bugetul naţional, cât şi din fonduri europene. E nevoie de facilitarea accesului la piaţă sau, oricum, de a nu împiedica prin birocraţie, cum spuneam, accesul la piaţă. E nevoie de acţiuni din partea statului pentru a stimula educaţia şi crearea competenţelor creative în aceste domenii. Şi tocmai în această direcţie am hotărât, în urmă cu câteva săptămâni, să creăm un grup de lucru care implică atât Cancelaria Primului-Ministru, Ministerul Culturii, cât și Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, care să identifice soluţiile prin care statul poate să stimuleze acest sector. Dar dincolo de ce poate să facă statul sau guvernul, în mod specific, e importantă capacitatea proactivă şi reactivă a comunităţii dumneavoastră. Şi chiar dacă, prin excelenţă, sectorul cultural-creativ înseamnă personalităţi foarte puternice, pentru că de acolo vine şi creaţia, ar fi foarte util ca, în ciuda sau cu punerea în valoare a acestor personalităţi puternice, să dezvoltaţi şi dumneavoastră comunitatea care vă reprezintă, pentru ca dumneavoastră înşivă şi împreună să putem identifica cele mai bune soluţii prin care acest sector să poată să fie sprijinit. Deci, asta presupune o încredere, atât între dumneavoastră, în interiorul comunităţii dumneavoastră, cât şi construcţia unei încrederi reciproce între comunitatea dumneavoastră şi instituţiile statului, cu atât mai mult cu cât, cum vă spuneam, pot să înţeleg, poate să existe o anumită opacitate sau inerţie specifică administraţiei publice, specifică autorităţilor. Dar eu cred că putem găsi, cu imaginaţie din partea ambelor părţi, formele cele mai adecvate pentru a vă putea sprijini. În acest sens, vrem să construim cu dumneavoastră un parteneriat activ, prin care să identificăm soluţiile pe care vi le putem pune la dispoziţie şi să identificăm şi modalităţile cele mai benefice de a colabora, atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru stat. Şi, cu siguranţă, se vor găsi astfel de modalităţi, inclusiv de oportunităţi de parteneriate şi aş vrea să vă dau un exemplu: cu siguranţă, domnul ministru Alexandrescu o să dezvolte acest subiect, în procesul de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului", pe care Guvenul României îl pregăteşte şi dorim să facem asta în totală transparenţă, şi subliniez totală transparenţă, şi a modului în care statul şi guvernul au avut şi au iniţiativa de a achiziţiona această operă de artă simbolică, nu doar pentru opera lui Brâncuşi, dar şi pentru ceea ce înseamnă arta modernă românească, dar şi pentru tot ce se va întâmpla pentru a finaliza acest proiect. Vă invităm şi pe dumneavoastră să ne daţi o mână de ajutor şi să folosiți industria culturală, creativă pentru a sprijini intrarea sau reintrarea în patrimoniul statului, în proprietatea statului a acestei opere de artă. Cu siguranţă, vom găsi şi alte modalităţi pe viitor şi, în acest sens, aşteptăm idei din partea dumneavoastră, aşteptăm observaţii, aşteptăm iniţiative şi pot să vă asigur că, cel puţin atât timp cât voi fi în fruntea acestui guvern, veţi avea toată deschiderea, nu doar la nivelul meu şi al Cancelariei, ci la nivelul întregului guvern. Vă mulţumesc!

 

 



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe