Actualitate

Miercuri, 23 Decembrie

Alocuțiunea premierului desemnat, Florin Cîțu, la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru învestirea noului Guvern

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, doamnă preşedintă a Senatului, stimaţi colegi senatori şi deputați, stimaţi colegi membri ai Guvernului, dragi români. De astăzi, România va avea prim-ministru şi guvern cu puteri depline. Vreau să vă asigur de la început, pe toți, că nu am să înșel încrederea cu care voi fi învestit de dumneavoastră prin intermediul Parlamentului, prezent astăzi aici. Eu, ca viitor prim-ministru și tot Guvernul României, ne vom face datoria față de toți cetățenii României, indiferent dacă ne-au votat sau nu. Atât eu, cât și echipa mea, vom face tot ce ne stă în putință pentru realizarea celor două obiective pe care le-am enunțat deja și cu care sunt sigur că toate partidele politice sunt de acord: să trecem cât mai repede și cât mai bine peste criza de sănătate, să repunem economia pe picioare.

Criza COVID-19 a evidențiat necesitatea aplicării unui nou model de guvernare publică și dezvoltare economică și socială. În acest context, coaliţia de centru-dreapta propune un program de guvernare care îmbină măsurile de ieșire din criză cu politicile de dezvoltare pe termen lung pentru a construi România normală, la care aspiră fiecare român. Noul model de dezvoltare economică şi socială are în prim-plan investițiile ca motor al dezvoltării economice care să genereze cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în intervalul 2021- 2024.

În programul nostru de guvernare, susținerea procesului investițional este dublată de un amplu proces de reformă structurală care se asigure consolidarea creșterii economice durabile, fiind necesară o calibrare a mixului de politici macroeconomice sustenabile. În realizarea acestor două obiective vă declar ferm că vor conta două lucruri: timpul și eficienţa și să mă fac înțeles. Când vorbesc de timp mă refer la faptul că toate obiectivele pe care mi le propun eu și echipa mea vor avea termene clare, care trebuie respectate. De exemplu, îmi doresc să trecem cât mai rapid peste perioada de vaccinare şi să ieșim sănătoși din ea. Eu cred cu tărie că cel mai important lucru, în acest moment, este sănătatea românilor. De astăzi, vă anunț pe toți, inclusiv pe membrii echipei mele, că voi monitoriza personal realizarea obiectivelor pe care ni le propunem. În ceea ce privește eficiența, guvernul pe care astăzi îl veţi învesti va fi un guvern de profesioniști, care va urmări eficiența pentru fiecare proiect propus. Nu vom propune niciodată obiective care nu pot fi realizate la termen și care nu sunt în folosul românilor. Știţi foarte bine că eu vin de la Ministerul Finanţelor, iar acolo aşa am făcut lucrurile. Adio proiecte propuse care nu au finanțare și sunt prezentate doar ca declarații politice. Mai multă muncă şi mai puține declarații.

Pentru mine şi pentru guvernul meu de centru-dreapta, proprietatea privată este sacră. Da, şi mă uit la dumneavoastră aici, pentru care este un moft. Iar antreprenorul este un erou. Vom face şi mai mulţi pași pentru simplificarea regulilor și debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară şi administrarea fiscală. Voi implement un sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, ce va sprijini activităţile economice.

Ştim foarte bine că astăzi România este ţara cu o povară fiscală dintre cele mai reduse, un venit fiscal în PIB redus, din UE. Nu e un lucru foarte rău. În acelaşi timp, coaliţia nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor, prin eliminarea distorsiunilor şi lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale și să asigurăm o corectitudine şi echitate în sistem, aşa cum am făcut în acest an, în perioadă de criză, când am am încasat mai mult decât încasați dumneavoastră în ani cu creştere economică. Aşa cum menţionam şi în programul de guvernare, sistemul fiscal bugetar va fi adaptat la evoluţia economiei, astfel încât să faciliteze creşterea economică. În acelaşi timp, îmi propun ca cetăţeanul să fie egal cu statul - din nou mă uit la dumneavoastră, în vremea dumneavoastră niciodată n-a fost aşa -, atât în relaţiile financiare, cât şi în cele administrative. În mandatul meu, îmi doresc ca statul să nu mai facă abuzuri faţă de cetăţenii României, este una dintre principalele mele preocupări. Iar acest lucru poate fi realizat doar prin transformarea digitală şi informatizarea instituţiilor publice. Un alt obiectiv important al meu, de altfel, pandemia şi consecinţele acesteia asupra vieţii cetăţenilor și a societăţii în ansamblul ei au adus în prim-plan importanţa digitalizării în toate zonele economiei. În vederea îmbunătăţirii proceselor administrative şi facilitării interacţiunii cu cetăţenii şi mediul de afaceri, este necesară transformarea administraţiei publice, folosind noile generaţii de instrumente digitale. Aş vrea ca astăzi să-i asigur şi pe pensionari şi pe toţi aceia care au nevoie de ajutor, că nu îi lăsăm în urmă.

În ceea ce priveşte relaţiile noastre externe, declar ferm că există un singur drum pentru România, alături de UE, ca membru cu drepturi depline. La fel, în ceea ce priveşte relaţia specială cu Statele Unite ale Americii, vom rămâne ferm angajaţi în toate proiectele pe care le avem împreună, militare sau economice.

În final, dragi români, recapitulând ce am spus până acum, timpul şi eficienţa vor fi principalele instrumente pentru implementarea programului de guvernare.

Iar înainte de a încheia, vă rog să-mi permiteţi să vă prezint membrii cabinetului, un cabinet de profesionişti: Ilie Dan Barna, viceprim-ministru; Kelemen Hunor, viceprim-ministru; Nicolae Ciucă, ministrul apărării naționale; Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe; Alexandru Nazare, ministrul finanţelor publice; Lucian Bode, ministru de interne; Sorin Cîmpeanu, ministrul educației naționale; Virgil Popescu, ministrul energiei; Adrian Oros, ministrul agriculturii; Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii; Raluca Turcan, ministrul muncii şi protecţiei sociale; Cătălin Drulă, ministrul transporturilor; Claudiu Năsui, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului; Stelian Ion, ministrul justiției; Cristian Ghinea, ministrul investiţiilor și proiectelor europene; Vlad Voiculescu, ministrul sănătății; Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării; Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației; Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor; Eduard Novak, ministrul tineretului și sportului. Închei prin a ura tuturor sărbători fericite! Să ne vedem sănătoși în noul an. Mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe