Actualitate

Miercuri, 09 Septembrie

Alocuțiunea premierului Ludovic Orban la evenimentul “Celebrating 70 Years”, organizat de Ambasada Austriei în România cu prilejul marcării a 70 de ani de la deschiderea, în țara noastră, a secției comerciale Advantage Austria București

Galerie foto

Alocuțiunea premierului Ludovic Orban la evenimentul “Celebrating 70 Years”, organizat de Ambasada Austriei în România 

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Vă rog să-mi permiteţi să vorbesc în limba română, sunt convins că cei mai mulţi dintre dumneavoastră înțelegeți.
Economia românească are nevoie de Red Bull, în continuare, de Red Bull în cantitate mai mare. Infrastructura de transport are nevoie de companii serioase care să o modernizeze. Şi, aici, trebuie să vă spun că Austria a fost un deschizător de drumuri în materie de investiţii străine în România, venind în anii '90 printre primii şi cu cel mai mult curaj. Primul tronson de autostradă care traversează munţii este realizat de o firmă austriacă, firma Porr. Deşi Austria nu e o ţară foarte mare, cred că are aproape 12% din investițiile străine realizate în România după anii '90 - un procent extrem de mare. Cred că este pe locul trei, ca investiții în România, după Germania, de exemplu, care e o forță economică, şi Olanda, care în mare parte beneficiază de multe companii cu capital american, o mare parte din capitalul investit e capital american. Volumul schimburilor comerciale plasează Austria pe locurile cele mai importante. Avem schimburi comerciale de peste 4,2 miliarde anual, ceea ce arată o legătură economică extrem de puternică între Austria şi România. Şi ce este interesant este că foarte multe dintre companiile austriece sunt companii de top - cum e OMV, cum e BCR, companii din transporturi, din asigurări, din diferite servicii - şi, de asemenea, sunt companii care au arătat de-a lungul timpului că, din momentul în care au venit în România, n-au mai plecat. Au făcut investiţiile, au rămas aici, şi-au continuat investiţiile, localizându-se şi devenind din ce în ce mai româneşti - dacă nu se supără pe mine investitorii. 
În ceea ce ne priveşte pe noi, ca guvern, îmi place să spun lucruri simple. Oricine investește în România își asumă nişte riscuri. Aduce niște bani, pe care în cea mai mare parte îi împrumută, că nu vine cu banii de acasă, îşi asumă riscuri şi răspunderi, generează locuri de muncă, generează valoare adăugată - creează, la urma urmei, prosperitate. 
Din punctul meu de vedere, orice investitor trebuie tratat cu ospitalitate -  cred că ospitalitatea ar trebui să fie un brand românesc, pentru că, literalmente, românii sunt ospitalieri şi foarte prietenoşi - şi trebuie tratat cât se poate de prieteneşte, pentru că, la urma urmei, riscă pe banii lui şi încearcă să genereze capacitate de producţie sau un sistem de furnizare de servicii care ajută, până la urmă, ţara în care este localizată investiţia respectivă. Chiar în săptămânile astea, e o companie cu implicare austriacă care a decis să mai construiască o fabrică în Timişoara, în domeniul medical. De asemenea, ştiu şi de alte intenţii de investiţii, pe care noi le tratăm cu maximă seriozitate. În general, managerii companiilor austriece ştiu că avem un sistem de comunicare, că ne întâlnim periodic oricând sunt probleme importante, le discutăm direct de câte ori este necesar şi încercăm întotdeauna să găsim soluţii, pentru a putea facilita anumite investiţii, anumite dezvoltări. Sunt convins că şi cu OMV vom găsi până la urmă soluţia cea mai bună ca să realizăm investiţia de la Marea Neagră - că o văd pe Christina Verchere că se uită aşa, cu multă speranţă. Dar ştiţi condiţiile. Și, până la urmă, se vor realiza investiţiile pe care le dorim. 
Mesajul pe care vreau să vi-l transmit este că vă apreciem, că vă puteţi bizui pe un parteneriat loial cu reprezentanţii guvernului, că încercăm să simplificăm lucrurile, să digitalizăm, să facem un drum cât mai scurt de la idee sau intenţie până la realizarea efectivă a planului, a obiectivului, şi că încercăm să dezvoltăm un mediu de afaceri prietenos, în care să găsiţi în autorităţile statului român parteneri, oameni care să vină în sprijinul afacerilor şi oameni care, într-adevăr, să genereze un mediu în care afacerile să se poată desfăşura în mod firesc, în mod normal, să genereze profituri, să genereze dezvoltare.
La mulţi ani! Sigur că, în urmă cu 70 de ani, România nu era o democraţie. Dar am remarcat că Austria întotdeauna a fost o ţară interesantă - în perioada comunistă, Viena era, aşa, un fel de loc de întâlnire unde se făceau diferite negocieri între cele două blocuri – și, în general, austriecii sunt un popor extrem de întreprinzător. Cred că rar am văzut aşa popor curajos, cu spirit de întreprindere, cu dorinţă de aventură, cu capacitatea de a merge pe terenuri mai puţin cunoscute şi de a reuşi efectiv.
Închei prin a vă spune că băiatul meu a învăţat să schieze pe pârtiile din Austria, la vârsta de 5 ani, şi a învăţat foarte repede, cu un monitor de schi care nici nu ştia limba română, dar a învăţat foarte uşor. Şi sper ca nepotul meu să înveţe să schieze tot la 5 ani, pe o pârtie din România - sigur, şi cu sprijinul şi experienţele austriece - pentru că şi noi avem potenţial de dezvoltare a domeniului schiabil.
La mulţi ani! Succes, sănătate şi să prosperaţi!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe