Actualitate

Marți, 14 Iulie

Participarea premierului Ludovic Orban la recepția organizată cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze

Galerie foto

 

Alocuţiunea premierului Ludovic Orban la recepția organizată cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze

[Check against delivery]

 

Excelența Voastră, domnule Președinte,

Excelența Voastră, doamnă Ambasador,

Domnilor președinți ai Camerelor Parlamentului,

Stimați reprezentanți ai Corpului diplomatic,

Doamnelor și domnilor,

Chers amis,

C’est un privilège pour moi de m’adresser à vous, à l’occasion du 14 Juillet, au nom de l’amitié historique qui unit nos peuples, pour célébrer ensemble un moment rempli de signification, pas seulement dans l’histoire de la France, mais aussi pour tout le monde moderne.

Această aniversare are loc, în acest an, într-un context special, în care aniversăm 140 de ani de relații bilaterale între România și Franța. Parteneriatul dintre țările noastre este cu adevărat aparte și are rădăcini istorice puternice.

Astăzi, suntem mândri să întreținem relații privilegiate, definite printr-un  Parteneriat Strategic pe care dorim să îl aprofundăm, în toate domeniile. În acest sens, Foaia de Parcurs, aflată în curs de actualizare, ar trebui să deschidă relația noastră către noi orizonturi și să o orienteze mai mult către viitor. Sper că voi avea în curând ocazia de a participa la semnarea aceastei noi Foi de Parcurs, împreună cu omologul meu, domnul Jean Castex, pe care țin să îl felicit din nou și să îi reînnoiesc urările mele de succes în îndeplinirea mandatului de prim-ministru al Franței.

Aș dori, de asemenea, să îmi exprim satisfacția față de nivelul atins de cooperarea noastră economică, o cooperare privilegiată, în care Franța rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri economici din România, unul dintre cei mai importanți investitori străini în România.

Remarc numeroasele investiții franceze în economia românească și nu pot decât să sper că prezența acestora va continua să sporească în anii următori.

Este foarte clar că parcursul nostru nu poate fi conceput în afara proiectului european, pentru a cărui dezvoltare Franța și România lucrează împreună.

În acest context generat de pandemia de coronavirus, este crucial să fim capabili să acționăm împreună, să fim solidari unii cu ceilalți. Atașamentul nostru profund față de proiectul european animă acțiunea noastră care urmărește realizarea unei Uniuni mai coezive și mai eficiente, în scopul obținerii de rezultate tangibile pentru cetățenii europeni.

România și Franța recunosc importanța unui Plan european de relansare solid, incluziv și fondat pe conceptul de solidaritate. Totodată, țările noastre înțeleg importanța unui demers de redresare după criză în acord cu marile priorități economice și sociale ale Uniunii, pe termen mediu și lung, care să permită continuarea eforturilor de convergență în sânul Uniunii Europene.  

Țările noastre împărtășesc, de asemenea, interesul pentru o cooperare intensificată la nivel european, în domeniul sănătății și al gestiunii crizelor. Epoca recentă ne-a demonstrat, o dată în plus, importanța demersurilor conjugate pentru a răspunde provocărilor comune.

Domnule Președinte,

Doamnă Ambasador,

Dragi prieteni,

Parteneriatul privilegiat dintre țările noastre are la bază viziuni convergente și interese commune, atât în plan bilateral, cât și la nivel european. Este datoria noastră să le urmărim și să le valorificăm, în interesul cetățenilor noștri.

Sunt pe deplin convins că vom continua să dezvoltăm și să consolidăm cooperarea bilaterală, oricare ar fi provocările pe care va trebui să le depășim.

Je vous souhaite une bonne Fête Nationale! Merci beaucoup! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe