Actualitate

Miercuri, 09 Iunie 2021

Participarea premierului Florin Cîțu la deschiderea Forumului de Afaceri România – Israel, prilejuit de vizita oficială în România a președintelui Statului Israel, Reuven Rivlin

Galerie foto - Participare, în plenul reunit al Parlamentului, la discursul președintelui Statului Israel

Galerie foto - Participare la Forumul de Afaceri România – Israel

 

Alocuțiunea prim-ministrului Florin Cîțu la deschiderea Forumului economic româno-israelian al oamenilor de afaceri

[Check against delivery]

 

Stimate domnule președinte,

Stimate coleg, ministru al economiei, Claudiu Năsui

Distins auditoriu,

Participarea semnificativă de astăzi, de la acest forum, ilustrează cel mai bine nivelul excelent al relațiilor noastre bilaterale. Relațiile economice dintre România și Israel sunt solide și vă mulțumesc pentru acest lucru.

Sunt bucuros că mi se oferă oportunitatea de a discuta despre economie și afaceri, este un subiect pe care îl prefer ca economist.

Ne bucurăm astăzi de o ocazie cu totul specială – primul Forum de afaceri organizat în România, în timpul pandemiei, care ne permite întâlnirea față în față. Suntem încă în pandemie dar condițiile din prezent ne-au permis să organizăm reuniunea de astăzi.  Această reuniune nu ar fi fost posibilă fără eforturile noastre comune și fără campaniile de vaccinare susținute din ambele țări.

Este un semn că începem să revenim la normalitate. A fost o perioadă dificilă pentru noi toți, dar sunt încântat să văd participarea semnificativă și extinsă a mediului de afaceri.

Datorită procesului de vaccinare eficient și extins, se întrevede o revenire completă la viața normală, precum și redresarea economică globală. Vaccinul poate fi considerat butonul de RESTART de care au nevoie economiile noastre după efectele negative de anul trecut ale pandemiei.

Accelerarea procesului de vaccinare, reducerea treptată a restricțiilor și măsurile de stimulare fiscală reprezintă acum cea mai bună politică economică menită să susțină reluarea creșterii economice și a ocupării forței de muncă.

România și Israel au o relație specială, construită de-a lungul timpului la nivel guvernamental, al contactelor umane și la nivelul comunității de afaceri.

Israelul este cel mai apropiat aliat și partener strategic al României în Orientul Mijlociu și un partener de încredere la nivel internațional.

În 2021, România și Israel aniversează 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. De-a lungul acestor ani, ambele țări au conlucrat pentru a stabili legături tot mai puternice - politice, culturale, sociale și economice.

Acest forum de afaceri ne oferă posibilitatea de a consolida relația noastră bilaterală excelentă cu idei, proiecte și oportunități noi. Ați menționat deja 137 de proiecte.

 Am încredere că spiritul antreprenorial îl va dubla pe cel al prieteniei care caracterizează relațiile noastre bilaterale, și îi va conferi mai mult succes și valoare.

În același timp, forumul de afaceri la care participăm este un element important în pregătirea următoarei reuniuni a guvernelor noastre, pe care așteptăm cu nerăbdare să o organizăm la București, de îndată ce vom  conveni o dată  de comun acord. Este un obiectiv cheie pentru noi și suntem gata să găzduim această reuniune cât mai curând posibil.

Cooperarea noastră economică bilaterală prosperă și am dori să vedem această tendință consolidată în viitor, în beneficiul ambelor părți.

Mă bucur să vă împărtășesc că, în ultimii ani, schimburile noastre comerciale cunosc o tendință ascendentă. În 2019, comerțul bilateral a atins un vârf de 657,7 milioane dolari. În ciuda acestui fapt, regresul actual nu va influența perspectivele pe termen scurt, valorile totale pe anul 2020 fiind mai mari decât cele înregistrate în 2018. Continuăm, așadar, în mod susținut tendința pozitivă. În primele trei luni ale acestui an, comerțul nostru bilateral s-a ridicat la aproape 180 de milioane dolari. Doresc să subliniez că acest lucru coincide cu redresarea noastră economică, după un an dificil din cauza pandemiei.

Toate prognozele economice indică o puternică redresare economică pentru România.

Comisia Europeană estimează pentru România, o creștere economică de 5,1% în 2021, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, aceasta este de 6 procente și de 7 procente conform estimărilor FMI, cei mai optimiști în această privința. Acestea nu sunt doar cifre, înseamnă mai multe locuri de muncă, mai mulți bani alocați românilor, mai multe oportunități de investiții și o viață mai bună pentru români.

.După o contracție accentuată în 2020, estimăm că exporturile vor reveni în 2021, am văzut cifrele ieri. Exporturile cresc pentru prima oară într-o lungă perioadă de timp, mai repede decât importurile,  susținute de redresarea economică treptată la nivel mondial.

Chiar înainte de începerea pandemiei, Banca Mondială a clasificat România pentru prima dată ca țară cu venituri ridicate, o evoluție importantă pentru deciziile de investiții și pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Aceasta este o tendință pe care ne străduim să o menținem în perioada post-pandemică. România a fost și este pregătită să adere la OECD. Am apreciat întotdeauna sprijinul partenerilor noștri de afaceri pentru aderarea țării la OECD. 

Distinși oaspeți,

Companii israeliene de top din domeniul aeronauticii, energiei, infrastructurii și construcțiilor, pentru a numi doar câteva, au ales să investească în România. Acest lucru mă bucură. Sper că își vor extinde investițiile și exemplul lor va fi urmat de alte companii de top. Guvernul actual este cel care va reforma România și care încurajează investițiile în România, ceea ce nu era cazul în trecut.

România este poziționată favorabil în Europa și joacă rolul de hub regional în cadrul Uniunii Europene și în relația cu vecinătatea. Suntem astăzi aici pentru a discuta despre investiții și mai ales, despre parteneriate economice viitoare deoarece nu ignorăm lecțiile crizelor economice anterioare. În primul rând, am avut o abordare corectă a crizei economice, am păstrat capacitățile de producție intacte în economie, ne-am achitat toate datoriile la timp, ceea ce nu s-a întâmplat în trecut, am amânat, pe cât posibil, plata taxelor datorate de companii guvernului, până anul acesta sau anul viitor, dar cel mai important, am realizat investiții. Aceasta este prioritatea noastră. Am realizat investiții și am încurajat investițiile aici. În fiecare lună, de când am preluat guvernarea, investițiile au atins un nivel record, aceasta este cheia pentru refacerea noastră economică și astfel suntem pe cale de a atinge una dintre cele mai mari creșteri economice anul acesta, din Uniunea Europeană. Cealaltă importantă lecție mai ales în vremuri de incertitudine economică, este predictibilitatea acțiunilor guvernamentale, ceea ce nu s-a întâmplat în trecut. Predictibilitatea este esențială pentru reziliența mediului de afaceri. Pentru guvernul pe care îl conduc, asigurarea predictibilității este unul din pilonii guvernării eficiente. Nu am mărit taxele, nu am schimbat regulile în timpul jocului. Cel mai important lucru, acest guvern intenționează să își continue mandatul până în 2024, dar ne dorim să guvernăm și dincolo de această perioadă.

Încurajez comunitățile de afaceri române și israeliene ca, în cooperare cu guvernele noastre, să identifice un proiect comun emblematic care să valorifice experiența bogată pe care o au cele două țări în cercetare, educație și afaceri.

Aceasta este o temă relevantă pentru Comisia economică mixtă și pentru   Grupul de lucru România-Israel în domeniul economic, înființat recent, sub coordonarea ministerelor afacerilor externe.

Grupul de lucru economic își concentrează activitatea pe trei piloni principali: agricultura și managementul apelor, sănătatea și tehnologia de vârf, inteligența artificială. Ministerele și agențiile implicate în acest grup își direcționează eforturile pentru a iniția și actualiza politici care promovează o mai bună cooperare economică bilaterală.

Investiția constantă a Israelului în tehnologie, însoțită de o creștere a start-up-urilor de succes, s-a dovedit a fi o formulă de succes pentru reziliența economică și dezvoltarea înregistrată în sectorul IMM-urilor.

Profit de această mare oportunitate, domnule președinte și distinși membri ai delegației de afaceri, pentru a lansa o invitație deschisă comunității de afaceri israeliene și entităților care se ocupă de promovarea comerțului, să inițieze o cooperare mai strânsă cu omologii lor români pentru a găsi puncte și energii comune, care să pună în valoarea know-how-ul și  inovația  start-up-urilor, precum și a centrelor și acceleratoarelor de afaceri din România.

Doresc să mulțumesc organizatorilor, Ambasadei Statului Israel în România și Camerei de Comerț și Industrie a României, pentru că au făcut toate eforturile să asigure succesul acestui Forum de afaceri!Vă doresc discuții și dezbateri fructuoase, în cadrul dialogului între companiile din România și Israel!Vă asigur de sprijinul meu în ceea ce privește valorificarea ideilor de afaceri ce rezultă din această reuniune a investitorilor din cele două state! Îmi plac aceste dezbateri și de obicei, sunt prezent până la final, dar sunt sigur și de această dată, că veți avea o dezbatere interesantă astăzi in continuare. Vă mulțumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe