Actualitate

Luni, 11 Decembrie 2017

Alocuțiunea prim-ministrului Mihai Tudose susţinută în cadrul Şedinței solemne comune a Parlamentului, dedicată omagierii Majestății Sale Regele Mihai I

Alocuțiunea prim-ministrului Mihai Tudose susţinută în cadrul Şedinței solemne comune a Parlamentului, dedicată omagierii Majestății Sale Regele Mihai I

[Check against delivery]

Domnule președinte al României,
Domnule președinte al Senatului,
Domnule președinte al Camerei Deputaților,
Domnilor foști președinți,
Prea Fericirea Voastră,
Înalt Preasfinția Voastră,
Stimați membri ai Corpului Diplomatic,
Stimați invitați, onorați colegi,

Este o onoare să fiu, astăzi, alături de dumneavoastră pentru a evoca personalitatea Majestății Sale Regele Mihai şi contribuția sa esențială la dezvoltarea României. Lider cu simțul datoriei faţă de ţară, Majestatea Sa rămâne în memoria noastră ca un depozitar al valorilor naţionale şi un apărător al intereselor autentice ale României. În numele lor şi din dragoste pentru popor, a fost întotdeauna pregătit să sacrifice confortul personal, dovedind faptul că un rege se poate ridica întotdeauna deasupra vremurilor. Aşa a putut ierta cu noblețe toate nedreptățile care i s-au făcut, știind că, în definitiv, nu sunt altceva decât proiecția fricii şi a propriilor slăbiciuni ale celor care le-au săvârșit.

După '89, Regele Mihai a înțeles că locul României este alături de statele libere şi democratice, că România are şi va avea rolul său bine definit între aliații NATO, că România nu se poate dezvolta în afara UE, că societatea românească trebuie așezată pe valori fundamentale precum democrația şi libertatea. Şi cu ideile sale, cu străduință, înțelepciune şi răbdare a lucrat astfel încât România să-şi regăsească destinul european şi euro-atlantic, iar societatea românească să evolueze alături de marea familie a statelor civilizate.

Doamnelor şi domnilor,

În urmă cu şase ani, Majestatea Sa Regele Mihai a susţinut sub aula Parlamentului un discurs-testament, un discurs istoric căruia astăzi noi îi dăm noi sensuri. Eu, ca om politic, am înțeles că responsabilitatea şi interesul public trebuie să stea la baza deciziilor, politicilor şi măsurilor pe care le luăm, înțeleg că nu poți guverna fără deschidere spre dialog, fără a înțelege şi accepta argumente, fără toleranță. Ca român, înțeleg că este nevoie de moderație, atât pentru omul politic, dar şi pentru cei ce conduc.

Dragi români,

Regele Mihai rămâne în istorie şi îi suntem datori. Este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost şi rămâne Regele Mihai, despre curajul şi demnitatea dovedite în momente cruciale ale istoriei recente a României sau despre puterea de a înțelege să renunțe la binele personal în favoarea binelui public. Sunt convins că personalitatea vibrantă a Majestății Sale va continua să inspire generații întregi de români care îl vor iubi cu sinceritate, aşa cum şi Regele Mihai şi-a iubit întotdeauna poporul în acel fel unic în care numai un suveran poate să o facă. Dumnezeu să îl ierte!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe