Actualitate

Joi, 27 Mai 2021

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Claudiu Năsui, și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, la finalul ședinței de guvern din 27 mai

Galerie foto - Briefing de presă

Galerie foto - Ședința de guvern

 [Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună seara. Astăzi am aprobat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului numărul 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 31 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19. De fapt, vorbim de măsuri de relaxare în continuare, măsuri care vin în urma rezultatelor bune pe care le avem în lupta cu pandemia.

Am să dau eu citire celor mai importante măsuri, după aceea îl avem aici domnul Raed Arafat, pe doamna ministru al sănătății, doamna Ioana Mihăilă, care vor explica tehnic, dacă este nevoie, aceste măsuri, și bineînțeles, la final, domnul Claudiu Năsui, cu o veste bună.

În primul rând, am crescut numărul participanților la activitățile cultural-artistice de divertisment, desfășurate în spații deschise, de la 500 la 1.000 de persoane. Pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală. Am creat cadrul legal pentru desfășurarea activităților cultural-artistice de divertisment în spații deschise, cu participarea publicului peste 1.000 de persoane, doar care sunt vaccinate. S-a mărit la 8 numărul persoanelor care pot circula în grupuri. S-a aprobat desfășurarea evenimentelor private, nunți, botezuri, etc., cu 50 de persoane în spații închise și 70 de persoane în spații deschise. Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate. Activitățile sportive se pot desfășura atât la interior, cât și la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spațiului, deci şi la interior şi la exterior. Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă test negativ și se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Aș vrea să revin asupra celor dinainte, pentru că este importantă - deci prezintă test negativ sau se vaccinează înainte de intrarea la eveniment. Asta înseamnă că la evenimentele sportive vom avea centre de vaccinare. A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise de la 50% la 70% din capacitatea spațiului. A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la cursuri de instruire și workshop-uri în spații închise de la 50 la 70 și creată posibilitatea desfășurării la capacitate maximă a spațiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate. Se permite desfășurarea conferinţelor cu cel mult 100 de persoane și a fost creată posibilitatea desfășurării acestora la capacitate maximă a spațiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate.

S-au redeschis locurile de joacă din spaţiile închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală. A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activităţi în sălile de sport sau fitness, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi. S-au redeschis piscinele interioare, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului. A fost crescut gradul de ocupare a meselor din restaurantele de interior de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului. Numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi. A fost crescut gradul de ocupare al spaţiilor de cazare de la 70% la 85% pentru unităţile de cazare de pe litoral.

S-au redeschis barurile, cluburile, discotecile şi sălile de jocuri în intervalul orar 5:00 - 24:00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar pentru persoanele vaccinate. A fost crescut gradul de ocupare a spaţiilor destinate jocurilor de noroc de la 50% la 70% din capacitatea acestuia. A fost introdusă excepţia de la purtarea măștii de protecție pentru persoanele vaccinate care lucrează în spaţii închise unde nu se află mai mult de cinci lucrători. Aceasta este o măsură nouă.

S-a creat cadrul legal pentru intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini şi apatrizi în scop turistic, de la 1 iunie. Prin hotărârea CNSU au fost introduse noi excepții de la măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic astfel: persoanele trecute prin boală şi aflate între a 14-a şi a 90-a zi de la data confirmării, copiii cu vârstă mai mică sau egală cu trei ani fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, copiii cu vârsta mai mare de 3 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de trei zile şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2.

Acestea sunt, pe scurt, măsurile de relaxare de la 1 iunie. Este foarte important să vedeţi că vaccinarea ajută şi merită. Ne îndreptăm spre normalitate rapid şi, cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât putem să eliminăm şi celelalte restricții care au mai rămas. Mulţumesc! Domnul Arafat este aici pentru răspunsuri, dacă este nevoie, doamna Mihăilă are de prezentat un act normativ şi domnul Năsui la fel. Vă mulţumesc!

Raed Arafat: Dacă aveţi întrebări legate de măsuri, pentru că domnul prim-ministru a citit toate măsurile, dacă sunt întrebări sau ceva de clarificat pe măsurile respective.

Reporter: Bună ziua! Un lucru foarte important de precizat: cine va verifica persoanele vaccinate la un eveniment, fie că vorbim de o nuntă, fie că vorbim de un eveniment privat?

Raed Arafat: Corect. Deci, la intrare sau cine invită trebuie să se asigure că persoanele au dovada fie descărcată pe telefon, fie hârtia care demonstrează că au fost vaccinate. În cazul unui control, dacă persoanele care se găsesc în interior nu sunt au astfel de documente, atunci răspunde organizatorul.

Reporter: Asta înseamnă că, în cazul unei nunți, de exemplu, ca să înţelegem, cel care organizează, adică mirii sau patronul restaurantului vor fi nevoiți să verifice acele teste?

Raed Arafat: Organizatorul trebuie să se asigure; deci cel care face invitația, dacă decide că vrea să depășească procentul care este stabilit şi vrea să aibă capacitate maximă, atunci, la momentul lansării invitației, trebuie să spună: vă rugăm să aduceți documentul care dovedește că aţi fost vaccinat. Dacă cineva vine şi nu are acest document, normal că cel care este responsabil de organizare este persoana care răspunde de faptul că există o persoană care nu este vaccinată, pentru că şi la nunți, şi la sălile de sport, şi la evenimentele sportive, şi la orice eveniment, creșterea capacității este decizia a organizatorului. Există un plafon până unde te duci fără să crești capacitatea şi atunci respecți regulile generale - testare, vaccinare, trecere prin boală - , dar dacă ai trecut la faza în care aduci oameni până la capacitate maximă, acolo soliciți, adică te ajungi la incidenţa la care trebuie să fie toată lumea vaccinată, atunci trebuie să te asiguri că persoanele au documentul care arată că au fost vaccinate. Asta înseamnă că la intrarea la eveniment pe bază de bilete, verifici biletul şi verifici că persoana are dovada vaccinării, poate să fie hârtia, poate să fie descărcarea pe telefon a dovezii că a fost persoana vaccinată.

Reporter: Şi vor exista controale din partea poliției pentru a verifica dacă acele evenimente se vor ...?

Raed Arafat: Cu siguranţă, pot exista controale care să verifice, prin sondaj, persoane, şi să vadă dacă într-adevăr sunt vaccinate, pentru că dacă ai declarat că este eveniment numai cu persoane vaccinate şi la capacitate maximă, deci ai depășit plafonul, trebuie să te aștepți şi la faptul că acest lucru urmează să fie verificat.

Reporter: Şi sancțiuni, care vor fi acestea?

Raed Arafat: Nu pot să vă spun pe de rost ce sancțiuni, dar cu siguranţă vor exista. Dar noi sperăm ca oamenii să înțeleagă că este o oportunitate, este oportunitatea de a merge pe capacitate maximă, dar să fie respectate regulile. Nu mai se poate ca de la 70% să te duci la 100% păcălind sistemul şi să spui că nu te interesează să respecți regula. Până la 70% sau până la 50% sau 25%, în funcție de plafoanele la care s-a referit  domnul prim-ministru, sunt reguli mai generale;  dar dacă vreau să trec peste acest procent, atunci mă asigur că persoanele respectă regulile.

Reporter: O serie de clarificări, domnule Raed Arafat...

Raed Arafat: Vă rog!

Reporter: Ştim că la CNSU s-a trimis solicitarea de aprobare a desfășurării cu spectatori a finalului de Campionat Masculin de Handbal "Final Four" şi, în acelaşi timp, o solicitare de desfăşurare a meciului patru de la Euro 2020, cu 50% din spectatori. Ştim că s-au aprobat...

Raed Arafat: Regulile de acum se aplică general, la toate aceste meciuri.

Reporter: În ceea ce priveşte partea de oameni care sunt vaccinaţi şi cei care nu sunt vaccinaţi, în condiţiile în care campania de vaccinare, iată, nu a ajuns la borna pe care şi-a propus-o inițial chiar premierul, aici, prin declarații - de 5 milioane, în data de 1 iunie - nu considerați că este o formă de discriminare pentru persoanele care nu sunt vaccinate în momentul de faţă?

Raed Arafat: Dacă nu aveam suficient vaccin, dacă nu aveam acces la vaccin, atunci era o problemă. Dar vaccin este. Doze sunt. Totul există. Asta înseamnă că oricine poate să meargă să se vaccineze. Nu mai există limite. Şi de aici nu mai este problemă de discriminare, ci este problemă de măsură, în final, de sănătate publică. Până la un anumit plafon sunt trei variante: te vaccinezi sau vii cu test, sau ai trecut prin boală, dar, dacă organizatorul doreşte să treacă la capacitate maximă, are opțiunea să spună ”vreau să o fac!”,  dar atunci intră numai vaccinaţi.

Reporter: O clarificare în privința restaurantelor - până la urmă, lucruri mult mai uzuale decât un eveniment privat - nunți, botezuri şi parastas - la fel va trebui să mergem cu certificatul de vaccinaţi după noi sau...?

Raed Arafat: Dacă capacitatea este crescută peste plafon. Altfel, nu. Te duci cu respectarea regulilor sanitare care sunt aprobate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei, în această condiție.

Reporter: Domnule Arafat, spunea premierul despre exceptarea de la a purta mască pentru lucrători, în condiţiile în care sunt doar 5 într-o încăpere. Întrebarea mea este...

Raed Arafat: Da, asta este o primă etapă. În orice birou unde sunt până la 5 persoane, dacă toate persoanele sunt vaccinate, atunci pot să lucreze fără mască. Dar nu în spațiile comune, nu pe coridoare, ci asta este în birou şi vorbim până la capacitatea de 5 persoane în această fază. Urmează să vină şi alte etape. S-a vorbit clar că vor fi graduale.

Reporter: Cum aţi ajuns la acest număr? De ce 5 şi nu 6?

Raed Arafat: Doamnă, putem să spunem de ce nu 10, de ce nu 15, asta întotdeauna se poate spune. Deci...

Reporter: Care este baza științifică?

Raed Arafat: La acest moment, am pornit de la zero, am ajuns la 5 persoane în birou şi în următoarea fază, cu siguranţă, dacă totul este O.K. şi vedem că nu sunt probleme, se creşte la încă o cifră. Dar, atenție, dacă este o singură persoană nevaccinată între cei 5, atunci toţi trebuie să poarte mască.

Reporter: Nu depinde cumva și de dimensiunea încăperii? Ştim că există foarte multe birouri /.../

Raed Arafat: Depinde de mai multe. E adevărat, depinde de mai multe. Dar până acum cinci minute, înainte să facem declarații, toți purtam mască peste tot. Deci asta e o primă fază de relaxare, urmează să vină și altele.

Reporter: Şi încă o întrebare...

Raed Arafat: Adică, totuși, e un pas pozitiv care se face, dar nu se zice că se scoate masca pentru toţi și clar că e corelat cu vaccinarea, pentru că, dacă în încăpere ai persoane nevaccinate și e spațiu închis și stau tot timpul împreună, ne întoarcem la creșterea incidenței și la răspândirea și apariția focarelor și a altor probleme. De aici, în spațiile închise în mod deosebit, mergem cu mai mare precauție. Şi acum s-a mers pe cinci persoane vaccinate în același birou, dar nu în spațiile comune, care să nu mai poarte mască în timpul activității. Dar, din nou, o singura persoană între ele nevaccinată, va trebui atunci toate persoanele să poarte mască.

Reporter: Controalele poliției se efectuează în timpul manifestărilor sau se pot efectua şi post-eveniment?

Raed Arafat: Post-eveniment e cam greu să verifici, să vezi dacă lumea a avut certificatul de vaccinare, deci, dacă se va face un control, clar că se face la un anumit moment, în timpul desfășurării unui eveniment.

Realizator: Şi atunci întrebarea e: organizatorul, în speță de evenimente, nunți, trebuie să declare cumva acest eveniment astfel încât poliția să știe de desfășurarea...

Raed Arafat: Cu siguranță se va știi dacă s-a depășit capacitatea. La orice control, când intri și capacitatea este de 50% în mod normal și te trezești că acolo sunt toate mesele, toate scaunele, totul ocupat și s-a trecut la capacitate maximă, atunci clar trebuie să demonstreze că respectă regula pentru trecerea la capacitate maximă.

Reporter: Domnule Arafat, v-aş ruga să ne oferiți câteva clarificări suplimentare referitoare la locurile de joacă. Dacă am înțeles corect de la domnul premier, acestea se vor deschide, cele în spații închise, la capacitatea de 50%, iar aparținătorii vor trebui să facă dovada vaccinării sau trecerii prin boală.

Raed Arafat: Da.

Reporter: Ce se întâmplă dacă un părinte sau un bunic nu este vaccinat, nu a trecut prin boală, nu îşi va putea însoți nepotul, nepoata, fiul lui, fiica la locul de joacă, chiar dacă poartă mască? Cum se va proceda?

Raed Arafat: Aici este iarăşi discuția. Revenim. Sunt condiții care s-au pus; persoanele care sunt... Ştiţi că copiii nu se vaccinează, da?

Reporter: Nu, mă refer la aparținători.

Raed Arafat: Tocmai. Asta este! Ştiţi că copiii nu se vaccinează. Te duci acolo și sunt copii de la "n" familii care se joacă acolo, tu ești o persoană în vârstă. Aţi zis clar "bunicul" da? Nu te-ai vaccinat, automat ești expus acolo. Asta este pentru protecția lui, în primul rând. Poate că unele locuri de joacă vor organiza astfel încât să fie posibilitatea să preia copilul, să îl introducă în locul de joacă fără să intre aparținătorul. E posibil și asta. Adică sunt soluții, dar, în același timp,  nu merge așa, că nu ne-am vaccinat; mergem și ne amestecăm într-un loc unde copiii, clar, nu se vaccinează și transmit virusul şi e posibil ca persoana în vârstă să plece de acolo infectată. Deci acesta e motivul pentru care se cere ca aparținătorii să fie vaccinați.

Reporter: Eu înţeleg, dar în aceste condiții nu vorbim de o obligativitate, practic, a vaccinării, pentru că știm foarte bine că în România sunt multe persoane care nu doresc să se vaccineze, unii care au interdicții medicale.

Raed Arafat: Nu. Aici sunt opțiuni, sunt opțiuni și care pot fi găsite soluții pentru ele, pentru oricine, când vrea să ia copilul, pentru că la locul de joacă merge copilul, nu merge bunicul. Dacă bunicul nu s-a vaccinat şi nu dorește să se vaccineze, la locul de joacă poate să meargă cu copilul mama sau tata, care s-au vaccinat, sau cineva care s-a vaccinat din familie.

Reporter: Dar aparținătorii nu pot intra cu mască? De exemplu, acum persoane nevaccinate poartă mască...

Raed Arafat: Deci, la acest moment, aceasta este etapa de relaxare și, cum am zis mai înainte, mergem de la zero la mai mult, adică de la nimic am ajuns acum la o fază de relaxare. S-a zis clar că vom relaxa gradual, nu vom relaxa deodată totul şi, atunci, e normal ca la primele relaxări să ai și o doză de precauție și să previi, să nu fie o relaxare care este necontrolată și după asta să te trezești din nou că revenim de unde am pornit și nu cred că oricare dintre noi dorește acest lucru.

Reporter: Aș vrea să mă mai întreb de ce o diferență atât de mare între numărul de persoane care pot participa la o nuntă, botez, un eveniment de genul acesta în spațiu deschis, 70, față de 1.000 la un festival în aer liber?

Raed Arafat: Deci aici s-a luat din nou treptat, gradual. Partea de nunți, de botezuri, unde, clar, lumea acolo nu este în aer liber neapărat sau, chiar dacă este în aer liber, poate că este altfel contactul, asta e analiza pe care au făcut-o și colegii pe sănătate publică și cei care au propus. Cum v-am zis, sunt etape graduale: la nunți, la botezuri, la festivități private în interior sau în exterior s-a luat aceasta decizie, până la o limită, și de acolo crește numai dacă persoanele sunt vaccinate. În spațiile celelalte, unde spațiul este mult mai mare și, poate, mult mai generos, s-a permis până la 1.000 de persoane, dar în ambele situații sunt puși și metri pătrați pentru persoane, din ce știu. Deci, cel puțin la nunți există și regula de câți metri pătrați trebuie să fie pe persoană.

Reporter: Mulţumesc.

Raed Arafat: Şi o să se schimbe acest lucru pe parcurs, clar, etapizat, se va reveni și vor fi luate și alte măsuri în următoarea perioadă.

Reporter: Am văzut că gradul de ocupare al unităților hoteliere de la mare a fost crescut la 85%. Aș vrea să vă întreb de ce nu se întâmplă același lucru și în zonele montane, unde știm foarte bine că sunt zone intens frecventate...

Raed Arafat: Dar zonele montane nu mai au limitare.

Reporter: Nu mai au?

Raed Arafat: Nu. Deci 85% este crescut acolo. Zonele montane, din ce știu, nu mai figurează cu restricție la acest moment.

Reporter: Am înțeles.

Raed Arafat: Iar de la 85% poți să treci la sută la sută, dacă alegi ca unitatea ta să fie unitate de persoane doar vaccinate, dacă vrei de la 85 la sută la sută, sau rămâi cu 85%. Nu se calculează în această cifră copiii de sub 16 ani, bineînțeles.

Reporter: Prin urmare, persoanele care vor să-și achiziționeze un pachet turistic trebuie să fie informate dacă respectiva unitate de cazare optează pentru a fi 100% pentru vaccinați și cum se va face această optare?

Raed Arafat: Prin agenția prin care o să achiziționeze pachetul turistic. S-ar putea ca unele persoane chiar să caute, vrem să mergem numai la un loc unde toată lumea este vaccinată. E posibil și acest lucru. Nu știu câte unități turistice vor vrea, pentru acest 15% să facă acest pas, s-ar putea ca toţi să se oprească la 15%. E o posibilitate care există, cine vrea să o facă o să ia decizia, bineînțeles, și o să facă tot posibilul să afle turiștii, pentru că va cere această condiție la înregistrare sau la rezervare mai degrabă, înainte să ajungă turistul acolo.

Reporter: La nivel guvernamental s-a făcut o analiză cu privire la operatorii economici, au fost întrebați dacă optează spre un astfel de sistem?

Raed Arafat: Încă o dată nu, deci vă spun că nu, aici nu am făcut o analiză, să stăm să discutăm cu toți operatorii, dar e un pas în plus față de ce a fost. Cum facem această relaxare gradul, următoarea etapă, poate, dacă vedem că totul e ok și nu avem probleme și menținem incidențele pe care le avem acuma și nu avem creșteri în următoarea perioadă, poate că următoarea etapă se va trece la 100% fără nicio problemă, dar la acest moment asta este etapa de relaxare la care ajungem.

Reporter: Domnule Arafat, ce se întâmplă cu o familie cu copii care vine în țară dintr-o vacanță într-o destinație din Europa, o destinație exotică, acel minor trebuie să rămână în carantină cu un adult?

Raed Arafat: Nu mai este, s-a schimbat acest lucru. Deci decizia este că minorul până la 3 ani nu se carantinează şi nu se testează, între 3 ani și 16 ani se testează dacă vine din zona galbenă sau roșie, dar nu se carantinează.

Reporter: Şi aş vrea să vă mai întreb și în ce stadiu de implementare sunt acele tablete ale STS-ului care ar putea fi folosite pentru verificarea acelei baze de date cu persoanele vaccinate sau...?

Raed Arafat: Dacă vorbim de documentația interconectată europeană, deci știu că în cursul acestei luni încă mai au de lucrat, dar poate aici doamna ministru știe mai mult decât mine exact despre acesta aspect. Nu pot să vă dau o dată exactă sau mai bine solicitați informațiile direct.

Reporter: Dar puteți să-mi spuneți cum ar putea fi implementate aceste tablete, dacă...?

Raed Arafat: Nu, pentru că trebuie cei care fac sistemul și tot să le explice. Deci nu stau să explic în locul lor pentru că o să vorbesc poate chestii pe care nu le cunosc și nu o să vorbesc exact lucruri corecte, aşa că mai bine întrebați colegii de la STS și ei o să vă explice exact cum va funcționa sistemul.

Reporter: Avem un caz concret în care Jandarmeria pare că se opune măsurilor luate astăzi de guvern pentru că cei de la Jandarmeria Ilfov au anunțat astăzi că vor interzice circulația suporterilor în localitatea Afumați dacă nu au buletin, iată, prin care dovedesc că sunt locuitori ai comunei. E vorba de deja celebrul meci, sunt suporterii Stelei care vor să participe acolo.

Raed Arafat: Nu comentez aici, sunt măsuri de ordine publică, vă rog, şi nu le comentez.

Reporter: Nu credeți că le sunt încălcate /.../

Raed Arafat: Sunt colegii de la Jandarmerie care pot să vi le comunice. Deci nu pot să vă spun care este motivația în spatele acestei decizii, de ce au făcut-o. Deci asta poate să n-aibă nimic cu pandemia şi să fie total altceva.

Reporter: Şi aş mai avea o întrebare tot pe această zonă. Spunea premierul puţin mai devreme că vor fi organizate centre de vaccinare pe stadion.

Raed Arafat: Nu, înainte de intrarea pe stadion.

Reporter: Înainte de intrare. Care este primul eveniment la care vreți să organizați...

Raed Arafat: La evenimentele, atenție, la care se decide participarea peste 25% din capacitate maximă, atunci pot intra persoanele vaccinate, persoane care au test negativ și care se vaccinează la intrare. E un bonus, adică, "Da, nu sunt vaccinat, dar mă vaccinez şi intru". Este o chestie de încurajare a vaccinării aici, este evident şi nu putem să spunem că e altceva. Dar aici este numai pentru evenimentele unde creștem peste capacitatea maximă. Dacă rămâne evenimentul la capacitatea maximă la 25%, atunci acest lucru nu se întâmplă, poate să fie un centru de vaccinare instalat, dar numai pentru voluntarii care vor să se vaccineze, care trec pe acolo dar atunci nu intră, dacă suntem la sub 25%, sau intră dacă au test, să zicem mai clar, deci dacă au test sau dacă au trecut prin boală.

Reporter: O precizare, domnule Arafat. Aţi spus că pot intra dacă se vaccinează înaintea evenimentului, dar scrie în hotărârea CNSU că vorbim de rapeluri şi să fie făcut cu 10 zile înainte...

Raed Arafat: Da, dar, atenție! Sunt testați, adică intră, dar are testul. /.../

Reporter: Bună seara! Două clarificări, dacă se poate. Revenind puţin la nunți, botezuri, înmormântări, onomastice, zile de naștere, de obicei persoanele care organizează astfel de evenimente închiriază locații, după cum bine ştiţi, eventual în restaurante, baruri, eventual discoteci. Răspunderea pentru respectarea acestei reguli cu persoanele vaccinate va aparține exclusiv persoanei private care organizează evenimentul sau şi patronului de restaurant, discotecă, unde are loc acest eveniment?

Raed Arafat: Cel puţin dacă vor intra într-un local, acum vă spun un punct de vedere juridic, trebuie verificat oricum, dar organizatorul clar este cel care organizează nunta şi invită sau organizează acțiunea şi invită şi trebuie să le spună tuturor că trebuie să vină cu certificatul de vaccinare. Dar şi proprietarul trebuie să se asigure că se respectă regulile pe teritoriul lui, adică cel care este administratorul localului.

Reporter:  Şi ce poate risca o astfel de persoană dacă nu aplică această regulă?

Raed Arafat: Sancțiuni. Deci, clar că aici se poate discuta...

Reporter: Până la...?

Raed Arafat: Nu ştiu suma, nu pot să vă spun, nu pot să mă pronunț asupra sumelor.

Reporter: Şi o a doua clarificare de care aş avea nevoie: s-a eliminat din acest HG acel plafon legat de participarea la evenimente culturale, artistice până la 5.000 de persoane. Dacă ne puteți explica ce se întâmplă în cazurile în care avem concerte, festivaluri cu peste 1.000 de persoane, cum poate un organizator să verifice mii de persoane, pentru că dacă eliminați acel plafon poate să participe zeci de mii de persoane?

Raed Arafat: Deci, la intrare, cum v-am zis, sunt două soluții: hârtia că persoana este vaccinată, sau pe telefon descărcat acolo că este vaccinată persoana. Deci, asta la intrare, cu biletul, se verifică şi asta.

Reporter: Asta înseamnă un proces foarte îndelungat, pentru că sunt zeci de mii de persoane care pot să participe la un concert...

Raed Arafat: Dacă ne asumăm să facem evenimente cu peste 1.000 de persoane, atunci ne organizăm ca să putem să facem acest lucru. Creștem fluxurile de intrare, creștem zonele de verificare. Deci, se poate face acest lucru. Este o chestiune de asumare aici. Până la 1.000 sunt reguli, peste 1.000 sunt alte reguli, care, dacă ni le asumăm ca să vină 10.000, atunci trebuie să respectăm regulile respective.

Reporter: Mulţumesc!

Raed Arafat: Şi eu mulţumesc!

Reporter: Domnule Raed Arafat, cum se va verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare, ţinând cont că acestea nu sunt timbrate şi au introduse doar datele cu caracter personal, astfel pot fi falsificate foarte uşor.

Raed Arafat: Dacă certificatul este fals şi se descoperă că este fals, atunci răspunde persoana care deține certificatul. Nu răspunde acolo organizatorul. Dacă vine persoana cu un certificat fals, cumva, pe care l-a făcut, l-a falsificat şi a intrat cu el, persoana respectivă, dacă este prinsă în timpul evenimentului, sau retroactiv, dacă se află şi este prinsă, atunci persoana respectivă răspunde de prezentarea unui act fals. Deci, cam asta este modul de abordare.

Reporter: Dacă îmi permiteţi şi o întrebare politică, marți seara a avut loc o masă festivă, în Salonul Spaniol, salonul pus la dispoziţia preşedintelui Camerei Deputaților, unde a participat chiar dumnealui, domnul preşedinte Ludovic Orban, a afirmat că au participat peste 30 de persoane în această...

Raed Arafat: Deci, după cum mă cunoașteți, nu comentez întrebările politice, aşa că nu am să răspund la asta. Vă rog!

Reporter: A fost o petrecere ilegală sau nu?

Raed Arafat: Nu am să răspund la aceste întrebări. Sigur că au fost declarații şi discuţii şi se poate face afirmații despre asta, dar, cum aţi zis dumneavoastră, este întrebare politică, aşa că eu nu răspund la întrebările politice. Mulţumesc mult!

Reporter: Domnule Arafat, dar caracterul de declarație politică...

Raed Arafat: Nu! vă rog! Deci, aici...

Reporter: ... nu ţine de participanţi, ci de numărul de participanți.

Raed Arafat: ...aici cu siguranţă se va comunica pe această temă, care nu o ştiu. Eu, personal, nu ştiu această speță. Acum aud de speța respectivă. Nu comentez o speță despre care nu ştiu toate aspectele.

Reporter: Dar făcând abstracție de calitatea celor care au participat...

Raed Arafat: Nu, nu ştiu speța! Credeți-mă, acum am aflat! Colegul dumneavoastră acuma prima dată pune speța în faţă! Nu pot comenta o speță pe care nu o cunosc!

Reporter: Domnule Arafat, dacă 30 de persoane, indiferent de profesia lor, participă la o petrecere într-un spațiu închis...

Raed Arafat: Nu cunosc speța respectivă. Dacă vreți se poate răspunde oficial la asta şi veţi primi un răspuns pe măsură. Dar nu pot comenta o speță pe care nu o ştiu. Deci asta este, mulţumesc.

 

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: Bună ziua! Azi am trimis spre publicare la Monitorul Oficial şi probabil că mâine va fi ziua în care vor apărea modificările la Ordinul 4.34, ordin care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă. Aceste modificări au scopul de a asigura o asistență medicală adecvată pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, dar și îmbunătățirea asistenței medicale acordate pacienților non-COVID. A fost astfel elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenței medicale a populației pe perioada pandemiei, plan structurat pe etape, și plan care prevede în mod explicit modalitatea de reacție a unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică atât în contextul actual favorabil, cât și în eventualitatea confruntării cu un nou val pandemic. Astfel, redeschiderea secțiilor a fost structurată în două etape. În etapa 1, condițiile pentru managerii spitalelor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi destinate activității cu pacienții COVID-19 sunt: o rată de incidență la nivelul județului calculată la două săptămâni mai mică de 1 la 1000 și o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, paturi avizate de Direcția de Sănătate Publică pentru îngrijirea pacienților confirmați cu COVID-19 sub 50%. În etapa a doua de scădere, etapă care urmează după un minim de 30 de zile și în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidență la nivelul județului calculată la două săptămâni este mai mică de 0,5 la mia de locuitori, iar rata de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă este din nou sub 50% din numărul de paturi avizate anterior. Direcțiile de sănătate publică pot aproba astfel în prima etapă o reducere a numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele specializate în îngrijirea pacienților COVID - vorbim de spitale de boli infecțioase și de pneumoftiziologie, spitale anterior clasificate ca nivel 1, și până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratamentul pacienților cu COVID-19.

În etapa a doua, de scădere, numărul, procentul paturilor destinate îngrijirii pacienților COVID-19 scade pentru 30% pentru spitalele înalt specializate și până la 15% pentru celelalte spitale. Păstrăm acest număr de paturi destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19 din două motive. Unu, pentru că vrem ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienții care s-au internat în spitalul respectiv pentru o altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării și vrem să nu fie nevoiți să-i transfere într-un spital COVID și păstrăm acest număr de paturi împreună cu un plan de revenire la situația anterioară dacă vom cunoaște din nou o accelerare a pandemiei și o creștere a numărului de pacienți infectați. Acestea sunt în mare modificările, ele presupun o coordonare bună între managementul spitalelor, direcțiile de sănătate publică și Ministerul Sănătății și, din nou, pentru orice fel de reducere este nevoie ca spitalele să depună și un plan de revenire în caz că pandemia începe să evolueze într-un mod nefavorabil. Și acum răspund la întrebări.

Reporter: Doamnă ministru, mâine EMA anunță decizia legată de vaccinarea cu Pfizer a copiilor între 12 și 15 ani. Întrebarea mea este când se ia o decizie în România și cum veți convinge părinții să-și vaccineze copiii, dar și medicii de familie să se implice în vaccinare?

Ioana Mihăilă: Așteptăm cu nerăbdare decizia Asociației Europene a Medicamentului. Cât de repede posibil, vom aproba și noi și vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie și de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinții și cu medicii de familie, așa încât copiii care, din nou, nu neapărat suferă și nu dezvoltă forme foarte severe dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare.

Reporter: Veți propune Grupului de Comunicare Strategică să aibă comunicare țintită și pe acest segment?

Ioana Mihăilă: Cred că este binevenită această idee, să avem comunicare și pe segmentul de copii.

Reporter: Dar ca un orizont de timp și procedural, după ce EMA va fi luat această decizie, cam ce orizont de timp am avea să ajungă şi la noi, în România?

Ioana Mihăilă: Cred că depinde și de cum se iau deciziile în Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare, depinde însă și cât de repede ne ajustăm pe partea procedurală, acele modificări în Registrul Electronic Național de Vaccinare și cât de repede transmitem procedurile către centrele de vaccinare și către medicii de familie care vor fi implicați în astfel de procese.

Reporter: Cum vedeți dumneavoastră această măsură de exceptare a portului măștii în birou dacă sunt cinci persoane din punct de vedere medical?

Ioana Mihăilă: Am susținut această măsură, am susținut-o încă din urmă cu mai multe săptămâni. Din nou, cred că atunci când avem activități care implică un risc redus pentru persoane care au un risc redus de a dezvolta boala, și aici vorbim de persoanele vaccinate, că știm că aici riscul de a contracta și de a transmite boala este unul redus, măsurile de relaxare, inclusiv renunțarea la purtare a măștii sunt binevenite.

Reporter: Bună ziua, doamna ministru, aș reveni cu întrebarea adresată domnului Arafat. Marți seara, la Salonul spaniol a avut loc o masa festivă la care au participat peste 30 de persoane, inclusiv Ludovic Orban a spus acest lucru. Din punctul dumneavoastră de vedere, petrecerea aceasta a fost una legală sau ilegală?

Ioana Mihăilă: Prefer să nu emit un punct de vedere pe această temă. Cred că există organe ale statului abilitate să emită puncte de vedere și să prevadă sancțiuni în fiecare din situațiile care sunt în afara reglementărilor legale. Mulțumesc. Atât voi răspunde pe această temă. Dacă aveți altă întrebare, cu tot dragul.

Reporter: Bună seara. Doamna ministru, știu că acum câteva săptămâni aţi cerut din partea spitalelor să vină cu propriile evaluări legate de numărul de paturi care pot fi eliberate astfel încât să fie tratați și mai mulți pacienți care nu suferă de boala COVID. Vreau să vă întreb dacă ați primit această evaluare și câte paturi estimați că ar putea fi eliberate la nivel național în urma acestei  strategii pe care ați enunțat-o și astăzi în perioada imediat următoare, în prima etapă și după aceea în a doua etapă, dacă aveți o cifră estimativă.

Ioana Mihăilă: În primul rând răspunsul la aceste solicitări au fost centralizate la nivelul direcțiilor de sănătate publică. În al doilea rând, prin consultare cu managerii de spital am elaborat acest plan de măsuri și, cum spuneam, se pot elibera în prima etapă, dacă sunt îndeplinite condițiile care țin de incidență și de gradul de ocupare a paturilor, până la 50% din paturile din spitalele cu înalt grad de specializare și până la 70% pentru că spitalele cu grad mic de specializare pot să rămână cu 30% doar paturi disponibile din cele aprobate în momentul maxim al pandemiei.

Reporter: Bună ziua, doamna ministru! Se vorbește deja în spaţiul public, sunt voci din sistemul  medical care vorbesc deja despre iminența unui val  patru în toamnă. Aș vrea să vă întreb dacă s-au făcut niște scenarii, niște estimări, care ar fi amploarea acestuia, cam la ce număr de îmbolnăviri pe zi ne așteptăm, ce necesar de paturi pe ATI.

Ioana Mihăilă: Estimările și scenariile stau tocmai la baza redactării acestor modificări ale Ordinului 434. Acest ordin nu are doar rolul de a  reglementa măsurile de relaxare de la nivelul spitalelor, ca să le spunem așa, și să fim în acord cu celelalte măsuri de relaxare, are și rolul de a reglementa timpul de reacție și gradul de răspuns atunci când ne confruntăm cu un potențial val patru. Deci acest plan reglementează și această situație în care pandemia se agravează. Să facem niște presupuneri în condițiile în care nu știm câte persoane vor fi vaccinate peste două sau trei luni, deși avem niște obiective clare, dar, din nou, obiectivele trebuie să fie şi atinse, cred că ar fi prematur. Noi suntem pregătiți, am făcut cadrul legal pentru ca spitalele să poată să răspundă în timp util și eficient. În plus, am cerut și spitalelor şi direcțiilor de sănătate publică prin prevederile acestui ordin de a-și elabora și de a-şi asuma un plan de răspuns rapid în condițiile în care situația se agravează.

Reporter: Dar spitalele nu-şi elaborează aceste planuri în funcție de niște cifre pe care le furnizați dumneavoastră? Eu despre aceste cifre vă întrebam  Ioana Mihăilă: Noi am luat ca termen de referință numărul maxim de paturi din valul pandemic cel mai sever, deci acolo am luat ca valoare de referință. Nu cred şi nimeni cred că nu crede că există posibilitatea reală să mai atingem intensitatea valurilor doi și trei din toamnă şi, respectiv, din iarnă.

Reporter: Aş vrea să vă mai întreb despre evaluarea șefilor de DSP-uri. Era un proces început, la ultima conferință de presă de aici, de la Guvern, spuneați că nu s-a finalizat. Aveți noutăți, câți nu corespund, câți vor fi înlocuiți, ce nereguli s-au constatat?

Ioana Mihăilă: Procesul de evaluare a DSP-urilor nu a fost finalizat, suntem în curs de a începe procesul de evaluare a managerilor spitalelor din subordinea noastră. Probabil că evaluarea DSP-urilor va fi completată cu o evaluare parțială.

Reporter: Și încă o întrebare, vă rog, care nu are legătură cu pandemia. România a avut o mare problemă cu paturile pentru marii arși. Eu știu că se demaraseră niște programe, niște idei, predecesorul dvs avea niște consilieri care erau supraviețuitori ai Colectivului. Aș vrea să vă întreb dacă s-au realizat niște progrese în mandatul dvs, dacă aveți niște informații clare despre mărirea numărului de paturi, despre schimbarea procedurilor de transfer în străinătate a marilor arși.

Consilierii care au fost în mandatul anterior au rămas în acest mandat, sunt în general consilierii doamnei secretar de stat Monica Althamer - vreau să le mulțumesc pe această cale pentru tot efortul pe care îl depun. Ei, împreună cu doamna secretar de stat, participă, împreună cu comisiile de specialitate, la ameliorarea cadrului normativ care privește tratamentul și transferul în străinătate al marilor arşi și împreună lucrăm la a grăbi și la a derula, în condiții optime, acele proiecte de investiții care sunt derulate prin Banca Mondială și care vizează construcția celor trei centre de mari arși, vorbim de centrul din Târgu Mureș, din Timișoara și centrul din București de la "Grigore Alexandrescu". Deci a rămas o preocupare atât în ceea ce privește domeniul de reglementare, cât și în ceea ce privește investițiile. Mulţumesc.

Reporter: Doamna ministru, aceeași întrebare care a fost adresată și domnului Raed Arafat, ce se întâmplă cu tabletele STS, când le vom avea funcționale și cum vor fi acesta aplicate în țara noastră, vorbim de tabletele prin care organizatorii pot verifica persoanele vaccinate, testate?

Ioana Mihăilă: Din nou, există certificatul, vorbim de certificatul verde, probabil. Certificatul verde, din informațiile pe care le avem până acum, cu mențiunea că există grupuri de lucru comune, Ministerul Sănătății, DSU şi STS, care lucrează la elaborarea cadrului legal, dar și la elaborarea aplicației, aceste certificate verzi nu au neapărat nevoie de o tabletă, ele pot fi arătate printr-o aplicație pe telefonul mobil și verificate printr-o altă aplicație pe telefonul mobil. Atunci când ele vor fi implementate și în condițiile în care vor fi şi acceptate de către populația generală, existența acestor certificate verzi va face mult mai facilă tocmai acea etapă de relaxare în care putem merge la un eveniment privat sau la un restaurant, în care arătăm certificatul verde, dar și organizatorul verifică printr-o aplicație de pe telefonul propriu veridicitatea datelor trecute în certificatul nostru.

Reporter: Ce se va întâmpla în cazul persoanelor care nu au această aplicație sau nu au un telefon? Vedem persoanele în vârstă, știm că în zonele de sate avem foarte multe persoane care nu au un smartphone. Ce se întâmpla cu ele?

Ioana Mihăilă: Ele vor putea merge în continuare pe aceleași metode de dovedire a vaccinării, testării sau trecerii prin boală.

Reporter: Aş vrea să vă întreb ce se va întâmpla cu aparținătorii? În momentul de faţă nu au acces în instituțiile spitalicești, ar urma să fie modificată această măsură?

Ioana Mihăilă: Am dat, de exemplu, în cursul acestei săptămâni, o informare transmisă de către colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, la solicitarea noastră, informare care permite accesul taților la nașterea copilului, în anumite condiţii, evident. Pe măsură ce vedem că se adaptează spitalele la noul flux, pe măsură ce vedem că presiunea pe sistemul sanitar scade, dar şi personalul medical din spitale crește, putem să începem să permitem şi accesul aparținătorilor. Dar, acum, în acest moment, accesul aparținătorilor înseamnă un efort suplimentar de verificare, de echipare a aparținătorilor, efort care vine tot pe umerii personalului medical, care a fost deja destul de greu încercat în ultimul an şi jumătate.

Reporter: Şi aparținătorii trebuie să facă dovada unui test negativ sau a vaccinării?

Ioana Mihăilă: În criteriile Institutului Naţional de Sănătate Publică, aparținătorii trebuie să poarte echipamentul de protecție şi cred că, da, să facă dovada unui test negativ, dar va trebui să verific lucrul ăsta, sau a vaccinării.

Reporter: Fostul ministru al sănătății a criticat astăzi, pe Facebook, campania de vaccinare inițiată de Guvern, spunând că sursa de inspirație ar fi fost la Ministerul Sănătăţii. Aş vrea să vă întreb, dacă dumneavoastră, când aţi venit la Ministerul Sănătăţii, aţi găsit un draft cu materiale promoționale, cu materiale de promovare pe aceeași idee ca cele promovate în momentul de faţă de premier?

Ioana Mihăilă: Dacă intenția dumneavoastră este să aflați dacă Ministerul Sănătăţii s-a implicat în campania de comunicare, da, Ministerul Sănătăţii s-a implicat în campania de comunicare, Ministerul Sănătăţii a şi transmis către CNA, în iarnă, o primă formă a unui clip de promovare şi, de asemenea, a lucrat la alte clipuri de promovare. Prima formă a clipului a fost făcută publică, celelalte clipuri au fost puse la dispoziţia premierului şi au fost transmise către CNA, în urmă cu o săptămână.

Reporter: /.../

Ioana Mihăilă: Da, există campanii diferite care au avut scopuri diferite.

Reporter: Şi respectivele spoturi, care, până în momentul acesta, nu au fost făcute publice, au fost făcute din bani alocați de Guvern, sau cum anume s-a întâmplat? Cât timp n-am văzut acele spoturi...

Ioana Mihăilă: Au fost, din câte ştiu, finanțate printr-un protocol cu UNICEF-ul.

Reporter: Bun! Şi ideea Guvernului, din prezent, a fost furată de la Ministerul Sănătăţii? Că de fapt acestea sunt acuzele făcute de Vlad Voiculescu şi aici voiam să...

Ioana Mihăilă: Asta nu mi se pare o întrebare la care eu pot să răspund. Eu v-am spus ce a făcut Ministerul Sănătății în ianuarie și ce a făcut acum. Şi le mulțumim colegilor de la Guvern că au preluat clipurile care le-au fost puse la dispoziție și au decis să le integreze în campanie.

Reporter: Doamna ministru, ați vorbit de curând despre acel proiect privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Aţi spus că sunteți îngrijorată pentru că acest lucru ar putea duce la un deficit și mai mare de cadre medicale. Ați vorbit între timp cu doamna Raluca Turcan?

Ioana Mihăilă: Inclusiv concluziile pe care le-am enunțat în urmă cu două zile au fost în urma discuțiilor formale și informale pe care le-am avut cu doamna Raluca Turcan. Avem planul A și planul B, și vor fi transmise către dumneavoastră în funcție de scenariul care este considerat cel mai eficient în retenția cadrelor medicale, acolo unde avem deficit și pe acele specialități unde este cea mai mare nevoie.

Reporter: Deci ar putea fi exceptate cadrele medicale din aceste zone?

Ioana Mihăilă: Aş vrea ca această comunicare să o transmit împreună cu doamna ministru al muncii.

Raed Arafat: Am revenit, dar doar să mai anunț ceva în plus. Hotărârea pentru aprobarea listei țărilor și clasificarea sub cod roșu, galben și verde acum a fost supusă votului și urmează să fie anunțată în seara aceasta. O singura mențiune aici vreau să fac. Marea Britanie care, în mod normal, pe baza incidenței, s-ar afla în zona verde, va fi considerată ca fiind în zona galbenă. Ce înseamnă? Că trebuie să vină cu test sau să fie vaccinat și asta din cauza prezenței unei tulpini cu răspândire rapidă. Deci acesta este singurul lucru pe care am vrut să îl adaug și va fi anunțată mai târziu lista pe site-ul INSP-ului, după ce avem toate aprobările în votare. Mulţumesc!

Claudiu Năsui: Bună seara! Am nu una, ci două vești bune să vă dau. Prima este o veste bună pentru turism şi pentru HoReCa și o parte din ea este relaxarea pe care aţi auzit-o deja de la colegii mei. O altă parte este și faptul că România va fi deschisă turismului extern. Practic, s-a eliminat din hotărârea de guvern care reglementează lucrurile acestea, lista persoanelor care aveau dreptul să vină, pe lângă criteriile generale pentru ţările verzi, galbene și roșii din listele verzi, galbene și roșii, mai era și o listă a persoanelor care aveau dreptul să intre în țară, această listă este eliminată.

Claudiu Năsui: Această listă este eliminată. În momentul acesta, practic, România este deschisă și turismului extern. A fost un lucru care ne-a fost cerut de către mai toate organizațiile de profil din turism, au fost discuții și bilaterale pentru deschideri selective. Acum avem o regulă clară și generală aplicabilă tuturor țărilor, deci este un lucru foarte bun. Și a doua veste bună, pentru tot mediul antreprenorial, pentru toate firmele, toate întreprinderile din România: termenul de depunere a faimoasei declarații de beneficiar real - o declarație care a fost mult discutată în trecut și pe care am avut abordări în Parlament, a fost reintrodusă intempestiv în legislație, fără un termen clar de revenire, introducând incertitudine în piață. Acum este clar, am prelungit până la 1 octombrie termenul până la care aceasta se poate depune, așa cum am declarat, ca urmare a unei ședințe a coaliției în trecut. Două vești bune, aş spune, pentru mediul de afaceri. Dacă aveţi întrebări...

Reporter: Bună ziua! Domnule Năsui, ce conţine, pentru dumneavoastră, vaccinul? Această provocare a fost lansată de către premierul Florin Cîţu în această după-amiază.

Claudiu Năsui: Revenirea mai rapidă la normalitate, asta este principalul lucru.

Reporter: Bună ziua, domnule ministru! Declarația despre care tocmai ați vorbit, cea privind beneficiarul real, a stârnit foarte multe critici și controverse, dacă nu mă înșel, inclusiv formațiunea dvs a criticat-o. Acum, împreună cu PNL şi cu UDMR, aveți majoritatea parlamentară. De ce prelungirea termenului, și nu un act normativ care să scoată această declarație sau s-o modifice astfel încât ea să fie agreată de mai toată lumea?

Claudiu Năsui: Este foarte bună întrebarea dumneavoastră, am mai răspuns cumva la ea în trecut...

Reporter: Mă scuzați!

Claudiu Năsui: Nu, e foarte corect. În perioada aceasta, ne gândim la un sistem care să fie agreat cu toată lumea, pentru a putea aplica un sistem mai nebirocratic. Este, până la urmă, un angajament pentru debirocratizare pe care l-a avut şi formațiunea noastră și acest guvern și un angajament să urmăm și noi cele mai bune practici din UE, pentru că, până la urmă,  este o directivă în toată UE; avem 27 de state care o aplică, haideți să ne uităm și noi cum fac ceilalți și să luăm şi noi exemplu de bune practici. Deocamdată este o veste bună că nu mai există. Era o sancţiune de minim 5.000 de lei dacă nu se depunea această declarație în termen de 15 zile de la depunerea situațiilor financiare, ea intrând în vigoare tocmai în perioada în care se depuneau situații financiare, existând incertitudinea – dacă cine a depus deja, mai trebuie să o depună – pentru că erau alte legi în vigoare la momentul depunerii. Interpretări diferite, desigur. Am avut și noi una, dar măcar acum s-au clarificat lucrurile și, până pe 1 octombrie, sperăm să venim cu un cadru general valabil și nebirocratic.

Reporter: Și tot în acest context, știți bine că de-a lungul timpului, în timpul guvernărilor PSD mai exact, ONG-urile s-au plâns că activitățile le sunt foarte mult îngreunate de cadrul legislativ. Aveam HOSPICE Casa Speranței, de exemplu, şi ONG-uri care ofereau servicii bolnavilor în faze terminale sau copiilor, care se plângeau că statul îi împiedică să își desfășoare activitatea. Ați demarat discuții cu ONG-urile, se fac proiecte pentru schimbarea cadrului legislativ, astfel încât statul român nu doar... dacă nu ajută ONG-urile, măcar să nu le pună piedici?

Claudiu Năsui: Aici sunt total iarăși în asentimentul dumneavoastră. Am avut o lege, care a trecut chiar anul trecut, și care includea inclusiv aspectul acesta al declarației beneficiar real pentru ONG-uri, pentru asociații și fundații adică și care a mers iarăși pe calapodul modelului implementat pe vremea aceea pentru firme, prin Legea 108 pe 2020. Dacă ele sunt făcute numai pentru persoane fizice, atunci să nu se mai ceară și pur și simplu, statul să ia datele de unde le are. Legea aceasta este în continuare în vigoare. Evident că eu acum sunt aici în calitate de ministru al economiei, pentru asociații și fundații se ocupă alt minister, nu aș vrea să anticipez, dar oricum avem foarte multe idei de debirocratizare și în zona aceea. Sunt total de acord cu dumneavoastră, asociațiile și fundațiile trebuie să își vadă de menirea lor, de misiunea lor, să ajute oameni sau să își îndeplinească misiunea, nu să facă hârțoagăraie pentru stat.

Reporter: Mulțumesc.

Claudiu Năsui: Mulțumesc.

Reporter: Domnule ministru, declarați recent că a fost o greșeală ca guvernele să inițieze măsuri fără fundament financiar, referindu-vă aici la Măsura 2, care are un deficit de 500 de milioane de euro. Fostul ministru Orban, care a inițiat această măsură, vă dă și o replică, spune că declarația arată neputință și vă invită să găsiți sursele de finanțare. Întrebarea mea este: ați găsit acele surse de finanțare, mai merită continuarea acestei măsuri?

Claudiu Năsui: Eu am spus care este realitatea și transparența cred că a caracterizat Ministerul Economiei, cel puțin cât sunt eu acolo, am pus toate datele despre aceste măsuri, inclusiv listele de firme eligibile, toate criteriile, fiecare ce status are și toate acestea. Sunt deschis la probleme si căutăm soluții. Pe termen scurt soluția este să mutăm bani de pe Măsura 3 pe Măsura 2, ceea ce ne-ar permite să ajungem de la un număr de aproximativ 9.600, cred, că 9.633 erau în urmă cu două zile ultimul număr la care s-a ajuns în ordinea înscrierilor, să ajungem pe la un 17.000, lăsând încă un gol până la 22.000. Pentru relansarea Măsurii 3 și pentru gaura aceasta, gap-ul acesta, care mai există până la 22.000 pe Măsura 2, soluția  este ReactEU, este o facilitate europeană și sursa a fost găsită de către ministrul Fondurilor Europene, domnul Cristi Ghinea, care ne-a ajutat foarte mult dar mai trebuie programată această măsură. După ce e programată, Ministerul Economiei va veni, cu o aplicație tocmai ca să facem un contract de finanțare și să finanțăm și restul măsurilor. Dar ce am spus rămâne valabil: cât sunt eu ministru, nu o să fie promisiuni nebugetate, adică nu o să promit bani la oameni și apoi să caute altcineva finanțare. O să le găsim finanțare și promitem bani în momentul în care îi avem.

Reporter: Pentru că tot sunteți atât de transparent și sincer, în acest guvern mai sunt și alte măsuri nesincere sau nesustenabile?

Claudiu Năsui: Nu știu de niciuna. Tot ce am avut de spus am spus, doamnă.

Reporter: În ceea ce  privește măsura de sprijin pentru HoReCa, aţi spus că va fi demarată luna viitoare. Aveți ceva concret? Și știu că organizatorii de evenimente se plângeau

Claudiu Năsui: În secunda această nu avem. Deci inclusiv modificările și repararea cadrului legislativ pentru HoReCa a fost făcut cu organizațiile din HoReCa reprezentative de față și la sugestia lor foarte mult, ne-am implicat foarte mult și am aplicat sugestiile lor. În secunda aceasta, măsurile, normele de aplicare sunt pe site, legea a fost amendată, OUG-ul a fost amendat în Parlament și legea așteaptă să fie promulgată. Sperăm să fie promulgată cât de curând. De îndată ce e promulgată legea, putem să dăm normele de aplicare și ca pași tehnici, așteptăm și STS-ul să termine faza de testare în care este cu aplicația, tocmai că totul va fi online. Totul va fi digital să nu existe nici alte costuri și să fie totul foarte simplu pentru cei care vor să aplice.

Reporter: Mulțumesc.

Claudiu Năsui: Mulţumesc şi eu. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe