Actualitate

Miercuri, 29 Septembrie 2021

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu și de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, la finalul ședinței de guvern din 29 septembrie

Galerie foto

[CHECK AGAINST DELIVERY]

 

Florin Cîțu: Bună ziua. În ședința de guvern de astăzi a trebuit să intervenim iarăși, pentru că Parlamentul se pare că a uitat că mai are și alte lucruri de făcut în afară de moțiuni de cenzură. Dacă nu adoptam astăzi ordonanța de urgență pentru prelungirea mandatelor de director general la Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, ar fi apărut iarăși alte probleme. Știți foarte bine că am prelungit acum o lună cu 30 de zile. Parlamentul, în 30 de zile, nu a găsit timp să rezolve problema, așa că astăzi iarăși luăm această decizie, dar eu vă spun că este ultima oară când Guvernul va mai lua această decizie și va mai prelungi. Parlamentul este acolo să își facă treaba și le cer parlamentarilor și președinților Camerelor, Senatului și Deputaților, să își facă treaba cât mai rapid și să corecteze această problemă și să lase orice alte lupte politice, dispute politice, pentru că interesul românilor ar trebui să primeze.

Tot în ședința de guvern de astăzi am aprobat, prin hotărâre de guvern, alocarea a 386 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, din Fondul de rezervă, pentru a achiziționa medicamente destinate tratării pacienților COVID-19 internați în unitățile sanitare din România; /.../ acești bani nu au fost ceruți la rectificarea bugetară. Stocul pentru Remdesivir era doar pentru încă o lună, pentru Tocilizumab era doar pentru încă trei săptămâni și, pentru prima oară, am comandat și anticorpi monoclonali - aceasta este o comandă făcută tot de Comisia Europeană în numele României, am aderat și noi la această comandă. În plus, pe lângă aceste sume, care au fost propunerile Comisiei de boli infecțioase - deci ele vin de la comisia de specialitate - s-a suplimentat cu 70 de milioane de lei programul Ministerului Sănătății pe ATI destinat îngrijirii și acordării tratamentelor pacienților critici. Deci, acest guvern, așa cum am spus de fiecare dată, dacă este nevoie de resurse suplimentare pentru sănătate vom găsi de fiecare dată și vom suplimenta.

În același timp, tot în ședința de guvern de astăzi am prezentat un calendar, câteva lucruri care urmează, în special după PNRR. Sunt câteva proiecte de ordonanță de urgență care trebuie aprobate, în special pentru stabilirea cadrului instituțional și financiar, inclusiv la audit și control. Nu poate să intre PNRR în vigoare și nu putem să folosim până nu avem această ordonanță; ea va fi în perioada următoare. Și am o notă către ministere, prin care am stabilit un grup de lucru care până luni trebuie să se înființeze și să se organizeze, deci, începând de luni, sub coordonarea directă a direcției responsabile cu implementarea PNRR din cadrul MIPE. Știți foarte bine, PNRR o să intre în Consiliul Uniunii Europene, după aceea trebuie o hotărâre de guvern, care să aprobe exact forma finală. Problema este că hotărârea de guvern care nu cred că poate să fie aprobată de un guvern interimar pentru că este o hotărâre de guvern care aprobă un program nou, cu implicații pentru bugetele viitoare. Vom vedea ce se va întâmpla, dacă putem să aprobăm această hotărâre de guvern sau nu, depinde cum va fi situația guvernului atunci și după aceea, bineînțeles, trebuie aprobată o ordonanță de urgență privind fluxurile financiare pentru perioada 2021 - 2027 și sistemul de audit.

Tot astăzi am prezentat și cred că luni vom face Consiliul Tripartit, având în vedere moțiunea de cenzură de marți, pentru a ne asigura că vom putea să adoptăm hotărârea de guvern privind creșterea salariului minim de bază brut garantat pentru anul 2022, pentru că și această hotărâre de guvern are implicații pentru bugetul de anul viitor și nu poate să fie aprobată de un guvern interimar. Și, bineînțeles, am anunțat, vom avea, cred că săptămâna aceasta, și proiectul de ordonanță de urgență 109, modificarea acelei Ordonanțe de urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice; trebuie aprobată cât mai curând pentru că sunt ținte clare stabilite în PNRR legat de această ordonanță și sperăm că o vom face până luni. Aceasta a fost doar o foaie de parcurs pentru colegii mei pentru perioada următoare.

Sunt două ordonanțe de urgență în primă lectură prezentate astăzi de Ministerul Muncii, sunt programe pe care le-am avut în pandemie, anul trecut, despre șomaj tehnic și plata părinților care stau acasă cu copiii care nu merg la școală - doamna ministru a Muncii va explica detaliile. Cam acestea au fost cele mai importante acte normative de pe ordinea de zi. Dacă sunt întrebări, aș vrea 2 întrebări maxim, vă rog. Mulțumesc.

Reporter: Ne puteți spune dacă ați luat act de demisia ministrului agriculturii Adrian Oros și cine l-ar putea înlocui în această funcție?

Florin Cîţu: Știu că a fost depusă, o să o analizez și când iau o decizie vă spun. Mulțumesc.

Reporter: Voiam să vă mai întreb totodată până la ce prag de infectare ar putea rămâne școlile deschise? - înțelegem că deja ați avut o discuție în ședința de guvern de astăzi. Ministrul Educației propune cumva să fie decuplate școlile de la această rată de infectare tocmai ca să nu se mai închidă acum, având în vedere că în multe localități s-a depășit deja aceasta rată sau urmează să fie depășită.

Florin Cîţu: Nu a fost în ședința de guvern, a fost o întâlnire paralelă între Ministerul Educației, MAI, DSU, INSP - cred că au participat mai multe instituții; da, este o idee de a avea chiar peste pragul de 6 la mie, instituții la care nu e cazul să fie închise. Vom vedea care este concluzia acestei întâlniri. Vrem în continuare să menținem prezența fizică în scoli, ne gândim la introducerea testelor cu salivă. Ministrul Educației anunța ieri că 99% dintre părinți nu vor să testeze copiii, ceea ce este trist. De aceea, ok, poate încercăm cu teste cu salivă, vom vedea cum putem să facem, dar intenția rămâne, de a avea școlile cu prezență fizică în continuare, știm foarte bine că școlile online nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut.

Reporter: Deci este o testare obligatorie pentru toți elevii?

Florin Cîţu: Să vedem varianta finală, dar vrem să introducem acest test non-invaziv, cel pe baza de salivă, ca să fie mult mai simplu pentru toată lumea.

Reporter: Bună ziua! Domnule premier, cu cine veți negocia, pentru a susține acest Guvern în Parlament la moțiunea de cenzură? Veți negocia cu AUR, cu PSD și cu USR, pentru a susține Guvernul din care faceți parte la moțiunea de cenzură?

Florin Cîţu: Vedeți dumneavoastră, dumneavoastră mă întrebați pe mine care este strategia mea de a câștiga un război. Nu pot să îmi dezvălui strategia, dar eu vă spun că vom face tot ce ține de noi, pentru a continua această guvernare. Tocmai v-am arătat că avem nevoie de un guvern cu puteri depline, sunt multe lucruri de făcut în perioada următoare, nu ne permitem nici măcar o zi fără guvern, adică trebuie să aprobăm, pe de o parte, șirul de ordonanțe și hotărâri de guvern care vin împreună cu PNRR; pe de altă parte, eu sper vineri să aprobăm o ordonanță de urgență - vineri o să fie următoarea ședință de guvern - ordonanța de urgență prin care acordăm o compensare a prețului la factura din iarnă la energie și la gaze, dar nu avem timp până săptămâna viitoare, până marți, să facem schema pentru companii mici și mijlocii, ceea ce, iarăși, va fi o problemă în perioada următoare. Deci, din punctul nostru de vedere, este iresponsabil ceea ce se întâmplă în Parlamentul României astăzi. Aș putea spune că cei care vor să dea jos Guvernul României astăzi aruncă țara în haos și condamnă românii într-o perioadă dificilă, atât pe cei care vor suferi și din păcate vor fi în spitale, dar și pe ceilalți care avea de suferit de pe urma prețurilor. Eu cred că există și parlamentari responsabili în Parlamentul României și după aceea vom discuta cu parlamentari care pun mai presus de interesul personal și interesul de partid, interesul românilor. După aceea vom discuta, dar nu-mi cereți să vă spun cine sunt aceia, pentru că nu pot să-mi dezvălui armele înainte.

Reporter: Și de ce spuneți că un procedeu democratic este unul iresponsabil, ținând cont că moțiunea de cenzură este singurul instrument al Parlamentului de a avea un control asupra Executivului. De ce spuneți acest lucru că este un lucru iresponsabil din partea unei majorități în Parlament, de a depune o moțiune de cenzură?

Florin Cîţu: Pentru că este un lucru iresponsabil, pentru că nu există nimic, un plan după aceea. Cei de la PSD au spus că nu vor să meargă la guvernare, ceilalți au spus că ei nu știu ce se întâmplă, deci nu există un plan. Dacă am fi văzut un plan după aceea, este altceva. Singurii care au un plan și prezintă un plan de guvernare suntem noi, cei de la Partidul Național Liberal.

Reporter: USR-PLUS prezintă un plan cu fără dumneavoastră premier, un al premier, din partea Partidului Național Liberal, și acesta este un plan, liderii USR-PLUS, Dacian Cioloş și Dan Barna, spun că această coaliție poate continua, dar fără dumneavoastră la Palatul Victoria.

Florin Cîţu: Mulțumesc!

Reporter: Bună ziua! Am văzut un protest în Piața Victoriei, al transportatorilor; ei spun că nu vor să plece din Piața Victoriei până când nu obțin un răspuns de la Guvern în privința carantinării, că șoferii care se întorc în țară trebuie să stea în carantină și așteptau un răspuns de la dumneavoastră, de la Guvern.

Florin Cîţu: Da, este în discuție acest lucru. O echipă a discutat cu ei. Sunt mai multe lucruri pe care le-am discutat cu transportatorii. O mare parte dintre lucrurile pe care le revendicau au fost rezolvate și se rezolvă în Parlamentul României astăzi. În ceea ce privește carantinarea, decizia nu este la Guvern, este la specialiști. Eu așa am lucrat de fiecare dată. Dacă specialiștii recomandă că asta trebuie să fie pentru cei care vin din țările din zonă roșie, aceasta va fi soluția. Dacă sunt vaccinați nu cred că sunt în carantină; dacă nu sunt vaccinați, vom vedem dacă se poate pe baza unui test să nu stea în carantină. Din punctul meu de vedere, eu vreau ca lucrurile să rămână deschise pentru cei care un certificat verde, ceea ce înseamnă vaccinare, trecut prin boală sau testare. Dacă acest lucru se acceptă, nu ar trebui să fie nicio problemă. Dar nu putem să avem nici o altă variantă, doar să mergem pe încredere nu se poate, mai ales în această situație.

Reporter: Și de asemenea reprezentanții industriei HoReCa au un mesaj pentru dumneavoastră, o întrebare: de ce e nevoie să se închidă restaurantele și agenții economici când se depășește pragul de 6 la mie și nu sunt reguli distincte pentru cei care s-au vaccinat? De ce nu pot cei vaccinați să meargă în continuare la restaurante sau în altă parte?

Florin Cîţu: Deja am cerut domnului Arafat să modifice hotărârea CNSU, astăzi s-ar putea să avem un  CNSU, prin care să permitem activităților economice de acest gen, în special în HoReCa, să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și pentru persoanele vaccinate.

Reporter: Indiferent de rata de incidență, și peste 7 la mie?

Florin Cîţu: Indiferent de rata incidenței. Dacă e pentru persoane vaccinate, atunci persoanele vaccinate pot să meargă la restaurant dacă și cei de acolo sunt vaccinați. Vedeți, nu trebuie să îi penalizăm pe cei care sunt vaccinați și acesta este un principiu de la care nu vreau să mă dau la o parte.

Reporter: Mulțumesc!

Reporter: /.../ în afară de HoReCa, mai sunt și alte /.../

Florin Cîţu: Vom vedea ce propuneri mai sunt. Deocamdată, HoReCa au fost cei care au solicitat acest lucru.

Reporter: Bună ziua! Vă rugăm să ne spuneți cum apreciați timpii de reacție pe care îi au cei de la București, timpii de reacție pe care îi au autoritățile din București legate de convocarea unui comitet municipal de urgență, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de cazuri din București și având în vedere că acest comitet tot așteaptă să fie întrunit în 48 de ore. Cele 48 de ore par foarte multe în comparație cu ritmul în care evoluează cazurile în București.

Florin Cîţu: Cred că asta a fost regula de fiecare dată...

Reporter: A fost?

Florin Cîţu: ... pentru că, știți foarte bine, o decizie... Și de ce se iau la 48 de ore? Pentru că era bine să aștepți să vezi că nu este doar o situație singulară, se trece de o anumită rată de incidență și apoi se revenea. Anul trecut am avut situații în care am fost sub 3 la mie sau am fost peste 3 la mie două zile, am închis, după aceea am redeschis. Și atunci se așteaptă 48 de ore.

Reporter: Dar din păcate nu cred că mai suntem în acel scenariu de anul trecut.

Florin Cîţu: S-a așteptat 48 de ore, asta a fost regula până acum. Dacă se decide să se schimbe regula, aștept propuneri, dar până acum nimeni nu a venit cu propunere să se schimbe.

Reporter: Nu vi se par cam târzii aceste întruniri, comitete, ca, mai apoi, după alte două zile, să și intre în vigoare eventualele măsuri decise, suplimentare față de legislația de bază?

Florin Cîţu: Depinde. Repet, noi ne gândim acum la cum să păstrăm cât mai multe din activități deschise, nu să le închidem. Deci, dacă m-aș uita din punctul dvs. de vedere să le închidem, atunci da, este prea mult, dacă m-aș uita din punctul meu de vedere, care vreau să țin deschise activitățile economice, atunci îmi permite mie să iau alte decizii ale CNSU ca astfel de activități să rămână deschise, cu certificat verde sau doar pentru vaccinați.

Reporter: Din declarațiile de până acum ar reieși că vă așteptați ca moțiunea de cenzură să treacă. Există...

Florin Cîţu: Astăzi în Parlamentul României există o alianță USR-AUR-PSD despre care am vorbit și nimeni nu m-a crezut. Eu v-am spus că există această alianță, este clar că pentru votanții USR cred că acum este clar unde era USR întotdeauna, lângă PSD și lângă AUR. Aceasta alianță s-a format în Parlamentul României și vom avea o moțiune luni; vom vedea dacă vor merge până la capăt și dacă chiar vor vota o moțiune a PSD care de fapt este o moțiune, am văzut, și împotriva USR PLUS. Eu am citit moțiunea respectivă și se îndreaptă și împotriva USR PLUS. Dar, până la urmă, se vede că pentru unele partide interesul românilor nu este așa de important sau nu este important să stai lângă PSD sau lângă AUR, deși împreună au fost în stradă împotriva a ceea ce au făcut cei de la PSD în România ani de zile, dar se pare că astăzi este ok să stai lângă PSD și lângă AUR.

Reporter: Dar pentru că ați vorbit și de o strategie prin care doriți să câștigați, spuneați că nu vreți să ne spuneți detalii despre această strategie, pe de altă parte, există cei 70 de parlamentari responsabili astfel încât moțiunea să nu treacă?

Florin Cîţu: Eu cred că există mai mult de 70 de parlamentari...

Reporter: Ați vorbit cu ei?

Florin Cîţu: Deci, eu cred că în Parlamentul României sunt mai mult de 70 de parlamentari responsabili care nu vor să arunce țara în aer când avem de aprobat atât de multe acte normative, avem un PNRR de implementat și vine o iarnă cu foarte multe provocări, când ai nevoie de un guvern. Nu se știe, după... V-am spus că după acest pas nimeni nu are un plan foarte clar. PNL a spus foarte clar în ce direcție merge, deci nu se pune nici o discuție, PNL are o propunere de premier și cu aceea merge mai departe. PSD a spus că nu vrea la guvernare, deci ei nu au nici un plan, ei doar vor să arunce țara în aer și să plece acasă, iar cei de la USR, nu știu, sunt lângă AUR și PSD și acolo nu văd nici o strategie, ei votează cu oricine, dacă ar mai exista un alt partid, ei ar vota oricum cu ei, deci acolo chiar nu este nici o strategie. Dar până în acest moment nu se vede un plan B, ceea ce înseamnă că vom fi într-un interimat foarte lung, cu același guvern dar un interimat foarte lung și vom vedea ce putem să facem în aceea situație.

Eu mă voi asigura că românii nu vor avea de suferit, chiar dacă vom fi într-un interimat. De aceea, voi adopta în această săptămână o ordonanţă de urgenţă care să îi liniştească pe români în ceea ce priveşte facturile din această iarnă, dar nu am văzut...

Reporter: Dar nu /.../ de afară /.../

Florin Cîţu: De aceea am aprobat şi astăzi prelungirea mandatelor de la Radio şi de la Televiziune, pentru că mă interesează bunăstarea românilor deasupra intereselor Partidului Naţional Liberal sau al meu personal.

Reporter: Spuneaţi că săptămâna viitoare, în şedinţa de guvern, veţi adopta proiectul care face referire la creşterea salariului minim. Scenariul pe care veţi merge va fi acea creştere de 10,9%, astfel încât salariul minim să ajungă la 2.550 de lei?

Florin Cîţu: O secundă. Întâi avem Consiliul Tripartit. Dacă în Consiliul Tripartit ajungem la concluzia că aceea este varianta, vom aproba. Dacă nu, rămâne neaprobată şi vom aproba când vom avea un guvern cu puteri depline. Dar am devansat Consiliul Tripartit cu o zi, să fie luni, ca să putem să avem această variantă. Dacă agreăm în Consiliul Tripartit, foarte bine; dacă nu, atunci cei care dau jos Guvernul trebuie să ştie că îşi asumă şi acest risc.

Reporter: Dar efortul bugetar ar putea fi susţinut în cazul în care această creştere va fi cu zece procente?

Florin Cîţu: Pentru buget înseamnă resurse suplimentare, pe net, de 1,8 miliarde lei, îmi spune doamna ministru, dar pentru companii de aceea e nevoie de Consiliul Tripartit, să mă asigur că şi companiile sunt de acord pentru această creştere, pentru că o creştere a salariului minim înseamnă costuri suplimentare pentru aceste companii şi vreau să văd dacă aceste companii sunt de acord cu acest cost suplimentar, dacă pot să îl internalizeze în această perioadă. Dacă nu, vom vedea ce variantă vom găsi împreună cu patronatele şi cu sindicatele şi cu guvernul, dar luni am devansat, facem noi acest lucru, pentru a ne asigura, dacă luni găsim soluţia, vom avea o şedinţă de guvern în care aprobăm acea hotărâre de guvern.

Reporter: Bun. În momentul de faţă, la nivel naţional, avem disponibile doar cinci paturi de anestezie şi terapie intensivă. În cazul în care vedem de la o zi la alta o creştere a infectărilor cu COVID, ce măsură imediată ar putea fi luată?

Florin Cîţu: În primul rând, ştiţi foarte bine că am cerut o anchetă să văd cum a fost pregătit valul patru. Faptul că am comandat astăzi medicamente de 387 de milioane de lei îmi arată că acolo nu s-a gândit foarte mult în avans. Avem 1. 1.374 de paturi la ATI destinate pacienţilor COVID. Ţineţi minte că atunci când am preluat Ministerul Sănătăţii, interimat, domnul ministru Cseke, erau 600 de paturi. Deci s-a putut în câteva săptămâni să ajungem la 1.374 de paturi, dintre care 1.320 mi se spune că sunt ocupate la nivelul ţării, deci mai multe sunt libere. La acest moment, în Bucureşti sunt trei paturi libere. În continuare, lucrăm pentru operaţionalizarea mai multor paturi pentru ATI şi astăzi, prin hotărâre de guvern, am suplimentat resursele pentru ATI cu 70 de milioane de lei. Deci vom face tot ce este de făcut şi vă spun că vom suplimenta numărul de paturi atât cât este nevoie pentru a asigura că românii nu vor avea de suferit. Dar, în acelaşi timp, informaţia pe care o avem este că majoritatea covârşitoare, peste 99% dintre persoanele care sunt în ATI sau îmbolnăvite de COVID sunt persoane nevaccinate. Soluţia nu este, noi putem să alocăm resurse suplimentare în sistemul de sănătate, dar nu asta este soluţia. Soluţia este să nu ajungă oamenii acolo, iar ca să nu ajungă acolo trebuie să se vaccineze. Este strigător la cer să ai dozele de vaccin, să ai tot ce îţi trebuie, să ai soluţia, să nu vrei să te vaccinezi, dar să ajungi în spital. Oamenii trebuie să înţeleagă, trebuie să se vaccineze ca să nu ajungă aici, să nu mai avem de discutat despre ATI, despre redemsivir şi despre alte măsuri. Ca să nu ajungem acolo trebuie să ne vaccinăm cu toţii. Mulţumesc.

Reporter: Bună ziua! Dacă doriţi să încurajaţi vaccinarea, dacă cei din HoReCa vor funcţiona doar pentru cei vaccinaţi, aveţi de gând să implementaţi această regulă şi în cazul altor activităţi, eu ştiu, evenimente private, concerte şi tot ce...?

Florin Cîţu: Bineînţeles, este intenţia mea de a merge în acea direcţie. Vom trimite în Parlamentul României proiectul de lege care va spune că personalul medical, personalul din învăţământ şi centrele de asistenţă socială să se testeze din propriile resurse, vom împinge în această direcţie. Nu voiam să ajungem aici, niciodată nu am vrut să ajungem la această situaţie. De aceea am avut vaccin la dispoziţie şi l-am avut tot timpul, dar dacă nu ne vaccinăm nu avem ce face, asta este direcţia în care vom merge. Până la urmă va trebui să avem această delimitare, persoanele vaccinate pot să meargă mai departe, să-şi vadă de activitate, persoane nevaccinate, care reprezintă un risc pentru ceilalţi, nu vor putea să participe la aceste activităţi.

Reporter: Ca să ne facem o idee, aţi putea să implementaţi această regulă doar pentru vaccinaţi, la toate restricţiile care apar acum, de exemplu, la peste 6 la mia de locuitori, să nu existe pentru vaccinaţi?

Florin Cîţu: Vedem, le luăm uşor, vedem cum funcţionează. În acest moment vom face pentru HoReCa, cred că sălile de sport, sunt mai multe activităţi la care ne uităm. Încă nu am primit proiectul de hotărâre de CNSU, acum se lucrează la el. Întâi specialiştii vin cu propuneri şi apoi îl aprobăm în CNSU.

Reporter: O completare dacă se poate, eu vin, omul cu completările, dacă nu vă supăraţi, că mai am câteva despre subiectele despre care..

Florin Cîţu: Nu aveţi întrebări, aveţi completări la întrebări.

Reporter: Am completări, dar şi răspunsurile de la dvs.

Florin Cîţu: Tot două puteţi să faceţi.

Reporter: Încerc să fie doar două atunci. O completare, dacă îmi permiteţi, la colega mea, anumite cursuri sau workshop-uri intră şi ele tot în această categorie?

Florin Cîţu: Din puncul meu de vedere, da. Acum, repet, eu vă spun ce aş face eu, dar până să spun ce fac eu trebuie să văd ce propuneri vin de la specialişti, pentru că s-ar putea ca aceştia să spună că sunt unele medii mai riscante. Dacă sunt doar pentru vaccinaţi, eu nu aş vedea o problemă, dar întâi să văd ce propuneri vin pe masa mea pe hotărârea CNSU şi după aceea vă spun.

Reporter: Referitor la această discuţie cu şcolile deschise, de la ce incidenţă ar putea să fie închise, practic? Dacă peste 6 la mie le lăsăm deschise, le decuplăm de incidenţă, înţeleg, că practic acesta este mecanismul...

Florin Cîţu: Cam asta este ideea, dar nu am avut încă o discuţie cu ministrul educaţiei după discuţia pe care au avut-o ei, am fost în şedinţă de guvern. Acum o să am informarea, să văd ce s-a întâmplat în acea şedinţă, o să putem să discutăm.

Reporter: Bun. Aş vrea să vă întreb, legat de partea politică, vă văd că vă pregătiţi de acel interimat lung, cum spuneaţi dvs. Un semnal de la Cotroceni pentru acel interimat? De ce vă întreb? Există posibilitatea să fiţi numit tot dvs. premier, după posibile negocieri? Cel mai probabil preşedintele va chema la negocieri partidele, nu, dacă  trece moţiunea?

Florin Cîţu: Nu, eu pot să vă spun doar... Aici, lucrurile să le delimităm foarte clar. Eu pot să vă spun doar ce face Partidul Naţional Liberal şi care este propunerea Partidului Naţional Liberal, după aceea, bineînţeles că, ştiţi foarte bine, premierul este desemnat de preşedinte în urma consultărilor cu partidele politice.

Reporter: Tocmai.

Florin Cîţu: Nu are nicio legătură. Păi, vom vedea atunci care este varianta...

Reporter: Varianta PNL rămâne Florin Cîţu.

Florin Cîţu: Da, aici nici nu este...

Reporter: Şi după moţiune, asta vă întreb.

Florin Cîţu: Niciun dubiu aici.

Reporter: Şi domnul Daniel Constantin, o variantă bună pentru Ministerul Agriculturii?

Florin Cîţu: Încă nu ... Repet, cred că a fost depusă...

Reporter: Da, azi dimineaţă.

Florin Cîţu: O s-o analizez şi după aceea o să vin cu o propunere. Mulţumesc.

Reporter: Au apărut deja primele reacţii la acel proiect legislativ care ar impune certificatul verde în cadrul angajaţilor din instituţiile medicale. Se ameninţă cu "înjumătăţirea armatei", deci cadre medicale care sunt dispuse să părăsească sistemul în cazul în care va trece acel proiect legislativ. Cum veţi negocia, în acest caz?

Florin Cîţu: Pe de o parte, ne mirăm că nu se vaccinează lumea. Pe de altă parte, avem cadre medicale care nu s-au vaccinat. Exemplul trebuie să vină de la cadrele medicale, nu de la politicieni, deşi eu am făcut tot ce a ţinut de mine şi m-am dus, m-am vaccinat de două ori public, campanie în toată ţara. Deci, cumva, trebuie să mergem înainte. Nu putem să le spunem românilor să se vaccineze, dar să se ducă la spital să fie trataţi de persoane care nu sunt vaccinate. Măcar testate să fie. Pentru că atunci când o persoană merge într-un spital, se testează pe propriii bani, ca să nu îmbolnăvească un cadru medical sau pe alţi pacienţi. Din respect pentru cei pe care îi tratăm ar trebui să ne testăm, n-ar trebui să fie nevoie de acest proiect de lege. Vom discuta în continuare, dar eu vă spun că aici sunt ferm, până la vaccinarea obligatorie, vedem discuţia, dar în ceea ce priveşte testarea, aici nu voi da înapoi, vom trimite proiectul de lege în Parlamentul României aşa cum îl facem.

Reporter: Vă gândiţi la o modificare în sensul testării gratuite, pe banii statului?

Florin Cîţu: Nu. Vaccinarea este gratuită. Nu, nu putem să testăm... Atunci, haideţi să testăm şi oamenii care merg la spital gratuit şi testăm pe toată lumea, nu. Aici este foarte clar, trebuie să ne testăm cu propriile resurse. Nu vom da înapoi de la această măsură, aşa o vom trimite în Parlamentul României. Dacă în Parlamentul României, cei de la AUR îi conving pe cei de la USR, aşa cum i-au convins să voteze o moţiune şi împreună şi cu alianţa PSD, se opresc toți și nu vor să facă acest lucru, atunci vom vedea. Dar noi, în Parlamentul României, proiectul de lege îl trimitem așa cum v-am spus, cu testare pe banii celor care ar trebui să se vaccineze.

Reporter: Și o a doua întrebare. Luni spuneaţi că veți adopta anumite măsuri care au fost luate în statele UE pentru a accelera vaccinarea. Mai are România măsuri care nu au fost luate? Au fost organizate și drive-thru-uri şi centre mobile...

Florin Cîţu: Avem şi tombolă...

Reporter: ... și totuşi avem rată /.../

Florin Cîţu: O să fie şi o loterie... Eu vă spun că am văzut câteva studii în această perioadă şi am văzut o corelaţie care nu ne face cinste, între scorul de la testul PISA şi rata de vaccinare. Sunt mai multe studii, şi aici ar trebui să facem o analiză să vedem după aceea ce putem să facem, dar acum, în acest moment, eu cred că măsurile pe care le luăm, acestea de a impune certificatul verde, facilități doar pentru vaccinați, eu sper să îi facă pe români să se vaccineze dacă vor să aibă acces la aceste facilităţi.

Reporter: Deci la măsurile acestea concrete vă refereaţi, la accesul doar pentru vaccinaţi la anumite activități, evenimente este şi chiar job-uri.

Florin Cîţu: Exact. Dar este  nevoie după această perioadă de o analiză serioasă să vedem, și în România, şi Bulgaria şi mai sunt câteva ţări şi cum să corectăm acest lucru pe viitor. Eu vă spun că, din punctul meu de vedere, atât timp cât avem un procent important din cadrele medicale şi un procent important din cei din educaţie care nu sunt vaccinaţi, este complicat să-i convingi pe oameni, mai ales dacă vorbeşti şi de culte ş.a.m.d., e complicat să-i convingi pe români doar cu argumente pe termen scurt. Pe termen lung, trebuie să lucrăm la asta. Şi ăsta este un proiect pe termen lung, aşa cum este "România educată" un proiect pe termen lung. Mulţumesc.

Reporter: Bună ziua! Domnule premier, în acest moment o demisie a dvs. ar stinge conflictul politic şi guvernamental?

Florin Cîţu: Nu, ar fi un gest iresponsabil, nu ar stinge niciun conflict, ar însemna să lăsăm România fără guvern, în primul rând să facem ceea ce face Dragnea, PNL să-şi dea propriul guvern jos, ceea ce noi nu facem niciodată. Asta am lăsat-o la USR, PSD - USR şi PSD -, AUR n-au avut niciodată guvern. Şi ar fi un gest iresponsabil. Eu niciodată nu îi voi lăsa pe români fără guvern. Dacă alţii vor să dea guvernul jos, vor merge în Parlamentul României, vor vota alături de PSD, USR, AUR, deci USR va vota cu PSD şi cu AUR, vor da jos guvernul şi apoi vom merge la negocieri. Dar eu vă spun că nu se va schimba nimic. Mai mult, PNL nu va mai putea face guvernare niciodată cu cei care au dat jos guvernul PNL, din păcate.

Reporter: Dacă-mi permiteţi să reformulez cumva, o demisie înainte de votul moţiunii de cenzură, marţi, este o variantă care stă în picioare pentru a vă deschide uşa unei noi nominalizări?

Florin Cîţu: Dvs. aţi vorbit de strategie acum şi vă daţi seama că strategiile nu le vom divulga înainte. Ne vom uita la toate opţiunile noastre.

Reporter: Şi o ultimă întrebare, vă rog. În anul 2013, undeva pe o scenă, spuneaţi că în general FMI, Banca Centrală şi guvernele, în momentul în care fac o estimare economică, greşesc cam în aceeaşi direcţie, "sunt prea optimiste".

Florin Cîţu: Da.

Reporter: La finalul mandatului, economistul Florin Cîţu va spune despre premierul Florin Cîţu că a fost, cumva, prea optimist cu o creştere economică de două cifre?

Florin Cîţu: Da. În ceea ce priveşte creştere economică de două cifre, da, dar dacă ne uităm la estimarea de la începutul anului, nu, pentru că la începutul anului aveam o creștere economică estimată la 4,1%, ea va fi cu siguranță mult mai mare de atât, deci poate că în timpul anului am supraestimat în două cifre, dar ea va fi mult mai mare decât a fost la început anului, va fi în jur de 7% sau peste 7%, ceea ce este în direcția în care am estimat-o eu. Mulţumesc!

Reporter: Bună ziua! Aţi spus că veți vorbi cu domnul Arafat să schimbe regulile, astfel încât să permită restaurantelor și industriei HoReCa să rămână deschisă după 6 la mie. Puteți să ne dați...

Florin Cîţu: Pentru vaccinaţi.

Reporter: Doar pentru cei vaccinaţi, adică în ce condiții? Angajații să fie...

Florin Cîţu: Ideea este ca și angajaţii să fie vaccinați și cei care merg acolo să fie vaccinați. Bineînțeles că există și varianta doar cu certificatul verde, dar să fie angajații testați, trecuți prin boală sau vaccinați și cei care merg, clienții, să fie tot cu certificat verde. Ambele variante sunt pe masă. Acestea sunt propunerile mele pentru domnul Arafat, să le ducă, să le discute în Comisia de specialitate. Voi vedea cu ce vine înapoi, după ce discută specialiștii între ei. Propunerea de hotărâre de CNSU încă nu am primit-o, o vom avea astăzi şi vom vedea.

Reporter: Astăzi va fi o decizie şi se va implementa de când?

Florin Cîţu: Astăzi va fi o decizie şi vreau să aprobăm hotărârea de guvern vineri, ca să fie foarte clar.

Reporter: Bine. Deci sunt două posibilităţi: ori toţi, și clienții și angajații să fie vaccinați, doar vaccinați, sau a doua opțiune, să aibă certificatul verde.

Florin Cîţu: Să fie mai relaxată, doar cu certificat verde, să fie toată lumea cu certificat verde.

Reporter: Pentru că aici veneam cu următoarea întrebare. Ieri, la ședința CNCAV, doamna Adriana Pistol de la INSP a spus că i se pare o eroare faptul că doar cei vaccinați pot să iasă, să beneficieze de excepția de la restricțiile din weekend de peste 6 la mine și că, din punct de vedere medical, și cei trecuți prin boală ar trebui să aibă acelaşi regim...

Florin Cîţu: Sunt de acord. Eu am folosit atunci varianta aceea. Oricum, m-am luptat...

Reporter: În HG doar vaccinaţii au voie.

Florin Cîţu: Exact. Oricum, m-am luptat atunci ca să introduc doar vaccinaţii. Sunt de acord, mult mai de acord dacă lăsăm pentru certificatul verde. Dacă specialiştii spun că da, din partea mea vor avea aprobare în CNSU.

Reporter: Urmează o astfel de modificare?

Florin Cîţu: Doamna Pistol poate să o propună să fie acolo şi ea vine spre aprobare și eu voi spune da.

Reporter: Aşa. Şi aţi mai spus, legat de PNRR, că "problema este că trebuie aprobat un HG și nu cred că poate fi aprobat de un guvern interimar".

Florin Cîţu: Pentru că are implicații în bugetele viitoare. Hotărârile de guvern care au implicații pentru bugetele anului viitor trebuie să fie date de un guvern plin. Şi de aceea nici salariul minim, care are implicaţii în bugetul anului viitor, deci se aplică pentru viitor, trebuie să aprobată de un guvern cu putere deplină.

Reporter: Concret, Consilul Europei trebuie acum să aprobe...

Florin Cîţu: În Consiliul Europei, da, se aprobă formal..

Reporter: Cam când ar trebui?

Florin Cîţu: Noi am cerut pe 5 octombrie, cred că o să fie pe 10-15 octombrie, atunci. Şi după aceea trebuie să fie o hotărâre de guvern în care vom aproba forma finală şi acea ordonanţă cu fluxurile financiare, unde vom mai introduce câteva lucruri.

Reporter: Şi sunt probleme pentru lipsa unui guvern, adică criza asta ar putea întârzia?

Florin Cîţu: Acolo nu sunt probleme...

Reporter: Nu, criza din România.

Florin Cîţu: În România, bineînţeles, pentru că dacă nu le aprobăm la timp, ordonanţa cu fluxul financiar, aceste hotărâri de guvern, şi mai sunt câteva lucruri, vom împinge totul în perioada următoare şi deja avem, mai ales că suntem şi la finalul acestui an, sunt câteva "milestones" sau jaloane în prima parte a anului viitor. O mare parte din aceste "milestones" trebuie să fie făcute prin ordonanţă de urgenţă. Poate putem să le ducem în Parlamentul României şi Parlamentul României poate să aprobe, bineînţeles, că, ştiţi foarte bine, orice ordonanţă merge în Parlamentul României şi este aprobat acolo, proiect de lege de aprobare a ordonanţei, şi putem să mergem direct acolo, cineva să iniţieze un proiect de lege în Parlamentul României etc.. Dar la cum mă uit că lucrează Parlamentul României, când eu trebuie să aprob de două ori prelungirea mandatelor de la Radio şi de la Televiziune, acolo se vede că sunt doar axaţi pe altceva, doar pe moţiune şi altceva nu fac, nu există alte priorităţi, nu cred că va fi interesat cineva în Parlamentul României de PNRR, mie nu mi se pare în momentul acesta. Mulţumesc.

Reporter: Vreau să înţeleg bine, aţi prelungit mandatele directorilor de la SRR şi SRTV cu 30 de zile, nu cu 60 cum era...

Florin Cîţu: Da, cu 30. Îmi pare rău. Ştiu, am văzut, venise cu 60, dar nu mai pot să fac... Şi aşa, Ministerul Justiţiei mi-a dat observaţii că mă substitui Parlamentului. Nu mă substitui Parlamentului, fac treaba Parlamentului pentru că Parlamentul nu şi-a făcut treaba, dar eu nu pot să dau mai mult de 30 de zile. Parlamentul României are 30 de zile să rezolve situaţia. Au făcut o propunere la început, nu au luat decizia bună, acum avem această situaţie de interimat. Şi mai este o problemă în Parlamentul României, ICR. Tot noi am rezolvat-o, în Guvern, de două ori. Deci Parlamentul României trebuie să termine cu prostiile, să-şi facă treaba. Nu putem să stăm la Guvern să rezolvăm ceea ce nu pot să facă parlamentarii pentru că ei stau să se joace cu moţiunile, fac competiţii de moţiuni în Parlamentul României. Şi vă daţi seama că dacă astăzi nu era un guvern în vigoare, angajaţii, dvs. şi angajaţii de la Televiziunea Română nu puteaţi să primiţi salariile. Asta arată responsabiliattea celor din Parlamentul României, ei se joacă cu moţiunile, fac competiţii de moţiuni, dar nu se gândesc la oamenii care nu-şi primesc salariile.

Reporter: Mulţumesc. Şi am înţeles că vineri o să fie o nouă şedinţă de guvern..

Florin Cîţu: Şi vineri şi luni...

Reporter: ... şi pentru aprobarea compensării facturilor.

Florin Cîţu: Vineri pentru aprobarea compensării facturilor, luni pentru ceea ce mai putem să facem înainte de moţiunea de marţi.

Reporter: Doar o precizare, dacă îmi permiteţi, pentru restaurante, că nu a fost foarte clar. Până la ce oră ar putea ele rămâne deschise, indiferent de ...

Florin Cîţu: De oră nu vorbim acum, vorbim de cine poate să meargă şi cine poate... Să rămână deschise, în primul rând. Vom vedea cât vor fi deschise.

Reporter: Şi nu se mai ţine cont deloc de rata de infectare.

Florin Cîţu: Pentru persoanele vaccinate sau certificat verde? O să vedem pe ce variantă mergem, da? Mulţumesc mult de tot. Doamna ministru, cele două acte normative. Mulţumesc!

Raluca Turcan: Bună ziua! După cum cunoaștem cu toții, perioada pe care o traversăm acum este marcată, pe de o parte, de o evoluție a valului patru al pandemiei, care conduce la o diminuare a activității sociale și economice și, pe de altă parte, de creșteri de prețuri care afectează cel mai profund persoanele vulnerabile. Este un context pe care îl resimt atât oamenii cu venituri foarte mici, cât și angajații și angajatorii.

Ca atare, astăzi am aprobat două ordonanțe de urgență privind prelungirea șomajului tehnic și acordarea de zile libere părinților care supraveghează copiii aflați în școala online, și în ședința de guvern de vineri vom aproba normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil. În felul acesta, acordăm un sprijin fiecărei categorii afectate de perioada în care ne aflăm.

Menționez că, pentru a ajunge în acest moment, am investit anul trecut și până în acest moment, 7,6 miliarde de lei pe măsuri active și per ansamblu măsuri active pentru angajatori și angajați am salvat 1,4 milioane de locuri de muncă.

Așadar, prelungirea șomajului tehnic este necesară, pentru că această măsură se acordă angajaților și angajatorilor a căror activitate este restricționată prin decizii ale autorităților. Acest șomaj tehnic exclusiv până acum a ajutat 1,2 milioane de oameni și am investit 4,8 miliarde de lei și constă în acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Acest șomaj tehnic se poate acorda angajatorilor care își întrerup activitatea pe o perioadă determinată, își întrerup total sau parțial activitatea ca urmare a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor cu SARS-CoV-2, de asemenea angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, dar se acordă și profesioniștilor precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici sau orice altă persoană autorizată să desfășoare activități economice sau profesionale, persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, sau care încheie convenții individuale de muncă în baza Legii privind organizarea și funcționarea cooperației, sau persoane implicate în activități sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenți, maseuri, kinetoterapeuți. Această procedură este similară procedurii aplicate până acum pentru șomajul tehnic.

Ce merită reținut: că anticipăm un sprijin pentru aproximativ 50.000 de persoane, 32.000 de salariați și 15.000 de profesioniști, iar impactul financiar calculat pentru două luni este de aproximativ 238,4 milioane de lei.

În ceea ce privește Ordonanța de Urgență pentru acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor care se află în școala online, de la începutul pandemiei am investit 90 de milioane de lei și am avut aproximativ 34.000 de părinți care au beneficiat de această măsură. Estimăm ca, prin prelungirea acestei măsuri, să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari și un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Acest sprijin se acordă părinților copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educație antepreșcolară și preșcolară. De asemenea, el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți și în baza unei declarații pe propria răspundere, cu condiția să nu fie în activitate de telemuncă, și foarte important este că pentru anumite sectoare, precum sistemul energetic național, Radioul, Televiziunea publică, telecomunicațiile, acest sprijin se realizează doar cu acordul angajatorului. Fac excepție de la acordarea de zile libere angajații din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, angajații din penitenciare și personalul din unități sanitare publice. Pentru familiile monoparentale, în situația în care se află într-unul dintre aceste sisteme, există opțiunea majorării salariului cu același procent în care constă sprijinul pentru supravegherea copiilor, iar dacă sunt familii cu ambii părinți în sisteme esențiale, atunci sprijinul poate fi obținut doar de unul dintre părinți. Dacă aveți întrebări, vă rog! Dacă nu, vă mulțumesc foarte mult! O zi bună!

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe