Actualitate

Miercuri, 06 Ianuarie 2021

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de guvern

Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua. În ședința de guvern de astăzi am început pregătirea pentru bugetul anului acesta, 2021. În acest sens, am făcut o solicitare fiecărui minister, o notă prin care am cerut mai multe lucruri. În primul rând, am cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate în bugetul anului 2021, şi alte acte normative, bineînţeles, care sunt în vigoare, dar care nu pot fi puse în aplicare în acest an datorită unor necorelări legislative. Deci, toate actele normative pentru fiecare minister, cu impact bugetar să vedem unde le punem. Am cerut, bineînțeles, pentru aceste acte normative fiecare ministru va trebui să vină cu o notă de prezentare şi cu soluții.

Al doilea lucru pe care l-am cerut şi l-am solicitat miniştrilor a fost ca în acele ministere unde există în subordine operatori economici să se facă o analiză pe baza rapoartelor contabile şi situația financiară, ceea ce am mai și prezentat. Şi, pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în guvern un memorandum care să conțină: situația actuală a acestor companii, a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăți restante, arierate și așa mai departe, și bineînțeles un set de măsuri concrete, cuantificabile și cu termene clare de realizare pentru eficientizarea acestor companii, acestor operatori economici. Așa cum am spus, acordarea unor sume de la buget pentru acești operatori economici o să fie condiționată ferm de respectarea implementării măsurilor menționate în acest memorandum. Pentru fiecare minister va exista un memorandum, condițiile le vom vedea acolo, iar bugetul sau banii care vor fi alocați acestor companii va fi condiționați de aceste condiții.

Al treilea lucru cerut de la ministere, este situația proiectelor de investiții, un lucru pe care l-am analizat și anul trecut și vă spun că am văzut o practică, m-am uitat în ultimii... prin 2016-2020, o practică ciudată: proiecte care au fost incluse în buget, unele au fost bugetate, altele nu au fost bugetate, dar şi unele care au fost bugetate şi execuția a fost foarte proastă. Deci, am cerut o listă cu toate proiectele de investiţii care au fost incluse în anul trecut, execuția în 2020, execuția pe fiecare buget să vedem cum stăm cu ele. /…/ Și încă o listă cu proiecte de investiţii care au fost incluse în bugetul pe 2020, dar nu au avut prevăzute credite de angajament, deci au fost doar incluse acolo. Aceste liste vor fi trimise către cabinetul prim-ministrului și Ministerul Finantelor Publice. Pe baza acestor liste, vom face prioritizarea și vom bugeta aceste proiecte de investiţii pentru anul 2020. A fost prezentată o notă de informare de la Ministerul Finanțelor Publice care va sta la baza unui memorandum făcut de fostul minister al Fondurilor Europene și Ministerul Finanțelor, cu proiectele care pot fi finanțate din fonduri europene și nu de la buget de stat. Este lucrul pe care l-am anunțat şi anul trecut când conduceam Ministerul Finanțelor. Vrem ca acele proiecte de investiții care pot fi finanțate din fonduri europene să fie finanțate din fonduri europene, să nu mai punem presiunea pe bugetul de stat. Și aici vom avea și această listă.

Săptămâna viitoare începem procedura pentru bugetul din 2021, cu pregătirea limitelor pentru fiecare minister în parte. Propunem ca bugetul să intre în parlament în 4 februarie, să fie dezbătut atunci şi aprobat. Până atunci, vom face toate aceste analize. Cam acestea sunt lucrurile pe care voiam să le spun din ședința de guvern de astăzi. Domnul ministru Cîmpeanu vă va prezenta un proiect de ordonanță de urgență. Dacă sunt întrebări...

Reporter: Bună ziua! În ceea ce priveşte proiectul de buget, ca să terminăm cu proiectul de buget, ce durează atât de mult în realizarea acestui buget în condițiile în care, iată, în momentul de faţă funcționăm, știm foarte bine, cu 1/12 din cheltuielile anului trecut, mai ales că dumneavoastră spuneați că aveați pregătită o formă a proiectului de buget pe anul 2021, chiar dacă este un număr mai mare de ministere, practic, vorbim de același impact bugetar, în mare, pe care puteați să-l aveţi în calcul?

Florin Cîţu: Pe de o parte le dăm șansa colegilor miniştri să-şi cunoască ministerele. Şi această solicitare pe care am făcut-o astăzi este în acest sens. Vor avea șansa să cunoască exact ce proiecte de investiţii au, ce companii au în subordonare, dacă sunt profitabile sau nu, să ne ocupăm de restructurări şi bineînţeles legislația în vigoare. Este o analiză n-am mai văzut să o fi făcut cineva înainte de un buget. Eu am spus foarte clar şi sunt ferm: vreau să facem reformă! Banul public nu o să mai fie cheltuit aiurea. De aceea este nevoie de această analiză transparentă. În același timp, la fel şi cu prioritizarea proiectelor de investiţii: vreau să bugetăm acele proiecte de investiţii care pot fi făcute anul acesta, nu doar să bugetăm proiecte de investiţii în general să arătăm o cifră mari. Vă spun că pentru 2020, din estimările mele, dar domnul ministru al finanțelor vă va confirma sau infirma în zilele următoare, am reuşit ieri un record cu investiţiile, sunt în jur de 53 de miliarde, nu am cifra exactă - veți vedea, după 12 luni de zile. Dar şi aceste investiţii trebuie analizate. Vreau să văd că acești bani au fost cheltuiți eficient şi că au dus la creştere economică. De aceea, această bugetare în acest an este foarte riguroasă. Durează puţin mai mult, dar o să vedeți că impactul o să fie unul pozitiv către economie.

Reporter: Tocmai pentru că la economie mă gândesc, mediul de afaceri ar trebui să ştie pe ce ar trebui să se bazeze pentru anul în curs. Deja a început anul şi în același timp dumneavoastră spuneați într-o declaraţie pe care o făceați chiar la începutul anului 2019 că o întârziere a proiectului de buget într-un an este inacceptabilă pentru că vine doar în momente de criză. În momentul de faţă nu credeți tocmai că o bună predictibilitate ar fi de ajutor mediului de afaceri, având în vedere că nu există în momentul de faţă nici măcar strategia fiscal-bugetară care să fie făcută public sau măcar PIB-ul estimat pe care dumneavoastră lucrați?

Florin Cîţu: Haideți să le luăm pe rând: predictibilitate - mediul de afaceri are din partea mea cea mare predictibilitate. Am spus că nu se va umbla la Codul Fiscal, nu se umblă; nu umblăm la taxe, totul merge înainte. În al doilea rând, în ceea ce privește strategia fiscal-bugetară, programul de guvernare al acestei coaliții spune foarte clar: vrem să reducem deficitul bugetar sub 3% în 2024. Deci, avem deja o țintă fermă, clară, de care ne vom ține. Am spus care este estimarea de deficit bugetar pentru anul acesta, pe care mergem, 7%. Acestea sunt detaliile pentru mediul de afaceri, și veți vedea că de mai mult de atât mediul de afaceri nu are nevoie. Restul sunt detalii pentru modul în care noi vom distribui banii în acest an. În același timp, am vrut să vedem și execuția pentru anul trecut, să știm exact cum au funcționat măsurile pe care le-am luat - ați văzut că, pe baza execuției de anul trecut, am prelungit o serie de măsuri care erau în trecut în interesul mediului de afaceri, deci lucrurile eu cred că merg în direcția care trebuie. Vom vedea; dacă mai apare ceva, vă vom comunica.

Reporter: Şi o clarificare pe salariul minim: de ce nu l-aţi aprobat dvs.? Chiar spuneați la acest pupitru că săptămâna aceasta veți aproba proiectul cu privire la salariul minim. Iată că nu este.

Florin Cîţu: Înțeleg că este în avizare. Era nevoie de testul IMM, e nevoie de CES - sunt mai multe lucruri. Când va fi gata avizul...

Reporter: Testul IMM ar fi trebuit să fie obținut înainte să înceapă toate procedura de avizare. Dvs. spuneați că mai sunt doar câteva avize, nu şi testul efectiv.

Florin Cîţu: Este în procesul de avizare. O să fie... Ştie toată lumea cât este salariul minim în 2021 deja.

Reporter: Domnule premier, aș vrea să vă întreb când veți aproba acea ordonanță de urgență prin care cadrele medicale care vor vaccina românii vor fi plătite și cu cât aveți de gând să îi plătiți?

Florin Cîţu: A fost astăzi în prima lectură. Săptămâna viitoare o să fie aprobată.

Reporter: Ne puteți spune ce prevede, în mare, această ordonanță de urgență?

Florin Cîţu: Suplimentar, au fost introduse - dar nu este o formă finală - un mod de a motiva şi medicii de familie să participe la această campanie de vaccinare. Sumele... vom vedea, vom discuta asupra acestor sume. Nu ştiu dacă rămân cele finale din acest proiect de ordonanță. Dar faţă de proiectul inițial, a fost introdusă şi o schemă de motivare pentru medicii de familie, ca să ajute la campania de vaccinare.

Reporter: În afară de medicii de familie, cine va mai vaccina? Adică primiţi inclusiv rezidenți, voluntari...?

Florin Cîţu: Da. Sunt şi rezidenți, şi voluntari... rezidenți. Voluntari nu ştiu dacă sunt, în această formă. Dar, repet, este în primă lectură. Va fi în procedură de avizare şi, în funcţie de cum vor fi ministerele care vor mai introduce sau adăuga lucruri, vom vedea cum va arăta. Eu zic că schimbarea majoră este introducerea acestei scheme de motivare pentru medicii de familie. Știm foarte bine, pot ajuta foarte mult în acest moment.

Reporter: Săptămâna viitoare am putea să vedem această ordonanță aprobată?

Florin Cîţu: Da. Trebuie să fie săptămâna viitoare. Am cerut ministrului sănătăţii să aibă avizele pentru săptămâna viitoare.

Reporter: Suntem pregătiţi pentru cea de-a doua etapă de vaccinare, domnule premier?

Florin Cîţu: Da, suntem pregătiţi. Şi eu zic că în România campania de vaccinare merge bine, iar estimările pe care le avem, să mergem către 150.000 de vaccinuri pe zi arată clar că direcţia este una bună. Am spus, acum sunt 230, erau ieri când am comunicat cu prefecţii, 230, nu ştiu câte sunt astăzi centre de vaccinare, dar ținta de avea 1.000 de centre de vaccinare este una ambiţioasă. Sunt sigur că va fi atinsă. Trebuie să aducem mai multe vaccinuri, să creștem ritmul în care vin vaccinurile în România, asta este de fapt, o provocare, dar aici suntem limitați și de ce se întâmplă în UE, cum sunt vaccinurile aprobate şi să fie după aceea livrate. Dar noi suntem gata să vaccinăm, eu spun, 100.000 de oameni cât mai rapid, pe zi.

Reporter: Vicepremierul Kelemen Hunor spunea că insistă ca școlile să fie redeschise pe 8 februarie. Aș vrea să vă întreb dacă ați avut o discuție cu dânsul și dacă sunteți și dumneavoastră de acord că școlile ar trebui redeschise de pe 8 februarie?

Florin Cîţu: Da, bineînțeles, am avut o discuție și cu domnul Hunor și cu domnul Barna. Da, și eu vreau să fie redeschise școlile, vreau să redeschidem și restaurantele. Am spus acest lucru și anul trecut, din punctul meu de vedere, dacă nu ar fi problema pe sănătate aș vrea să fie redeschise. Avem această condiționare de pandemie. Domnul ministru va prezenta modificarea din Ordonanța de Urgență, dar personal eu cred că trebuie să facem totul să putem să redeschidem școala cât mai devreme. De aceea e important ca și pe lângă campania de vaccinare să avem și această campanie de reducere a efectelor pandemiei, să menținem ritmul. Până acum am văzut că a scăzut numărul și am ajuns la un nivel confortabil. Sunt orașe care au ieșit din carantină, municipii, trebuie să mergem în acest trend. Dacă păstrăm această tendință, putem să redeschidem școlile pe 8 februarie, dar este important, repet, campania de vaccinare este importantă, avem resursele și este prioritate zero. În același timp trebuie să păstrăm și această campanie de a reduce efectele pandemiei. Să nu uităm că trebuie să păstrăm în continuare distanțare, să purtăm mască, dezinfectant etc. Mulțumesc.

Cătălina Mănoiu, Realitatea Plus. Dacă profesorii nu se vor vaccina într-o rată mai mare, luați în calcul posibilitatea de a aplica același criteriu, un stimulent financiar, cum se întâmplă în cazul medicilor?

Florin Cîţu: În cadrul medicilor nu este un stimulent financiar pentru medici să se vaccineze, este pentru medicii de familie să ajute campania de vaccinare, să înscrie oameni să se vaccineze. Deci, nu...

Cătălina Mănoiu: Totuși am văzut și la nivelul Uniunii Europene, și în Statele Unite că există acest stimulent de vaccinare. Luați în calcul să implementați...

Florin Cîţu: Nu, eu văd că în România există un interes pentru vaccinare. Nu, nu luăm în calcul în acest moment așa ceva.

Cătălina Mănoiu: Doar 50% din cadrele didactice au spus că se vor vaccina.

Florin Cîţu: Sunt estimări. Eu zic să vedeți atunci când va fi vaccinarea că vor fi mai mulți şi vor fi majoritatea. Nu aș merge pe estimări și pe sondaje, mergem pe ce se întâmplă în realitate și veți vedea că va fi o campanie de succes de vaccinare.

Cătălina Mănoiu: Aţi vorbit despre proiecte care nu pot fi susținute financiar pe parcursul acestui an. Din datele pe care le aveți, despre ce vorbim mai exact?

Florin Cîţu: Tocmai de aceea am cerut această situaţie.Am spus să vedem

Reporter: Nu aveţi până acum o evaluare parţială?

Florin Cîţu: Eu am cerut fiecărui ministru astăzi să prezinte situația cu proiectele care au fost finanțate anul trecut, care trebuie finanțate, companii, tot. Și vom vedea după aceea informarea. Eu am informările mele, dar aș vrea ca fiecare ministru să vină și cu soluții și să vină și cu aceste liste.

Reporter: Ce riscă miniștrii care nu vor performa în acel ritm trimestrial pe care dvs. îl anunțați în funcție de aceste planuri de reorganizare a companiilor cu probleme?

Florin Cîţu: Nu vor exista astfel de miniștri. Sunt sigur că vor performa toți. Mulțumesc!

Reporter: O clarificare! Săptămâna viitoare expiră starea de alertă; dacă o veți prelungi. Va fi o ședință de guvern? Luni expiră...

Florin Cîţu: Vom lua o decizie în funcție de situația națională. Mulțumesc!

Reporter: Vreau să vă mai întreb şi eu ceva, că nu am apucat să vă întreb. Referitor la campania de vaccinare: există posibilitatea extinderii schemei de vaccinare astfel încât familiile medicilor, de asemenea, să fie vaccinate în prima etapă? S-a pus această problemă?

Florin Cîţu: Nu am avut această discuție până în acest moment. Mulțumesc!

Domnule ministru!

Sorin Cîmpeanu: Mulțumesc, domnule prim-ministru!

În şedinţa de astăzi a fost adoptată o ordonanța de urgență de modificare a Legii 55/2020 cu un articol unic, pe care vi-l prezint: "În perioada 11 ianuarie 2021 - 8 februarie 2021, prin excepție de la prevederile alineatului 1, în baza și sub rezerva analizei situației epidemiologice la nivel național realizate de Ministerul Sănătății împreună cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin ordin al ministrului educației, se poate dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în online. Precizăm că dispozițiile prevăzute la Articolul 38, alin.1 din Legea 55/2020 au avut aplicabilitate până la data de 31 decembrie 2020. În condițiile în care pandemia de COVID-19 afectează încă, după cum știm, sănătatea populației, se impune adoptarea în regim de urgență a cadrului legal care să asigure desfășurarea procesului de învățământ astfel încât cadrele didactice și elevii să beneficieze de drepturile constituționale la învățătură și sănătate, în condiții siguranță epidemiologică, demonstrând în același timp dorința guvernului de trecere a școlii în format clasic începând cu cel de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021, sub rezerva evoluției epidemiologice." 

Vizavi de întrebarea pe care i-aţi adresat-o domnului pim-ministru, nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Sunt 340.000 de angajaţi în sistemul naţional de educaţie. Am lansat o interogare, aşteptăm raportările numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, orele 16:00. Acesta va fi rezultatul, nu acele sondaje realizate pe eșantioane mici. Deci, până în 15 ianuarie, orele 16:00, vom avea disponibilitatea de vaccinare a celor 340.000 de angajați din sistemul de învățământ. Am precizat că răspunsul privind disponibilitatea de vaccinare nu constituie nicicum o obligație de vaccinare, dar, pe baza acestui rezultat, sigur că da, împreună cu coordonatorul campaniei de vaccinare, va putea fi pregătit numărul de doze, precum și ordinea, prioritatea acordată personalului din învățământ pentru vaccinare, prioritate care sunt convins că va fi corelată perfect cu importanța educației în România și în orice țară, cu importanța deschiderii școlii în regim clasic. Analiza va fi efectuată după jumătatea lunii ianuarie, după ce vom avea date privind evoluția epidemiologică, rata de infectare în urma vacanței de iarnă, după ce vom avea o imagine mai clară asupra evoluției campaniei de vaccinare, după ce vom analiza și măsurile adoptate de alte state aflate în situație similară și, nu în ultimul rând, după ce vom avea realitățile din sistemul de educație pentru care Ministerul Educației a cerut raportarea estimată a celor care s-au aflat în dificultate cu privire la urmărirea procesului de învățare online, termenul este 11 ianuarie. În cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, vom face această analiză, iar decizia cu privire la redeschiderea școlilor în format clasic va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie. Nu excludem nici un scenariu care va rezulta în urma unei analize făcute responsabil și profesionist, cu toate aceste date la dispoziție. Dacă aveți întrebări.

Reporter: Domnule ministru, aş vrea să vă întreb dacă luați în calcul ca, măcar în localitățile în care rata de incidență este foarte mică, sub 1,5, spre exemplu, să redeschideţi, totuşi, şcolile chiar mai repede de 8 februarie?

Sorin Cîmpeanu: Mulțumesc pentru întrebare. Atunci când am precizat că nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma acelei analize responsabile și profesioniste, implicit am spus că luăm în considerare și scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădinițe și învățământul primar, și scenariul în baza căruia dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută, și scenariul în care prioritizăm elevii care vor susține examene naționale, și scenariul în care - doamne ajută! - putem deschide toate școlile din România. Toate aceste scenarii vor fi luate în considerare numai și numai în funcție de analiza dependentă de evoluția ratei de infectare și de evoluția campaniei de vaccinare.

Reporter: Dar nu mai repede de 8 februarie?

Sorin Cîmpeanu: Nu mai repede 8 februarie.

Reporter: Deci orice scenariu /.../.

Sorin Cîmpeanu: Datele le vom putea avea după jumătatea lunii ianuarie, analiza o vom face până la finalul lunii ianuarie, deci mai devreme de semestrul... Pe 29 ianuarie elevii intră în vacanță. Fizic, logic, nu se poate lua altfel. Dacă sunt și alte întrebări.

Reporter: În ceea ce privește partea de salarizare care îi vizează pe profesori. În continuare, știm că sunt foarte multe nemulțumiri pe această zonă. Deja au existat în spațiul public avertismente din partea reprezentanților sindicatelor că vor să iasă în stradă, se consideră nemulțumiți, chiar păcăliți, dacă-mi permiteți să spun, din partea executivului, în condițiile în care li se promiseseră o prorogare doar de un an și acum iată că vedem, prin acea ordonanță de la sfârșitul anului trecut, că până la sfârșitul anului în curs că nu vor avea parte de nicio majorare. Veți mai avea discuții? Veți încerca să-l convingeți pe premier de această dorință a profesorilor? Cum veți face?

Sorin Cîmpeanu: Cadrele didactice din România merită, cu siguranță, un regim motivant de salarizare. Pe de altă parte, există, așa cum bine ați precizat, și o lege a salarizării. În același timp, aș vrea să vă spun că, în costul standard per elev, care are o componentă destinată salariilor, această componentă, în ultimii 4 ani, din 2016 până în 2020, s-a dublat: de la 3.024 de lei - componenta destinată salariilor în 2016, la 6.111 lei - componenta destinată salariilor în 2020. În același timp, componenta destinată tuturor cheltuielilor de funcționare a școlilor, cheltuieli materiale, de la energie electrică, alimentare cu apă curentă, acolo unde există, încălzire, foarte important, pe timp de iarnă, cheltuieli cu substanțe de igienă, cheltuieli, mai nou, cu substanțe de protecție anti-COVID, cheltuieli de pregătire profesională, multe alte cheltuieli, în 2016 erau 321 lei per elev, acum sunt 387 de lei per elev. Deci, din punctul meu de vedere, asum această declarație, urgența este o creștere semnificativă a costului standard per elev pentru ca școlile din România să poată funcționa, fără să neglijăm componenta de creșteri salariale. Există posibilitatea, o să discutăm cu miniștrii de resort și cu primul ministru, să introducem poate o componentă salarială de motivare în funcție de performanță, prin Programul național de redresare și reziliență, spre exemplu. Există multiple variante, le analizăm cu toată atenția, știind că profesorii din România au făcut față cât se poate de bine, în condițiile în care sisteme de educație mai avansate, recunoscute ca fiind mai avansate decât cel din România, au avut dificultăți în a convinge cadrele didactice să se implice în predarea online fără echipamente, fără o instruire specifică. În România, cadrele didactice au făcut eforturi fiecare cum s-a priceput mai bine pentru ca procesul de învățământ să continue. Deci, există merite deosebite care trebuie recunoscute și trebuie să existe și motivație. Nu vă ascund faptul, n-aș fi vrut să devoalez aici, că în cursul zilei de mâine vor exista consultări cu toate sindicatele din educație, consultări cu toate asociațiile studenților din România, consultări cu Consiliul Național al Elevilor din România, consultări cu Consiliul Național al Rectorilor din România, consultări cu Federația Asociațiilor de Părinți din România. Toate aceste consultări vor avea în vedere, printre alte aspecte importante în domeniul educației, și subiectul întrebării dumneavoastră. Mulțumim! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe