Actualitate

Miercuri, 19 Mai 2021

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de guvern din 19 mai

Galerie foto - Briefing de presă

 

Galerie foto - Ședința de guvern

 

  [Check against delivery]

 

Florin Cîţu: Bună ziua! În primul rând, aş vrea să încep cu vestea foarte, foarte, foarte bună pentru România: ieri am avut confirmarea că ceea ce facem de un an și ceva la guvernare, guvernare liberală și anul acesta, guvernarea coaliției, facem bine. România, pentru a doua oară consecutiv, are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, trimestrială, asta, în timp ce în Uniunea Europeană sunt foarte multe țări care au intrat iar în teritoriu negativ. Asta înseamnă pentru români mai multe locuri de muncă, înseamnă atractivitate pentru investitorii străini, înseamnă că avem o economie competitivă şi pregătește terenul pentru perioada următoare. Deci felicitări tuturor românilor care au contribuit la creșterea economică, atât în 2020, dar și în 2021, până acum. Sunt sigur că în continuare vom face mai bine și vom spulbera toate estimările, chiar dacă unele dintre ele au fost foarte bune la începutul anului; acum, nu ştiu dacă o să ajungem la estimarea pe care a făcut-o Goldman Sachs, de 9% creștere economică pentru 2021, dar ceea ce am văzut până acum arată foarte bine. În şedința de guvern de astăzi am avut mai multe acte normative importante, am aprobat, bineînțeles, prelungirea, sau printr-un act normativ, am pus la dispoziție sumele pentru a mai plăti o lună în plus minerilor din Valea Jiului. Dar, mai important, am avut o discuție mai lungă cu miniștrii despre PNRR. Ştiţi foarte bine că suntem în acest moment în discuții directe și cu Comisia, eu am săptămânal discuții cu Comisia pe PNRR și voiam să mă asigur că și miniștrii îşi fac treaba pe partea tehnică și că putem să depunem cât mai repede programul. Mâine la ora 15:00 voi avea la Guvern o întâlnire cu câțiva reprezentanți ai PSD exact pe această temă. Eu vreau să vă aduc aminte că am fost cel care la buget i-am spus domnului Ciolacu să vină să-i prezint bugetul, nu am nimic de ascuns; nu a venit. Când a fost vorba în pandemie de specialiști în sănătate, am spus că sunt dispus să ascult soluțiile Partidului Social Democrat. Nu a venit. Să vedem mâine dacă Partidul Social Democrat va da curs invitației să discutăm despre un program care-i interesează pe toți românii, Programul Național de Redresare și Reziliență, deci mâine la ora 15:00 este această întâlnire. Cam atât am vrut eu să vă spun în acest moment. Dacă sunt întrebări, câte o întrebare de fiecare ar fi ok azi. Mulțumesc!
Reporter: Bună ziua. Rata inflației a ajuns la 3,2 în aprilie. Având în vedere că veniturile românilor sunt înghețate anul acesta, cum îi sfătuiți să se descurce cu cheltuielile neprevăzute? Și aici mă refer la creșterea prețului combustibilului și al alimentelor de la raft.
Florin Cîțu: Venitul net lunar a crescut în România cu 7,7%, din cele mai noi informații. Deci nu sunt înghețate, veniturile cresc și vorbim de venitul net lunar, 7,7%. Asta înseamnă că după ce scoatem inflația, veniturile au crescut cu 7,7%. Ceea ce înseamnă că veniturile cresc mult mai rapid decât inflația, puterea de cumpărare crește în România, nu scade.
Reporter: Cum vedeți numirea doamnei Dăncilă, dar și a domnului Ioan Mircea Pașcu, la BNR? Credeți că decredibilizează instituția? Veți avea o discuție cu domnul guvernator pe tema asta?
Florin Cîțu: Nu comentez politica de resurse umane a Băncii Naționale a României.
Reporter: Dar veți discuta totuși cu domnul Isărescu?
Florin Cîțu: Discutăm multe subiecte, multe subiecte importante, dar nu politica de resurse umane.
Reporter: Bună ziua! La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost o situație, funcționarii nu au vrut să lucreze la proiectele PNRR și au cerut să le fie păstrate sporurile. Este o situație care a fost relatată de Violeta Alexandru. Aveți, practic, niște funcționari care au condiționat activitatea la PNRR de sporurile pe care le primesc. Cum priviți situația?
Florin Cîțu: Această situație nu a fost discutată în ședință de Guvern, deci nu știu la ce se referă, dar în legislație, astăzi, cei care lucrează cu fonduri europene au un spor de 35%. Asta știm cu toții - și chiar dacă sunt și de la alte ministere, nu doar în Ministerul Fondurilor Europene.
Reporter: Au cerut ca acest spor să fie păstrat, asta vine și în contextul în care Guvernul spunea că toate sporurile vor fi plafonate.
Florin Cîțu: Deci, repet, această discuție nu a fost prezentată în ședința de Guvern, nu am cunoștințe despre așa ceva, dar angajații Ministerului Investițiilor, care lucrează cu fonduri europene, toți beneficiază de acest spor, inclusiv cei din alte ministere care lucrează cu fonduri europene.
Florin Cîţu: Este o legislaţie pe care o aveam în vigoare la momentul în care am făcut bugetul.
Reporter: Bună ziua! Am ajuns la 4 milioane de vaccinări, cel puțin cu o doză, însă mai sunt mai puțin de două săptămâni până la 1 iunie, atunci când ar urma să aibă loc a doua etapă de vaccinare. Întrebarea este: dacă nu vom atinge pragul de 5 milioane vor mai fi relaxări? Sunt legate cele două?
Florin Cîţu: În primul rând, în România eu știu că se poate. Putem să atingem 5 milioane, dar nu ăsta este, de fapt, obiectivul - să atingem o anumită cifră. Obiectivul este să depășim pandemia. Şi nu putem să depășim pandemia decât prin vaccinare. Faptul că am venit cu câteva măsuri mai rapid a fost tocmai pentru că ne-am vaccinat și am văzut că vaccinarea a dus la o reducere a ratei de pozitivare, sau de infectare. Eu cred că românii au înțeles mesajul și se vor vaccina, în primul rând pentru sănătatea lor, pentru sănătatea familiilor lor, pentru a avea o viaţă mai bună.
Reporter: Deci vor exista relaxări chiar dacă nu atingem pragul de 5 milioane?
Florin Cîţu: La 1 iunie vor exista relaxări.
Reporter: Bună ziua! Potrivit declarațiilor unor membri ai guvernului, astăzi ar fi trebuit aprobată o ordonanță de urgență care să le permită elevilor care învață în alte localități decât cele în care trăiesc să obțină mai rapid decontarea transportului. Practic, să nu mai trebuiască să vină cu bani de acasă, să-i aloce ministerul de la început. Înțeleg că nu a fost aprobată astăzi. De ce și ce se va întâmpla cu acești elevi? Exista un semnal de alarmă că ar putea chiar renunța la școală unii dintre ei, pentru că nu își permit acest drum.
Florin Cîţu: Aceste decontări se vor face. Cred că este în avizare la unul dintre ministere, nu ştiu dacă la transporturi sau la finanțe. Era în procedura de avizare, va fi aprobată imediat cum va ieși din procedura de avizare.
Reporter: Elevii să aştepte aceşti bani când?
Florin Cîţu: Ea va fi aprobată cât de curând, sper să fie săptămâna viitoare. O aşteptam astăzi, nu au fost date avizele.
Reporter: Domnule premier, a expirat la sfârşitul săptămânii trecute termenul până la care, prin memorandum, trebuiau să trimită miniştrii toate propunerile pentru salarizare și variantă de spor pe fiecare familie ocupațională în parte. Dacă ați primit o analiză în acest sens de la Ministerul Muncii și câteva elemente în ceea ce privește aceste propuneri? Şi, dacă îmi permiteți, ceea ce menționa anterior colega mea, cu 1 iunie, puteți să ne explicați puțin pe partea de procedură? Pentru că vom merge la restaurant, sau la un botez, sau la o nuntă, sau un eveniment de alt tip și va trebui să prezentăm certificatul de vaccinat. Cine o să verifice acest certificat?
Florin Cîţu: La care dintre întrebări doriți să vă răspund? Aveţi două întrebări. La care doriţi să vă răspund?
Reporter: E una cu două capete. Vă rog, la oricare.
Florin Cîţu: Vă răspund la prima întrebare. Doamna ministru a făcut o informare astăzi, în şedinţa de guvern, şi mai sunt câteva ministere care au câteva zile până vin cu propunerile. Ele vor fi discutate, vor fi prezentate în şedinţa următoare de guvern. Am dat o extensie, o săptămână.
Reporter: Şi în ceea ce priveşte cea de-a doua parte, dacă se poate.
Florin Cîţu: Nu, mulţumesc.
Reporter: Insist, totuşi, că ar fi o clarificară necesară pentru cei vaccinaţi.
Florin Cîţu: Vom veni cu clarificări, aşa cum facem de fiecare dată. Când a apărut o problemă nouă la CNSU vin, o explic, vă spun despre ce este vorba. Acum o aveţi pe cea care este aprobată.
Reporter: Bună ziua! În acest moment, cât la sută din PNRR este negociat şi dacă va intra şi proiectul privind autostrada Moldovei în acest an?
Florin Cîţu: Autostrada Moldovei este inclusă, bineînţeles, ştiţi foarte bine, până la Paşcani, chiar şi A7 este până la Paşcani, ele sunt acolo incluse, nici nu se discută (...). Am negociat să fie inclusă toată partea de transporturi, deci nu se discută partea de transporturi.
Reporter: Şi per total cât la sută?
Florin Cîţu: Iar în acest moment - 29,2 miliarde, deja - nu mai discutăm. Acum doar miniştrii trebuie sa lucreze la detalii pentru fiecare proiect, să ne asigurăm că ele rămân acolo, când vor fi fiecare făcute. Asta facem acum. Deci în ceea ce avem şi am prezentat - 29,2 miliarde - nu se mai schimbă nimic.
Reporter: Şi va fi gata în termenul limită?
Florin Cîţu: Va fi gata. Asta am discutat şi astăzi cu miniştrii şi va fi gata. Trebuie să fie gata.
Reporter: Bună ziua! Aţi avut ieri o întâlnire cu reprezentanţii băncilor.
Florin Cîţu: Da.
Reporter: Din informaţiile Hotnews, aceştia v-au solicitat acces la baza de date a MAI cu evidenţa populaţiei, pentru un acces mai facil la datele personale, actualizarea conturilor. Din ce înţelegem, doar o autoritate nu şi-ar mai fi dat acordul. Ce puţeti să ne spuneţi? Din punctul dumneavoastră de vedere se va stabili ceva anul acesta?
Florin Cîţu: Da, se va rezolva problema aceasta. Am înţeles nevoia, pentru că, pe de o parte, există Oficiul pentru spălarea banilor, care cere informaţii de la sistemul bancar şi le impune anumite reguli, pe de altă parte nu au cum să ia aceste informaţii şi sunt cumva prinşi la mijloc. Vom găsi soluţia să aibă acces la informaţie prin procedura de know your clients şi vor rezolva anul acesta.
Reporter: Bună ziua! Domnule premier, cu permisiunea dumneavoastră, aș reveni puţin la subiectul Viorica Dăncilă şi Mircea Paşcu, pentru că sunt nişte aspecte care transced problema de imagine, de hehe-uri şi aspecte ridicate chiar de doi dintre colegii dumeavoastră. Aș vrea să vă citez din colegul dumneavoastră de partid, domnul Ovidiu Raețchi, care se arăta foarte îngrijorat de numirea Vioricăi Dăncilă, subliniind că: "Angajarea dânsei este periculoasă. Dăncilă a fost cel puţin contactată după salutata sa cădere politică de prietenii Kremlinului, care i-au pus în gură un articol inept în 'Jerusalem Post' în care fostul premier vorbea despre o relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia". La rândul lui, colegul dumneavaostră de partid, domnul Rareş Bogdan, vedea foarte îngrijorătoare numirea lui Mircea Paşcu şi declara: "Domnul Paşcu a făcut alte cărți, alte jocuri, a făcut parte dintre acele personaje apropiate de Ion Iliescu, care, în frunte cu Nicolae Militaru, Alexandru Bârlădeanu, Silviu Brucan, doreau ca România să rămână într-un spaţiu estic, dominat de puterea fostei Uniuni Sovietice, de spaţiul rusesc". "În cazul lui Mircea Paşcu", mai spunea domnul Rareș Bogdan, "sunt întrebări la care ar trebui să răspundă serviciile de informații, nu noi". Iată, două personaje despre care se spune că ar fi în sfera de influenţă a Rusiei, angajate într-o instituţie foarte importantă a ţării, o instituţie cu rol strategic. Aş vrea să vă întreb dacă împărtăşiţi îngrijorarea colegilor dumneavoastră, dacă aţi vorbit cu serviciile, dacă veţi vorbi?
Florin Cîţu: Am spus clar - nu comentez politica de resurse umane a Băncii Naționale a României, dar am încredere în independenţa politicii monetare în România.
Reporter: Dacă îmi permiteţi atunci o altă întrebare, căci la aceasta... Recent, procurorul Teodor Niță, procuror expert în infracţiuni de mediu la Parchetul de pe langă Curtea de Apel Constanţa, a abordat problema deşeurilor periculoase introduse în România, se ocupa dânsul de un caz de 500 de tone de deșeuri aduse din Germania și care urmau să fie returnate. Și spunea dânsul că pe lângă faptul că legea se aplică şi legiuitorii ar trebui să fie mai atenţi, în sensul în care domnia sa atrăgea atenţia că sunt foarte multe puncte de frontieră prin care intră astfel de deşeuri periculoase, că România riscă să devină pubela de gunoi a Europei şi că a cerut închiderea unora dintre aceste puncte de frontieră, fară succes. Aş vrea să vă întreb dacă vă îngrijorează situaţia, dacă veţi vorbi cu colegii dumneavoastră atât din PNL, pe parte de proiecte legislative, în parlament, sau pe partea de guvern, la Ministerul Mediului, să se iniţieze proiecte de lege astfel încât această situaţie să fie corectată. Suntem înecaţi în gunoaie şi din extern şi din intern.
Florin Cîţu: Sunt de acord. Legiuitorul trebuie să fie mai atent.
Reporter: Mulţumesc!
Reporter: Bună ziua! Domnule premier, Camera Deputaților a adoptat astăzi proiectul de lege privind Ordonanța de urgență numărul 10 referitoare la schema de ajutor pentru Horeca, în care au fost introduși şi organizatorii de evenimente, târguri, festivaluri tradiţionale. În cât timp vor primi aceștia banii? Ne puteţi da o dată estimativă când aceştia vor primi banii şi cum se va face exact această plată din partea guvernului către...?
Florin Cîţu: Exact ca în celelalte programe se va face plata. Aşteptăm ca legea să fie promulgată de domnul preşedinte și după aceea, bineînţeles, intră în vigoare. Până nu este promulgată, nu intră în vigoare. Deci, după ce va intra în vigoare, vor avea acces, ca toate celelalte coduri CAEN, ca toate celelalte companii, la surse de finanţare.  
Reporter: Platforma STS funcţionează în momentul de față sau cât timp se va mai lucra la această platformă, în care antreprenorii se pot înregistra pentru a primi aceşti bani?
Florin Cîţu: Sunt sigur că va fi gata la timp, după momentul în care va fi promulgată legea de domnul preşedinte.
Reporter: Mulţumesc!
Reporter: Bună ziua!
Florin Cîțu: Bună ziua!
Reporter: Domnule premier, România are de la 1 aprilie o lege care le permite evazioniştilor fiscali să scape de închisoare, dacă plătesc prejudiciul integral. Săptămâna trecută aţi anunţat o discuţie în coaliţie pentru această săptămână pe această temă pentru un eventual proiect de lege care să corecteze. Înţelegem că săptămâna aceasta nu a avut loc...
Florin Cîțu: Nu.
Reporter: ... această discuţie. Întrebarea e de ce nu e o prioritate pentru coaliţie eventuala corectare a acestei legi, dat fiind că Guvernul pe care îl conduceţi şi-a stabilit ca prioritate reducerea evaziunii fiscale?
Florin Cîțu: Eu am cerut şi o evaluare să vedem impactul. Deocamdată nu putem să facem o evaluare/.../ doar legislativă. Consilierilor mei pe constituţionalitate le-am cerut o evaluare, să vedem dacă se poate face ceva, cum poate fi modificată. Primesc analiza şi o voi prezenta în coaliţie. Eliminarea evaziunii fiscale reprezintă un obiectiv important al acestei guvernări, este asumat şi prin strategia fiscal-bugetară şi prin planul de convergenţă şi prin PNRR şi deja am luat măsuri importante care au dat rezultate. Vă aduc aminte că anul trecut şi anul acesta conformarea voluntară a crescut în România. Avem venituri la buget mult mai mari, dar, repet, e important că avem veniturile declarate în creştere şi avem şi conformarea voluntară, deci lucrurile merg în direcţia bună în ceea ce priveşte eliminarea evaziunii fiscale. Pe acest proiect, aşa cum v-am spus, am cerut o evaluare.
Reporter: Cine face evaluarea? Dacă ne puteţi spune.
Florin Cîțu: Este consilierul meu, domnul Bogdan Dima. Și după aceea vom prezenta în coaliţie evaluarea.
Reporter: Şi luaţi în calcul - îmi cer scuze! - e o întrebare tot de urmărire pe acelaşi subiect.
Florin Cîțu: Haideţi să aşteptăm rezultatul, să vedem ce...
Reporter: Luaţi în calcul, în cazul în care evaluarea arată că e nevoie de acţiune un proiect de lege pe care să meargă în procedură de urgenţă...
Florin Cîțu: Eu, să ştiţi...
Reporter: ... cum a fost proiectul 5G, de exemplu?
Florin Cîțu: Eu ştiu foarte bine că deja sunt parlamentari PNL care s-au aplecat asupra proiectului, de săptămâna trecută, şi o să vină cu modificări. La Senat sunt câţiva colegi, nu vreau să nu le spun încă numele, ca să vină ei să îl prezinte. Deci, deja ştiu că lucrează la iniţiative legislative pe această temă.
Reporter: Mulţumesc!
Florin Cîțu: Mulţumesc, mulţumesc mult de tot! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe