Actualitate

Miercuri, 10 Martie 2021

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu, la finalul şedinţei de guvern din 10 martie

Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua! În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat programul IMM Invest, prelungirea pentru 2021, care include şi Programul Agro Invest, destinat fermierilor. Anul trecut, când am implementat IMM Invest, au fost mai multe probleme şi am văzut nevoia de a crea un program special pentru fermieri, un program cu un plafon de 1 miliard de lei. Înţeleg că deja, suma este aproape solicitată deja şi dacă este un program de succes, aşa cum a fost şi IMM Invest, vom avea grijă să suplimentăm suma. În acelaşi timp, a fost aprobat şi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru IMM Factor, la fel, un plafon de 1 miliard de lei, două ordonanţe de urgenţă aşteptate foarte mult de mediul de afaceri, anul trecut, acestea au susţinut economia şi rezultatele bune pe care le-am avut în economie anul trecut, cu cea mai mare creştere economică din trimestrul IV din UE, cu menţinerea locurilor de muncă. Acestea au fost rezultatele şi acestor programe pe care le-am implementat anul trecut, pe care le prelungim. Tot în şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobat proiectul de lege care ratifică acordurile dintre Guvernul României şi Guvernul SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă. Acest proiect de lege merge în Parlamentul României în procedură de urgenţă. Bineînţeles că au mai fost aprobate şi numiri de prefecţi, Bucureştiul are un prefect, mâine cred că va depune jurământul. Şi, totodată, astăzi s-a aprobat şi prelungirea stării de alertă. Colegii mei spun că deja aţi văzut detaliile, prin Hotărârea CNSU. Există o modificare importantă, aceea referitoare la circulaţia pe timpul nopţii, se reduce de la ora 23:00 la ora 22:00, se introduce această restricţie. În rest, măsurile rămân cam aceleaşi. Aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă măsură. Dacă sunt întrebări.

Reporter: Bună ziua, dle premier. Aş vrea să înţelegem care este de fapt adevărata problemă în publicarea acelor liste de la Ministerul Sănătăţii. Vă rog.

Florin Cîţu: Am spus şi azi dimineaţă. Din punctul meu de vedere, nu este nici o problemă. Transparenţă sută la sută. Datele sunt publicate, nu le-a scos nimeni de nicăieri. Singura problemă este de interpretare, să nu fie interpretate greşit. Am văzut mai multe interpretări în spaţiul public, unele tendenţioase şi eu cred că aici cei care au publicat au datoria să le explice, dacă este adevărat ce se aude sau nu, dar, din punctul meu de vedere, transparenţă sută la sută. Mă aştept să vedem când mai are şi celelalte documente, aşa cum am spus mai devreme, toate publicate.

Reporter: În momentul în care s-a formulat strategia de vaccinare aţi luat în calcul că există şi categorii de lucrători speciali ale căror date nu va trebui să fie făcute publice?

Florin Cîţu: Bineînţeles. Asta este o strategie pentru orice ţară din lume. Repet, nu sunt eu în măsură să analizez dacă au fost sau nu au fost. Până la urmă, strategia de vaccinare în România este un succes. Rămânem în continuare în topul Uniunii Europene. Eu am spus că susţin transparenţă sută la sută. Interpretarea datelor se face de fiecare. În continuare, mergem cu această campanie de vaccinare. În luna martie, 2,6 milioane de doze de vaccinuri. Cel puţin trei milioane în luna aprilie. Cred că România a demonstrat Uniunii Europene că poate avea o campanie de vaccinare de succes. Mulţumesc. Încă două întrebări de fiecare.

Reporter: Întrebarea-cheie care se pune, domnule premier, este dacă aţi fost consultat ca şi ierarh superior de ministrul sănătăţii înainte să publice aceste date?

Florin Cîţu: Nu am fost, şi acum nu ştiu, nu am fost, am aflat din presă de prezentarea datelor, dar nu cred că este asta o probelemă. Datele sunt publice. Repet, la fiecare conferinţă de presă, marțea, ştiţi foarte bine, aceasta a fost dorinţa mea din primul moment ca să comunicăm săptămânal referitor la campania de vaccinare. În fiecare săptămână s-a prezentat numărul persoanelor vaccinate, numărul militarilor vaccinaţi, numărul din alte structuri. Deci, în fiecare săptămână am încercat să fim cât mai transparenţi. Orice demers în direcţia transparentizării, care respectă legislaţia în vigoare, este susţinut de mine sută la sută.

Reporter: Şi vă rog, dacă ne puteţi clarifica, în acest context, dacă vi s-a solicitat în discuţia pe acre aţi avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis demiterea ministrului sănătăţii.

Florin Cîţu: Nu. În niciun caz, nu.

Reporter: Sau din rândul membrilor Partidului Naţional Liberal.

Florin Cîţu: Nu. Nu au fost discuţii. Noi nu discutăm despre aşa ceva. Am spus că evaluarea se face pe baza rezultatelor. Fiecare minister are obiective clare în programul de guvernare. Pe baza implementării acestor obiective sunt evaluaţi miniştrii. Bineînţeles, şi pe baza reacţiilor la situaţii de criză, dar bineînţeles în principal pe baza implementării programului de guvernare.

Reporter: În acest context despre care vorbeam, colegii de la Recorder au obţinut din surse oficiale, iată, statisticile complete despre dozele de vaccin până la data de 5 martie. Datele lor arată că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din Strategia națională, iar mulți dintre ei au sărit peste rând și au fost imunizați în aceste centre speciale ale instituțiilor de forță. Se pare că acestea sunt rude ale unor angajați din MAI, MApN, SRI. Vă întreb concret, există o campanie de vaccinare paralelă și cine are interes să ascundă astfel de date?

Florin Cîţu: Vedeţi, trebuie să întrebați Ministerul Sănătății dacă are aceste informaţii. Eu nu știu. Înseamnă că datele respective spun mai mult decât ni se spune, dacă cumva știm că sunt - vorbim despre persoane, înțeleg că dumneavoastră știţi deja persoanele care s-au vaccinat. Mie mi s-a spus că datele respective nu conțin informații despre persoane, deci nu conțin informații confidențiale. Deci ori este o speculație, ori informațiile acelea spun mai mult şi această explicație trebuie să o cereți la Ministerul Sănătății, cei care au publicat aceste informații.

Reporter: Bună ziua! Spuneați astăzi că veți vedea raportul Corpului de Control al prim-ministrului legat de incendiul de la Balș. Voiam să vă întreb dacă l-aţi văzut, ce conține acesta și dacă luați în calcul o plângere penală în urma acestuia?

Florin Cîţu: Am aici o notă de informare prin verificările efectuate la Institutul Naţional de Boli Infecțioase. Sunt mai multe lucruri, lucruri pe care deja le ştiaţi unii dintre voi, că a funcţionat fără autorizare de securitate la incendiu. Erau neconformități, vă dau câteva exemple: pereții căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc; instalația de detectare, semnalizare și alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală; în interior nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice și/sau acustice. Vă dau câteva exemple. Sunt mai multe lucruri pe care colegii mei de la Corpul de Control le-au semnalizat. O sesizare da, se face către Direcția Națională Anticorupție și este vorba de asigurarea serviciilor în domeniul intervențiilor în situații de urgență cu o firmă generalizată - DGSU - şi nu era organizată pentru a putea asigura cerințele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era prezența în pavilioanele institutului de aparate electrice sau surse de aprindere şi care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri. Repet, acestea sunt pentru dumneavoastră. Aş putea să văd, dacă le putem pune publice, să le vedeți dumneavoastră pe toate, ca să nu le citesc eu acum, dar, deja, ca să fie foarte clar, am vrut să arăt că nu există niciun fel de problemă. Am așteptat Ministerul Sănătății să vină cu propriile rapoarte, încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Ştiu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo și cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situații pe viitor. Sper să învățăm de aici, din aceste greșeli, să nu mai existe pe viitor aceste lucruri. Mă aștept, bineînțeles, și la măsuri. Eu știu de la fostul ministru al sănătății că există un plan de măsuri, eu l-am primit. Așteptăm cu toții să vedem câte dintre aceste măsuri au fost implementate și câte nu.

Reporter: De asemenea, unul dintre consilierii ministrului sănătății a postat astăzi un mesaj în care spunea că Ministerul Sănătății nu mai are acces de două zile la acea platformă unde au fost publicate datele defalcate, vorbim de data.gov.ro. Voiam să vă întreb dacă știți de ce nu mai are acces Ministerul Sănătății la acea platformă și dacă a stat de vorbă cu dumneavoastră ministrul Voiculescu în ședința de Guvern de astăzi despre acest subiect.

Florin Cîțu: Nu și nu știu dacă are sau nu acces. Vă dați seama, nu am știut că poate să publice. Eu am văzut în presă aceste informații.

Reporter: Dan Barna și-a arătat susținerea pentru Vlad Voiculescu în public. Ați avut vreo discuție cu dumnealui în cazul și eventualitatea în care analiza, rezultatele analizei pe care o face acum corpul dumneavoastră de control vor revela faptul că nu s-a procedat corect despre o eventuală retragere?

Florin Cîțu: N-am discutat despre așa ceva și nu înțeleg de unde această avalanșă de susținere, eu am o relație foarte bună cu Vlad Voiculescu, am discutat despre campania de vaccinare, este foarte important. În același timp, i-am atras atenția că trebuie să ne concentrăm și pe pandemie, nu doar pe campania de vaccinare, care merge foarte bine, dar vreau să ne concentrăm și pe pandemie. Am auzit, de exemplu, și vreau să verficăm dacă este adevărat că la Timișoara a fost redus numărul de paturi în ATI, ceea ce ar fi foarte grav. Aș vrea să știu și eu acest lucru, dacă este adevărat sau nu și cred că toți vrem să aflăm aceste lucruri. Trebuie să nu uităm, suntem în continuare în pandemie, trebuie să respectăm toate regulile și de aceea și în această hotărâre de Guvern pentru prelungirea stării de alertă am introdus o nouă restricție. Am spus acum câteva luni de zile, când auzeam tot felul de discuții, să eliminăm spitalele COVID sau să reducem numărul de paturi ATI, am spus că nu este momentul, nu sunt de acord și nu voi fi de acord cu așa ceva. Dacă la Timișoara s-a întâmplat așa ceva, aș vrea să știu și de aceea, aș vrea să pun această întrebare și public.

Reporter: Și o a doua întrebare - spuneați, cred chiar astăzi și ați mai repetat și în alte rânduri, că în ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul, în niciun domeniu nu ați fi de acord să se aplice acest lucru. Pe de altă parte, angajații din sistemul de învățământ spun că o astfel de măsură și neacordarea acelei plăți cu ora pentru profesori ar duce la o criză a cadrelor didactice în învățământ. Și că nu sunt foarte mulți tineri dornici care ar vrea să lucreze în acest domeniu, având în vedere salariile. Vedeți vreun domeniu ca putând fi o excepție?

Florin Cîțu: Până nu văd proiectul de lege, nu văd niciun domeniu cu excepție. În același timp este interesant cum de fiecare dată când vrem să îmbunătăţim lucrurile şi vrem să le tranşăm să fie foarte clare, îmi aduc aminte aici şi de sporuri, apar excepții şi aşa au apărut excepţii şi la Legea salarizării unitare, care a pornit şi ni se spunea că are un singur obiectiv, acela de a reașeza salariile în funcție de președinte, cu cel mai mare salariu în sectorul bugetar, şi după aceea să urmeze celelalte salarii, după aceea au apărut excepţiile care au distrus acest principiu, aşa şi aici. Excepțiile - dacă ne permitem o excepție, după aceea vor apărea alte și alte excepții pentru că fiecare va avea o justificare. Înainte să văd proiectul de lege în totalitate, nu sunt de acord cu nicio excepţie. Nu cred că administraţia publică nu poate să meargă mai departe dacă este nevoie de cumulul salarii cu pensii ca să mergem mai departe. Este o exagerare din punctul meu de vedere, dar aștept fundamentate aceste lucruri, să văd dacă se susţin.

Reporter: Bună ziua! V-aş întreba în primul rând care au fost argumentele care au stat la modificarea intervalului pentru restricţiile de noapte, de ce ora 22:00? Cum vă așteptați să evolueze pandemia la noi în ţară având în vedere că avem o tulpină nouă, având în vedere că la ultimele restricţii, acelea cu 23:00-5:00, a durat cam o lună până a scăzut numărul de cazuri?

Florin Cîţu: În primul rând, ne-am uitat la ce fac celelalte țări și una dintre primele măsuri pe care toate țările o iau este aceea de a reduce timpul de circulaţie pe durata nopţii. Este o măsură care a funcționat; bineînțeles, România - dacă vă uitați, am pregătit un sumar al acestei măsuri, să vedeţi cum arată în alte ţări - România este printre cele mai permisive țări dezvoltate unde după ora 6:00 nu se mai poate circula, după ora 6:00 seara. Este o măsură care a fost folosită în alte țări și are succes și în România, în momentul în care am implementat-o, a avut suscces. Vom vedea cum va evolua. Eu zic că diferența faţă de data trecută când am impus această măsură, o fac dozele de vaccin. Am început o campanie de vaccinare, repet, o campanie de vaccinare de succes, în martie vom vaccina aproape 1 milion de români, în aprilie deja mergem la aproape 2 milioane de români şi aşa mai departe, deci în plus faţă de ce avem până acum. Deci, va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Am spus, din momentul în care s-au relaxat puţin condițiile, în iarnă, că depinde doar de noi să rămână acele condiții. Din păcate, nu toată lumea a ascultat acele recomandări și astăzi ne aflăm în fața acestui fapt, trebuie să introducem această restricție, o restricţie minoră, dacă mă întrebaţi pe mine, având în vedere contextul european al pandemiei şi ce se întâmplă în alte ţări.

Reporter: Aş mai reveni la subiectul cu platforma data.gov. Înţelegem că această problemă persistă de două zile. Este o platformă a Guvernului, dumneavoastră sunteţi premier şi ne spuneţi că aţi aflat din presă.

Florin Cîțu: Eu am aflat din presă că se publică aceste date.

Reporter: Dar această problemă a mai ridicat-o cineva?

Florin Cîțu: Nu, nu mi-a spus nimeni că cineva nu poate să folosească. Am dat și eu jos datele și m-am uitat pe ele, cred că ieri sau alaltăieri și funcționa când am intrat pe bazele de date, m-am uitat și eu la aceste date aseară sau ieri. Deci funcționa când m-am uitat eu pe această bază de date.

Reporter: Și urmează apoi luați legătura cu Ministerul Sănătății? Adică încerc doar să înțeleg de unde...

Florin Cîțu: Eu cred că e o problemă tehnică, vă dați seama că nu sunt specialist, nu îmi dau seama dacă funcționează sau nu funcționează. Se pot întâmpla lucruri tehnice, țineți minte că am avut probleme cu IMM Invest o lună de zile. Deci infrastructura - și de accea, infrastructura digitală a Guvernului nu este printre cele mai performante, de aceea avem în program foarte mulți bani alocați pentru transformarea digitală a administrației publice, PNRR- sume, iarăși, foarte mari, pentru transformarea digitală. Nu știu ce s-a întâmplat, dar vă spun, așa cum am avut probleme cu IMM Invest, nu m-ar mira ca să fie un acces foarte mare și să fi fost o problemă, dar eu când am accesat-o, ieri, funcționa.

Reporter: Și proiectul "Noua Casă" când ne așteptăm să-l vedem?

Florin Cîțu: Aștept ministerul respectiv să vină cu normele.

Reporter: Domnule premier, o precizare: în prezent, legea permite ca familiile celor care lucrează în sistemul de apărare și securitate națională să fie vaccinate?

Florin Cîțu: Nu.

Reporter: Este o hotărâre de guvern care spune acest lucru /.../

Florin Cîțu: Dacă se încadrează în categoriile peste 65 de ani și au boli cronice și așa mai departe, categoria I și a II-a.

Reporter: În acea hotărâre nu este specificat ce anume înseamnă familia militarului respectiv, până unde poate merge, vorbim despre soție, despre copii și mai departe?

Florin Cîțu: Vă spun. Până acum nu am fost sesizat. Eu știu doar de un singur caz în care s-a încercat așa ceva și persoana respectivă a fost demisă. Deci nu neg că au fost cazuri și le-ați văzut și la televizor, a fost un primar care a încercat să sară peste rând și așa mai departe. Cazuri au fost, dar atunci când am cerut - și a fost acea întreagă discuție despre amenzi, că se vaccinează cineva peste rând - când am cerut informații de la Ministerul Sănătății, de la CNCAV, să văd dacă există așa ceva, nu au avut, au fost cam 100 și ceva de cazuri pe care mi le-au prezentat în acele moment.

Reporter: Hotărârea din 20 ianuarie, la aceea mă refer, vorbește strict despre aceste categorii: familiile celor care lucrează în sistemul de apărare şi securitate naţională.

Florin Cîțu: Este o hotărâre, știu, este semnată de Ministerul Sănătății și de mine, știu.

Reporter: Aveți o statistică în momentul de față, cam câte astfel de persoane s-ar fi încadrat să fie vaccinate?

Florin Cîțu: Nu am cerut această statistică.

Reporter: Nu ați avut-o atunci când ați făcut Strategia de Vaccinare, ca să știți cam de câte vaccinuri ați avea nevoie pentru fiecare etapă?

Florin Cîțu: Noi știm în mare care sunt, de exemplu, persoanele care sunt bolnave cronice, nu avem cum să știm persoanele respective. Nu avem o evidenţă a acestor persoane. Vin şi după aceea aduc dovada că se înregistrează în sistem şi după aceea aduc dovada că sunt bolnave.

Reporter: Cum se va tranşa acest /conflict/?

Florin Cîţu: Am spus două întrebări. Mulţumesc. Nu există nici un conflict, nu există nici o problemă, datele sunt acolo, le analizăm. Doar spun că atunci când interpretarea datelor trebuie să fie foarte clară, să nu ducă la interpretări eronate şi dacă există probleme sau interpretări eronate, cei care sunt responsabili cu baza de date şi cu informaţiile trebuie să vină şi să facă acele precizări.

Reporter: Voci din Parlament precizau că dacă problema nu se lămureşte la nivelul Guvernului, atunci ministrul sănătăţii ar putea fi chemat în Parlament să ofere explicaţii. Care va fi poziţia Guvernului?

Florin Cîţu: Şi eu am fost chemat în Parlament să ofer explicaţii, toţi mergem în Parlament. Parlamentul este forul legislativ şi ne cheamă pe toţi în Parlament să dăm explicaţii.

Reporter: Dle premier, revin cu o întrebare, mai am una.

Florin Cîţu: Mai aveţi una.

Reporter: Da. Puteţi să ne daţi exemple de ţări cu restricţii impuse de la ora 22:00? Măcar două, vă rugăm.

Florin Cîţu: Franţa, ora 18:00. Şi mai sunt câteva, trebuie să mă uit, le-am primit aseară. O să le pun pe pagina mea de Facebook. Dar sunt mai multe ţări. Să ştiţi că România este printre ţările cele mai permisive. Vă mulţumesc mult de tot, o seară bună! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe