Actualitate

Miercuri, 24 Februarie

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu, la finalul şedinţei de guvern din 24 februarie

Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua! În şedinţa de guvern de astăzi au fost mai multe hotărâri, dar şi câteva ordonanţe. Cea mai importantă este o ordonanţă de urgenţă prin care am reglementat ajutorul pe care îl vom da imediat Republicii Moldova, constând în 20.000 de doze de vaccinuri. Este o donație pe care o vom face, este prima tranşă din cele 200.000 de vaccinuri pe care le trimitem în Republica Moldova. Astăzi a fost aprobată ordonanța de urgenţă, iar după ce o să fie publicată ordonanța de urgenţă va fi nevoie de o hotărâre de guvern pe care o vom lua, dacă este nevoie, într-o ședință online, pentru a ne asigura că aceste doze ajung în Republica Moldova cât mai rapid.

Alte acte normative adoptate astăzi. De la Ministerul de Finanţe am avut o ordonanţă de urgenţă care a clarificat câteva lucruri. Au fost adoptate, în ultimul an, mai multe acte normative şi aplicarea acestora nu se putea face pentru că interpretarea era dificilă şi a trebuit să corectăm aceste lucruri. A fost, bineînţeles, şi acea problemă cu ţările care erau pe o anexă cu care nu puteam să facem tranzacția. Am rezolvat-o şi pe aceea. Deci mai multe lucruri administrative. Repet, cea mai importantă decizie, astăzi, a fost cea referitoare la Republica Moldova, dozele de vaccin care merg în Republica Moldova. Dacă sunt întrebări, ştiu că sunt mai multe lucruri în spațiul public care prezintă interes. Vă ascult.

Reporter: Referitor la declarația vicepremierului Dan Barna, are premierul sau nu are exclusiv dreptul de a remania miniștrii? Pentru că vicepremierul spunea că trebuie să cereți acordul USR sau UDMR dacă vreți să remaniați un ministru.

Florin Cîţu: Știu că această discuţie este interesantă pentru dumneavoastră din alt punct de vedere. Eu respect Constituția şi în Constituție spune foarte clar cum se face o remaniere. Restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate - asta este altceva, dar atributul remanierii, așa cum spune Constituția, în momentul în care se ia o decizie, este doar decizia premierului şi are ultima decizie. În rest, discuţii putem să avem şi vom avea discuţii tot timpul, dar eu doar vorbesc despre Constituție şi despre atribuțiile fiecărei persoane în Guvernul României.

Reporter:  Spuneți-mi dacă a fost aprobat un act normativ privind ajutarea minerilor care au fost în grevă în ultimele zile?

Florin Cîţu: Da, a fost o completare. A fost aprobat un act normativ săptămâna trecută şi a fost o completare, pentru că ştiţi foarte bine minerii au primit anul trecut salariile, dar nu au primit acea suplimentare de tichete şi alte sporuri care erau reglementate prin Contractul Colectiv de Muncă. Pentru că este o companie în insolvență a trebuit să facem o hotărâre de guvern separată şi să găsim o sursă, s-a aprobat, o să fie publicată cred că în următoarele minute, ca să ne asigurăm că banii ajung cât mai repede la mineri în Valea Jiului.

Reporter: Dar puteți să ne spuneți ce sumă e și dacă acoperă toate...

Florin Cîțu: Exact suma pe care o identificasem, 11 milioane de lei, deci, tot ce a fost cerut a fost completat. Nu este niciun fel de diferență între suma pe care au justificat-o și ceea ce va fi în hotărârea de guvern.

Reporter: Și, dacă mai îmi permiteți, aveam o întrebare legată de o decizie luată astăzi în Parlament prin care sunt permise din nou concursurile pentru angajarea în administrația publică. Știu că prin proiectul de buget se încearcă o reducere a cheltuielilor cu personalul, o astfel de măsură nu ar urma să ducă la o creștere a cheltuielilor cu salariile?

Florin Cîțu: Nu. Se vor angaja în anvelopa salarială pe care am aprobat-o în buget. Deci, asta nu înseamnă neapărat că vor fi cheltuieli mai mari de personal, doar că pot să se angajeze și dacă se păstrează în anvelopa salarială, foarte bine.

Reporter: Aveți informații câți angajați ar putea fi în felul acesta? Cât ar fi deficitul atunci de angajați?

Florin Cîțu: Nu, nu, nu. Nu ştiu.

Reporter: Bună ziua! Am nevoie de o clarificare: cele 11 milioane de lei se vor duce pe tichetele de masă și transport?

Florin Cîțu: Exact, sunt sumele suplimentare. Înțeleg că este vorba de ceea ce nu au primit minerii anul trecut și pentru ceea ce au făcut acest protest spontan, este acea sumă de 11 milioane de lei.

Reporter: De asemenea, în urma anchetei Recorder, dumneavoastră ați trimis Corpul de Control la Apele Române, ați primit raportul din partea Corpului de Control?

Florin Cîțu: De la Apele Române, nu; am primit de la "Balș", unele măsuri deja au fost luate. Cum le primesc, vi le spun. V-am spus, Inspecția Economică de la Piatra Neamț am primit-o, raportul nu mi s-a părut concludent, am cerut să fie retrimis. Deci, lucrurile sunt în mișcare.

Reporter: Bună ziua! Știm că este la Ministerul Muncii, în momentul de față, o lege prin care se va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Voiam să vă întreb dacă ați vorbit cu doamna ministru și vor exista și excepții de la această prevedere?

Florin Cîțu: Da, am vorbit. Este un proiect de lege pe care l-am discutat în coaliție, am văzut draftul proiectului de lege. Cred că o să fie o comunicare din partea Ministerului Muncii în zilele următoare, cu detalii. Va fi o dezbatere publică și vom vedea dacă vor fi și excepții sau nu. Mie mi se pare un proiect de lege foarte bun. Știți că am încercat și anul trecut acest lucru și mi se pare normal în momentul în care ai ieșit la pensie să decizi dacă vrei să încasezi pensia sau dacă vrei să rămâi angajat, atunci să renunți la pensie.

Reporter: Și pe un alt subiect: vedem că mai mulți dintre miniștrii pe care îi aveți în cabinet și-au delegat din atribuțiile pe care le au către secretarii de stat. Cum vedeți, este o practică normală?

Florin Cîţu: Depinde ce atribuții, nu îmi dau seama la ce vă referiți. Dar, da, este normal să mai delegi din atribuții. Câteodată nu poți să ajungi la ședința de guvern și, atunci, trebuie să delegi din atribuții, deci, depinde de situație, dar se mai deleagă din atribuții.

Reporter: În ceea ce privește despăgubirile pentru secetă, știm nemulțumirile agricultorilor, i-am văzut în stradă, ministrul agriculturii susține că în momentul de față nu ar exista banii necesari pentru aceste despăgubiri în bugetul de stat și se poate încerca o compensare la nivelul creanțelor fiscale. Practic, să exonerați de plata impozitului pe venit, CAS, CASS. Luați în calcul o asemenea variantă și când, pentru că în momentul de față știm foarte bine că sunt într-o situație financiară destul de dificilă? Și, la pachet, această întrebare, știm că ați luat în discuție, nu știu dacă s-a și aprobat, o ordonanță de urgență cu privire la schemele clasice de ajutor din bani europeni tot pentru agricultori.

Florin Cîţu: Da, să începem cu ce e mai simplu. Bineînțeles, schemele au fost prelungite, a fost o ordonanță de urgență, schema a fost prelungită din fonduri europene. Referitor la acele sume, lucrurile sunt simple, din punctul meu de vedere. Anul trecut, Guvernul României a alocat cea mai mare sumă pentru despăgubirile din secetă - 1,1 miliarde de lei. Acelea au fost cererile, le-am despăgubit. Dacă ne gândim în viitor că va fi secetă sau ceva, vom vedea atunci. Nici anul trecut nu au fost sumele alocate în buget la începutul anului și au fost alocate la rectificarea bugetară. Deci, nu văd sensul acestei discuții. Anul trecut au fost alocate 1,1 miliarde de lei de la buget pentru despăgubiri pentru secetă.

Reporter: E vorba de plăți restante de anul trecut, domnule premier, nu mă refer la ceea ce urmează în anul 2021, evident.

Florin Cîţu: Vă repet, anul trecut au fost 1,1 miliarde de lei, am plătit 1,1 miliarde de lei; asta a fost suma pe care am anunțat-o public anul trecut și am plătit-o de la bugetul de stat.

Reporter: Aș mai avea o întrebare pentru dumneavoastră.

Florin Cîţu: Sigur.

Reporter: Ne puteți spune care este necesarul de împrumut al statului pentru anul în curs? Pentru că, iată, datoria publică a ajuns la 47,7%.

Florin Cîţu: Necesarul de împrumut direct este deficitul bugetar. Ce mai vine din trecut, vom vedea, cred că în jur de 40 de miliarde. Dar Ministerul Finanțelor va veni cu strategia și va fi publicată - are un timp după ce se publică bugetul să vină cu ea public, dar cel puțin 80 de miliarde. Ceea ce înseamnă că, în această economie, anul acesta, vor intra 80 de miliarde de lei în plus. Deci, luăm bani din economie, 336, și restul până la 449 avem un deficit, de acoperit cheltuielile. Sunt bani care vin în plus în economie 80 de miliarde de lei. Vă mulțumesc mult! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe