Actualitate

Miercuri, 03 Martie

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu, la finalul şedinţei de guvern din 3 martie

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua! În şedinţa de guvern de astăzi, aș dori să  semnalez două proiecte de hotărâre de guvern. Primul, privind declanșarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere a lucrărilor de utilitate publică de interes național, lărgire patru benzi, centura București Sud; voiam să menţionez că începem exproprierea și proiectul centurii București Sud avansează. V-am spus că este un buget al investițiilor şi începem din prima zi după ce a fost aprobat bugetul. Și proiectul de hotărâre privind declanşarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie un coridor de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes naţional, secţiunea 3B, Mihăileşti - Suplacul de Barcău, din cadrul obiectivului de investiţii de interes naţional autostrada Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea, deci Autostrada Transilvania. Și aici continuăm atât cu exproprierile, cât şi cu proiectul de autostradă; cred că este vorba, în acest proiect de hotărâre de guvern, despre 70 km. Tot astăzi, în a doua şedinţă, am eliberat din funcție 103 prefecți și subprefecți, au fost numiţi 36 de prefecţi din 42 și 75 de subprefecți din 85. Mâine, după ora 13.30, vor depune jurământul aceștia și, începând de mâine seară, își vor prelua atribuțiile. Acolo unde nu au fost numiți prefecții încă - șase prefecţi nu au fost numiți - subprefecţii vor prelua atribuţiile acestea până la numirea prefecţilor. Mulţumesc! Dacă sunt câteva întrebări, aş prefera maxim două astăzi.
Reporter: O clarificare, în primul rând, în ceea ce priveşte prefectul capitalei, dacă a fost deja eliberat domnul Traian Berbeceanu?
Florin Cîţu: Da, a fost eliberat din funcţie Traian Berbeceanu.
Reporter: Şi domnul Alin Stoica nominalizat?
Florin Cîţu: Nu a fost încă făcută nominalizarea pentru municipiul Bucureşti.
Reporter: Deci capitala încă va fi condusă de un subprefect.
Florin Cîţu: Corect.
Reporter: E printre cele şase. Şi dacă tot vorbeam de capitală, rata de infectare, domnule premier, se apropie de 3 cazuri la mia de locuitori. Stim că aveţi solicitări din partea celor din HoReCa din zona Bucureştiului să se schimbe acest prag astfel încât activitatea economică să rămână redeschisă. Dacă luaţi în calcul o asemenea schimbare pentru Capitală?
Florin Cîţu: Nu iau în calcul aşa ceva. În acest moment...atunci când am relaxat condiţiile, am spus foarte clar că depinde doar de noi să rămânem cu numărul de persoane infectate scăzut, sub 3 la mie. Am văzut că foarte mulţi dintre cetăţeni s-au relaxat, nu se mai poartă mască în spaţiul public şi acum plătim preţul acestei relaxări premature. Repet de fiecare dată, când am ocazia: dacă vrem să rămână deschise şi restaurante şi alte activităţi economice, trebuie să păstrăm exact aceste condiţii: în spaţiul public să purtăm mască, distanţare socială, dezinfectant. Ştiți foarte bine că au fost foarte multe cazuri în care poliţia a venit şi a dat amendă. În cluburi, de exemplu, a dat amendă 6.000 de lei, iar la câteva zile acelaşi club avea aceaşi problemă. Atât timp cât nu respectăm aceste minime condiţii pe care le avem, nu putem să vorbim de alte măsuri. Trebuie întâi să respectăm ceea ce avem şi apoi vom vorbi şi de alte măsuri.
Reporter: Chiar dumneavoastră spuneaţi că operatorii economici, o mare parte dintre ei care au fost amendaţi n-au respectat, au redeschis şi-au asumat din nou alte amenzi şi spuneaţi la sfârşitul lunii ianuarie că veţi veni cu un act normativ, astfel încât...
Florin Cîţu: Am venit! Am venit cu un amendament în Parlamentul României, din păcate parlamentarii din Parlamentul României nu au aprobat acest amendament...
Reporter: La ce proiect de lege?
Florin Cîţu: Era un amendament la Legea 55 cred, pentru că era la Comisia de Apărare. Dacă nu va trece amendamentul acolo, vom veni cu o decizie în Guvern.
Reporter: A fost luat în discuţie? 
Florin Cîţu: A fost luat în discuţie şi nu a fost aprobat. Va reveni...
Reporter: Şi din Comisia de Apărare nu ştie nimeni de acest amendament.
Florin Cîţu: Vă spun eu că a fost luat în discuţie şi nu a fost aprobat. Le cer tuturor colegilor mei, dacă vor să respectăm și să avem în România o rată a infectării reduse, să meargă pe această variantă. Dacă nu, vom veni cu ea în Guvern.
Reporter: De ce nu veniţi deja cu ea în Guvern? Tocmai că avem această creştere a...
Florin Cîţu: Pentru că varianta corectă era să mergem în Parlament, la legea respectivă.
Reporter: Avem o decizie definitivă a Tribunalului Bucureşti privind redeschiderea dosarului "10 august", dacă puteţi să ne spuneţi cum vedeţi dumneavoastră această decizie, în primul rând? 
Florin Cîţu: Este o decizie a Tribunalului şi nu pot să comentez decât ca cetăţean. Sunt dezamăgit, este adevărat, să vedem că, în România, nimeni nu a tras în noi - nu? - în decembrie; pentru mineriade nu răspunde nimeni, şi avem, iarăsi, aici, încă un eveniment pentru care este foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă priveşte, mă voi asigura că, niciodată, cetăţenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, aşa cum au fost aceste situaţii. 
Reporter: Ce se mai poate face în momentul de faţă? Există căi de atac? Aţi stat de vorbă cu ministrul justiţiei, despre cum ar putea fi... 
Florin Cîţu: Am stat de vorbă cu ministrul justiţiei. Vom vedea dacă există alte căi de atac, dacă se poate face ceva sau nu, în acest moment. Vă daţi seama că aştept opinia experţilor, în această situaţie. Mulțumesc mult!  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe