Actualitate

Marți, 13 Aprilie

Conferință de presă susținută de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, și de secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, Andrei Baciu

Galerie foto

[Check against delivery]

Valeriu Gheorghiţă: Voi prezenta, pe scurt, partea de noutate în ceea ce priveşte organizarea campaniei de vaccinare. Reamintesc faptul că, începând cu data de 12 aprilie, ieri, au fost deschise aproximativ 30 de cabinete noi de vaccinare cu vaccinul de la Compania AstraZeneca, în mod deosebit în localitățile în care erau centre de vaccinare care au liste de aşteptare pe acest tip de vaccin. De asemenea, de astăzi, 13 aprilie, au fost deschise şi operaţionalizate 144 de cabinete noi de vaccinare cu vaccin de la Compania Pfizer. Astăzi, deja, se efectuează programări de vaccinări. Este prima zi de vaccinare. De asemenea, începând cu 19 aprilie, vor fi transformate circa 61 de fluxuri de vaccinare AstraZeneca în fluxuri de vaccinare cu vaccin de la Moderna, fără a se desființa centrele respective. În acele locații se continuă vaccinarea dozei de rapel pentru persoanele care au primit doza 1. De asemenea, din 20 aprilie, vor fi deschise aproximativ 50 de cabinete noi de vaccinare cu vaccin de la Compania Pfizer şi, reamintesc, din 7 aprilie a crescut capacitatea de vaccinare per flux de la circa 60 la 96 de persoane pentru cabinetele de vaccinare cu AstraZeneca, respectiv Moderna, şi 72 de persoane pentru vaccinul de la Compania Pfizer.

După cum ştim, la sfârșitul acestei săptămâni, urma să fie disponibilă cerința rațională prin care fiecare persoană aflată pe lista de aşteptare trebuia să vizualizeze numărul de persoane care se află în faţă, pe listă, şi ritmul de vaccinare din fiecare centru, însă, datorită modificărilor din punct de vedere tehnic, au fost prioritizate aceste cerințe operaționale, pentru a pune în activitate centrele noi care s-au deschis în aceste zile, tocmai pentru că în aceste centre se pot vaccina peste 10 mii de persoane în fiecare zi şi, astfel, se reduce timpul de aşteptare, însă, cu sprijinul colegilor de la STS, înţeleg că în următoarele două zile va fi disponibilă această facilitate.

Un alt element important pentru perioada următoare, ieri, la propunerea coordonatorilor din anumite centre de vaccinare cu vaccin de la compania AstraZeneca:  erau persoane care se prezentau în mod direct pentru a întreba dacă se pot vaccina în centre în care nu erau toate locurile ocupate și, atunci, am analizat această posibilitate de a permite vaccinarea celor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare care nu au programare în platformă.  Și, desigur, pentru centrele de vaccinare cu AstraZeneca în care nu sunt ocupate toate locurile, în care nu avem liste de așteptare, se pot prezenta direct persoanele pentru vaccinare, având asupra lor cartea de identitate. Este important să fie cu o stare de sănătate bună. Se respectă toate procedurile și instrucțiunile emise de CNCAV în ceea ce privește activitatea de vaccinare, însă trebuie să ținem cont de faptul că această posibilitate foarte probabil că va fi implementată începând de la sfârșitul acestei săptămâni, de vineri, pentru a ne asigura că există un număr suficient de doze în centrele de vaccinare, ținând cont de faptul că, în momentul acesta, alocarea dozelor către centrele de vaccinare se face în baza programărilor deja existente în platformă. Acest lucru este un aspect. Iar al doilea aspect, numărul de persoane care pot să fie programate și vaccinate pe un cabinet este de maxim 96, practic, capacitatea pe care o are un flux în momentul acesta. Așa încât trebuie să înțelegem că nu vorbim și nu încercăm o supraaglomerare a centrelor de vaccinare, ci o facilitate a accesului persoanelor la vaccinare, mai ales în centrele în care nu avem această adresabilitate la acest moment.

A fost definitivată procedura de vaccinare pentru vaccinul de la compania Johnson&Johnson. Ea a fost transmisă deja în teritoriu, către Direcțiile de Sănătate Publică, pentru a fi prelucrat personalul vaccinator. De asemenea, au fost stabilite cele două instrucțiuni care reglementează activitatea de vaccinare în cadrul persoanelor private de libertate din penitenciare și, de asemenea, activitatea de vaccinare a angajatorilor din marii operatori economici. Aceste două instrucțiuni au fost deja transmise către Direcțiile de Sănătate Publică și către cei care sunt, bineînțeles, implicați în ducerea la bun sfârșit a acestei etape de vaccinare. Pe scurt, pot să vă spun că, la nivelul penitenciarelor, se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfășura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa și alte categorii de persoane din resursa fiecărui județ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă și dozele vor fi preluate dintr-un centru fix, după modelul vaccinării în centrele sociale şi rezidenţiale. Se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului, în cabinetele medicale, persoanele vor fi introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, iar adeverința de vaccinare se păstrează la fișa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccinul de la compania Johnson & Johnson, tocmai pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare cu o singură doză, însă se pot folosi și alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanțul de frig și celelalte condiții necesare pentru a menține calitatea și eficacitatea acestor vaccinuri.

În ceea ce priveşte procedura de vaccinare a marilor operatori economici, domnul secretar de stat Andrei Baciu o să vă prezinte, în partea a doua, aceste detalii.

Un alt element important este legat de definitivarea detaliilor legate de vaccinarea prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. Mâine va avea loc o ședință cu toți reprezentanții medicilor de familie de la nivel județean și direcțiile de sănătate publică, prin care ne dorim să lămurim întrebările pe tema acestui aspect legat de vaccinarea în cabinetele proprii și pentru a fi în măsură să debutăm campania de vaccinare în data de 4 mai, așa cum am anunțat.

Ceea ce urmează să se întâmple de săptămâna viitoare, va fi operaționalizare a 20 de centre mobile de vaccinare, cu sprijinul colegilor din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne. Aceste centre mobile deservesc, practic, localitățile rurale, localitățile defavorizate, care nu au acces la medic de familie, în baza listei cu persoanele doritoare, liste întocmite la nivelul primăriilor. Aceste liste se trimit către direcțiile de sănătate publică și, ulterior, se alocă un centru de vaccinare sau doar o echipă mobilă, care va vaccina în cabinete proprii, acolo unde există această facilitate disponibilă.  În felul acesta, sperăm să facilităm accesul persoanelor respective la vaccinare. Vaccinul care se va folosi este vaccinul de vaccinul de la Johnson & Johnson.

Un alt aspect important pe care îl analizăm este operaționalizarea centrelor de vaccinare de tip drive-thru, în mod deosebit în marile aglomerări urbane. Sunt deja județe care sunt în fază avansată de organizare a acestor tipuri de activități. De asemenea, și la nivelul Capitalei, vom organiza cel puțin un astfel de centru, însă detaliile vor fi prezentate în momentul în care vor fi finalizate.

Un alt aspect este legat de lista de așteptare şi de mecanismul de notificare a persoanelor din lista de așteptare. Ştim foarte bine că, încă de săptămâna trecută, am anunțat o schimbare în ceea ce privește notificarea persoanelor din listă, și anume, în loc de trei notificări succesive, se face o singură notificare, așa încât, după cele 24 de ore, persoana notificată va ieși din lista de așteptare sub două modalități: fie programându-se în centru, confirmându-și programarea la vaccinare, fie este eliminată din listă, dacă nu confirmă programarea, tocmai pentru a da posibilitatea de a notifica celelalte persoane aflate în lista de așteptare şi pentru a crește randamentul la programare. Acesta este și unul dintre motivele pentru care lista de așteptare, vedem, a scăzut destul de mult în aceste zile, pentru că nu mai rămân persoanele notificate care nu își confirmau programarea. Astfel, la acest moment, sunt peste 505.000 de persoane care se află în lista de așteptare. În ceea ce privește topul celor șase județe cu cele mai multe persoane aflate pe listele de așteptare, capitala București rămâne cu cele mai multe persoane - 122.000;  Cluj - cu peste 52.000 de persoane;  Prahova - peste 26.000; Mureș  - peste 21.000; Brașov - peste 20.000; Ilfov - peste 20.000. Începând cu data de 15 martie, pot să vă spun că au fost notificate, până la acest moment, peste 1.016.000 de persoane și s-au efectuat 633.753 de programări noi în centrele de vaccinare. În ceea ce privește categoria persoanelor care au fost programate din listele de așteptare, circa 28% dintre ele sunt persoane vulnerabile, persoane peste 65 de ani și persoane cu boli cronice; de asemenea, persoane care aparțin etapei a treia din populația generală, circa 27,6 la sută, persoane care deservesc activități esențiale 6,4% și personal medical din etapa unu - 0,7%, în valoare absolută 7.200 de persoane. În ultimele 24 de ore, s-au înscris pe lista de așteptare peste 45.400 de persoane noi, au fost notificate 112.000 de persoane și s-au efectuat 82.881 de programări. Bilanțul centrelor de vaccinare existente la acest moment: avem 1062 de centre de vaccinare cu aproximativ 1.495 de fluxuri active. Din acestea, centre Pfizer -  724, cu 1.041 de fluxuri, care pot asigura o capacitate maximă de vaccinare de circa 73.848 de persoane pe zi, cu vaccinul de la Pfizer; centre active Moderna – 84, cu 95 de fluxuri active, pot asigura vaccinarea a 9.120 de persoane la capacitate maximă.

Reamintesc faptul că, de săptămâna următoare, vor mai fi suplimentate cu 61 de cabinete noi, care vor primi vaccin de la Moderna, așa încât o să crească numărul de persoane care vor fi vaccinate cu acest tip de vaccin și centre de vaccinare AstraZeneca, 272 cu 374 de fluxuri, se pot vaccina la capacitate maximă peste 31.980 de persoane. Așa cum a anunțat și premierul astăzi, în momentul de față în centrele de vaccinare existente, avem o capacitate maximă de vaccinare de 115.000 de persoane pe zi, în condițiile în care s-ar ocupa toate locurile disponibile.

Programările care sunt efectuate la acest moment în platformă, vorbim de un total de un 1.225.356 de persoane programate, atât la doza unu, cât și la doza a doua, cu toate cele trei tipuri de vaccin, așa încât în centrele Pfizer avem 662.726 de persoane programate din care 307.000 de persoane sunt la doza 1. În centre Moderna avem 160.300 de persoane, din care 33.590 sunt la doza 1, iar în centrele de vaccinare cu AstraZeneca avem 402.329 de persoane, din care 9.955 de persoane sunt pentru doza 1.

Activitatea din serviciile de call center din această perioadă: avem circa 574 de linii telefonice active. De asemenea sunt deservite de 1.560 de operatori. Media zilnică a apelurilor telefonice, din ultimele șapte zile, este de circa 11.741 de apeluri. În ultimele 24 de ore au fost preluate circa 16.300 de apeluri telefonice. Bilanțul vaccinărilor, de la debutul campaniei de vaccinare, până pe data de 12 aprilie: au fost vaccinate cu cel puțin o doză 2.326.484 de persoane, din care doza 1.890.754 de persoane și doza a doua, 1.435.730 de persoane.

În ceea ce privește activitatea de vaccinare din prima etapă, am evaluat datele la acest moment, pentru că încă mai sunt persoane din etapa 1 care vedem, într-un procent mic, se vaccinează la acest moment, până la data de 12 aprilie s-au vaccinat cu doza 1, 291.812 persoane, respectiv 261.435 de persoane cu cea de-a doua doză. Totalul dozelor inoculate fiind de 552.617 pentru persoanele din etapa 1. Luând în considerare raportările curente privind personalul din sectorul sanitar, aferent anului 2019 de la INS, proporția vaccinaților din etapa 1 este de 89,2 la sută. Vă reamintesc, obiectivul Comisiei Europene este de peste 80% acoperire vaccinală în etapa I adresată personalului sanitar, ceea ce înseamnă un obiectiv îndeplinit pentru etapa I.

În ceea ce privește bilanțul vaccinărilor din etapa a doua, au fost vaccinate până la acest moment 1.741.448 de persoane cu cel puțin o doză, din care avem persoane vaccinate, persoane vulnerabile, însemnând persoane cu vârste de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, persoane din centre sociale rezidențiale, persoanele nedeplasabile de la domiciliu, avem un total de 1.170.940 de persoane vaccinate cu doza 1. Pot să vă spun că, din numărul total de doze de vaccin administrate, începând cu 27 decembrie, respectiv cele 3.762.214, 52,7% din ele au fost administrate la persoane de peste 65 de ani și persoane cu boli cronice. În valoare absolută înseamnă aproximativ 1.982.772 de doze.

Defalcat pe tipuri de categorii de persoane din această etapă, vorbim de persoane cu boli cronice, 508.714; persoane peste 65 de ani, 604.437; persoane din centre sociale și rezidențiale, 34.790 - aici vorbim de vaccinare cu cel puțin o doză; persoane nedeplasabile vaccinate la domiciliu, 22.289 de persoane și persoanele fără adăpost, 565. În total, aceste persoane din etapa a doua reprezintă circa 75,4% din tot ce s-a vaccinat în etapa a doua. Reamintesc faptul că etapa a doua continuă în acest moment și sunt vaccinate, cu prioritate, persoanele care se află în lista de așteptare și care aparțin acestei etape.

În ceea ce privește persoanele care fac parte din infrastructura critică, care deservesc activități esențiale, au fost vaccinate 428.072 de persoane, iar angajați din învățământ, în total vaccinați - 149.581 de persoane. Vă spuneam avem un procent de circa 45% care au cel puțin o doză efectuată. Aproape jumătate dintre ei, mai mult de jumătate au și doza a doua efectuată.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor vaccinate în centrele care sunt organizate de rețeaua Ministerului Apărării Naționale, vorbim de circa 103.760 de persoane, ceea ce reprezintă 4,6% din totalul celor vaccinați la nivel național, iar în centrele organizate în rețeaua Ministerului Afacerilor Interne avem 37.186 de persoane, ceea ce reprezintă 1,6% din totalul persoanelor vaccinate la nivel național.

Pentru că din 15 martie există posibilitatea vaccinării și persoanelor din etapa a treia, am făcut un bilanț al numărului total de persoane din etapa a treia care au fost vaccinate până la acest moment: vorbim de 281.508 persoane care au fost vaccinate, aparținând etapei a treia, din care 20.245 au primit și cea de-a doua doză.

De asemenea, dacă ne uităm la numărul total al dozelor utilizate pentru persoanele care deservesc, de pildă, activității esențiale, pot să vă spun că circa 23% din doze au fost administrate la persoanele care fac parte din infrastructura critică, iar dintre acestea, circa 26% au fost utilizate la personalul din învățământ și creșe.

În rândul populației generale s-a utilizat circa 8% din totalul dozelor de vaccin administrate  până la acest moment în campania de vaccinare. În ultima săptămână au fost operaționalizate 143 de echipe mobile, au fost vaccinate 7.590 de persoane. Pe locul 1, în București s-au vaccinat 835 de persoane, ulterior în Hunedoara - 813 persoane, Sibiu - 677, Cluj - 420 de persoane.

În ceea ce privește profilul de siguranță al reacțiilor adverse, la nivel național, până pe data de 12 aprilie, au fost raportate în valoare absolută 12.238 de cazuri de RAPI, ceea ce înseamnă o rată de raportare a reacțiilor adverse de 3,3 la 1.000 de doze administrate. Evaluăm situația din ultima săptămână, 5 aprilie - 11 aprilie, la nivel național au fost raportate un număr de 1.012 reacții adverse, peste 96% fiind raportate la ANM, restul la Institutul Național de Sănătate Publică. Vârsta mediană a persoanelor care au raportat reacții adverse a fost de 39 de ani, 63% din aceste persoane fiind de sex feminin. În funcție de severitatea manifestărilor, nu au fost înregistrate în această perioadă reacții severe, majoritatea, adică restul reacțiilor adverse, fiind clasificate ca nesevere. Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacții adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul durere, tumefacție, erupție cutanată la locul de administrare, oboseală, febră, frison, în procent de 71%, 43% au prezentat dureri de cap, cefalee, 38% dureri musculare sau articulare, 18% reacţii digestive. Nu au fost înregistrate, în această săptămână, cazuri de şoc anafilactic. Vă rog să-mi permiteţi să-i dau cuvântul dlui secretar de stat Andrei Baciu.

Andrei Baciu: Mulţumesc foarte mult, dle preşedinte. Cu privire la vaccinarea angajaților operatorilor economici, aici aş vrea să vă spunem că am primit foarte multe solicitări şi am şi avut în ultimele săptămâni diverse întâlniri cu organizațiile şi asociațiile care reprezintă mediul privat din România în această idee de a organiza centre de vaccinare, care să accelereze practic accesul angajaților la vaccinare. În acest sens, câteva detalii despre cum se va realiza acest lucru. Centrele de vaccinare se vor realiza prin grija operatorului economic într-un spațiu adecvat, care să îndeplinească practic aceleași condiţii ca şi centrele de vaccinare normale. Vaccinarea angajaților se va realiza fără programare în platforma de programare. Planificarea la vaccinare: practic, angajatorii întocmesc lista persoanelor eligibile, care îşi doresc să se vaccineze, listele respective se transmit către DSP-uri, care, pe baza datelor primite, realizează planificarea efectivă a vaccinării, ţinând cont, evident, de numărul persoanelor care îşi doresc, de dimensiunea activităţii şi de intervalul de timp necesar pentru finalizarea activităţii de vaccinare. Persoanele planificate la vaccinare vor fi anunțate prin grija angajatorilor.

Pentru operatorii economici care dețin personal medico-sanitar propriu, aceștia îşi vor organiza acțiunea de vaccinare în sediile proprii cu ajutorul acestui personal. Pentru operatorii economici care nu au personal medico-sanitar, pentru aceste situații se vor constitui echipe mobile ce vor fi arondate unui centru fix de vaccinare cu vaccinul AstraZeneca. Dacă, la fel, operatorii economici au personal medico-sanitar, dar nu au suficient, la fel aceste acțiuni vor fi completate cu personalul din respectivele centre şi solicitările vor merge către DSP-uri. Pentru operatorii economici care au mai puţin de 100 de angajați, practic, aceștia vor întocmi liste cu angajații care doresc să se vaccineze, le trimit către DSP-uri judeţene şi aceste vor fi planificate la vaccinare în centrele fixe.

Revenind la chestiuni legate de aspecte generale, misiuni de transport, de la începutul campaniei de vaccinare până pe data de 13 aprilie au fost efectuate 8350 de misiuni de transport la nivel naţional. Au fost implicate, ca forțe și mijloace angrenate în acest demers, 7.583 - personal MAI, din cadrul Poliției Române, din cadrul Jandarmeriei, Poliției de Frontieră și IGSU, care au asigurat misiuni de transport cu peste 2.000 de mijloace tehnice, 3.329 persoane din MApN pentru efectuarea misiunilor de transport cu 1.943  mijloace tehnice și un total de personal angrenat, militar și civil, de 5.918. Cu privire la dozele de vaccin pe care România le-a recepționat până pe data de 13 aprilie, vorbim de 5.824.419 doze de vaccin, distribuite astfel: vaccinuri produse de Pfizer/BioNTech, recepționate până la data de 13 aprilie, 3.886.019 doze de vaccin, din care administrate 3.059.436. Avem un stoc existent la data de 13 aprilie de 604.572 de doze de vaccin. Menționez că aceste doze sunt planificate a fi utilizate până la următoarea livrare de la începutul săptămânii viitoare. Așa se întâmplă în fiecare săptămână. Pentru vaccinurile produse de Moderna, avem un total doze recepţionate, până la 13 aprilie, de 560.400 de doze, dintre care au fost administrate 292.225 de doze, ceea ce reprezintă 52%; la fel, cu un stoc de 198.220 de doze, care sunt menținute pentru a efectua vaccinările programate și doza de rapel. Cu privire la vaccinul produs de AstraZeneca, avem un total de doze recepționate de 1.378.000, dintre care au fost administrate 410.553, cu un stoc de 779.150 de doze, care urmează a fi folosite pentru activitățile pe care le-a menționat și domnul președinte, inclusiv activități din cadrul campaniei de vaccinare care se vor realiza cu ajutorul medicilor de familie și al operatorilor economici din mediul privat. Cu privire la dozele pierdute până pe 11 aprilie inclusiv, s-au înregistrat 6.080 de doze pierdute, reprezintă 0,16% din totalul dozelor utilizate, evident, pentru motive neimputabile. Cu privire la calendarul livrărilor pentru perioada următoare, mâine intră în țară prima tranșă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, 60.000 de doze, și care vor sosi pe 15 aprilie la Institutul Cantacuzino. Cu privire la calendarul livrărilor pentru perioada următoare, mâine intră în țară prima tranșă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson, 60 de mii de doze, și care vor sosi pe 15 aprilie la Institutul Cantacuzino. Vorbim de primele tranșe. Suplimentar, în ultima săptămână din aprilie, vor mai sosi încă 103.200 de doze de vaccin produs de aceeași companie, cu un total de 163.200 de doze. Pentru luna mai, pentru acest vaccin, vom mai primi, estimările pe care le avem în acest moment, 518.400 de doze, iar pentru luna iunie, 1.661.400 de doze. Acestea sunt estimările pe care le avem în acest moment. Este extrem de important să reținem această formulare. Cu privire la dozele de vaccin produse de către celelalte trei companii, pentru luna aprilie, după cum știm, BioNTech/Pfizer a livrat în România 1.022.580 de doze. Vor livra până la sfârșitul lunii un total de 2.046.330. Moderna - 134.400 livrat și un total de 280.800 pentru aprilie; AstraZeneca 57.600 livrat deja și cu un total, pentru luna aprilie, de 883.080 de doze. Astfel, vorbim pentru luna aprilie de un total de 3.373.410 doze de vaccin. Pentru celelalte trei companii, pentru luna mai și iunie avem în felul următor: pentru BioNTech/Pfizer avem 2.804.490 de doze, pentru luna mai, şi 3.225.690 de doze pentru luna iunie; pentru Moderna - 620.700 de doze pentru luna mai și 620.700 de doze pentru luna iunie, iar pentru dozele de vaccin produse de AstraZeneca, vorbim pentru luna mai de 1.047.962 de doze și pentru luna iunie 1.047.962 de doze. La fel, este important să reținem faptul că vorbim de estimări, acestea sunt cifrele estimate pe care le avem în acest moment. Suplimentar, dacă se va finaliza și semnarea contractelor cu Novavax și Valneva primele doze sunt planificate a sosi în luna iulie. Astfel, ca urmare a tuturor activităților prezentate de către domnul președinte Gheorghiță, România se situează pe locul 4 la nivel european, cu privire la vaccinări cu două doze, ceea e, conform recomandărilor, reprezintă imunitatea maximală, iar la nivel global vorbim de locul 14. Eu cam atât am avut. Vă mulțumesc foarte mult! Domnule președinte...

Valeriu Gheorghiţă: Mulțumesc și eu. O să vă mai prezint foarte pe scurt situația persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare, situație evaluată la 11 aprilie 2021. Pot să vă spun că, din totalul persoanelor testate în intervalul 27 decembrie - 11 aprilie, doar 9,2% dintre aceste persoane erau vaccinate. În ceea ce privește numărul persoanelor care sunt confirmate după doza 1, în perioada 27 decembrie  2020 - 11 aprilie 2021, un procent de 0,81% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, în valoare absolută înseamnă 18.630 de persoane. Mediana timpului de la administrarea primei doze și până la data confirmării a fost de 11 zile, practic, în afara intervalului după care apar primele reacții pozitive din partea organismului, în ceea ce privește nivelul anticorpilor. În ceea ce privește numărul persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2, după cea de-a doua doză, în aceeași perioadă de timp, au fost 0,21 la sută din totalul persoanelor vaccinate cu doza a doua, au avut un test pozitiv de infecție cu SARS-CoV-2, ceea ce reprezintă în valoare absolută 2.983 de persoane, dintre acestea 97,3% au fost persoane vaccinate cu Pfizer. Sunt cele mai multe persoane care au făcut și doza a doua, 2,7% persoane vaccinate cu Moderna, iar mediana timpului scurs de la administrarea celei de a doua doze și până la data confirmării a fost de 23 de zile. Acestea sunt datele actuale legate de campania de vaccinare. Cu permisiunea dumneavoastră, o să începem partea de întrebări și vă rog să începem din partea dreaptă, câte două întrebări.

Reporter: Bună ziua! Având în vedere că urmează să înceapă săptămâna viitoare vaccinarea cu Johnson&Johnson, aș vrea să ne faceți câteva precizări despre ce trebuie să știm despre acest vaccin, având în vedere că Autoritatea de Reglementare Americană solicită suspendarea vaccinării cu acest ser.

Valeriu Gheorghiţă: Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Așteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi, cu siguranță, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru. Avem capacitatea de stocare, nu ne forțează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranță.

Reporter: Când o să aveți aceste date? Adică așteptați o decizie la nivel european, aşa cum s-a întâmplat şi cu AstraZeneca?

Valeriu Gheorghiţă: Cred că săptămâna aceasta, din moment ce FDA recomandă acest lucru, sigur Agenţia Europeană a Medicamentului va face o precizare, mai ales că în Europa nu s-au folosit încă aceste vaccinuri. Tocmai de aceea este importantă experiența acumulată, până la acest moment, în Statele Unite, unde sunt aproape 7 milioane de doze deja utilizate. Însă frecvența acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la 1 milion, deci oricum vorbim de o frecvență extrem de rară. Însă atâta timp cât a fost această recomandare a unei agenții de reglementare, cu siguranță și Agenția Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare și recomandări în acest sens.

Reporter: Şi aş mai avea o întrebare. În urmă cu puțin timp, o clinică privată, care a făcut studii privind răspunsul imun post-vaccinare, spune că persoanele care manifestă reacții după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi. Puteți să confirmați aceste informații și faptul că tinerii dezvoltă valori mai mari ale titrului de anticorpi post-vaccinare și că persoanele cu comorbidități dezvoltă, la fel, valori mai mici ale titrului de anticorpi?

Valeriu Gheorghiţă: Nu sunt surprinzătoare aceste rezultate. De altfel, ştim că persoanele tinere au un răspuns imun mai robust, ele dezvoltă un titru mai crescut de anticorpi, comparativ cu persoanele, de pildă, de peste 65 de ani, unde avem o stare de imunosenescență, adică de îmbătrânire fiziologică a răspunsului imunologic. Tocmai de aceea este important de a completa schema de vaccinare, de a face cele două doze, pentru a ne asigura un nivel suficient de protecție și, de asemenea, pentru a menține durata răspunsului imun. Acest lucru, până la urmă, confirmă o reactogenitate a acestor vaccinuri, mai ales la persoanele tinere, pentru că, așa cum am explicat de mai multe ori, apariția acestor reacții adverse de tipul febră, durere, dureri musculare, dureri de cap nu reprezintă altceva decât reacția organismului față de un stimul imun. Tocmai de aceea, repet, aceste rezultate erau anticipate și acestea, până la urmă, confirmă experiența și cu alte tipuri de vaccinuri, unde la fel se întâmplă.

Reporter: Oamenii ar trebui să țină cont de câteva reguli în momentul în care merg să se vaccineze cu AstraZeneca și la ce perioadă de timp va fi făcut rapelul?

Valeriu Gheorghiță: În momentul de față, pentru doza de rapel, este stabilit intervalul de opt săptămâni, însă există acest interval mai larg între patru săptămâni și 12 săptămâni. Însă ceea ce s-a observat din datele existente, cu cât perioada la care facem cea de-a doua doză de AstraZeneca este mai mare, la interval de opt săptămâni, chiar mai mult, până la 12 săptămâni, cu atât răspunsul imun este mai bun. Tocmai de aceea noi am stabilit, în cadrul grupului de experți, acest interval de circa opt săptămâni. În ceea ce privește conduita anumitor persoane care se prezintă la vaccinarea cu acest tip de vaccin, în momentul de față, nu este stabilit un profil de risc care să țină de vârstă, de prezența unor boli cronice asociate sau de sexul persoanei, tocmai de aceea rămâne până la urmă aceeași recomandare de a fi sănătoși din punct de vedere clinic, de a nu avea febră, de a nu avea o boală acută în evoluție și, evident, nu ne prezentam dacă una dintre bolile cronice este decompensată. Tocmai de aceea este important triajul medical care se face la momentul prezentării persoanelor în centrele de vaccinare.

Reporter: Spuneați că în situația în care primiți o recomandare de la Agenția Medicamentului de pe plan european, e posibil să amânați vaccinarea cu Johnson&Johnson, asta înseamnă că se amână și pornirea celor 20 de caravane sau e posibil să folosească alt vaccin?

Valeriu Gheorghiță: Putem să folosim un alt tip de vaccin atâta timp cât putem îndeplini condițiile de lanț de frig. Nu cred că va avea un impact asupra continuității campaniei de vaccinare, însă, ca întotdeauna, pe primul loc rămâne siguranța beneficiarilor și cu siguranță, dacă Agenția Europeană a Medicamentului va face aceste recomandări, evident că vom ține cont de ele, ca întotdeauna.

Reporter: Care ar fi impactul folosirii acestor caravane? Câți oameni vaccinați pe zi, dacă vor fi vaccinați mai mulți vârstnici, pentru că, dacă am înțeles bine, doar aproximativ 600.000 de vârstnici au fost vaccinați până acum?

Valeriu Gheorghiță: Zilnic, un centru mobil poate să vaccineze circa 100 de persoane, așa încât, dacă vorbim de cele 20 de centre mobile, vorbim de aproximativ 2.000 de persoane care pot să fie vaccinate. Însă din acele localități, cu siguranță, vor avea prioritate, inițial, cei mai vârstnici, cei vulnerabili, cei cu boli cronice și, rând pe rând, se va vaccina toată populația din localitatea respectivă, care bineînțeles își exprimă acest acord, tocmai pentru a nu ne întoarce, după o perioadă de timp, să vaccinăm persoanele, de pildă, din etapa a treia. În acele localități, asigurăm vaccinarea tuturor celor care doresc să se vaccineze, începând cu cei mai vulnerabili  și terminând cu etapa a treia, așa cum prevede, de altfel, și strategia.

Reporter: Dacă puteți să ne precizați cei 600.000 de vârstnici cât reprezintă în totalul vârstnicilor din România și dacă e un procent mulțumitor pe care vi l-ați planificat și cum vreți să îl schimbați?

Valeriu Gheorghiţă: La ceea ce ne referim sau la ce ne raportăm, în România sunt circa 3,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Desigur că mai avem în continuare un număr mare de persoane care necesită a fi vaccinate. Etapa a doua, reamintesc, nu s-a oprit, ea continuă și se prioritizează. Însă demararea etapei a treia nu s-a decis în ideea de a substitui sau de a da la o parte persoanele vulnerabile, ci de a completa, acolo unde există locuri libere, în centrele de vaccinare, cu cei care doresc să se vaccineze din etapa a treia, tocmai pentru a nu ne confrunta cu situații în care stăm cu centre de vaccinare care nu sunt suficient ocupate. Și vedem ce se întâmplă, în momentul de față, în centrele unde avem vaccin de la compania AstraZeneca, este o scădere a adresabilității care se regăsește la nivel european, nu doar în România. Tocmai de aceea, cred că este important să creștem partea de comunicare și de informare. La nivel european pot să vă spun că strategiile de vaccinare diferă parțial de la o țară la alta. Multe sau parte dintre țări au debutat campania de vaccinare cu persoanele care se află în centrele rezidențiale, ulterior au trecut la personalul medical. În România, am asigurat peste 70% persoanele vaccinate ca acoperire vaccinală în centrele rezidențiale, însă în România nu avem un număr foarte mare de persoane care sunt în centrele rezidențiale, vorbim de circa 50.000 de persoane din care, vedem, aproape 34.000 sunt deja vaccinate, majoritatea și cu două doze.

Reporter: Şi atunci soluția ar fi aceste caravane care ar trebui crescut numărul lor, sau anticipați că veţi crește?

Valeriu Gheorghiţă: Nu. Cred că un element important care va face diferența este vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, unde se va crește accesul persoanelor, mai ales a celor mai vulnerabile, la vaccinare și care aveau dificultăți, inclusiv în deplasare, la un centru de vaccinare, la o anumită distanță. Și mai este un element esențial din punctul nostru de vedere, și anume încrederea pe care persoanele respective, pe bună dreptate, o au în medicul propriu, în medicul de familie și, în felul acesta, eu cred că vom reuși să creștem numărul persoanelor vaccinate din rândul celor vulnerabili, din rândul celor vârstnici, prin implicarea și sprijinul colegilor din rețeaua de medicină de familie.

Reporter: Bună ziua! Voiam să vă întreb, de mâine începe rapelul cu AstraZeneca, câți oameni ar trebui să facă rapelul și dacă aveți semnale că sunt persoane care vor renunţa să îl facă?

Valeriu Gheorghiţă: De fapt, a început de ieri rapelul persoanelor cu vaccin de la AstraZeneca.  Pot să vă dau exemplul zilei de ieri, peste 95% din cei programați la rapel s-au prezentat. Reamintesc faptul că o bună parte dintre persoane a avut posibilitatea să facă rapelul chiar înainte de săptămâna 8 din diverse motive şi în felul acesta procentul este nesemnificativ. Poate sunt persoane care au dezvoltat infecția cu SARS-COV-2 şi nu iese din statistica pe care am regăsit-o la celelalte tipuri de vaccinuri. Noi apreciem, cel puţin în baza datelor înregistrate în ziua precedentă, un număr corect, un număr optim de persoane care s-au programat pentru cea de-a doua doză şi cred că a fost decizia înțeleaptă pe care persoanele respective au luat-o.

Reporter: Cei care nu vor să mai facă rapelul cu AstraZeneca, ce soluţie au? Refac o schemă de vaccinare sau fac rapelul cu alt vaccin?

Valeriu Gheorghiţă: Rapelul cu alt vaccin nu este în momentul de faţă susţinut de dovezi ştiinţifice, mai mult decât atât, OMS a precizat cât se poate de clar că nu avem o bază ştiinţifică pentru a recomanda asocierea de vaccinuri care folosesc tehnologii diferite. Cu siguranţă că în perioada lunilor următoare vom avea acces la acele date, însă, astăzi, nu avem, repet, un funadament ştiinţific pe baza căruia să luăm aceste decizii care pot să impacteze un număr mare de persoane şi tocmai de aceea e bine să evităm astfel de decizii şi, suplimentar de acest lucru, legat de momentul în care ar putea să se revaccineze, iarăşi nu există un moment care să fie stabilit la acest moment, dar probabil că, undeva, un interval de 3-6 luni este rezonabil.

Reporter: Aş vrea să vă mai întreb încă ceva. Spuneați de persoanele care sunt libere să se vaccineze cu AstraZeneca fără programare. Există acest lucru şi pentru alte vaccinuri?

Valeriu Gheorghiţă: Nu, la celelalte vaccinuri nivelul de ocupare a locurilor este aproape maximă.

Reporter: Există posibilitatea ca un om să meargă înainte de ziua în care este programat pentru a se vaccina?

Valeriu Gheorghiţă: Doar pentru vaccinul de la AstraZeneca, pentru celelalte tipuri de vaccinuri nu avem date care să sprijine această decizie, date științifice, aşa încât cred că efectuarea rapelului mai devreme, pentru celelalte două tipuri de vaccinuri, ar putea să aibă consecințe în ceea ce priveşte beneficiul. Tocmai de aceea este bine să încurajăm respectarea calendarului de vaccinare, aşa cum se întâmplă în orice program de vaccinare şi nu în mod particular pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Pentru această schemă de vaccinare avem date care confirmă eficacitatea respectivă, pentru că acest 'booster' al răspunsului imun are un rol foarte bine definit și s-a stabilit această perioadă în baza unor date științifice, nu a fost ales întâmplător sau aleator acest interval. Desigur, dacă vorbim de o zi, aici sunt nesemnificative, dar mai mult de această marjă nu cred că e bine să ne asumăm, pentru că, repet, putem să compromitem beneficiile vaccinului.

Reporter: Am înțeles. Pentru că este o perioadă destul de lungă și există posibilitatea să se întâmple altceva în ziua programării, mai ales la AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă: La AstraZeneca avem această posibilitate, am menționat; între patru săptămâni până la 12 săptămâni.

Reporter: Am înțeles. Și vă citesc niște comentarii...

Valeriu Gheorghiţă: Vreau întrebare, nu comentarii.

Reporter: Da, da. Întrebare pe baza comentariilor.

Valeriu Gheorghiţă: Sigur.

Reporter: O femeie spune că are 65 de ani și așteaptă din ianuarie să se vaccineze. Este pe lista de așteptare în Craiova, pe strada Amaradia, și văd că nu se mișcă nimic. Aș vrea să mă vaccinez și nu pot. Există posibilitatea să vă uitați la astfel de comentarii...

Valeriu Gheorghiţă: Cu siguranţă. Sunt colegii mei care vizualizează toate aceste petiții, dacă vreți, indiferent de forma sub care le sunt transmise și, punctual, le rezolvăm pe toate. Însă în situația respectivă trebuie stabilit dacă centrul respectiv și-a început activitatea. Foarte probabil că e unul dintre centrele care vor fi deschise în perioada zilelor următoare.

Reporter: Am înțeles.

Valeriu Gheorghiţă: Însă aici, aşa cum am mai spus și cu alte ocazii, cred că o mai bună comunicare în plan județean, pe plan local, de la Direcția de Sănătate Publică către beneficiari, va lămuri multe dintre aceste situații, pentru că colegii noștri din Direcțiile de Sănătate Publică ştiu foarte clar când se vor deschide aceste centre.

Reporter: Există o platformă, 'vaccin live', pe care s-au calculat, pe baza datelor publice, media zilnică de așteptare pe fiecare centru și vedem exemple de centre unde se vaccinează doar cinci doze pe zi, sunt administrate doar cinci doze pe zi, deși lista de așteptare are sute de persoane și voiam să vă întreb de ce există aceste diferențe între centre care vaccinează cu același tip de ser și...

Valeriu Gheorghiţă: Eu nu pot să confirm acele date. Nu este o platformă oficială. Singurele centre în care ar putea să fie această situație sunt centre care, într-adevăr, au vaccin de la AstraZeneca, însă un centru care are cinci persoane pe zi nu poate să aibă listă de așteptare. O listă de așteptare apare în spatele unui centru care are un nivel maxim de ocupare a locurilor. Deci de-asta vă spun că este o situație pe care nu o pot confirma, nefiind un site oficial pe care noi îl coordonăm. Într-adevăr, în parte din centrele care sunt în momentul de faţă în arondarea Ministerului Apărării Naționale, din lista de așteptare se preiau circa 18 persoane, însă, începând cu data de vineri, din 16 aprilie, va fi crescut acest număr de persoane din listă vaccinate, în fiecare cabinet, la maximum, la 60. Tocmai de aceea nu știu aceste cinci persoane, mi-e foarte greu să cred că sunt în centre cu Moderna sau Pfizer, dar, repet, nu știu.

Reporter: E un centru Pfizer în Lupeni, Hunedoara. Am dat doar un exemplu, dar sunt și altele, sunt cinci persoane media zilnică.

Valeriu Gheorghiţă: Repet, nu are cum să se întâmple asta, tocmai de aceea nu pot să validez niște date care nu ne aparțin.

Reporter: În lipsa unor date oficiale, pentru că nu există pe platforma această posibilitate....

Valeriu Gheorghiţă: O să existe în următoarele două, trei zile.

Reporter:... pacienții se mută de la un centru la altul pe baza datelor acestea.

Valeriu Gheorghiţă: Da, înţeleg acest lucru. Cât de repede se poate, va fi disponibilă în platforma ROVaccinare această posibilitate, însă vreau să vă spun că, înainte de toate, atunci când se fac modificări pe o platformă care funcționează, este important să asigurăm că acea platformă nu se compromite. Nu este simplu să lucrezi pe o platformă aflată în producție, tocmai de aceea a fost prioritar să operaționalizăm aceste cabinete noi, care funcționează de ieri, astăzi și săptămâna următoare și în aceste două, trei zile va fi disponibilă și această facilitată, pentru că ne-o dorim cu toții. Nu a fost o piedică impusă, a fost o problemă de amânare din punct de vedere tehnic, tocmai pentru că ne-am dorit să avem deja operaționale aceste cabinete noi.

Reporter: Şi a doua întrebare. Aţi spus anterior că în urma rapelului cu AstraZeneca sunt mai puține probleme, mai puține reacţii adverse şi voiam să vă întreb pe ce vă bazați, dacă aveţi niște date pe care vă bazați, pentru că România vaccinează la opt săptămâni, în Europa sunt puține țări care vaccinează la opt săptămâni, restul vaccinează la 12 săptămâni.

Valeriu Gheorghiţă: Pe datele științifice care au stat la baza acordării autorizării de punere pe piață a acestui tip de vaccin, care a arătat că la cea de-a doua doză frecvența și intensitatea reacțiilor adverse a fost semnificativ mai redusă comparativ cu prima doză. Același lucru, de pildă, a fost observat în studiile clinice pentru vaccinurile bazate pe ARN mesager, când s-a observat că la a doua doză frecvența reacțiilor adverse e mai mare decât la prima doză. Deci sunt date care sunt disponibile. Chiar și așa, la nivel european - și aici mă refer la experiența din Marea Britanie - sunt deja câteva milioane de persoane care au făcut și cea de-a doua doză, fără a se înregistra date care să țină de modificarea profilului de siguranță. Deci, aceste date din viața de zi cu zi concordă cu ceea ce s-a regăsit în studiile de aprobare și de autorizare.

Reporter: Voiam să vă întreb dacă angajatorii au posibilitatea să își aleagă tipul de vaccin? Pentru că spuneați ceva mai devreme că vor fi trimise caravane fixe de la AstraZeneca, în cazul în care nu au personal medical.

Valeriu Gheorghiţă: Acest tip de vaccinare, această modalitate de vaccinare se poate asigura, la acest moment, cu un vaccin pe care îl avem disponibil. Singurul vaccin disponibil la nivel de stoc este vaccinul de la AstraZeneca și este posibilitatea pe care noi o putem oferi;  sigur, fără a se simți cineva constrâns sau obligat să facă acest tip de vaccin. În momentul în care vor exista doze suficiente și din celelalte tipuri de vaccinuri și se poate asigura lanțul de frig corespunzător, astfel încât să nu compromitem calitatea acestor vaccinuri, sigur că va exista posibilitatea de a utiliza și alte tipuri de vaccinuri. Dar, strict la acest moment, vorbim de vaccinul de la AstraZeneca fiind singurul disponibil care poate să asigure accesul la vaccinare. Aici aș vrea să fac o scurtă precizare: nu aș vrea ca cineva să înțeleagă un mesaj care ar fi incorect și anume că disponibilitatea vaccinului de la AstraZeneca arată că acest vaccin este mai slab, că acest vaccin nu este suficient de bun, că acest vaccin nu și-a dovedit eficacitatea. Dimpotrivă, este un vaccin pentru care, într-adevăr, avem o scădere a nivelului de încredere la nivel european, însă nu trebuie să privim acest lucru ca pe o alternativă la vaccinare. Nu este o alternativă, este unul dintre vaccinurile autorizate la nivel european, care se folosește în momentul de față în majoritatea țărilor europene. Marea Britanie, cu utilizarea acestui vaccin, - sigur, în completarea celorlalte -, ajunge astăzi să fie într-o situație epidemiologică cât se poate de bună.

Reporter: Spuneați ceva mai devreme că avem o capacitate de vaccinare pe zi de 115.000 de oameni, asta dacă se programează, aţi spus...

Valeriu Gheorghiţă: Avem un deficit important de programări în centrele cu AstraZeneca unde am putea să vaccinăm peste 31.000 de persoane în fiecare zi. Deci, de aici se regăsește această diferență. De astăzi mă aștept să avem circa 80.000 de persoane, având în vedere că s-a crescut numărul de persoane vaccinate pe flux, avem deschiderea acestor cabinete, de ieri și de astăzi, și tocmai de aceea, cel puțin cel puțin conform datelor din platformă, ieri erau programate, pentru astăzi, aproape 80.000 de persoane. O să vedem care sunt datele de la ora 17:00. Cu siguranță, noi facem toate eforturile pentru a crește ritmul de vaccinare, însă înțeleg perfect ezitarea și preocuparea oamenilor, în mod deosebit pentru vaccinul de la AstraZeneca.

Reporter: Şi mai am întrebare, dacă îmi permiteți. Spuneați că mâine va avea loc ședința cu medicii de familie. Ştiţi câți medici de familie vor participa la campania de vaccinare? Și la ce număr de oameni vaccinați pe zi cu ajutorul medicilor de familie preconizați că vom ajunge?

Valeriu Gheorghiţă: Vorbim de 3.028 de medici de familie care şi-au exprimat, în primă etapă, disponibilitatea de a participa la acest demers, din circa 10.900 de medici de familie care se află în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Eu mă aștept ca acest număr să crească în perioada următoare, pe măsură ce lucrurile vor fi mai bine înțelese și se va explica modalitatea în care se derulează acest tip de vaccinare. Iar raportat la numărul de persoane vaccinate pe zi, din această perspectivă, mi-e foarte greu să dau... pot să dau o valoare matematică de cel puțin 30.000 de persoane pe zi, dar asta înseamnă să am zece persoane vaccinate. Or, aici, iarăşi, ne vom confrunta cu un factor care ține de decizia personală a fiecărei persoane de a se vaccina. Tocmai de aceea, nu întotdeauna estimările noastre sunt validate în viața de zi cu zi, pentru că, pe lângă organizare, pe lângă disponibilitatea dozelor, mai este un factor esențial, și anume disponibilitatea persoanelor de a se programa și de a se prezenta la vaccinare.

Reporter: Luați în calcul o campanie de comunicare, astfel încât din ce în ce mai mulți români să își dorească să se vaccineze?

Valeriu Gheorghiţă: Da, se lucrează la un astfel de demers de a intensifica partea de comunicare și de informare, în mod deosebit cu accent pe populația din mediul rural, unde există o reală nevoie de mai multă informare și de comunicare. Mulțumesc! Reporter: Legat de vaccinarea cu AstraZeneca. Oamenii sunt în continuare reticenți, unii dintre ei, și voiam să vă întreb dacă, nu știu, există un procent legat de cei care și-au anulat programarea, respectiv cei care și-au făcut programare; dacă este o comparație, numărul mai mare de partea cui vine?

Valeriu Gheorghiţă: Nu, în momentul de față, datele sunt relativ stabile față de ce am anunțat în săptămâna precedentă, pentru că, repet, persoanele au posibilitatea de a vizualiza tipul de vaccin pe centru, așa încât se programează de la început, știind ce tip de vaccin va fi alocat în acel centru. Nu mai avem aceste situații de anulări, pentru că omul atunci când se programează știe ce vaccin primește.

Reporter: Legat de faptul că ați menționat mai devreme că este un nivel de neîncredere față de acest vaccin, în calitate de președinte al campaniei de vaccinare, cum ați încuraja oamenii totuși să opteze pentru acest vaccin?

Valeriu Gheorghiţă: Prin a acorda încrederea cuvenită în știință și în recomandările medicale.

Reporter: Considerați că, în momentul de față, există o tendință descrescătoare a interesului populației pentru vaccinare și, dacă în aceste condiții, ținta de zece milioane de persoane vaccinate până la 1 august mai poate fi atinsă?

Valeriu Gheorghiţă: Nu cred că este o scădere a interesului pentru vaccinare. Repet, scăderea numărului de persoane din lista de așteptare se datorează faptului că o persoană care nu confirmă programarea este eliminată din listă, tocmai pentru a facilita notificarea celorlalte persoane. Acesta ar fi un aspect. Un al doilea aspect, faptul că se întrevede posibilitatea de vaccinare prin intermediul medicilor de familie, foarte probabil că a determinat o mare parte dintre persoane să mai aștepte până la existența acestei posibilități de a se vaccina la cabinetul medicului de familie. Deci, din punctul nostru de vedere, nu există o scădere a intenției de vaccinare, ci, dimpotrivă, datele sociologice arată o intenție de cel puțin 50% .

Reporter: Şi aş mai avea o întrebare. Spuneați că, de săptămâna viitoare, vor fi operaționalizate 20 de centre de vaccinare mobile care vor deservi localitățile rurale. Unde mai exact, în ce județe, unde se va începe această vaccinare în centrele mobile?

Valeriu Gheorghiţă: Există, în momentul de față, un plan stabilit. Toate cele 20 de centre de vaccinare sunt arondate în structurile spitalelor militare de la nivel național și, de acolo, în parteneriat cu Direcțiile de Sănătate Publică, se stabilește traseul fiecărui centru de vaccinare.

Reporter: Vă mulţumesc.

Valeriu Gheorghiţă: Vă mulțumesc și eu.

Andrei Baciu. Vă mulțumim foarte mult. O zi plăcută în continuare! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe