Actualitate

Marți, 08 Iunie 2021

Conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV

Galerie foto

 [Check against delivery]

Valeriu Gheorghiță: Bună ziua! Vă mulțumim pentru participarea la conferința organizată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. O să trecem în revistă bilanțul activităților de vaccinare. După cum știm, pe data de 2 iunie a demarat activitatea de vaccinare și pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Până la acest moment, până astăzi, 8 iunie, ora 12:00, au fost vaccinați 9.394 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, cei mai mulți fiind în municipiul București - 2315, urmat de județul Cluj - 856, Ilfov - 439, Timiș - 433 și Iași - 370.

De asemenea, la nivelul celorlalte țări ale Uniunii Europene, Franța, din declarațiile efectuate, va începe activitatea de vaccinare pentru această grupă de vârstă pe data de 15 iunie, Germania și Polonia au declarat că încep - și au început vaccinarea pentru această grupă de vârstă - pe data de 7 iunie. De asemenea, în Lituania, în decursul lunii iunie va începe activitatea de vaccinare, iar Austria își propune ca până la sfârșitul lunii august să atingă peste 340.000 de copii care să fie cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, ca obiectiv de vaccinare. De asemenea, Ungaria a început să vaccineze tineri între 16-18 ani de la mijlocul lunii mai. Repet, fiecare țară are propria strategie de vaccinare, iar progresiv, grupele de vârstă eligibile sunt incluse în programul de vaccinare.

La sfârșitul săptămânii precedente, între 4 și 6 iunie, au fost organizate la nivel național mai multe evenimente de tip maraton de vaccinare, unde au fost, în total, vaccinate peste 42.800 de persoane, fiind majoritatea persoanelor vaccinate cu cea de-a doua doză, cu doza de rapel. În ceea ce privește topul județelor unde s-au efectuat cele mai multe vaccinări în acest tip de evenimente, de tip maraton, în Mureș, 7377 de persoane, Iași - 4093, Prahova - 4071.

Vaccinarea în cabinetele de medicină de familie, după cum știm, a debutat pe data de 4 mai. La acest moment, vaccinarea se derulează, la nivel național, în toate județele, incluzând municipiul București. 31% dintre medicii de familie care au contract cu casele de asigurări de sănătate au încheiat contract și pentru activitatea de vaccinare împotriva COVID-19, însemnând 2958 de medici de familie dintr-un total de 9.583 care se află în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Am evaluat şi procentul medicilor de familie de la nivelul fiecărui județ care, în momentul de față, au încheiat contracte cu casele de asigurări județene pentru vaccinare. Cele mai multe cabinete, cei mai mulți medici de familie sunt în județul Călărași, unde avem un procent de 51% al medicilor de familie care sunt, în momentul de față, în contract cu Casa pentru vaccinare, urmat din Sibiu - 50%, Mureș - 48%, Teleorman - 47%, Neamț - 47%, Iași - 47%, Tulcea - 46%, Bihor - 43%, Satu Mare și Buzău - 41%. Cel mai mic procent de medici de familie care sunt, în momentul de față, în contract cu Casa pentru activitatea de vaccinare sunt în județele: Galați - 17%, în Constanța - 10% și în Caraș Severin - 7%. La acest moment vaccinează peste 2.324 de medici de familie, majoritatea sunt în urban - 1.177, în rural - 1.147 și au fost vaccinate până ieri 126.883 de persoane, cele mai multe, 58,8%, fiind vaccinate în cabinete de medicină de familie din mediul rural.

În ceea ce privește numărul de persoane vaccinate la nivelul fiecărui județ în cabinetele de medicină de familie, în urban, la data de 7 iunie, Timiș are cele mai multe persoane vaccinate în cabinetele de medicină de familie, 5.170 pentru urban, Dâmbovița - 2.260, Mureș - 1.922 de persoane, Constanța - 1.828, Iași - 1.782 de persoane, Sibiu - 1.757. În ceea ce privește numărul de persoane vaccinate în mediul rural, în cabinetele de medicină de familie, județul cu cele mai multe persoane vaccinate fiind Dolj - 3.676, urmat de Dâmbovița - 3.389, Călărași - 3.316, Timiș - 3.186, Mureș - 3.073.

De asemenea, după cum știm, din data de 8 mai, persoanele care doresc să se vaccineze au posibilitatea să se prezinte direct în centrele de vaccinare, fără programare, ca atare, în săptămâna precedentă, în perioada 31 mai - 7 iunie au fost vaccinate, cu doza unu, 159.135 de persoane, din care cu prezentare directă la centrele de vaccinare sau evenimente de tip maraton de vaccinare au fost vaccinate 139.200 de persoane, ceea ce înseamnă un procent de peste 87% din persoanele vaccinate cu prima doză; ca atare, în momentul de față domină numărul celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare pentru a beneficia de imunizare, de procesul de vaccinare, în detrimentul celor care se programează în platforma națională de programare, așa încât în săptămâna precedentă au fost vaccinate 19.935 de persoane cu programare în platformă.

În ceea ce privește numărul cetățenilor străini care au fost vaccinați, de la debutul campaniei de vaccinare până la acest moment, sunt 24.679 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, din care 13.694 au finalizat schema de vaccinare.

La nivelul unităților sanitare sunt 122 de spitale publice în care au fost vaccinate peste 2.100 de persoane, de pacienți cronici eligibili în 31 de județe. De asemenea, sunt 24 de unități sanitare, de spitale private în care au fost vaccinate 282 de persoane, de asemenea, pacienți, în 13 județe, iar în această săptămână demarează activitatea în alte 35 de spitale publice și șase spitale private.

Rata de acoperire vaccinală, la data de 7 iunie 2021, din populația eligibilă - atenție, în momentul de față vorbim de populație eligibilă, fiind persoane cu vârsta de peste 12 ani, inclusiv - așa încât municipiul București este pe primul loc cu rata de acoperire vaccinală din populația eligibilă de 43,8, urmat de județul Cluj cu 40,4%, Sibiu - 34%, Brașov - 32,1%, Timiș - 31%, Constanța - 30,7%. Am prezentat județele care sunt peste 30%, deci mult peste media națională; media de acoperire vaccinală la nivel național, din populația eligibilă de peste 12 ani, fiind de 25%.

De asemenea, județele cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală sunt Covasna cu 17,5%, Bacău - 16,7%, Giurgiu - 16,2%, Botoșani - 16,1% și Suceava 15,1%. Aș vrea în schimb să menționez că chiar și în aceste județe rata de acoperire vaccinală  a crescut progresiv. Numărul de persoane vaccinate în ultimele săptămâni a crescut, ceea ce este un lucru îmbucurător.

În ceea ce privește numărul de centre de vaccinare de la nivel național, care sunt active în momentul de față, sunt 996 de centre cu 1.499 de fluxuri. Aș menționa că în momentul de față nu mai sunt centre de vaccinare care să aibă listă de așteptare. Dintre acestea, în funcție de tipul de vaccin, centre care au vaccin de la compania Pfizer, ca număr total de fluxuri sunt 1.144, vaccin de la compania Moderna este distribuit în 125 de centre cu 153 de fluxuri, vaccin de la compania AstraZeneca este distribuit în circa 118 centre, cumulând 154 de fluxuri și avem un număr total de 48 de fluxuri de Johnson&Johnson, în afară de cabinetele de medicină de familie și evenimentele de tip maraton de vaccinare.

Aș vrea să vă spun că am făcut o evaluare, cu ajutorul colegilor din CNCAV, a activității și eficienței centrelor de vaccinare din cele 1.499 de fluxuri, adică peste 996 de centre de vaccinare. 45% din aceste centre au o activitate medie și scăzută, însemnând că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului. Ca atare, pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, ieri am transmis către toate Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București o adresă prin care rog reevaluarea activității centrelor de vaccinare, cu mai multe propuneri. Pe de o parte, fie de reducere a programului de lucru în acele centre și constituire de echipe mobile care să vaccineze fie în activitățile de vaccinare door to door, din ușă în ușă, în mod deosebit în mediul rural sau alte tipuri de activități de vaccinare ce presupune deplasarea unor echipe mobile sau în anumite centre care nu mai au adresabilitate, chiar sistarea temporară a activității acestora, tocmai pentru a fi eficienți în ceea ce privește persoane vaccinate, respectiv costuri.

Ca atare, la acest moment, în platforma de programare, dar repet, numărul persoanelor programate nu reflectă numărul real al persoanelor care se programează, având în vedere că peste 87% dintre persoanele care s-au vaccinat cu doza una în săptămâna precedentă s-au prezentat direct către centrele de vaccinare, la acest moment, în platformă sunt peste 400.000 de persoane programate, atât pentru doza una, cât și pentru rapel; pe cele patru tipuri de vaccinuri sunt peste 51.285 de persoane care au programare pentru vaccinul de la compania Pfizer, peste 28.500 de persoane care au programare pentru vaccinul de la compania Moderna, 19.400 de persoane pentru vaccin de la compania AstraZeneca şi 998 de persoane programate pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson, care - ştim - se administrează în doză unică. În ceea ce priveşte bilanţul total al persoanelor vaccinate, de la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie, până pe data de 7 iunie, au fost în total vaccinate cu cel puţin o doză 4.457.688 de persoane, din care, cu schemă completă de vaccinare, adică fie cu două doze, fie Johnson & Johnson o singură doză, sunt aproape 4.000.000 de persoane, mai exact 3.997.752 de persoane.

Am reevaluat rata de acoperire vaccinală în funcţie de grupa de vârstă. Cea mai mare acoperire vaccinală este la grupa de vârstă 60 - 69 de ani, în care avem un procent de acoperire vaccinală de 35,4%, însemnând în valoare absolută 885.569 de persoane din grupa de vârstă 60-69 de ani, vaccinate. Pe locul II ca acoperire vaccinală, sunt persoanele cu grupa de vârstă între 70 şi 79 de ani, reprezentând circa 33,2% acoperire vaccinală, urmate de persoanele cu grupa de vârstă 50-59 de ani, unde avem o acoperire vaccinală de 32,5% și, sigur, persoanele tinere, cele mai tinere, 12-15 ani, sunt în total, așa cum am spus, 9.211 persoane vaccinate, ceea ce reprezintă 1,1% rată de acoperire vaccinală, iar persoanele între 16-19 ani, avem o rată de acoperire vaccinală de 14,2%.

De asemenea, în centrele de vaccinare organizate de Ministerul Apărării Naționale, au fost vaccinate până la acest moment peste 271.777 de persoane cu cel puțin o doză, din care 227.258 sunt persoane cu schemă completă de vaccinare. În centrele de vaccinare organizate de MAI, sunt vaccinate până la acest moment 50.014 persoane. De asemenea, în săptămâna 31 mai - 7 iunie, au fost organizate 137 de echipe mobile de vaccinare, formate din peste 500 de medici și asistenți şi registratori şi au fost vaccinate în total peste 10.130 de persoane, într-un total de 221 de misiuni de vaccinare, cele mai multe persoane fiind vaccinate în județul Teleorman - 1.914, urmat de Argeş - 1.372 de persoane.

Profilul de reacții adverse până la data de 7 iunie: la nivel național au fost raportate în total 16.244 de cazuri de reacții adverse post-vaccinale, rata de apariție ARAPI fiind de două reacții la 1.000 de doze administrate, iar în perioada 31 mai - 6 iunie au fost raportate în total 194 de reacții adverse, majoritatea fiind raportate la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Vârsta mediană a persoanelor care au raportat reacții adverse a fost tânără, de 37 de ani și nu au fost înregistrate reacții clasificate ca severe. Am reevaluat și situația cazurilor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 după vaccinare, atât după doza 1 cât și după doza 2, așa încât în perioada 27 decembrie 2020 - 6 iunie 2021, un număr de 23.689 de persoane, ceea ce reprezintă 0,5% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză, au avut un test pozitiv de infecție cu SARS-CoV-2, însă mediana timpului scurs de la administrarea primei doze de vaccin și până la confirmarea infecției cu SARS-CoV-2 a fost 12 zile, ceea ce este în intervalul în care încă nu a apărut un răspuns imun protector. După cea de-a doua doză de vaccin, deci, practic, după schema completă de vaccinare, în aceeași perioadă de timp, 27 decembrie - 6 iunie 2021, au fost confirmate cu infecție SARS-CoV-2 4.718 persoane, reprezentând 0,1% din totalul persoanelor vaccinate cu schemă completă, mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze sau de la finalizarea schemei de vaccinare până la confirmarea infecției cu SARS-CoV-2 fiind de 29 de zile. Cam acestea au fost datele pe care eu am vrut să le prezint. Domnule secretar de stat, vă rog.

Andrei Baciu: Mulțumesc foarte mult, dle președinte. Câteva cuvinte despre vaccinarea cu ajutorul și în cadrul operatorilor economici privați. Astfel, până în acest moment, un număr de 527 de companii, dintre care 83 din domeniul HORECA, au demarat activitatea de imunizare a angajaților și a familiilor acestora. Activitatea de vaccinare s-a desfășurat cu ajutorul a 138 de echipe mobile, iar până acum au fost vaccinate 47.405 persoane în acest fel, din care 2.366 persoane din domeniul HORECA. Sigur, ca și săptămânile trecute, Brașovul, Alba şi Bihor sunt primele trei județe cu număr de operatori, 85 pentru Brașov, 60 pentru Alba și 37 pentru Bihor. La fel, același clasament și pentru numărul de persoane vaccinate, Brașov - 5.337 de persoane care s-au vaccinat. Până la acest moment, în această săptămână, au încheiat acțiunea de vaccinare 133 de operatori și demarează această activitate de vaccinare alți 15 operatori economici, cu peste 100 de angajați. Vaccinarea cu ajutorul echipelor mobile, cu ajutorul centrelor mobile și a echipelor mobile care activează pe lângă spitalele militare, până în acest moment, au fost vaccinate în acest fel 17.035 de persoane cu ajutorul a 24 de centre mobile și, la fel, săptămâna aceasta vorbim de același număr de echipe mobile. La fel, și aici, sunt județe care au reușit să se miște mai bine. Vorbim de județul Ilfov, unde au fost vaccinate 5.039 de persoane prin această activitate; Alba, la fel, 2.936 și Sibiu - 1.443. Le spun doar pe primele trei. Vaccinări cu ajutorul caravanelor, echipelor mobile în mediul rural - până în acest moment au fost vaccinate 18.170 de persoane. Avem și centre de vaccinare, așa cum spunea și domnul președinte Gheorghiță, în ideea de a merge mai aproape de oameni cu vaccinul. Odată cu creșterea mobilității și activităților turistice a crescut și transportul, astfel că am deschis centre de vaccinare și în astfel de puncte. Avem, astfel, în Aeroportul Internațional "Henri Coandă" deja două fluxuri cu Johnson&Johnson; 300 de persoane au fost vaccinate până ieri. Aeroportul Internațional Craiova - 114 persoane vaccinate până ieri, Aeroportul Internațional Iași - 218 persoane, Aeroportul Internațional Transilvania din Târgu Mureș și Aeroportul Internațional Suceava - 42 de persoane vaccinate până ieri. La fel, avem trei puncte de frontieră terestre: centrul de vaccinare de la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, în Arad, 278 de persoane vaccinate până ieri, pentru Punctul de Trecere a Frontierei din Borș, din Bihor, avem 104 persoane vaccinate până ieri, iar pentru centrul de vaccinare din Punctul de Trecere a Frontierei din Petea, din Satu Mare, avem 184 de persoane vaccinate până ieri. Suplimentar, și în proximitatea Gării din Constanța există un centru de vaccinare unde au fost vaccinate un număr de 59 de persoane până în cursul zilei de ieri. Cu privire la misiunile de transport efectuate de la începutul campaniei de vaccinare, până pe data de 8 iunie au fost efectuate peste 13.000 de misiuni de transport la nivel național. Acestea au fost desfășurate de către 28.478 de persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, din cadrul Poliției Române, Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și IGSU care au asigurat aceste misiuni de transport cu peste 3.000 mijloace tehnice și alte peste 11.000 de persoane din cadrul MApN care au efectuat aceste misiuni de transport, cu ajutorul a 3.601 mijloace tehnice. Cu privire la dozele de vaccin pe care România le-a recepționat până în acest moment, până pe data de 7 iunie am primit 14.720.749 de doze de vaccin, administrate 8.288.345, ceea ce reprezintă 56,30%, distribuite 9.446.227. După cum urmează, pentru vaccinul produs de BioNTech-Pfizer, recepționate până la 7 iunie avem 9.968.849, din care administrate 66,4%, ceea ce reprezintă 6.620.260 de vaccinuri, pentru vaccinul produs de compania Moderna, recepționate până la data de 7 iunie avem 1.238.400, dintre care administrate 681.442 de vaccinuri, ceea ce reprezintă 55,03%, pentru vaccinul produs de AstraZeneca avem un total de doze recepționate de 2.998.000, dintre care administrate 819.548 și pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson avem recepționate până la data de 7 iunie 515.500 de doze de vaccin. Numărul de doze pierdute - până la data de 6 iunie s-au înregistrat 20.317 doze pierdute, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul dozelor utilizate, așa cum știm, pentru motive neimputabile. Cu privire la calendarul de livrări pentru perioada următoare, așa cum spuneam, au fost recepționate până în momentul de față 14.720.749 de doze de vaccin. În această săptămână am primit deja 964.080 de doze de vaccin produs de BioNTech-Pfizer. Săptămânal, vom primi alte 1.091.610 doze, până la un total de 4.366.440 de doze pentru această lună. Pentru vaccinul produs de Moderna o să primim, în cursul zilei de vineri, 128.400 de doze de vaccin, aproximativ același număr de doze în fiecare săptămână, până la un total de 706.800 de doze de vaccin pentru luna iunie. Pentru vaccinul produs de AstraZeneca primim în această lună 1.047.000 de doze de vaccin, vorbim de o estimare; la fel și pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson - nu avem cifra exactă confirmată pentru luna iunie, însă estimările spun că vom primi 417.759 de doze de vaccin. Astfel, vorbim de un total, pentru luna iunie, de 6.538.961 de doze de vaccin. Ţinând cont de administrarea unui regim complet de vaccinare, România se situează pe locul 15 la nivel european și pe locul 28 la nivel global. Eu cam atât am avut de spus. Vă mulțumesc mult, domnule preşedinte.

Valeriu Gheorghiţă: Mulțumesc și eu. Aș dori să trecem să luăm câteva întrebări din partea dumneavoastră. Vă rog!

Reporter: Spuneați mai devreme de această reevaluare a centrelor de vaccinare și de sistarea activității în unele dintre ele. Cam câte centre ar putea fi închise temporar?

Valeriu Gheorghiţă: În marea lor majoritate, niciunul nu se va închide. Ieri am avut o ședință cu direcțiile de sănătate publică, foarte puține centre vor fi relocate ca sediu, iar în celelalte se reduce deja programul de lucru, personalul vaccinator este mobilizat în echipe mobile și au activități zilnice în localitățile în mod deosebit din rural.

Reporter: Vedem în continuare că sunt din ce în ce mai puţine persoane care merg să se vaccineze cu prima doză. Luați în calcul, nu știu, mă gândesc la organizarea unor evenimente de tip maraton de vaccinare, din nou, sau cei care vin să se vaccineze să primească anumite, nu știu, recompense?

Valeriu Gheorghiţă: În ceea ce privește prima parte a întrebării, da, la nivelul județului, prin implicarea autorităților locale. Și aici aș atrage atenția că este extrem de importantă implicarea dumnealor - mă refer de la nivel de județ, prefect, președintele Consiliul Județean, până la nivel de comună, însemnând primari și tot ce înseamnă vectori de imagine în comunitatea respectivă: medic de familie, preot, dascăl. Este foarte important să ne mobilizăm cu toții, să fim aproape de oameni și să le oferim toate răspunsurile de care au nevoie, încât să creștem nivelul de conștientizare a importanței vaccinării. Da, există în plan asemenea activități-eveniment de vaccinare de tip maraton multe localități, însă amploarea lor nu mai este ca în marile municipii, unde vedem că într-un weekend, în trei zile ai câteva zeci de mii de persoane vaccinate, cum a fost cazul maratonului din municipiul Bucureşti. Însă este important acum să avem activităţi fragmentate, încât în fiecare localitate să existe un acces cât mai facil la vaccinare al oamenilor. Chiar dacă numărul lor nu este atât de mare cum noi ne-am dori, este important ca, în final, în fiecare comunitate să existe un număr critic de persoane care să fie vaccinate, încât să nu ne confruntăm în perioada următoare cu o creştere a numărului de cazuri, mai ales în rândul populaţiei care este încă receptivă, neimunizată nici prin vaccinare, nici prin trecerea prin boală. Tocmai de aceea, este important ca acum să ne facem cât mai bine temele, să ne pregătim cât mai bine, pentru a evita un alt val de îmbolnăviri. Pentru că este greu de anticipat care va fi parcursul din punct de vedere al pandemiei, ţinând cont de faptul că avem cel puţin patru variante virale care sunt de importanţă, care sunt îngrijorătoare şi care, în momentul de faţă, sunt atent monitorizate la nivel internaţional. Tocmai de aceea, trebuie să înţelegem că pandemia nu s-a încheiat  şi avem virus circulant, avem câteva sute de cazuri zilnic in România, ceea ce înseamnă că încă avem un rezervor de unde se poate ajunge din nou la o creştere a numărului de cazuri, dacă numărul populaţiei imunizate - fie prin vaccinare, ideal, fie prin trecerea prin boală - nu este suficient de mare. Deci, trebuie să ne menţinem acelaşi obiectiv de imuniatte de grup de cel puţin 60%-70%, tocmai pentru a preveni un val de îmbolnăviri în perioada următoare. În ceea ce priveşte recompensele şi astfel de stimulente, la acest moment nu s-a luat în discuţie un astfel de demers. Există mai multe iniţiative la nivel local, prin implicarea unor companii private care sustin acest demers, însă cred, inclusiv ca medic, că oamenii trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării din perspectiva raţionamentului medical şi al protejării sănătăţii proprii şi a celor din jur. Restul argumentelor, însemnând recompense de orice altă natură, din punctul meu de vedere, astăzi, când vorbim, nu consider că sunt suficient de determinante pentru a creşte ritmul campaniei de vaccinare.

Reporter: Şi, dacă ne puteţi spune, din totalul copiilor care s-au vaccinat până acum, dacă au existat reacții adverse şi, dacă da, cât de severe au fost?

Valeriu Ghoerghiţă: Nu au fost reacţii adverse raportate, în afara celor obişnuite, comune. Nu este nimic particular.

Reporter: Aş dori să ştiu dacă, în privinţa vaccinării copiilor, aveţi de gând să organizaţi maratoane separat, cumva?

Valeriu Gheorghiţă: Nu. Nu, pentru că ştim foarte bine, copiii, minorii trebuie însoţiţi de cel puţin un părinte sau reprezentant legal, tutore. Nu se justifică organizarea unor evenimente separate. Sigur, sunt acțiuni cum a fost în județul Ialomița, un maraton destinat tinerilor, dar la nivel național nu avem o strategie în acest sens. Sunt acțiuni care sunt desfășurate pe plan local.

Reporter: Până la urmă, la pragul de 5 milioane de persoane vaccinate când estimați că vom ajunge?

Valeriu Gheorghiţă: Este greu de anticipat care va fi ritmul de vaccinare din perioada următoare, tocmai ținând cont de faptul că peste 87% dintre persoane se prezintă direct la centrele de vaccinare și nu prin programare, lucru pe care l-am încurajat, pentru că ne dorim și ne-am dorit un acces cât mai simplu la un centru de vaccinare. Tocmai de aceea, bazându-ne pe aceste date - probabil că în următoarele două-trei săptămâni, în funcție de ritmul de vaccinare, dacă el va crește, și observăm o creștere cel puțin pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson, există o tendință de creștere. De asemenea, se reorganizează multe activități de vaccinare, în sensul în care sunt mult mai multe echipe de vaccinare care vor merge în teren. Sigur că, pentru noi, orice persoană care se vaccinează este o persoană care va avea un risc mai mic să se infecteze în perioada următoare. Trebuie să ținem cont că localitățile care acum nu au o rată suficient de bună de vaccinare sunt localităţi aflate sub riscul ca, în perioada în care vom avea o creștere a numărului de cazuri, să fie carantinate, pentru că asta va fi situația epidemiologică. Într-o localitate în care rata de acoperire vaccinală este crescută, populația este imunizată și, în felul acesta, imunitatea respectivă este mai bine protejată, probabilitatea să ajungă la o creștere substanțială a numărului de cazuri care să impună niște activități, restricționarea anumitor tipuri de activități, este mult mai mică prin comparație cu localitățile care au o rată mică de acoperire vaccinală. Tocmai de aceea, prioritatea noastră este să ne uităm pe hartă și, unde vedem acele zone roșii, în care au sub 5% estimată acoperirea vaccinală, să mobilizăm mult mai multe resurse, încât să reducem acest decalaj, să existe o uniformitate, dacă vreți, la nivel național.

Reporter: Spuneați de țări care au început și vor începe vaccinarea copiilor, dar există şi ţări care au renunţat la vaccinarea copiilor?

Valeriu Gheorghiţă: Nu, nu, nu, e un calendar de activităţi pe care şi l-au propus. Dar, repet, toate aceste activităţi depind direct de strategia pe care fiecare țară și-a elaborat-o, strategia de vaccinare.

Reporter: Israelul am înţeles, sau am înţeles greşit?

Valeriu Gheorghiţă: Nu, a demarat chiar de duminică, din 6 iunie, a demarat activitatea de vaccinare. De altfel, în Israel se vaccina dinainte de a se acorda autorizarea.

Reporter: Spuneți-mi, vă rog, dacă în acest moment există vreo localitate în care rata de acoperire vaccinală este de 100%, o localitate cu o populație semnificativă.

Valeriu Gheorghiță: Nu există nicio localitate în România cu 100% acoperire vaccinală.

Reporter: Și, dacă-mi permiteți, legat de evaluarea centrelor: ați spus că 45% dintre ele au activitate medie și scăzută. Ce înseamnă concret activitate medie și scăzută?

Valeriu Gheorghiță: Capacitatea fluxului, în momentul de față, este de circa 100 de persoane pe flux, pe cele 12 ore de lucru. Capacitate medie însemnă că vaccinează între 25 și 50 de persoane pe flux pe zi, în cele 12 ore de lucru, iar activitate mică înseamnă sub 25 de persoane pe zi. Sunt puține, foarte puține centre care au activitate mică. Adică într-un județ sunt circa 1, sau 2, sau 3 centre care au activitate mică, dar care au un singur flux. Adică sunt centre foarte mici, de obicei, nu sunt centre cu activitate mare. Și, majoritatea, practic, restul, circa 30%, sunt centre care au activitate medie. Și tocmai de aceea ne dorim optimizarea activității centrelor, astfel încât și personalul să fie motivat, pentru că e păcat să pierdem acest personal, fiind instruit deja - suntem în luna a șasea de când avem activități de vaccinare și vor fi dislocați în echipe mobile, care vor merge și vor asigura vaccinarea în alt tip de activități.

Reporter: Sunt centre din mediul rural sau urban?

Valeriu Gheorghiță: Sunt centre și din urban, sunt centre și din rural.

Reporter: Și legat de vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca. 1.047.000 de doze luna aceasta și noi, până acum, din dozele recepționate, dacă am înțeles bine, de aproape 3 milioane de doze, am administrat 819.000.

Valeriu Gheorghiță: Avem aproape 30% rată de utilizare din tot ce am recepționat de la Astra Zeneca.

Reporter: Bun, ce capacitate de stocare avem pentru acest vaccin, care e lotul care expiră cel mai curând și ce ați decis cu el?

Valeriu Gheorghiță: Pe 2 grade, avem capacitate de stocare de câteva sute de metri cubi, n-aș putea exact să vă spun acum. Dar problema nu este la 2 grade și nici la -20 de grade. Important este să avem o capacitate de stocare mare la -80 de grade, având în vedere că există, la un moment dat se ia în calcul, se analizează opțiunea, dacă se va ajunge la această concluzie din punct de vedere științific, de a se administra cel puțin pentru anumite categorii de pacienți cea de-a treia doză. De asemenea, este important - pentru că nu știm care va fi evoluția din punct de vedere al pandemiei - este important să avem un stoc semnificativ de doze. De asemenea, este important pentru că nu știm care va fi evoluţia din punct de vedere al pandemiei și este important să avem un stoc important de doze care să poată să fie folosite la nevoie. Ca atare, pentru 2 grade nu există nicio problemă în momentul de față și marea parte a dozelor care sunt recepționate deja vor intra într-un mecanism fie de revânzare, fie de donație. Se analizează, se lucrează la acest mecanism, va fi dezbătut și aprobat un act normativ în acest sens. Nu suntem în situația în care să ne expire doze, tot ce am avut, ele sunt gestionate încât să fie date în folosință cele care au termenul cel mai apropiat de expirare a valabilității, însă din ce în ce mai multe companii au studii de stabilitate la mai mult de șase luni; probabil că își vor extinde multe dintre ele la un an, pentru că pe măsură ce timpul trece și ei au aceste studii de stabilitate cu siguranță se va prelungi acest termen. De pildă, la Johnson&Johnson știm că este de doi ani la minus 20 de grade. Este aceeași tehnologie, însă ei aveau deja studii de stabilitate și de aceea au putut să aibă acest termen de doi ani, spre deosebire de compania Oxford-AstraZeneca, care nu au avut aceste studii de stabilitate, dar cu siguranță vor dezvolta aceste evaluări și cu siguranță se va extinde la un moment dat perioada de stabilitate, pentru că se va dovedi stabil în condițiile acestea de temperatură.

Reporter: Așadar, nu știţi în acest moment cam în cât timp ar începe acest proces de revânzare sau de donație?

Valeriu Gheorghiţă: Destul de repede. Ştiu că sunt în plan... Vă rog, domnule secretar de stat, dacă...

Andrei Baciu: Aici sunt două chestiuni care trebuie luate în calcul. În primul rând, cum s-a ajuns la acest surplus este pentru că Uniunea Europeană a dorit să aibă la îndemână pentru toți cetățenii europeni vaccinuri cât mai multe, cât mai repede și suplimentară este și cea de-a doua parte, a unei eventuale continuări a activității de vaccinare pentru diverse motive. Și atunci, evident că e probabil, se va ajunge la situația în care perioada următoare, la nivel european să existe un surplus de doze de vaccin, cum se va întâmpla în toate statele membre, pentru că toate dozele recepționate au fost distribuite procentual. Aici vor fi diverse demersuri la nivel european, cel mai probabil, pentru că există în continuare o mare nevoie la nivel global. Știm că sunt organizații importante care depun eforturi pentru a duce doze de vaccin oriunde este necesar, spre exemplu în Africa s-au livrat, cred, undeva sub 2% din vaccinurile produse până în acest moment, deci există o mare nevoie pe anumite zone geografice apropiate. Ce facem noi în România? Creăm cadrul legal pentru a ne putea alinia la aceste demersuri, fie de donație, fie de revânzare. Aceste două elemente sunt prinse în contractele semnate de către Comisia Europeană cu companiile producătoare de vaccinuri. Și un element important de menționat este faptul că /…/ sunt stipulate, de fapt, în contract modalitățile prin care se poate face revânzarea, astfel încât să nu se ajungă la prețuri suplimentare, deci se va merge undeva în același preț, astfel încât să nu se creeze o speculă cu privire la revânzarea de vaccinuri. Deci, sunt demersuri europene. Noi updatăm legislația ca să o aliniem la nivel european și vom vedea în perioada următoare ce se va întâmpla cu privire la donații și revânzări.

Reporter: Şi când, de exemplu, se face revânzare, cine asigură transportul: cel care cumpără sau cel care vinde?

Andrei Baciu: Aceste chestiuni variază /…/ şi este preliminar să discutăm despre aşa ceva. O să discutăm când o să fie momentul și când aceste detalii o să fie stabilite. În momentul de față se lucrează, noi, în România, lucrăm la a crea cadrul legal pentru așa ceva și, așa cum spuneam, sunt și demersuri europene. Deci, o să vedem pentru fiecare situație în parte când o să ajungem, dar, încă o dată, vorbim de momentul în care vom avea un surplus de vaccinuri.

Reporter: Și mai am o singură întrebare, dacă îmi permiteți, vă rog, legat de vaccinul Moderna; a depus acea cerere de autorizare și pentru copii. S-a întâmplat ieri. Am văzut din experiența anterioară cu celelalte vaccinuri că e o procedură care durează cam trei-patru săptămâni. În aceste condiții o să faceți o solicitare și pentru mai multe doze Moderna, pentru că văzând aici 128.000 săptămâna aceasta, dar, să spunem, s-ar putea ajunge la o creștere a numărului de doze care să ajungă la noi în așa fel încât, nu știu, să satisfacem o cerere și în acest sens?

Valeriu Gheorghiţă: Nu cred, adică chiar nu e nevoie să avem o suplimentare de doze, având în vedere că deja avem circa 500.000 de doze în stoc și calendarul de livrare pe lunile următoare ne asigură un număr suficient de doze încât să asigurăm necesarul și pentru această grupă de vârstă dacă e nevoie, deci, fără probleme; nu vom ajunge să solicităm suplimentar alocarea de doze.

Reporter: Mai am eu o întrebare, dacă se poate. Au anunțat autoritățile locale de la Sectorul 2 că vor deschide un centru de vaccinare în Piața Obor, lângă acea terasă celebră cu mici. Dumneavoastră știți cum se va desfășura procesul de vaccinare și este Piața Obor un loc bun din punct din punct de vedere al condițiilor pentru vaccinare?

Valeriu Gheorghiţă: Cred că se organizează, totuşi, nişte spaţii. Oamenii nu sunt... Locaţia e mare, din Piaţa Obor, dar sunt nişte spații care vor fi avizate anterior de Direcția de Sănătate Publică. Adică, repet, în această campanie de vaccinare, ca în orice program de vaccinare, este prioritară siguranța oamenilor și nimic altceva. Tocmai de aceea, dacă nu se îndeplinesc condițiile clare de siguranță și un circuit corect epidemiologic, nu se poate desfășura o activitate de vaccinare, dar nu va fi cazul, pentru că oamenii au deja expertiză în acest caz și știu ce au de făcut încât lucrurile să funcționeze cât se poate de normal. Dar, oriunde sunt persoane într-un număr mai mare, cum sunt piețe, târguri, este important să asigurăm un acces la vaccinare, pentru că în felul acesta, oamenii, care oricum se deplasează, cum este în rural, la un târg sau la o piață de la câțiva kilometri sau de la domiciliu, nu contează distanța, este un moment prielnic pe care îl poate lua în calcul să se și vaccineze. Tocmai de aceea, ne dorim să avem această distribuție a punctelor de vaccinare, încât să existe un acces cât mai larg al populației.

Reporter: Încă o întrebare, dacă-mi permiteți. Sunteți mulțumiți în acest moment de modul în care evoluează campania de vaccinare, ținând cont de scăderea interesului pentru imunizare, care e unul real, se vede pe cifre?

Valeriu Gheorghiță: Da, îl vedem și noi. Să știți că ne uităm la aceleași cifre ca și dumneavoastră. Eu pot să vă spun că sunt mulțumit și chiar le mulțumesc colegilor și din CNCAV și de la nivelul instituțiilor, dar și personalului din centrele de vaccinare. Noi am depus un efort important în toată această perioadă, în primul rând să creăm o infrastructură care nu exista anterior, cu centre de vaccinare, cu centre mobile; am deschis toate tipurile de activități - vaccinare în cabinete de medicină de familie, în unitățile sanitare, la operatorii privați, evenimente de tip maraton de vaccinare. În momentul de față, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Nu avem cum să facem mai mult decât oamenii înțeleg că trebuie să facă. Dacă ritmul de vaccinare a scăzut, cred că dorința de vaccinare de fapt a scăzut și nu are legătură cu organizarea efectivă, logistică, dacă vreți, cred că nici neapărat cu campaniile de comunicare, aș îndrăzni să spun. Probabil că aici, sigur, pentru anumite segmente de populație mai sunt foarte multe lucruri de făcut, însă problema fundamentală este în ceea ce privește încrederea oamenilor, care este diminuată mult în toți acești zeci de ani în autoritate în general. Și acest lucru nu se câștigă peste noapte, e o problemă în ceea ce privește, în general, intenția de vaccinare în România pe toate tipurile de vaccinuri, nu doar pe vaccinarea împotriva COVID-19.

Pot să vă spun, în schimb, din punct de vedere al obiectivului de a avea o evoluție favorabilă în ceea ce privește pandemia, eu cred că suntem într-o situație bună. Aș fi fost, sigur, mult mai nemulțumit în situația în care stăteam mai rău din punct de vedere epidemiologic, însă, la acest moment cred că, pe de o parte, avem un control epidemiologic bun, avem câteva sute de cazuri zilnic, avem o rată de incidență medie cumulată la nivel național de circa 0,2 la mie, avem un procent de pozitivare a testelor de sub 0,6%, ceea ce înseamnă 6 teste din 1000 care ies pozitive, ceea ce cred că ne situează bine din punct de vedere epidemiologic. Important este să nu lăsăm garda jos. Este un efort al tuturor, inclusiv al celor de acasă, al oamenilor care au înțeles, pe de o parte, să respecte măsurile de prevenție, pe de altă parte, să se vaccineze. Ne apropiem, totuși, de 4,5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, 4 milioane sunt aproape vaccinate cu schemă completă. E un număr important, ținând cont de faptul că în vaccinare, dacă vorbim de vaccinarea antigripală sezonieră, vorbim de circa 2 - 2,2 milioane de persoane pe un sezon, ori, în felul acesta, deja avem dublu ca persoane vaccinate și, sigur, nu ne vom opri aici. Campania de vaccinare se derulează atât cât vom vaccina, până în final, vor fi persoane care vor fi protejate. Sigur că se poate mult mai bine, dar nu ține neapărat de modul în care se organizează activitatea de vaccinare, este un acces, cred că este cel mai simplu acces din toate țările europene. Oamenii pot să își aleagă tipul de vaccin, pot să se prezinte direct la centrele de vaccinare, se organizează evenimente de tip maraton, care în general sunt pe perioada de weekend, când timpul alocat, timpul liber al oamenilor, este mai crescut, operatorii economici privați au posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă, cu echipe mobile. Trebuie și voință din partea celor care sunt beneficiari ai vaccinării.

Reporter: Dacă îmi mai permiteți o singură întrebare. 10 milioane de români vaccinați la 1 septembrie, așa cum a anunțat premierul Florin Cîțu că se poate, mai e de actualitate?

Valeriu Gheorghiţă: Totul este în dinamică. Suntem în etape diferite ale campaniei de vaccinare, sunt niște prognoze și predicții pe care le facem periodic. Noi putem asigura atingerea acestui obiectiv, avem capacitate de vaccinare, avem personal suficient, avem doze suficiente, se poate atinge fără probleme acest obiectiv dacă oamenii vor vrea să se vaccineze. Dacă nu vor vrea să se vaccineze, nu se va putea atinge acest obiectiv. Este simplu, e matematică.

Andrei Baciu: Bine. Mulțumim foarte mult!

Valeriu Gheorghiţă: Mulţumim frumos! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe