Actualitate

Miercuri, 29 Ianuarie

Declaraţii de presă ale premierului Ludovic Orban după ședinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului

 

Reporter: Domnule premier, v-aş întreba cum vedeţi decizia Curţii Constituţionale de astăzi care a admis două sesizări ale PSD, pe două angajări ale răspunderii Guvernului dumneavoastră?
Ludovic Orban: Aşa Curte, aşa decizie. Înseamnă că prin această decizie Curtea Constituţională nu vrea, nu este de acord cu ceea ce vrea Guvernul, şi anume copiii, în special copiii din familii sărace, să poată să se ducă la şcoală cu naveta, cu transportul public subvenţionat - asta e decizia Curţii, de astăzi. Adică, prin decizia Curţii se adoptă poziţia PSD, care PSD îşi doreşte să nu mai ajungă la şcoală copiii noştri, copii care trebuie să folosească transportul public pentru a ajunge la şcoală şi, de asemenea, prelungirea licenţelor pentru firme care pun în pericol siguranţa cetăţenilor, până la calendele greceşti - asta înseamnă Ordonanţa 51.
Reporter: Curtea nu s-a pronunţat pe fond /.../.
Ludovic Orban: Obiectivul nostru a fost acela de a soluționa situații concrete care există și care afectează negativ viața de zi cu zi a cetățenilor, a elevilor care fac naveta când se duc la școală, și care practic, în urma Ordonanței 51, nu au mai putut beneficia de subvenția la care aveau dreptul și, de asemenea, de a rezolva siguranța și calitatea transportului public, prin declanșarea licitațiilor, astfel încât să nu mai menținem companiile care țin hârburi în circulație și care pun în pericol viața și sănătatea /.../.
Reporter: Domnule premier, dar Curtea nu s-a pronunţat pe fond, nu s-a pronunţat pe fondul problemei...
Ludovic Orban: Curtea putea să ţină cont de....
Reporter: S-a pronunțat pe varianta pe care aţi ales-o pentru a promova aceste proiecte.
Ludovic Orban: Varianta pe care am ales-o, v-am spus foarte clar, ce ați fi vrut, Ordonanţa 51 era constituţională? Reglementarea s-a făcut prin ordonanţă de urgenţă, care e profund neconstituţională, n-avea niciun fel de motivaţie pentru urgenţă. În schimb, legea de angajare a răspunderii, prin care ne-am prezentat în faţa Parlamentului, am dat dreptul parlamentarilor să dea amendamente, ne-am supus riscului moţiunii de cenzură, nu e constituţională? Îmi pare rău, dar nu sunt de acord cu decizia Curții!
Reporter: Curtea Constituţională spunea foarte...
Ludovic Orban: Asta nu înseamnă că nu o să căutăm soluţii pentru a rezolva probleme chiar în condiţiile în care Curtea Constituţională, după părerea mea, trebuia să ţină cont de diferenţa între o ordonanţă de urgenţă... Repet, reglementarea care a produs efecte negative a fost o Ordonanţă de Urgenţă -numărul 51, pe care nimeni nu a văzut-o că e neconstituţională şi nimeni nu a văzut că generează efecte extrem de negative pentru copiii şi pentru părinţii, rudele şi prietenii noştri, printr-un transport public total neadecvat şi prin care nu se poate conferi siguranţă şi confort... de confort ce să mai vorbim? În transportul public, noi am găsit o soluţie pentru a rezolva aceste probleme. Văd că în privinţa analizei, Curtea Constituţională practic validează o ordonanţă de urgenţă care a fost clar neconstituţională şi care provoacă efecte extrem de negative în viaţa societăţii.
Reporter: Curtea Constituţională spune, prin această decizie, că orice...
Reporter: De ce nu aţi încercat să găsiţi o soluţie/.../
Ludovic Orban: Pe rând. Ascultaţi-mă. Spuneţi, vă rog!
Reporter: De ce nu aţi încercat să găsiţi o soluţie în Parlament, având în vedere că era vulnerabilă această angajare?
Ludovic Orban: În Parlament, Ordonanţa 51 se află în dezbatere de foarte mult timp şi nu s-a conturat o soluţie care să rezolve problemele extrem de stringente reclamate de modificarea acestei ordonanţe de urgenţă. Comisiile parlamentare au plimbat ordonanţa, nici acum nu au finalizat niciun raport privitor la modificarea Ordonanţei 51. În plus, sunt forme foarte diferite care au ieşit din diferitele comisii unde au dezbătut şi probabil au avizat ordonanţa de urgenţă, care sunt departe de a oferi soluţiile pe care noi le-am găsit.
Reporter: Curtea Constituţională zice, cu alte cuvinte, că orice angajare este neconstituţională dacă există proiecte de lege deja în procedură.
Ludovic Orban: Să vedem motivarea, să vedem motivarea.
Reporter: Angajarea răspunderii de astăzi...
Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere, orice angajare de răspundere poate fi considerată constituţională dacă rezolvă probleme stringente şi dacă nu este posibilă utilizarea altei proceduri pentru a legifera. În ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi, vă readuc aminte: Partidul Naţional Liberal a depus proiect de lege încă de la începutul anului 2017, proiect de lege care nici astăzi nu a fost luat în dezbaterea camerei decizionale şi nu a fost supus la vot. Dimpotrivă PSD-ul a inventat o chichiţă procedurală ca să parcheze proiectul nostru de lege la o comisie care aproape îşi dăduse obştescul sfâşit, Comisia de cod electoral. Ca atare, aveam tot dreptul, înainte de alegerile locale, să utilizăm această procedură. Nu am dat ordonanţă de urgenţă, repet. Am preferat angajarea răspunderii. La ordonanță de urgență nu exista posibilitatea ca partidele care nu sunt de acord, respectiv PSD, să depună moțiune de cenzură. Cu toate astea, ne-am angajat răspunderea pentru că procedura angajării răspunderii este o procedură net superioară din punct de vedere al standardelor democratice față de emiterea unei ordonanțe de urgență. Eu nu cred că în situația dată, atâta timp cât parlamentul - nu eludăm niciun parlament, este votat în parlament, forma finală e în parlament, da? Am aprobat amendamente depuse de parlamentari. La fiecare proiect de act normativ am aprobat amendamente care au fost depuse de parlamentari sau de grupurile parlamentare.
Reporter: Având decizia de astăzi ca precedent a Curţii Constituționale, nu credeţi că şi angajarea ..., lăsaţi-mă, vă rog, să termin întrebarea...
Ludovic Orban: Să nu ne grăbim să facem judecăți de valoare, să așteptăm motivarea deciziei și vom vedea.
Reporter: Nu e vulnerabilă și angajarea răspunderii de astăzi după decizia Curții Constituționale?
Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere, nu; atâta timp cât parlamentul a refuzat practic să finalizeze dezbaterea unui proiect de lege, într-o perioadă de timp de aproape trei ani de zile, mi se pare normal ca guvernul să vină să ofere o soluție, mai ales că este vorba de o soluție care îmbunătățește democrația și o soluție care este sprijinită, susținută public de peste 82% din cetățenii acestei țări.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Alternativa este alternativa pe care ați văzut-o. Soluția pe care am găsit-o: ne-am angajat răspunderea.
Reporter: /.../ Mă refer la cele două proiecte – pe INM și pe problema transportului județean. Ce soluții va avea guvernul /.../
Ludovic Orban: Aşteptăm motivarea şi vă anunţăm soluţia.
Reporter: Vă veţi angaja răspunderea pentru desființarea Secției Speciale?
Ludovic Orban: Cu siguranţă avem în programul de guvernare desființarea Secției Speciale; este practic o recomandare care este cuprinsă și în raportul Comisiei de la Veneția și în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare; este un angajament al nostru și vom găsi cea mai bună soluție ca să o punem în practică.
Reporter: Vorbim despre o angajare a răspunderii, pentru că aţi vorbit şi despre un proiect în parlament, aceasta a fost declaraţia.
Ludovic Orban: E un proiect în parlament, depus tot de Partidul Național Liberal, care este ținut în sertare de majoritățile roșii din parlament.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Așteptăm să vedem motivarea, pentru că în funcție de motivare vom ști exact cum să motivăm o angajare de răspundere. Dar eu vă repet, din punctul meu de vedere, litera și spiritul Constituției, atâta timp cât au permis procedura angajării răspunderii, pe care au descris-o, este foarte clar că au gândit-o pentru situații în care guvernul nu are altă soluție de a reglementa o situație care reclamă o rezolvare cât se poate de rapidă.
Reporter: Săptămâna aceasta vom avea o decizie legată de desființarea Secției Speciale?
Ludovic Orban: Când vom fi pregătiți cu un proiect de lege, îl vom supune dezbaterii publice.
Reporter: Când aşteptaţi avizul CSM pe această...?
Ludovic Orban: În momentul în care proiectul de lege va fi supus dezbaterii publice, se va duce şi spre avizare la CSM.
Reporter: Cum comentaţi faptul că cei din USR spun acum că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională, având în vedere că ieri au votat eliminarea?
Ludovic Orban: Aș prefera să nu comentez. În ceea ce ne privește pe noi, suntem extrem de consecvenți. Noi am susținut sistematic că pensiile trebuie calculate în baza principiului contributivității, că singura excepție pe care o acceptăm de la aplicarea principiului contributivității este stabilită de pensiile de serviciu ale cadrelor militare. Am înaintat un proiect de lege care a fost adoptat. Asta ne-am angajat, asta am făcut.
Reporter: Cum vedeţi faptul că Înalta Curte vrea să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la pensiile magistraților?
Ludovic Orban: Sunt prevederi constituționale care permit unor autorități ale statului să declanșeze controlul de constituționalitate. Atâta timp cât au dreptul constituțional, nu am ce să comentez asupra faptului că își exercită acest drept constituțional.
Reporter: Până la urmă pensiile speciale mari vor rămâne? Se elimină doar o parte dintre ele?
Ludovic Orban: Suntem în analiză. Întotdeauna vreți declarații despre ce voi face peste trei luni, peste patru luni, peste cinci luni. Avem în analiză. Am spus foarte clar că, în privinţa pensiilor, angajamentul guvernului este acela de a realiza analize serioase, studii comparative cu alte sisteme de pensii din țări europene, de a face studiu de impact, de a face o prognoză privind evoluția sistemului public de pensii și a celorlalte componente ale sistemului de pensii pe termen lung, nu ne propunem să venim rapid cu o soluție care să reglementeze în ansamblu situația pensiilor. Sigur că anumite decizii trebuie luate.
Reporter: Când veţi decide asupra ordonanţei de urgență privind alegerea președinților de Consilii Județene și dacă luați în calcul...?
Ludovic Orban: Dacă aţi remarcat, am purtat o discuție cu domnul președinte al Comisiei de Cod Electoral, domnul senator Bădulescu, în care am convenit să convoace Comisia de Cod Electoral, astfel încât să vedem dacă există posibilitatea să scoatem din prizonierat proiectul nostru de lege; de fapt, e vorba de Legea de aprobare a Ordonanței 40. Practic, guvernul a modificat Codul Electoral aprobat prin dezbatere parlamentară, cvasiconsensual, în 2015, a modificat, prin ordonanță de urgență, Ordonanța de Urgență 40, și a revenit la sistemul de alegere a președinților de Consilii Județene cu majoritate relativă. În cazul în care nu reușim scoaterea din comisia în care a fost parcată neregulamentar de majoritatea din Birourile permanente reunite ale PSD, atunci o să adoptăm ordonanţă de urgență.
Reporter: Ar putea fi inclusă în această ordonanță de urgență, dacă va trece moțiunea, și această prevedere, aceste prevederi...
Ludovic Orban: Dacă trece moţiunea, nu mai putem de ordonanță de urgență.
Reporter: Domnule premier, de ce nu a fost PNL-ul de acord cu plafonarea pensiilor speciale, aşa cum a propus şi USR-ul?
Reporter: Există un proiect de lege al PSD...
Ludovic Orban: Noi am avut un proiect de lege. Noi avem un proiect de lege, proiectul de lege PNL, acel proiect l-am susținut și a fost aprobat... și a fost aprobat...
Reporter: /.../ va fi declarat neconstituţional, la Curtea Constituţională, asta vă întrebam, de ce nu aţi fost de acord cu plafonarea?
Reporter: Membri din Guvern au spus că este un proiect neconstituţional şi are multe vulnerabilităţi.
Ludovic Orban: Cine din Guvern?
Reporter: Raluca Turcan spunea că este un proiect care este neconstituţional.
Ludovic Orban: Nu cunosc aceste declaraţii. În ceea ce mă priveşte, consider că este un lucru foarte bun că un proiect al PNL, care reprezintă extrem de serios opţiunile oamenilor care vor, practic, să fie dreptate în sistemul de pensii, a fost aprobat. E proiectul PNL, l-am susţinut şi, în mod clar, odată cu adoptarea lui, nu pot decât să mă bucur.
Reporter: Dar această variantă nu rezolvă şi problema pensiilor speciale mari, aflate deja în plată.
Ludovic Orban: Îmi puneţi întrebări. Și dacă declară Curtea Constituţională ceva, eu n-am de unde şti ce decizie va da Curtea Constituţională. Eu ştiu ce probleme trebuie rezolvate în societatea românească şi datoria mea, ca premier, este să găsesc toate soluţiile posibile pentru a rezolva problemele care aşteaptă să fie rezolvate şi deciziile de care oamenii au nevoie.
Reporter: Şi ce soluţii aveţi atunci pentru aceste pensii care sunt aflate în plată.
Ludovic Orban: Vom găsi soluţii pentru fiecare situaţie. Vom găsi soluţii pentru fiecare situaţie. Vă mulţumesc!
Reporter: /.../ intenţiile PSD de a sesiza, de a cere sesizarea Comisiei de la Veneţia, cu privire la modificările /.../ angajat răspunderea astăzi?
Ludovic Orban: Ridicole! Penibile!
Reporter: Credeţi că nu va reuşi demersul lor?
Ludovic Orban: Şi dacă reuşeşte, şi dacă nu reuşeşte... indiferent şi dacă reuşesc să sesizeze Comisia de la Veneţia, aşteptăm cu încredere orice dezbatere în cadrul Comisiei de la Veneţia privitoare la alegerea primarilor în două tururi.
Reporter: Moţiunea de cenzură o aşteptaţi cu aceeaşi încredere?
Ludovic Orban: Aş putea spune că o aştept cu indiferenţă. În momentul în care am decis să ne angajăm răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, am fost perfect conştienţi că PSD-ul va depune moţiune de cenzură. În ce ne priveşte pe noi, ne prezentăm cu fruntea sus. Ne-am pus mandatul pe masă - şi cred că asta arată ceva despre Guvernul PNL - pentru a găsi o soluţie pe care o aşteaptă peste 82% dintre cetăţenii români, şi anume alegerea democratică a primarilor, în sistemul de alegere în două tururi. Nu cred, sincer, după evaluarea pe care o am astăzi, că moţiunea de cenzură are şanse de succes. Vă mulţumesc. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe