Actualitate

Vineri, 10 Ianuarie

Declarații ale premierului Ludovic Orban, după întrevederea cu președintele României, Klaus Iohannis

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Am avut o agenda extrem de bogată. I-am făcut o informare detaliată președintelui privitoare la vizita oficială pe care am efectuat-o la Bruxelles, întâlnirile pe care le-am avut cu oficialii Uniunii Europene, de asemenea privitor la întâlnirea pe care am avut-o cu secretarul general NATO, domnul Stoltenberg. Evident că înainte de vizita oficială ne-am coordonat pozițiile și i-am prezentat președintelui o informare detaliată cu discuțiile pe care le-am purtat și cu modul de susținere a intereselor României în toate subiectele pe care le-am abordat cu oficialii europeni.

A doua temă de discuţie, pe care sunt convins că o așteptați, a fost legată de anticipate și aici o spun clar, președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate.

Reporter: Care este demersul pentru declanșarea acestora?

Ludovic Orban: Românii au arătat clar, la referendum, la alegerile pentru Parlamentul European, la alegerile prezidențiale, că nu mai vor PSD la putere. La ora actuală, Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână în calea demersurilor președintelui și ale Guvernului pentru a pune în practică voința oamenilor și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să își aleagă reprezentanții astfel încât să existe un parlament, o oglindă fidelă a opțiunilor actuale ale cetățenilor români, care se ducă România în direcția bună, care să aibă clar o poziționare euroatlantică fermă, care să fructifice la maximum pentru România beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană și care, de asemenea, să permită o dezvoltare economică, bazată pe investiții, pe creșterea productivității, pe creșterea competitivității companiilor, pe inovare, pe cercetare și pe fructificarea tuturor oportunităților care există pentru România.

Reporter: /.../ vă gândiți să vă dați demisia sau așteptați o moțiune de cenzură?

Ludovic Orban: Vă dați seama că acum nu am să vă dezvălui strategia pe care am gândit-o. Cert este că am convenit împreună, președintele României și cu mine, că asta este cea mai bună soluție pentru România.

Reporter: /.../ soluția anticipatelor, domnule prim-ministru, v-ar ajuta mai mult decât o demisie?

Ludovic Orban: Cu siguranță am găsit cele mai bune soluții pentru a determina declanșarea procedurii de anticipate.

Reporter: /.../ … pentru anticipate este nevoie ca de două ori în parlament să fie respinsă propunerea de premier, adică dacă vă dați demisia nu se fac automat anticipate, ci trebuie să fie respinsă propunerea de premier de două ori consecutiv în Parlament.

Ludovic Orban: V-am spus că vom aplica cele mai bune soluții astfel încât să atingem obiectivul de a vedea puterea în mâna oamenilor, în mâna românilor, astfel încât să își aleagă un parlament care să fie conform voinței lor.

Reporter: Când credeți că ar trebui să se desfășoare alegerile anticipate? În același timp cu localele?

Ludovic Orban: Am discutat, ar fi util şi bine simultan cu localele, în cazul în care vom reuși să derulăm procedura necesară până la locale, oricum la o dată ori cât mai apropiată de locale dacă într-adevăr nu va fi posibil odată cu localele.

Reporter: Domnule prim-ministru, tocmai pentru că procedura presupune un timp destul de lung până se poate ajunge la alegeri anticipate, când anume faceți primul pas pentru declanșarea procedurii?

Ludovic Orban: Fiţi convinși că veți afla.

Reporter: Aţi avut discuţii cu partidele privind aceste alegeri anticipate? Aveţi deja o echipă formată?

Ludovic Orban: Am desemnat un grup de lucru, o echipă de discuții; purtăm aceste discuţii, încă mai avem de purtat discuții în continuare. Cert este că, în ceea ce ne privește, asta este convingerea noastră, că România are nevoie de alegeri anticipate.

Reporter: Discuțiile vor fi purtate şi cu ALDE şi cu PRO România și cu cei din PSD, astfel încât să vedeți când ar putea să depună o moțiune de cenzură?

Ludovic Orban: Ce să discutăm cu PSD, când obiectivul nostru este tocmai acesta de a elibera și Parlamentul României de PSD.

Reporter: Dar cu ALDE şi PRO România?

Ludovic Orban: Cu siguranţă vom discuta cu toate formațiunile politice.

Reporter: Deci cu PSD nu negociați sau nu discutați sub nicio formă privind aceste alegeri anticipate?

Ludovic Orban: Discutăm prin dvs.

Reporter: Aţi discutat şi despre alocațiile pentru copii? Preşedintele spunea ieri...

Ludovic Orban: Cu siguranţă. Am discutat. Aici, poziția preşedintelui este firească, a spus că intenția domniei sale este de a promulga legea. Sigur, noi suntem puși într-o situaţie în care, şi dacă am vrea, nu am putea majora alocațiile. Cel mai probabil soluția pe care o vom merge este aceea de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici ştiţi foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie.

Reporter: Prorogarea va fi de câteva luni sau un an?

Ludovic Orban: Vom vedea exact care va fi conținutul, dar sensul discuțiilor pe care le-am avut cu preşedintele converge spre această soluţie.

Reporter: A vorbit domnul preşedinte ieri şi despre pensii, despre creșterea pensiei minime, spunea dumnealui că îşi dorește creșterea pensiei minime. Este posibilă în acest moment o creştere şi dacă ne puteți lămuri un pic şi cu vârsta de pensionare, majorarea vârstei de pensionare a fost un subiect extrem de dezbătut în ultimele zile.

Ludovic Orban: Ştiţi foarte bine că subiectul acesta s-a născut din decizia guvernului de a nu mai permite cumularea pensiei cu salariul în instituţii publice şi că aici au fost discuţii. Sigur că există un punct de vedere destul de clar, al nostru, că ar fi bine să se dea - fără a crește vârsta de pensionare – dar să se dea posibilitatea în anumite domenii, educaţie, cultură, sănătate, unde oamenii au capacitatea efectivă de a exercita profesiile şi la o vârstă mai mare decât vârsta de pensionare, să se dea posibilitatea ca să-şi continue activitatea o perioadă de timp, cinci ani, șapte ani de zile, fără să mai fie nevoie de, să spun, decizia unui conducător de instituție sau director de școală sau conducător de universitate, pur şi simplu să fie opțiunea omului. Asupra acestui subiect există un punct de vedere, sigur că nu am stabilit încă momentul în care vom emite o reglementare în acest sens. Dar, repet, este vorba de o chestiune opțională, nu este o creştere a vârstei de pensionare, cum, din păcate, am văzut că a fost prezentat într-o parte a mass-media; este vorba pur şi simplu de o chestiune opțională, dacă omul dorește să-şi continue activitatea profesională, sigur, fără să cumuleze pensia cu salariul, să-şi continue activitatea profesională încă o perioadă de timp, să poată să facă lucrul acesta.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis vorbea aseară despre alegerea primarilor în două tururi. Spunea că este un proiect pe care îl susţine şi va insista la dvs pe această temă. Voiam să vă întreb...

Ludovic Orban: Nu trebuie să insiste. Partidul Naţional Liberal este cel mai mare susținător al alegerii primarilor în două tururi. Am prezentat, am mai fost întrebat pe tema asta, vom vedea dacă este posibil să deblocăm proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi, care a fost ”parcat” neregulamentar la o comisie care aproape şi dăduse obștescul sfârșit, respectiv Comisia de cod electoral, astfel încât să-l aducem în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, pentru că e depășit termenul de raport. Acesta este deocamdată obiectivul nostru. Dacă vom vedea că acest lucru nu se poate realiza, deşi eu vă spun că există, după calculele noastre, şi pe discuţiile pe care le-am avut la nivelul Camerei Deputaţilor, există o majoritate care susţine adoptarea acestui proiect, dacă acest  lucru nu se va realiza, vom lua o decizie ulterioară.

Reporter: /.../ … angajării răspunderii pe alegerile în două tururi, dat fiind faptul că cei de la PSD au anunțat că ar putea să depună o moțiune pe această....

Ludovic Orban: Să nu ne grăbim să anticipăm. Obiectivul nostru, ca partid, este clar, obiectivul de a permite cetăţenilor din fiecare comunitate locală să aleagă primarul cu 50%+1, adică în două tururi, cum este cunoscut, pentru că aşa ni se pare normal, ca orice primar care, practic, conduce patru ani de zile destinele comunității, să beneficieze de legitimitatea conferită de votul a jumătate plus unu dintre cetăţenii…

Reporter: Domnule premier, a apărut în această dimineață o informație e mai multe primării din Cluj şi primăriile din Ilfov că nu ar primi bani de la Guvern în primele șase luni ale anului. Ştiţi ceva despre acest lucru? Este o anexă unde este specificat ”zero lei” pentru aceste primării din Ilfov şi câteva din Cluj?

Ludovic Orban: Nu sunt în temă, mă voi informa și, cu siguranță, aici, Ministerul Finanțelor, în cazul în care este așa, deşi, sincer, cel mult poate fi o eroare tehnică, pentru că în ceea ce privește alocările de fonduri acolo, readuc aminte că noi am făcut câteva lucruri în favoarea comunităților locale; am crescut de la 60 la 63% procentul din impozitul pe venit care se face venit direct la bugetele localităților; de asemenea, am preluat jumătate din cheltuielile sociale, 50% din cheltuielile sociale care fuseseră transferate în 2019 pe umerii bugetelor locale, am preluat 50% la bugetul de stat. Deci, noi am avantajat bugetele comunităților locale prin Legea bugetului de stat.

Reporter: Despre convocarea unei sesiuni extraordinare aţi discutat cu preşedintele Klaus Iohannis?

Ludovic Orban: Sigur că am discutat şi despre această eventualitate, urmează să luăm o decizie legată de acest subiect.

Reporter: Pe alegerea primarilor în două tururi, vreau să revenim un pic, nu este foarte clar pentru mine cel puţin, dacă nu veți reuși să deblocați proiectul din Parlament, şi spuneați că nu luați în calcul momentan angajarea răspunderii, luați în calcul o ordonanță de urgenţă? Pentru că mai e foarte puţin până la momentul alegerilor.

Ludovic Orban: Vom căuta cea mai bună soluţie.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis ia în calcul să aibă discuţii cu liderii partidelor parlamentare pentru alegerile anticipate?

Ludovic Orban: Cred că la această întrebare nu vă poate răspunde decât preşedintele Klaus Iohannis.

Reporter: Domnule prim-ministru, din datele pe care le aveţi, din strategia pe care, cu siguranţă, o aveţi, instrumentele de care dispuneți, putem spune sută la sută că vom avea anticipate anul acesta?

Ludovic Orban: Asta nimeni nu poate să garanteze sută la sută. În ceea ce priveşte voința preşedintelui şi voința mea şi implicit a Partidului Naţional Liberal, aceasta există şi e sută la sută.

Reporter: Ca să fie exact, aţi prefera, pentru că sunteţi premierul României, ca aceste alegeri anticipate să vină după ce vă depuneți mandatul sau după o moțiune de cenzură, pentru că aceasta este întrebarea...

Ludovic Orban: Se ştie că există două soluții de declanșare a procedurii. În funcţie de evoluția evenimentelor, vom apela la una sau la cealaltă dintre soluții.

Reporter: Aveţi o preferință pentru una dintre cele două?

Ludovic Orban: Vom vedea ce se va întâmpla.

Reporter: Dat fiind faptul că preşedintele a spus că tot domnia voastră veți fi propunerea de premier, credeți că vă avantajează să vă dați demisia?

Ludovic Orban: Ascultați-mă, aş prefera să nu mai intrăm acum în discuţii tactice care ţin de modul în care va evolua contextul. Cert este că noi vrem ceea ce cred că îşi doresc marea majoritate a românilor, ca România să se îndrepte într-o direcție bună, ca în România să existe un parlament care să exprime fidel voința cetăţenilor şi care să  constituie un suport solid pentru toate reformele care trebuie făcute în România, ceea ce nu este cazul acum. Evident că obiectivul nostru este să scoatem PSD-ul, aşa cum este el astăzi, şi din parlament, să nu-l mai lăsăm să domine Parlamentul pentru că, altfel, va torpila toate inițiativele benefice pentru România pe care le au preşedintele şi guvernul.

Reporter: Acest PSD care blochează, cum spuneți, Parlamentul este același care poate să vă blocheze alegerile anticipate; PSD nu dorește alegeri anticipate. Cum veți surmonta acest...

Ludovic Orban: Cum să blocheze alegerile anticipate? Ce să facă, o să voteze ei guvernul PNL? Nu vă dați seama că o să râdă toată ţara de ei?

Reporter: Când este termenul limită când ar trebui să înceapă procedura pentru alegerile anticipate?

Ludovic Orban: Am discutat şi asupra acestui termen limită, încă nu vi-l spun pentru că trebuie să mai facem o analiză referitor la perioada de timp care trebuie să treacă după dizolvarea Parlamentului, între momentul convocării alegerilor de către guvern şi momentul de data alegerilor efective, pentru că sunt nişte proceduri care trebuie respectate şi, în funcţie de asta, trebuie să ne calibrăm toţi pașii.

Reporter: Variante de premier şi de guvern care să cadă succesiv de două ori în Parlament aveţi? Presupunem că nu veți fi dumneavoastră.

Ludovic Orban: Nu presupunem nimic...

Reporter: Luați în calcul şi reducerea numărului de parlamentari la 300, de exemplu, cum au cerut cei de la PMP?

Ludovic Orban: Asta nu depinde de noi, pentru că structura parlamentului este determinată de norma de reprezentare, adică la câți cetăţeni se stabilește un deputat, respectiv un senator - asta presupune o modificare legislativă şi, sincer, nu cred că va fi posibilă înainte de alegeri. Ceea ce ne dorim cu adevărat este să creștem reprezentarea în parlament a diasporei.

Reporter: Tichetele de vacanță ar putea să fie o variantă prin care la un moment dat, chiar dacă dați ordonanță de prorogare, să poată susţine o dublare a alocațiilor?

Ludovic Orban: Bugetul este construit, aşa cum este scris în Legea bugetului de stat. Până la rectificarea bugetară, atâta timp cât la alocații pentru copii este prevăzută o sumă de bani, noi nu putem să luăm bani din altă parte şi să  îi ducem spre alocații pentru copii, cu atât mai puţin de la voucherele de vacanță. Şi aici, în privința voucherelor de vacanță, deşi vă aduceți aminte că PSD a spus că dacă vine PNL la putere va tăia voucherele de vacanță, ele au rămas, cetăţenii pot beneficia de voucherele de vacanță şi nu are nimeni nici cea mai mică intenție să umble la voucherele de vacanță, ele fiind prevăzute în legea bugetului.

Reporter: Dacă până la prima rectificare bugetară nu vor fi tăiate pensiile speciale, va avea guvernul bani pentru aceste alocații?

Ludovic Orban: Proiectul de lege privind desființarea pensiilor speciale, proiect elaborat de Partidul Naţional Liberal, ştiţi foarte bine că a primit raport favorabil din partea Comisiei de muncă şi trebuie să intre în plenul Camerei Deputaţilor. Ca atare, noi... aici a fost discuția legată de sesiunea parlamentară extraordinară; dezbaterea pe care am avut în Biroul Executiv privitor la sesiunea parlamentară extraordinară a fost tocmai pentru adoptarea a două acte normative: proiectul de lege privind tăierea pensiilor speciale şi proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi şi, evident, legea privitoare la Ordonanța 40 pentru alegerea președinților de consilii judeţene de către consilierii județeni.

Reporter: Voci din PSD susțineau ieri că nu ar vrea să depună o moțiune de cenzură, asta pentru a lăsa guvernul PNL să arate de ce este în stare. Cum îi veți convinge într-un fel să depună o moțiune de cenzură, ca să se ajungă la aceste alegeri anticipate? Eventual după luna februarie sau din februarie.

Ludovic Orban: Veți vedea. Vă mulţumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe