Actualitate

Joi, 05 Decembrie

Declarații ale premierului Ludovic Orban înainte de ceremonia de decernare a Trofeului Calității ARACO (Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții ) – ediția a XXIV-a

***

[Check against delivery]

Reporter: Spuneți-ne care este rezultatul întâlnirii cu președintele, de la Cotroceni?
Ludovic Orban: Ceea ce se întâmplă în relația dintre guvern și președinte reprezintă normalitatea. Este firesc ca între președinte și guvern, ambele ramuri ale puterii executive în stat, să existe un dialog permanent, o colaborare, o coordonare a politicilor publice, a acțiunilor și asta se întâmplă.
Reporter: Ați discutat și despre asumarea răspunderii pe toate proiectele. Care a fost mesajul șefului statului?
Ludovic Orban: Am avut o analiză pe trei domenii, coordonate de trei miniștri – pe domeniul muncii și protecției sociale cu doamna ministru Violeta Alexandru, cu domnul ministru al mediului, Costel Alexe, și cu ministrul tineretului și sportului.  
Reporter: Când ar trebui să fie asumarea răspunderii pe legea bugetului în parlament și dacă este gata proiectul?
Ludovic Orban: Dumneavoastră vorbiți de angajarea răspunderii, eu nu am vorbit încă de angajarea răspunderii. Obiectivul nostru este să finalizăm într-un termen cât mai rezonabil proiectul legii bugetului de stat și să îl trimiteam în dezbaterea Parlamentului. Obiectivul nostru, evident, este acela ca Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la sfârșitul anului, astfel încât orice român să știe foarte clar la ce să se aștepte în anul 2020 din partea acestor două legi, ca orice firmă să își facă planul de afaceri, orice om să își facă planul de cheltuieli în funcție de veniturile care vor rezulta din legea bugetului de stat.
Reporter: Ați spus că doar eu vorbesc despre asumarea răspunderii, de legea bugetului. Asta înseamnă că nu luați în calcul, deși există informații care circulă pe surse, că vă asumați răspunderea? Nu veți lua în calcul asumarea răspunderii pe Legea bugetului?
Ludovic Orban: Obiectivul nostru este acela de a reuși ca legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până în data de 31 decembrie.
Reporter: Dle premier, mai sunt două săptămâni de sesiune a Parlamentului. Nu avem publicat proiectul de buget la Finanțe. Durează până când obțineți avizele de la Consiliul Fiscal, de la CES...
Ludovic Orban: Suntem în data de 5 decembrie.
Reporter: Legea plafoanelor bugetare când va fi adoptată?
Ludovic Orban: Cât mai repede.
Reporter: Legat de majorarea punctului de pensie, luați în calcul ca anul viitor să nu fie făcută această...
Ludovic Orban: Sau, ca să zic așa, în timp util.
Reporter: Luați în calcul ca anul viitor această majorare să nu fie făcută conform legii actuale, de la 1 septembrie anul viitor și să fie făcută de la 1 ianuarie, dar cu o sumă mai mică, adică nu cu 500, cât era, ci cu 100, de exemplu?
Ludovic Orban: Asta de unde ați auzit?
Reporter: Vă întreb.
Ludovic Orban: Dar nu pot să vă dau un răspuns la o întrebare, în momentul în care eu am declarat de 100 de ori până acum că e o lege în vigoare, pe care vrem să o respectăm.
Reporter: Dle premier, recent, ați publicat o declarație de avere de unde reiese că ați avut un venit de aproximativ 3.000 de RON pe lună. Voiam să vă întrebăm cum v-ați descurcați cu această sumă.
Ludovic Orban: Sunt un om simplu, care pot spune chiar că sunt auster. Și cheltuielile pe care le fac sunt cheltuielile pe care le face orice om normal.
Ludovic Orban: Sigur că în viaţă ai ani mai buni, ani mai răi, luni mai bune, luni mai rele. Nu întotdeauna trăieşti numai strict din venitul pe care îl încasezi pe parcursul unui an, ci şi din veniturile pe care le-ai avut anterior sau din alte cheltuieli. Lucrul cel mai important, în schimb, pe care vreau să vi-l spun, este acela pe care puteți să îl vedeţi din declarația mea de avere. Eu sunt după 30 de ani de carieră în viața publică, perioadă în care am deținut funcţii extrem de importante în statul român, de la viceprimar general al capitalei până la funcția de ministru al transporturilor, președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, parlamentar, acum prim-ministru. Ce puteți vedea este că am trăit strict din indemnizația pe care am primit-o pentru funcțiile publice, pe care le-am deținut și cred că acesta este lucrul cel mai important. Faptul că au existat anumite, să le spunem, perioade în care, să spun, nu am înregistrat venituri - și aici vreau să rețineți că nu m-am dus și nu am cerut nici un ajutor de șomaj în perioada respectivă - iar în mare parte faptul că unele companii  - s-a pus presiune asupra lor strict din cauza faptului că au îndrăznit să facă un contract de muncă cu mine arăta totuși anormalitatea statului român condus de PSD.
Reporter: Spuneaţi că aţi avut ani mai buni și ani mai răi. Dacă îmi permiteţi, cât de bun a fost unul dintre anii dumneavoastră, în care ați reușit să achitați acea sumă de 10.000 de euro, pe care o aveaţi datorie în 2017, conform declarației dumneavoastră de avere de pe site-ul Camerei Deputaților? Pentru că apoi nu a mai apărut, cel puțin în declarația de /ultima dată/.
Ludovic Orban: Păi, normal că nu a apărut, că a fost achitată demult.
Reporter: Din ce bani, dacă aţi avut un venit de aproximativ 3.000 de lei, iar soţia dumneavoastră.
Ludovic Orban: Dar nu a fost achitată în 2018, doamnă.
Reporter: De dimineaţă v-aţi întâlnit cu preşedintele Agenției Naționale de Integritate. Ce teme a vizat această întâlnire?
Ludovic Orban: Mi-a tras atenția asupra faptului că nu este ales Consiliul Național de Integritate. Din cauza faptului că nu a fost ales, el trebuie stabilit după o procedură legală care implică și Parlamentul. Absența unui Consiliu Național de Integritate va afecta funcționalitatea instituției, pentru că mandatul președintelui ANI încetează, în conformitate cu legea, cred că în jurul datei de 24 decembrie, și cazul în care nu există un Consiliu Național de Integritate care să desemneze o altă conducere a ANI, riscă să se ajungă într-o situaţie în care ANI să nu mai aibă conducere.
Reporter: Şi ce cale de rezolvare aţi găsit?
Ludovic Orban: Sigur că probabil mulţi s-ar bucura, dar în ceea ce mă priveşte pe mine consider că funcţionalitatea ANI este extrem de importantă.
Reporter: Şi ce rezolvare se poate găsi în momentul de faţă?
Ludovic Orban: Am investigat mai multe posibilităţi. O să am discuţii cu mai mulţi parteneri şi vă vom anunţa.
Reporter: Spuneaţi luni că la finalul săptămânii veţi decide momentul în care vă angajaţi răspunderea pe pachetul de justiţie şi pe Ordonanţa 114?
Ludovic Orban: Eu am ca obiectiv ca la şedinţa de vineri...
Reporter: De mâine?
Ludovic Orban: Da, la şedinţa de mâine, să adoptăm proiectul pe care ne angajăm răspunderea, să intrăm în calendarul de angajare a răspunderii.
Reporter: Cel pe justiţie?
Ludovic Orban: De asemenea, că m-aţi întrebat şi de legea plafoanelor, dacă proiectul de lege privind plafoanele va fi gata, de asemenea, intenţionez să ne angajăm răspunderea în cursul săptămânii viitoare, astfel încât, ulterior, să venim cu Legea bugetului de stat.
Reporter: Deci pe plafoane, nu şi pe Ordonanţa 114?
Ludovic Orban: Ordonanţa 114 este în curs de elaborare. Mai necesită un mecanism de consultare a mediului de afaceri, a confederaţiilor sindicale, a partenerilor sociali, în special o consultare şi a unor entităţi publice, cum este ANRE, și vom stabili momentul potrivit în care suntem pregătiţi să ne angajăm răspunderea. Dar şi în privinţa abrogării prevederilor nocive ale dezastruoasei Ordonanţe 114, obiectivul nostru este să finalizăm cât mai rapid proiectul de lege, astfel încât să ne putem prezenta în faţa Parlamentului.
Reporter: Deci, săptămâna viitoare, vom avea o asumare a răspunderii pe justiţie?
Ludovic Orban: Cel puţin pe justiţie.
Reporter: Aveţi semnale din partea celor din PSD că aceştia ar putea să vină cu o moţiune de cenzură sau să sesizeze la Curtea Constituţională?
Ludovic Orban: Au dreptul constituţional, dacă vor să o facă este decizia lor, nu este decizia mea. În ceea ce ne priveşte pe noi, suntem gata să facem faţă oricărei proceduri parlamentare.
Reporter: Economistul şef al BNR spunea, săptămâna trecută, că pentru o reducere a cheltuielilor pentru anul viitor, ar putea reprezenta disponibilizarea a 60.000 de oameni din zona bugetară, ceea ce ar însemna o reducere de 0,6% din PIB. Luaţi în calcul o astfel de restructurare a bugetarilor, anul viitor?
Ludovic Orban: Cu siguranţă, o să fie optimizări, o să fie eficientizări în funcţionarea instituţiilor publice care, probabil, vor duce - să nu zicem concedieri - la reducerea aparatului administrativ al ministerelor sau al altor autorităţi.
Reporter: Un număr mai mic de 60.000?
Ludovic Orban: Nu vă pot face o estimare în privinţa numărului de angajaţi.
Reporter: Având în vedere lipsa banilor de la buget, ce părere aveţi de legea aprobată în CSAT, prin care foştii prim-miniştri mai beneficiază de SPP încă doi ani după preluarea mandatului? Este justificată? Sau aceşti oameni ar putea să fie folosiţi altfel?
Ludovic Orban: Chiar vă mărturisesc că nu cunosc în amănunt conţinutul şi când o să vă pot răspunde la întrebare, vă voi răspunde.
Reporter: Încă o întrebare, referitoare tot la declaraţia de avere: în dreptul soţiei dumneavoastră nu apar venituri pe anul trecut.
Ludovic Orban: Dacă nu apar venituri, înseamnă că nu a înregistrat venituri.
Reporter: Aş avea o întrebare: la începutul mandatului, ministrul finanţelor a spus că va sesiza Parchetul cu privire la acele lipsuri la contabilitatea dublă găsită. A făcut acest demers deja? A sesizat Parchetul?
Ludovic Orban: S-a mai pus această întrebare. Aş prefera, dacă vreţi să aflaţi ce a făcut ministrul finanţelor, să îl întrebaţi pe ministrul finanţelor. Adică nu sunt purtătorul de cuvânt în materie de acţiuni penale.
Reporter: Vă mulţumim!
Ludovic Orban: Cu mare plăcere!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe