Actualitate

Joi, 05 Decembrie

Declarații de presă ale premierului Ludovic Orban după Gala Premiilor Capital ”Eroii anului 2019”

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Am supus-o spre dezbatere. Așteptăm avizul Consiliului Economic și Social. Când vom avea avizul CES-ului şi avizul Consiliului Legislativ, va intra în dezbaterea guvernului, dacă se poate, vineri, la ședința de guvern, dacă nu la ședința de guvern de săptămâna viitoare.

Reporter: Domnule prim-ministru, guvernul își va angaja răspunderea pe legea bugetului? Ați luat o hotărâre?

Ludovic Orban: N-am discutat acest subiect. Singurul obiectiv pe care l-am stabilit şi pe care l-am anunțat public este ca legea bugetului de stat să fie adoptată până la sfârșitul anului, astfel încât toți românii, toate companiile, toate instituțiile publice să știe foarte clar ce-i așteaptă în anul 2020, pe ce să se bazeze în legea bugetului de stat şi în legea bugetului asigurărilor sociale de stat, să permitem autorităților locale să-și adopte bugetele locale, să demareze investițiile pe care le-au planificate pentru dezvoltarea comunităților locale cât mai repede. De asemenea, toate companiile care sunt într-un fel legate de bugetul de stat și toate structurile care sunt dependente de bugetul de stat și de bugetul asigurărilor sociale să știe foarte clar care vor fi alocațiile bugetare în 2020.

Reporter: Dar luați în calcul acest scenariu?

Ludovic Orban: Obiectivul nostru este să reușim adoptarea bugetului de stat până la finalul anului.

Reporter: Cu cine, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu președintele Iohannis şi colegii de cabinet, veți discuta și despre bugetele pentru ministere pentru 2020?

Ludovic Orban: Am mai fost întrebat. Guvernul nostru este într-o colaborare loială, într-un parteneriat și într-un dialog permanent cu președintele României. Acest model de discuții este un model în care discutăm cu președintele României, cu mine ca premier și cu un ministru situația la zi, care sunt cele mai mari probleme, disfuncționalități, provocări majore, viziunea privind domeniul, adică obiectivele pe termen mediu și lung și, de asemenea, măsurile imediate care trebuie luate.

Realizator: Deci, nu veți discuta și despre acest subiect?

Ludovic Orban: Domnul președinte nu elaborează bugetul de stat. Elaborarea bugetului de stat se face.

Reporter: Și poate să hotărâți o direcție.

Ludovic Orban: Exact asta v-am spus că discutăm...

Reporter: Spuneți-ne, mai spuneți-ne.

Ludovic Orban: ... pe larg despre situația din domeniu, de viziune și despre obiective.

Reporter: Mai spuneți-ne, de exemplu, cum va rămâne cu punctul amendă de anul viitor, pentru că o dată cu creșterea salariului minim, nu știm încă dacă va...

Ludovic Orban: În proiectul de hotărâre de guvern nu am inclus nicio prevedere legată de acest subiect. Vom vedea în dezbaterea publică dacă vom /.../...

Reporter: Va fi înghețat sau...?

Ludovic Orban: Deci e supus, proiectul de hotărâre de guvern e supus dezbaterii publice, așteptăm să vedem punctele de vedere ale oamenilor și vom vedea, în funcție de ce propuneri vom primi, dacă vom modifica contextul. 

Reporter: Știu că vi s-a mai pus întrebarea aceasta, dar o repet şi eu: cum v-aţi descurcat, având în vedere declarația dumneavoastră de avere, cu 3000 de lei, puțin peste 3000 de lei?

Ludovic Orban: Cred că declarația mea de avere arată starea mea materială după 30 de ani de carieră în viața publică.

Reporter: Și cum v-ați descurcat?

Ludovic Orban: Și cred că ăsta este lucrul cel mai important pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă. Astfel de întrebări mi se par întrebări nerelevante pentru oameni. Știți foarte bine că omul nu trăiește numai din banii pe care îi are într-un momente, venitul pe care îl are într-un moment sau altul, ci trăiește din banii, în general, pe care îi are. Sunt un om modest, un om care nu trăiește pe picior mare, un om care întotdeauna s-a mulțumit cu puțin și mai ales, puteți vedea că după 30 de ani de carieră în viața publică, nu că sunt cel mai sărac premier, dar cred că se vede că sunt cel mai cinstit premier.

Reporter: Domnule premier, /.../ într-un domeniu care poate vă este cel mai drag - transporturile, /.../  calea ferată București - Giurgiu, dacă știți cumva ce se întâmplă acolo. CFR Infrastructură de curând a anulat licitația pentru modernizarea acestei linii de cale ferată strategică, de altfel, pentru noi, pe fonduri europene. Înțeleg că din cele nouă companii care au depus oferte, nu știu, nu s-au înțeles cu niciuna. Ce credeți că se întâmplă acolo? De 14 ani nu avem această linie.

Ludovic Orban: Evident că unul dintre obiectivele noastre este să modernizăm acest tronson de cale ferată, care e primul tronson de cale ferată din România, construit în România, tronsonul Giurgiu - București. Evident /.../ Podul de la Grădiștea, care de la inundațiile din 2006, practic... vă dați seama, sunt 13 ani de când un pod nu a fost reabilitat, iar acest lucru, practic, a făcut nefuncțional acest tronson Giurgiu - București. Nu vă pot spune detaliile legate de licitație. Ce vă pot spune este că voi discuta cu ministrul transporturilor și cu managementul companiei CFR S.A., astfel încât să stabilim un calendar cât mai rapid de realizare a acestor proiecte.

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe