Actualitate

Sâmbătă, 04 Aprilie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după ședința de lucru de la Ministerul Afacerilor Interne

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Am evaluat intrările în țară si capacitatea de carantinare, am stabilit pregătirea, pentru că a participat și domnul ministru al sănătății, măsurile de pregătire a spitalelor care urmează să primească pacienți infectați cu COVID, și o serie de alte elemente importante legate de...
Reporter: O situație alarmantă este în județul Ialomița, în Țăndărei, acolo unde a fost trimisă și Armata. Ar putea fi un focar de infecție acolo, și comuna Bărbulești. Deci, ce decizii ați luat?
Ludovic Orban: Da, acolo au venit foarte multe persoane din țări care au intrat în zona roșie de curând și se vor lua măsuri speciale, cel puțin pentru Țăndărei.
Reporter: Dar ce măsuri?
Ludovic Orban: Vă vor fi prezentate de Ministerul Afacerilor Interne, în cursul zilei de astăzi.
Reporter: Pe de altă parte, avem foarte mulți medici infectați, cadre medicale infectate. În această privință...
Ludovic Orban: Știți foarte bine că am luat decizia de a institui spații de cazare între ture și între gărzi pentru medici, obligație care este instituită pentru ministerele care au spitale în subordine și pentru autoritățile locale care, de asemenea, au spitale în subordine, astfel încât să asigurăm odihna, repaosul și în alte locuri decât la domiciliu. De asemenea, oriunde există o suspiciune de infectare sunt testați medicii care au fost în contact cu cadrele medicale care sunt identificate ca fiind pozitive, evident că ei intră în izolare, și încercăm să limităm numărul de cazuri în spitale. De asemenea, este foarte important să se respecte toate protocoalele stabilite, circuitele separate, triajul să se efectueze pe cât e posibil, în mod obligatoriu cu orice fel de pacient asupra căruia există suspiciunea că este infectat să se utilizeze echipamentele de protecție. Practic, trebuie respectate regulile.
Reporter: Domnule prim-ministru, două întrebări, una legată de acea sumă de 500 de euro anunțată de președinte pentru medici, personalul medical.
Ludovic Orban: Deja este cuprinsă în proiectul de ordonanţă de urgență inițiat de Ministerul Fondurilor Europene.
Reporter: Suma va fi de 500 de euro?
Ludovic Orban: Da, aproximativ 500 de euro o să fie.
Reporter: Când va fi? Luni?
Ludovic Orban: Luni este prevăzută o ședință de guvern și vom adopta mai multe măsuri care urmează a fi finanțate din fonduri europene.
Reporter: Şi ce alte achiziţii pe domeniul sanitar mai sunt făcute în perioada asta, pentru că e nevoie de acele aparate de respirat, monitorizare?
Ludovic Orban: La ora actuală există contracte semnate pentru 400 de ventilatoare. Din păcate, aceste contracte nu se derulează în ritmul, graficul de livrări care fusese stabilit, nu este respectat, pentru că s-au emis decizii ale guvernelor sau ale președinților din diferite țări de unde trebuia să primim aceste ventilatoare, care, practic, au blocat ieșirile din țară ale ventilatoarelor. Căutăm soluții. Încercăm să introducem în fabricație ventilatoare, deja există o firmă americană care a pus la dispoziția producătorilor inclusiv din România proiectul, toate piesele componente și, implicit patentul; sigur că nu putem să îl folosim să îl introducem în fabricație, ci să producem un număr de ventilatoare necesar pentru producție. De asemenea, vom aplica, vom apela la o soluție pe care am discutat-o cu domnul secretar de stat Raed Arafat și cu domnul ministru al sănătății de a putea repara ventilatoarele care sunt stricate în momentul de față, astfel încât să mai punem în funcțiune un număr de 80-100 de ventilatoare suplimentare. De asemenea, la Ministerul Apărării se lucrează la un proiect de ventilator care evoluează continuu și care cât de curând să putem să facem teste.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Da, da. Aici problema e că există un proiect, care este făcut, trebuie identificate capacităţi de producție pentru toate componentele care fac parte. Aparatul de ventilare și monitorul și toate celelalte aparate care sunt folosite sunt foarte sensibile, de ele depinde viața pacienților și conțin foarte multe repere, foarte multe componente, care trebuie să fie fabricate în cele mai bune condiții.
Reporter: Ne aşteptăm la măsuri suplimentare în perioada Paştelui, pentru că avem o estimare de 250.000 de români din diaspora ce ar veni?
Ludovic Orban: Vreau să transmit un mesaj foarte clar. Toţi cei care vor veni, încep cu mâine, nu își vor petrece Paștele în condiții normale, ci vor fi obligați să intre în carantină. Deja numărul țărilor care au trecut pe roșu, cum se zice, care au depășit numărul de 10.000 de cazuri și, practic, au intrat pe zona roșie s-a mărit semnificativ și aproape toate țările din care vin români, în care muncesc, în care trăiesc români sunt în zona roșie. Și decizia clară pe care am luat-o este aceea de a îi caza în centre de carantină intituționalizată.
Reporter: Măsurile coercitive din momentul de față, amenzile sunt suficiente pentru a-i ține? Pentru că sunt foarte mulți care nu respectă aceste condiții.
Ludovic Orban: În ceea ce privește activitatea centrelor de carantină, ni s-au semnalat foarte puține tentative de nerespectare a regulilor de la centrele de carantină. Avem aproape 13.000 de români care sunt cazați în centre de carantină și pe care îi apreciez pentru faptul că respectă regulile de conviențuire în carantină și toate regulile de distanțare care sunt impuse la centrele de carantină. Trebuie să recunoaștem că avem probleme în anumite localități, cum e Țăndărei, de exemplu, unde e foarte greu să îi convingem pe unii cetățeni care au venit să respecte izolarea la domiciliu. Deși am mărit efectivele de Jandarmerie, deși am solicitat sprijinul Armatei, care a contribuit cu efective importante, însă sunt cazuri de nerespectare a condițiilor de izolare. Evident, apelăm la toate deciziile pe care le-am luat. Cine nu respectă izolarea este introdus în carantină și este introdus în carantină pe costuri proprii, adică va trebui să plătească costurile cazării pe 14 zile în carantină. De asemenea, cine nu respectă carantina i se va face dosar penal și, de asemenea, i se suplimentează cu încă 14 zile. Repet, astfel de cazuri am avut foarte puține. Poliția, Jandarmeria, Armata este implicată cu toate forțele pentru aplicarea acestor reglementări, pentru sancționarea celor care nu respectă aceste reguli impuse pentru sănătatea oamenilor și pentru a preveni răspândirea infecției.
Reporter: Pentru Deva și Arad se ia în considerare punerea în carantină a acestor zone, mai ales că vor veni foarte mulți români prin Nădlac, în perioada următoare?
Ludovic Orban: La ce zonă vă referiți?
Reporter: Ca oraș, la Arad, să fie carantină, şi Deva...
Reporter: Arad și Deva. Arad, Deva, unde ministrul sănătății anunța focare de infecție.
Ludovic Orban: Deci, noi avem niște criterii pe baza cărora se ia o astfel de decizie. Există un sistem de evaluare a situației pe fiecare localitate sau județ, dacă este vorba de județ. În momentul în care aceste criterii pe baza cărora se face analiza duc la un anumit punctaj pentru un..., se ia decizia. Deocamdată nu este cazul. Sigur că s-a purtat discuția asta, probabil de aici a apărut dezbaterea că poate ar fi util, din cauza faptului că cei mai mulți români intră în țară pe la Nădlac, să se instituie un filtru suplimentar la graniţa judeţului Arad, că, poate, o măsură de carantinare a judeţului Arad ar da posibilitatea suplimentară de verificare a tuturor celor care intră; deocamdată, nu s-a luat o astfel de decizie. Repet: noi luăm deciziile pe baza unor date, pe baza unor analize și pe baza unor evaluări obiective și nu e cazul deocamdată.
Reporter: Şi un alt subiect important ţine de ce se va întâmpla cu veniturile bugetarilor: vor intra în șomaj tehnic, vor primi bani mai puțini, care va fi situația lor?
Ludovic Orban: Nu s-a luat nicio decizie în momentul de faţă. Sigur că facem evaluarea activității pe fiecare domeniu și când va fi să propunem ceva vom anunța public.
Reporter: Dacă aţi făcut o evaluare a costurilor până în momentul de faţă, cât ne costă măsurile luate de România din februarie până acum, cât a cheltuit guvernul, ministerele, cu măsurile luate?
Ludovic Orban: Deocamdată, am suplimentat din Fondul de Rezervă bugetul sănătății, am pus la dispoziția ONAC-ului banii necesar pentru achizițiile legate de stocurile strategice; de asemenea, am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății pentru a putea alimenta Direcțiile de Sănătate Publică cu banii necesari pentru cheltuielile în centrele de carantină, s-au alocat banii pentru investiții în spitalele din subordinea Ministerului Sănătății. Încă e greu de făcut o evaluare, dar alocăm bani cu prioritate, de fiecare dată când este nevoie, pentru lupta contra coronavirus.
Reporter: Ne aşteptăm la o rectificare bugetară?
Ludovic Orban: Va avea loc o rectificare bugetară, deja vom avea la ședința de luni o primă analiză a proiectului de rectificare bugetară. La ora actuală, ordonatorii principali de credite își definesc nevoile în perioada care va urma și e posibil, în cursul săptămânii viitoare, să adoptăm rectificarea bugetară.
Reporter: Dacă v-aţi gândit la medicii sau personalul medical care a demisionat, spuneaţi că vă gândiţi la ce ar trebui făcut, ce decizie aţi putea lua?
Ludovic Orban: Îmi pare rău pentru astfel de decizii, ca în astfel de momente atât de grele în care cetățenii români au nevoie de medici, de asistente medicale, să existe cadre medicale care să ia această decizie. De fiecare dată vom suplimenta, în orice unitate spitalicească în care este nevoie vom suplimenta personalul. De altfel, sunt cazuri de spitale în care au apărut demisii, în care imediat s-a pornit procedura de selectare a personalului pentru completarea personalului în fiecare spital. Nu putem sta fără personalul medical necesar, iar în situaţii deosebite, cum este situaţia de la Suceava, aţi văzut că am apelat la preluarea managementului de către o echipă de la Spitalul Militar şi la completarea efectivelor până la restabilirea funcţionării spitalului, completarea efectivelor cu medici militari. Le mulţumesc foarte mult celor de la MApN, care sunt extrem de prompţi la orice fel de solicitare, atât în ceea ce priveşte implicarea armatei în toate misiunile, cât şi în ceea ce priveşte suportul deosebit care este acordat sistemului de sănătate.
Reporter: La Deva şi Arad aveţi în calcul o asemenea măsură de preluare a spitalelor de acolo unde au apărut foarte multe…
Ludovic Orban: Deocamdată nu avem probleme de management, managementul existent acţionează, ia decizii, spitalele funcţionează. Dacă va fi necesar vom apela la orice fel de decizie, astfel încât să asigurăm funcţionarea normală a spitalelor.
Reporter: Se ia în calcul achiziţia de echipamente medicale pentru coronavirus, fără să se ţină cont de legislaţia cu privire la achiziţiile publice?
Ludovic Orban: În conformitate cu decretul de instituire a stării de urgenţă, Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, spitalele, conducerea spitalelor pot să apeleze la procedurile de achiziţie simplificată. Procedura, adică negociere fără publicare prealabilă a anunţului din...
Reporter: Există posibilitatea să recurgem la alte ţări, să cerem ajutorul altor ţări pentru a ne trimite medici în momentul în care România va atinge vârful epidemiei?
Ludovic Orban: Evaluarea noastră actuală, avem destui medici, destule asistente medicale, cadre medicale, iar perspectivele de evoluţie a epidemiei, scenariile pe care le-am pus suntem pregătiţi. Nu avem nevoie de aşa ceva în momentul de faţă, îmi puneţi nişte întrebări care nu e cazul, deocamdată abia ce am pus în dispozitiv linia a doua de aparăre, ca să spun, de tratare a pacienţilor cu COVID - este vorba de cele peste 35 de spitale care încep să primească. Ele sunt în curs de pregătire, de dotare, de înzestrare, astfel încât să avem capacitate deplină de a trata. De asemenea, ştiţi foarte bine că în metodologia legată de tratare s-a instituit şi această posibilitate de tratare, fie în spaţii distincte, cum sunt spaţiile de carantină, adică în spaţii de cazare a cazurilor uşoare, asimptomatice pot fi tratate nu neapărat în spital, ci pot fi tratate şi în alte locaţii. Sigur, există posibilitatea metodologică și de tratare la domiciliu, care este instituită. Deocamdată încercăm să evităm tratarea la domiciliu, pentru a feri familiile și cei apropiați de posibilitatea de infectare.
Reporter: Care a fost explicația pe care v-a dat-o ministrul sănătății pentru explozia, practic, a numărului de cazuri noi depistate în cursul zilei de ieri și dacă intrăm în scenariul 5?
Ludovic Orban: Nu este vorba de explozie...
Reporter: S-a dublat într-o singură zi.
Reporter: 445 de noi cazuri...
Ludovic Orban: Nu este vorba de o explozie, este vorba de o creștere semnificativă a numărului de cazuri. Urmărim cu mare atenție evoluția și, în mod clar, luăm toate măsurile care se impun, în funcție de numărul de cazuri care apar.
Reporter: Ministrul sănătății spunea ieri că au fost mai multe, pentru că s-au și făcut mai multe teste.
Ludovic Orban: Noi v-am spus că am crescut constant capacitatea de testare. De la începutul săptămânii viitoare vom depăși 3.000 de persoane testate zilnic. Capacitatea de testare a evoluat proporțional cu nevoia de testare. Există un protocol stabilit, care este și o recomandare a Comisiei Europene privitor la prioritățile de diagnosticare. Noi respectăm ad litteram acest protocol și asigurăm diagnosticarea persoanelor care trebuie diagnosticate, crescând constant capacitatea de testare.
Reporter: În privința tratamentului, există în momentul de faţă suficiente stocuri pentru spitale, pentru tratamente, pentru tratamentul pacienților /.../?
Ludovic Orban: În analiza pe care am făcut-o am discutat și de acest subiect împreună cu ministrul sănătății. Avem prevăzute, pe lângă stocurile care există astăzi, avem prevăzute intrări importante, în special pentru Kaletra și Plaquenil, care sunt utilizate în tratament. Avem în perspectivă achiziții și donații pentru a putea asigura tratarea pacienților care vor fi infectați sau care sunt infectați.
Reporter: De unde vin aceste donații? Mă refer la medicamente.
Ludovic Orban: Din mai multe destinații, de la țări care produc, de la cei care produc.
Reporter: Sunt țări sau persoane?
Ludovic Orban: Sunt fie achiziții, fie donații. Din fericire, beneficiem și de donații, un lucru care mă bucură.
Reporter: Ați discutat despre posibilitatea producerii de către producătorii români de medicamente a fabricării acestor pastile?
Ludovic Orban: Aici este vorba de existența substanțelor active pentru producerea lor. În măsura în care va fi capabil un producător român, noi vom sprijini. Dar deocamdată, din analiza livrărilor în viitorul apropiat pentru aceste medicamente care sunt necesare în tratare, vom avea suficiente stocuri pentru a asigura tratarea bolnavilor, indiferent de scenariu. Vă mulțumesc. O zi frumoasă!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe