Actualitate

Miercuri, 08 Ianuarie

Declarații de presă comune ale premierului Ludovic Orban și președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli

Galerie foto

 

[Check against delivery]

David Sassoli: Vă mulțumesc! Bună ziua! Mulțumesc domnului prim-ministru al României pentru această primă vizită la Bruxelles! Este o mare plăcere pentru mine, pentru noi, să ne cunoaștem, dar și să începem să lucrăm împreună. Trebuie ca împreună să facem eforturi pentru a da Uniunii Europeane capacitatea de a ține împreună atâtea interese naționale. Și interesele României coincid cu interesele Europei.
Această vizită este doar începutul colaborării dintre noi. Mulțumesc domnului prim-ministru și pentru invitația pe care mi-a adresat-o, să vin în vizită în România. Va fi o mare onoare pentru mine și sper să pot onora invitația în acest an.
Am discutat despre subiecte de ordin european, despre bugetul multianual al Uniunii Europene, în legătură cu care avem opinii convergente între noi, dar și despre nevoia de a profita de Pactul Ecologic European, pe baza unor criterii comune. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă. Pactul Ecologic trebuie să fie o ocazie de dezvoltare, de creștere economică și de creare de noi locuri de muncă. 
Am amintit, de asemenea, că poziția Parlamentului în legătură cu aderarea României la spațiul Schengen a fost adoptată de mult. Parlamentul sprijină din toată inima aderarea României la spațiul Schengen. 
Am început discuția noastră cu felicitări adresate domnului prim-ministru pentru numirea sa în funcție și pentru schimbările politice care au avut loc în România în ultima vreme și pentru noul parcurs al României. 
Mulțumesc pentru această primă vizită! Este doar un prim contact pe un parcurs de colaborare comun.

Ludovic Orban: Îi mulțumesc domnului președinte al Parlamentului European! Am avut astăzi o primă întâlnire. După cum bine știți, sunt la prima vizită oficială în calitate de prim-ministru, o vizită pe parcursul căreia am prevăzute întâlniri cu președintele Parlamentului, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și alți oficiali ai Uniunii Europene. 
I-am mulțumit domnului președinte al Parlamentului European pentru dezbaterea și rezoluția adoptată de Parlamentul European cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română. De asemenea, i-am prezentat evoluțiile din România, evoluții pe care noi le considerăm extrem de pozitive și care vor duce la o intensificare a dialogului la nivel European, la o îmbunătățire a colaborării și la o implicare mult mai activă din partea autorităților din România în procesul decizional european. Am abordat subiecte pe care noi le considerăm extrem de importante.
Domnul președinte al Parlamentului European a preluat această funcție într-o perioadă extrem de interesantă, plină de provocări, pe de o parte, Brexit-ul, pe de altă parte, adoptarea bugetului Uniunii Europene, exercițiul financiar multianual pe perioada 2021-2027 și, nu în ultimul rând, o cotitură în politica europeană, care este reprezentată de așa-numitul "Green Deal".
I-am prezentat domnului președinte al Parlamentului European punctele noastre de vedere atât cele referitoare la buget, cât și cele referitoare la la Green Deal.
În ceea ce privește bugetul, preocuparea noastră pentru o alocare extrem de importantă pentru coeziune, de asemenea, susținerea, în continuare, a agriculturii printr-o politică agricolă comună, care să asigure dezvoltarea în continuare a sectorului agricol.
În ceea ce privește Pactul Verde, am exprimat câteva puncte de vedere privitoare la necesitatea ca fiecare țară să beneficieze de dreptul de a analiza capacitatea de a atinge obiectivele care vor fi cuprinse în Green Deal și pentru ca mecanismul Fondului pentru o tranziție justă să permită fiecărei țări să poată susține costurile necesare pentru a atinge obiectivele care vor fi cuprinse în Green Deal. 
De asemenea, e foarte important, Parlamentul va fi acela care, practice, va dezbate, alături de celelalte instituții, mecanismul codeciziei, aproximativ de 40 de acte normative care vor fi necesare pentru aplicarea acestui Pact Verde și ne-am exprimat  preocuparea pentru ca tot ceea ce înseamnă măsurile prevăzute în Green Deal să nu afecteze competitivitatea Europei pe plan mondial, să nu afecteze capacitatea companiilor din Europa de a concura și de a se dezvolta pe piața mondială și de a permite, repet, fiecărei țări să poată să acceseze resursele necesare pentru atingerea obiectivelor stabilite în Green Deal.
David Maria Sassoli: Asta este și poziția noastră! Vă mulțumim foarte mult pentru această vizită! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe