Actualitate

Miercuri, 08 Ianuarie

Declarații de presă susținute de Bogdan Lucian Aurescu, ministrul afacerilor externe, la Bruxelles

 

 

[Check against delivery]

 

Bogdan Aurescu: Ministerul Afacerilor Externe, după cum cunoașteți, a urmărit cu atenție în ultima perioadă evoluțiile îngrijorătoare care au avut loc în Orientul Mijlociu. După cum ştiţi, după atacul asupra Ambasadei americane din Bagdad, România și-a exprimat ferm condamnarea sa față de această evoluție.

De asemenea, şi-a manifestat îngrijorarea profundă față de evoluțiile care au urmat acestui atac și respectiv măsurilor cu caracter preventiv și de protecție pe care Statele Unite le-au luat ulterior. De atunci însă, am constatat o serie de alte evoluții îngrijorătoare și o escaladare a tensiunilor, și mă refer aici, pe de o parte, la promisiuni ferme de retaliere directă sau prin intermediul unor "proxies". De asemenea, am văzut noi atacuri asupra facilităților coaliției anti-Daesh care acționează în Irak. În acest context, în ultima perioadă, de asemenea, am constatat rezoluția pe care Parlamentul irakian a adoptat-o pentru a cere părăsirea de către forțele militare străine a teritoriului irakian, ceea ce însă nu contribuie la o detensionare a situației, mai ales având în vedere că forțele coaliției împotriva Daesh au ca scop antrenarea militarilor irakieni pentru a răspunde provocării pe care o reprezintă Statul Islamic. În egală măsură, am constatat o declarație a Iranului prin care își dezangajează pe mai departe participarea la acordul cuprinzător privind Pactul Nuclear, ceea ce, de asemenea, nu contribuie la o evoluție pozitivă în acest dosar.

În acest context, atacurile cu rachete ale Iranului asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani și ai coaliției împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz și în niciun fel la reducerea tensiunilor în Irak și în regiune, şi, dimpotrivă, pot conduce la o  deteriorare suplimentară a situației de securitate din Irak şi din vecinătate. E vorba despre o posibilă deteriorare severă a acestei situații. Prin urmare, România reiterează ferm apelul său la dezescaladare şi, de asemenea, ceea ce putem să mai informăm este faptul că, așa cum a informat Ministerul Apărării, militarii români care fac parte din coaliţia împotriva Daesh nu au fost afectați de aceste atacuri, ceea ce este o veste bună. De asemenea, având în vedere că o serie de rachete au vizat și regiunea Arbil, unde se găsește o comunitate de aproximativ 180 de cetățeni români, prin Consulatul General al României de la Arbil, am putut confirma faptul că cetățenii români nu sunt afectați de aceste evoluții. Nu în ultimul rând, am urmărit cu atenție evoluțiile legate de prăbușirea avionului companiei ucrainiene care a avut loc lângă Teheran, am obținut lista de pasageri și putem confirma, potrivit datelor pe care le avem până în prezent, că nu există cetățeni români printre victimele acestui incident nefericit. Am exprimat condoleanțe pentru familiile victimelor acestui eveniment tragic. Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe