Actualitate

Marți, 07 Decembrie 2021

Declarații de presă susținute de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență

HOTĂRÂRE nr. 112 din 07.12.2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Anexa la HCNSU nr.112 din 07.12.2021, măsuri de prevenire și control a infecțiilor propuse a se aplica pe durata stării de alertă

Galerie foto

 

 

[Check against delivery] 

Raed Arafat: Bună seara! Acum câteva minute s-a încheiat votul din sesiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă și măsurile necesare a fi aplicate pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Este clar că situația noastră de acum este una mai bună decât acum 2-3 săptămâni. Astfel, după mai multe discuții, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă, pe care am să le explic și care vor modifica restricțiile care au fost până la acest moment.

În primul rând, se propune în cadrul acestei Hotărâri eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții. După cum cunoașteți, era limită ora 23.00, după care era circulația oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu sunt trecute prin boală, astfel, aceste interdicții se elimină.

Doi: Crește intervalul orar, de la 21.00 la 22.00 pentru toți agenții economici, care includ magazine, restaurante și toată activitatea economică care inițial, sau înainte, se închideau la ora 21.00 – acum ajunge la ora 22.00.

Se elimină obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise și rămâne limitată la spațiile deschise aglomerate, și anume, vorbim aici de stații de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri, ș.a.m.d., deci, acestea vor fi locurile unde se va mai purta mască în spațiile deschise, rămânând bineînțeles portul măștii în spațiile închise mai departe obligatoriu. Şi mai ales vorbim și de transportul în comun, unde rămâne portul măștii obligatoriu.

După care, permiterea accesului în mall-uri, magazine mari - inclusiv vorbim aici de cele care nu sunt esențiale - se va permite nu numai persoanelor vaccinate și trecute prin boală, dar și persoanelor care sunt testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore. La magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statusul de vaccinat, trecut prin boală sau testat, însă aceste magazine care sunt până la 200 mp vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent. De exemplu, aici, respectând o suprafață de 4 mp, la 200 mp pot fi simultan în magazin 50 de persoane.

Aceste magazine vor trebui să afişeze pe vitrină sau la intrare în magazin numărul maxim de persoane permis să intre, bineînţeles, purtând mască şi respectând regulile de sănătate publică, de protecţie sanitară, dar nu vor trebui la aceste magazine să prezinte certificate sau alte documente.

Toate activităţile care erau limitate până la 30% vor fi permise până la 50%, aici vorbim de cinematografe, teatre, activităţi sportive, care erau până la 30%, vor fi permise până la 50% , dar respectând regula de intrare pentru vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou, noaptea de 24 spre 25 decembrie şi 31 decembrie spre 1 ianuarie, nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcţionali operatorii economici, deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Totodată, la unităţile de cazare, unde nu există limită la capacitate, până acum erau doar permise pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate.

Acestea sunt modificările principale care vor fi propuse spre a fi adoptate prin hotărârea de guvern de mâine. Bineînţeles, în hotărârea de guvern de mâine pot surveni unele modificări în timpul discuţiilor în cadrul şedinţei de guvern. Voturile care s-au dat la această hotărâre de Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în final, propun către Guvern aprobarea acestor măsuri pe care vi le-am enumerat, mâine existând, cum am zis, şansa ca unele modificări să aibă loc sau să fie aprobate toate în forma asta şi să fie trecute prin hotărârea de guvern.

Mă opresc aici, dacă sunt întrebări, vă rog.

Reporter: De revelion vom putea participa la festivităţi în aer liber şi cu câţi participanţi?

Raed Arafat: Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: mască şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim.

Reporter: Iar în interior cum se vor organiza petrecerile, se va purta mască sau ce restricţii…?

Raed Arafat: Nu, la restaurant nu avem cum să purtăm mască, asta se ştie foarte bine, aşadar, capacitatea va fi de 50%, maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat.

Reporter: Petrecerile private, cum rămâne cu ele? Nunţile, botezurile se vor /.../

Raed Arafat: Aici au rămas, încă. La acest moment nu se permit, au rămas încă restricţionate.

Reporter: Vă mulţumesc.

Raed Arafat: Şi eu mulţumesc. Dacă mai sunt alte întrebări… Atât. Mulţumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe