Actualitate

Vineri, 22 Mai 2020

Declarații de presă susținute de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, și președintele Consiliului Director al ARB, Sergiu Oprescu

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Florin Cîțu: Bună ziua! Am avut astăzi o întâlnire între Guvern și sistemul financiar bancar, o întâlnire cu toți CEO ai sistemului bancar participanți la IMM Invest. Deși scopul inițial a fost să discutăm detaliile IMM Invest, am profitat de oportunitate și am discutat mai multe elemente importante pentru acest guvern în perioada următoare. În ceea ce privește parteneriatul dintre guvern și sistemul financiar bancar și o să le iau pe rând.
Referitor la IMM Invest - au rămas echipele tehnice să discute detaliile, dar în acest moment ştim foarte bine că programul, din punctul nostru de vedere, este un succes și veți vedea datele astăzi și în zilele următoare. Este un program care finanțează companiile din România în această perioadă dificilă, IMM-urile în special, companii care au nevoie de bani pentru investiții și capital de lucru. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a relaxa sau de a face toată această procedură să fie mai simplă, astfel încât banii să ajungă la cei care au nevoie cât mai rapid. Şi sunt sigur că am reușit după această întâlnire.
În același timp, am discutat despre celălalt program pe care l-am derulat, împreună cu sistemul financiar bancar și care este un succes deja, cel de amânarea a ratelor clienţilor la bănci. În acest moment, prin intermediul Ordonanţei 137 au beneficiat 152.000 de clienți ai sistemului financiar bancar, însumând cam 3,3 miliarde de lei totalul creditelor amânate, rate la bancă până la nouă luni de zile. Este un program care a funcționat foarte rapid, sistemul financiar bancar s-a mobilizat și foarte rapid a procesat toate datele. Ştiţi foarte bine că am prelungit oricum perioada de solicitare a datelor până la 15 iunie. Am învățat din acel program și ceea ce am învăţat în acel program folosim în IMM Invest ca şi aici să avem aceeași rată de succes.
Şi, în al treilea rând, am discutat despre programul de relansare a economiei în România, pentru că noi știm foarte bine că relansarea economică se face cu acest parteneriat cu sistemul financiar-bancar. Banii în economie ajung nu doar de la guvern sau modul prin care guvernul transmite bani în economie, se face și prin intermediul sistemului financiar-bancar, iar sistemul bancar are expertiza și are și canalele de a transfera acești bani către sectoarele performante. De aceea, o mare parte din programele pe care noi le vom implementa în viitor depind ca acest parteneriat să funcționeze și depind de sănătatea sistemului financiar-bancar. Chiar programul pentru companiile mari, care a fost într-o primă citire aseară în şedinţă de guvern, și acela va fi lansat, va avea nevoie de susținerea sistemului financiar-bancar.
O întâlnire foarte bună, o întâlnire zic eu importantă, care arată clar direcția în care mergem și o să și vedeți, astăzi am aflat și eu că este o întâlnire care n-am mai avut loc până acum la acest nivel, și veți vedea și rezultatele în perioada următoare. Mulțumesc.
Sergiu Oprescu: Bună ziua. În primul rând, dați-mi voie să spun că am fost extrem de bucuroși, ca reprezentanți ai sistemului bancar, pentru faptul că s-a organizat această întâlnire. Cum spunea și domnul ministru de finanțe mai devreme, este o întâlnire pe care, din experiența mea, nu am mai avut-o la nivel de CEO, de președinți executivi sau de președinți al băncilor comerciale din România, la un astfel de nivel în ultimii să spun 20 de ani. Deci este o întâlnire extrem de importantă din acest punct de vedere. A fost o întâlnire foarte bună. Am trecut în revistă programele care sunt în derulare în momentul de față, atât programul de moratoriu legislativ, de amânare la plată a ratelor care, după cum știți, produce deja efecte importante și ajută deja pe foarte multă lume pentru a-şi amâna, pe perioada în care sunt impactaţi de efectele acestei pandemii, ratele la bănci, dar bineînțeles am trecut în revistă și programul care tocmai este în plin proces de derulare, și anume programul IMM Invest, un program care este încă într-o fază incipientă din acest punct de vedere. Noi, ca sistem bancar, vedem cum el se dezvoltă și capătă amploare. Pe de altă parte, primele cifre care apar, în clipa de față, sunt cifrele, să spunem, de început, și anume cifrele care arată de fapt și de drept anclanşarea programului la nivelul sistemului bancar. Ce putem să spunem, din perspectiva sistemului bancar, este că acest program a solicitat dintr-o dată întreaga mobilizare a sistemului bancar din punct de vedere al resurselor pe care sistemul le are, astfel încât să putem să facem față la un val de solicitări. Vă dau un exemplu: probabil că ceea ce am primit acum, în decursul a unui interval de timp de o săptămână, o săptămână și ceva, este ceea ce primeam înainte într-un interval de timp de peste 6 luni de zile din punct de vedere al solicitărilor din partea societăților mici și mijlocii. Ca atare, sistemul bancar s-a organizat ca să aibă procese automatizate, astfel încât să poată da cât mai repede răspunsurile așteptate de clienți. Suntem într-un proces cu o dinamică, din punctul nostru de vedere, pozitivă care se va accentua în perioada următoare și care va produce rezultate.
Florin Cîţu: Mulțumesc domnului Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, mulţumesc tuturor celor care au fost astăzi la întâlnire și îi asigur de susținerea noastră și pe viitor! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe