Actualitate

Luni, 29 Martie 2021

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîţu

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună dimineața! În weekend sau săptămâna trecută, știți foarte bine am luat câteva decizii care au ca scop să ne ajute să trecem peste această perioadă de pandemie, să încetinească gradul de răspândire a virusului în rândul populației. Aceste măsuri sunt unice în Europa pentru că ele depind de gradul de incidență. Știți foarte bine că în toată Europa astfel de măsuri sunt luate unitar pentru întreaga țară. În România sunt luate măsuri în funcție de gradul de incidență, tocmai pentru că știm că există deja în societate o oboseală după un an de zile în care am combătut această pandemie, dar încă nu am trecut și este nevoie de încă un efort pentru ca împreună să trecem peste această perioadă. Am luat aceste măsuri pentru a încetini gradul de răspândire a virusului și pentru a ne permite să accelerăm campania de vaccinare. Așa cum am spus, în luna aprilie vom avea în plus 4,5 milioane de doze de vaccin, vom crește numărul de persoane vaccinate la 100.000 sau capacitatea de a vaccina la 100.000 de persoane zilnic și față de planul inițial, dacă acest calendar de livrare a vaccinurilor se păstrează, vom putea vorbi de o vaccinare a 10 milioane de cetățeni în luna august față de luna septembrie, deci am avansat lucrurile cu o lună, totul depinde de noi să mergem să ne vaccinăm. În același timp, am văzut în spațiul public și în special la cei de la PSD, la opoziția politică mesaje puțin confuze. Pe de o parte, acum câteva luni de zile ne spuneau că suntem prea relaxați și că România este singura țară din Europa relaxată, acum vin și ne spun că impunem restricții. Eu sunt pregătit să ascult și opinia specialiștilor din PSD, specialiștii nu au culoare politică. Lupta pentru sănătatea românilor nu are culoare politică, dar decât să dăm mesaje politice confuze în această perioadă, este momentul să stăm toți la masă cu specialiștii și să vedem care sunt cele mai bune soluții pentru români, pentru sănătatea românilor. Vă voi răspunde la întrebări.

Reporter: Veți menține aceste restricții în ciuda nemulțumirilor din stradă?

Florin Cîţu: Eu am spus de fiecare dată, știți foarte bine că sunt liberal, oamenii pot să protesteze atâta timp cât nu încalcă legislația în vigoare.

Reporter: Cum îi veți determina să țină cont de măsurile adoptate?

Florin Cîţu: Dreptul de a avea opinie în România rămâne, avem opinii diferite, pentru mine foarte important este să continue campania de vaccinare, este foarte important să găsim cele mai bune măsuri de a-i ajuta pe români, știți foarte bine că situația din spitale este să spunem foarte aglomerată, de aceea, luăm aceste măsuri. În acest moment pe acest lucru mă concentrez. Oamenii trebuie să respecte legea, toți trebuie să respectăm legea.

Reporter: Cei care au protestat azi noapte au încălcat deja legislația, vor fi sancționați pentru că se anunță proteste din nou?

Florin Cîţu: Îi înțeleg pe români că după un an de zile au obosit, toți am obosit, ne luptăm cu pandemia de un an de zile și am făcut toate eforturile. Am comandat doze de vaccin mai multe decât am avea nevoie pentru a ne asigura că, dacă este nevoie anul viitor, vom avea acest vaccin, dacă nu este nevoie, vom putea să exportăm, pentru că trebuie să ajutăm și populația din jurul României, nu este de ajuns să vaccinăm doar cetățenii români, dacă vrem să scăpăm de pandemie. Vom face toate eforturile și vom sta la masă cu oricine vine cu orice vine cu soluții pentru a-i ajuta pe români în această perioadă dificilă. Vă mulțumesc mult de tot!  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe