Actualitate

Duminică, 18 Aprilie

Participarea premierului Florin Cîțu la ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției

Galerie foto

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu după ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției

[Check against delivery]

Florin Cîțu: Bună ziua. Am venit, acum a devenit deja un obicei, să văd care este situația cu paturile de la terapie intensivă. Avem câteva vești bune. De joi și până astăzi, au fost operaționalizate încă 12 paturi la terapie intensivă, și la nivel național acum, în acest moment, sunt 20 de paturi libere. Totuși, situația pentru terapie intensivă rămâne tensionată, resursele pe care le alocăm trebuie să rămână în continuare mari. Este nevoie de acelaşi efort pe care l-am făcut şi acum, să-l continuăm, chiar dacă - și asta este partea bună - cifrele arată că rata de pozitivare a scăzut și scade în fiecare zi. Chiar și pentru București și orașele mari avem o rată a incidenţei, când vorbim de 3 la mie, în scădere în fiecare zi, ceea ce este un lucru bun, și sperăm să continue în același ritm. I-am asigurat pe cei din DSP-uri de toată susținerea mea. Am rugat inspecția din Ministerul Sănătății să meargă în fiecare județ dimineața în spitale să vadă exact numărul de paturi reale, ştiu că în Bucureşti se face acest lucru, dar ca să avem la ora 10:00, în fiecare zi, numărul de paturi reale, să știm exact cu ce lucrăm. O altă veste bună, zic eu, deși nu este la fel de bună ca la Cluj, Bucureștiul a ajuns la o rată de vaccinare de 20%, Ilfov aproape 18%. Lucrurile merg bine și putem, avem şansa să ajungem la 50% la sfârșitul lunii mai. Așa cum spuneam, trebuie să ne vaccinăm. Am aflat acum, eu credeam că la București o să fie primul centrul de vaccinare drive-thru. Înțeleg că este o competiție, și în țară, mai sunt câteva orașe, municipii care se pregătesc pentru acest lucru. Asta înseamnă că lumea înțelege importanța vaccinării. Vă stau la dispoziţie acum pentru câteva întrebări.
Reporter: Domnule premier, USR-PLUS va face mâine o desemnare pentru ministrul sănătății, spuneți-ne cum se va debloca situația.
Florin Cîțu: Aștept desemnarea ministrului sănătății de la USR-PLUS. Este un portofoliu care revine USR-PLUS. Până atunci, voi asigura interimatul și mă voi asigura că lucrurile vor funcționa în continuare foarte bine.
Reporter: Cum vedeți declarațiile privind numirea ministrului sănătății?
Florin Cîțu: Tot ce înseamnă discuții politice, vor avea loc la discuția din coaliţie, cu cele trei formațiuni politice.
Reporter: Va fi remaniat Cătălin Drulă? Aţi avut vreo discuţie cu el? A criticat dur decizia dumneavoastră și au fost şi alţi miniştri USR care au criticat modul în care ați gestionat situația.
Florin Cîțu: Am spus că eu nu comentez opiniile membrilor Cabinetului, v-am spus acest lucru şi înainte. Tot ceea ce pot să îi asigur pe membrii Cabinetului că, de fiecare dată, voi face o evaluare corectă, bazată pe ceea ce fac și nu pe ceea ce spun.
Reporter: Ați primit acele fișe din partea miniștrilor pe care trebuiau să le transmită, propria lor evaluare sau situația la zi a programului de guvernare?
Florin Cîțu: Nu de la toţi miniştri, v-am spus săptămâna trecută, o să vă spunem din nou mâine care sunt ministerele de la care am primit. Sunt câteva, nu mi le aduc aminte pe toate, sunt mai multe ministere, vreo cinci...
Reporter: Sunt cumva şi de la USR-PLUS?
Florin Cîțu: Sunt majoritatea de acolo.
Reporter: Domnule premier, aţi spus în urmă cu câteva zile că fiecare elev este responsabilitatea ministrului educației și că fiecare pacient e responsabilitatea ministrului sănătății. Cum comentați...
Florin Cîțu: ...ministerului...
Reporter: Cum comentaţi acel caz al bărbatului de 63 de ani asfixiat chiar de un polițist. Ar trebui domnul Bode să își dea demisia de onoare în acest caz sau vă gândiţi dumneavoastră să îl revocaţi?
Florin Cîțu: Acolo am cerut... am avut o discuţie cu domnul Bode, i-am cerut o anchetă foarte rapidă și i-am spus că vinovații trebuie să răspundă. Deja înțeleg că se ocupă de situaţie. Nu am încă toate informațiile în acest moment.
Reporter: Dle premier, doi dintre pacienții transferați ieri la Iași au murit. Am avut pacienți care au murit și în urma transferului la Spitalul Foișor. Ați avut o discuție cu specialiștii în așa fel încât aceste transferuri să se facă cu pacienți care suportă distanțe atât de lungi? Adică v-a explicat cineva până în acest moment de ce se întâmplă lucrul acesta?
Florin Cîțu: Am avut mai multe discuții despre cum se aleg aceste transferuri. De obicei este discuție și cu aparținătorii, dacă se transferă, cine se transferă, deci nu este chiar foarte simplu, dar, bineînțeles, vor analiza. Fiecare caz în parte este analizat, pentru a se vedea ce s-a întâmplat, de ce o persoană a decedat, dacă putea să fie transportată sau nu - toate cazurile acestea se analizează.
Reporter: O altă chestiune este legată de această mortalitate ridicată din terapie intensivă. De asemenea, avem mai puține cazuri, dar se moare mai mult în terapie intensivă. Ați avut discuții cu specialiștii din sănătate? Care este explicația?
Florin Cîțu: Am avut o discuție și acum, pentru că erau niște indicații la un moment dat, că s-a schimbat structura persoanelor care au decedat. Din ceea ce vedem noi în acest moment, sunt în continuare persoane peste 60 de ani care au decedat în urma infectării cu COVID, deci deocamdată în România nu vedem aceste modificări.
Reporter: Pentru că vorbim despre decese, v-aș întreba dacă până la urmă vă gândiți să trimiteți corpul de control sau să faceți verificări suplimentare la Ministerul Sănătății, după declarațiile lui Vlad Voiculescu cu privire la neconcordanțe între cele două platforme în care sunt înregistrate decesele la Ministerul Sănătății?
Reporter: Mai ales că STS a dat o reacție și susține că există un cod unic pentru fiecare pacient decedat de COVID, ei doar gestionează sistemul, este o problemă de date care vin pur și simplu de la instituțiile sanitare.
Florin Cîțu: Secretarului de stat Baciu i-am cerut ieri, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru, așa cum a fost informația care a apărut în presă,  care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există, deci nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura. Grup de lucru, care va trebui să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în guvern și după aceea putem să le prezentăm și noi.
Reporter: Fostul ministru a pus că se mermelesc datele. Cum comentați această afirmație? Cum adică se mermelesc datele?
Florin Cîțu: Nu comentez așa ceva.
Reporter: Dan Barna spunea că v-a trimis deja o  informare cu privire la această situație, la această problemă de metodologie. Ați primit o informare, ați discutat în ședința de guvern sau într-o pauză a ședinței despre acest subiect?
Florin Cîțu: Am verificat stenograma ședinței de guvern și nu este nicio informare în ședință de guvern, am verificat dacă de la Ministerul Sănătății a plecat vreun material către cabinetul premierului, nu a plecat niciun material, am verificat la registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătății sau de la vicepremier, nu există niciun material. Este posibil să fie pe drum.
Reporter: /…/
Florin Cîțu: Discuţiile mele private cu domnul vicepremier rămân private din punctul meu de vedere.
Reporter: Aş reveni puţin la situaţia paturilor de terapie intensivă. Ştim că aţi zis, în repetate rânduri, că trebuie ajuns la 1600 de paturi. La câte suntem?
Florin Cîțu: V-am spus că, de joi până acum, s-au adăugat 12 paturi. 20 la nivel naţional, libere. Nu am cerut cifra exactă, o să vă dau după aceea. Nu sunt 1600, încă.
Reporter: Suntem departe de aceast număr?
Florin Cîțu: Mai avem vreo 40 sau 50 de paturi, până la 1600 de paturi.
Reporter: Resursa umană pentru aceste paturi, aţi identificat-o?
Florin Cîțu Pentru paturile pe care le avem acum operaţionalizate, da.
Reporter: Și viitoarele?
Florin Cîțu: Cum vor apărea paturile, va fi identificată şi resursa umană, bineînţeles.
Reporter: Şi mai este o problemă în spitale, apropo de resursa umană. Unii manageri de spitale spun că nu pot face angajări pe perioadă nedeterminată pentru secţiile de terapie intensivă pentru personal medical medici, asistenţi şi infirmiere şi că ar fi o problemă de legislație. Ştiţi de acest lucru?
Florin Cîțu: Am avut o discuție. Acolo am văzut că unii dintre manageri au concursuri pe care le-au pornit, dar nu vin oameni. Deci, vom vedea dacă legislația este problema. Și dacă este legislația, vom relaxa în așa fel încât să se poată face aceste angajări.
Reporter: Legat de finanţarea de la ATI, vă rog frumos, cei de la Societatea Română de ATI spun că este o finanţare cu 65% mai puţină decât anul trecut şi fac solicitări pentru mărirea bugetului, anul acesta.
Florin Cîțu: Da, trebuie să văd exact cum a fost construit bugetul. În acest moment, este o trimestrializare a bugetului. Voi cere aceste informaţii. Până acum nu m-am ocupat de acest minister, așa că nu am exact informaţia dumneavoastră.
Reporter: V-ați întâlnit cu preşedintele Iohannis, în ultimele zile?
Reporter: După toate cele care au fost declarate în ultimele zile, în opinia dumneavoastră, coaliția poate merge mai departe cu echipa de miniștri pe care o are în acest moment în Cabinet?
Florin Cîțu: Bineînţeles. Coaliţia poate merge mai departe. Coaliţia este acolo să guverneze. Cred că trebuie cu toții să înțelegem că este o diferență între actul politic, ceea ce se întâmplă în Parlament și actul de guvernare.
Reporter: Şi sunteţi de acord cu un protocol nou, la nivelul coaliţiei, astfel încât să fie consultați restul partenerilor de coaliţie, înainte ca dumneavoastră să folosiţi prerogativa constituţională, până la urmă, de a demite sau a propune o revocare din funcţie a unui ministru?
Florin Cîțu: Eu vă pot spune ce v-am spus de fiecare dată: voi exercita această funcţie de premier aşa cum spune Constituţia României, de fiecare dată. Mulţumesc mult de tot!
Reporter: Ludovic Orban spunea ieri că un ministru care îşi atacă premierul trebuie să își facă bagajele. Sunteți de acord cu această declarație?
Florin Cîțu: Este o declaraţie foarte bună a domnului preşedinte.
Reporter:O temere în rândul miniștrilor USR, şi anume că de fiecare dată când poate fac un atac, o critică la adresa dumneavoastră, să nu aibă aceeași soartă ca Vlad Voiculescu.
Florin Cîțu: Revin la ceea ce am spus mai devreme: îi asigur pe membrii Cabinetului că opiniile lor personale sunt opiniile lor personale, îi voi evalua de fiecare dată pentru ceea ce fac și nu pentru ceea ce spun că fac. Mulţumesc mult de tot!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe