Actualitate

Joi, 06 Mai

Conferință de presă susținută de premierul Florin Cîțu, la Prefectura Constanța

Galerie foto

 

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Mulțumesc organizatorilor pentru acest eveniment. Am venit special astăzi, aici, pentru că vreau să pregătim cât mai bine acest sezon estival. E foarte important pentru noi și pentru mine, în special, pentru că după un an de zile de pandemie, vreau să arătăm că putem să redeschidem în această vară sezonul estival, în siguranță. După discuția pe care am avut-o astăzi cu reprezentanții industriei, am încredere că așa va fi. Au venit cu câteva soluții foarte-foarte inovative şi foarte interesante. Avem susținerea industriei și pentru campania de vaccinare, ceea ce era foarte important.

Am înțeles cu toții că pentru a avea un sezon de succes, în această vară, în România, pe litoral, trebuie să lucrăm împreună și de asta sunt astăzi aici să îi asigur pe toți de susținerea mea. Am vorbit despre propunerile pe care le-am făcut pentru comitetul interministerial de mâine, unele dintre ele chiar vizează exact direct industria turismului și industria turismului de pe litoral - deja unele dintre ele le știți, sunt prezentate în spațiul public - să putem să fim pe litoral, pe plajă fără mască, să putem să fim la restaurant cu capacitate maximă în anumite condiții, la hotel la fel, la capacitate maximă în anumite condiții și multe altele. Am discutat mai multe măsuri. Din partea industriei am primit propuneri și soluții, soluții foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuție în comitetul interministerial, și promisiunea mea este că vom avea aceste soluții aprobate la timp, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare și, bineînţeles, a doua etapă de la 1 august. Toată lumea a înțeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie.

Am avut o discuţie și cu reprezentanți ai evenimentelor, în special cele de pe litoral, la fel propuneri și soluții pe care le luăm în calcul în două etape, redeschidere în două etape de la 1 iunie - un anumit prag de relaxare, și de la 1 august - al doilea prag de relaxare.

Dar foarte important, mă bucură susținerea reprezentanților industriei pentru campania de vaccinare.

Este clar că am înţeles cu toţii, şi aici avem şi un semn, o campanie, "Locaţie sigură. Noi ne-am vaccinat", un semn care va fi pus în acele locaţii unde personalul este deja vaccinat, este o locaţie sigură. Sper să avem acest semn în toate locaţiile din litoralul românesc.

I-am asigurat de toată susţinerea mea, sunt aici şi voi fi mai des pe litoral. Înţeleg că în ultimii câţiva ani de zile prim-miniştrii n-au prea venit pe litoral, am spart eu gheaţa, sunt aici şi voi fi aici şi în perioada următoare pentru a susţine turismul românesc în această vară. Sunteţi mai mulţi, aşa că o să iau o întrebare de la fiecare, maxim două. Mulţumesc!

Reporter: Bună ziua, domnule premier! Aş vrea să vă întreb cum se va face diferenţa între clienţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, în contextul în care s-ar putea redeschide restaurantele şi hotelurile la o capacitate de 100%, însă numai în cazul persoanelor care sunt vaccinate cu ambele doze.

Florin Cîţu: Dvs. aţi spus mai multe elemente acolo. Deocamdată, este o propunere pe care o discutăm în Comitetul interministerial. Vom avea soluţii de la cei de la INSP. S-ar putea să existe şi acele aplicaţii. Să o luăm mai simplu, se poate verifica dacă persoana este vaccinată în aplicaţiile pe care le avem cu un simplu CNP, deci se poate verifica foarte uşor. Ne gândim să facem lucrurile mult mai simplu, avem timp până la 1 iunie să găsim soluţii. Întâi să vedem care va fi forma pe care o vom avea acceptată în Comitetul interministerial pentru a redeschide restaurantele.

Reporter: Aşadar, va exista o aplicaţie, să înţelegem, sau cum s-ar face acest triaj?

Florin Cîţu: Nu ştiu sigur, este ceea ce cred eu că s-ar putea face. Deocamdată, este foarte uşor să verificăm dacă cineva este vaccinat prin simplul CNP în aplicaţia pe care deja o avem.

Reporter: Şi voiam să vă întreb dacă aceste relaxări vor avea loc doar în contextul în care vorbim despre cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie.

Florin Cîţu: Acesta este obiectivul şi încercăm să avem spre cinci milioane de persoane vaccinate ca să putem să avansăm relaxarea.

Reporter: Bună ziua, domnule premier! Aţi spus mai devreme că deschiderea sezonului estival se va face în două etape, pe 1 iunie şi 1 august. Vă rog să-mi spuneţi, dacă puteţi, care vor fi pentru 1 iunie măsurile minime sau maxime de relaxare. Mulţumesc!

Florin Cîţu: Cred că pentru 1 iunie putem să vorbim deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă, deci aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie, o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Dar cred că această condiţie minimă putem deja să o anunţăm, fără mască pe plajă începând de la 1 iunie.

Reporter: Concret, ne puteţi spune dacă aţi discutat despre posibilitatea ca evenimentele private de tipuri nunţi, botezuri, să fie reluate de la 1 iunie şi aici, pe litoral?

Florin Cîţu: Este o propunere pe care am făcut-o pentru Comitetul Interministerial, va fi discutată mâine. Am anunţat-o şi astăzi, aici, pe litoral, pentru evenimente private. Vedem după discuţia cu INSP şi Ministerul Sănătăţii cum va arăta forma finală, dar este ceea ce eu propun şi vedem cum va arăta după aceea.

Reporter: Şi, dacă îmi permiteţi, o întrebare pe alt subiect. Este vorba despre ministrul Economiei, care a cerut Parlamentului amânarea unor dezbateri importante, este vorba despre o lege care a trecut prin Guvern, ştim că ministrul era prezent la acea şedinţă de guvern, privind adoptarea legii pentru reţelele 5G. Aţi discutat, cumva, cu ministrul, de ce a luat o astfel de decizie, până la urmă? Mulţumesc!

Florin Cîţu: Nu. Şi mă suprinde o astfel de decizie. Nu ştiam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm şi clar: am aprobat un proiect de lege în Guvern şi l-am trimis şi în Coaliţie. Decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament, cât mai rapid. Nu am avut această discuţie cu ministrul Economiei, o să o am. Nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România.

Reporter: Bună ziua, domnule premier. Aţi pomenit înainte despre redeschiderea evenimentelor, aici, pe litoral. În opinia dumneavoastră, cele două mari evenimente din această vară - Neversea şi Untold - vor avea loc?

Florin Cîţu: Eu aşa sper şi aşa vreau. Dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie. Putem să vorbim de o fază ulterioară. Şi cred că, atunci când vorbim de aceste evenimente mari, ar trebui să ne gândim că nu se vor întâmpla de la 1 iunie, ci vor avea loc mai aproape de 1 august sau după 1 august.

Reporter: Evenimente mai mici decât cele precum Untold sau Neversea, ar putea avea loc, de la 1 iunie, cu număr limitat de persoane, vaccinate eventual, şi până la ce oră ar putea să se desfăşoare astfel de evenimente, precum şi programul operatorilor economici, dacă de la 1 iunie ar putea fi prelungit?

Florin Cîţu: Da, aici, va fi o discuţie referitoare la programul operatorilor economici, tot în Comitetul Interministerial. Vedeţi, aici trebuie să ne uităm puţin şi cum evoluează pandemia şi rata de vaccinare. Avem - este clar din punctul meu de vedere - , o legătură directă între rata de vaccinare şi evoluţia pandemiei; cu cât avansăm vaccinarea, se vede clar că putem să ne gândim la o atenuare a efectului pandemiei. În ceea ce priveşte programul operatorilor economici, voi pune pe masă și această propunere pentru Comitetul Interministerial şi vedem care vor fi soluţiile. Dar, după 1 iunie, putem să ne gândim în direcţia aceasta. În România, dacă ne uităm astăzi, nu mai este niciun judeţ în zona roşie, majoritatea sunt în zona verde, sunt sub 1,5 la mie, deci putem să ne gândim la o relaxare.

Reporter: Şi vă întrebam și despre evenimentele cu un număr mai mic de participanți decât cele mari, cum este NEVERSEA-ul.

Florin Cîţu: SUMMER WELL sau care, că nu ştiu care din ele?

Reporter: Concerte pe plajă, de exemplu.

Florin Cîţu: Discutăm de toate. Nu știu, în acest moment nu am detalii ca să vă spun.

Reporter: Buna ziua! Spuneți-ne, vă rog, ce trebuie să facă autoritățile locale de pe litoral, de la 1 iunie? Mulțumesc!

Florin Cîţu: Vor trebui să observe regulile pe care le aprobăm prin CNSU şi prin Comitetul Interministerial. Repet, da, vom avea această măsură de a nu purta mască pe plajă, dar ea vine cu anumite condiții. Aceste condiţii vor fi: o distanțare pe care o vom agrea, între șezlonguri, de exemplu, și asta va trebui să fie observată de autoritățile locale, că se respectă.

Reporter: Vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că România va semna un acord cu Ungaria în privința recunoașterii certificatelor de vaccinare. Am fi primii din Uniunea Europeană. Cum se va întâmpla asta și ce veţi spune la Bruxelles?

Florin Cîţu: Nu știu dacă se va semna. În acest moment, noi recunoaștem certificatele de vaccinare din Ungaria, Ungaria le recunoaște pe ale noastre. Aici este o discuţie a Ministerului Afacerilor Externe, dacă este nevoie neapărat să semnăm un acord sau nu.

Reporter: Bună ziua!  Cât despre declarațiile pe propria răspundere pentru circulația pe timp de noapte după ora 22:00, s-a discutat ceva?

Florin Cîţu: Deocamdată nu s-a discutat. Sunt propuneri-cheie pentru Comitetul Interministerial, să vedem dacă mai este nevoie de ele sau nu sau în ce condiții este nevoie de ele.

Reporter: Bună ziua, domnule premier! În acest moment, din Mamaia Nord până la Cazino Mamaia nu se va amenaja nici un beach bar, nu vor fi șezlonguri. Se ia în considerare o predare a plajelor mai devreme de 1 iulie? Mă refer la cele extinse.

Florin Cîţu: S-a discutat şi acest şi astăzi, aici. Ştiu problema. Sper să se găsească o soluție compromis. Este vorba de luna iunie în care ar putea să fie această situație în care nu se pot da în folosință... Sau, nu se poate da în folosinţă partea nouă de plajă care a apărut. Vom avea discuţii... Am avut o discuţie cu domnul Tánczos Barna, am avut o discuţie cu domnul primar Virgil Chiţac, sper să găsim o soluție de compromis pentru luna iunie;  după aceea, lucrurile vor intra în normal, după 1 iulie.

Reporter: Bună ziua! Aș vrea să vă întreb în ce stare este ancheta în cazul ursului ucis? Ce ați cerut de minister şi dacă luați în calcul să schimbați regulile în ceea ce privește vânătoarea, având în vedere ceea ce s-a întâmplat?

Florin Cîţu: Voi putea să fac declaraţii după ce am rezultatele anchetei. În acest moment, nu am nicio informaţie în plus faţă de ceea ce mi-a dat ieri Ministerul Mediului. În acest moment, nu am nimic altceva.

Reporter: Bună ziua. Voiam să vă întreb, în eventualitatea în care vor fi restricţii pentru persoanele nevaccinate la diverse evenimente pe litoral, credeţi că România ar putea risca să atragă şi nişte sancţiuni din cauza nerespectării drepturilor omului?

Florin Cîţu: Vom vedea atunci, dar nu cred că vor exista discriminări în acest sens. Propunerile pe care le facem noi sunt propuneri pe care le-am văzut şi în alte ţări, care au deja o rată avansată de vaccinare. Ele sunt propuneri pe care le-am văzut şi în Israel, acolo erau și cu penalități; noi nu facem așa ceva. Eu aş vrea să înțelegem propunerile noastre în contextul campaniei de vaccinare, în contextul soluțiilor pe care noi le oferim. Trebuie să înțelegem că vaccinarea e singura soluție Nu există altă soluție. La un moment dat, bineînțeles, vom ajunge la cele 10 milioane de persoane vaccinate, vom putea redeschide, dar, în acest moment, avem vaccin, nu se mai stă la coadă, de mâine ne putem vaccina fără să facem programare. Există un maraton de vaccinare în București, există în toată țara. Nu avem nicio scuză să nu ne vaccinăm și să putem să ne reluăm viața pe care o aveam înainte de pandemie.

Reporter: Bună ziua, domnule premier. Aş dori să vă întreb, tot în contextul vaccinării, dacă vecinii sârbi oferă câte 25 de euro pentru fiecare persoană vaccinată, luați în calcul să îi remunerați și pe români, românii care se vaccinează bineînțeles?

Florin Cîţu: Am văzut că există soluții cam peste tot în lume. Eu cred că cea mai bună soluție este ceea ce oferim noi: revenirea la o viață normală; asta vrem cu toții, să revenim la o viață normală. Este ușor să aloci niște bani de la buget. Am alocat bani de la buget pentru a impulsiona medicii de familie și nu a funcționat foarte bine, până în acest moment. Așa că nu cred că - aşa văd eu lucrurile - nu cred că astfel de măsuri funcționează. Cel mai bine funcționează să ne gândim că mergem iarăşi la concerte, să ne gândim că am venit pe litoral și stăm fără mască, că mergem în restaurante, că putem să călătorim, să revenim la viața pe care o aveam înainte. Din punctul meu de vedere, cea bună motivație este să ai o viață normală, să nu mai trebuiască să circulăm noaptea cu declarație pe proprie răspundere și aşa mai departe. Putem să facem acest efort bugetar, dar eu nu cred că este nevoie. Cred că, în România, împreună, vom învinge această pandemie.

Reporter: Şi permiteţi-mi să vă mai întreb: ce mesaj aveți pentru cei 57 de pacienți, care așteaptă un transplant la Spitalul Foișor?

Florin Cîţu: Nu știu această situație. O să cer informații la Ministerul Sănătății despre această situaţie. Chiar nu știu, în acest moment.

Reporter: Ţinând cont că în judeţul Constanţa doar 77 de medici din 370 au fost de acord să efectueze vaccinarea în cabinetele medicale, ce soluţii găsiţi ca să-i atrageţi să se alăture campaniei de vaccinare şi, în acelaşi timp, dacă puteţi să spuneţi dacă se vor adopta până la urmă certificatele verzi în România?

Florin Cîţu: Certificatele verzi ale UE?

Reporter: Da.

Florin Cîţu: Tot ce este directivă europeană se va aproba, dacă este o directivă europeană, va trebui să o aprobăm. Ceea ce vreau eu să fac este ca, în România, să n-avem nevoie să le folosim şi să putem să avem o rată de vaccinare de succes, să putem să mergem fără ele în România, asta mă interesează pe mine. Pe mine mă interesează turismul românesc, mă interesează ce faem noi în România, să redeschidem România, să fie bine în România.

Reporter: O întrebare: ce aţi vrut să spuneţi când aţi declarat că la EURO vor intra doar cei vaccinaţi? V-aţi referit la campionatul mondial?

Florin Cîţu: Aceasta a fost propunerea pe care am primit-o de la UEFA pentru spectatorii care vor fi în stadion, să fie doar persoane vaccinate. Aceasta a fost soluţia pe care ne-a trimis-o UEFA.

Reporter: Pe care o agreaţi?

Florin Cîţu: Da, sunt de acord cu ea.

Reporter: Şi doi, există deja companii mari, cel puţin în zona litoralului care îşi obligă angajaţii să se vaccineze, în sens contrar, va urma concedierea. Cum priviţi această decizie?

Florin Cîţu: Am vorbit şi aici despre acest lucru. Căutăm soluţii să vedem cum... Au venit câteva soluţii pentru cei care nu vor să se vaccineze, dar le vom discuta în Comitetul interministerial.

Reporter: Bună ziua, domnule premier. În contextul campaniei de vaccinare şi de promovare a mesajului către opinia publică, cum comentaţi poziţia Arhiepiscopiei Tomisului, respectiv a IPS Teodosie, vizavi de campania de vaccinare, care intră în antiteză cu ceea ce spune BOR-ul?

Florin Cîţu: Eu apreciez poziţia BOR de susţinere a campaniei de vaccinare ca un mesaj de responsabilitate.

Reporter: Bună ziua! Aş vrea să vă întreb dacă în discuţiile pe care le-aţi avut cu reprezentanţii industriei ospitalităţii aţi luat în considerare şi un plan de ajutorare a acestui segment, pentru că sunt probleme, într-adevăr, cu găsirea de oameni calificaţi care să lucreze în sistem. Iar odată cu relaxarea lucrurilor în Europa, foarte mulţi vor pleca.

Florin Cîţu: Eu sper să rămână şi sper ca oferta noastră să fie cea mai bună şi să vină şi alţii în România, în această vară, pe litoral. De aceea, vrem să deschidem cât mai repede sezonul estival. Am discutat soluţii şi pentru susţinere. Ştiţi foarte bine că sectorul a fost scutit de impozitul specific pe un an de zile, a fost această măsură prelungită. Au fost câteva discuţii şi despre scheme de motivare în ceea ce priveşte salarizarea. Discutăm, dar sunt câteva anomalii. Înţeleg că, în Constanţa, sunt 15.000 de persoane care nu găsesc un loc de muncă şi, totuşi, industria hotelieră are nevoie. Undeva să vedem cum sunt lucrurile, să vedem cum putem să-i ajutăm să se unească nevoia cu cererea.

Reporter: Mulţumesc.

Reporter: Încă o întrebare. Domnule premier, aveţi în calcul scoaterea restricţiei privind gradul de ocupare la hoteluri, în loc de 70% să rămână la liber, până la 100%?

Florin Cîţu: Bineînţeles, dar trebuie să fie persoane vaccinate.

Reporter: Încă o întrebare. Este discriminare să laşi doar oamenii vaccinaţi în restaurant?

Florin Cîţu: Revin la ceea ce am spus mai devreme. Vrem să revenim la normalitate, să avem situaţia în care nu trebuie să mai avem aceste discuţii. Şi putem să ajungem la această situaţie, când ne vom vaccina cu toţii. Nu există altă soluţie, să ştiţi, şi nu este numai România în situaţia asta. Faptul că există un certificat verde sau că Europa vrea să introducă un certificat verde, tocmai asta arată, că sunt beneficii pentru persoane care se vaccinează, sunt beneficii de a călători dintr-o ţară în alta. Eu vreau să nu avem acest certificat, vreau să putem să fim liberi, fără să avem birocraţie. De aceea, trebuie să ne vaccinăm. Nu există altă soluţie, să ştiţi. Mulţumesc mult de tot.

Reporter: O singură întrebare, domnule premier. Aţi spus mai devreme că Bulgaria, dacă am înţeles bine, recunoaşte aceste certificate verzi...

Florin Cîţu: Era vorba de Ungaria.

Reporter: De Ungaria, scuzaţi-mă.

Florin Cîţu: Noi ale lor, şi ei ale noastre.

Reporter: Exact. Celelalte ţări membre UE când vor lua în considerare acest lucru, pentru a putea călători, pentru că, deocamdată, nu iau în considerare? Mulţumesc.

Florin Cîţu: În România, există această adeverinţă de vaccinare, care are un cod unic. Noi recunoaştem adeverinţe de vaccinare şi din alte ţări din UE, nu văd ce le-ar opri pe alte țări să recunoască şi pe ale noastre. Mulţumesc mult de tot! Mulţumesc, apreciez. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe