Actualitate

Vineri, 09 Aprilie

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu

[Check against delivery]

 

Reporter: Am văzut ieri declarația ministrului Voiculescu, am văzut că nu cunoștea conținutul unui ordin de ministru, chiar dacă nu a fost scris de domnia sa. Întrebarea ar fi următoarea: ne reamintim că i-ați cerut un raport pentru a vedea cum a gestionat, cum a luat acele măsuri pentru a preîntâmpina valul trei al pandemiei. Cum arată acel raport, ce a făcut în contextul în care am văzut că nu cunoaște nici măcar un ordin de ministru.

Florin Cîțu: În primul rând, vreau să arăt iar că Vinerea Verde funcționează, merge, și încurajez toți românii să meargă la birou, pe cât se poate, pe jos sau cu transportul în comun. Dacă avem o campanie de vaccinare de succes – ceea ce eu sunt sigur că vom avea – cu siguranță vom putea să scăpăm și de măști în curând și să fie totul mult mai relaxant.

În ceea ce privește declarațiile colegilor mei, am văzut că a făcut o declaraţie, apoi a venit şi şi-a cerut scuze. Am discutat cu el, voi mai discuta. A avut o conferinţă de presă după prezentarea raportului în şedinţa de Guvern, a prezentat din raport şi, de atunci, după cum ați văzut, vine în faţa dumneavoastră aproape săptămânal cu declaraţii de presă; va veni şi în continuare cu declaraţii de presă, săptămânal.

Reporter: Declarațiile de presă nu înseamnă că vin și cu declarații, după cum am văzut. Cum a gestionat pandemia și cum gestionează un ministru pandemia dacă nici măcar nu cunoaște documentele care fac referire la pandemie?

Florin Cîțu: Încă gestionăm pandemia, nu s-a terminat, vom trage linie la final. Eu zic că, aşa cum arată acum, lucrurile se îndreaptă spre bine; am avut o perioadă mai dificilă, dar măsurile luate şi în februarie, şi acum, văd că au dat rezultate. Dacă ne uităm la toţi indicatorii, aproape toţi indicatorii arată o îmbunătăţire, de aceea   regulile rămân valabile în această perioadă. Dar, am spus că vreau de la 1 iunie să relaxăm aceste condiții în două etape  - 1 iunie şi apoi sfârşitul lunii iulie, când vom avea 10 milioane de persoane vaccinate; să revenim la normal şi la normal înseamnă să revenim la viaţa de dinainte, fără restricţii, fără mers noaptea, fără măşti ș.a.m.d. Trebuie să ne vaccinăm ca să ajungem în această situaţie.

Reporter: Ce le transmiteți românilor care nu și-au putut îngropa rudele creștinește, care au primit un sicriu închis, cu oamenii decedați care nu au putut fi îmbrăcați. Ce le transmiteți?

Florin Cîțu: Acelea au fost regulile aprobate anul trecut, reguli care au fost luate într-un moment dificil, nu știa nimeni care era pandemia. De atunci, s-au schimbat multe lucruri, de aceea, anul acesta sărbătorim Paștele și am putut relaxa condițiile pentru  Paște, de aceea luăm alte măsuri. Am învățat într-un an de zile ce înseamnă acest virus, cum putem să trăim cu acest virus și, bineînțeles că ce învățăm în fiecare zi, punem în legislația în vigoare.

Reporter: Îl demiteți pe Vlad Voiculescu?

Reporter: Din categoria ”românii trebuie să știe”, ce s-a întâmplat cu acea verificare făcută de Corpul de Control? Urma să fie făcut public un raport.

Florin Cîțu: Corpul de Control va face acest lucru, știu că ancheta se finalizează în aceste zile. Vă rog că luați legătura cu Corpul de Control.  Cu siguranță ei vor avea cuvântul final. Știu sigur că azi sau chiar ieri, a fost finalizat raportul și atunci putem să avem o concluzie.

Reporter: Aș mai avea o întrebare referitoare la restricțiile de sărbători.

Florin Cîțu: Care restricții? L-am relaxat…

Reporter: Da, am văzut că au fost ridicate aceste restricții.

Florin Cîțu: Tocmai de aceea vă spuneam că am învățat despre virus și știm mai mult acum și, de aceea, anul acesta putem să ne bucurăm… nu numai pentru creștin-ortodocși, ci pentru toate cultele, inclusiv pentru musulmani, anul acesta sunt alte condiții. Deci, am învățat și, din ceea ce știm acum, putem să conviețuim cu acest virus, cel puțin până terminăm campania de vaccinare.

Reporter: Îl mai susțineți pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu?

Florin Cîțu:  La șase luni se face evaluarea. Haideți să așteptăm evaluarea, la jumătatea anului.

Reporter: V-a dezamăgit reacția lui de ieri?

Florin Cîțu: Nu pot să am opinii personale aici. Eu mă uit la performanța miniștrilor și vom discuta după șase luni de zile, când avem rapoartele despre activitatea tuturor miniștrilor, ce au făcut la Ministerul Sănătății, la Ministerul Muncii, la Ministerul Finanțelor ș.a.m.d. Toți miniștrii vor fi evaluați. Știți foarte bine că în ședința de guvern de data trecută am spus că mai sunt 9 ministere care trebuie să trimită fișele de evaluare.

Reporter: Care sunt acele ministere care au întârziat cu fișele de evaluare?

Florin Cîțu: Nu le știu pe dinafară acum, dar vor fi în următoarea ședință de guvern. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe