Actualitate

Vineri, 01 Octombrie 2021

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu

Galerie foto

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Florin Cîţu: Bună ziua! În primul rând vreau să transmit și eu condoleanțe familiilor îndoliate după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Am ținut în permanență legătura cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Sănătății, cu autoritățile locale, pentru a mă asigura că pacienții sunt transferați la spitalele din zonă. Este de neacceptat să se întâmple aceste lucruri, o astfel de tragedie în spitalele din România și este o realitate pe care, începând din acest an, încercăm să o modificăm după 20-30 de ani de zile în care nu s-a făcut aproape nimic pentru sistemul de sănătate din România. În ceea ce servește cazul incendiului, nu mă voi pronunța în acest moment, așteptăm informațiile și vom vedea exact ce s-a întâmplat. Așa cum am cerut Ministerului Sănătății, de câteva săptămâni să pregătească valul 4, de fapt acum câteva luni să pregătească valul 4, am cerut acea anchetă pentru a vedea cum a fost pregătit valul 4, în acest moment este important ca Ministerul Sănătăţii să se uite exact care sunt soluțiile pe termen scurt, imediat, ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Ştiţi foarte bine că este o presiune pe sistemul de sănătate în această perioadă pe termen scurt și așteptăm măsurile ca această presiune să fi redusă. În același timp, bineînțeles, am pus întrebarea și aștept răspunsul de la specialiști dacă această tragedie putea să fi evitată.

Bineînţeles, pe termen mediu, este foarte important ca tot ceea ce avem în Planul Național de Redresare şi Reziliență să fie implementat, pentru a avea un sistem sau o infrastructură spitalicească modernă, care să facă față tuturor situațiilor. Așa cum am spus, am cerut acea anchetă la Ministerul Sănătăţii, am vrut să văd cum s-a pregătit valul patru, mai ales când e vorba de paturile ATI. Voi avea rezultatele, înțeleg, în acest weekend sau luni și le voi prezenta. Deja știm că am intrat în acest val patru cu un număr insuficient de paturi ATI. Ceea ce vedem astăzi este că nici secțiile ATI nu au fost pregătite pentru valul patru. Mai mult, a existat acel raport după tragedia de la Piatra Neamț. Există o evaluare și aș vrea ca Ministerul Sănătăţii să prezinte situaţia public şi să arate cum au fost implementate acele măsuri din raportul respectiv și ce soluții au fost luate pentru fiecare secție ATI.

În ceea ce priveşte astăzi informaţiile pe care le am eu, am luat două decizii: în primul rând, l-am sunt pe domnul primar al Constanței, Virgil Chițac, și am cerut să o demită din funcție pe doamna manager a Spitalului de Boli Infecțioase. În același timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS, care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare și era în atribuțiile domniei sale să facă evaluări și în ceea ce priveşte acreditările spitalelor din România, mai ales că la acest spital din Constanța avem mai multe nereguli pe care le-am descoperit în acest moment - este vorba de Agenţia Națională de Management al Calității în Sănătate. Erau mai multe nereguli, dar, revenind, am observat că domnia sa, domnul preşedinte, nu a făcut nicio evaluare din momentul în care a luat președinția acestor spitale, nu a făcut o evaluare fizică, nu a mers la spitale cu evaluatorii şi s-a bazat doar pe declarații pe propria răspundere a managerilor de spitale. Ultimul ordin care arată un program pentru evaluarea spitalelor a fost semnat în decembrie 2020, s-a încheiat acel program, dar noul președinte nu a făcut acest lucru. Eu îl demit pe domnul preşedinte pentru că este în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi pot să fac acest lucru. Arată clar că nu şi-a dus la îndeplinire atribuțiile pe care le-am dispus în ceea ce priveşte pregătirea valului 4. Mă aștept la aceeași intransigență de la Ministerul Sănătății sau orice altă instituție care avea atribuții în pregătirea valului patru şi nu a făcut-o. Vom avea, repet, rezultatele anchetei de la Ministerul Sănătății în aceste zile, iar cei responsabili pentru că nu au pregătit valul 4 vor plăti indiferent de funcția pe care o dețin acum ori au deținut-o la Ministerul Sănătății.

Acestea sunt informațiile pe care le am eu în acest moment. În continuare așteptăm mai multe informații, ancheta ştiţi că este în derulare. Pentru că știu că în spațiul public întotdeauna se discută despre buget, că nu au fost alocați mai mulți bani, cei care invocă lipsa de bani, bugetul alocat la începutul anului pentru Ministerul Sănătății, pentru sănătate, a fost de 58,3 miliarde de lei, iar la rectificare au mai fost adăugate 4,5 miliarde de lei. Ieri sau alaltăieri, miercuri, am mai adăugat încă 400 de milioane de lei, dintre care 70 de milioane s-au dus către secțiile ATI, iar restul pentru medicamente. Asta înseamnă că s-au alocat în acest an 5,7 miliarde de lei în plus faţă de 2020 şi 10 miliarde de lei mai mult ca în 2019. În ceea ce priveşte Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța, au fost fonduri europene în valoare de 22,6 milioane de lei alocate pentru gestionarea crizei sanitare, din care cinci milioane au fost folosiți anul acesta. Deci bani au existat, dar se pare că nu au fost folosiți cum trebuie în această situaţie.

Cred că domnul Arafat deja a informat referitor la acest caz, știţi foarte bine, cred că informaţiile deja le aveţi, că, în 2017, - şi am în față documentul - ISU Constanţa a înştiinţat Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa: ”Având în vedere că au fost făcute modificări structurale la clădire, este nevoie ca spitalul să obțină aviz de securitate la incendiu”. Ştiţi bine că nici până astăzi spitalul nu a depus cerere de autorizare. Sunt mai multe astfel de nereguli pentru care am cerut demiterea managerului Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Sunt două decizii pe care le-am luat astăzi. Repet, cum voi avea mai multe informații, nu voi ezita să cer ca cei care sunt responsabili că nu au pregătit valul 4, așa cum am cerut încă de acum câteva luni de zile, să răspundă în faţa cetățenilor şi, bineînţeles, cu funcţia. Vă mulțumesc! Cum vom avea mai multe informaţii sunt sigur că cei de la Ministerul Afacerilor Interne, domnul Arafat, Ministerul Sănătăţii, vor veni şi le vor prezenta. Mulţumesc!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe