Actualitate

Joi, 23 Ianuarie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban la sediul AHK România

[Check against delivery]

Reporter: Consiliul Fiscal anunța astăzi că deficitul ar putea chiar să se tripleze în cazul în care pensiile vor crește cu 40%. Care este poziția Guvernului cu privire la acest punct de vedere?
Ludovic Orban: Răspunsul este proiectul de buget. Proiectul de buget conține, la capitolul 'Cheltuieli', sumele suplimentare pentru asigurarea creșterii pensiilor, conform Legii pensiilor, și deficitul proiectat este de 3,59. Ca atare, înțeleg îngrijorările Consiliului Fiscal, dar în ceea ce privește anul 2020 nu există niciun risc. De asemenea, și pe anul 2021, am făcut proiecția bugetară și nu există niciun pericol ca să crească deficitul bugetar. Sigur că trebuie să urmărim evoluția economică, sigur că trebuie să urmărim evoluția încasărilor la bugetul de stat - aici chiar avem un plan de îmbunătățire a colectării și de luptă contra evaziunii fiscale pentru a asigura o colectare mai bună a taxelor și impozitelor. Sigur, nu am analizat încă raportul Consiliului Fiscal, îl vom analiza. 
Reporter: Întâlnirea de astăzi cu magistrații are o concluzie? V-au convins magistrații cu argumente...
Ludovic Orban: Nu a existat nicio concluzie. Am ascultat toate punctele de vedere exprimate de reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, perspectiva constituțională, argumentele pentru, să spun, stabilirea unei forme speciale de pensionare. Sigur, urmează să analizăm și să luăm o decizie.
Reporter: Dacă tot v-ați văzut astăzi cu cei de la CSM, profit de ocazie să vă întreb dacă ați avut o discuție cu ministrul Justiției în condițiile în care mai multe asociații ale magistraților contestă nominalizarea făcută de ministrul Justiției în ceea ce privește Parchetul General, mă refer la doamna Gabriela Scutea, cea care ar fi autoarea celebrei Ordonanței 13, pe care și cei de la PNL au contestat-o chiar în stradă?
Ludovic Orban: Nu am informații despre așa ceva. În calitate de prim-ministru, nu am fost implicat în procedura de selectare, am încredere în echipa de la Ministerul Justiției, care a făcut evaluarea candidaturilor. Orice punct de vedere, orice răspuns la diferite critici care sunt formulate, nu pot să-l dau eu pentru că nu cunosc exact care au fost argumentele. Puteți oricând cere un punct de vedere de la Ministerul Justiției.
Reporter: Autostrada Iași - Târgu Mureș poate fi construită din fonduri europene? Domnul Drulă spunea că nu s-ar afla pe lista proiectelor finanțate din următorul buget european.
Ludovic Orban: Domnul Drulă ar trebui să fie mai atent în exprimările opiniilor sale. Nimeni nu poate ști astăzi câți bani vom avea din fonduri europene pentru infrastructura de transport și care este lista proiectelor care vor fi finanțate din fondurile europene alocate de Uniunea Europeană în exercițiul financiar multianual 2021-2027. Pentru noi, Autostrada Unirea, ca și Autostrada Sibiu-Pitești, ca și autostrada de centură a Bucureștiului, ca și finalizarea tronsoanelor rămase pe Lugoj - Deva, pe Sebeș - Turda, deci repet, Autostrada Unirii reprezintă o prioritate, ea este inclusă în masterplan, avem o bază de negociere și noi vom susține finanțarea tronsoanelor de autostradă de pe Autostrada Unirii din fonduri europene. 
Reporter: Dacă nu veți obține fonduri europene pentru ea?
Ludovic Orban: Cred că avem argumente suficient de serioase pentru a putea obține finanțarea pentru această autostradă.
Reporter: O indexare a pensiilor...
Ludovic Orban: De altfel, mai mult decât atât, suntem interesați de a obține finanțări și pentru legătura între Târgu Mureș și Borș, pentru ca să asigurăm legarea Moldovei de infrastructura de transport europeană, de infrastructura de autostrăzi, pentru că degeaba ducem autostrada până la Târgu Mureș dacă nu ducem autostrada până la granița de Vest.
Reporter: Luați în calcul, cumva... /.../ a fost chemat pentru marți de către președintele Comisiei de Finanțe, de la Senat, să de explicații? Va merge acesta în Parlament? Să dea explicații despre împrumuturile pe care le-a făcut şi le va face la Ministerul Finanțelor 
Ludovic Orban: Abia așteptăm această ocazie, pentru ca ministrul finanțelor să poată să prezinte calitatea net superioară a procedurilor și modului de prezentare, care, de altfel, a dus la contractarea unor împrumuturi mult mai favorabile României decât împrumuturile contractate de fostele guverne.
Reporter: Ar trebui să meargă marți în Parlament la audieri?
Ludovic Orban: Cu siguranță. Nu știu dacă poate marți, nu cunosc programul domnului ministru, dar când este posibil normal că va fi prezent, iar în ceea ce ne privește, normal, relația cu Parlamentul este o relație firească, Parlamentul are rol de control asupra Guvernului și miniștrii guvernului pe care-l conduc vor răspunde la orice chemare, indiferent că este vorba de "Ora Guvernului' sau de audierea în comisii.
Reporter: /.../ spunea că PNL ar trebui să retrimită la comisie legea pensiilor speciale, ca să se asigure că este constituțională.
Ludovic Orban: Există câteva motive pentru care ar trebui redezbătută. În ceea ce ne privește pe noi, suntem categoric împotriva amendamentelor formulate de Adrian Solomon, de exemplu, în ceea ce privește tăierea pensiilor viagere pentru sportivii care au obținut medalii la competiții, Olimpiadă, campionate mondiale. Nu sunt de acord cu tăierea indemnizațiilor de merit pentru oamenii de cultură, pentru academicieni și mai sunt alte categorii. Sigur, asta urmează să se discute în Parlament. Acest proiect de lege nu este inițiat de Guvern și, ca atare, va depinde de poziționarea grupurilor parlamentare.
Reporter: /.../ dacă ea va fi adoptată în forma actuală?
Ludovic Orban: /.../ într-o situație delicată, pentru că noi am fost inițiatorii proiectului de lege care a fost modificat prin amendamentele susținute de PSD, care a introdus niște amendamente pe care noi nu le-am susținut într-un proiect de lege inițiat de noi. Cred că oricum se vor găsi destui care să atace la Curtea Constituțională. În ceea ce ne privește, noi suntem consecvenți cu punctul de vedere pe care l-am exprimat.
Reporter: Care este situația României pe plan extern? Cei de la PSD susțin că săptămâna viitoare se va discuta la Strasbourg despre schimbarea legislației electorale. Și mai spunea Titus Corlăţean că va fi cerut și un punct de vedere de la Comisia de la Veneția.
Ludovic Orban: Titus Corlăţean merge pe un drum care a fost construit de Partidul Național Liberal. Există posibilitatea sesizării Comisiei de la Veneția prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, lucru pe care noi l-am obținut până acum de mai multe ori. Au dreptul să se ducă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei; în ceea ce privește poziția noastră, noi am pregătit un punct de vedere pe care-l vom prezenta în Comisia de Monitorizare, astfel încât să argumentăm că angajarea răspunderii pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi nu numai că nu afectează democrația, ci, dimpotrivă, este benefică democrației și duce la îmbunătățirea administrației, a performanței administrației locale, dând posibilitatea cetățenilor, alegând cu 50% +1, să confere o legitimitate sporită primarului prin alegerea primarului în două tururi. Ca atare, noi considerăm că se fac de râs cu această plângere, cu această jalbă depusă, în timp de noi, de fiecare dată când am formulat puncte de vedere, aduceți-vă aminte că noi am reușit sesizarea Comisiei de la Veneția pe mizeriile pe care le-au introdus în legile justiției, pe mizeriile pe care le-au introdus în modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, care au fost declarate aproape în integralitate neconstituționale de către Curtea Constituțională, iar Comisia de la Veneția, în urma sesizării noastre, a recomandat reluarea de la început a procedurii de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, cu o consultare publică, astfel încât modificările să beneficieze de un suport public masiv.
Reporter: Ministrul finanțelor declara chiar ieri, la un interviu, că în momentul de faţă toate companiile de stat care mai primesc subvenții și sunt pe pierderi ar trebui să fie desființate, fie privatizate, și dădea exemplu CFR Călători. Ne regăsim într-o situație similară? Aveți o asemenea gândire la nivelul guvernului /.../?
Ludovic Orban: Astăzi, Consiliul de Administrație a schimbat directorul care a produs pierderile de anul trecut. Din câte știu, fostul ministru al transporturilor, Dan Costescu, care este un om cu o vastă experiență în management în domeniul feroviar, a fost desemnat director general al CFR Călători și am convingerea că   va pune compania pe linia corectă asigurând un management de performanță
Reporter: În ceea ce privește vizele de flotant, vă răzgândiți în ceea ce privește termenul acela limită de trei luni? USR acuza...
Ludovic Orban: Am avut discuție și v-am dat răspuns la această întrebare; am fost întrebat ieri la guvern, în care v-am prezentat o analiză pe care am făcut-o noi, nu pe toate localitățile, dar am făcut o analiză pe 200 de localități - în 2016, an electoral, în aceste localități s-au acordat 20.000 de vize de flotant, în anii următori, 2017, 2018, 2019, numărul de vize de flotant acordate anual a fost între 1300 și maxim 2000, adică de peste 10 ori mai puține vize de flotant. Este clar că sistemul actual este un sistem care favorizează o formă mascată de turism electoral, în care sunt aduși oameni care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă să voteze, numai ca să voteze cu primarul în funcție, de cele mai multe ori. Ca atare, noi ne menținem punctul de vedere. Sigur că putem discuta asupra perioadei, adică să nu fie 90 de zile, să fie 60 de zile, dar nu putem accepta să se facă pe bandă rulantă în ziua votului mii și zeci de mii de vize de flotant numai ca să afecteze acuratețea procesului electoral, să permită unor cetățeni să voteze cu primarul fără ca cetățenii respectivi să aibă vreun interes legitim în localitatea respectivă.
Reporter: Domnule premier, o creștere etapizată a pensiilor ar putea să aibă loc în acest an?
Reporter: Sau doar o indexare cu rata inflației.
Ludovic Orban: V-am dat răspunsul de 100 de ori pe această temă. Noi am prevăzut banii în Legea bugetului de stat, urmărim cu extrem de mare atenție evoluția economică, deocamdată avem semne bune. De asemenea, avem plan de luptă împotriva evaziunii fiscale și de îmbunătățire a colectării taxelor și impozitelor și vom vedea foarte clar situația la momentul rectificării bugetare
Reporter: Nu mi-ați răspuns la întrebare. În restul companiilor de stat, cum aveți în momentul de față viziunea, viziunea guvernului pentru...
Ludovic Orban: Deci viziunea noastră este să asigurăm un management performant, pentru toate companiile statului.
Reporter: Deci nu se ia în calcul...
Ludovic Orban: Vom aplica Legea 111. Deocamdată, sigur că suntem într-o situație în care trebuie să numim niște manageri, pentru că înlocuim niște manageri care au făcut contraperformanță; acolo unde companiile merg bine, managementul este păstrat, vezi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, sunt companii care au profit, care sunt bine conduse, nu ne legăm; acolo unde a existat contraperformanță evident că am demis managerii și am pus manageri care să îmbunătățească substanțial activitatea companiilor. Vom face procedura de selecție conform Legii 111, astfel încât să asigurăm un management de calitate, pentru că management de calitate poate să asigure performanța foarte multor companii de stat care astăzi au pierderi din cauza faptului că au fost conduse de politruci care habar n-au de economie și care au generat costuri, pierderi pe piață sau au avut un management defectuos.
Reporter: Și la TAROM, unde ați acordat un ajutor de stat recent?
Ludovic Orban: Nu am acordat. Suntem în procedură de notificare si de obținere a acordului din partea Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de salvare, care să fie însoțit de un ajutor de restructurare, care să oblige la punerea în practică a unui plan de restructurare care să elimine pierderile, să reducă costurile, să permită companiei să-și valorifice la maximum toate oportunitățile de business pe care le are, astfel încât să aducem compania TAROM pe profit.
Reporter: Vă veți angaja răspunderea pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari? Era un anunț făcut de Raluca Turcan în urmă cu o seară. Când veți face acest lucru?
Ludovic Orban: Când vom lua decizia, o vom anunța.
Reporter: Înainte sau după votul din Parlament?
Ludovic Orban: Dar este, într-adevăr, un act de curaj, pe care îl privesc cu foarte mult interes, ca Guvernul să-și angajeze răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea Legii privind statutul deputaților și senatorilor, în sensul tăierii pensiilor parlamentarilor. De altfel, PNL e singurul partid care a votat împotriva acestei modificări la Legea privind statutul deputaților și senatorilor. 
Reporter: Mulțumim.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe