Actualitate

Miercuri, 21 Octombrie

Vizita premierului Ludovic Orban la Uzina Dacia Mioveni

Galerie foto

 

 

***

 

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după vizita la Uzina Dacia Mioveni

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Îi mulțumesc domnului preşedinte Christophe Dridri că mi-a adresat această invitație. De altfel, la vizita anterioară am promis că voi fi prezent când lansăm noul Logan și noul Sandero. Și am ținut neapărat să fiu prezent la lansarea, la prezentarea acestor noi modele extrem de interesante, care sunt rodul proiectanților din România, iar proiectarea acestor noi modele s-a făcut, în cea mai mare parte, prin telemuncă, ceea ce este o noutate absolută.
Le urez succes producătorilor, constructorilor de mașini de la Dacia cu aceste modele noi, dintre care deja sunt introduse în fabricație o parte și urmează să fie introduse o altă parte în fabricație. Aceste noi modele arată cât de mult contează cercetarea, proiectarea, arată dinamismul Dacia-Renault, capacitatea de a genera noi modele și de a le lansa foarte repede pe piață. De asemenea, în discuțiile pe care le-am avut cu conducerea Grupului Dacia-Renault, am aflat numai vești bune: că se lucrează la deplină capacitate, ba chiar se lucrează și sâmbăta, că fabrica de aici, din Mioveni, este o fabrică care este capabilă să genereze produse competitive, care au cerere pe piață și care arată reziliența și capacitatea managementului de a putea fructifica toate oportunitățile, chiar în contextul unei crize economice provocate de pandemia de COVID.
De asemenea, vreau să remarc măsurile remarcabile de protecție sanitară care sunt luate în fabrică, toate adaptările care au fost realizate într-o perioadă de timp extrem de scurtă și care permit să confere siguranță tuturor angajaților Grupului Dacia-Renault, un lucru demn de semnalat și de salutat. Mulțumesc! Și succes cu noile modele, domnule preşedinte!
Reporter: Aș dori să vă întreb, fiind aici la Dacia, Dacia este cel mai mare exportator al țării. Aici, Dacia, dacă nu mă înșel eu, este cel mai mare angajator; un pic mai departe, la 100 de km avem și Fordul, deci suntem într-o zonă în care avem producția de automobile. Și acum vă întreb: atât la Dacia, cât și la Ford, angajații sunt aduși pe calea rutieră. Din ce am văzut eu, exportul cel mai mare Dacia îl face tot pe calea rutieră. Nu considerați că ar trebui să revitalizăm transportul pe calea ferată, în situația în care cea mai mare parte din rețea a fost deja refăcută? Mulțumesc.
Ludovic Orban: Cu siguranță, trebuie asigurate toate tipurile de transport, atât transportul rutier, cât și cel feroviar. Și, în acest sens, chiar vom aloca resurse foarte importante atât pentru construcţia de autostrăzi, de drumuri expres, cât şi pentru modernizarea tronsoanelor de cale ferată de pe principalele coridoare de transport.
Reporter: Vă mulţumesc.
Reporter: Bună ziua, domnule prim-ministru! În primele 9 luni ale anului producţia de autoturisme în România a scăzut cu 14% - arată datele statistice. Aş dori să ştiu dacă, în acest context, guvernul pregăteşte stimulente pentru Uzinele Auto?
Ludovic Orban: Practic, noi am adoptat o serie de măsuri care au venit în sprijinul producţiei de autoturisme, de vehicule, de la măsurile, să spun, active de tip şomaj tehnic, iar acum programul flexibil de muncă, până la măsuri de stimulare a achiziţiei de automobile de tip Programul "Rabla" şi "Rabla Plus". De asemenea, am adoptat şi o schemă de ajutor de stat pentru credite pentru capital de lucru şi credite de investiţii pentru marile companii şi, în general, suntem într-un dialog permanent cu Dacia-Renault şi cu Ford privitor la orice fel de măsuri de sprijin pe care le putem adopta, astfel încât să susţinem acest sector vital al economiei româneşti.
Reporter: Bună ziua! Dacă îmi permiteţi o întrebare pe un alt subiect. Vedem evoluţia pandemiei, vedem cifre îngrijorătoare. Cât de aproape sau cât de deparate suntem de un nou lockdown? Vedem că şi în Europa tot mai multe ţări anunţă că vor intra din nou în stare de urgenţă.
Ludovic Orban: Mi s-a pus frecvent această întrebare legată de starea de urgenţă. Noi am prevăzut un set de măsuri, care se iau în funcţie de rata de incidenţă, de indicele de răspândire al virusului şi, în funcţie de aceşti indici, noi adoptăm o serie de măsuri. Știţi foarte bine că în București, de exemplu, şi în alte oraşe mari, cum este Cluj, cum este Iași, Târgu Mureș, s-au adoptat măsurile care sunt prevăzute în legislație și în hotărârea de guvern privitoare la prelungirea stării de alertă: obligația portului măști, inclusiv în spații deschise, derularea învățământului în sistemul online; de asemenea, închiderea anumitor tipuri de activități: teatre, cinematografe, restaurante, cafenele, sunt măsuri prevăzute tocmai pentru a reduce riscul de răspândire. Odată implementate aceste măsuri, avem convingerea că vom reduce numărul de persoanele care se îmbolnăvesc.
Christophe Dridri: Pot să răspund în franceză?
Reporter: Vă rog.
Christophe Dridri: Mulțumesc. Efectiv, văd că începând din luna septembrie, uzina funcționează cu întreaga ei capacitate şi, cum a precizat domnul Prim-ministru, noi lucrăm inclusiv sâmbetele, ceea ce este o veste foarte bună. Ştiţi că am fost obligaţi să oprim uzina în momentul perioadei de izolare, ceea ce a fost normal. Cum se explică astăzi succesul vehiculelor Dacia? Cred că ele răspund nevoilor clienţilor noştri şi că, atunci când răspundem nevoilor clienţilor noştri, ajungem să vindem maşinile. În mod particular, cred că vehiculele Dacia, versiunile GPL răspund perfect aşteptărilor clienţilor noştri, pentru că ele emit o mai mică cantitate de CO2, 15 grame de CO2 mai puţin la 100 de km, ceea ce este foarte bine, GPL este mai ieftin decât benzina. Știți, cu producţia de GPL de la Uzina Dacia, unde suntem în acest moment, ea era de 5% în 2019, acum este de aproximativ 40%. Şi, deci, noi vom continua să răspundem cât mai bine cerinţelor clienţilor noştri şi, cum a precizat domnul Prim-ministru, ne vom bate mereu pentru a rămâne competitivi. Mulţumesc mult.
Reporter: O ultimă întrebare, dacă îmi permiteți, tocmai a venit buletinul informativ de la ora 13:00, vedem că sunt 4.848 de cazuri, ce puteți să ne spuneți? Vedem o explozie de cazuri, cum am putea să scădem aceste cazuri și după aceste 14 zile, dacă avem o scădere sau, cum întreba colega mea mai devreme...
Ludovic Orban: Păi, e foarte simplu: prin respectarea măsurilor de protecție sanitară. Așa cum am văzut, de exemplu, aici, măsuri extrem de riguroase și care sunt urmărite constant, aplicarea acestor măsuri este urmărită constant, practic depinde de fiecare dintre noi să se protejeze prin măsurile care sunt recomandate de autorități și, evident, pentru noi să punem aplicare toate deciziile care reduc riscul de răspândire, care sunt prevăzute în legislația în vigoare.
Reporter: Inclusiv carantinarea unor zone?
Ludovic Orban: Cu siguranță. Deja s-au și luat decizii de carantinare a unor sate, a unor localități. Și, când va fi necesară decizia de carantinare, o vom lua. Vă mulțumesc! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe