Actualitate

Vineri, 27 Martie 2020

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Bună ziua. Am ţinut să fiu personal prezent la instalarea în funcţie a domnului ministru Nelu Tătaru. Domnul ministru a organizat o şedinţă a colegiului de conducere al ministerului. În cadrul acestei şedinţe am discutat priorităţile pentru Ministerul Sănătăţii în perioada următoare. Sigur că păstrăm aceleaşi direcţii de acţiune, obiectivul nostru fundamental este acela de a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români, de a reduce răspândirea virusului, de a creşte capacitatea de diagnosticare, de a întări direcţiile de sănătate publică, pentru a face faţă misiunii fundamentale pe care o au în lupta contra coronavirus; de asemenea, de a pregăti spitalele pentru a primi pacienţi cu coronavirus; de asemenea, am discutat măsuri pentru a nu creşte riscul de infectare a cadrelor medicale şi a pacienţilor; de asemenea, am discutat despre urgenţa achiziţionării de echipamente de protecţie, care să protejeze pe toţi aceia din sistemul de sănătate publică care sunt implicaţi în lupta contra coronavirus şi, de asemenea, să protejeze cadrele medicale şi nemedicale din spitale, să-i protejeze pe reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică; de asemenea, i-am transmis personal domnului ministru Nelu Tătaru solicitarea să distribuie echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi către reţeaua de medici de familie şi către medicii din ambulatoriu. Am încredere în capacitatea domnului ministru Tătaru de a face faţă provocărilor nemaiîntâlnite, generate de epidemia de coronavirus. Domnul Tătaru este deja în dispozitivul de luptă contra acestui virus de o bună bucată de vreme, cunoaşte foarte bine dispozitivul şi are capacitatea de a lua cele mai bune decizii care să fie implementate ulterior. Vă invit, domnule ministru, să vă adresaţi
 Nelu Tătaru: Mulțumesc. Bună ziua! Sunt un om care a venit din teritoriu, focarul Suceava nu schimbă cu nimic, să spunem, atitudinea pe care am avut-o, doar că la nivel local trebuie schimbate multe lucruri. La nivel local trebuie reiniţiate nişte proceduri pe care atât personalul medical, direcţiile de sănătate publică, cât şi managementul spitalului, dar şi autorităţile locale trebuie să le pună în practică, să le respecte. Noi, ca minister, avem în acest moment două direcţii, una urgentă-prevenţia infecţiilor COVID-19, tratarea infecţiilor COVID, dar şi tratamentul celorlalţi pacienţi care nu au în acest moment o infectare cu COVID. La nivelul unităţilor sanitare din faza 1, faza 2 şi, ulterior, faza 3 vom asigura acel necesar de aparatură, de materiale sanitare şi de echipamente sanitare de protecţie, precum şi acel număr de teste în care toţi cei care, conform unor anchete epidemiologice, intră într-un protocol de testare. Menţionez suplimentar, personalul medical va avea prioritate prin aceste unităţi la acea testare. Avem grijă de personalul nostru, trebuie să avem grijă de personalul nostru, vor veni săptămâni şi mai grele, va fi numărul de cazuri, vor fi şi cazuri severe, vor fi şi cazuri critice, dar vom trece peste această perioadă şi vom ieşi mai întăriţi. Mulţumesc.
Ludovic Orban: Trei întrebări, vă rog.
Reporter: Domnule premier, de ce şi-a dat demisia fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, şi care a fost motivul pentru care aţi demis-o pe secretarul general al Ministerului Sănătăţii?
Ludovic Orban: Domnul ministru Costache si-a dat demisia din motive de natură personală şi profesională, aşa cum am prezentat public. În ceea ce priveşte nu demiterea... doamna Bumbac ocupa funcţia de secretar general prin delegare de competenţe, deci nu era o poziţie ocupată prin concurs. Consider că odată cu numirea unui nou ministru, noul ministru trebuie să propună secretarul general. Secretarul general şi, de asemenea, secretarii de stat care sunt în conducerea ministerului trebuie să facă o echipă bună cu ministrul, ministrul trebuie să aibă încredere, iar în ceea ce priveşte secretarul general, este practic mâna dreaptă a ministrului şi ministrul are nevoie de un om de maximă încredere pentru a putea să se bizuie pe activitatea secretarului general.
Reporter: Pe o scară de la 1 la 5, cum aţi descrie România în lupta cu această boală, cu noul coronavirus?
Ludovic Orban: Uitaţi-vă la date. Pe 25 sau 26 februarie, în România era un caz, în Spania, ca să vă dau ca exemplu, erau două cazuri, în Franţa, dacă ţin minte, erau tot câteva cazuri, uitaţi-vă la numărul de cazuri din România, un pic peste o mie, dar dacă luăm în calcul şi videcaţii, avem sub o mie de pacienţi bolnavi de COVID, în timp ce în celelalte ţări numărul de persoane de infectate este de ordinul zecilor de mii.
Ludovic Orban: România încă din primul moment a luat măsuri extrem de serioase. Readuc aminte că după anul nou chinezesc, în care practic au venit în România mii de cetățeni din China, nu a existat nicio îmbolnăvire. De asemenea, vă readuc aminte că România a mai avut o specificitate care nu a existat în alte țări europene. În România s-au întors peste 200.000 de români, cei mai mulți din țări grav afectate de epidemie, cu mii și zeci de mii de cazuri. Dacă nu am fi luat măsurile severe de carantinare, fie de carantină instituționalizată, fie de izolare la domiciliu, răspândirea ar fi fost foarte mare în România. Vă readuc aminte că noi am introdus obligativitatea derulării anchetelor epidemiologice rapide, în jurul fiecărui caz diagnosticat, măsură care,de asemenea, a limitat răspândirea virusului. Am luat aproape toate măsurile înaintea altor țări, care erau mai afectate de epidemia de coronavirus. Vă aduc aminte închiderea școlilor, și iată că închiderea școlilor a dat rezultate. Exceptând primele cazuri care au apărut în Timișoara, ulterior nu mai există niciun caz de elev care să fi fost diagnosticat, cel puțin după informațiile pe care le am eu în momentul de față. Protejarea persoanelor în vârstă, care a fost o preocupare, încă de la începutul declanșării epidemiei, a guvernului, de asemenea numărul de cazuri de îmbolnăviri la persoane în vârstă este foarte mic în raport cu numărul de cazuri din toate celelalte țări europene.
Reporter: /.../cum s-a ajuns aici și ce să facem ca să nu se mai repete această situație?
Ludovic Orban: Aici aș prefera să nu mă refer la cazuistică. Suntem la un număr de decese relativ mic, care este sub nivelul de mortalitate din alte țări, de regulă cei care au decedat aveau și alte afecțiuni, un lucru care s-a manifestat și în alte țări, uitați-vă, de exemplu multe dintre decese, repet, sunt provocate de alte afecțiuni, nu se poate spune că au fost- capacitatea de diagnosticare a fost limitată, România nu a fost pregătită, noi am pornit de la un real-time PCR. Am extins încetul cu încetul, la ora actuală, cred că la începutul săptămânii viitoare vom avea capacitatea să creștem numărul de teste la peste 2.000 de teste. Din fericire, prin Unifarm - şi asta i-am solicitat ministrului Sănătății să distribuie de urgență cantitățile de kituri de testare care au fost achiziționate din Coreea de Sud de Unifarm pentru a crește capacitatea de testare. Am introdus în dispozitivul de testare gradual aparate de tip real-time PCR din toate entitățile, să spun, nemedicale, de la universități, de la laboratoare de cercetare, din rețeaua ANSVSA. De asemenea, sunt achiziționate 20 de noi PCR-uri numai la nivel național, de asemenea au mai fost achiziționate astfel de aparate și de spitale sau de unele autorități locale. Capacitatea noastră de diagnosticare va crește constant, astfel încât să putem să punem diagnosticele în timp util. Pe de altă parte, repet cu fiecare ocazie că nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleator. Poveștile care circulă că ne apucăm să facem, să selectăm noi 10.000 de oameni pe care îi testăm sunt povești. Există o procedură, există criterii de prioritizare, există o ordine a priorităților în ceea ce privește testarea persoanelor, care este determinată de modul în care evoluează cazurile și, evident, de capacitatea noastră de diagnosticare. Noi întotdeauna am pus în acord capacitatea de diagnosticare cu prioritățile, care sunt stabilite în materie de testare.
Ludovic Orban: Să o lăsăm și pe doamna.
Reporter: Mulţumesc. Reporter: Domnule prim-ministru, voiam să vă întreb care credeţi dumneavoastră că sunt măsurile care ar fi trebuit să fie luate pentru ca epidemia să nu ajungă în atâtea spitale? Ştim că sunt peste 15 spitale în care au fost depistate cazuri de coronavirus, însă /.../
Ludovic Orban: Spitalele sunt de mai multe subordonări. Uitaţi-vă, de exemplu, că în spitalele care sunt în prima linie a bătăliei cu coronavirus nu au apărut cazuri de îmbolnăviri și în spitalele care erau prevăzute în linia a doua și care vor fi stabilite clar astăzi, prin ordin, astfel încât să înceapă să primească pacienți, nu sunt cazuri. Au apărut cazuri mai ales în spitale de subordonare locală - nu vreau să dau vina pe autoritățile locale. Aici trebuie să fim onești: uneori managerii au fost de vină, în alte cazuri au fost unele cadre medicale. De asemenea, un factor care a contribuit la infectarea cadrelor medicale a fost şi precaritatea mijloacelor de protejare a medicilor.
Reporter: Credeţi că ar fi fost mai bine să fie aplicate procedurile înainte să apară...
Ludovic Orban: Procedurile există.
Reporter: Au fost emise noi proceduri în acest...
Ludovic Orban Ascultaţi-mă, în momentul de față, uitați-vă, de exemplu, noi am luat măsuri: triajul - am stabilit în multe spitale, și am pus la dispoziție corturi în afara unităților de primiri urgențe; deci, triajul trebuie să determine orice persoană care are cât de cât o simptomatologie, trebuie să fie tratată ca un posibil pacient infectat și trebuie să fie, cum să spun, introdusă într-un circuit special. Noi solicitat demult ca, în cadrul secțiilor, să fie anumite saloane care să fie dedicate persoanelor pentru care există suspiciuni, să existe măsuri de protecție speciale. Normal, dacă un om are o istorie de călătorii internaționale, dacă a intrat în contact cu un pacient diagnosticat pozitiv, dacă există cea mai mică suspiciune, dacă are niște simptome specifice, normal că trebuie tratat ca un potențial pacient infectat cu coronavirus și trebuie tratat în condiții speciale, atât în ceea ce privește plasarea în interiorul spitalului, cât şi interacțiunea dintre cadrele medicale și nemedicale și pacienți. Din păcate, nu s-au respectat. Am să vă dau exemple. Exemplul de la Universitar, știți foarte bine că, din păcate, a existat un deces, primul deces din Universitar a fost o persoană care prezenta simptome, care a venit de la dializă, de la o clinică privată, unde a lucrat directorul medical înainte din spitalul respectiv, care prezenta simptome, s-a întârziat 48 de ore decizia de a se pune diagnosticul, timp în care nu s-a luat nicio măsură specială pentru protejare şi s-a ajuns în situația în care s-a ajuns.
Reporter: Vreau şi eu o completare la prima întrebare, vă rog. Dacă aţi găsit sau aţi fost informat în privinţa unor nereguli privind achiziţiile care s-au făcut pentru materiale de protecţie? Ştiţi foarte bine, au fost mai multe materiale apărute în presă în sensul acesta...
Ludovic Orban: A apărut un material că în procedura de achiziție derulată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate s-a semnat un contract cadru cu o firmă din județul Giurgiu. I-am cerut ministrului Finanțelor să dispună o anchetă a Corpului de Control la ONAC. Aştept rezultatele acestei anchete. Sincer, mi se pare ciudat că o firmă care nu prea are istoric și nu are experiență în zona medicală să poată să obțină un astfel de contract. Dacă contractul nu a fost derulat în condiții legale, va fi reziliat, iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract, fără respectarea condițiilor legale, vor răspunde pentru această decizie.
Reporter: Domnule premier, autoritatea electorală /.../ amânarea alegerilor locale. Ce spuneţi /.../?
Ludovic Orban: Voi da răspuns, voi chema partidele politice parlamentare la consultări pe tema asta, așa cum am anunțat și, împreună, vom analiza situația și vom lua decizia legată de alegerile locale.
Reporter: Flutur Gheorghe, colegul dvs de partid, figurează ca medic pentru a fi testat? A fost testat şi figura ca medic la sfârşitul...
Ludovic Orban: A fost testat pentru că era contact într-o anchetă epidemiologică şi e normal să fie testat, aşa cum sunt testate persoanele care au fost într-o anchetă epidemiologică.
Reporter: Eu vă spun că domnul Flutur figurează ca medic.
Ludovic Orban: Domnul Flutur este diagnosticat, faptul că s-a luat decizia să fie diagnosticat, ca şi contact nu al unei persoane, al unor persoane care au fost diagnosticate pozitiv, este o decizie cât se poate de corectă. Dovadă faptul că a fost diagnosticat pozitiv. Domnul Flutur este tratat în spital ca orice pacient, are parte de acelaşi regim pe care îl are orice pacient în Spitalul Suceava şi, după părerea mea, orice speculaţie legată de acest subiect este o speculaţie cinică care ignoră o situaţie de fapt în care preşedintele Consiliului Judeţean, Flutur, mi s-a părut că a avut o conduită cât se poate de corectă. Mai mult decât atât, este unul dintre cei mai buni preşedinţi de consilii judeţene, care a manifestat o grijă constantă faţă de starea de sănătate, faţă de investiţiile pentru spitale şi care, până la cazurile care au apărut în Spitalul din Suceava, a susţinut un program de investiţii extrem de important.
Reporter: Domule premier /.../
Ludovic Orban: Spuneţi, vă rog.
Reporter: /.../ şi despre faptul că majoritatea persoanelor au avut şi alte afecţiuni asociate. În cazul bărbatului de 45 de ani, nici nu era o persoană în vârstă, n-a fost menţionat nici că ar fi avut alte afecţiuni. În general, spunem că trebuie să se ferească persoanele /.../
 Ludovic Orban: Nu, nu, n-am spus asta. Orice persoană trebuie să respecte regulile, recomandările formulate de specialişti şi, de asemenea, să respecte măsurile care au fost dispuse fie prin ordonanţă mlitară, fie prin decizii la nivelul Ministerului Sănătăţii, fie la nivelul Comitetelor judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.
Reporter: /.../
Ludovic Orban: Nu pot să vă dau un răspuns legat de fiecare caz în parte dar, repet, orice om trebuie să aibă grijă şi de el, şi de cei din jur, să respecte regulile, recomandările şi să contribuie în felul acesta la diminuarea riscului de răpândire. Ultima întrebare.
Reporter: Aseară, în şedinţa de guvern, aţi avut o propunere de ordonanţă de urgenţă privind măsurile în starea de urgenţă. Aş vrea să vă întreb, spre deosebire de China, România, în privinţa măsurilor luate, ce a avut în plus şi cum s-au modificat aceste măsuri care pot fi luate în starea de urgenţă?
Ludovic Orban: Sincer, nu înţeleg întrebarea dvs... Adică, o comparaţie cu China nu este potrivită, pentru că noi am avut altă evoluţie. Sigur că am urmărit toate măsurile care au dat rezultate nu numai în China, ci şi în alte ţări, şi încercăm să aplicăm toate măsurile care au dat rezultate pozitive. De altfel, noi le-am aplicat şi le-am aplicat de multe ori înaintea altor ţări. Vă mulţumesc. Sănătate!
 
 
  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe